lauantai 3. huhtikuuta 2021

Päivät hakettimen ja klapikoneen kahvoissa

Eranthis cicilica - Talventähti
 

Pääsiäisviikolle ei parempia kevätsäitä olisi voinut toivoa. Jos aamu onkin ollut vähän harmaakostea, iltapäivällä aurinko on paistanut lämpimästi. Lumi on sulanut kiitettävää vauhtia. Joitakin lumilämpäreitä pihalta edelleen löytyy. Varsinkin varjoisemmissa paikoissa ja siellä, mihin lunta on ahkerasti kolattu, tiiviitä kasoja edelleen nököttää. Myös alapihalle johtavat portaat on yhä kuorrutettu vähemmän puhtaalla lumella. Hyvin sekin sulaa.

Anemone hepatica - Sinivuokko

Kuten tavallista, kaikki tapahtumat tuppaavat osumaan yhteen kasaan. Palatessani sunnuntaiselta hoivakotikäynniltä, alkoi auton pakokaasujärjestelmän varoitusvalo palamaan. Ohjekirjan mukaan valon syttyessä tulisi suunnata heti huoltoon. Ajoin kotiin juttelemaan asiasta Ukkokullan kanssa. Hän on parempi autoasioissa. Eikä reitilleni edes osunut ainuttakaan korjaamoa.

Saimme autolle huollon tuttuun paikkaan tiistaiaamuksi. Kulkuneuvo oli siis vietävä huollon pihalle jo maanantaina ennen sulkemista, sillä tiistaille oli sovittu vuosittainen nokisutarin käynti. Ja kolmen ison puun kaato.

Krookukset ja kevätvirkku ötökkä


Olimme jo pitkään suunnitelleet kadun vieressä kasvavan ison männyn kaatamista. Mänty oli hieman kallellaan naapurin suuntaan. Lisäksi se jäi alttiiksi koville tuulille kunnan metsikön suojan poistuttua. Samoin tontin rajalla kasvoi isokokoinen vaahtera, joka oli kallellaan talomme suuntaan. Tuulella vaahterasta putosi isoja oksia ja pelkäsimme sen olevan huonokuntoinen. Samaan syssyyn päätettiin kaataa myös talon toisesta päästä niinikään isoksi kasvanut vaahtera, joka taasen kasvoi liian lähellä taloa. Isoille puille suositellaan minimissään 6 metrin etäisyyttä talosta. 


Puiden kaato olisi ollut parempi hoitaa pari-kolme viikkoa aiemmin. Silloin puutarhasta ei olisi tarvinnut kantaa niin suurta huolta reilun lumikuorrutuksen vuoksi. Valitsemamme puunkaataja ehdotti luvan pyytämistä kunnalta, sillä kaksi kolmesta puusta olisi helpompi ja edullisempi kaataa tonttimme vieressä olevaan aukeaan puistoon. 


Tuumasta toimeen, vaan luvan saamisesta muodostuikin monen päivän ruljanssi. Oli työn takana löytää kunnan organisaatiosta oikea henkilö luvan pyytämiseksi. Nimiä saatuamme kyseisiä henkilöitä ei tavoittanut puhelimitse millään. Joko heidän puhelimensa oli jatkuvasti varattu, tai sitten kukaan ei vastannut. Eikä vastannut soittopyyntöihin. Tavoitettuamme jonkun langan päähän, hän ei ollutkaan mielestään oikea henkilö, vaan piti soittaa jollekin toiselle. Joka taasen käski soittamaan sille ensimmäiselle henkilölle. Melkoista pallottelua, jossa sitkeys lopulta palkittiin. Saimme luvan ja saatoimme sopia puunkaatajan kanssa urakalle ajan.


Tiistaina isä ja poika saapuivat kellontarkasti sovittuun aikaan puunkaatohommiin. Meidän tehtäväksi jäi lähinnä ihmetellä, sillä puunkaatajat kävivät jo ennakkoon tsekkaamassa kaadettavat puut. Ukkokulta on vuosien mittaan kaatanut tontiltamme useamman puun. Nyt kaadettavat olivat kuitenkin aika kriittisissä paikoissa ja mahdollisuudet vahingoille oli olemassa. Ammatti-ihmisiin on tällaisissa tilanteissa hyvä turvautua, eikä meidän tarvinnut katua. Puut kaatuivat tismalleen sinne, minne kaatajat suunnittelivat niiden kaatuvan. Kaadon jälkeen he vielä pätkivät rungot 35 cm:n pölleiksi. 

 
Kolmen puun kaatamiseen meni kaksi tuntia. Sen jälkeen alkoi meidän urakka. Ensimmäiseksi piti kantaa pöllit ja oksat pois puistoalueelta. Haravoin myös pienemmän moskan ja sahanpurun. Puiston puolelle, tonttimme rajalle jäi valtava oksa- ja havukasa, jonka kuskaamme arjen tultua kaatopaikalle. Lopuksi siivoan vielä loput roippeet puistoalueelta. 

Päältä päin tarkasteltuna en usko puistoon tulleen isompia vaurioita. Sinne kylvetty nurmikko on ylipäätään huonolaatuinen ja se ajetaankin maksimissaan kerran kuussa kesäkuusta syyskuuhun. Istutuksia ei alueella ole lainkaan meidän alapihan rajan viereen istutettuja mongolianvaahteroita lukuunottamatta. Niin ja leikkipaikan angervoja, jotka ovat kuitenkin kaukana kaadetuista puistamme.

Pitänee jossain välissä mitata männyn halkaisija.

Tiistai-iltapäivästä lähtien olen hakettanut vaahteroiden oksia. Ukkokulta on lyhentänyt sirkkelillä paksut oksat, jotka minä olen sitten pilkkonut klapikoneella. Vaahteroiden runkopöllit on jo viittä vaille klapeja nekin, mutta pitkäperjantaina klapikoneesta loppui hydrauliöljy, eikä sitä tietenkään mistään pyhäpäivänä saa. Työ jatkuu viikonloppuna, kunhan saadaan klapikone käyttökuntoon. Kun vaahteroista syntyneet klapit on pinottu puuvajaan kuivumaan, on varaparkkipaikalle koottujen mäntypöllien pilkkomisen vuoro. Ensin pitää kuitenkin saada puistonpuoli ja pihan kulkuväylät siistittyä.


Puun kaatamisesta tulee iso määrä sahanpurua ja kaikenlaista pientä sälää, jota ei voi oikein kompostiinkaan laittaa. Olen haravoinut ja laittanut moskan multasäkkeihin, jotka on tarkoitus kuskata männynoksien kanssa kaatopaikalle. Siellä oksat haketetaan ja käytetään puutarhajätteen ohella mullan valmistukseen. Normaalisti kaikki oksahake uppoaa omalle tontille, mutta nyt haketta tuli niin paljon, että aion senkin viedä kaatopaikan puutarhajätekeräykseen.


Kottikärryn kääntöpiiri -blogin Päivi kyseli kokemuksia oksahakettimista. Vastasinkin hänelle kommentillani, mutta hyvä näistä asioista on jutella enemmänkin. Puutarhassa syntyy helposti iso määrä oksia, joita tuskin kukaan jaksaa ja viitsii pienillä sekatööreillä kompostiin silputa. Oksat saa kunnon hakettimella helposti ja nopeasti pieneksi materiaaliksi, jonka voi kuskata vaikkapa pensaiden tyvelle.


Meillä oli aiemmin käytössä kaksikin Black&Deckerin leikkavaa oksasilppuria. Niiden kanssa pärjättiin monia vuosia, mutta toive jämäkämmästä vekottimesta oli pitkään ilmassa. 2015 päätettiin hankkia kunnon oksasilppuri ja asiaa eri puolilta pohdittuamme hankimme kuvan murskaavan laitteen. Sillä on haketettu kaikki puutarhasta tulevat oksat aina n. 40 millin vahvuisiin saakka. 

Syksyllä syötän koneeseen myös perennanvarsia. Meillä on paljon töyhtöangervoja ja iriksen lehdetkin silppuan laitteella. Pehmeämmät perennat saattavat välillä juuttua, mutta siihen auttaa syöttää joko samanaikaisesti tai perennojen välissä jämäkämpää materiaalia, kuten oksia. Silputtu aines kypsyy kompostissa huomattavasti nopeammin. Tällaista massaa kuskaan myös puiden ja pensaiden alustoille. Sinne ne katoavat.

En ole Boschin mannekiini, mutta mielestäni hyvästä kannattaa kertoa muillekin. Tykkään laitteen jämäkästä olemuksesta, alla olevasta laatikosta, jonne silputtu materiaali kerääntyy, eikä tämän laitteen käyttökään ole järin vaikeaa. Laite vetää oksia, joten niitä ei tarvitse väkisin sisään työntää. Peruutus tapahtuu omaa nappulaa painamalla. Toki tämäkin laite joskus jumittuu, mutta isoja ongelmia meillä ei sen kanssa ole ollut. Kovassa käytössä tämä oksasilppuri palvelee meitä jo kuudetta vuotta. Minusta työ vaatii kunnon välineet. Rimpuloiden kanssa tulee vain kiukkuiseksi. 

Iris Frozen Planet


Puutalkoiden vuoksi puutarha on jäänyt kakkossijalle. Pikaisesti ehdin tehdä tarkastuskierroksen, jonka antimilla elän taas seuraavaan kertaan. Mitä nyt aina ohimennessäni kurkotan nähdäkseni yhä lisääntyviä piippoja ja avautuvia kukkia.

Omphalodes verna - Kevätkaihonkukka


Sipulikukkien ohella myös monet perennat osoittavat heräämisen merkkejä. Kevätkaihonkukka kuuluu yleensäkin kevätvirkkuihin, mutta ilokseni löysin myös safiirihortensiasta eloa. Kuten sanottu, kovin tarkasti en ole vielä edes ehtinyt kaikkea tutkimaan. Kunhan saan oman osuuteni puutalkoista hoidettua, pystyn paremmin keskittymään puutarha-asioihin. Niin kovasti kuin mieleni tekisikin kykkiä puskien äärellä, en henno jättää Ukkokultaa yksin urakoimaan pöllien kanssa.

Corydalis solida 'Beth Evans' - Pystykiurunkannus


Pystykiurunkannuksetkin ovat heränneet. Istutin niitä viime vuonna myös talon sisäänkäynnin puolelle ja sielläkin vihreät versot kurkkivat jo lumen keskeltä. Olen virittänyt pihalle monelaisia verkkoaitoja, jotta peurat eivät pääsisi pikkuisia ilonaiheitani mutustelemaan, kuten viime keväänä.

Sanoin Ukkokullalle tyhjentäväni kompostorin huomenna hänen lähtiessä hakemaan hydrauliöljyä klapikoneeseen. Ukkokulta kysyi, minne meinaan kompostimullan kuskata. Kaipa hän sitä ihmetteli, kun kielsin häntä kärräämästä oksahaketta pensaiden alle vedoten maan olevan vielä jäässä. Hakekerros hidastaisi maan sulamista. Sanoin laittavani kompostimassan jälkikypsymään alapihan kannelliseen kompostoriin. Tai kääntäväni sen kasvimaalle. Johon Ukkokulta vastasi, että meillä onkin nykyisin kasvimaan sijasta peuramaa.

Crocus species Fuscotinctus


Lupaan taas kommentoida postauksianne ahkerammin, kunhan pääsen tässä kevätruljanssissa normaaliin päiväjärjestykseen. Nyt olen ollut iltaisin aivan naatti ja lähinnä kaatunut peiton alle. Kiitos aktiivisen ahertamisen ja tuntien oleskelun raittiissa ulkoilmassa.

Mukavaa pääsiäisen jatkoa ja iloisia kevätpäiviä kaikille!


41 kommenttia:

  1. Oksien hakettaminen on kivaa puuhaa. Vaikka tuollaisen määrän kun silppuaa niin se jo tuntuu lihaksissa. Männyn oksista on kokemus sama, niin käppyräisiä ettei niitä saa millään silppuriin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin tykkään hakettamisesta. Perkasin tänään kunnan puolelle kasatun havuoksapinon ja siirsin sen meidän puolelle vietäväksi viikolla kaatopaikalle. Kiemuraisia männynoksia en ala hakettamaan.

      Poista
  2. Oksien hakettaminen on keväisessä säässä ,jopa rentouttavaa 😉
    Kiitos.
    Kaikista ,pienen pienistäkin piipoista,oi´kuinka mieli tulee iloiseksi,keväisen toivekkaaksi 🌞🌷😊
    MUKAVIA KEVÄT TOUHUJA,JA iHANAA PÄÄSIÄISEN AIKAA 🤗🌞🐣💛

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olemme käytännössä "asuneet" viime päivät pihalla. Töiden lomassa tulee seurattua kevään edistymistä ja nautittua muuttolintujen katselemisesta.
      Sinulle myös mukavia pääsiäisen päiviä!

      Poista
  3. Ihan kunnon savotta teillä onkin ollut ja tuommoisessa vehkeittenkin pitää olla kunnolliset. Haketin vaikuttaa pätevältä peliltä, sellaista kun olen itsekin taas aktivoitunut etsimään.
    Tajusin taas kerran, miten erilalaista puutarhurointi kaupunki- tai taajama-alueella onkaan, kun puutarhajäte pitääkin viedä kaatikselle. Muistan ihmetelleeni joskus erästä kaveria joka tuskaili vaahteroiden kanssa, lehtien kanssa oli ainainen paini pikkuisella pihalla. Minä vaan surutta istuttelin samaan aikaan uusia vaahteroita.
    Oikein mukavaa pääsiäisviikonloppua !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällainen tiivis asuminen asettaa omat haasteensa puutarhahommille. Aika hyvin olemme vuosien aikana kyenneet kasveista tulevan jätteen omalle pihalle piilottamaan, mutta nyt kaadettujen puiden oksille ei vaan ole paikkaa niitä kauaa säilyttää. Vaahteroita meidän rajalla on edelleen kymmenkunta, joten kahden poistumista ei huomaa missään. Onneksi oksat ja puutarhajäte hyödynnetään kaatopaikalla tekemällä niistä multaa. Ei siis mene hukkaan. Onhan siinä oma vaivansa lastata ja kärrätä oksat muualle, mutta sitäkään ei sentään alituiseen olla tekemässä.
      Tämä pääsiäinen kuluu rattoisasti pihalla, vaan sitähän tässä on koko talvi odotettu. Leppoisia pääsiäispäiviä sinulle!

      Poista
  4. Teillä on tekemistä riittänyt. Aivan ihana tuo Iris Frozen Planet. En ole tuota ennen nähnyt tai edes muista nähneeni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Työtä on riittänyt ja riittää tulevillekin päiville.
      Frozen Planet on minullekin uusi tuttavuus. Syksyllä sen ensi kerran sipulikuvastosta bongasin ja päätin kokeilla. Näyttää olevan aikainen, sillä muut kevätkurjenmiekat vasta nousevat ja tämä jo kukkii täysillä.

      Poista
  5. Samoissa hommissa täälläkin. Olen itse kaatanut talven aikana kymmeniä puita, tosin suuret puut jätän ammattilaiselle. Nyt on haketettu ja tehty saunapuita urakalla. Voisitko laittaa kuvan millaista haketusta hieno koneenne tekee. Minulla on ikivanha vempain, jonka sain rustailemalla vielä toimimaan, mutta uuden hankinta on jossain vaiheessa ajankohtaista. Ihana tuo Frozen Planet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman muuta laitan kuvia hakkeesta vaikka seuraavaan postaukseen. Valtaosa oksista on nyt haketettu ja seuraavat päivät tehdäänkin pölleistä klapeja. Meillä on käyttöä polttopuulle, sillä sauna on puulämmitteinen ja sen lisäksi meillä on varaava takka, jota lämmitetään talviaikaan usein.
      Frozen Planet on minulle uusi tuttavuus. Kukkii nyt täysillä muiden kevätkurjenmiekkojen vasta aloitellessa.

      Poista
  6. Melkoiset teutaroinnit tuli puiden kaadon seurauksena, mutta onneksi olette jo paremmalla puolella menossa urakan suhteen. Ajattelin aivan samaa kuin Hirnakka; taajamapuutarhassa (vaikka olisikin melko suuri) tulee puiden kaadosta ihan toisessa mittakaavassa pohdittavaa ja jälkitöitä. Meillä isäntä saa laitettua rungot myytävien puiden pinoihin, osan halkopinoihin ja kaikki maatuva uppoaa omille maille.
    Kiitos, että autoit minua jakamalla kokemuksesi silppurin suhteen ja tässä oli vielä hyvää täydennystä. Sain tästä samasta merkistä ja mallista monta ääntä ja sähköpostiinkin tuli hyvää pohdintaa kahden eri laitteen eroista (tämä niistä toinen).
    Sinä sait puutarhassakin kauniit pääsiäiskukat! Mukavaa ulkoilua, puuhaa taitaa vielä riittää :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puiden kaatamisessa riittää monenlaista hommaa useiksi päiviksi. Tällä kertaa merkittävä tehtävä on ollut siivota kaatojälkiä puistoalueelta. Pöllit ja oksat kerättiin jo tiistaina, mutta sahanpurua ja pienempää roipetta olen haravoinut ja kerännyt säkkitolkulla. Sahanpuru estää tehokkaasti lumen ja jään sulamisen, ja sitä pitää käydä putsaamassa vielä useamman kerran.
      Tällaisella pienellä tontilla, tiheästi asutulla alueella on monta huomioitavaa seikkaa esimerkiksi puita kaadettaessa. Alkuvuosina meillä oli jonkin verran luonnotilaisia paikkoja, jonne saattoi jättää oksakasoja pidemmäksi aikaa. Nyt joka nurkka on valjastettua vaalituksi puutarha-alueeksi, eikä roipekasoja voi pitkään katsella. Naapureilta tai kunnalta ei voi ajatellakaan napsivansa edes väliaikaista tilaa.
      Toivottavasti löydätte itsellenne sopivan hakettimen. Teillä on iso puutarha, jossa kunnon hakettimelle löytyy työsarkaa.
      Kevät on edistynyt viikon aikana valtavasti, vaikka sitä ei kovin paljon ole ehtinyt katselemaan. Ulkona olemme viettäneet tuntikausia joka päivä ja vielä tullaan viettämään.

      Poista
  7. No jopas on keväisiä kuvia. Lumi on sulanut siellä vauhdilla. Puun kaatamiset on iso urakka. Tovi jos toinenkin on sinulla siinä kulunut, mutta taidatte olla jo voiton puolella. Kaunista pääsiäisviikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näistäkin kuvista kevät on edistynyt aimoharppauksin. Jospa lähipäivinä ehtisi jälleen kameran kanssa tehdä kierroksia.
      Vähitellen puutalkoot alkavat olla paremmalla puolella. Pöllejä vielä riittää, mutta jonkinlainen järjestys alkaa olla vallalla.
      Samoin sinulle, valoisia pääsiäispyhiä!

      Poista
  8. Puunkaatohommia on tehty täälläkin, mutta teillä on ollut haasteellisemmat olosuhteet! Kunnan viranomaisten kanssa joutuu joskus pitkäänkin etsimään oikeaa henkilöä, keneltä sitten lopullinen lupa heltiää. Huolettomampana saa olla, kun antaa ammattimiehen hoitaa riskipaikat. Mutta puuhommat on kyllä kivoja ja nin kevääseen kuuluvia. Meillä odottaa kamala pöllipino mökillä ja haketinta minäkin kaipailen. Meillä ei omaa haketinta olekaan, joten kiva, kun laitoit selvityksen omista kokemuksistasi! Ihanasti siellä jo on kukkivaa puutarhassa, mukavaa pääsiäisen aikaa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puunkaato on kyllä mukavaa keväthommaa. Joskin puutarhan kannalta olisi ollut kätevämpää päästä muutamia viikkoja aiemmin hommiin. Kyllähän se lupa sieltä kunnalta helposti irtosi, kunhan lopulta löytyi oikea henkilö. Pikkaisen taisi höyry päästä nousta, kun ei alkuun millään tahtonut vastuuhenkilöä saada puhelimen päähän.
      Hakettimia saa myös vuokrattua, mutta kokemustemme mukaan ne ovat tähän aikaan kaikki varattuja. Mökki-ihmisinä teillä olisi varmasti käyttöä omallekin konelle. Suosittelen sellaisen hankkimista.
      Kevät etenee melkoista vauhtia, vaikka sen ihailu on nyt ollut vähän toisaikaista. Kunhan pöllihommat saadaan paremmalle tolalle, voin taas keskittyä piippojen tiirailuun.
      Valoisia pääsiäispyhiä sinulle!

      Poista
  9. Onpas iso urakka teillä!
    Ihanasti siellä jo kukkivaa löytyy:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokopäivähommaa on riittänyt. Tänään lopetettiin poikkeuksellisesti jo kolmelta. Välillä on pakko vähän levätä.
      Kaikenlaista kaunista maasta tunkee ilmoille. Parhaat päivät käsillä, kuten me puutarhahörhöt kaikki tiedämme.

      Poista
  10. Jo on ollut tekemistä 😊 Ja aivan ihanasti on kevät jo teillä vauhdissa 💚 Mukavaa pääsiäisen jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tarvitse edes harkita kuntosalille tai lenkille lähtemistä. Punttisali löytyy omasta pihasta vielä joksikin aikaa eteenpäinkin.
      Mukavia pääsiäispyhiä sinulle!

      Poista
  11. Aika iso homma noissa puiden kaadon jatkokäsittelyssäkin! On saanut olla ahkera!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pölllien pilkkomisen ja oksien hakettamisen lisäksi puunkaatamisessa on yllättävän paljon myös silkkaa siivoamista. Olen haravoinut kunnan puolelta kilotolkulla mm. sahanpurua. Näin keväällä raskaatkin hommat ovat mukavaa ulkoilua.

      Poista
  12. Puusavotta on kyllä aikaa vievää hommaa. Onneksi on saatavissa ammattilaisia, jotka hankalissa paikoissa hoitavat itse kaadon turvallisesti ja tarkasti.
    Haketin on kyllä mainio apu oksien hyödyntämisessä.
    Mukavaa pääsiäisaattoa, eli lankalauantaita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monet puunkaatajat hoitavat koko prosessin kaatamisesta jälkien siivoamiseen. Päätettiin hoitaa itse pöllit ja siivoamiset. Vielä on tekemistä, mutta paljon on jo saatu tehtyä.
      Lankalauantai meni, kohta taas pihalle töihin.
      Mukavia pääsiäispyhiä sinulle!

      Poista
  13. Sullon ollu säpinää puusavotan kans ja maisemat o taas muuttunu. Puutarhasta löytyy varmasti vaikka mitä, ku kerkiät kunnolla kiärrellä. Mukavaa pääsiääsen jatkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Töitä on viime päiville riittänyt. Haluan saada puusavotan nopeasti pois alta, jotta pääsen normaaleihin pihan keväthommiin.
      Maisema ei noiden kolmen puun kaatamisella enää kovin kummoisesti muuttunut. Talon katto sen sijaan pysyy jatkossa puhtaampana, toivomme niin.
      Samoin sinulle, mukavia pääsiäispyhiä!

      Poista
  14. olisi se haketus aloitettava.olisi pitänyt hankkia traktorikäyttöinen kone,kun haluaisin hakettaa niin paljon.vaikka on se isohko polttomoottorikonekin hyvä.vielä muutama päivä klapihommia.näin muuten hienon aidan tehdyn männynkäkkyröistä.vaikka oli se hullunhommaa maalata joka kesä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Traktorikäyttöinen haketin on varmasti isolle oksamäärälle hyvä ratkaisu. Tällaisella taajamatontilla sellaista ei voi ajatella.
      Männynkäkkyräaita olisikin kiva nähdä.
      Mukavia pääsiäispyhiä sinulle!

      Poista
  15. Oksasilppuri on kyllä yksi parhaista kodinkoneista. Niin palkutsevaa puuhaa. Kevät on siellä jo pitkällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oksasilppuri on ruohonleikkurin lailla tärkeä kone pientaloasukkaalle. Sitä paitsi oksasilppuriin on kiva työntää tavaraa.
      Kevät on edistynyt valtavasti viimeisen viikon aikana. Huomiseksi luvattu vesisadekin on oikeastaan ihan tervetullutta pehmentämään routaista maata.
      Mukavia pääsisäispyhiä sinulle!

      Poista
  16. On teillä ollut hommassa työtä! Näkyvää on silti tullut runsaasti ja sitä myöten hyvä mieli :)
    Meillähän onkin tosiaan sellainen pienempi silppuri, joka ostettiin poismuuttaneelta naapurilta. Se oli/ on kiva. Ei minulla mitään jykevämpää silputtavaa taida ollakaan. Nytkin mietin, mitä voisin tänä keväänä silputa.. pitää varmaan pilkkoa puskia, että pääsee silppuamaan ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Töitä on riittänyt ja riittää vielä jokisikin aikaa. Kroppa on jäykkänä ja mieli hyvänä.
      Paras silppuri on sellainen, johon on itse tyytyväinen. Meillä on vuosien mittaan ollut sen verran runsaasti oksia, joten hyvälle silppurille on ollut tarvetta.

      Poista
  17. Mahoton savotta! Totta, kunnon välineet pitää olla, jos aikoo isommin tehä hermojaan menettämättä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan tuossa tekemistä riittänyt ja riittää vielä muutamalle päivälle eteenpäin.
      Työ kuin työ, välineiden tulee olla kunnolliset.

      Poista
  18. Teillä onkin ollut kiireinen pääsiäinen. Hyvä, että sattui mainiot säät puusavottaan. Olisi ollut ikävä vesi- tai räntäsateessa pilkkoa klapeja ja hakettaa risuja. Aika hyvin saitte polttopuuta kolmesta isosta puusta. Voi kun asuisin naapurissanne, niin ottaisin tai jopa ostaisi ilomielin ylimääräiset oksat ja hakkeen meille. Omalla pihalla kun ei risuja niin paljoa vielä pensaiden kevätleikkauksissa synny, että siitä ylitarjontaa olisi.
    Hyvä kun mainitsit tuon kuuden metrin suositusetäisyyden puun ja talon välissä. Heti tuli mieleen, että pitää käydä mittanauhan kanssa tarkistamassa, kuinka paljon matkaa on talon päädystä kunnan puolella kasvaviin kuusiin. Näin ulkomuistista tuntuu siltä, että välimatkaa ei olisi niin paljoa. Ei kai sitä kunnan metsänkään tarvitse talossa kiinni kasvaa?
    Teillä kukkii ja nuppuilee jo vaikka mitä! Tuo 'Frozen Planet' on aivan yhtä ihana kuin syksyllä sipulipussin kuvassa. Minun jääplaneettani odottavat vielä paksun hangen alla. Toivottavasti kukkivat aikanaan iloisesti.
    Mukavaa pääsiäisen jatkoa!

    VastaaPoista
  19. Hei,
    Anteeksi, mutta vain kertoa teille, että olemme paikallinen yritys ja tarjoamme rahalainoja kaikille vakaville ja rehellisille ihmisille toiminnan lisäämiseksi tai ostoksen tekemiseksi. Korko on 3% vuodessa.
    Jos haluat lisätietoja, ota meihin yhteyttä sähköpostitse tai whatsappilla.

    Sähköposti: simondurochefort@gmail.com
    WhatsApp: +33752366330

    VastaaPoista
  20. Täällä Kokemäellä myös olisi tarkoitus kaataa muutama puu samasta syystä. Mielenkiintoista on ollut seurata kuinka lyhyessä ajassa puu voi kallistua. Naapuritontilta kaadettiin paljon puita ja tuulet alkoivat olla vaikuttaa enemmän. Meillä muutama mänty rajalla ja luultavasti täytyy nämä kaataa, että ei kaatuisi naapurin puolelle yllättäen. Ajattelitteko kannot itse hoitaa vai kantojyrsintää harkita? Meillä ei taidot riitä omatoimisesti kantoja jyrsimään joten luultavasti täytyy ammattilainen etsiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä mänty ja toinen vaahteroista olivat jo vuosia kallellaan. Osittain luultavasti metsikön aiheuttaman varjostavuuden vuoksi. Kunnan metsikön poistuminen lisäsi tuulien osuvuutta tontillemme, mikä sai meidät huolestumaan puiden mahdollisesta kaatumisesta jonkun tuhdimman myrskyn kourissa.
      Kannot saavat jäädä. Niiden jyrsiminen aiheuttaisi enemmän tuhoa puutarhassa kuin paikalleen jättäminen. Ja kannot sijaitsevat sen verran ahtaissa paikoissa, ettei laitteita niiden lähelle saisikaan. Olemme vuosien mittaan lahottaneet joitakin kantoja siten, että poraamme kantoon vieri viereen reikiä. Aika hyvin kannot ovat lahonneet, vaikka aikaahan siihen on mennyt.

      Poista
  21. Hienoa, että saitte puun kaadettua ja luvan myös kunnalta kaatamiseksi aukeaan puistoon. Luultavasti oli myös nopeampi homma katkoa puu pölkyiksi ja oksat poistaa. Meillä täällä Turengissa kaatui muutama puu myrskyn takia ja nyt täytyisi tilata metsuri paikalle katkomaan puut sekä poistamaan kannot. Naapuri jo meille yhdestä yrityksestä antoi vinkin joten täytyy luultavasti sieltä kysyä ammattilainen apuun.

    VastaaPoista
  22. Mielenkiintoinen projekti teillä kyllä ollut puun kaatamisen kanssa. Etenkin tuo, että kunnan puolelta oli vaikea saada ketään henkilöä kiinni, että puun kaatamiseen olisitte saaneet luvan kunnan tontille. Meidänkin täytyisi muutama puu nyt kaataa. Myrskyn takia muutama mänty kallistui voimakkaasti ja turvallisuussyistä olisi ne kaadettava pois tieltä. Metsurin varusteita ei löydy joten täytyy luultavasti metsuri tilata hoitamaan työt turvallisesti. Klapikonetta sentään voin käyttää puusavotassa.

    VastaaPoista
  23. Tuommoiset haketuskoneet eivät ole minulle tuttuja ollenkaan. Meillä hake on tulossa Turusta tässä keväällä, näin olemme suunnitelleet. Hyvä juttu että teillä puun kaataminen lopulta onnistui. Meillä myös on muutamia, jotka saa lähteä kaatoon keväämmällä.

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!