sunnuntai 19. huhtikuuta 2020

Aina on lupa suunnitella

Nokkosperhonen

Olen ajat sitten luopunut ajatuksesta, että puutarhani olisi joskus valmis. Joskus ohikiitävän hetken tuntuu, että nyt saa kaivamiset riittää. Muutaman tuhdin yöunen jälkeen moinen hetki on poispyyhittyä ja jälleen puutarhassa kävellessä mieli askartelee uusien ideoiden parissa.

Jo talvella ryhdyin suunnittelemaan tulevan kesän projekteja. Koronaviruksen vuoksi pohdin, aukeavatko puutarhamyymälät tänä keväänä laisinkaan. Ovat kyllä auenneet, mutta seuraava kysymys onkin, arvaako niissä käydä ostoksilla? Niinpä pahimpaan kasvinälkääni tein nettikauppatilauksen.

Tällaisia tuli tilattua. Kuvat: Viherpeukalot

Viime kesänä mylläsin muutamia alueita perusteellisesti, joten niissä tulee olemaan aukkopaikkoja. On myös mahdollista, etteivät kaikki ylöskaivetut ja takaisin istutetut enää nouse. Vielä en ole täysin päättänyt, mihin kukin tilattu kasvi aikanaan pääsee. Jonkinlaista hahmotelmaa pyörittelen päässäni ja luultavasti paikat on selvillä, kunhan taimet aikanaan saapuvat.

Ylävasemmalla on komeamaksaruoho Sedum 'Carl'. Tähän saakka minulla on ollut vain komeamaksaruoho 'Herbstfreudea', josta pidän todella paljon.

Ylhäällä keskellä on tiikerililja Lilium lancifolium 'Sweet Surrender'. Sitä minulla on kahdessa paikassa jo ennestäänkin. Tämä kermanvärinen tiikerililja on aivan ihana, enkä taida siihen kyllästyä laisinkaan. Sille löytyy aina paikka puutarhassani.

Yläoikealla on kerrottu värililja Lilium 'Spring Pink'

Alavasemmalla on syysleimu Phlox paniculata 'Raving Beauty'. Syysleimupenkkini kuului loppukesästä myllättyjen piiriin. Sen myötä uusille leimuille löytyi tilaa.

Alahaalla keskellä on kyläkurjenpolvi Geranium pratense 'Double Jewel' ja alhaalla oikealla harmaakurjenpolvi eli Geranium cinereum 'Jolly Jewel Purple'. Ovatkohan ihan noin loistavia, aika näyttää. Kurjenpolvista tykkään vuosi vuodelta enemmän. Mukavaa, että löydän yhä uusia kurjenpolvia.

Prunus Accolade - Koristekirsikka Kevätsuudelma

Lisäksi tilasin peittoruusu Fairya istutettavaksi kesäksi ruukkuun, josta siirrän sen syksyllä maahan. Näin olen tehnyt vuosia sitten ja yhä peittoruusu Sommerwindit kasvavat ja kukkivat rinteessä.

Sambucus racemosa - Terttuselja

Talvella kaivoimme Ukkokullan kanssa kaivonrenkaan naapurin rajalta. Rengas oli piilossa ympärillä kasvavien norjanangervojen lomassa. Nyt renkaan jäljiltä on isohko aukko, johon olen suunnitellut istuttavani koristeomena Makamikin.

Toinen pitkään haaveilemani koristepuu on jalosyreeni Moskovan kaunotar. Sille ajattelin asuinpaikaksi rinteen toisen puoliskon keskiväliä, jossa nyt kasvaa iso ryhmä vuorenkilpiä. Niiden määrää on varaa supistaa, sillä niitä kasvaa muuallakin. Tällöin jalosyreeni näkyisi työhuoneen ikkunasta. Samalla se paikkaisi ainakin osittain rinteen yläosan aroniarivistön aukon, joka syntyi lasten aikanaan laskiessa juuri siinä pulkkamäkeä.

Clematis - Kärhö - vaan kuka heistä?

Alapihan aidan takaosan eteen olisi myös mukava istuttaa jotain. Ympärivuotisen vihreyden vuoksi havut ovat yksi vaihtoehto. Samoin viime aikoina blogeissa keskustelun kohteena ollut hunajamarja/marjasinikuusama kiinnostaa. Sekä havuille että parille-kolmelle marjasinikuusamalle löytyisi paikka.

Spiraea 'Grefsheim' - Norjanangervo

Viime vuonna istutin Pikkupuutarhaan pinkin pallohortensian ja safiirihortensian. Ajatus oli istuttaa muutamia valkoisia pallohortensioita niinikään Pikkupuutarhaan siten, että osa niistä näkyisi myös sisäänkäynnin puolelle. Taitavat kelvata peuroille nekin, joten tämä suunnitelma on nyt mietinnässä.

Alchemilla - Poimulehti

En lyö vielä lukkoon mitään ehdotonta, vaan katson kevään etenemistä. Ehkä teen listan suunnitelmissa olevista kasveista ja ehdotan puutarhamyymälän keräävän ne valmiiksi noudettaviksi. Saattaa tietysti olla, ettei puutarhamyymälöihin mitään ostosryntäystä edes tule ja niissä voisi asioida muihin törmäämättä. Voi myös käydä niin, että minä tai Ukkokulta sairastumme ja silloin suunnitelmat raukeavat. Parempi kuitenkin elää toivossa katse tulevaisuuteen suunnattuna ja kohdata vastoinkäymiset jos ja kun ne kohdalle osuvat.

Aronia

Oletko sinä tehnyt kasvihankintasuunnitelmia? Monen monta mieluista kasvia olen blogeista löytänyt ja omaan puutarhaani istuttanut. Joitakin olen myös hylännyt sen perusteella, mitä asiantuntijat ja harrastajat ovat niistä kertoneet. Aina on kivaa ja hyödyllistä kuulla, mitä te muut kehittelette. Tehkääpä vaikka postauksia suunnitelmistanne.


Muuta ei tarvita... 
kuin talon täydeltä kirjoja
ja puutarhan täydeltä kukkia. 


40 kommenttia:

  1. Ihania tilauksia olet jo tehnyt ja lupaavia suunnitelmia on kehitteillä. Minäkin hain jo yhden tilaamani lastin Hankkijalta ja se sujui kyllä turvallisesti koronaa ajatellen. Kyseiseen ajankohtaan ei ollut montakaan asiakasta liikkeellä ja lastaus oli helppo tehdä ulkona suoraan taimistolla pakatusta häkistä peräkärryyn. Ei tullut minkäänlaisia lähikohtaamisia. Myös nuo netistä tilatut tuotteet saapuvat aika mutkattomasti kotiin. Nythän uutisoidaan, että puutarha on uudessa nosteessa, koska ihmiset ovat paljon kotona, eivätkä matkustele - eli kasveja saatetaan hankkia normaalia enemmän. Kevät näyttää, miten tämä näkyy puutarhamyymälöissä.
    Omat istutussuunnitelmani tuntuvat elävän koko ajan, pitää varmaan aloittaa istutus ja tehdessä näkee, mitä lopulta laittaa minnekin ....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saattaa olla, että puutarhaliikkeessä käy kuhina. Liike, johon aion ajattelin mennä, on melko suuri ja väljä. Uskon, että listan kanssa siellä liikkumalla pääsen helposti sukkuloimaan kohtaamatta nenätysten muita asiakkaita. Toisaalta harkitsen myös tilauksen tekemistä siten, että noudan tuotteet lastauspaikalta.
      Kovasti minunkin suunnitelmani elävät. Jonkinlaista aloittamisen vaikeutta on ollut, mutta eiköhän se tästä lähde taas liikkeelle. Varmasti sinullakin.

      Poista
  2. Minäkin olen tekemässä joitain perennahankintoja netistä. Kesäkukkia ja multaa tms aion myös ostaa verkosta, mutta vain sellaisesta myymälästä, johon ajan pihaan noutamaan ostamani tuotteet.

    Nyt jätän eri myymälöissä kiertelyn vähemmälle.

    Ehkä kasviostoksissa kotona nettitilailu saa aikaan samaa kuin ruoan kanssa, tulee suunniteltua asiat vähän järkevämmin. Ruokakauppa ja taimimyymälä vierailuilla tulee tehtyä ostoksia, joita ei olisi tarvinnut. Nettitilailu antaa minulle aikaa miettiä ja suunnitella asiat järkevämmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesäkukkien suhteen en ole vielä tehnyt päätöstä, miten toimin. Kylällä on tuttu kasvattaja, jonka kanssa varmaan voin päästä molempia tyydyttävään lopputulokseen. Kiertely jää nyt vähemmälle.
      Rahaa tämä korona säästää, kun kaikki yllätysostokset jäävät tekemättä. Tosin ruoan ostaminen verkon kautta osoittautui jonkun verran kalliimmaksi.

      Poista
  3. Suunnitelmia on ja tänä vuonna ehkä ensimmäistä kertaa niin että kasvit tulevat nettitilauksilla. Tai ainakin hyvin vähällä puutarhamyymälöissä kiertelyillä. Viherpeukaloiden valikoimaa katsoin mutta jätin vielä tilaamatta. Kasvaako tiikerililja 'Sweet Surrender' yhtä korkeaksi kuin tavallinen oranssi tiikerilija?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sweet Surrender on aika lailla saman korkuinen oranssin tiikerililjan kanssa. Tosin samassa varressa saattaa olla useita nuokkuvia kukkia, jolloin leveyttä tulee enemmän. Sweet Surrender on osoittautunut kestäväksi ja vuosien myötä runsastuvaksi sekä ehdottomasti kauniiksi (maksuasia) kasviksi.
      Puutarhamyymälöiden kiertelyt taitavat nyt jäädä melko vähälle, ehkei ihan kokonaan kuitenkaan. Viherpeukaloilta olen vuosien mittaan silloin tällöin tilannut. Joskus tulee nappiostoksia, joskus taas ei. Niinpä se taitaa olla kyllä muidenkin kauppojen kanssa.

      Poista
  4. Olipa herkullisen näköiset tilaukset. Tuo kyläkurjenpolvi näyttää tosi kauniilta. Mukavia suunnitelmiakin olet jo kehitellyt ja niiden parissa kuluukin mukavasti tovi jos toinenkin. Minä olen välttänyt nyt puutarhaliikkeissä asiointia, mitä nyt pakolliset kasvusäkit, kalkit ja lannoitteet kävimme hakemassa paikallisesta Hankkijan multasormesta. Onneksi asiakkaita oli melko vähän liikkeellä.
    Mukavaa sunnuntain jatkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvien kanssa touhuaminen on mukavaa, joten eiköhän kaikki tilatut taimet maahan pääse. Mullat olen tilannut verkkokaupan kautta, joten niitä ei tarvitse kaupasta hakea. Pihamyymälöissä on yleensä aika väljää, joten välimatkojen ylläpitäminen on helpompaa.
      Mukavaa sunnuntaita sinullekin!

      Poista
  5. Aina on tilaa unelmille ja uusille suunnitelmille.
    Onneksi nykyään melkein joka puutarhakaupalta löytyy tosiaan nettikauppoja ja kotiinkuljetuspalveluita. Ja vaikka ei olisikaan, voi puutarhaliikkeeseen soittaa ja pyytää keräämään tuotteet valmiiksi noutoa varten. Maksun pystyy suorittamaan myös netissä.
    Onhan se tietysti eri asia hypistellä kasveja ja miettiä ihan paikanpäällä. Mutta kyllä me puutarhaintoilijat näinkin saadaan homma hoidettua.
    Ihania suunnitelmia ja toteutuneita unelmia! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt, jos koskaan unelmat ovat tarpeen. Verkon kautta voi ostaa vaikka mitä, mutta puutarhamyymälässä katseleminen on osa kasvimaailmaan kuuluvaa rituaalia. En ole vielä päättänyt, menenkö kauppaan valitsemaan vai tilaanko valmiina noudettavaksi.
      Mukavaa sunnuntaita sinulle!

      Poista
  6. Voi, mitä ihanuuksia! Aion uskaltaa puutarhamyymälään, ainakin paikallisiin jos ovat auki. Haluan tukea yrittäjiä, niin, että tulevinakin vuosina on mahdollista ostaa lähitaimia.
    Netistä löytyisi näköjään kaikkea kivaa, mitä ei täältä saa. Täytyypä käydä kurkkaamassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä pointti Cheri! Tavalla tai toisella nyt kannattaa tukea erityisesti paikallisia yrittäjiä. Näitä kommentteja lukiessani ja niihin vastatessani päätin kysyä paikalliselta kesäkukkakasvattajalta, voisinko tilata valmiit kukat vaikka hänen kasvihuoneensa edestä noudettavaksi. Yleensä siellä ei ole muutenkaan tungosta ollut, mutta uskon järjestelyn toimivan.
      Perennat on haettava muualta. Niidenkin suhteen aion suosia lähialueen yrittäjää. Netissä voi onneksi käydä selaamassa vaihtoehtoja ja tehdä sitten ostoslista niiden perusteella.

      Poista
  7. Kivoja kasvisuunnitelmia ja järkevää mietintää siitä, miten saada uusia kasveja kotiin myymälöissä pyörimättä. Vaikka olisi se niin ihanaa päästä hoitamaan kevään hankinnat vanhaan malliin. Minulla ensimmäistä vuotta pihassa Moskovan kaunotar sekä safiirihortensia, jännityksellä odotan, ovatko hengissä ja miten lähtevät kasvuun.
    Kevään kasvisuunnitelmia en ole toistaiseksi tehnyt, kun syksyllä tuli niin paljon hankittua ja nyt on noita taimia joka paikka täynnä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omassa safiirihortensiassa ei vielä ole elonmerkkejä, vaan pientä se on muissakin hortensioissa. Jännittävää nähdä, onko selvinnyt talvesta ja millainen siitä tulee. Toivottavastin sinunkin kaunottaresi heräävät reippaina uuteen kasvukauteen.

      Poista
  8. Hyviä ostoksia olet tehnyt. Hienoja ovat nuo kurjenpolvetkin. Kiva, kun nettiostoksille pääsee - vaikkapa tällaisena korona-aikana. En minäkään ole kukkakauppaan rohjennut mennä, mullat yms aion hankkia Prismasta. Mukavaa sunnuntaita sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luin juuri aamun lehdestä, että nettiostosten määrä on lisääntynyt huimasti. Ihan kaikkea ei voi netistä hankkia. Moni puutarhamyymälä on varmasti tehnyt tilauksensa jo silloin, kun koronasta ei vielä ollut tietoa. Hyvä, että kehittävät erilaisia tapoja saada tuotteet asiakkaille turvallisesti. Muuten jää moni kasvi myymättä.
      Huomasin, etten ollut vastannut kommenttiisi samanaikaisesti muiden kanssa. Pahoittelen. Mukavaa tiistaipäivää sinulle!

      Poista
  9. Hyvät suunnitelmat Sinulla taas. Tyydyn tänä keväänä meidän kylän mainion Ylisen Kauppapuutarhan tuotteisiin. Viherpeukaloihin olen ollut tyytyväinen, nyt ei ole tarvetta tilata sieltä mitään, tai olisi, mutta pidän pääni kylmänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt kannattaa ehdottomasti suosia paikallisia yrittäjiä. Mukavaa, että teidän kylältä sellainen löytyy. Minun täytyy perennaostoksissa mennä naapurikaupunkiin, mutta samaa talousaluettahan me olemme.
      Viherpeukaloilta olen aiemminkin ostanut. Pari pettymystä on tullut, mutta ovat korvanneet hyvin. Valtaosa on ollut ihan onnistuneita ostoksia.

      Poista
  10. Vastaukset
    1. Toivottavasti kasvit jollain aikavälillä vastaavat kuviaan. Innolla odotan.

      Poista
  11. Viimettäin olen "hankkinut" ikiorvokit ;D
    Kasviluetteloiden kuvat on tosi houkuttelevia. Olen joskus tilannukin jotain. Omassa pihassa lopputulos ei kyllä oo läheskään niin upea, kuin kuvissa...
    Jotkut erikoiset pensaat ois kivoja pihalla, mut sitten kun alkaa miettiä, mihin sen istuttaisi, ei sitä paikkaa oikein löydykään ja puska on jätettävä kauppaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totuus on yleensä kuvia karumpaa, mutta kunhan aikanaan pääsevät puutarhani mullassa kasvuun, voivat hyvinkin vastata toiveitani.
      Minulla tuppaa kaupassa käymään niin, että ostan, vaikka istutuspaikasta ei ole tietoakaan. Sitten pyörin kasvin kanssa pitkin tonttia miettimässä. Yleensä paikka lopulta löytyy ja usein jopa ihan onnistuneesti. Vaan onpa moni pensas kauppaankin jäänyt.

      Poista
  12. ihanan nokkosperhosen olet saanut kuvattua, kesä onkin jo ihan nurkan takana vaikkei ilmat siihen suuntaan aina viittaakaan.
    Kivoja ostoksia olet tehnyt. Minä istutin syksyllä tuota samaa vaaleaa tiikerililjaa, on varmasti ihana kukkiessaan - odotan kovasti! Nettikaupoilla onkin nyt hyvä poiketa, mutta minusta siinä on vähän huono puoli se, ettei niitä pääse itse valitsemaan eikä hypistelemään. Ja sekin on harmi että kaikki puutarha-alan messut jäivät tänä vuonna väliin. No ehkä ensi vuonna on paremmin.
    Ihanaa kevätaikaa sinne, ja unelmien ja suunnitelmien toteutumisia tietysti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nokkosperhosia on lentänyt täällä runsaasti. Tänäänkin näin taas monta, vaikka kameraan en ehtinyt niitä taltioida. Taitaa ilmat nyt lämmetä, toivottavasti teidänkin suunnalla.
      Hypistely jää tältä keväältä aika vähiin. Täytyy harrastaa virtuaalihypistelyä netissa eli mielikuvitukselle on nyt annettava siivet - tai lehdet.
      Kiitos, samoin sinulle vihertyvää kevättä!

      Poista
  13. Tuohon lopputekstiin yhdyn ,täydellä sydämmellä:))
    suunnitelmia,ja unelmia,sipuleita juurakoita kukan alun -tylleröitä;))
    niitä meidän mieli halajaa:)))
    Ihanaa kevään jatkoa!Sinulle Between!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Unelmia ei koskaan ole liikaa. Eikä haittaa, vaikka osa jäisi toteutumattakin.
      Tänään on aurinko paistanut, tuntuu hyvin keväiseltä. Toivottavasti kevät saapuu sinunkin pihaasi Liisa!

      Poista
  14. Mukavaa pohdiskelua ja suunnittelua, siitä se hiljalleen epämääräisestä suunnitelmasta jalostuu näkemykseksi ja lopulta toteutuneeksi. Minulle tuli etupihan angervopuskien suhteen lopullinen kirkastuksen hetki, puskat lähtee juurineen ja siihen tulee kolme kaunismuotoista koristepuuta, se mitä ne ovat en vielä tiedä.

    Moskovan kaunotar syreeni on kaunis, meillä se on ollut kymmenisen vuotta ja pidän siitä valtavasti. Noita sedumeita minulta puuttuukin ja paikkakin olisi ihan selvä, hankintaan taisi mennä.

    Minä aion hankkia kaikki tänä kesänä tarvitsemani paikallisilta taimistoilta ja jos ei täältä löydy sitten tilaan kauempaa. Puutarhahommiin minulla ainakin kuuluu olennaisesti taimien vertailu ja valikointi ennen ostopäätöstä, rehellisesti sanottuna en ole varma pystynkö täysin pysyttelemään poissa taimistoilta. Heräteostosten uhallakin. Todennäköisesti soitan ja pyydän keräämään ainakin osan valmiiksi ja ajoitan käyntini sellaiseen ajankohtaan, että vältän ruuhkat.

    Vaikka kaikkea turhaa yleisillä paikoilla luuhaamista pitääkin välttää, järkeä käyttämällä voi melko turvallisesti asioida.

    Oikein mukavaa pyhäpäivää ja alkavaa keväistä viikkoa !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirkastuksen hetket ovat aina hyödyllisiä. Niiden ansiosta ajatus selkeytyy ja suunnitelmat etenevät. Jos joku ei silmää miellytä, on turha yrittää siihen tottua. Mielenkiintoista seurata, mihin koristepuihin päädyt.
      Suosittelen komeamaksaruohoja. Niitä tulee ihailtua kevään alusta syksyn loppuun.
      Olen varautunut siihenkin vaihtoehtoon, että menen itse puutarhamyymälään tekemään valintani. Vaikka pyrin aina kotona tekemään jonkinlaisen ennakkosuunnitelman, myymälässä se saattaa muuttua nähdessäni muita vaihtoehtoja. Vaikka kuinka netissä kuvia ja tietoja selaisi, ei se vastaa silmästä silmään tai siis oksasta lehteen katsomista. Heräteostot puutarhamyymälässä on sallittuja. Puutarhamyymälä, johon aion suunnata askeleeni, on väljä ja laaja. Uskon siellä mahtuvan kiertämään ilman, että jatkuvasti hinkkaisi muiden asiakkaiden kylkiä. Kuten sanoit, järjenkäyttö on luvallista ja turvallista.
      Luvassa on hieno viikko. Toivottavasti teilläkin kevät etenee.

      Poista
  15. Ihania hankintoja! Leimukukat mulla on melkein hävinneet, mutta en aio hankkia niitä, ennenkuin saan niiden penkin siivottua rikkaruohoista. Minä olen siirtänyt puutarhamyymälään menemistä, mutta huomenna aion uskaltaa... Tänään siellä on varmasti enemmän asiakkaita kuin viikolla, luulisin. Pakko hakea multaa, lannoitetta, kuoriketta ja marjapensaiden tukia. Samalla voin kurkata vähän mukuloita ja sipuleitakin. Liljoja olisi kivaa saada lisää. Normaalisti olisin jo kiertänyt moneen kertaan kaikki lähiseudun myymälät. Ihmeesti pelko jarruttaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saapa nähdä, nousevatko viime vuonna ylös nostamani ja uudelleen istuttamani leimut. Ainakin nyt on muutama uusi tulossa niiden joukkoon.
      Vaikea uskoa, että tässä vaiheessa viikolla olisi hurjia ruuhkia puutarhamyymälöissä. Eiköhän valtaosa ihmisistä ole joko etätyön tai konkreettisen työpaikkansa äärellä. Ja monet pelkäävät sen verran, etteivät edes uskaltaudu myymälään.
      Normaalisti minäkin olisin käynyt jo monessa liikkeessä, mutta nyt ei ole tullut lähdettyä. Toisaalta viileä ilma ja jatkuvat lumisateetkin ovat hidastaneet tahtia.
      Mukavaa sunnuntaita ja kivaa viikkoa sinulle!

      Poista
  16. Hienot hankinnat, erityisesti kurjenpolvet alkoivat nyt syyhyttää sormia. Tuo 'Double Jewel' sopisi aika kivasti pation vierelle tulevalle istutusalueelle, jos viime syksyn siemenkylvökset eivät lähde kasvuun. Hyvä, että joku muukin suunnittelee puutarhajuttuja! Minä en ole vielä päässyt paperia pidemmälle suunnittelupuuhissani. Kunhan maa sulaa, aloitan kaivamisen. Tuskin aion netistä tilata taimia. Minusta puuhasta lähtee se paras osa pois, jos ei voi itse hypistellä taimia, valikoida niistä parhaimpia ja antautua heräteostoksillekin sen mukaan, mitä tarjolla sattuu olemaan. Mieli tekisi puutarhaliikkeeseen, mutta aion vielä odotella sen aikaa, että siellä on varmasti täysi valikoima perennoja. Ei tarvitse sitten toista kertaa uskaltautua ihmisten sekaan. Suunnitelmistani olen tainnut jauhaa jo kyllästymiseen asti, joten jätetään nämä uusimmat ajatustyön hedelmät muhimaan ihan vain omaan pääkoppaan. Aurinkoista alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Et ole yhtään liikaa suunnitelmistasi kertonut. Minusta on mukava lukea toisten kasviajatuksia. Niistä löytää aina itselle hyviä vinkkejä.
      Katselin parin puutarhaliikkeen sivuja ja luultavasti kannattaa vielä hetki odottaa ostoksille menoa, sillä perennojen valikoima ei vielä kovin kattava ollut. Sehän on selvä, kun omassakin puutarhassa useimmat perennat antavat vielä odottaa itseään.
      Ehdottomasti kasvien valinta ja hypistely sekä heräteostokset ovat puutarhamyymälöiden suola. Aika väljiä monet puutarhamyymälät ovat ja enimmäkseen kierrokset tapahtuvat ulkotiloissa, joten ehkä niissä käyminen ei ole sitä kaikkein vaarallisinta touhua.
      Viikko alkoi mukavasti. Toivottavasti sinullakin!

      Poista
  17. Kyllä on itsenikin kovasti tehnyt mieli käydä edes lähitarhoilla kasveja katsastamassa mutta jotenkin nyt ei vain tule mentyä. Kasvien shoppailu kun ei kuitenkaan ole mitenkään välttämätöntä. Toisaalta suren niitä yrittäjiä joiden kasvit jäävät tänä keväänä myymättä😢 Menevät ehkäpä jopa kokonaan hukkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvien shoppailu ei todallakaan ole tärkeimmästä päästä. Toisaalta ulkomyymälöissä ei tartunta-alttius ehkä ole samaa luokkaa kuin ruokakaupassa. Jotenkin vain surettaa, kun pitkän talven on odottanut uutta kasvukautta ja sitten korona romuttaa senkin. Mutta toivon mukaan uusia kesiä minunkin osalleni vielä tulee.

      Poista
  18. Ihania ostoksia oot tehny, miekin tilasin tuota vaaleata tiikerililjoo. Oon sitä muutaman vuuven ihaillu. Tilauksia matkahuoltoon oon muutamia tehny ja paikallisilla tarhoilla ois aikomus käyvä jos ei tilanne tautien suhteen pahene. Moskovan kaunotar jalosyreeni on kukkinu meillä viitisen vuotta. Kaunis on, samoin Makamik koristeomenapuu. Makamikissä on vielä viimesyksysiä omenia linnuille. Homma on puottoo niitä pois!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sweet Surrender ansaitsee kehut, niin kaunis se on kukkiessaan. Ja lisääntyyki mukavasti.
      Tässä tilanteessa ei oikein voi mitään päättää varmasti, vaan kaiken aikaa on seurattava tilannetta ja koronaviruksen lisääntymistä. Toivottavasti saamme kauniin kesän, josta voi surutta iloita.

      Poista
  19. Totta se on, että suunnitelmille on aina tilaa! Viime kesänä ajattelin, että puutarha on nyt täynnä eikä mitään uutta enää mahdu. Vaan kevään koittaessa uusia suunnitelmia on virinnyt ja tilaa on kummasti löytynyt. Ehkä jostain vanhasta voi myös luopua, jotta saa tilaa uudelle. Loppukaneettisi suhteen olen täysin samaa mieltä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varsinkin syksyllä taitaa moni ajatella, ettei enää yhtään kasvia lisää minun puutarhaani. Talven aikana ajatukset muuttuvat ja ideat lähtevät laukkaamaan. Ajattelen usein, että luontokin on tupaten täynnä kasveja ja aina sinne väliin vielä uusiakin nousee. Kummasti on omastakin pihasta tilaa löytynyt, vaikka toisin ensin uskoo.

      Poista
  20. Hyviä suunnitelmia ja tuumailuja. Varmadti monen mielessä uskaltautuuko ostoksille. Itsellä ei mitään pakottavaa tarvetta, kun kesäkukatkin kasvaa jo kovaa kyytiä. Multaa joutuu kuitenkin hakea ja muutaman isomman ruukun olen ajatellut investoida.
    Aika näyttää miten meidän käy.
    Jotakin haaveita on, esim erilaisia hortensioita ja joku ihana syreeni olis kiva saada. Mieluummin sais rueta pienentään alaa, kun hoito käyny niin hankalaksi mulle.
    Kivaa viikon jatkoa sulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevät ja kasviasioiden ajatteleminen helpottaa tässä muuten kovin ahdistavassa tilanteessa. Pysyy kroppa ja mieli virkeinä, kun suuntaa energiansa puutarhaan. Puutarhamyymälässä asioiminen ei ole välttämätöntä, mutta ehkä ostokset voi suorittaa vähemmillä kontakteilla. Täytyy miettiä.
      Siinäpä ongelma, kun aikanaan pitää puutarha-alaa pientää tai luopua siitä kokonaan.
      Viikko alkoi mukavasti. Toivottavsti myös sinulla!

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!