keskiviikko 8. heinäkuuta 2020

Kärhötkään eivät enää pelota

Clematis alpina 'Purple Dream' - Tarha-alppikärhö

Aika pitkään puutarhani oli ja eli ilman ainuttakaan kärhöä. Sininen alppikärhö oli ensimmäinen kärhö, jonka istutin alkaessani muokata yläpihan talon ja tien välistä aluetta Pikkupuutarhaksi. 

Osittain kärhöttömyys johtui siitä, etten vain kasvimaailmaa valloittaessani ollut ehtinyt niihin saakka. Taisin aloittaa aakkoset loppupäästä, sillä ennen kärhöjä pihaani muutti pioneja, ruusuja ja monenmoista muuta. Tunnustan myös ajatelleeni kärhöjen olevan turhan vaikeasti lähestyttäviä. Ehkä jopa hieman pelkäsin niitä, tai ainakin epäonnistumisia kärhöjen kanssa.

Clematis alpina 'Purple Dream' - Tarha-alppikärhö

Puutarhassa minulla on ollut vähän sellainen "meni syteen tai saveen" -tyyli. Eli annan mahdollisuuden niin kasville kuin itsellenikin. Vähitellen kärhöjä alkoi ilmestyä kokeilumielessä sinne ja tänne. Hiukan samalla mentaliteetilla kuin jouluruusujakin. Kun tarpeeksi monta istuttaa erilaisiin paikkoihin, varmasti joku niistä osoittautuu hyväksi sijoitukseksi.

Tärkein innostus oli kuitenkin vuoden 2015 elokuinen retki Kotkan puutarhoihin. Siellä oli monessa paikassa istutettu kärhöjä perennapenkkeihin luomaan elävyyttä ja moniulotteisuutta. Ymmärsin, että kärhöillä on tilaa yläilmoissa vaikka kuinka minunkin puutarhassani. Paljon tärkeää kärhötietoa olen saanut myös Puutarhan Lumo -blogin Kruunuvuokon blogissaan julkaisemista ohjeista. Hänellä jos kenellä, on kerrassaan upeat kärhöt.

Clematis 'Multi Blue'
  
Monta kärhöä olen ostanut ja istuttanut varta vasten suunnitelluille paikoille. Yhtä monta olen ostanut edullisesti esimerkiksi marketeista ja alennuksista. Tällöin kärhöt ovat viettäneet kesän isoissa ruukuissa ja syksyn tullen olen istuttanut ne maahan. Kärhö toimii hyvin kesäkukkana ja samalla se kasvattaa itselleen kunnon juuriston.


Clematis 'Multi Blue'

Tässä vaiheessa kesää alppikärhöt ovat jo lopettaneet kukintansa. Osa loistokärhöistä on kukkinut hetken aikaa ja osa vasta aloittaa. Pikkupuutarhan kriikunassa kiipeilevä Multi Blue on isokukkaisista usein ensimmäisten joukossa. Sillä on lämmin paikka tuija-aidan suojatessa tuulelta.

Clematis 'President'?

Alapihalle johtavan puisen puutarhaportin kupeeseen olen istuttanut ainakin kolme kärhöä, joista Piilu on heittänyt hyvästit. Tarha-alppikärhö Willy mökötti pitkään ja alkoi kukkimaan vasta viime kesänä. Sinikukkainen loistokärhö sen sijaan oli jossain kadoksissa liki kaksi vuotta, kunnes se yllättäin alkoi kasvaa ja nyt kukkii viime kesäistäkin hienommin. Kirjanpitoni ontuu pahasti, enkä ole aivan varma tämän kärhön nimestä. Kuvia vertaamalla olen päätynyt, että se olisi President. Mitä sanovat viisaammat?

Clematis 'President'?

Presidentiksi tulkitsemani kärhön kukkien kuvaaminen on ollut hankalaa, sillä nuput kehittyivät puutarhaportin yläosassa kiemurteleviin versoihin ja sinne en ilman tikkaita yllä. Viimein tuuli heilutti pari nupullista versoa alemmas ja sain kuin sainkin kuvan isokokoisesta kukasta.

Clematis 'Rouge Cardinal'

Alapihan Päivänliljapenkin toisessa päädyssä asuva Rouge Cardinal on nykyisin yksi lempikärhöistäni pihallamme. Pidän kukkien väristä ja kasvin aktiivisesta kukinnasta. Katsokaa, miten paljon siinä on taas nuppuja. Tulevaisuudessa joudun kehittämään tälle kärhölle korkeamman tuen, mutta tämän kesän se vielä pärjää vanhassa tuessa.

Clematis 'Rouge Cardinal'

Rouge Cardinalin takana kasvaa pihani toinen Multi Blue. Toinen kiemurtelee yläpihan Pikkupuutarhan kriikunassa. Pikkupuutarha on ilmeisen lämmin paikka kärhölle, sillä siellä Multi Blue on aina ensimmäinen kukkansa avaava loistokärhöistäni.

Clematis 'Paul Farges (Summersnow') - Lumikärhö

Päivänliljapenkin toisessa päässä on ihana lumikärhö, joka juuri nyt aloittaa kukintaansa. Yleensä kukkia riittääkin ihan syyskylmille saakka. Tällä kärhöllä on erinomainen tuki. Korkeutta riittää muutenkin taivaita hipovalle kärhölle. 

Sain raudoitusverkon ystäväni uuden kodin rakennustyömaalta. Ukkokulta kiinnitti verkon kahden puupylvään (olisikohan kakkoskakkosta) väliin ja upotti tukikomeuden metallisten tolppakenkien avulla maahan. Hyvin pysyy pystyssä. Raudoitusverkkoa kotiin raahatessani ajattelin, että siitä pitäisi napsaista korkeudesta vähän pois. Onneksi en niin tehnyt. Verkolla taitaa olla korkeutta yli 2 metriä. Ja senkin lumikärhö ylittää kirkkaasti.

Clematis Hagely Hybrid

Jännityksellä odotin, mikä kärhö avaa kukkansa yläpihan Syreenipenkissä. Edelliskesänä minulla oli useampi markettikärhö kesän ajan ruukuissa ja syksyllä kaivoin ne maahan. Epäilin kirjanpitoni menneen jälleen sekaisin, eikä siihen tullut selvyyttä viime kesänäkään. Kumpikaan kahdesta ehdokkaasta ei kukkinut. Nyt jännitys on ratkennut. Lähinnä käytävää kukkansa avasi muutama päivä sitten Hagley Hybrid. Tiedän nyt, että Syreenipolun päässä nupulla oleva on tarhaviinikärhö Madame Julia Correvon.

Minulla on toinenkin Hagley Hybrid, joka asuu Allaspenkissä vastapäätä leikkimökkiä. Sen istutin viime kesänä ja kasvu on vielä vähän hentoa. On siinäkin jo muutama pikkuinen nuppu. 

Huomasin käytävän viereisen Hagley Hybridin kukkien ja osan nupuistakin lakastuneen. Epäilen viime päivien rankkasateiden ja kovien tuulien riepotellaan nuorta kasvia liian kovakätisesti. Köynnöksen takana kasvavan syreenin oksat ovat suojaamisen sijasta hakanneet kärhön latvusta. Syreeni saanee osakseen vähän karsimista.

Clematis integrifolia Aljonushka - Tarhakellokärhö

Suosikkeihini kuuluva tarhakellokärhö Aljonushka asustaa naapurin aidan vieressä Ruusupenkissä. Aluksi istutin sen Oikearinteeseen ajatuksella, että se vyöryisi paikallaan jonkinlaisena maanpeitekasvina. Ei toiminut minusta ollenkaan ja niinpä aika nopeasti korjasin erheeni siirtämällä kärhön nykyislle paikalleen. Siellä se on viihtynyt erinomaisesti ja alkaa pian kukkia. Nuppuja on jälleen valtavasti.

Clematis Pink Fantasy

Kärhöjä voisi toki hankkia ja istuttaa suunnitelmallisemmin. Moni kasvi muuttaa meille melkolailla sattumalta. Hakiessani jotain tiettyä silmiin osuu paljon muutakin ja niin ne vain tarttuvat mukaan. Puhumattakaan niistä "Sulo Vilén" -ostoksista, kun halvalla saa. Silloin on mukamas pakko ostaa ajatuksella "kyllä tällekin joku hyvä paikka löytyy". 

Clematis Pink Fantasy

Syksyllä sitten kierrellään puskan ja lapion kanssa ympäri puutarhaa pohtien, missä olisi se multavin, suojaisin ja paras paikka juuri tälle kasville. Aina sitä parasta paikkaa ei löydy. Ja usein käy myös niin, että syksyn viime metreillä puutarhurilta puuttuu riittävä innostuneisuus ja harkintakyky. Silloin kärhö pääsee kaveriksi jonkun toisen kärhön kanssa. Ei sentään samaan kuoppaan, vaan tuen toiselle puolelle. Käy se niinkin, vaikkei ehkä väripareja tai muita kriteereitä täysin täytäkään. Ei haittaa. Jatkossa kuvittelen hallitsevani aiheuttamaani sekamelskaa.

Clematis vit. Madame Julia Correvon
  
Kärhöhaasteen kukistamisessa koen olevani voiton puolella. Enin osa hankkimistani kärhöistä on yhä elossa, useimmat varsin voimallisesti. Tänä vuonna ei enää noussut jo viime kesänä huonossa hapessa ollut Ville de Lyon. Samoin Mantsuriankärhö ei ole noussut. Yhdestä kärhöstä en ole varma. Se on kasvanut hyvin, mutta kuka hän lieneekään? Dr. Ruppelia epäilen, vaan aika näyttää.

Hyvin kasvuun lähtenyt Tahvosilta hankittu tarhalyhtykärhö Princess Kate lakastui noin puolimetrisenä. Se kyllä suretti, sillä olen kovasti toivonut tämän prinsessan kukkivan puutarhassani. Yllättäen prinsessa onkin lähtenyt uuteen kasvuun ja tällä kertaa kahden verson voimin. Tarkkailen häntä ja toivon hänelle parasta.


Clematis Hagley Hybridin hento elämä aluillaan

Lauantaina kävimme Ukkokullan kanssa rautakaupassa katselemassa ja mittaamassa raudoitusverkkoja. Syreenipenkin viinikärhö Polish Spirit on kasvanut yli tukensa äyräiden ja vyöryy kohti perennoja. Tässä vaiheessa ei ole mitään mahdollisuutta helpottaa sen tilaa tällä kasvukaudella. Loppukesästä on tarkoitus rakentaa sille uusi ja korkeampi tuki. Ehkä parille muullekin kärhölle. 

Kauniita ja sopivan kokoisia kärhötukia on valmiina näemmä mahdoton löytää. Ainakaan kukkarolle sopivaan hintaan. Raudoitusverkko ei ole kovin kallista ja rautakaupassa on myös välineet pilkkoa isoa palaa pienemmäksi.

Clematis Rouge Cardinal

Onnistumisista iloiten jatkan kärhöelämän opiskelua. Näissä kasviopinnoissa ei pääse tämä naiskivi sammaloitumaan, kun liikkeeseen joutuvat niin aivot kuin kroppakin.


PS.
Tällainen perhonen lennähti syyshortensiaan. Onko tämä iso ja kaunis perhonen keisarinviitta?


34 kommenttia:

 1. Onneksi sinäkin olet alkanut istuttaa kärhöjä. Minulla on kärhöjä kuollut, osa hyvin elinvoimaisia. Osalla hyvä paikka, osalla ei niin hyvä paikka. Onhan se kivaa, että on kasveja, jotka eivät vie paljon tilaa maan pinnalta, kun kukkivat korkealla.
  Tukien suhteen on samanlaisia ongelmia. 2 mtrin tuki ei kaikille riitä ja kaupasta kestäviä tukia ei valmiina juuri saa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tukien kanssa on miltei pakko itse tehdä jotain viritelmiä. Köynnöskaariakaan ei voi loputtomiin pihaan laittaa. Raudoitusverkko on osoittautunut edullisimmaksi ja helpoimmaksi keinoksi. Myös kestävimmäksi vaihtoehdoksi.
   Kunpa osaisi ja ymmärtäisi kasvien kieltä. Silloin ne kertoisivat, miksi jokin paikka ei niitä miellytä.

   Poista
 2. Loistavasti kukkivat kärhöt saavat aina sydämen ihan sykkyrälle. Ihanat kuvat.
  Meilläkin 'Rouge Cardinal' ja 'The President'aukaisivat ensimmäiset kukkansa.
  Niin, kyllä arvelemasi kärhö on 'The President'.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun kärhösi saavat iloksemme myös meidän lukijoiden sydämet sykkyrälle. Ohjeistasi on ollut paljon hyötyä ja varmasti on jatkossakin.
   Arvelinkin, että sinä tunnistat sinisen kärhöni. Nyt voin kutsua häntä ihan oikealla nimellä. Kiitos sinulle!

   Poista
 3. Oi, keisarinviitalta näyttää! Hieno.
  Kärhöt ovat suuri mysteeri edelleen täälläkin, ja voin todeta saman kuin sinä: onneksi olin sinnikäs ja istutin niitä moneen paikkaan, kun moni niistä ei suostunut elämään. Sittemmin on jo kertynyt sellaisia eläviäkin. Paikkojen miettiminen kyllä aiheuttaa päänvaivaa. Hankin vastikään pari uutta köynnöstä, sillä haluan naamioida verkkoaidan kasvillisuuden peittoon, mutta sitä täytyy miettiä, miten ne mahdollisesti kasvavat ja kuinka korkeiksi.
  Rouge Cardinal on sinulla aivan upea näky ihan kukassa ja täynnä nuppuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistokärhöjen käyttö verhoilumielessä on meillä ainakin osoittautunut ailahtelevaiseksi. Jonain vuonna ne kasvavat ja kukkivat komeasti. Sitten taas tulee kesä, jolloin olla möllöttävät paljon pienempinä ja harvakasvuisempina. Alppi- ja tarha-alppikärhöt ovat siinä suhteessa aika turvallisia, samoin viinikärhöt. Polish Spirit vyöryy jo ulos penkistä, kun sen 160 cm:n tuki on auttamattoman matala.
   Sinne tänne kokeeksi istuttaminen voi tuntua tuhlaamiselta, mutta kyllä siinä kertyy myös kokemusta ja kärhöjen elämän tuntemusta.
   Rouge Cardinal taitaa tykätä vesisateista ja kanankakasta.

   Poista
 4. Oi, onpa sinulla upeita kärhöjä!
  Itse olen myös alkanut "keräilemään" kärhöjä vasta myöhemmin. Tai puutarhaharrastuksen alkumetreillä istutin pari kärhöä metsän reunaan todella kuivaan paikkaan. Kuvittelin niiden kiipeilevän puissa melkein itsekseen. Istutuspaikat ovat olleet kuitenkin liian kuivia kärhöille ja ne menehtyivät.

  Nyt koin uuden haasteen tänä keväänä. Ihmettelin, miksei matsuriankärhöni nouse maasta ollenkaan. Lähempi tarkastelu osoitti, että se reppana kyllä yrittää nousta maasta, mutta kotilot syövät sen tuoreet versot heti kättelyssä. Nyt olen ottanut paikan erikoistarkkailuun ja käyn keräilemässä kotilot aamuin illoin sieltä. Karsin myös muita kasveja ympäriltä, jotta se ei olisi kotiloille niin suojainen ja kostea. No, katsotaan miten käy, sillä yhtään uutta versoa ei ole noussut viikkoon. Kyllä harmittaa.

  Tuo ruukkuun istuttaminen ensimmäiseksi kesäksi on hyvä keino vahvistaa kärhön juuristoa. Se täytyy ottaa tästä lähtien ihan tavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä taas aloitin talon seinustasta, joka on monin tavoin surkea paikka. Lämpöä kyllä riittää, mutta myös ylenmääräistä kuivuutta. Muutenkin pyrin nykyään pitämään seinustan vapaana, vaikka alkuvuosina ymmärtämättömyyttäni istutin köynnöshortensian talon päätyyn.

   Sinun ongelmasi saattaa piillä myös minun mantsuriankärhöni kohdalla. Kärhön tyvi peittyy kesän myötä muihin kasveihin ja juuri sillä alueella on kotiloiden mielipaikka. Suoritankin tarkkailukäynnin, perkaan kasveja ja sirottelen myös Ferramolia.

   Kärhö isossa ruukussa on kiva vaihtoehto kesäkukalle. Sinullakin on puupatiota ja sisäänkäynti, joiden lomassa kärhöruukulle löytyisi paikka. Loppukesästä ruukku on aivan täynnä kärhön juuria, joten mitään kitukasvuisia niistä ei sillä tavalla tule. Kokeile!

   Tsemppiä sinun mantsuriankärhöllesi.

   Poista
 5. Kärhöjen kanssa sinnikkyys palkitaan, kun kokeilee moneen eri paikkaan puutarhassa niin aina joku selviää. Kruunuvuokon ohjeilla istutan nykyisin mutta aina maaperäni ei ole otollinen kärhöille, viime vuonna istutetuista ainakin kaksi on jäänyt nousematta. Aion jatka akokeliluja edullisilla taimilla, silloin ei niin harmita jos jää lyhytaikaiseksi iloksi.
  Rouge Cardinalissa on kyllä uskomattoman paljon nuppuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin sinnikkyys on kannattanut kärhöjen kasvattamisessa. Viiden euron kärhöllä raaskii vähän kokeillakin ja ottaa riskejä. Älä vielä luovuta niiden viime vuonna istutettujen suhteen. Presidenttini vietti kaksi vuotta mullassa, kunnes se päätti sittenkin kasvaa. Nyt on komea ja kukkii. Olin jo kirjannut sen kuolleeksi, vaan niinpä vain nousi.

   Poista
 6. Mieletön määrä ihania kärhöjä ja jo nyt runsaassa kukassaan! Kannatti ottaa rohkea askel kokeiluun, nythän olet jo ihan pro! Tuenta on minullakin haasteena kärhöjen kanssa. Mies teki aikoinaan harjateräksestä kolme kärhökaarta, mutta ei niissä joka kesä oikuttelevat kärhöt kasvakaan, joku päättää pitää lepovuotta. Eikä oikein voi lähteä lapion kanssa lähelle uusia kuoppia kaivamaan. Sitten taas ne kärhöt, joilta metallinen tuki puuttuu, päättävätkin riehaantua ja kasvavat muiden kasvien oksistolla. Ihan kivoja, mutta tuki on usein hutera ja epävarma, tuuli heiluttaa ja hento kärhö luiskahtaa alas. Mutta pääasia, että meillä on kärhöjä pihassa, niiden kasvuunlähtökin on jo ilon paikka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärhöjen kanssa eläminen ja oleminen on välillä vähän monimutkaista. Viinikärhö Polish Spiritin istutin muutama vuosi sitten paikkaan, joka jo silloin vähän arvelutti. Kärhöpä tykkää ja kasvaa, viime vuonna kukkikin tosi upeasti. Sen 160 cm:n tuki ei riitä alkuunkaan, joten ensi vuodeksi on uusi, korkeampi ja vankempi tuki suunnitteilla.
   Olen samaa mieltä, pelkkä kasvuunlähtö tuottaa iloa. Keväällä sitä kulkee kurkkimassa vuoroin jokaisen kärhön juurella ja pienenkin elonmerkin näkeminen saa mielialan hyppäämään pilviin.

   Poista
 7. Kärhöt ovat kyllä upeita puutarhan koristajia!
  Meillä on pääosin alppi- ja tarhaviinikärhöjä, kun menestyvät meillä parhaiten:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alppi- ja viinikärhöihin kannattaa ehdottomasti panostaa. Olen kokenut ne kohtalaisen helpoiksi ja runsaasti kukkiviksi.

   Poista
 8. Upeita kukintoja! Etenkin toi sininen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ne hienoja ja vuosien myötä hyvässä lykyssä vain kukinta paranee.

   Poista
 9. Tämä tuli kuin tilauksesta, päässäni on höyrynnyt kärhökuume viime päivät :). Sain avoimissa puutarhoissa vahvistuksen jo aikaisemmin syntyneeseen kipinään kärhöjen suhteen. Vierailin melkoisessa kärhöparatiisissa, missä oli myös kaikkea muuta aivan huikea määrä. Aika käsittämättömän ihmeellinen paikka.
  Sunnuntain jälkeen olen miettinyt paikkoja kärhöille ihan uudella ”tavalla”, jotenkin tuolla vierailulla tajusi, että kärhöt voivat asettua vaikka mihin (tietysti kasvualusta yms huomioiden). Kyseisessä paikassa oli jos jonkinlaista itserakennettua tukirakennetta kärhöille, ruusuille ja muille köynnöksille. Materiaalina oli käytetty juuri raudoitusverkkoa ja harjaterästä.
  Oli hämmästyttävää nähdä niin monia eri kärhöjä ja erittäin hyvävoimaisina.
  Ihana, että laitoit kuvia upeasta Rouge Cardinalista, on se kaunis! Olen aivan innoissani, että molemmat minun Rouge Cardinalit näyttävätkin olevan hengissä ja vielä oikein reippaassa kasvussa, vaikka olin ihan varma, että ovat menehtyneet ensimmäisen talven aikana.
  Odotan hartaasti muistakin kärhöistäsi kuvia, kunhan ne aukeavat. Ei yhtään haittaa, jos tukirakenteitakin näkyy :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällaista tämä puutarhurin elämä on: ruusukuumeen kautta pionikuumeeseen ja sieltä pikapikaa kärhökuumeeseen. Varsin mukavia tauteja jokainen.
   Useimmilla kärhöilläni on noin 160 cm:n metallituki, joka on auttamattomasti liian matala ja ehkä harvakin nimenomaan kärhöille. Raudoitusverkko ja harjateräs ovat kyllä parhaita kärhöille. Aika vähällä vaivalla niistä saa hyvät ja kestävät tuet.
   Olen huomannut, että kärhöiltä menee jonkun aikaa kotiutumiseen. Alkuun päästyään ne kasvavat ja kukkivat komeammin. Kiva, että Rouge Cardinaalisi ovat elossa ja kasvussa. Se on kaikkinensa hyvin kaunis kärhö.
   Nämä alituiset sateet vievät vähän kärkeä puutarhainnostukselta ja kuvaamiseltakin. Jospa vähitellen tulisi hiukan poutaisempaa.

   Poista
 10. Wautsi mikä Cardinaali! Enoo eres varma onko omani elos, vai kasvaako siinä toinen kaharesta muusta. Hyvä, ku rohkenit laittaa kärhöjä. Hyvin oot onnistunu ja ilimastoki siälä etelämpänä o palio parempi ku täälä. Mullon lukuusia epäonnistumisia, mutta onneksi aina joku nousoo ja kukkiiki. Täälä vaan joutuu yleensä tyytymähän niukempahan kukintahan, mutta ykski kukka o tyhyjää parempi. Petooniverkko o parahimpia tukimateriaalia mitä tiärän. Itte en tee kovin korkeeta tukia, koska alahappäi valuvat versot teköövät enemmä kukkia, eikä niskat niksahra poikki. No, mun kärhöt eivät isoja rakennelmia täyttääsikkää. Kruunuvuakon kärhöt onki aivan käsittämättömiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelinkin, että sinä peukutat betoniverkkoa. Onhan sinulla siitä paljon kokemuksia ja hienoja ratkaisuja. Turha laittaa rahaa kaikenlaisiin rimpuloihin, joita saa uusia vähän väliä. Betoniverkko myös sopii hyvin puutarhaan.
   Taivaita hipovia tukia ei tosiaan kannata laittaa. Lumikärhöllä on kyllä yli kaksimetrinen tuki ja silti se huitelee sekä taivaissa että tuen sivuilla.

   Poista
 11. Ihania kärhöjä! Niin mielelläni niitä mökillä kasvattaisin, mutta se olisi vain rahanhaaskausta, koska kärhöt päätyvät peurojen suuhun. Minulla on yksi kärhö, Vakka-Taimesta ostettu, joka kasvaa kananverkon sisällä, mutta ongelma on, että kun sen oksat kasvavat verkosta ulos, ne syödään heti. Olen siis onnistunut näkemään siinä vain kaksi kukkaa, viime kesänä. Surettaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi vietävä niiden peurojen kanssa. Keväällä kävivät ahkerasti meilläkin vierailulla. Nyt ei ole näkynyt, mutta pitänee koputtaa puuta. Sen sijaan rusakot loikkivat taas ahkerasti pihamaalla ja yksi rusakon poikanen meinasi jäädä aidanrakoon kiikkiinkin pelästyessään minua.

   Poista
 12. Onneksi voitit kärhöpelkosi, sillä niin upeita ne ovat!Luulisin tuon olevan keisarinviitta. Meilläkin se joskus ollut mökkipihassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelkojen voittaminen tuntuu aina hyvältä. Saa taas virtaa ja voimaa kohdata seuraava epävarmuustekijä.
   Viime päivinä on näkynyt lukuisia perhosia, lähinnä nokkosperhosia. Oli tosi kiva tavata keisarinviitta.

   Poista
 13. Kauniissa kukassa on jo kärhösi, meillä vielä nupulla. Erikoisen sinisii ovat nuo The president ja Multi Blue. Tuo Summersnow on meillä kukkapenkin reunalla, aivan viärässä paikassa ja taijan sen pois siitä ottoo. On niin voimakas kasvunen, jotta ryöhyvää missä sattuu. Ei harjaterästuessaan kestä! On aika villi! Kärhöt on kyllä kauniita kasveja puutarhassa ja hyvin oot onnistunu kasvattamisessa. Kyllä on paljon nuppuja tuossa Rouge Cardinalissa. Iloa on loppusyksyn! Keisarinviittahan tuo perhonen on, suurin hopeatäplä perhosista. Kaunis! ja mukava kun viivähti teillä. Tiälläkin satunnaisesti lentelöö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä lumikärhö kasvaa yli kaksimetrisessä betoniverkkotuessa. Pitää ottaa kuva ja laittaa blogiin, jotta näet sen kasvuvoiman. Lumikärhöä ei tosiaan kannata ihan pieneen koloon istuttaa.
   Saan kärhöonnistumisista kiittää paljolti Kruunuvuokon hyviä ohjeita.
   En muista nähneeni keisarinviittaa aiemmin meidän pihalla. On toki saattanut käydä, mutta on jäänyt huomaamatta. Kaunis perhonen.

   Poista
 14. Kärhösi näyttävät aivan ihastuttavilta. Minullakin oli pitkään kärhöpelko, pidin niitä ensin tosi vaativina ja mökkipuutarhani vaikutti aivan liian vaatimattomalle niiden tarpeisiin. Sitten hankin Arabellan ja olin aivan myyty. Perhonen taitaa olla keisarinviitta, pelastin eilen samanmoisen kasvihuoneesta. -Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin ajattelin, että kärhöt ovat liian monimutkaisia ja vaativia minulle. Paljon mahdollista, etten niiden sielunelämää edelleenkään tunne, mutta ainakin tulemme paremmin toimeen keskenämme.
   Keisarinviitaksi moni on perhosbongaukseni tunnistanut. Isokokoinen ja kaunis perhonen. Oli kiva nähdä.

   Poista
 15. Nämä kärhöjutut ovat kyllä ihan lempipostauksiani! Ihanaa kukintaa ja toinen toistaan kauniimpia lajikkeita. Kannatti ehdottomasti voittaa kärhöpelko. Saat vielä täältäkin varmistuksen tuon yhden kärhön lajista: 'The President' melko varmasti se on. Oikein komea ja elinvoimainen kärhö. 'Rouge Cardinal' on myös luotettava ja ahkera kukkija. En tiedä, miten siellä etelämpänä, mutta äitini puutarhassa III-vyöhykkeellä kummatkin yksilöt ovat aina jääneet selvästi alle 2-metrisiksi. Minulla ei tuota kukkimiskonetta olekaan vielä.
  Meillä 'Hagley Hybrid' avaa lähiaikoina ensimmäisen kukkansa ja 'The President' tulee varmaan toisena pian sen jälkeen. Ne lähtivät keväällä ensimmäisinä kasvuun, joten saivat jopa kolme viikkoa etumatkaa muutamaan muuhun nähden. Mantsuriankärhö ei ole vieläkään noussut ja se ei varmasti johdu mistään tuholaisista, vaan märästä talvesta ja paksusta roudasta. Jospa se ensi vuonna sitten lähtisi kasvuun.
  Hyvä, että kerroit 'Polish Spiritin' tarvitsevan kunnon tuen. Minä nimittäin ostin sen äskettäin, joten pitää alkaa suunnitella sopivaa tukirakennelmaa. Istutan sen vasta ensi keväänä maahan, joten on vielä talvi aikaa suunnitella tukea. Raudoitusverkko on todella hyvä kärhötueksi, sillä siitä kärhöt saavat hyvin otteen. Kaupoissa myytävät valmiit tuet ovat kyllä kauniita, mutta järjestään liian matalia ja hentoja kärhöille. Paremmat tulee itse tekemällä.
  Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. The President on jo reippaasti yli kahden metrin. Luultavasi Rouge Cardinalkin. Monet sen versot roikkuvat saman verran alaspäin, mitä kasvua on yläsuunanssa. Ensi kaudeksi on laitettava Rougellegin parempi tuki.
   Polish Spirit kasvaa aikalailla samaan tyyliin kuin alppikärhö. Korkeutta ja leveyttä riittää. 160 senttisen tuen se saavutti aikaa sitten ja vyöryy nyt saman verran maata kohti. Leveyttäkin on runsaasti. Kärhöä on ihan mahdoton ohjailla mihinkään tässä vaiheessa. Lisäksi viereisessä tuessa kasvava Willy on on tehnyt tiukan liiton Polish Spiritin kanssa.
   Aiomme hankkia raudoitusverkkoa ja kiinnittää sen kahden (kakkoskakkosen) tukevan puun väliin, kuten teimme lumikärhötuen. Reunapuille laitetaan metalliset tolppajalat, joilla tuen saa hyvin maahan, eikä puuosa mätäne. Pysyy hyvin pystyssä ja on riittävän hyvän näköinen. Käytännössä köynnös peittää tuen. Totesin 6 millisen verkon riittäväksi.
   Jokunen vuosi sitten ostin Bauhausista kaksiosaisen köynnöstuen (puolisko maksoi 25 €, joten aika kallis). Kartiomainen tuki on 150 cm korkea, vahva ja ihan nätti, mutta yksi kärhö valtaa sen nopeasti, eikä se enää riitä.
   Samoin sinulle mukavaa viikonloppua, ja toivottavasti myös aurinkoista!

   Poista
 16. Un trabajo espectacular, me han gustado mucho todas las fotos. Tienes un nuevo seguidor desde España. Saludos!!!
  http://faunacompacta.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you. You are welcome to read my blog.
   You are a skilled photographer. I went to see your stunning bird pictures.

   Poista
 17. Upeat kärhöt ja huikea määrä! Kärhöissä on kyllä se hyvä puoli, että niitä mahtuu puutarhaan, kun kasvavat ylöspäin. Saa kivasti korkeuseroja kasvillisuuteen. Tosin itsekin aina syksyisin ihmettelen minne sen ruukkukärhön tungen. Tosin tänä vuonna paikka on jo nyt selvillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhamyymälässä katoaa järki ihan tyystin. Sen seurauksena syksyllä kuljetaan lapion ja kasvin kanssa ympäri pihaa miettien, mihin niitä tyrkkäisi.
   Kiva, että sinulla on jo paikka katsottuna. Se helpottaa kummasti oloa.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!