maanantai 20. joulukuuta 2021

Marketanpuiston joulumarkkinat

 
Joulumarkkinoilla on kiva käydä ihastelemassa ihmisten taidokkaita ja kekseliäitä käsitöitä. Siinä ohessa voi hankkia hyviä joululahjoja ja syömistä niin joulupöytään kuin muuten vain syötäväksi. Tänä vuonna missasin Lohjan Menneen ajan joulumarkkinat. Helsingin Tuomaanmarkkinoilla olen käynyt pari kertaa, mutta minusta siellä myytävissä tuotteissa on vähemmän käsintehdyn tuntua.


Espoon Marketanpuiston joulumarkkinat on mukavan pienimuotoinen tapahtuma, jonne on helppo hurauttaa lyhyeksikin aikaa. Myyjiä ei tullut pahemmin kuvattua, kun edellisellä kerralla eräs myyjä epäili minun kuvien avulla kopioivan hänen myymiensä tuotteiden ideoita.

Parasta Marketanpuiston joulumarkkinoilla oli käydä moikkaamassa monille puutarhablokkaajille tuttua Saaripalstan Sailaa. Hän myy siellä verkkokauppansa Elsan lempituolin tuotteita, joista moni on Sailan itsensä tekemä. Olisi ollut kiva turista pidempikin tovi, mutta silloin olisin tukkinut muiden asiakkaiden pääsyn ostoksille. Kiireisimmät kuulumiset ehdittiin vaihtaa ja toivottaa toisillemme hyvää joulua.

Tämän postauksen julkitultua Marketanpuiston markkinat ovat jo ohi. Sailan verkkokauppa on auki ympäri vuoden. Mainittakoon, ettei Sailalla ole osaa eikä arpaa minun markkinointipuheeseeni. Hyvien ihmisten kivoja asioita tai kivojen ihmisten hyviä asioita on lupa tuoda esille pyytämättäkin.

Minulla ei ollut mitään erityistä tarvetta ostaa markkinoilta mitään. Toisaalta jotain sopii aina hankkia toisille annettavaksi jouluksi tai myöhemmin. Sailan tekemät keraamiset kasvitaulut ovat minusta kauniita. Mukaani tarttui tuoksuherne-taulu, jonka aion ripustaa oman kodin seinälle. Kissakuviolla varustetun keramiikkatähden sen sijaan laitan lahjapakettiin.

Sailalla on myynnissä Railin Runokortteja (runo: Raili Heikkilä, kuva: Ingela Nyman). Tämän joulun kortit olen jo lähettänyt, mutta tuleehan joulu ensi vuonnakin. Näitä kortteja voi laittaa myös lahjapaketteihin nimikorteiksi.

Mieluisimmaksi ostokseksi Sailan myyntipöydältä osoittautui ruosteenruskea jalallinen suojaruukku kukille tai mitä nyt tuohon hienoon maljaan keksiikään laittaa. Ruukun pesä on sopiva isommallekin kukkapurkille. Metallinen astia ei ole kovin painava, joten sisällön kanssa sitä jaksaa hyvin kantaa. Sen verran yhdistelmälle tulee painoa, että kesällä ruukku pysyy tuulisellakin säällä pystyssä.


Kokeilin suojaruukkua eri kukkasille. Hyvin sopii niin joulutähti kuin amarylliskin. Taitava floristi tekisi tuohon näyttävän kukka-asetelman esimerkiksi joulupöydän koristeeksi. Valitettavasti minä olen aika huono dekodeeramisen taidoissa. Ruukku somistakoon talven ajan kukkia sisällä. Kevään tullen vien sen pergolan pöydälle.


Pahoittelen ruukkukuvien värejä. Ruosteenruskea on loisteputkivalaistuna muuttunut myrkynvihreäksi. Lauantai oli aamusta iltaan silkkaa harmaata hämäryyttä. Hain kuvaamiselle sopivia olosuhteita eri huoneista ja eri valaistuksesta. Lopulta kuvasin kukkaruukkukuvat varaston pakastimen päällä, sillä siellä taustan seinä on riittävän rauhallinen.

Marketanpuisto on mielenkiintoinen kohde puutarhaihmiselle eri vuodenaikoina. Nyt kasvien valkoisina loistavat nimilaput taitavat olla silmiinpistävin nähtävyys. Kierrettyäni myyntikojut niin sisällä kuin ulkonakin, tein vielä pikakatselmuksen muutamiin puutarhan kohteisiin. Ties kuinka monennen kerran päätin vierailla kasveja katsomassa taas keväällä.


Lähellä yläpysäköintipaikkaa sijaitsevalla kukkulalla on muhkeat jouluruusukasvustot. Märkyyden vuoksi en mennyt lähemmäs, mutta muutamassa näin punertavia nuppuja. Nämä täytyy käydä katsastamassa alkukesän kukinnan aikaan.

Marketanpuisto on hyvä kohde henkilölle, joka pohtii omaan pihaansa uusia istutuksia. Kasvien koko ja ulkonäkö on helpommin nähtävissä maahan istutettuina ja jo pidemmälle kasvaneina verrattuna puutarhamyymälöiden tarjontaan.

Tämä kuva on otettu yläpysäköintipaikalta kohti Marketanpuiston navettaa, jonka valkoinen pääty näkyy kuvassa vasemmalla. Siellä oli useita joulumarkkinoiden sisämyyntipisteitä. Osa oli navetan edustalla ulkosalla ja osa Marketanpuiston kahvilarakennuksessa ja sen edustalla. Sailalta ostettujen tuotteiden lisäksi hankin markkinoilta savukalkkunaa, kylmäsavulohta ja uudet nahkakäsineet itselleni. Sisätiloihin pääsyyn kysyttiin koronapassia. Sen näytettyään sain käteensä leiman, jolloin ei tarvinnut kaivaa passia esiin kahdessa eri paikassa.

Naapurin Maritilta saatu matkatuliainen, pieni joulutähtiliina.

Joulu alkaa olla käsillä ja sen myötä joulujututkin painuvat pian muistojen puolelle. Piti jo aiemmin vinkata, mutta tulkoon näin viimetipassa tämäkin. Nimittäin Hiidenkiven puutarhassa -blogissa on tänäkin vuonna kiva joulukalenteri, jossa miniatyyrikokoinen kotitonttu puuhailee. Tämä saattaa ihastuttaa etenkin teitä, jotka rakennatte tai olette joskus rakentaneet nukkekotia. Blogin kirjoittaja Minnalla on taito valmistaa pikkuisia asioita Nestorinsa kotipiiriin. Käykääpä kurkkaamassa.


 Enää muutama yö ja sitten on juhlan aika. Valoisaa jouluviikkoa kaikille!


33 kommenttia:

 1. Olisivat käydä tällä tavoin kanssasi joulumarkkinoilla. Sailan koju näyttää todellakin kutsuvalta ja ehkä joskus pääsen itsekin tuotteita ihailemaan.
  Olen käynyt Marketanpuistossa muutamia kertoja, mutta edellisestä käynnistä on aikaa. Käynti on ollut suunnitelmissa jo kolme vuotta, mutta ehkä ensi kesänä saisin sen aikaan? Muutoksia kasvien kasvussa on varmasti tapahtunut paljon edellisen käynnin jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kännykällä ja tabletilla kirjoittaessa maailmalle lähtee kummallisuuksia nopeammin, kuin ehtii henkäistä. Joskus niistä on riittänyt naurua pitkäksi aikaa. Hyvin ymmärsin tekstistäsi, mitä halusit sanoa.
   Mikäs ihme, jos sinun vierailusuunnitelmasi Marketanpuistossa siirtyy ja siirtyy. Matkaa on kuitenkin paljon enemmän, kuin minulla. Ajan Marketanpuistoon 20 minuutissa, enkä silti saa itseäni sinne hinattua riittävän usein. Marketanpuisto myös muuttuu ja kehittyy, joten uusintavierailulla saattaa löytää uusia ideoita.
   Mukavaa jouluviikkoa sinulle!

   Poista
 2. Aina pitäisi tarkistaa, miten tabletti muuttaa kirjoitettua: eli Oli kiva käydä tällä tavoin kanssasi joulumarkkinoilla :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi, että tulit virtuaalikierrokselle Marketanpuiston joulumarkkinoille.

   Poista
 3. Myökin eilen käytiin siellä Marketanpuistossa, ulukona vuan käveltiin ja tehtiin muutama hankinta. Idean sain ensvuoteen, jos muistan. Havukäpy männystä ja siinä ol koristeena Makedonianmännyn käpyjä. Joulupukki Esterille karkkii tarjos ja hiukan pelottikin suajoo. Kesällä ehottomasti on uusittava tämä reissu, kasvien näkeminen kovasti kiinnostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin ihailin komeita havukäpy -teoksia. Huomasitko toisella ulkokauppiaalla havuista tehtyjä "olkiporoja". Nekin viehättivät.
   Marketanpuiston joulupukki toivotti minulle hyvää joulua, mutta karkkia ei antanut. Olin kuulemma sellaiseen yli-ikäinen.
   Marketanpuistossa riittää katseltavaa useammaksikin tunniksi. Välissä vain lounas ja taas jaksaa. Sinne voit ottaa Esterinkin mukaan.
   Valoisaa jouluviikkoa sinulle!

   Poista
 4. Huomenna on joulumarkkinapäivä: karkaan Vanhalta herralta ja menen oikein leivoskahaville noolaamaan kiireisiä ihimisiä kahavilan ikkunasta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erinomainen suunnitelma. Jos Vanha herra on vähänkään samanlainen, kuin Ukkokultani, hänet kannattaa jättää kotiin markkinoiden ajaksi.

   Poista
  2. Suosiolla jäi kotio ;) Markkinoilta sain monta ideaa ja ihania runokirjoja pukinkonttiin.

   Poista
 5. Onpa kiva ja virkistävä paikka. Hieno tuo suojaruukku, jännä miten paljon kuvassa värit muuttuu. Olen kyllä huomannut sen ihan ulkonakin samoilla jalanjäljillä kuvatessa eri suuntiin. Mutta ei se mitään.
  Pyöreälehtinen joulutähti, enpä ole nähnytkään...
  Tuo kynttiläkranssi on myös kiva idea, sopivan pelkistetty.
  Oikein hyvää joulunalusviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marketanpuisto on mielenkiintoinen kohde, jossa nähtävää riittää puutarhan laittajille. Paikka toimii myös kivana kesäkohteena.
   Mielestäni parhaita kuvia tulee luonnonvalossa, mutta mistäpä sellaisen taiot harmaana joulukuun sunnuntaina.
   Pyöreälehtinen joulutähteni taitaa olla uutuus Mickey Mouse. Sain sen lahjaksi, enkä huomannut kysyä antajalta, joka varmasti tietää joulutähden nimen.
   Eikö olekin kiva kynttiläkranssi. Ostin sen vuosi sitten Saaripalstan Sailan verkkokaupasta. Lisäsin joulukoristeen kynttilän tyveen.
   Valoisaa jouluviikkoa sinulle!

   Poista
 6. Olen käynyt Marketanpuistossa vain kerran, mutta kivat muistot on siitä bloggaajien reissusta!
  Ihana tuo ruosteenruskea malja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellähän me tavattiin, Marketanpuistossa. Minäkin muistelen lämmöllä kivaa kohtaamista sinun ja muiden kanssa.
   Malja on kaunis ja juuri sopivan kokoinenkin. Olen tyytyväinen, että sen ostin.
   Valoisaa jouluviikkoa sinulle!

   Poista
 7. Marketanpuisto on tosiaan ihana ja heti keväällä siellä olisi paljon nähtävää. Muistan joskus kuvanneeni magnolioita, tulppaaneja ja pikarililjoja kukassa, nuo jouluruusutkin varmaan kukkisivat sitten samaan aikaan. Täytyypä pistää korvan taa! Sitten, kun omalla pihalla on kaikki kevätkukinnat, niin sitä unohtaa, että muuallakin olisi nähtävää.
  Oli niin mukava nähdä ja jutella edes hetki! Kiitos sinulle ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vitsi, Marketanpuiston magnoliat on minulta näkemättä. Viime keväänä piti mennä katsomaan magnolioiden kukintaa Arboretum Magnoliaan Lohjalle, vaan sekin jäi väliin. Mutta kuten sanoit, kasvukaudella on hurjan vaikea irrottautua omista nurkista. Jotenkin sitä tekemistä ja näkemistä on sen verran, ettei mukamas löydä sopivaa väliä lähteä muualle.
   Kiitos itsellesi, oli kiva nähdä. Ja ruskean ruukun ostamista jaksan itseäni kiitellä. On kyllä mieluinen.

   Poista
 8. Hieno kierros Marketanpuistossa ja tuo kukkaruukku todella kaunis ja monikäyttöinen.
  Tänään näyttää tulevan aurinkoinen pakkaspäivä ja ehkä se innoittaa minutkin vielä pihalle ja muutaman pihakoristeen virittelyyn.
  Tuollainen rehevä jouluruusukasvusto on tosi upea ja jotain vastaavaa olen nähnyt erään ystäväni pihalla, pitääkin muistaa kysyä miten se vielä on voimissaan.
  Harmi kun suojaava lumipeite hupeni ja tuli pakkaset.
  Hyvää jouluviikkoa sinulle ja kiitos pastauksesta Marketanpuistossa. 🤗

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marketanpuistossa olisi paljon enemmänkin nähtävää, mutta harmaa ja liukas päivä ei innostanut kovin laajalti kiertämään. Keväällä sitten. Ehkä saat joskus tilaisuuden myös kuvata ystäväsi jouluruusupehkoa. Toivottavasti se on vielä hyvissä voimissaan.
   Täälläkin on kirpeä pakkaspäivä upeine auringonpaisteineen. Aamulla leijaili hiukan uutta lunta, mutta maata se ei vielä valkaissut.
   Valoisaa jouluviikkoa sinulle!

   Poista
 9. Kiitos näistä ihanista terveisistä!
  Näytti niin ihanalle sekä puistossa että Sailan myyntikojulla.
  Tuollaisiin myyjäisiin olisi kiva mennä. Täällä meillä päin on ollut tosi vähän mitään tapahtumia tänä vuonna. Joulumarkkinat messuhallissa olivat kuulemma ihan surkeat. Käsityöläisiä ei ollut nimeksikään, mutta rihkaman myyjiä senkin edestä. En kyllä sinänsä ihmettele, sillä messupaikat ovat monesti turhan arvokkaita käsityöläisille.

  Nuo Sailan keramiikkataulut ovat todella upeita. Kasviaiheiset jutut ovat niin ajattomia ja puutarhaihmisen parhaita sisustuselementtejä.

  Kiitos muuten aivan ihanasta kortista! <3
  Kortin koristeen ripustan joulukuuseen. Oli enemmän kuin mun näköinen.

  Hyvää jouluviikkoa ja kauniita tunnelmia! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marketanpuistossa on kiva kierrellä näin kylmäänkin aikaan. Tosin kulkuväylät olivat hurjan liukkaita, joten piti astella kieli keskellä suuta. Sailalla olisi ollut monta muutakin kivaa tuotetta. Erityisen iloinen olen ruosteenruskeasta ruukusta ja kasvitaulusta.
   Marketanpuistossa ei oikeastaan ollut juuri lainkaan rihkamakauppiaita. Ei edes sitä joka paikkaan tiensä löytävää lakritsimyyhjää. Myynnissä oli paljon kransseja, kukkia, käsitöitä ja tietenkin monenlaista syötävää.
   Kiva, että tykkäsit jouukortista. Tänä vuonna ideat olivat vähissä. Onneksi kävin läpi kaikki askartelutarvikkeet.
   Sinulle myös valoisaa jouluviikkoa!

   Poista
 10. Onpas Sailalla kivoja juttuja myynnissä!
  Todella kiva tuo suojaruukkukin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiesin jo entuudestaan, että Sailan myyntipöydän ääreen kannattaa mennä. Hän on ollut aiemminkin Marketanpuiston joulumarkkinoilla ja Hvitträskissä. Suojaruukku on mielestäni nappiostos. Pidän siitä kovasti.
   Valoisaa jouluviikkoa sinulle!

   Poista
 11. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 12. Marketanpuistossa olen kerran ainoastaan käynyt. Todella ihana ruukunsuoja ja tuo annansilmä vai mikä hän on nimeltään on minusta siihen todella upea valinta. Joskus kuvien värit vääristyy ja pystyin hyvin kuvittelemaan ruukun todellisen värin. Pitää minunkin katsella tätä kukkaa joulun jälkeen jos löytyisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marketanpuisto on kiva paikka vierailla useamminkin. Kävimme siellä jos lasten ollessa pieniä. Silloin siellä oli erilaisia kotieläimiä, joita muksut tykkäsivät käydä katsomassa.
   Annansilmäksi (Kiipula-säätiöltä Vantaalta kotoisin) minä tuon kukan tulkitsen. Sopii todellakin erinomaisesti ruosteenruskeaan ruukkuun. Ja ruukku on kyllä kaunis. Harkitsen jopa toisen samanlaisen hankkimista.

   Poista
 13. Puisto näyttää olevan todella kaunis myös tähän aikaan vuodesta. Todella kauniita nuo Sailan tuotteet.

  Hyvää jouluviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin Marketanpuistossa kaunista jopa harmaana lauantaipäivänä. Havujakasvit ovat varmaan upeita myös lumiseen aikaan. Sailalla on kivoja tuotteita myytävänä. Kukkaron sisällön vuoksi piti vähän rajoittaa ostointoa.
   Valoisaa joulunodotusta sinulle!

   Poista
 14. Hitsit, tuonne markkinoillehan sitä olisi ollut kiva suunnata! Pitää ensi vuonna muistaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä joulumarkkinat tuppaavat helposti menemään ohi, ellei niitä muista vaikkapa netin syövereistä kaivella. Olisit varmaan tykännyt, joten toivon mukaan ensi vuonna onnistaa.

   Poista
 15. Mukava käydä kuvakierroksella :) Minulla on kaikki joulumarkkinat jääneet väliin. en tiedä, onko niitä missä ja miten ollutkaan.
  Bongasit Sailankin. Blogistaniassa tulee melkein kuin tutuiksi muutenkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koronan vuoksi monet joulumarkkinat taisivat tänäkin vuonna jäädä väliin. Niin järjestäjiltä kuin kävijöiltäkin. Joskus on tullut käytyä useammilla markkinoilla. Nyt vain näillä yksillä.
   Blogistanian kautta olen saanut tilaisuuden Sailaankin tutustua, kuten moneen muuhunkin kivaan ihmiseen. Joidenkin kanssa kokee olevansa vanha tuttu, vaikkei olisi ikinä livenä tavannut.

   Poista
 16. Minusta tuntuu, etten ole oikein päässyt mihinkään täältä kotoa, paitsi töihin😣 No yksi ihana iltapäivä työkavereiden kanssa mutta muuten on koko syksy mennet ihan töpötellessä ees taas vaan. Hommasin museokortinkin mutta kertaakaan en ole käyttänyt ja onkohan ne nyt kaikki paikat sitten kiinnikin taas, eikä taida passillakaan päästä.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!