tiistai 22. lokakuuta 2019

Valo vähenee

Rosa rugosa F.J. Grootendorst - Neilikkaruusu

Tämän postauksen kuvat on otettu kahden edellisen viikon aikana. Luonto muuttuu nyt hurjalla vauhdilla. Värit vähitellen haihtuvat lehtien pudotessa maahan. Kukkaset alkavat olla harvinaista herkkua. Sää vaihtelee ajatusta nopeammin; tunnin sisällä auringonpaisteesta kaatosateeseen.

Neilikkaruusu on kukkinut aloittamisestaan lähtien runsaana. Välillä kävin leikkaamassa kuivuneita kukintoja pois ja pian oli taas nuppurypäs valmiina avautumaan. Viidennentoista päivän yöpakkanen laittoi neilikkaruusunkin kumartumaan kuuran edessä ja kukinta tältä vuodelta alkaa olla ohitse.

Spiraea japonica 'Froebelii' - Ruusuangervo

Ruusuangervo on tontin valoisuuden lisääntymisen myötä alkanut viihtyä ja kaunistua entisestään. Sen syksyinen väritys jaksaa ihastuttaa joka kerran istutuspaikan ohi kulkiessa. Myös kesällä tykkään kovasti tähtimäisistä nupuista, jotka avautuessaan ovat kuin pienien timanttien kokoelma. Kukat toimivat hyvin myös kuivakukkina, kuten joku postauksessaan totesi (pyydän anteeksi, etten muistanut kirjata ylös, kuka näin kirjoitti).

Ajuga reptans - Rönsyakankaali

Rönsyakankaalia sain vuosia sitten nyt jo pois muuttaneelta naapurilta. Sitä kasvaa Vasenrinteen alareunassa. Ja onpa se luikerrellut nurmikollekin, jossa kasvi yrittää kumartua voikukkien lailla mahdollisimman matalaksi välttääkseen ruohonleikkurin terät. Nurmikolta olen kaivanut muutamia taimia ystäville annettavaksi. 

Aiemmin pohtiessani sopivaa kasvia pikkusydämen tilalle Kurgaaniin, sain teiltä yhtenä vinkkinä rönsyakankaalin. Tuota syyspukuun sonnustautunutta akankaalia katsoessani alan vahvasti kallistua sen puoleen. Ensi keväänä siis taas kaivamaan hentoja taimia nurmikolta. Ellei rinteestä riittävästi alkuja Kurgaaniin siirrettäväksi riitä.
 
Silene dioica - Puna-ailakki

Joissakin blogeissa olen nähnyt puna-ailakkia kukkimassa perennojen joukossa. Toin sitä kerran omalle tontille, josta se katosi. Haravoidessani puiston puoleista tontinreunaa, löysin puna-ailakkia raja-alueelta. Siellä se kukkii nokkoskasvuston kupeessa. Ensi keväänä seuraan puna-ailakin virkoamista ja koitan hellästi siirtää ainakin osan siitä Ovaalipenkkiin. Siellä sen ei tarvitsisi tapella nokkosten kanssa.
 
Clematis viticella 'Polish Spirit'

Ennen viikon takaista kuura-aamua Polish Spirit -kärhö kukki vielä iltapäiväauringossa. Muutamia nuppuja köynnöksessä on yhä, mutta eivät ehkä enää avaudu. Polish Spirit on ollut tämän kesän kärhökukkija nro 1. Moni on kehunut viinikärhöjä, eikä suotta.

Lehtikato on tämän kuvan jälkeen vallannut taustan kriikunan.

Aamut valkenevat kahdeksan aikoihin ja iltojen pimeneminen alkaa kuuden maissa. Päivä lyhenee vikkelässä tahdissa. Usein valot joutuu sisällä sytyttämään myös harmaina pilvipäivinä, kun ei vaan luonnonvalo enää riitä. Keittiöstä ulos vilkaistessa syyshortensiat näkyvät hämärämmässäkin valopilkkuina, kunnes kukinnot menevät täysin ruskeiksi.

Ulkotöiden vähetessä voi taas suunnata katseensa sisätiloihin. Jospa vaihtaisi tyynynpäälliset ja kaivaisi lämpimämmät tamineet esille.


RUNO ITTEL

Aurink lämmittä mustrasta rinna
ja see nosta nokkas valo kohre.
Ei varo
ei sirist
ei kysy mitä maksa.

An mun olla samanlaine.
Käännä uus leht ko vanh on katottu.
An muista laulupuun paik
an lakat murhettumast
an otta valo vasta.

Heli Laaksosen kirjasta "Aurinko. Porkkana. Vesi."

 

27 kommenttia:

 1. Kasvit alkavat tosiaan jo luovuttaa, kukin missäkin vaiheessa. Lämmintä taminetta tarvitsee jo. Ajoittain on tosi kylmä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän päivän kovassa tuulessa "satoi" vaakasuorassa koivun keltaisia lehtiä. Se oli kaunista ja haikeaa katseltavaa. Sen verra vilpoista on, että aamuisin pitää jo ottaa käsineet mukaan.

   Poista
 2. Rönsyakankaali on kiva peittokasvi. Se sopii monenlaiseen paikkaan. Minulla sitä kasvaa pesäkuusen ympärillä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pesäkuusen ja akankaalin yhdistelmä kuulostaa jo ajatuksenakin kauniilta. Rönsyakankaalissa on paljon hyviä puolia. Minulla on ollut sitä vuosia ja vihdoin opin arvostamaan sitä enemmän.

   Poista
 3. Ei auta, kyllä färit pikku hilijaa katuaa. Ailakkia o helappo siirtää. Ota kukkinu kukkavarsi ja viskaa se haluamaasi kohtahan. Siämenet putuaa siihe paikkahan. Nii mulle kävi erellises elämäs, ku vein ailakkia kukkavaasihin ja sitte viskasin kuihtunehet varret tontinreunalle ja mikäs siälä seuraavana kesänä kukkii....ailakki. En tosin tiänny silloon, mikä soli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvästä ailakkivinkistä. Käynkin huomenna viskaamassa kukkineita ailakkeja pariinkin paikkaan. Jätän emokasvuston vanhalle paikalle, jotta voin ensi vuonna viskoa siemeniä uudelleen tai siirtää koko kasvin.

   Poista
 4. Meillä kasvipenkkien päävärinä alkaa olla ruskea multa sillä kaikki perennat on leikattu nyt alas. Sinulla kaunista väritystä vielä löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Värit alkavat täälläkin olla vähissä. Samoin laillasi olen leikannut paljon perennoja alas. Jotain on vielä pystyssä; osa saa jäädä, osan leikkaan heti ehtiessäni.

   Poista
 5. Ihana runo! <3
  Ja valo tosiaan vähenee hurjaa vauhtia. Viikonloppuna oli niin lempeä sää, että olisi tehnyt mieli olla pihalla pidempäänkin, mutta valo loppui.
  Nyt on ehkä aika ottaa vähän iisimmin ja levätä, siihen tuo pimeys antaa luvan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viikonloppuna oli lämpimämpää kuin joskus juhannusviikolla. Ulkona oli kiva olla, mutta mitäpä siellä pimeässä enää tekisi. Eikö olekin kiva ajatus ihan luvan kanssa ottaa vähän aikaa keveämmin. Keskitytään energian tankkaamiseen ja ajatusten lennättämiseen.

   Poista
 6. Kyllä se alkaa olla puutarhassa kukat vähissä. Leikkasin eilen ruusut alas rivarinpihalla. Vielä on mökilläkin jotain alasleikattavaa mutta onneksi kohta voi keskittyä vaikka tyynynpäälisten vaihtoon kuten sanoit. On aikaa taas muuhunkin. Kyllä minä ainakin kaipaan jo hiljentyä. Kivan runon löysit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Runo on Heli Laaksosen uudesta kirjasta. Olen syntynyt Satakunnassa, joten murre on minulle tuttua.
   Sinulla taitaa syystyöt ollakin jo loppusuoralla. Toivottavasti kelit ovat vielä vähän aikaa sellaiset, että pääsette helposti mökille.

   Poista
 7. Teillä vielä riittää kauniita syysvärejä. Meillä puut ovat jo paljaat ja perennatkin lähes kaikki jo kuihtuneet. Osan leikkasin jo alas, osan jätän talveksi ja leikkaan vasta keväällä. Mukavaa viikon jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään täälläkin kova tuuli tyhjensi puista viimeisiä lehtiä. Pensaissa on vielä jotain jäljellä, mutta pian nekin varmaan putoavat. Ensi viikoksi on luvassa kylmempää.
   Samoin sinulle mukavaa viikkoa!

   Poista
 8. Rönsyakankaalia voisi tosiaan hyödyntää enemmän, sillä sitä on helppo lisätä kasvustosta. Voi onpa siellä vielä hentoja kukkia - täällä alkaa olla jo värit vähissä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkien löytäminen alkaa olla ja harvinaista herkkua. Eilinen kaatosade ja tämän päivän kova tuuli ovat tehneet tehtävänsä, joten paljaus on vallitsevaa. Viihtyessään rönsyakankaali tekee kivasti siirrettäviä versoja. Ja helpostihan se viihtyy.

   Poista
 9. Aivan ihana kuva viinikärhöstä! Ruusuangervo voisi olla kaunis pensas hankintalistalle. Valon määrän väheneminen on selvästi havaittavissa, vielä talviaikaan siirtyminen aikaistaa pimeyden saapumista alkuillasta. Kannatan edelleen rönsyakankaalia, minusta se on vaatimaton, luotettava ja hyvin kauniskin. Pidän lehdistöstä kovasti ja kukinta on vielä lisäbonus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että mainitsit tuon talviaikaan siirtymisen. Olin sen jo unohtanut ja tulevana viikonloppuna se onkin edessä. Toivotaan, että tulisi välillä aurinkoisia päiviä. Se piristää kummasti.
   Kärhö Polish Spirit on osoittautunut ihastuttavaksi köynnökseksi. Kukka on vähän jalokärhöjä pienempi, mutta niitä oli taas runsaasti.
   Rönsyakankaali nousi esiin monen kommenteissa pohtiessani loppukesästä Kurgaaniin sopivaa kasvia. Keskustelu sai minut katsomaan akankaalia uusin silmin. Kiitos siitä myös sinulle!

   Poista
 10. Voi että, sinun puutarhassasi on vielä kauniita värejä, meillä kaikki ruskeaa.
  Pitääkin rientää postiin, tilasin Helin kirjan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kauniita värejä, tämän päivän jälkeen ei enää. Eilinen sade ja tämän päiväinen tuuli on tehnyt tehtävänsä.
   Kaikki muut Heli Laaksosen kirjat olen ostanut. Tämän lainasin kirjastosta, mutta ehkä ostan sen itselleni kirjamessuilta.

   Poista
 11. Kaunista puutarhaa :-)

  Valo on todellakin vähentynyt. Toimistopäivinä lähden kotoa klo 6:25 ja palaan takaisin klo 18:30 (jos Vr on ajoissa). Pimeää on mennen tullen. Onneksi töistä lähtiessä klo 16:30 ei ole vielä ihan pimeää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaamoshetket ovat konkreettisesti käsillä. Viime päivät ovat olleet kovin harmaita, joten aurinko tekisi nyt terää.
   Sinun toimistopäivillesi tulee pituutta. Arkena tuskin näinä aikoina ehdit lintuja kuvaamaan.

   Poista
 12. Päivien pimenemisen huomaa jo selvästi. Tänään yritin ottaa viimeisiä pihakuvia puoli kuuden aikoihin eikä oikein meinannut tulla mitään. Kuudelta oli jo todella hämärää ainakin sisältä katsottuna. Ihana 'Polish Spirit'! Tuuli ennätti nyt illasta tänne, joten aamulla on varmaan viimeisetkin lehdet puista varisseet. Minä olen siirtänyt valkokukkaista puna-ailakkia ja se onnistui jopa kukkivana todella hyvin. Puna-ailakilla on pieni juuristo. Jos varman päälle haluaa ottaa, niin kannattaa kylvää siemeniä haluamaansa kohtaan, kuten Navettapiika tuossa aiemmin ehdotti. Itävyysprosentti ja kasvuvauhti ovat kiitettävän hyviä. Leppoisaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinullekin ailakkivinkistä. Täytyypä muuten katsoa, josko ailakin siemeniä saisi vaikka Hyötykasviyhdistyksestä. Taas yksi juttu kevättä varten.
   Eipä täälläkään tämän päivän jälkeen paljon lehtiä puissa ja pensaissa ole. Vaakasuorassa lehtiä lensi ilmassa kuin kullankeltaista sadetta ikään. Jalkakäytävät ja paikoillaan seisovat autot olivat aivan lehtien peitossa.
   Valokuvaaminen on pian viikonloppuhommaa riittävän valon vuoksi. Eipä kyllä puutarhassa paljon enää ole kuvattavaa. Tai ainakin joutuu venyttämään mielikuvitusta.
   Mukavaa viikon jatkoa sinulle ja vähän myös auringonvaloa, toivon!

   Poista
 13. Kyllä valo on vähentyny, miullakin jo monet kasvilamput on käytössä. Viimeyönä meiltä koivut puotti tuuliaisessa lehtensä, joten haravointii riittää! Vielä tulppaaniakin istutan. Tuota rentoakankaalii mie oon vimmasesti yrittäny vähentee, paraatipenkissä se rehottaa! Ompa nätti kärhö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuuli taisi puhaltaa ympäri maata voimalla. Syreenejä lukuunottamatta puut alkavat olla paljaina. Nyt on sen verran lämmintä, että sipulien istuttaminen sujuu hyvin.

   Poista
 14. Illat ovat jo todella lyhyitä. Lomani aikani oli lehdet tulleet alas syreeistäkin, nyt riittää haravoitavaa. Pieni varoitus puna-ailakista kukkapenkistä. Minulla viihtyi turhankin hyvin luumulehdon perenna-alueella ja meinasin saada siitä melkoisen riesan. Päädyin poistamaan kaikki taimet mutta edelleen siemenistä itää uusia taimia vaikka poistamisesta on jo kolme kesää.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!