keskiviikko 30. maaliskuuta 2022

Tuumaustauko keväässä

Pelaguu 'Pink Inspire'
 

Työhuoneen ikkunalaudalla on talvehtinut viisi siemenestä kasvatettua pelaguuta. Kolme Rasberry Rippleä ja kaksi Pink Inspireä on pärjännyt hyvin talven yli. Alkoivat jo pukata kukkiakin. Heidät olisi pitänyt latvoa jo aiemmin, mutta päädyin siihen hommaan viime viikonloppuna. Latvomisen jäljiltä on useampi pistokas vesilasissa odottamassa juuria. Emokasveille en vaihtanut multaa, vaan rapsuttelin pinnasta vähän vanhaa multaa pois ja lisäsin tilalle uutta.

Tomaatintaimet


Kellarin taimikasvattamossa pöytä alkaa jo täyttyä. Toistaiseksi tomaatintaimet ovat sen verran pieniä, että niille riittää tueksi grillitikut. Kaikki eivät ole saaneet vielä sitäkään. Kelloköynnöksille laitoin korkeammat tukikepit. Pian on syytä siirtää köynnökset isompiin ruukkuihin, sillä ulospääsyyn menee vielä useampi viikko.

Jättiverbena


Jättiverbenoita on kasvamassa kolme. Jääkaapissa kylmäkäsitellyt siemenet itivät kiitettävästi ja ovat jo koulittuja. Ihmeellistä, miten hidaskasvuisia nämä jättiverbenat ovat. Kaipa jättiläiseksi kasvaminen vaatii monia pienempiä kasveja enemmän valmistautumista. 

Tänä vuonna istutan jättiverbenat ruukun sijaan maahan. Tai siis lavakaulukseen. Aion laittaa kasvarin toiselle seinustalle kaksikerroksisen lavakauluksen kesäistutuksia varten. Paikka on sen verran ahdas, etten ala kaivamaan siihen kukkapenkkiä. Lavakauluksessa multa ja kasvit pysyvät paremmin paikoillaan. En ole vielä päättänyt, saako jättiverbena kaverikseen tuoksuherneet vai jotain muuta.

Muscari White Magic


Ystävältä saatu White Magic -helmililjaruukku ilahduttaa, joten ostinpa sen seuraksi kaksi samanlaista. Tykkään ostaa kotiin leikkokukkia, joista varsinkin tulppaanit lakastuvat lämpimässä huoneilmassa nopeasti. Sipulikukkaruukut kannattaa laittaa yöksi viileämpään, jolloin ne kukkivat pidempään. Parasta näissä keväisissä sipulikukkaruukuissa on se, että sipulit voi istuttaa myöhemmin omaan puutarhaan. Niistä riittää iloa vuosiksi eteenpäin.

Valkoisten helmiliiljojen lisäksi ostin kaupasta syklaaminarsissi Iwonaa kolme ruukullista. Saaripalstan Saila kuvasi ja kehui sitä blogissaan, jolloin olin heti myyty. Tämän tyyppinen yllytyshulluus on sieltä parhaasta päästä.

Mustarastaan jäljet


Mustarastaiden touhujen seuraamisesta on tällä talvikaudella riittänyt paljon iloa. Niitä pyörii pihassamme lukuisia. Samanaikaisesti voi nähdä kuusi mustarastasta. Mustarastas syö yleensä maassa. Hyvin ovat oppineet pitämään kynsillään kiinni siemenmökin reunasta nokkaistakseen syötävää mökin aukoista. Viime viikon plussakeleillä mustarastaat kylpivät etupihan lätäkössä. Hyppivät vuorotellen jään reunalta sulaan veteen pärskimään sulkansa märiksi. Melkein kuin olisi katsellut pikkupoikien rantaleikkejä.

Kotitie 25.3.2022


Lunta ja jäätä riittää niin pihalla kuin tielläkin. Kotitie on jo enimmäkseen sula, mutta jalkakäytävistä vasta osa on paljastunut. Tuija-aidan ja jalkakäytävän välinen oja on kukkuroillaan aurattua lunta, kuten kuvasta näkyy. Tiiviin massan katoaminen vie pitkän aikaa. Ehkä ei alkukesästä tarvitse istutuksia kaivovedellä kastella. Kunhan käyn lapioimassa kottikärryllisen lunta kukkapenkkeihin.

Kasvimaa perjantaina 25.3.2022


Lunta on paljon ympäri pihaa. Kolatut kasat eivät näytä madaltuvan ollenkaan. Sen sijaan muualla alkoi viime viikon aikana hangesta paljastua yhtä ja toista. Ilahduttavinta, että helmikuisen vesisateen muodostamat jäätiköt haihtuvat samaa vauhtia lumen kanssa. Pelkäsin jo, että lumen lähtiessä jäätiköt jäävät pitkäksi aikaa.

Kasvimaa noin vuosi sitten eli 22.3.2021

Parhaillaan vallalla oleva takatalvi harmittaa ja saa epäilemään, ettei kevät tule ollenkaan. Tunnetusti vuodet ovat hyvin erilaisia, mutta joka vuosi se kevät tulee. Muutokset saattavat olla hyvinkin nopeita.

Tämä kuva on vuoden takaa eli 22.3.2021. Lunta riitti silloinkin, vaikka kokonaisuutena talvi oli paljon meneillään olevaa "keveämpi". Kalenterini mukaan yöpakkasia oli kuvaamisen aikaan -5℃. Päivisin maaliskuun kolmannella viikolla kivuttiin +10℃ molemmin puolin.

Kasvimaa 31.3.2021

Tämä kuva on sitten viikkoa myöhemmin. Öisin lämpötila oli useimmiten plussan puolella ja päivisin edellisviikon tapaan kymmenen plusasteen tietämillä. Enimmäkseen on ollut aurinkoista, mutta sadettakin saatiin. Kuvapari kertoo, kuinka sopivan sään saavuttua lumi saa kyytiä. Jospa tällainen tilanne on nytkin vain nurkan takana.

Kärpänen


Ikkunaruutujen välissä kärpänen tepastelee maailmanvalloittajan elkein. Mistä lie väliin itsensä tunkenut, kun viimeksi ikkunoita pestessäni kaikki näkemäni ötökät putsasin pois. Kärpäsen pörinä ei kahden lasin läpi kuulunut. Sen sijaan kärpäsen kulkua ihmetellessäni näin metsäkyyhkyn istuvan vaahteran oksalla. Niiden kujerrus on jo jokapäiväistä kuultavaa.

Narcissus Iwona

Vasta kaupasta kotiin kannetut syklaaminarsissit ovat vielä sen verran pikkuisia, että saatan päästä nauttimaan niiden kukinnasta pääsiäisen aikaan. Laitoin narskut ruukkuineen peltiastiaan ja reunoille kevyesti rutistettua silkkipaperia peittämään vihreitä muovipurkkeja. Nukkumaan mennessä saattelen narskut yöksi autotallin viileyteen.

Pelaguu Rasberry Ripple

Ei oo enää sormet jäässä,
ei palellu varpaat talvisäässä.
Ei kohta enää lunta ja jäätä,
aurinko lämmittää nenänpäätä.
Vielä en luovu villasukista,
vaikka haaveilenkin kesäkukista.


24 kommenttia:

 1. Villasukista ei pidä luopua milloinkaan ;D
  Pienet iloiset merkit tuovat kevään tullessaan! Tiet ovat jo sulia ja kaupunkikeskustat suorastaan keväisiä. Vappusää lähestyy ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villasukat on kesälläkin kiva vetää iltasuihkun jälkeen jalkaan. Emme siis luovu niistä milloinkaan.
   Vappusää todellakin lähestyy. Lapsuudessa vappuna oli mahdollisuus saada laittaa tennarit jalkaan, jos vain lämpöä ja aurinkoa riitti. Aina ei riittänyt.

   Poista
 2. Viimevuotinen kuvavertailu tuo toivoa tähän kevääseen. Viikossa ehtii tapahtua suuri muutos, kun vain kelit osuvat kohdilleen. Toivottavasti saamme huhtikuussa nauttia samanlaisesta muutoksesta pihoillamme. Hauska runosi kuvastaa mainiosti tätä hetkeä. 'Raspberry Ripple' on tavattoman kaunis, täytyypä pitää lajike mielessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumi sulaa nopeasti, kunhan sää sen sallii. Siihen uskotaan ja luotetaan, eikö vain.
   Pelaguun siemeniä on tavallisissa siementelineissä varsin vähän tarjolla. Rasberry Rippleä jos näet, kannattaa ostaa. Sen kukat ovat tosi nätit.

   Poista
 3. Minäkin ihailen tuota Raspberry Ripleä.
  Kivasti on lumet alkaneet jo sulaa teiltä ja teiden varsilta. Meillä pihamaalla on kuitenkin vielä hyvin talvista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostin Rasberry Ripplen siemeniä kolme vuotta sitten muistaakseni K-raudan siemenhyllystä. Tykkään siitä itsekin kovasti.
   Teillä alkaa olla jo mukavasti sulaa, mutta pihalla lunta ja jäätä riittää.

   Poista
 4. As your photo of last year proves, spring will come and the snow will melt - hopefully!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. The snow is melting slowly, no matter how we hope spring arrives.

   Poista
 5. Tuumaustaukoja riittää, kun ei oikein mikään tunnu edistyvän - ei taimien kasvu eikä lumien sulaminen.. Mutta kuvasi viime vuodelta antavat toivoa pikaisesta muutoksesta, kunhan nyt ensin lähtisi tämä arktinen kevät pois pihojemme päältä! Villasukkia tarvitaan vielä joka ikinen päivä :) Mustarastaiden laululuritukset ovat ihan kevään merkki, mutta huomasin, että kylmien öiden palattua laulu on selvästi vähentynyt. Mustarastaidenkin puolesta toivoisin, että nopeasti nämä kovat pakkasyöt väistyisivät! Ihania pelakuita ja jo noin kauniisti kukkivat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät tuntuu oikein kiusaavan meitä. Aurinko paistaa ja samanaikaisesti taivaalta leijailee lumihiutaleita. +3 asteesta huolimatta pihalla oli äsken varsin kylmää, kun villasukatkin puuttuivat varpaita lämmittämästä.
   Tikoilla ainakin on kevätt mielessä. Melskasivat ääneekkäästi toisiaan jahdaten.

   Poista
 6. Vaihtelevia ovat keväät ja tuntuu, että jo yhden vuorokauden sisällä ollaan ihanan aurinkoisessa kevätsäässä ja heti kohta sataa sankasti lunta. Mustarastaita on hauska seurata, touhuilevat kovasti ja nokkivat pöllyttäen siemeniä maasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Justiinsa sellaista oli tunti sitten, kun tulin kotiin. Samanaikaisesti auringonpaistetta ja taivaalta leijailevia lumihiutaleita. Ja tosi kylmää.
   Mustarastaat todellakin pöllyttävät maata. Laitoin syksyllä rinteeseen haketta ja sen alle märkää sanomalehteä. Nyt sain kerätä sanomalehtisilppua hangelta, jonne mustarastaat olivat sitä lennättäneet.

   Poista
 7. Viime päivät ovat olleet kyllä aikamoista kevään keikkumista, saman tunnin sijaan on ollut aurinkoa, vesi-, lumi- ja räntäsadetta. Kuvasi viime vuodelta antaa toivoa, että lumikinokista on sittenkin mahdollista päästä nopeasti eroon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakkohan lumen sulamiseen on uskoa. Muuten nääntyy jatkuvaan kevään odottamiseen.

   Poista
 8. Tuumaustaukoja on nyt pidetty että voisin alkaa jo hommiin ulkonakin.
  Pelakuita minäkin kasvatin siemenestä ja tuo Raspberry Ripple minulla kuoli kellarissa, onneksi oli pienempi vielä jäljellä mikä on hengissä. Nyt talveksi en sitä enää vie kellariin. Kaikki näköjään eivät siellä talvea menesty. Myös yksi ruusun-nuppu pelargonia kuoli pari vuotta sitten kellarissa toinen säästyi kun sitä en onneksi vienyt sinne. Nyt sekin vietti sitten talven tuvassa. Tuo sinun Pink Ispire on myös hurmaava.
  Minulla on helmililjaa myös kellaritiloissa ruukku, pitäisi hakea se viikonloppuna sisälle ja ostaa jotain muutakin kun nyt kylmät väistyisi.
  Ei kun odotellaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Tässä menee kaikki energia hukkaan, kun sormet syyhyävät pihahommiin. Lakaisin sentään kasapäin hiekoitussepeliä sisäänkäynnistä vähän sivuun. Täytyy huomenna käydä lapioimassa se talteen. Muuten kunnan traktori käy harjaamassa sen ojaan.
   Tekisi mieli ostaa tete-narskuja sisäänkäynnin laatikkoon. Vaan eivät taida -10 asteen pakkasissa selvitä. Eli odotellaan.

   Poista
 9. Kyllähän se kevät sieltä saapua taapertaa, vaikka välillä taka-askeleita tuleekin.
  Ihan kohta 🌞😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä keväänä mennään askel eteenpäin ja kaksi taaksepäin. Tai taaperretaan tavanomaista hitaammin. Tulee se sieltä. Minä vain olen kovin malttamaton luonteeltani.

   Poista
 10. Kyllä tässä jo lämpöä kaipaa.
  Mukavaa huhtikuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi on itse kudottuja villasukkia. Sellaiset kun vetää jalkaan, mielikin lämpiää.

   Poista
 11. Kyllä on tuumattukin. Sanoin tuolle miehelleni, oisko se kolf-virta nyt kiäntyny, kun näin arktisia kelejä pitelöö. Onhan niitä kyllä myöhäsiä keväitä ollu ennenkin! Noppiisti suattaa lumet sulloo, kuhan lämpenöö. Penkat vuatii vettäkin reilusti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tällaisia hitaita keväitä ollut. Olemme vaan viime vuosina tottuneet aikaisiin ja lämpimiin keväisiin, joten nyt ei millään jaksaisi odottaa pihahommiin pääsemistä. Jokunen lämmin kevätsade olisi tarpeen. Meilläkin tienpenkat ovat täynnä aurattua ja hyvin kovaa lunta.

   Poista
 12. Meillä näyttää vielä todella talviselta ja pakkastakin n. - 11 c joten kevättä saadaan vielä odotella hetken aikaa ( ainakin meillä päin Suomea ).

  Hyvää viikonloppua toivotellen Suvi

  https://suvillassa.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutamista pälvipaikoista ja sulaneista kaduista huolimatta täälläkin on vielä varsin talvisen näköistä. Suunnataan katse eteenpäin. Kyllä se kevät sieltä tulee.
   Hyvää viikonloppua sinullekin!

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!