maanantai 5. huhtikuuta 2021

Myöhästyin ja sekös harmittaa

Iris reticulate 'Harmony'

Loistavat säät ovat jatkaneet puutarhahörhön hellimistä. Hyvä niin, sillä puusavotta on edistynyt suunnitellusti. Kroppa on hiukkasen jäykkä kaikesta aherruksesta ja posket kuumottavat auringossa olemisesta. Hiukan ehdin jo kiertää puutarhassa ja tutkia vauhdilla kasvavia piippoja.

Mukava porukka tulppaanipiippoja perjantaina.

Lauantaina lähdin aamulla iloisin mielin pihalle töihin. Heti talon päädyn ohitettuani näin jotain, mikä sai minut melkein itkemään. Peura oli jälleen käynyt vierailulla. Kuvan tulppaanit oli järsitty tehokkaasti tasamallisiksi. Kyyneliin sekoittui rankan pettymyksen lisäksi myös itsesyytöksiä, sillä en jaksanut aikomuksesta huolimatta perjantaina lähteä ruiskuttamaan Trico Gardenia piipoille. Olisi pitänyt jaksaa. Mennyttä on turha voivotella, vaikka ärräpäitä tekisi mieli nyt viljellä.

Lauantaiaamuna kaikki tulppaanit olivat tällaisia.


Tuho on yhtä laajaa kuin vuosi sitten. Silloin joihinkin tulppaaneihin tuli kukka ja sitä toivon nytkin. Jospa edes joissakin tulppaaneissa nuppuaihe olisi vielä lehtien sisällä alempana ja jaksaisi sieltä ylös ponnistaa.


Ilmeisesti tulppaaneissa oli riittänyt niin paljon syötävää, että joitakin krookuksia oli jäänyt kajoamatta. Surullisia nuo puolittain napsitut krookuksetkin on. Lisäksi peurat olivat napsineet huulillaan lukuisia kukkia ylös mullasta sipuleineen. Sipuleista on toki iloa tulevina vuosina, mutta nyt niiden voimat menevät uudelleen juurtumiseen.


Olin jo virittänyt verkkoaitoja talon molempiin päätyihin ja kuvittelin niiden riittävän esteeksi. Hetken aikaa olin ymmälläni, kunnes ryhdyin systemaattisesti seuraamaan peuran jälkiä. Multaan ja lumeen jäljet olivat jääneet hyvin. Myös kivituhkakäytävällä sorkan jäljen erottaa.


Eläin, tai ehkä niitä on ollut useampi, on tullut tieltä naapurin autokatoksen reunaa. Naapuri on parin vuoden ajan tukenut jyrkkää rinnettä autokatoksen sivulla rakentamalla sinne kolmiportaisen rakennelman. Peura on loikannut kottikärrysolamme yli meidän tukimuurille ja siitä onkin sitten ollut suora reitti alapihalle, jossa peura on kiertänyt napsimassa herkkuja vähän joka suunnassa. Jäljistä päätellen se on myös poistunut samaa reittiä. Talon toisessa päässä on jo mielestäni aukoton aitaviritelmä, eikä siellä näkynyt jälkiäkään.

Vasemmalla olevan tukimuurin ja oikealla olevan naapurin rakennelman väliin jäävään kottikärrysolaan pystytin ylimääräiseksi jääneen aitaelementin. Sen vasemmasta yläosasta vedin aitaverkon leikkimökin kulman kautta talomme nurkalle. Näin reitti alapihalle on ainakin tukittu. Oikeassa reunassa näkyy naapurin verkkoaita, jonka yli peurat halutessaan kykenevät loikkaamaan. Elän toivossa, että ne jatkavat autotallin reunaa naapurin pihalle ja sieltä kunnan alueelle. Eivätkä tule meidän puolelle. Tai jos loikkaavat meidän puolelle, joutuvat aitaan törmättyään palaamaan takaisin tielle.

Pidän aitaesteitä jonkin aikaa. Kesäisin peuroista ei ole ollut yhtä paljon haittaa, kuin tähän sipulikukka-aikaan. Kunhan kasvillisuus saavuttaa taas kesäiset mittansa, voin ainakin osan viritelmistä purkaa hetkeksi.

Ostin viime keväänä Trico Gardenia. Parin kokeilukerran perusteella en osaa sanoa tehokkuudesta mitään. Mustilan puutarhan uutiskirjeessä mainittiin, että heillä on ollut paljon apua Trico Gardenin käyttämisestä. Niin sitten laimensin koko pullollisen ainetta isohkoon pumppupulloon ja kiersin ruiskuttamassa sitä kriittisimpiin paikkoihin. Varsinkin talon sisäänkäynnin puolelle, joka pikkupuutarhaa lukuunottamatta on aitaamaton. Toimenpide on toistettava, vähintääkin sateen jälkeen. Pullo maksoi viime keväänä muistaakseni 19,90 € ja 250 ml riittää 10 neliöön. Ihan halpaa se ei siis ole, mutta varmasti koko rahan arvoista, jos siitä apu löytyy.

Autuas olo -blogin Cherin pyynnöstä laitan kuvan hakkeesta, jota meidän murskaavalla vempaimella tuli syöttäessäni sille kahden ison vaahteran verran oksia. Olisi ehkä pitänyt laittaa tulitikkurasia kertomaan mittaluokasta. Aika pientä tuo on. Jos tulitikkurasia on viisisenttinen, niin nuo ovat maksimissaan alle puolet siitä.

Sain siivottua kaikki havuoksat puiston puolelta meidän varaparkkipaikalle odottamaan kaatopaikalle kuskaamista. Multasäkit ovat täynnä oksahaketta ja puiston puolelta haravoimaani sahanpurua ja puun kaatumisesta syntynyttä sälää. Säkkejä on havuoksakasan takana toinen  mokoma lisää. Kaikki on tarkoitus viedä kaatopaikalle kierrätettäväksi mullan valmistukseen. Vasemmalla näkyvissä valkoisissa suursäkeissä on viime vuonna ostamaani kivituhkaa ja puutarhamultaa. Multasäkkien alla ja takana mäntypöllit odottavat pilkkomista. Niitä työstetään sitten ajan kanssa, kunhan saadaan pahin työmaa siivottua.


Lunta ei enää paljon tontillamme ole. Lähinnä naapurin rajalla, jossa isoihin kasoihin kolattu lumi on enemmän auringolta suojassa. Alapihalle johtavien portaiden päälle kolaamme lumet yläpihan käytäviltä, koska alapihalle voi ne harvat talvikäynnit tehdä myös puuvajan kautta. Hyvin portailtakin lumi on jo vetäytynyt, mutta tehostin sulamista levittämällä isommat paakut pitkin nurmikkoa. Sekös sai sulamiseen vauhtia.

Lämpimien ja aurinkoisten päivien jälkeen maanantaiksi on luvassa koleampaa ja vesisadetta. Ei haittaa, sillä vesisade sulattaa viimeisetkin lumet ja jäät. Toivottavasti maanantaina ei sentään tuule yhtä kovaa, kuin koko sunnuntaipäivän. Silloin vesi tulisi vaakatasossa. Mikäli säätiedotukset pitävät paikkansa, vietän monen päivän uurastuksen jälkeen kevyemmän päivän. Ehkä laskeudun kellariin touhuamaan daalioiden ym. juurakoiden kanssa.

Nauttikaahan kaikista kevään merkeistä!


35 kommenttia:

 1. Kiitos hakekuvasta! Tuo on siis tuoreesta puusta syntynytta haketta? Minun vanha vempaimeni ei pysty rikkomaan tuoreen puun kuorta, vaan hake on kuin helminauhaa. Kuivasta puusta saa oivaa haketta.
  Voi hitsi noita sorkkajalkoja, tulppaanit ovat niiden suurta herkkua. Trico Gardenia riittää 20 ml laimentamatonta ainetta (1 dl laimennettua) 10 m2. Eli ihan noin tyyriiksi ei aine tule. Lisäksi aineen pitäisi antaa kuivua kasvin lehdille, eikä silloin uusintakäsittelyä sateen jälkeen tarvita. Käsittelyn voi suorittaa enintään 4 kertaa 4-6 viikon välein. Minulla oli viime kesänä erinomaisia kokemuksia karkottimesta, ei maistuneet herkut peuroille. Toivottavasti pysyvät nyt poissa puutarhastasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuva on tuoreesta, tiistaina kaadetuista vaahteroista tehtyä haketta. Murskaava silppuri tekee minusta muutenkin aika nättiä jälkeä ja imaisee 40 mm:n paksuisia oksia vaivatta. Edellinen kone oli leikkaava ja muutenkin kapasiteetiltaan huomattavasti kevyempää luokkaa.
   Ilman muuta laimensin Trico Gardenin, eikä se siinä mielessä kalliiksi tule. Jos siitä on apua peurojen karkoittamisessa, en mieti edes kahdesti sen käyttöä. Mustilan puutarhan mukaan aine on toiminut hyvin myös rusakoiden suhteen.

   Poista
 2. Voi todellakin ymmärrän! Täälläkin popsittiin. Kyllä siinä hetkeksi lamaantuu. Miten peurat voivat tulla tuon korkean vihreän aidan ylitse? Lentäen? Hirveän kalliita nämä torjunta-aineet, juuri itse ripottelin etanaraetta puutarhan täyteen. Onpa hurja homma tuossa puusavotassa teillä ollut, ihan huimaa ajatuskin. Nyt lepopäivä tähän myrskyn keskelle...yritetään nauttia keväästä vaikka viholliset vaanivat nurkan takana. Iloista pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korkean aidan yli peurat eivät tulleetkaan, sillä sen viritin vasta tappiot havaittuani. En vain ymmärtänyt peurojen loikkaavan myös kottikärrysolan yli, siten ne pääsivät meidän puolelle. Nyt on aita vastassa, toivotaan sen tehoavan. Trico Gardenin lisäksi. Etanarakeet ovatkin tosi kalliita. Niitä olen ostanut 10 kg:n säkissä, niin ei ihan joka kuukausi tarvitse käydä rautakaupassa.
   Puusavotta on ollut raskasta työtä, mutta sen parissa on ollut kiva olla ulkona. Tämä päivä pidetään sadetta.
   Hetken peuratuhot himmentävät iloa, mutta kokonaan ne eivät puutarhainnostusta saa katoamaan. Iloista pääsiäispyhää sinulle!

   Poista
 3. Voihan peuran kutaleet. Niistä ei ole kuin haittaa. Oma pelkoni on ihan kamala siitä millon keksivät tulla pellon yli puutarhaan. Täytyy vain toivoa että täällä olisivat vielä liian arkoja siihen. Cherin perusteella Trico Garden vaikuttaa lupaavalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peuroja on täällä liikkunut vuosikausia, mutta viime vuosina niistä on tullut riesa kotipihoissa. Peuroja on niin paljon, eivätkä ne enää pelkää ihmisiä. Pitää mennä ulos niitä pois häätämään, pelkkä ikkunan koputtelu ei auta yhtään.
   Toivottavasti peurat pysyvät poissa puutarhastasi. Mieluummin siellä pellon toisella puolella. Trico Gardenista on nyt tullut hyviä kokemuksia, joten panostan siihen.

   Poista
 4. Itku meinaa täälläkin tulla kun katson kuviasi ja peurojen tuhoja! Meillä jo yksi jänis saa minut raivon partaille. Eivätkä peurat kaukana enää omalta puutarhaltani ja mökkipihaltakaan ole, havaintoja tulee aina vain lähempää :(( Suloisia kevätkurjenmiekkoja siellä onneksi kukkii, kaikki ei maistu nelijalkaisille! Nyt ei ulkoilu huvita, on sen verran kamala keli ja tuuli täällä eilistä kovempaa. Minäkin voisin ottaa daaliaprojektin, niitä on kellari täynnä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meille puutarhaihmisille tällaiset tuhot ovat sydäntäsärkeviä. Kyllä jäniksetkin raivostuttavat, en yhtään niiden tuhoja vähättele.
   Viime vuonna peurat söivät tulppaanien lisäksi myös pystykiurunkannukset ja irikset eli kaikki tuntui kelpaavan. Harmittaa myös, kun ne tallovat sorkillaan niitäkin kasveja, joita eivät ehdi syödä.
   Tänään on satanut ja tuullut sellaisella voimalla, että olemme viettäneet sovinnolla vapaapäivää. Tai itseasiassa innostuin kyllä leipomaan rahkapiirakoita nähdessäni niiden kuvia postauksessasi. Kiitos siis innostavasta ja herkullisesta vinkistä. Daaliat saavat odottaa johonkin toiseen päivään.

   Poista
 5. Oi, oi, karunnäköisiä ovat nuo peuran järsimät piipot. Voi surkeus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karua katseltavaa ovat ja niitä riittää ympäri puutarhaa. Murrrrr....

   Poista
 6. Ei ihme että itkettää, penteleen peurat!
  Toivottavasti pysyvät jatkossa pois teidän puutarhastanne!
  Onneksi on kuitenkin jotain kukkivaa jäljellä, ja pian koko piha on kauniin vihreä ja täynnä kesän kukkijoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunpa peurat tajuaisivat, miten työlästä on joka syksy tunkea maahan pussitolkulla sipuleita ja sitten ilon ollessa juuri ovella, menettää ne. Ehkä eivät tulisi meikäläistä itkettämään. Onneksi jättivät irikset ja talventähdet syömättä. Kirjopikarililjoista en ole aivan varma, sillä osa niiden aluista on myös napsittu.

   Poista
 7. Jäi kuitenki ihanat kevätkurijenmiakat ja lisää kukkijoota nousoo varmasti pian. Toivottavasti soli peurojen viimmeene täsmäisku.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olivat ilmeisesti niin vatsat täynnä sipuleita ja kukkia, etteivät enää jaksaneet iriksiä ohi kulkiessaan syödä. Jopa täydessä kukassa olevat Frozen Planetit jättivät syömättä.
   Ei tainnut olla viimeinen täsmäisku, ellemme siirrä tonttia jonnekin peurattomalle vyöhykkeelle - missä sellaisia olisikaan. Tai pystytä panssariaitaa tontin ympärille.

   Poista
 8. Voi ei. Minuakin olisi itkettänyt peurojen tuho. Näin keväällä minua herkistää paljonkin sipulikukat ja kaikki uusi kasvu tai sen menetys. Katsoin vähän aikaa sitten kuvia typötyhjästä Keukenhofista ja alkoi itku tulla siitä, että niin paljon kaikkea kaunista on taaskin vailla katsojia. Toivottavasti edes hyönteisillä on siellä paljon siitepölyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevättä ja nimenomaan tätä sipulikukkien esiinmarssia odottaa aina sydän täynnä toivoa ja iloa. Peurat sietäisivät saada koronaviruksen.
   Keukenhof voisi videoida näkymät ja tarjota niitä jonkinlaista maksua vastaan. Voisin hyvinkin tehdä sinne virtuaalivierailun. Harmittaa, kun museokorttikin makaa kukkarossa käyttämättömänä. Kunpa joku ideoisi mahdollisuuden vierailla museoissa virtuaalisesti, jotta korttia pääsisi vinguttamaan ja musesoista iloitsemaan.

   Poista
 9. Toivottavasti peurat pysyvät nyt kauempana. Ikäviä takaiskuja tuommoiset. Olet ollut todella ahkera hakettamaan, mitkä läjät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä palkkaan kylän pikkupojat ampumaan peuroja herneritsoillaan. Jos siitä jotain apua olisi. Toivottavasti pysyvät poissa ja toivottavasti Trico Garden auttaa asiassa.
   Muutaman päivän oksasilppuri lauloi tasaiseen tahtiin. Meidän tontilla ei enää nykyisin ole paikkoja, joissa voisi pitkään varastoida tekemättömiä töitä. Lisäksi tykkään tekemisestä. Tulipa ulkoiltua hyötymielessä.

   Poista
 10. Teidän herkkuravintolan menu on kiirinyt kauas! Ompa siellä paljon peuroja, vai onko ne sitten aina samat askeltajat? Että noinkin mutkikasta reittiä osataan tulla ja muistetaan vielä mennä takaisin sieltä mistä tultiin.
  Harmillista seuraa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä peurojenkin ravintolat on koronan vuoksi kiinni ja siksi tulevat meille ruokailemaan. Meidän seudulla on runsaasti peuroja. Kylän sivuilla varoitellaan aamuisin autoilijoita, kun teille sorkkaeläimiä pomppii alituiseen. Meille ne tulevat tien yli isosta lähimetsästä. Niiden älykkyydestä en tiedä, mutta ainoa reitti pois pihaltamme oli sama, jota myöten tulivat.

   Poista
 11. Voi kurjuus peuran tekosia! On niin surullista kohdata näitä menetyksiä, kun odottaa kovasti näkevänsä kaikki kukkivat talven jälkeen. Toivottavasti tuo Trico Garden auttaa.
  Sinä olet ollut jo reipas, minä en ole vielä päässyt paljoakaan tekemään ulkona. Tämän hetken vesisade vie lumia kovaa kyytiä. Toivottavasti maa vielä sulaisi, eilen koitin vähän lapiolla yhtä kukkapenkkia, ihan jäässä oli vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurjuus tosiaan. Harmittaa niin vietävästi, vaan minkäs teet. Nyt lasken Trico Gardenin varaan.
   Reippaudesta en tiedä, mutta nyt on kova palo saada puusavotta pois jaloista, jotta pääsee normikeväisiin puutarhahommiin. Eilen jo leikkasin syyshortensioista vanhat kukinnot pois ja lyhensin oksia.
   Ihan varmasti vesisade on sulattanut lumen lisäksi myös maata. Pari päivää sitten ei meilläkään lapiota saanut paria senttiä syvemmältä. Tänäänkin on hurjan myrskyisä tuuli.

   Poista
 12. Peurat näyttävät olevan suoraan sanottuna tosi viheliäisiä otuksia. Ymmärrän täysin harmituksesi määrän.
  Kerrassaan suloiset Harmonyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viheliäisiä ovat. Yleensä en inhoa mitään eläimiä, mutta peuroilta ei minulta sympatioita heru. Niin paljon harmittaa.
   Harmonyt ovat ihania. Jospa huomenna näkisin myös Georget kukkimassa.

   Poista
 13. Voihan ahmattipeurat! Kehtaavatkin tulla vaivalla istutettuja sipulikukkia syömään ja vielä nostelemaan sipulitkin maasta! Toivottavasti pysyvät nyt poissa.
  Ihminen on joskus vain liian hidas. Tai ehkä sitä ajattelee, että ei kai mikään tuholainen juuri tänä yönä tule tihutöitä tekemään. Kävin tänään katsomassa naapurin muutaman vuoden vanhaa omenapuuta, jonka rusakko oli syönyt yhtenä yönä todella pahasti. Mokoma oli päässyt hyppäämään suojaverkon sisälle ja syönyt puun ihan paljaaksi lumen pinnasta niin korkealle kuin oli ylettänyt, eli melkein metrin matkalta. Oli aika hurja näky. Ehdotin naapurille varttamista tai uuden latvan kasvattamista hangen alle jääneistä oksista mutta en tiedä uskaltaako hän lähteä kokeilemaan. Tästä tuli itsellekin hyvä muistutus suojata omat luumupuut jatkossakin korkeilla verkoilla ja käydä lapioimassa lumia pois niiden ympäriltä runsaslumisina talvina.
  Ihanat kevätkurjenmiekat! Hyvä, että edes ne säästyivät peurojen hampailta. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritä tässä elää sopusoinnussa luonnon kanssa, kun yksi sorkkaeläinlaji saa hermot viulunkieleksi ja ärräpäät lentelemään.
   Voi surku naapurisi omenapuuta. Hirnakka tuossa alempana kertoo samaa omasta ompustaan. Ajattelin syksyllä ottaa oppia eräästä naapurista, joka on suojannut omenapuunsa korkeilla (arvioisin 1,8 m) verkoilla varsin kätevästi ja siististi. He ovat laittaneet puun ympärille 3-4 kunnon tukikeppiä, joiden takaa ja joihin sidottuna verkko kiertää nätisti. Tietenkin on muistettava käydä tallaamassa lumi verkon ympäriltä.
   Ihme, etteivät irikset ole kelvanneet. Valtaosa muista sipulikasveista on tasattu sekä peurojen että jänisten toimesta.
   Mukavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 14. Voi että noiden peurojen tehokkuutta! Toivottavasti pysyvät nyt aitojesi ulkopuolella.
  Olette olleet ahkerina. Mahtavaa, kun on oksahaketta omasta takaa.
  Ja ihana, että siellä on myös iloisia kevään merkkejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kohta verkoista ei ole enää mitään hyötyä, kun valtaosa sipulikukista on tasattu mullan pinnalle.
   Joo, nyt on oksahaketta vaikka toisille jakaa. Osa siitä kiikutetaankin huomenna kaatopaikalle.
   Tänään tuo kevät keikkuu sinne tänne. Hyinen tuuli ja välillä sataa luntakin. Sieltä se kevät kuitenkin tulee, uskotaan niin.

   Poista
 15. Voi pentele minkä taas tekivät! Harmittaa puolestasi - ja kaikkien muidenkin peuroja tahtomattaan ruokkineiden, eivät ne ketaleet edes tule kiittelemään hyvästä ruokatarjoilusta. Lienen kertonutkin jo aiemmin tuttavastani joka sillä teidän seudulla ruokkii kauralla peuroja omalla pihallaan. Mahtavatkohan peurat tyytyä hänen kauratarjoiluunsa vai napsivatko alkupalat ja jälkiruuat kulkiessaan naapureiden pihoilta? Täällä maalla on ollut tapana viedä talviruokintapaikat peltojen takalaitoihin ja toivoa, että elukat pysyisivät metsien siimeksessä koko ajan. Suurta tuhoahan sorkkaelukat tekevät taimikasvatusmetsillekin, siksi ruokintaa harrastetaan.
  Pääsin vihdoin tutkimaan lähempää Perikunnan vanhimman ylioppilaspäivän muistoksi istuttamaani omenapuuta. Rusakot ovat jotenkin onnistuneet painamaan suojaverkkohuppua alas ja kalunneet rungon ympäriinsä paljaaksi, latvasta jauhettu niin paljon, että puusta on enää pelkkä kalju tappi jäljellä.
  Respectit puu-urakasta, on siinä kyllä omanlaisensa savotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä harmittaa edelleen. Tein kierroksen puutarhassa ja näkymiä katsellessani olisin mieluusti potkinut jotain peuraa persuksiin.
   Valitettavasti peurojen ruokkiminen houkuttelee niitä myös naapuruston pihoihin ja se on aiheuttanut närää. Kylän laidalla tontit ovat isompia ja rajoittuvat sekä Nuuksioon että muihin rakentamattomiin alueisiin. Siellä on enemmän tilaa, mutta kun peuroja ruokitaan ihan tiiviisti rakennetulla asemakaava-alueellakin. Silloin niistä tulee haitta ihmisten pihoille ja liikenteelle. Valitettavasti valkohäntäpeurasta (valkohäntäkaurishan se nykyisin on) on tullut haitallinen vieraslaji. Sillähän ei ole Suomen luonnossa luontaista vihollista ja sen kanta on kasvanut räjähdysmäisesti. Liika on liikaa. Ehkä en sano peuroista tällä kertaa yhtään enempää. Mielialani on juuri nyt sen verran äkäisen sävyttynyt, että myönteisiä kommentteja aiheesta on vaikea löytää.

   Vietävän rusakko, kun piti juuri se ylioppilaspuu mennä syömään. Runsasluminen talvi näyttää olleen jänisten juhlaa, kun yksi jos toinenkin kertoo puutarhansa isoista vahingoista. Toivottavasti rusakko sai kunnon vatsanpurut tekosistaan.

   Huomenna kuskataan havut kaatikselle, jotta saadaan tilaa mäntypöllien pilkkomiselle. Savotta jatkuu, joskin ollaan jo paremmalla puolella.

   Poista
 16. No voihan, kyllä varmasti harmittaa. :( Meillä ei onneksi ole sorkkaeläimiä, mutta rusakot ovat näköjään nurmikolta syöneet krookukset. Niitä jäi onneksi penkkeihin omaksi ja pörriäisten tarpeeksi, mutta harmittaahan se silti. Täytyypä ottaa Trico Garden harkintaan vastaisen varalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peurat ovat aivan viime vuosina ilmaantunut riesa. Ennen niitä näki satunnaisesti, mutta puutarhatuhoja niistä ei tullut. Trico Gardenin kehutaan tehoavan myös jäniksiin. Toivotaan, että tehoaa niihinkin.

   Poista
 17. No voi kurjuus noita peuroja! Harmittaa ihan sinun puolestasi ja toisaalta tunnistan kovasti vastaavan herkuttelukuvion omalla pihallani. Kaikki muut väylät on tukittu, mutta autotieltä pääsee suoraan etupihalle kadun yli kaupungin metsästä. Ja siellä niitä riittää... Toivottavasti jokunen tulppaani jaksaa tuolta vielä ponnistaa.
  Kaikesta huolimatta mukavaa huhtikuista viikkoa!

  VastaaPoista
 18. Hei,
  Anteeksi, mutta vain kertoa teille, että olemme paikallinen yritys ja tarjoamme rahalainoja kaikille vakaville ja rehellisille ihmisille toiminnan lisäämiseksi tai ostoksen tekemiseksi. Korko on 3% vuodessa.
  Jos haluat lisätietoja, ota meihin yhteyttä sähköpostitse tai whatsappilla.

  Sähköposti: simondurochefort@gmail.com
  WhatsApp: +33752366330

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!