torstai 15. lokakuuta 2020

Kasvukauden yhteenveto

Gaillardia aristata 'Kobold' - Syyssädekukka

Tämän kesän aikana olen tehnyt puutarhassa monia sellaisia hommia, jotka toistuvat säännöllisin tai epäsäännöllisin välein. Silmin voi todeta, että nyt on aika hoitaa tuokin tehtävä pois päiväjärjestyksestä. Sen sijaan edellisen kerran päivämäärä saattaa olla poispyyhkiytynyt muistista. Listaihmisenä tykkään tietää ainakin vuosiluvun, jolloin olen esimerkiksi leikannut norjanangervot mistäkin kohtaa tai milloin joku alue on kohdannut uudistuksen. Asioita voi tietenkin kaivaa puutarhapäiväkirjasta tai blogin syövereistä. Yhteen postaukseen koottuna tiedot säilyvät ja ovat helpommin löydettävissä, joten siitä syntyi tämä kooste kuluneen kasvukauden pääkohdista.

Sorbus 'Dodong' - Tuurenpihlaja

 

Laadin keväällä ihan paperille suunnitelman kesän must-tehtävistä. Ilokseni voin todeta, että suunnitelma on toteutunut enemmän kuin hyvin. Kompostialueelta poistui kaksi lahoamassa ollutta lehtikompostia ja niiden tilalle tuli iso harmaa puutarhakompostori.

Omenapuiden mullokset yhdistyvät istutusalueilla toisiinsa.


Tonttimme pallokentän puoleisen aidan edustan muutin yhtenäiseksi istutusalueeksi kaivamalla hedelmäpuiden mullosalueiden väliset nurmikot pois. Näin sain uutta kohopenkkitilaa ja vaikeasti leikattavat nurmikkopläntit vähenivät.

Hedelmäpuiden alle olen istuttanut lähinnä pikkusipuleita ja jotain matalaa maanpeitekasvia, kuten kuvassa näkyvää tuoksuorvokkia, jota sain Nilalta. Tämän elokuun alun kuvan jälkeen tyhjät paikat ovat vähitellen täyttyneet.

Betonirengas lähti, koristeomenapuu ja ruusuherukka tulivat.

  

Rajanaapuria vasten olleesta puskakeskittymästä väänsimme siellä iät ja ajat olleen betonisen kaivonrenkaan ylös ja vieritimme pois. Istutin paikalle koristeomenapuu Maka-mikin ja lisäksi leikkasin alueella kasvavat norjanangervot tapille seitsemän vuoden tauon jälkeen.

Loppukesästä leikkasin myös Pikkupuutarhan norjanangervot tapille. Menetän ensi kesän kukinnan, mutta vastineeksi saan tasapainoiset ja vähemmän risuiset pensaat. Kukkivat sitten seuraavana keväänä riittävän kauniisti.

Oikearinteen putsaus ja ilmeen kohotus suoritettu.


Oikearinteen kunnostuksen sain myös alulle ja kovan ahkeroinnin jälkeen päätökseenkin. Opetuksena tästä urakasta olkoon, etten enää ikinä upota vanhoja mattoja maanrakennuskankaaksi paikkoihin, joita jollain aikavälillä on tarkoitus kaivaa uudelleen. Oli ihan hirveä homma saada matto pois maan uumeniin juurensa ulottaneiden puna-apiloiden ikeestä.

Oikearinteen ylälaitaan istutin kauan kaipaamani jalosyreeni Moskovan kaunottaren (ei näy kuvassa).

Ruusupenkin toisesssa päässä kasvaa muutakin kuin nimikylttejä.

  

Ruusupenkin uudistin kokonaan siirtämällä sen toisesta päästä kolme ruusupensasta Pikkupuutarhaan. Siinäkin sai lapiota heiluttaa hikipäissään, mutta yllättävän hyvin isot pensaat nousivat maasta. Ruusupensaiden siirrossa oli riski menettää puskat. Ilokseni voin todeta, että siirretyistä ainakin kirjoapteekkarinruusu ja Lumo ovat selvinneet hyvin ja työntävät jo uutta versoa. Ilosta en ole aivan varma.

Samaisen Ruusupenkin toinen pää on odottanut kohennusta sekin. Siirsin vuosi sitten Valamonruusun penkistä pois, koska se teki runsaasti juurivesoja naapurin puolelle. Alue jäi vähän runnellun näköiseksi. Nyt istutin sinne ängelmiä, kellukoita, kurjenpolvia, kolme pionia ja yhden Austin-ruusun.

Pionipolun kärhötuki

 

Ukkokulta rakensi ja yhdessä pystytimme seitsemän kärhötukea. Tai kuusi kärhöille ja yksi ruotsinköynnöskuusamalle. Muutama kärhö jäi ilman uusia tukia, mutta ne perivät käyttökelpoiset tuet muilta kärhöiltä. Lisäksi Aljonushkalle muotoilin kaksinkertaisesta verkosta pyöreän, korkeahkon tuen. Sen käyttökelpoisuus selvinnee ensi keväänä. Koska Aljonushkalla ei ole tukeen tarttuvia kärhiä, joudun todennäköisesti alussa hiukan auttamaan kärhöä. 

Pikkupuutarhan polkujen reunukset vaihtuivat turveharkkoihin.

  

Olinpa näköjään keväällä kirjannut työlistalle myös Pikkupuutarhan Kriikunapolun reunan kohentamisen. Tämä projekti oli merkitty vähemmän kiireelliseksi, joten senkin valmistuminen tämän kasvukauden puolella on kiitettävä suoritus.

Clematis Pink Fantasy ei syksystä ole moksiskaan.

 
Istutuskartan mukaan olen tämän kasvukauden aikana istuttanut 72 uutta kasvia, joista osaa useamman samanlaisen. Saatuja kasveja olen istuttanut viittä erilaista. Siirrettyjä/jaettuja kasveja on 49 ja siemenestä kasvatettuja olen istuttanut seitsemän erilaista. Nämä lukemat eivät sisällä kasvimaan ja kasvihuoneen hyötykasveja, eikä myöskään maahan kylvettyjä tai istutettuja kesäkukkia.

Syyssipuleita tuli istutettua 1425.

Ligularia dentate - Kallionauhus

 
Eiköhän näillä uudistuksilla ja kohennuksilla selvitä ensi kesään. Yhtään en tiedä, mitä kommervenkkejä talven aikana taas uudelle kasvukaudelle keksin. Se jääköön nähtäväksi. Kiva suunnata katse kohti uutta kevättä ja kesää.

PS. Teepä sinäkin yhteenveto tästä kasvukaudesta.

 

24 kommenttia:

  1. Voi varjele kun onkin ollut työteliäs kasvukausi sinulla! Hengästyttävä työlista ja hyväksi lopuksi mojova määrä sipuleita. Toivottavasti kauriit ja muut vihdoin jättäisivät puutarhasi rauhaan ja etsisivät uusia kulkureittejä ja pystybaareja ruokailuunsa.
    Minä en ole vielä aloittanutkaan kukkasipuleiden istutusta, ihan näinä päivinä se kyllä pitää minunkin tehdä ettei tarvitse rautakangen kanssa hakata koloja multaan.
    Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tärkeimmät puut ja pensaat on jo verkotettu. Jonkun verran olen miettinyt, miten saisin suojattua keväällä kriittiset paikat peuroilta. Trico Gardenia ostin jo keväällä, mutta sen käyttö jäi vähiin. Parissa blogissa on kerrottu Tricon suojanneen peuroilta, joten ruiskuttamista tiedossa. Kunhan nyt ensin siirrytään talveen.
      Äsken uutisissa näytettiin lumisia kuvia Kuusamosta, mutta tuskin maa vielä kovin jäässä on. Ehdit varmaan hyvin istuttaa sipulit ennen kunnon routaa.
      Jonkinsortin työnarkomaanihan minä taidan olla. Oman puutarhan parissa on vaan niin kiva touhuta.

      Poista
  2. Sä oot kyllä ollut mahtavan ahkera ja saanut paljon hienoja muutoksia aikaan!
    Mun pitäisi tehdä tuonne alatantereelle sama juttu omenapuiden tyville. Olen siirtänyt hommaa jo pari vuotta.
    Näissä yhteenvedoissa näkyy, kuinka puutarha muuttuu, sillä muuten ne muutokset äkkiä unohtuu ja silmä tottuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli poikkeuksellisen työteliäs kasvukausi. Puutarhalla alkaa jo olla ikää ja se näkyy uudistus- ja kunnostustarpeina. Toivottavasti tämän kesän urakoinnilla pärjätään taas hetki eteenpäin. Uskon niin.
      Tein keväällä suunnitelman, johon laitoin kuvat kohennusta tarvitsevista paikoista muutosideoineen. Se oli oiva työväline ja toimi kannustimnena.

      Poista
  3. Hieno yhteenveto, josta selviää myös, että olet ahkerasti toteuttanut suunnitelmasi ja enemmänkin. On kyllä aivan totta, että vuosiluvut unohtuvat hyvinkin nopeasti ja harmittaa, kun ei muista. Istutit kunnioitettavan määrän sipuleja kevään iloksi, samoin muita kasveja. Kyllä tuon kokonaisurakkana jälkeen voikin huokaista tyytyväisenä ja siirtyä talven touhuihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle ainakin käy aina niin, että jotain tehdessäni olen varma muistavani sen vähintään siihen saakka, kun saan asian kirjattua ylös. En sitten ehdi ja muista kirjata ja niin sekin vaipuu unholaan. Toisille jonkun tapahtuman vuosiluku ei ole tärkeä, mutta minä tykkään tilastoida asioita ja mahdollistaa siten jälkikäteen tapahtuvan tsekkaamisen.
      Sipulihomma karkasi taas käsistä, mikä ei ole ollenkaan harvinaista.
      Ennen talvea on vielä jonkin verran puutarhan siivoamista, vaan se sujuu ulkoilun merkeissä.

      Poista
  4. Saat olla kyllä ylpeä aikaansaannoksistasi! Monta isotöistä aluetta sait kohennettua ja lisäksi oli vaikka mitä pienempiä urakoita. Kukkasipuleitakin olet istuttanut aivan valtavasti! Omien sipuleideni määrän saa suunnilleen, kun vähentää tuosta luvusta ensimmäisen ykkösen ja jakaa jäljelle jääneen summan kahdella. Toki alelaareista voi löytyä vielä jotain, mutta tuskin niistäkään enempää tulee kuin jokunen kymmenen sipulia.
    Jonkinlainen koostepostaus kesän töistä on minullakin jo työn alla, mutta sen julkaisu taitaa jäädä vielä hetkeksi odottamaan. Tiedä, vaikka tässä innostuisi jotain pientä vielä tekemäänkin. Koostepostauksesta on kieltämättä hyvä tarkistaa myöhemmin kunakin vuonna tehdyt hommat.
    Leppoisaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt olen tyytyväinen toteutettuihin urakoihin. Sain tehtyä monta sellaista asiaa, jotka ovat muhineet ja vähän painaneetkin pidemmän aikaa.
      Kukkasipulihomma karkasi käsistä, kuten usein aiemminkin. Valtaosa on kyllä pikkusipuleita, joita istuttaa 10 samassa ajassa kuin isompia yhden. Jonkun verran tuli hankittua alelaarista.
      Kiva, jos teet koosteen omista projekteistasi. Olet ollut ahkera ja saanut paljon aikaan kuluneella kaudella. Yhteenvetoihin on helppo ja mukava palata myöhemmin sekä jotain tarkistaakseen että vain katsellakseen.
      Samoin sinulle mukavaa loppuviikkoa ja viikonloppua!

      Poista
  5. Todella kiva yhteenveto kesän aikana tehdyistä ja loppuun saatetuista puutarhatöistä. Ja kuten Riinakin tuolla edellä mainitsi, muutokset helposti unohtuvat ja näin ylös blogiin kirjattuina ne on aina helppo tarkistaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toisinaan tuntuu, että pää on täynnä asioita ja osa niistä putoaa muistista, kun ei vaan kapasiteetti riitä. Olen aina harrastanut asioiden merkitsemistä muistiin ja listojen laatimista. Tykkään vertailla esimerkiksi eri vuosien tekemisiä. Tällainen kuvallinen yhteenveto tukee sitä.

      Poista
  6. Huuh, melkein hikeä pukkaa ohimoille pelkkä tämän postauksen lukeminen! Valtava määrä sipuleitakin😮 Superlady oot😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt kyllä superlady kehuu toista, sillä paljonhan sinäkin olet puutarhassasi ahertanut. Ja saanut aikaan merkittäviä ja mielenkiintoisia juttuja - kuten espalier.
      Sipuleista osa on pikkusipuleita ja niitähän 10 vastaa yhtä isoa eli helppo sellaisia on multaan upottaa. Onpahan taas keväällä peuroille syötävää - mikä ei kyllä ole toivottavaa.

      Poista
  7. Johan on tapahtunut ja istutettu plus-kiitettävä määrä kasveja! Ja sipuleitakin valtava mäöärä, on kukintaa luvassa paljon :)
    Minun puutarhahommelit jäi minimiin tänä vuonna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vuodet ovat puutarhatöidenkin osalta erilaisia. Nyt minulla oli tällainen työteliäs kesä. Aika näyttää, millainen ensi kesästä tulee.

      Poista
  8. Kovasti olet muutoksia tehnyt,Upeita.
    nyt kyllä yhdyn Minnan kirjoitukseen "🌹🧡 SuperLady olet 🧡🌹
    Oikein hyvää loppuviikkoa! Sinulle 🌺🌻🌼🌷🌹🏵🌸💐

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moni paikka puutarhassa kaipasi kohennusta ja monen ajattelin kaipaavan. Tulipa tehtyä.
      Kiitos Liisa, sinulle myös mukavaa viikonloppua!

      Poista
  9. Huh huh! Oletpa ollut aikaansaava! Ihanalta näyttää teidän pihanne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marketta! Jonkun verran näköjään tuli aherrettua. määrää ei huomaa, kun työt jaksottuvat pitkin kesää.

      Poista
  10. Kiirusta on pitäny, eikä mitää pikkuhommia. Huikia määrä uusia kasviaki. Sipuliahan sullon ollu joka syksy kunniootettavat määrät. Hyvä on jollaki lailla kirijata tekemiset, nii äkkiää kaikki unohtuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Projektit ovat ajoittuneet koko kasvukaudelle, joten hyvin on jaksanut. Ehkä vähän hölmöä istuttaa paljon sipuleita nyt, kun peurat ovat pihamme löytäneet.

      Poista
  11. Kaunis tuo uusi kukkapenkki omppupuun ympärillä. Oletpa istuttanut hurjan ihanan määrän kasveja!! Sinulle tulee ihana sipulikevät♥ Pitää tutkia mitä kaikkea ihanaa sinulla on siellä. Itse en ole tehnyt tällä kaudella mitään, työt ja perhe on vieneet kaikki voimat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasviluetteloni ei ole ollenkaan ajan tasalla, työn alla kylläkin. Monta uutta kasvia tuli taas istutettua. Silti minulla ei ole lähellekään sellaisia herkkuja kuin sinulla.
      Joka vuosi ei ehdi, jaksa eikä ole tarkoituskaan ahertaa puutarhassa.

      Poista
  12. On siellä todellakin ahkeroitu. Hienoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti näillä projekteilla pärjää pidempään ja muutama seuraava kesä olisi enemmän nautiskelua, kuin työtä.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!