torstai 23. toukokuuta 2019

Tulppaanista toiseen

Tulipa Sun Lover

Aurinko ja lämpö sai tulppaanit räjähtämään kukintaan. Pitkään ne ovatkin odottaneet sopivaa ajankohtaa nuput supussa. Pienet tulppaanit ovat jo lähes kokonaan lopettaneet. Sinänsä hyvä, sillä esimerkiksi Persian Pearl pikkuisena hukkuisi muiden kasvien joukkoon, ellei se aloittaisi kukintaansa riittävän varhain.

Tulipa China Town

Viime syksynä istutin vähemmän sipuleita, kuin vuosiin. Muutama edellinen syksy olikin sellainen sipulivaihde päällä, ettei ihme, jos siitä seurasi jonkinlainen istutusväsähdys. Näin keväisen kukinnan äärellä sitä kyllä kiittää syksyistä aherrustaan ja päättää tulevana syksynä palata sipulihulluuteen. Saapa nähdä, kuinka käy.

Tulipa Apricot Parrot

Parina kolmena edellisenä syksynä panostin melkoisesti jaloihin tulppaaneihin, jotka ainakin kuvissa olivat toinen toistaan kauniimpia ja erikoisempia. Ensimmäisenä keväänä ne nousivat kiitettävästi, seuraavana ilmestyi viisi ja kolmantena yksi tai kaksi. Jos niitäkään. Olen edelleen sitä mieltä, ettei sipuleihin käytetty raha mennyt hukkaan. Taatusti iloitsin ja nautin jokaikisestä kukkivasta tulpusta. Hiukan kuitenkin surettaa, kun suuri panostus on kovin lyhytaikaista.

Tulipa Esprit

Yhtenä vuonna kokeilin sipuleiden nostamista ja uudelleen istuttamista. Kenties tumpelona tein jotain väärin tai sitten operaatio ei yksinkertaisesti vain toiminut. Uudelleen istutettujen tulppaanien kukinta oli varsin vaatimatonta vaivaan nähden. Jäi ensimmäiseksi ja viimeiseksi kokeiluksi.
 
Tulipa Pink Impression

Viime syksynä istutin kaikkinensa edellisvuosia vähemmän tulppaaneja. Päätin kokeilla darwintulppaaneja. Josko niistä tulisi pitkäikäisempiä kavereita. Sen verran myöhässä olin liikkeellä, että törmäsin useammassa paikassa loppuunmyytyyn. Kokeilua on siis jatkettava tulevana syksynä paremmalla onnella.

Tulipa Pink Impression

Pink Impressionia ostin useamman pussin ja istutin niitä eri paikkoihin. Pink Impressionin kukka on aika kookas, varsi tanakka ja ulkomuoto kaunis. Tykkään kovasti.

Tulipa Zurel

Joka kevät manailen kirjanpitoni vaillinaisuutta. Listaan istuttamani syyssipulit paikoittain ja kirjaan niiden nimet ylös. Vuodesta 2014 löytyy jo aika hyvät tiedot, mutta sitä aiemmat istutustiedot ovat melko ylimalkaisia. Niinpä en yhtään tiedä, milloin olen kuvan Zurelin istuttanut. Jännä juttu, että uskollisesti se nousee yhden ainoan kukan voimin keväästä toiseen. Täytyypä käydä häntä kiittämässä sinnikkyydestä seuraavalla puutarhakierroksella.

Tulipa Peach Blossom

Nettikauppojen ja sipulipussien kuvissa tulppaanit ovat hienoja ja värikkäitä. Jostain syystä täysin samanlaisia ei sitten omassa puutarhassa mullasta nousekaan. Istutuslistan kanssa puutarhassa kiertäessäni joudun jatkuvasti epäilemään kirjauksiani ja milloin mitäkin, kun näkymä ei vastaa paperille laitettuja tietoja. Sinänsä sillä ei taida olla väliä. Pääasia, että kaunista kukintaa riittää. Vaan kiva olisi tietää kasvin oikea nimi. Kukas sitä nyt tykkäisi, jos sinua aina puhuteltaisiin Tiinana vaikka nimesi olisi Ulla.
 
Tulipa Purissima

Valkoinen Purissima tulee kyllä pysymään istutusvalikoimassani. On se vaan niin kaunis ilta-auringon valossa ja harmaana pilvipäivänäkin. Purissimalla taitaa olla oma sisäinen valonsa, jota se jakaa pyyteettömästi ympärilleen.

Kasper, Jesper ja Joonatan, kolme iloista rosvoa - tai kulkuria ehkä!

Sen tiedän ja ymmärrän, että kevätkirjotähtien, idänsinililjojen ja helmililjojen pikkuisia sipuleita kulkeutuu haravoinnin, kompostimullan ja monien istutustöiden johdosta pitkin puutarhaa asettuen uusille paikoille juurtumaan ja levittämään ilokukintaansa. Vaan pikkuisen kyllä ihmetyttää, miten tulppaanien sipuleita on onnistunut kulkeutumaan paikkaan, jossa niitä ei pitäisi yhtään olla. Eikä varsinkaan kuvan kaltaista valikoimaa. Enkä kyllä ole mitään mix-tulppupussiakaan istuttanut. Jos on elämä arvoituksellista niin on sitä puutarhaelämäkin.

Tulipa Triumf

Syksyllä ei sentään enää ollut erityisen kuivaa. Kyllä meillä vettä tuli ihan normaaliin tapaan. Vaan olisiko kevään kuivuudella syynsä siihen, että moni tulppaani on jäänyt aika lyhytvartiseksi ja joissain kukatkin ovat pienempiä ja hiukan rujojakin. Eipä minun puutarhassani ole täydellisyysvaatimusta sen enempää kukille kuin itse puutarhurillekaan, joten kaikki kukat kukkikoot - tai ei sentään rikkaruohot.
 
Tulipa Exotic Emperor
  
Exotic Emperoriin ihastuin viime vuoden keväällä ja siksi istutin sitä lisää syksyllä. Varsin kuumasta asuinpaikastaan huolimatta se on kukkinut pitkään. Ehkä viileillä öillä on vaikutuksensa, kun kukka pääsee nuppuunsa hengähtämään hikisen päivän jälkeen.

Tulipa Exotic Emperor

Exotic Emperorin valkoisen ja limen vihreän yhdistelmä on hurmaava. Keisari on niin kaunis, että ansaitsee paikkansa vuosi toisensa jälkeen.

Tulipa Candela
  
Keltainen väri on aina kovin kiistanalainen. Moni ei huoli keltaista puutarhaansa laisinkaan. Minusta tulppaaneissa kaikki värit ovat oikeita ja sopivia. Varsinkin pilvisenä päivänä keltainen kukka tuo omaa auringonvaloaan ympärilleen ja ilahduttaa jo kaukaa katsojaansa.

Tulipa Orange Emperor
  
Vatukkalaatikon oranssi Emperor on sitkeä kaveri. Tyrkkäsin niitä 10 kappaletta syksyn 2014 viimeisten sipuli-istutusten merkeissä. Mielikuvitus istutuspaikkojen keksimisessä taisi olla lopussa, kun tulppaanit noin hölmöön paikkaan laitoin. Ilmeisesti Orange Emperor on asiasta eri mieltä ja siksi parin kukan voimin vuosi toisensa jälkeen yhä nousee.

Tulipa Purissima

Mielikuvituksen avulla tulppaanikukinnan viimeisistäkin hetkistä voi ottaa ilon irti. Eikös tämä Purissiman terälehtien väsähdys saa kukat näyttämään tähtimagnolioilta. Parempi kuitenkin, ettei ihan kylän keskustassa käy näitä aatoksiaan kovaan ääneen huutelemaan. Kaikkien mielikuvitus ei ehkä minun näkemystäni tavoita. Omaksi ilokseen on sentään lupa mielikuvitustaan lennättää.

Nimetön kaunotar
  
Tulihan taas höpistyä. Toivottavasti et pitkästynyt. 
Tulppaani-iloa teille kaikille!

37 kommenttia:

 1. Tulppaani-iloa on täälläkin. Ihana katsella tulppaaneja, jotka kukkivat runsaasti. Ihanan värikästä.
  Tuo Exotic Emperor on sellainen, joka käy monien tulppaanien joukkoon. Täytyy syksyllä muistaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Exotic Emperor on kestävä ja kaunis tulppu. Istutin sitä nyt toisen kerran ja aion laittaa jatkossakin.
   Tulppaanit ovat ihana väriläiskä keväässä. Sen kun muistaisi syksyllä istutusuupumista potiessaan.

   Poista
 2. Upeata tulppaaniloistoa! Tulppaanikausi voisi kestää vieläkin kauemmin, on ne niin kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sää vähän viileni, joten jospa se pidentäisi tulppaanien kukintaa. Osa on vielä nupulla.

   Poista
 3. Tulppaanit ovat kyllä niiiin kauniita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin ihastuttava ja mieltä ilahduttava värien loisto.

   Poista
 4. Oi, tässä on toinen toistaan kauniimpia, osa aivan henkeäsalpaavia: Apricot Parrot, Zurel, tuo viimeinen nimetön kaunotar! Ja sitten tuo kolmen iloisen rosvon riemastuttava kopla, joista yksi on naamioitunut rupikonnaksi! Kyllä niitä vain kannattaa istuttaa joka syksy uudestaan. Olen myös joskus kokeillut tuota ylös nostamista samanlaisin seurauksin ja todennut, että kannattaa varmaan vaan istuttaa niitä sinne tänne ja toivoa, että niitä nousee. Nyt yhdet todella erikoiset (se hevari T. acuminata) ovat astiassa ja mietin, nostanko ne sieltä pois ja laitan kausikukkia tilalle, vai annanko vain koko astian olla multapinnalla eli vähän rumana kesän. Silloin sen saisi pidettyä räystään alla melko kuivana, jotta sipulit saavat sen kuivan kauden.
  Luulen, että lyhyyteen ja rujouteen voi olla syynä pakkanen, tai siis se, että ne lähtivät lämpimässä kasvuun, sitten tuli kylmää ja vaikka päivisin oli lämmintä, oli öisin vielä pakkasia, se sai varmaan aikaan kaikenlaista häikkää kasvussa. Kuivuuden ei luulisi niin sipulikukkia haittaavan, vaikka äärimmäinen kuivuus toki haittaa. Mutta keväällä on aina maassa vähän kosteutta ja aamukastettakin runsaasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harvinaisuuksien kohdalla kannattaa pelata varman päälle ja tehdä vähän töitäkin. Muuten jälkikäteen harmittaa, jos kaunottaren menettää. Vaikka erilaisten tulppaanien tarjonta on huimasti lisääntynyt, ei silti ole takuuvarmaa seuraavana vuonna löytää etsimäänsä. Acuminata on juuri sellainen, jota ei soisi menettävänsä. Anja astian olla muloan pinnalla ja istuta kesäkukat johonkin toiseen paikkaan. Ruman näköinen on itselle helppo perustella kasvin hyvinvoinnilla ja tulevan kukinnan varmistamisella. Mitä muut ajattelevat, sille voi huiskaista kädellään.

   Pakkanen ja vaihteleva kylmyy kuulostaa järkeenkäyvältä selitykseltä joidenkin tulppujen rujouteen. Kyllä kannattaa blogissa "ääneen" pohtia itselleen outoja ja epäselviä asioita. Kiitos kovasti!

   Poista
 5. Mikä mahtava kukkaloisto! Peach Blossom on näistä ehkä suosikkini. Mutta mikä vika on keltaisessa? Se on yksi lempiväreistäni, ja meillä on sitä aina. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei keltaisessa mitään vikaa olekaan. Monelle se tuntuu olevan inhokkiväri. En tykkää keltaisesta tarha-alpista, mutta se ei johdu väristä, vaan kasvin liian innokkaasta leviämisestä.

   Poista
 6. Tulppaanitykitystä kerrakseen! Onpa kaunis tuo 'Zurel'. Ja 'Peach Blossom' myös. Sinun 'Exotic Emperorisi' ovat hieman erinäköisiä kuin minulla: minun tulppaaneiltani puuttuvat melkein kokonaan nuo limenvihreät osat kukan alta. Joissain teräkehdissä on hento limenvärinen juova, mutta osa on kokonaan kellanvaaleita. Erikoista. Onkohan perimässä jotain vaihtelua vai säätkö tällaista aiheuttavat? Ihania ne joka tapauksessa ovat. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itsekin katsonut Exotic Emperoria hiukan ihmetellen. Minusta se on vähän erilainen kuin viime vuonna. Istutin sitä kaksi eri paikoista ostettua pussillista ja samanlaisia niistä tuli. Oli sitten Exotic Emperor tai jokin Viljami Vaihdokas, kaunis joka tapauksessa.
   Sää vaihtui hiukan viileämmäksi. Ehkä tulppaanit kukkivat nyt pidempään. Helle näytti uuvuttavan ne nopeasti.
   Mukavaa loppuviikkoa sinulle!

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Viileys luultavasti vielä pidentää herkuista nauttimista.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 8. Minullakin on hyvä kokemus Pink Imperssionin luotettavuudesta ja kestävyydestä. Olen myös mieltynyt Peach Blossomiin, mutta minulla sen kukinta on ollut parhaimmillaan vain vuoden. Purrissima on myös minun suosikki. Tuota Exotic Emperoria täyttyy muistaa kokeilla, hyvin kauniilta näyttää. Kivat mietteet sinulla, kuten aina. Odotan vielä lähipäivinä oman valkoisen tulppaanijoukon avautumista, istutin niitä syksyllä uuteen laajennukseen varjoisemmalle kohdalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu Peach Blossomin suhteen. Sen kasvu ja kukinta hiipuu nopeasti. Olen istuttanut sitä useampana vuotena ihan sen vuoksi, että pidän siitä kovasti. Exotic Emperoria kannattaa istuttaa. Sen kukinta on ollut yllättävän pitkää ja muutenkin se on kaunis katsella.
   Myöhäisempiä tulppaaneja on minullakn vielä nupulla. Nyt vallalla oleva viileys varmaan hidastaa avautumista ja toisaalta pidentää kukintaa.

   Poista
 9. Minulla on tänä keväänä noussut monia sellaisia tulppaaneja joita en ole nähnyt pariin vuoteen. Pakko olla kuivan kuuman kesän tulosta. Sitten on taas tulppaaneja joita ei näy vaikka tähän asti kukkivat hienosti joka vuosi. Ja kolmas outous on juuri ne rujot ja epämuodostuneet kukat jotka mainitsit. Valkoisia tulppaaneja on selkeästi laitettava hankintalistalle näiden kuvien jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tein saman huomion. Olen selannut edellisten vuosien istutuslistaa ja pähkäillyt yllättävien nousijoiden ja toisaalta nousematta jääneiden kanssa. Aikamoista arpapeliä näköjään, mutta se ei haittaa, jokaisesta kaunottaresa iloitsee yhtä lailla.

   Poista
 10. Todellinen tulppaani-ilotus. Monta ihanaa tulppua olet itsellesi hankkinut ja saanut myös ne viihtymään. Viime syksynä en istuttanut yhtään uutta tulppua ja se kyllä nyt näkyy, siis olematonta on huono katsella. En oikein tiedä miten sellaiseen ratkaisuun päädyin!?
  Tulipa Exotic Emperor ja kaikki nuo samaan ryhmään kuuluvat ovat todella viehättäviä ja samoin myös tuo Nimetön kaunotar.
  Kävin täällä jo heti aamusta ja olisin kommentoinut, mutta jostain omasta tekemästäni virheestäni en saa iPhoneella blogeja kommentoitua eli ne häipyvät tuonne jonnekin hukkaan.
  Kiitos ihanasta tulppaaniryöpystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkän kesän jälkeen syyssipuleiden istutusajan ollessa käsillä ihmisen ajatukset kulkevat arvoituksellisia reittejä. Minäkin päätin viime syksynä panostaa muihin ja jättää tulppaanit vähemmälle. Onneksi useita vanhoja nousi ja hyvin myös viime syksynä istutetut. Kunpa taas syksyllä olisi mielessä keväinen kukinta ja sen vuoksi jaksaisi istuttaa sipuleita.

   Minulla kävi yhtenä päivänä kommentointien kanssa niin, että kaikki haihtuivat jonnekin bittiavaruuteen. Syyksi osoittautui miehen tablettiini asentama adblock, jonka tarkoitus oli poistaa mainokset. Mainokset poistuivat, mutta oudosti ohjelma esti myös kommentoinnin. Kun otin adblockin pois, kommentointi taas onnistui. Ihmeellistä tämä tietotekniikka.

   Mukavaa, että tulppaaniryöpsytykseni ilahdutti. Leppoisaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 11. Tulput o tänä keväänä erikoosen hyvin kukkivia. Ihania!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihania ovat. Kävin sinunkin ihastuttavaa tulppaanijoukkuettasi katselemassa. On se kumma, että vaikka kuinka monta kaunista tulppua itsellä olisi, toisten blogeissa vieraillessa haluaa aina vain uusia ja uusia.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 12. Upeat tulppaanit! Samaa nautintoa täälläkin alkaa olla. Sipulikukkahankintoihin suosittelen eurobulb.nl sivustoa. Valikoima on ihan huikea, ja hinnat halvat. Laatu on priimaa - monen vuoden kokemuksella sanon tämän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tita, kiitos vinkistä. Kerra jo eurobulbin sivuilla kävin, mutta mikä lie palautti minut kotimaisten kauppojen äärelle. Sen verran kallista sipuleiden hankinta on, että hintavertailu kannattaa. Valikoiman laajuutta arvostan entistä enemmän, kun liian usein olen törmännyt eioohon.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 13. Zurel on upea ja kauniita nuo valkovihreät

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskollinen Zurelini kukkii yhä tuon yhden varren voimin. Enpä ole tullut sitä vuoden 2014 jälkeen etsineeksi. Siinäpä olisi idea tulevalle syksylle.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 14. Niin kauniita kaikki. Minä olen syksyisin laiska istuttamaan tulppaanin sipuleja ja olenkin satsannut Darwin hybrideihin lähes kokonaan. Ne kun kukkivat joka kevät täysin ongelmitta. Eivät ehkä niin kauniita, kuin erikoisuudet, mutta annan suuren arvon kukintavarmuudelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama istutuslaiskuus tuppaa minuunkin iskemään joka syksy, mutta kevään kukkaloisto mielessäni olen itseäni tsempannut. Monet erikoiset tulput ovat kauniita, mutta pitkän päälle niiden lyhytaikainen ilo sysää panostamaan Darwineihin. Pink Impressionistit ovat vahva osoitus siitä, että Darwinit kannattavat. Ja kyllä ne ovat myös kauniita kukkimisvarmuuden lisäksi.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 15. Beautiful photos, all tulips are beautiful but the first one is divine.
  Maria
  Divagar Sobre Tudo um Pouco

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you Maria!
   In the first picture, tulipa Sun Lover is like a small sun in the garden.
   Very nice weekend for you!

   Poista
 16. Kauniita ovat kaikki. Meilläkin nyt alakaa kukinta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että sinäkin pääset nauttimaan oman pihan tulppaanien kukinnasta. Nyt on kyllä aika kolea ilma, mutta eiköhän se tästä taas hissukseen lämpene.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 17. Kiitos, iloa tosiaan tulppaanisi tuottavat!
  Suosikkini on Tulipa Purissima.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nettimartta!
   Purissima on todella kaunis. Istutin sen siten, että näen kukinnan keittiön ikkunasta. Voin siis jokaisen aamun aloittaa Purissiman kauneuden parissa.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 18. Ihkuja tulppuja, tulppaanit ovat kauniita ja niitä katselee ilokseen niin omalla pihalla kuin kuvistakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuula, olen samaa mieltä. Ihanaa katseltavaa tässä vaiheessa kasvukautta.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!