torstai 24. lokakuuta 2019

Porkkanat kylvetty, lehdet silputtu ja sipuleitakin taas istutettu

Papaver nudicaule - Siperianunikko

Saatuani kasvimaan kunnostusprojektin valmiiksi, siirsin loppukesästä kylvämäni perennapurkit yhteen lavakaulukseen talvehtimaan. Osa kylvöksistä on jo taimella ja koulittukin. Siperianunikko pukkaa nuppuakin. Karvaisesta olemuksestaan huolimatta ei ole tosin jaksanut avautua. Mikäli kasvit selviävät talven yli, saavat hetken vielä vahvistua ruukuissaan, kunnes siirrän ne uusille asuinsijoilleen. Näin olen menetellyt jo useampana vuotena.


Tiedän, että porkkanoita voi kylvää jo syksyllä. Ei vaan ole tullut kylvettyä. Luettuani Mama's Gardenin postauksen syyskylvönä kasvatetuista porkkanoista innostuin testaamaan asiaa itsekin. Onneksi kaupasta löytyi vielä porkkanan siemeniä, sillä oma varasto oli niiden osalta tyhjä. Toivottavasti en ollut liian myöhässä.

Colchicum autumnale - Syysmyrkkylilja

Pihalla kannattaa haravaan nojaamisen lisäksi katsella myös vähän ympärilleen. Luulin kaikkien elossa olevien syysmyrkkyliljojeni jo nousseen ja kukkineenkin. Yllätys, yllätys. Yksi myrkkylilja on ilmestynyt penkkiin. Se saattaa olla Giant, joka kukkii muita myöhemmin.

Bergenia - Vuorenkilpi

Tämä vuorenkilpi lienee ollut yksi aiemmin punaisena loistaneista. Nyt lehdestä väri on alkanut hiipua. Tai sitten kasvi yrittää kertoa minulle, että punaisella sävytetty musta on hyvä väri syksyisiin asusteisiin.

Geranium sanguineum - Verikurjenpolvi

Jollei kotona ole karvaista lemmikkiä, mene ulos katselemaan sateen kastelemia kasveja. Parempi kuitenkin jättää innokkaimmat rapsutukset väliin, sillä tämä kostea verikurjenpolvi saattaa niistä liiskaantua ja menettää pörheän suloisuutensa.

Paeonia lactiflora Coral charm

Nallekarhunkarvaiselta näyttää Coral Charm -pionin siemenkotakin. Enpä ole aiemmin huomannutkaan. Immaculeen punaisia narrinhattuja tulee ihailtua joka vuosi. Jatkossa voisikin kerätä kustakin pionista siemenkodat ja tarkastella, miten ne eroavat toisistaan. Huvikseen on kiva kaikenlaista tutkia.


Muiden puutarhablogien lukeminen tuotti taas yhden ahaa-elämyksen lisää. Parissakin blogissa kerrottiin valkoisten tulppaanien istuttamisesta purppuraheisiangervon viereen. Saatan hyvin kuvitella, miten hieno yhdistelmä tummalehtiset heisiangervot ja valkoiset tulppaanit keväällä on ja niinpä piti käydä katsomassa, josko vielä sipuleita löytyisi. Löytyihän niitä. Tosin rautakaupan jäljellä olevan sipulivalikoiman hinta oli edelleen priimatasolla. 7 kpl:n tulppupussi hintaan 6,95 € jäi ostamatta. Sen sijaan Honkkarissa oli iso kyltti: "ota kolme, maksa kaksi". Valinnanvaraakin vielä oli ihan mukavasti.

Mitähän kaupat tekevät yli jääneille sipuleille? Monessa liikkeessä sipulit ovat viikkotolkulla lämpimässä tilassa, mikä ei niiden säilyttämiselle ole hyväksi. Kuvittelisin, että loput sipulit kannattaisi myydä mieluummin reilulla alennuksella, kuin kirjata kokonaan tappioksi.  


 Ostin kolme valkoista pussillista, yhden kutakin lajia eli

Tulipa Exotic Emperor
Tulipa Honeymoon
Tulipa Mondial


En sitten voinut vastustaa punaisten tulppujen kiusausta. Mukaan lähtivät

Tulipa Leen van der Mark
Tulipa Prinses Irene
Tulipa Garden Fire

Enkä sitten näitäkään pussukoita raaskinut kauppaan jättää. Istutetuiksi pääsivät

Tulipa sylvestris 
Fritillaria meleagris Mix
Eranthis cilicica 
 
Cotoneaster - Tuhkapensas

Sipulit on maahan kaivettu ja nurmikolle pudonneet puunlehdet toisen kerran ruohonleikkurilla silputtu. Vähentää melkoisesti haravointiurakkaa. Puut alkavat olla jo tyhjiä, joten tämän syksyn suurimmat lehtitalkoot alkavat olla ohi. 

Versoja Vaahteramäellä -blogin Riina postasi lehtien hyötykäytöstä oivallisesti. Riinan keinot olen itsekin hyviksi havainnut ja niitä vuosikausia noudattanut.


 

26 kommenttia:

  1. Minä ajattelin ihan samaa sipuleista kaupassa kuin sinä. Jätin uudet sipulit ostamatta, kun alennusta ei ollut. Toivottavasti minäkin ehdin kasvimaan kimppuun mahdollisimman pian.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensi viikoksi luvattiin kylmenevää. Öisin menee selvästi pakkaselle. Nyt on ollut ihmeen lämmintä päivisin. Eilenkin +12. Minusta himppua vaille 7 euroa on aika kallis hinta sipuleista, jotka ovat lojuneet sisätiloissa kohta kaksi kuukautta. Ehkä pidempäänkin. Muutenkin sipuleihin tulee investoitua kohtuullisen paljon ja aina tietyllä riskillä, joten kipukynnys tulee vastaan. Kyse ei ollut edes mistään kovin kummallisista erikoisuuksista.

      Poista
  2. Ja lisää sipulimukuloita, kyllä teillä on koreana piha keväällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti edes osa kukkii, eivätkä mene myyrien tai muiden kömmähdysten piikkiin. Kevät tulee joka tapauksessa olemaan täynnä odotusta ja innostusta - kuten joka vuosi joka tapauksessa.

      Poista
  3. Hyviä sipulilöytöjä! Laitoin myös Princess Irenea, kun luin jostain, että sen pitäisi olla kestävä tulppaani. Metsätulppaani ja talventähti ovat suosikkejani!

    Itsekin shoppailin -50% sipuleita, täydellä hinnalla en tähän aikaan enää ostaisi kaupassa lämpöisessä maanneita sipuleita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että Princess Irene on kestävä. Katsoin sitä jo aiemmin ja ihailin ulkonäköä. Metsätulppaaneihin ja talventähtiin kohdistuu odotus saada niistä yhä lisääntyvät pehkot. Yritystä on, toivottavasti myös tulosta.
      Honkkari mainosti tänään kaikkia sipuleita -50 %. En kyllä enää aio lisää ostaa, vaikka tarjous on kovin houkutteleva. Toissa päivänä Honkkarissa käydessäni sipuleissa oli vielä runsaasti tarjontaa.

      Poista
  4. Olet istuttanut tänä syksynä mahtavan määrän kevätkukkijoiden sipuleja, mahtaa olla pysäyttävän ihana kevät!! Minä en ole vielä kertaakaan kokeillut syyskylvöä, sekin epäkohta pitäisi korjata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lähes 1200 sipulia tuli istutettua. Valtaosa siitä on pikkusipuleita, joiden istuttaminen oli helppoa ja nopeaa. Kokemuksesta tiedän, ettei kaikki syystä tai toisesta nouse, mutta ainakin on yritystä.
      Suvun vanhuksilta kuulin porkkanan syyskylvön olevan heillekin tuttu tapa. Ei siis mikään uusi keksintö. Katsotaan, miten onnistuu. Kokeilematta ei tiedä. Testaa sinäkin, vielä ehtii.

      Poista
  5. Onpa ihastuttavia tulppaaneja, kaunista kukintaa luvassa! Minä olen ollut jotenkin saamaton tänä syksenä mutta sain kuitenkin syyshommat päätökseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syysväsymys on tuttua. Tänä syksynä siitä oli merkkejä minullakin, mutta jaoin tehtävät pitkälle aikavälille ja päätin tehdä sen, minkä viitsin ja jaksan. Saatuani itseni pihalle alkoi aina tapahtua. Opettelen myös suurpiirteisyyttä, mikä on auttanut jaksamisessa. Aina ei tarvitse olla niin pedantti, mikä yleensä on suuri kompastuskiveni.
      Mukavaa, että olet saanut syyshommat päätökseen. Nyt on talvi aikaa levähtää.

      Poista
  6. Hienoja sipulilöytöjä! Minäkin hamstrasin vielä uusia sipuleita, kun olivat niin edullisia :) Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa! Meillä puutarhahörhöillä on kaikilla samat käyttäytymismallit. Edullisten sipulipussien ohi on vaikea mennä. Eikä tarvitsekaan. Iloa ja kauneuttahan ne kevääksi tarjoavat.

      Poista
  7. Minä olen porkkanaa kylvänyt jo vuosia syyskylvönä. Onnistuvat hyvin! Tosin joskus ne virittäytyvät herkästi kukkaan. Mutta aina olen komeamman sadon saavut syyskylvöistä, kuin kevät kylvöistä. Ja et ole yhtään myöhässä omien kylvöjesi kanssa. Vieläkään ei ole mikään kiire. Kylvää voi niin kauan, kuin maa on sula.

    Varsinkin Honkkarissa on muutenkin tuo puutarhapuolen touhu ihan luokatonta. Kesälläkin kukat kuolivat rullakoihinsa hoitamattomina. Ihan kamalaa katteltavaa! Kai ne nuo sipulitkin vaan roskiin heittävät!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että olen ihan ajoissa. Kuten tuossa ylempänä kommentoin, suvun vanhuksilta kuulin porkkanan syyskylvön olevan heille tuttu menetelmä. Ei siis mikään uusi keksintö. Uusia (siis itselle uusia) juttuja on kiva kokeilla. Välillä menee pieleen, mutta harjoittelemalla ja säätämällä tulos paranee.
      Honkkarin ja muutaman muunkin puutarhapuoli on surullista seurattavaa. Kesäkukkia en ole enää aikoihin Honkkarista ostanut. Hinta on sama, kuin muissa kaupoissa, mutta kasvit kuivuudesta kärsiviä. Liian vähän henkilökuntaa, jolla ei ole aikaa huolehtia kasveista. Mielenkiinnolla seuraan, miten tilanne Honkkarissa muuttuu omistajavaihdoksen myötä. Ruotsalainen Rusta osti sen viime vuonna ja myymälät näyttävät täyttyvän sisustustavaroista. Kuinkahan käy puutarhapuolen?

      Poista
  8. Oi, onpa hyvä idea tummalehtiset kasvit ja valkoiset tulppaanit. Nuo punaiset taas voisivat käydä hyvin vaalean vihreiden kasvien lomaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valitsin vähän korkeampia valkoisia tulppuja, jotta nousevat riittävän ylös purppuraheisiangervon vierellä. Tässä vaiheessa uusin purppuraheisiangervoni on vielä pieni pensas, joten sommitelman luulisi olevan kivaa katsottavaa. Punaiset istutin sellaisten perennojen vierelle, jotka kukkivat vasta loppukesästä. Toivottavasti vihreät varret ehtivät tulppujen kavereiksi.

      Poista
  9. Munki olis tarkootus kylyvää viälä eres yks porkkanarivi. Oon joskus kokeellu, muttei onnistunu. En tiärä miksi.
    Auts! Oon huamenna menos S:joelle ja siälon Honkkari :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käy ihmeessä myös Honkkarissa. Tänään tulleessa mainoksessa kaikki sipulit -50 %. Naapurikylän Honkkarissa oli vielä runsaasti sipuleita, joskin jotain tiettyä voi olla jo vaikea löytää.
      Riskillä nämä kokeilut tulee tehtyä. Jätin tilaa kylvää porkkanoita myös keväällä. Katsonpa sitten, kumpi onnistuu vai onnistuuko kumpikaan.

      Poista
  10. Minä kokeilin viime syksynä kylvää porkkanoitakin, mutta ei niistä montaa itänyt. Liekö ollut ajoitus pielessä vai vanhat siemenet, sillä kevään kylvöissäkään ei järin suurta itämisprosenttia ollut. Ajattelin kuitenkin kokeilla tänä vuonna uudelleen. Saa nähdä, onko jo liian myöhäistä, kun vasta huomenna tai viikonloppuna teen kylvöt. Viime vuonna kylvin viikon verran aikaisemmin. Täällä ei ole vielä kukkasipulien hinnat tipahtaneet niin alas, että olisin innostunut niitä ostamaan. Seuraan kyllä silmät tarkkana erityisesti myyränkestävien sipulien hintakehitystä, mutta katsotaan, ehdinkö apajille oikeaan aikaan. Ihan asiakseen en kuitenkaan ajatellut niiden perässä ajella ympäri kyliä. Valkoiset tulppaanit purppuraheisiangervon kaverina ovat kieltämättä sävähdyttävä näky. Minulla on vielä iso kasa naapurin haravoimia lehtiä levittelemättä kukkapenkkeihin. Mukavaa puuhaa loppuviikolle siis tiedossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti sinä vielä ehdit porkkanoita kylvää, jos ei ihan hirveitä pakkasia heti tule. Minun kesäinen porkkanakylvö iti huonosti, joten nyt kokeilen sekä näitä syysporkkanoita että viereen keväällä kylvettäviä. Sittenpä voin verrata.
      Luin tänään uutisista, että myyrien määrä on lisääntynyt ja myyrätuhoihin kannattaa varautua. Pitänee käydä lisäämässä kaikkiin pikkupuihin runkosuoja. Verkothan olen jo laittanut. Honkkarissa oli vielä runsaasti mm. narsissien sipuleita.
      Hauska ajatus, että laitat kukkapenkit ikään kuin peiton alle talveksi nukkumaan. Varmasti mukavaa touhua ja siihenhän voi ottaa lapsetkin mukaan.

      Poista
  11. Oho..en tiennytkään että porkkanaa voi syksylläkin kylvää, näin sitä aina oppii uutta:) Tulppaanit on ihan minun lemppareita:) Mukavaa syksyn ja lokakuun jatkoa❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Porkkanoiden syyskylvöstä olen aiemminkin kuullut, mutta olen tyystin ohittanut sen. Siksipä se tuntuu nyt ihan uudelta asialta, jonka otan mielenkiinnolla vastaan. Arvaa vaan, kuinka paljon uutta olen täällä blogimaailmassa oppinut.
      Tulppaanit ovat ihania. Taas on kiva odottaa kevättä, kun niitä on multaan tullut kätkettyä.
      Mukavaa syksyä sinulle ja raikkaita lokakuun lopun päiviä.

      Poista
  12. Tiälläkin viimenen syysmyrkkylilja aukoo nuppujaan, kylymä kangistaa sen ensviikolla, kun pakkaset saapuu! Tännään käyn kaupoilla ja meinasin vielä käyvä kahtelemassa, jos ois jälellä ja alessa kukkasipuleita. Myyrien pelossa en mahottomasti uskalla tulppaania ennee hankkii. Meilläpäin ei Honkkarii ookkaan ja lidliinkin on matkoo. Hankkija onneks on, ei tarvii etemmäks ajella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensi viikon ennusteissa on varsinkin öiksi luvassa usean asteen pakkasia, joten myrkkyliljoilla on viimeiset hetket avautua. Nyt onkin ollut mukavan lämpimiä päiviä.
      Eikös Hankkijalla ole yleensä ihan hyvin hoidettu kasvipuoli? Meillä on pitkä matka lähimpään Hankkijaan, joten harvoin siellä tulee käytyä. Nyt on luvassa kunnon myyrävuosi, joten toivotaan sipuleille ja kaikille muillekin kasveille menestystä.
      Mukavaa viikonloppua sinulle!

      Poista
  13. Itselläni on vielä porkkana oikeasti kylvämättä kun sitten tulikin lämpimät kelit postauksen kirjoittamisen jälkeen niin en vielä sitten kylvänytkään. Ja valkosipulikin laittamatta, apua😬 No jospa maa ei ihan vielä jäätyisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on todellakin ollut lämmintä monta päivää. Porkkanani eivät sentään ole alkaneet itää ja tulossa olevien pakkasten vuoksi tuskin itävätkään.
      Toivottavasti ehdit viikonloppuna valkosipulisi istuttamaan. Vaikka mistä sen tietää, vaikka vielä tulisi lämpimiäkin päiviä.
      Leppoisaa viikonloppua sinulle!

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!