tiistai 27. joulukuuta 2022

Marras-joulukuun sukat

 
Vuoden lähestyessä loppuaan on aika tehdä yhteenveto vuoden neulomuksista. Nilkkasukkia olen kutonut 52 kpl, polvisukkia 6 kpl ja pipoja 3 kpl. Näiden lisäksi kudoin jämälangoista kolme apupupua. Syksyllä tein pikkulapselle neulepuseron. 

Kuvan neulekranssi on loppuvuoden tekosia. Ostamani styrox-rengas oli aiempia isompi, jonka vuoksi jouduin lisäämään käyttämääni ohjeeseen silmukoita leveyssuunnassa (36 s). Pituussuunnassakin työlle tuli mittaa edellisiä kransseja enemmän. Lankana on luonnonvalkoinen Novitan Isoveli. Ohje kranssiin löytyy Ruusu-unelmia ja villasukkia -blogista.

Näissä kuvissa on marras-joulukuussa valmistuneita. Olen koonnut vuodesta 2014 alkaen neulomuksiani blogini "Sukkia sun muita neuleita -sivulle. Sinne vien nämä loppuvuoden tekeleetkin. Sieltä voin käydä tsekkaamassa, mitä on tullut tehtyä. Joskus ammennan sieltä jotain ideoitakin.

Kuvan sukat on vihreästä 7veikasta. Mallineuleena Sirkka, joka on helppo ja kivan näköinen.

Yritän säännöllisin välein vähentää laatikkoon kertyviä pikkunöttösiä. Niitä saa näppärästi käytettyä sukkien varsiin, kuten näissä nilkkasukissa olen tehnyt.

Näiden nilkkasukkien beige väliraita on tehty seuraavasti:
1. krs: kaikki oikein
2-3. krs: 1 o 1 n


Kuvan mustien nilkkasukkien varteen käytin sinisävyisiä pikkukeriä. Varren mallineule on 1 o 1 n, oikeat takareunasta neulottuna.

Luonnonvalkoisiin sukkiin kudoin keskelle kuuden silmukan palmikon.

Tasaraitasukkia on kiva tehdä. Näissä sukissa on vuorotellen viisi kerrosta mustaa ja valkoista.


Paksummallakin raidalla saa raikasta ilmettä. Yhdistin valkoiseen tummanruskeaa ja ketunruskeaa.

Kirkkaanpunaisesta ja valkoisesta 7veikasta valmistui tällaiset sukat. Värin vaihtumiskohdassa kudotaan 1 kerros 1 o 1 n, jolloin muodostuu aaltomainen kuvio.

Sitten taas leveämpää raitaa. Tummanharmaata, vaaleanpunaista ja valkoista, kutakin 10 kerrosta.


Edellisten tapaan sama idea. Väreinä tummanharmaa, valkoinen ja viininpunainen.

Nämäkin sukat on kudottu tummanharmaasta (044). Raitalankana on jokin laatikon pohjalta löytynyt pikkukerä, jolle en nimeä löytänyt.

Näihin mustapohjaisiin raitavartisiin nilkkasukkiin käytin sekä varressa että jalan päällä Molly-neuletta. Näin yksiväriseen sukkaan saa hiukan elävyyttä.

Molly-neule:
1-2 krs: kaikki oikein
3. krs: 1 o 1 n

Joitakin vuosia sitten Novitalla oli useita erivärisiä Polkka-lankoja, joista kutoessa muodostui kuvioita. Sittemmin Polkka poistui markkinoilta. Loppukesästä naapurikylän marketissa oli kampanjatuotteena 150 g keriä pinkkisävyistä Polkkaa, joten sellainen tupsahti ostoskoriin. Yhdistin värillisen langan vaaleanharmaaseen ja niin niistä valmistui polvisukat. Nämä jätän omaan käyttöön.


Sukkia on kertynyt laatikkoon vuoden aikana vino pino. Olen antanut niitä sukulaisille ja ystäville. Naapuritkin tietävät, että minulta saattaa sukkia löytyä. He ovat käyneet ostamassa sukkia tuliaisiksi omille läheisilleen. Vein myös ison pinon sukkia joululahjaksi isän hoivakotiin.

Olen jo pitkään pohtinut, että jotain muutakin voisi kutoa. Ensin suunnittelin neuleliiviä, mutta sitten näin käsityöryhmässä kuvan Kallaveet-puseron. Tämän Nina Laitisen ohjeen saadakseni ostin koko Siskoni mun -kirjan.


Kallaveet-pusero kudotaan ohjeen mukaan Novitan Woolly Woodista ja Tuuli -langasta. Woolly Woodista on joitakin värejä myytävänä 4,80-5,50 euroa/100 g. Muuten langan hinta on 7,90 e/100 g. Lankaa puseroon tarvitaan n. 700 g. Koska en ole vuosiin kutonut mitään isompaa, päätin kokeilla työtä ensin hiukan edullisemmalla langalla. Päädyin valkoiseen 7veikkaan, jonka vahvuus sopii ohjeeseen.

Tarvitsin työhön uusia pyöröpuikkojakin. Omasta varastosta puuttuivat juuri 80-senttiset 3.5:n ja 4:n pyöröpuikot.

Kaarrokkeen pitsikuvio koostuu 59 erilaisesta rivistä. Aina näissä pitsikuvioissa on jonkinlaista toistoa, mutta isolla silmukkamäärällä menee toistoissakin helposti sekaisin. Kuvassa taitaa olla meneillään kuvioneuleen rivi 20. Edistyminen ei ole kovin vauhdikasta, mutta mihinkäs tässä kiire olisi.

Kerroslaskuri on tärkeä apuväline. Voisin tietenkin laittaa kaavioon merkinnän, mille riville olen kulloinkin jäänyt. Kaulassa roikkuvan laskurin napsauttaminen sopii minulle. Ajatus on kyllä paras pitää työssä, sillä keskeytysten jälkeen on palattava silmukka poikineen takaspäin päästäkseen kärryille, missä kohtaa on menossa.

En yhtään tiedä, tuleeko neuleesta pusero itselleni vai takki hiirelle. Vai tuleeko yhtään mitään. Toistaiseksi on ollut kiva pureutua villasukkia isompaan työhön. Elättelen jo ajatuksia, että saattaisin onnistuessani tehdä toisenkin villapuseron.31 kommenttia:

 1. Voi miten komeita sukkia. Sain monta ideaa näistä ja vinkkiä esim Molly neuleesta ym.
  Tulee upea neulepusero tuosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatuska! Kiva, jos löysit itsellesi ideoita. Monen monta kivaa mallia olen muilta saanut, joten välillä on mukava olla antavana puolena.
   Puseroa on pitkästä aikaa hauska neuloa. Toivottavasti onnistuu.

   Poista
 2. Hienohan siitä puserostakin tulee... Moniin varpaisiin olet tuonut lämmitystä. Upeita on kukatkin siellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaihteeksi on kiva kutoa isompaa työtä. Tykkään kyllä tikuttaa sukkiakin, joita olen ahkerasti jakanut muille.

   Poista
 3. Ihania sukkia, osa klassisia, osa uudenlaisia! Sukkia kyllä menee, mutta itse en jaksa niitä kutoa kuin yhdet tai pari paria vuodessa. Se toisaalta riittää omiin tarpeisiin. Minusta on kiva kutoa isompia projekteja, eikä se tosiaan haittaa, että yhteen työhön kuluu kuukausia. Mikäs kiire tosiaan olisi.
  Tuosta puserosta tulee varmasti hieno, malli on todella kaunis! Jos jaksaa tehdä toisen samalla ohjeella, on seuraava jo paljon helpompi tehdä. Tehdessä usein tulee ideoita siitä, mistä langasta saman projektin voisi toteuttaa. Mutta sitten käytännössä haluan aina ottaa uuden ja erilaisen työn puikoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sukkien kutominen on sellaista "aivot narikkaan" -toimintaa. Kunhan pistelee silmukan toisensa perään ja valmista syntyy. Useimmat kutomani sukat löytävät tiensä muiden jalkoihin. Taitaa se kuuluisa "suutarin lapsilla ei ole kenkiä" -lausahdus pitää paikkansa tässäkin tapauksessa, kun itse tepastelen ilmastoiduissa sukissa.
   Olen jo pitkään valmistautunut ajatukseen, että jotain sukkaa isompaa olisi kiva saada aikaan. Nyt se sitten nytkähti liikkeelle. Malli ei ole vaikea, mutta sukkaan verrattuna paljon työläämpi. Vaan sekin on asennekysymys. Viime yönä unta odotellessa oli viittä vaille, etten siirtynyt sohvalle jatkamaan puseron kutomista. Pikkuisen siis koukuttaa sen tekeminen. Saattaa hyvinkin olla, että työn valmiiksi saatuani kudon jotain muuta. Vaikka toisen samanlaisen tekeminen olisi helpompaa, on aina kiva kokeilla jotain uutta mallia ja uusia lankoja.

   Poista
 4. No nyt on pukannut sukkia! siinä kyllä olet ihan oikeassa, että sukankutominen on mitä parhainta aivopesua ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesällä aika kuluu puutarhahommissa. Talvella taasen kutominen on oivallista ajankulua. Siinä ohessa voi vaikka miettiä tulevaa kesää.

   Poista
 5. Hieno sukkakokoelma. Villasukkia tarvitaan erityisesti näin energiakriisin aikaan ja hoivakoti on niille hieno osoite. Minä pidän villasukkia käytännössä läpi vuoden, vainihan pahimmilla helteillä luovun niistä. Sukkien neulominen on meditatiivista puuhaa ja siihen jää helposti koukkuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villasukille on käyttöä ympäri vuoden. Itsekin tepastelen kotona aina villasukissa. Paitsi helteellä kokonaan sukitta. Hoivakotiin sukkia menisi enemmänkin.

   Poista
 6. Mahtavan määrän upeita sukkia olet tehnyt!

  Minäkin mietin välillä puseroprojektia, mutta toistaiseksi elämä on niin hektistä, että villasukat sopivat minun puikoilleni erinomaisesti juuri nyt 💖

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sukat, tumput ja pipot ovat sopivia neuleita silloin, kun ei ole aikaa eikä voimavaroja isompiin töihin. Toistaiseksi olen innostunut puseron neulomisesta. Katsotaan, riittääkö intoa loppuun saakka.

   Poista
 7. Runsaasti kauniita villasukkia ja hieno pusero myös valmistumassa.❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihastuin neulepuseroon. Toistaiseksi sen kutominen on sujunut hyvin.

   Poista
 8. Oih... minunkin oli pakko saldota neulevuoteni....
  se kävin ihan päässä ja nopeasti... kahdet sukat sain valmiiksi... kolmannet on työn alla ja juuri kurkkasin, että onneksi Pääsiäinen on vasta huhtikuussa - saatan jopa onnistua saamaan ne valmiiksi... klups... Joka vuosi näemmä aina vain saldo vähenee... muistelen itsekin joskus päässeeni samoihin lukemiin kanssasi, mutta siitä on kauan... elokuusta vuonna 89-syyskuuhun -90 syntyi
  11 neulepaitaa.... se on jäänyt legendaksi...
  Mutta läehlle 300 vuorokautta on luku, jolloin on villasukat jalassani ollut.. ellei päivällä, niin öisin, joten kroonikoksi lukeudun villasukkineni yhä.
  Aivan ihana tämä sinun postaus - sai oikein pohtimaan suhdettaan kutomiseen ja villasukkailuun yleensäkin, hih....
  Ihania vuoden viimeisiä Sinulle ja mukavaa matkata uuteen blogiystävyysvuoteen!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Missä ihmeen välissä ehtisit vielä sukkiakin kutomaan, kun sinulta valmistuu tasaista tahtia upeita kortteja. Elämässä tuppaa olemaan erilaisia vaiheita, jolloin harrastuksetkin kulkevat omaan tahtiinsa. Minä en kutonut vuosikausiin yhtään mitään, tyhjin käsin en niitäkään aikoja viettänyt.
   Jestas! 11 neulepaitaa. Siinä on jo legendaa kerrakseen. Minusta ajatus sukkaparin valmiiksi saattamisesta pääsiäisenä kuulostaa mukavan rentouttavalta tahdilta. Ei kaikkien tarvitse toimia Duracell-pupun tyyliin.
   Tassutelkaamme tulevan vuoden blogiystävyyteen lämpöisin villasukkajaloin!

   Poista
 9. Mahtavaa katsella jonkun käden töitä ja näin valtavan määrän katselu nostaa jo hien pintaan . Paljon kaunista olet saanut aikaiseksi .Minäkin kudoin vuosia sitten paljon erilaisia neuleita mutta nyt ei enää vuosiin .Mummutauti estää kaiken tällaisen käyttämisen joten ne on turhaa minulle . Mukavaa niitä oli tehdä. Joulun aika oli kiireistä ei kerkinyt kunnolla edes vastaamaan kommentteihin mutta nythän alkaa hiljasemmat ajat joten linjoilla taas ollaan .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmisen pitää näköjään aina villiintyä jostain jutusta. Löysin kutomisen uudelleen 2014. Aikoinaan tuli kudottua paljonkin niin itselle kuin lapsille. Olen aika lämminverinen ihminen, joka on yksi syy isompien neuleiden tekemättömyyteen. Katsotaan, miten pitkälle uutta innostusta jatkuu.
   Joulu on käytännössä juhlittu. Nyt suunnataan katse kohti kevättä.

   Poista
 10. Upea määrä sukkia ja vielä noin kauniita ja siististi tehtyjä! Ihan mahtavaa 😊.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi! Jospa jatkossa olisi muutakin esiteltävää, kuin villasukat poikineen.

   Poista
 11. Great knitting!!! I could use a pair of the socks to keep my feet warm in the house. Love them!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you!
   Of course, you also have to keep your own feet warm.

   Poista
 12. Oi oi miten kaunis kranssi ja mikä määrä toinen toistaan upeampia sukkia. Olet kyllä ollut superhyperahkerana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Näin talviaikaan kutominen on sopivaa iltapuuhaa. Tai sitten olen jonkinsortin Duracell-pupu.

   Poista
 13. Hurjan määrän sukkia oletkin tehnyt. Hoivakotiin tehty lahjoitus teki minutkin onnelliseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Lämmitti kyllä omaakin sydäntä nähdä, miten hienon vastaanoton villasukkani hoivakodissa sai.

   Poista
 14. Siinä on tosiaan sukka poikineen! Ja kaikenlaisia niksejä olet käyttänyt kuvioiden ja värien yhdistelyssä. Minun silmäni jäivät kiinni noihin raitasukkiin, joissa oli ruskeaa, valkoista ja punaista. Erikoinen väriyhdistelmä ja silti erittäin kaunis! Pitäisi uskaltaa kokeilla erilaisia värejä. Neuleessa ne näyttävät kauniilta, vaikka kerät vierekkäin olisivat epäilyttäviä.
  Minullakin on tuo kirja, mutta en osaa tarttua siinä mihinkään. Joku isompi neulepuserojuttu olisi kiva, mutta tiedän, että en sitten kuitenkaan tule käyttäneeksi. Enhän minä kyllä käytä näitä kaikkia neulomiani sukkiakaan ;D
  Aloin neuloa vauvan vaunupeittoa. Sekin on mukavaa vaihtelua sukille.
  Tuota kerroslaskuria olen joskus haaveillut hankkivani, mutta toistaiseksi olen käyttänyt viivotinta ja merkannut kerroksen viereen, missä mennään, jos lopetan. En tiedä, muistaisinko aina naksauttaa tuota rivilaskuriakaan ;)
  Kranssi on kaunis.
  Hyvää uutta vuotta! Tuokoon se taas tullessaan mieluisia projekteja lankojen ja puutarhan parissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sartsa! Tänä vuonna olen ostanut aiempaa vähemmän uusia lankoja ja keskittynyt yhdistämään olemassa olevia. Toisinaan onnistuu luultua paremmin.
   Käytän hyvin vähän paksuja neuleita, jonka vuoksi en ole niitä innostunut kutomaan. Nyt vain tuntui, että välillä jotain ihan muuta kuin sukkia. Puserosta puuttuu helmasta vähän ja hihat, mutta edistyy kuitenkin.
   Ostin kerroslaskurin vuosia sitten Tallinnan Karnaluksista. Eipä paljon maksanut, mutta osoittautui oivalliseksi apuvälineeksi. Laskurin napsuttaminen sujuu melkeinpä automaattisesti kerroksen lopussa.
   Juuri tänään ei sään puolesta tunnu kovin talviselta, kun vettä sataa kaatamalla. Pikemminkin kevät siintää silmissä.
   Sinulle myös innostavia käsityöhetkiä ja kevyempiä työpäiviä tulevana vuotena 2023! Kissoille rapsutuksia.

   Poista
 15. Kiitos Suvi! Onneksi opin aina jotain uuttakin.
  Hyvää Uutta Vuotta 2023 sinulle!

  VastaaPoista
 16. Huikea tuo vuoteen mahtuvien neuletöiden määrä! Sinun lähipiirisi ei tarvitse kokea kylmiä varpaita! Neulepuseron malli on kaunis ja taitavissa käsissä neuleesta tulee taatusti hieno, saattaa olla jo valmiskin :) Aika kuluu mukavasti kesää odotellessa. Ja uudempia postauksia selaillessa huomasin, ettei kirjojen lukeminenkaan ihan vierasta puuhaa sinulle ole :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äidin kuoltua pikkuveli valtuutti minut pitämään hänen perheensä varpaat lämpiminä. Sen tehtävän olen ottanut kirjaimellisesti vastaan. Jouluksi annoin pikkuveljen kolmihenkiselle perheelle kuudet sukat.
   Neulepusero valmistui eilen. Tai itse asiassa tänään on tarkoitus vielä tehdä viimeistelyt. Oli siinä työtä, mutta ennakoitua vähemmän. Seuraavaksi ehkä tavalliset sukat ihan vain palatakseni taas arkeen.
   Kyllä lukeminenkin on varsin tuttua puuhaa, ollut jo ihan pikkutytöstä lähtien.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!