maanantai 30. maaliskuuta 2020

Värien paluu

Anemone hepatica - Sinivuokko

Muutama kerrassaan upean keväinen päivä takana. Aurinko on paistanut siniseltä taivaalta ja lämpömittari on kivunnut jopa yli +10 asteen. Tuuli on kyllä tuivertanut sellaisella voimalla, ettei haravointiin ole kannattanut ryhtyä. Juuri kun saa lehtikasan kokoon, tuuli lennättää sen jokaiseen ilmansuuntaan.

Tussilago farfara - Leskenlehti

Kävelyreitin varrelta löytyi ensimmäiset leskenlehdet. Aika hyvin ne olivat maastoutuneet kuivuneiden heinänkorsien väliin, mutta kun ensimmäisen löysi, osasi katseellaan hakea lisääkin.

Crocus sieberi 'Tricolor'

Omassa pihassa lämpimimpien paikkojen krookukset ovat avanneet kukkansa. Toisaalla vasta tunkevat versojaan mullasta. Hyvä niin, siten on mahdollista nauttia pitkästä kukinnasta. Nokkosperhosia liihotteli jo krookuksissa. Yhtään en onnistunut vangitsemaan kuvaan.

Crocus species Fuscotinctus

Rusakkovaaran vuoksi osa krookuksista ja muistakin piipoista on verkkojen suojissa. Tässä verkkosilmän koko on turhan suuri ja vaarana on pienempien ristihuulien puikkelehtiminen väleistä. Toistaiseksi eivät ole näitä krookuksia napsineet.

Omphalodes verna - Kevätkaihonkukka

Ensimmäinen kevätkaihonkukka on avannut nuppunsa. Kevätkaihonkukka on kyllä mainio kevätvihreyden levittäjä. Pikkuruisia lehtipehkoja nousee siellä täällä. Pian niistä on muodostunut yhtenäisiä kasvustoja, joten lemmikinsinistä kukintaa on tälläkin saralla odotettavissa.


Viime kesänä oli hurjan paljon leppäkerttuja. Ajattelin sen olevan poikkeuksellista. Nyt niitä mönkii mullasta samanlaisella innolla, kuin viime keväänä. Olisiko tulossa toinen hyvä leppäkerttuvuosi? Saa tulla. Nehän popsivat mm. kirvoja muista kasveista.

Scilla forbesii (Chionodoxa luciliae) - Kevätkirjotähti

Aurinkoinen rinne vaihtaa pian värinsä ruskeasta siniseksi, kun lukemattomat idänsinililjat, kevätkirjotähdet ja helmililjat pääsevät kukkimisessaan vauhtiin. Näkyypä joukossa yksi kevätkaihonkukkakin. 

Fritillaria imp. Rubra - Keisarinpikarililja

Näiden keisarinpikarililjojen ilmestyminen mullasta ilahduttaa tosi paljon. Tuntuu ihan hassulta nähdä niitä jo maaliskuussa. Luulisi, etteivät sentään ensimmäisten piippojen joukkoon kuuluisi. Jos nämä punaiset keisarinpikarililjat kukkivat myös tänä vuonna, olen onnesta soikeana. Vuosia sitten istutin niitä toisaalle, jossa lehtiä kyllä ilmestyy kiitettävästi kevät toisensa perään, mutta ei koskaan kukkia. Nämä istutin 2018 ja hyvin kukkivat viime vuonna. Oi, mitä jännitystä taas onkaan ilmassa - ja puutarhassa.


Kaiken ilon keskelle mahtuu hiukan harmitustakin. Sekä peurat että rusakot ovat vierailleet pihassamme säännöllisesti. Tulppaaneja on maisteltu. Samoin Pikkupuutarhan jouluruusu Double Ellen Redistä oli napsittu kaksi avautuvaa kukkaa. Silloin lumessa oli sekä peuran että jäniksen jälkiä. Kumpi lie syyllinen, vai molemmatko? Ripottelin muutamaan penkkiin valkosipulirouhetta ja sirottelin joukkoon kahvinpuruja. En tiedä, onko niistä mitään hyötyä, mutta jotain on yritettävä kasviensa suojelemiseksi.


Pesin olopihan puoleiset ikkunat. Ihan kaikki kuusi pintaa jokaisesta ikkunasta. Nyt on yhtä juhlaa katsella maisemaa kirkkaista laseista. Jostain olisi hyvä löytää toinen samanlainen innostuksen puuska, jotta talon toisen puolen ikkunatkin tulisivat pestyiksi. Pesuhommaa vauhditti mukavasti Led Zeppelin, Moody Blues, Fleetwood Mac, Frank Zappa ja Santana.

Stereomme eivät toimi kunnolla ja ne ovat olleet kellarissa pidemmän aikaa odottamassa korjausta tai päivitystä uudempaan. Tytär toi viimeksi muuttaessaan omat stereonsa meille, eikä ilmeisesti halua niitä takaisin. Käymme Ukkokullan kanssa läpi vanhoja kasetteja ja cd-levyjä.


Tein jouluksi ulko-oveen tuijanoksista kranssin. Nyt tuunasin siitä keväisemmän mallin. Sidoin hapsottavat havut tiiviimmin ja kieputin oranssin silkkinauhan ympärille. Laatikosta löytyi muutamia koristemunia, jotka sopivat hyvin väriensä puolesta. Hiukan havut karisivat, mutta eiköhän kranssi yli pääsiäisen kestä.

Eranthis cilicica - Turkintalventähti

Maaliskuun viimeiset päivät ovat käsillä ja pian siirrytään huhtikuuhun. Koronauhka varjostaa suunnitelmia ja hiukan myös iloa keväästä.  Pysynkö itse ja läheiseni terveenä? Osaako Ukkokulta hoitaa taimiani, jos sairastun? Jaksanko itse, jos Ukkokulta sairastuu? Paljon kysymyksiä, joihin ei ole vastauksia. En yhtään tiedä, avautuvatko puutarhamyymälätkään koko keväänä. Jos vain suursäkkitilausten toimitukset aloitetaan huhtikuussa, kuten tavallisesti, laitan tilauksen sisälle. En heitä toivoani nurkkaan, enkä ala elämään jossittelun varassa. Mennään eteenpäin ja kohdataan huominen rohkeasti!46 kommenttia:

 1. Kyllä, rohkeasti, ei tietystikään hullunrohkeasti, eteenpäin. Sinulla on paljon kaunista kuvattavaa pihallasi. Harmi tosiaan, että kasvisi kelpaavat myös mutustelijoille, käpäläjalkaisille sekä sorkkasäärisille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sää vaihtelee niin vikkelään tahtiin, ettei perässä pysy. Jälleen tänään kiikutaan vuoroin pakkasella, vuoroin vaisusti plussalla, jonka vuoksi nuput ovat supussa ja värit vähemmässä.
   Juuri niin, rohkeutta vaan ei hullunrohkeutta.

   Poista
 2. Hassu tämä postauksesi otsikko juuri tänä aamuna, kun sai herätä valkoiseksi muuttuneeseen maailmaan :-D Kaikki matalat kukat eli lähes kaikki ovat peittyneet lumen alle! Nyt taitaa olla enemmän lunta kuin koko talvena. Hauskaa vaihtelua. Mutta täältä hävisivät värit!
  Ihania väripilkkuja siellä on, ja krookuksista tulee isot väriläiskät. Inhottavaa, kun tuholaiset käyvät syömässä kauan odotetut ja harvat kevätkukat!
  Positiivinen ja toiveikas pohjavire lopussa realistisen pohdinnan lisäksi. Toivottavasti pysytte terveinä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilisillan sääkartasta katselin, että lounaisrannikolle on lunta tulossa. Lupaavat tännekin. Ei anneta väliaikaisen lumen häiritä. Kyllä se vielä pois sulaa ja päästää värit jälleen valloilleen.
   Ehkä siirryn nukkumaan pihamaalle ja ammun ritsalla kaikki tuholaiset.
   Ei anneta epätoivon musertaa meitä. Toivottavasti sinäkin pysyt terveenä.

   Poista
 3. Ihania väriläiskiä jo pihallasi! Meillä noita saa odotella vielä viikkoja. Toivotaan vaan että eläimet eivät käy popsimassa kaikkea vihreää mitä nousee.
  Niin, en ole huomannutkaan että myös puutarhamyymälät voivat pysyä kiinni? Ei kai kuitenkaan, juuri näin että istutuskausi on jo kovassa vauhdissa ja täytyyhän niitä kukkia saada myyntiin!
  Olen kyllä ottanut omista kukista istukkaita ja laitoin lumimarjan oksia veteen. Jos saan niihin juuriakin, voin istuttaa uusia pensaita pihalle. Ja omia perennoja saa aina jakaa pihalla, jos niin hullusti käy, ettei puutarhoilta voi hankkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän puutarhamyymälöillä ole samat ongelmat edessään, kuin kaikilla muillakin. Riittääkö asiakkaita, kun turhaa liikkumista vältetään ja jopa rajoitetaan. Menevätkö ihmiset puutarhaostoksille, kun pakollistenkin tarvikkeiden hankinta on monimutkaista. Aika näyttää.
   Puutarhassa on tekemistä ilman istutuksiakin, mutta toki tässä omatkin suunnitelmat ovat nyt vähän hakusessa.

   Poista
 4. Ihanat kuvat ja niin kivoja ensimmäisiä kevään merkkejä! On kyllä mukava saada pitkän harmaantalven jälkeen värejä luontoon/pihoille! Ihana tuo kranssi ja kiva kun sitä voi muokkailla vuodenaikojen mukaan! Toivottavasti saatte olla terveenä ja pian maailma palaisi takaisin raiteilleen! Leppoisaa alkanutta viikkoa ja maaliskuun loppua♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päden paja. Värejä on odotettu ja kaivattu. Vihdoin niitä alkaa olla. Ovikranssi saattaa kevään jälkeen olla mennyttä, sillä sen verran paljon havut jo nyt rapisivat.
   Minäkin toivon tilanteen helpottavan. Terveyttä sinullekin!

   Poista
 5. Ihanasti siellä jo kukkii. Nuput ja piipot myöskin ilahduttavat. Täällä oli vielä viikonloppuna lämmintä ja keväistä, mutta nyt on pakkasta ja maa pienten rakeiden peitossa. Mieli on muutenkin matalana, eikä talviseksi muuttunut sää yhtään helpota oloa. Onneksi näin blogien välityksellä pääsee keväisempiin tunnelmiin. Eipä tosiaan auta kuin mennä eteenpäin, kyllä ne paremmat ajat vielä koittavat! Iloa ja valoa viikkoosi! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakkaselle mentiin meilläkin. Vielä ei sada lunta, mutta luvassa on.
   Väkisinkin tämä tilanne monia ahdistaa. Koitetaan olla positiivisia ja iloitaan pienistäkin piipoista. Toivon mielesi kohenevan ja siksi lähetän sinulle sylillisen iloa!

   Poista
 6. Voi miten kivasti sinulla jo sipulikukat kukkivat. Minulla tuo ilo vielä antaa odotuttaa itseään.
  Keväiseen asuun päivitetystä kranssista tuli tosi nätti.
  Mukavaaja aurinkoista uutta viikkoa.😊😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutama lämmin päivä sai puutarhassa ihmeitä aikaan. Nyt kylmyys hyydytti kaiken hetkeksi, mutta eiköhän tämäkin ole väliaikaista.
   Aurinkoa sinunkin viikkoosi!

   Poista
 7. Sailan tavoin vähän hymähdin tuolle otsikollesi, meilläkin ovat yön aikana värit kadonneet valkoisen lumipeitteen alle. Nyt se kyllä on jo hyvää vauhtia sulamassa, mitä nyt ensi yönä luvassa taas lisää...
  Juuri äsken laitoin Laurille kuvan meidän pihalta ja hän oli ylen hämmästynyt; Helsingissä ei ole tullut hiutalettakaan lunta, niin että lienee sinullakin siellä edelleen värikästä.
  Kaikenlaista tässä tulee keksittyä nyt, kun mies on enemmän kotona, vaikka päivät tekeekin etätyötä tuolla yhdessä huoneessa. Ikkunat tuli nopeasti pestyä, kun järjestettiin kilpailu, kumman systeemillä ikkunat tulevat nopeammin pestyä ja puhtaammiksi. Taisi tulla tasapeli.
  Juuri äsken keskusteltiin Facen, varmaan lavakaulusryhmässä, jänisten ja peurojen karkoittamisesta. Joku oli tervannut lavakauluksensa ulkopuolelta ja joku oli käsitellyt jotain tolppia tervalla. Ovat sen jälkeen pysyneet rusakot ja peurat poissa. Terva tuoksuu niiden mielestä palaneelta metsältä ja sen takia karttavat sitä.
  Ihanaa, leppäkertut heräilevät, täälläkin niitä näkyi eilen jo muutama.
  Kyllä todella jonkin verran turhauttaa nyt, kun pitää elää päivä kerrallaan, mitään suunnitelmia ei kevään ja kesän varalle pysty tekemään. Nyt toisaalta arvostaa entistä enemmän omaa pihaa ja puutarhaa, se on iso henkireikä.
  Puutarha-alalla, monen muun alan lisäksi, vallitsee suuri epävarmuus. Yhtään ei vielä tiedä, saavatko puutarhamyymälät olla auki toukokuussa ja jos ovat auki tuleeko asiakkaita. Vielä ei ole mitään tietoa minunkaan tulevasta työtilanteestani, toisaalta se on ihanaa työtä, mutta en kovin innoissani lähtisi sinne asiakaspalveluun kohtaamaan ihmisiä kuitenkaan.
  Kevätauringon lämmittäviä säteitä toivon sinulle, normaali arkikin vielä jossain vaiheessa koittaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä on täysin lumetonta, mutta sääkarttojen mukaan lumi ja yöpakkaset uhkaavat meitäkin. Tilanne vaihtelee niin nopeaan tahtiin, ettei tahdo perässä pysyä.
   Mainio ikkunanpesukilpailu. Millaisin välinein lähditte kisaan mukaan? Ostin pari vuotta sitten Kärcherin ikkunanpesulaitteen, mutta silti tykkään eniten perinteisestä rätillä pesu ja lastalla kuivaus -systeemistä.
   Meillä taitaa olla purkki tervaa kellarissa. Pitääkin kokeilla sitä ja pystyttää joitakin tervalla siveltyjä kalikoita suosituimpien ruokapaikkojen vierelle/keskelle. Valkosipulirouhe ei taida jäniksiä ja peuroja karkoittaa, mutta tienoon koirat eivät niin ahkerasti kuseksi meidän tuija-aitaan, kun ripottelin ympärille valkosipulirouhetta.
   Tilanne on nyt kerrassaan omituinen ja turhauttavakin. Suunnitelmia ei voi eikä oikein uskallakaan tehdä, kun tulevaisuus on kaikilta osin avoin ja epävarma. Pihan ja puutarhan arvo on nyt entistäkin suurempi ja todellakin henkireikä, kuten sanoit.
   Yksi puutarhaliike on täällä jo avannut ovensa ja mainostaa paikallislehdissä aktiivisesti. Vaan kuinka käy esimerkiksi Puutarhanikkareiden ja Muhevaisen? Jos avaavatkin, tuleeko asiakkaita ja tuleeko heitä riittävästi? Kun jo nyt täytyy miettiä ruokakaupassa käyntiä, arvaako lähteä puutarhaliikkeeseen? Lisääntyvätkö rajoitukset? Yhtä suurta kysymysmerkkiä nyt kaikki.
   Koitetaan pysyä positiivisina ja osaltamme välttää paniikin lietsomista. Voimme antaa ainakin kukkaterapiaa ja ylläpitää hyvää henkeä.
   Takuuvarmasti palaamme jossain vaiheessa normaaliin arkeen. Toivottavasti tästäkin kokemuksesta viisastuneina ja vahvistuneina. Samoin minä toivon sinulle paljon niitä lämpimiä auringonsäteitä, sulattamaan lunta ja tuomaan valoa ja iloa!

   Poista
 8. Minäkin olen ajatellut mennä puutarhan suunnitelmissa eteenpäin koronasta huolimatta. Eteen sattuvat rajoitukset on toki huomioitava ja toimittava ohjeiden mukaan, mutta voivottelu ei auta asiassa yhtään. Läheisten sairastuminen huolestuttaa ja varmasti sairastuminen olisi itsellekin kurjaa.
  Kauniita kukkijoita sinulla ja lajejakin monia. Varmasti huojentaa, kun sait jo paljon ikkunoita puhtaaksi. Minä olen pessyt vasta kasvihuoneen. Kodin ikkunat ovat likaiset, mutta taidan käydä niiden kimppuun vasta kun saan taimet kasvihuoneeseen. Tietysti sellaiset ikkunat voisi pestä, joiden edessä ei ole taimia.
  Terveyttä ja kevään iloa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parempi pyrkiä elämään normaalia elämää rajoitukset ja olosuhteet huomioiden. Siten huoli ei kasva liian suureksi.
   Minulla taimet ovat muutamaa lukuunottamatta kellarissa, joten sen suhteen ei ole estettä ikkunanpesulle. Talon toisen puolen ikkunat pitäisi vielä saada pestyä, mutta odotellaan nyt vähän lämpimämpää säätä. Kasvarin pesin sisältä syksyllä. Ulkopuolen pesen senkin säiden lämmettyä. Lähinnä katto näyttää pölyiseltä.
   Keväinen valo piristää joka aamu. Valoa toivon sinullekin!

   Poista
 9. Olisipa jo noin keväisiä värejä! Meillä ollaan vielä eletty pakkasöiden aikaa ja pari viimeistä päivää myös pakkaspäiviä. Jotakin ehti työntyä esiin maasta, joka on nyt ihan jäinen. Odottelen vielä.
  Nyt jos koskaan tarvitaan noita pieniä ilon aiheita. Puhtaat ikkunat on yksi kevään valon ylistyksistä, onnittelut siitä saavutuksesta! Pääsiäinen alkaa lähestyä, mutta löytyykö siihen intoa? Ei voida kuitenkaan istua yhteiseen pöytään läheisten kanssa. Nyt on parasta kerätä energiaa ja lähteä keräämään pajunkissoja ja rakentaa jotakin keväistä koristelua. Juuri niin kuten sinä olet tehnyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakkaselle meni täälläkin. Tänä aamuna -10 astetta. Päivällä mennään plussan puolelle ja auringon lämmön kyllä tuntee. Koleaa silti on.
   Tänä pääsiäisenä ei istuta isolla porukalla ruokapöydän ääressä. Pelkästään pääsiäisruokien suunnittelu tuottaa ylimääräisiä mutkia, kun kauppaan ei tekisi mieli mennä.
   Pajunkissoja kävin jo keräämässä. Käy sinäkin. Ulkona oleminen piristää kummasti.

   Poista
 10. Mukavasti tuunasit joulukranssin pääsiäiskranssiksi! Mun pitäsi varmaan tehdä jotain vastaavaa;)
  Ja ihanaa kun puutarhassa alkaa näkyä värejä, meillä vielä aika pieninä läikkinä, mutta kevättä kohti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähelle täälläkin pitää mennä värejä nähdäkseen. Yöpakkaset laittavat krookuksetkin ihan suppuun. Huomenna alkaa huhtikuu ja lämpimämpiä päiviä kohti mennään vauhdilla. Pian sinunkin pihallasi värit ilahduttavat.

   Poista
 11. Onpa sulla jo väriä kukkatarhassa. Mulla ei näkynyt vielä mitään.
  Krookukset ovat tosi kauniita, ihanan värisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pian sinullakin kukkaset kukkivat ja värit tuottavat iloa. Lähetän täältä annoksen kevättä sinulle.

   Poista
 12. Noi krookukset on vaan niin ihania, etenkin kun niitä on noin paljon!
  En oo mikään pihaintoilija, mut laitan silti esim, tällaisestä esittelystä bongaamiani kasvien nimiä ylös, jos vaikka joskus pitäis silmään, heräteostona ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihaltani alkaa Useamman syksyn ahkeroinnin tuloksena löytyä muutamia isompia krookuskeskittymiä. Liikaa niitä ei taida koskaan olla.
   Kivojen kasvien nimien kerääminen on hyvä tapa. Minullakin on ns. "vinkkivihko", johon kerään muiden blogeissa näkemiäni kasveja, joita haluaisin itselleni. Siten niitä osaa katsoa kaupoissakin "sillä silmällä". Tällä systeemillä olen hankkinut monta mieluista kasvia.

   Poista
 13. Suursäkkeä on minullakin aikomus tilata, tai ylipäätään multaa jostain. Tulppanin tuoreet versot käyvät ilmeisesti kevyestä välipalasalaatista, yhdessä penkissä jätin puusta tippuneet koivunoksat tulppaanien päälle, jospa niitä ei tänä vuonna syötäisi. Joku oli käynyt vetäisemässä yhdestä serbinkuusesta latvan poikki, kyllä harmitti. Vastapainoksi on paljon ilo nousemassa esiin maasta kuten sielläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Multaa on aina oltava. Ennen tilasin multakuormia, mutta enää ei ole sopivaa kippaus- ja säilytyspaikkaa. Siksi olen siirtynyt suursäkkeihin.
   Olisiko peura tai hirvi nautiskellut serbiankuusestasi? Kampaajani kertoi, kuinka peurat kalusivat heidän pihaltaan kolme isoa tuijaa niin rumiksi, että puut oli parempi kaataa pois. Moiset tappiot harmittavat, mutta onneksi on paljon muita ilon aiheita, kuten sanoit.

   Poista
 14. Ooh, miten ihanaa väriä. Siellä on totisesti jo kevät!
  Ja täällä on myös siivoiltu nurkkia. Meiltä löytyi vielä aika läjät c-kasetteja ja videokasetteja. On vaikeaa päättää, mitä niille tehdään. Autotallissa on vielä sellainen stereo, missä c-kasetteja voisi kuunnella, mutta tuleekohan niitä silti kuunneltua. Ja videonauhurikin meiltä löytyy, se ei vaan käy mihinkään telkkariin enää. Eli tuntuu, että kaikenlaista sitä tuleekin säilöttyä...
  Ja onneksi on kevät, se luo uskoa tulevaan ja elämän jatkumiseen, vaikka monet kysymykset risteilevät mielessä.
  Aurinkoa mieleen ja puutarhaan sekä terveyttä meille kaikille! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on varsin keikkuva kevät; tänä aamuna mittari näytti -10 astetta ja nyt päivälläkin ollaan vain pari astetta plussalla. No, kyllä se tästä taas muuttuu.
   VHS-videoita meilläkin on kellarissa isompi läjä. Niitä ei voi katsoa, kun enää ei ole laitetta. Eipä kyllä paljon tule dvd-leffojakaan katseltua. Tekniikan kehitys tuo paljon turhaa tavaraa nurkkiin. Aina ei tule heti hävitettyä, kun sitä kuvittelee vanhentunutta joskus tarvitsevansa.
   Tykkään keväästä aina, mutta tänä vuonna se tuottaa erityisen suurta iloa.
   Sinulle myös valoisia hetkiä itsellesi, perheellesi ja puutarhallesi.

   Poista
 15. Ihania väripilkkuja löytyy puutarhastasi, noista on kaikista paljon iloa. Täällä pääkaupunkiseudulla on tosiaan hellitty säillä toisin kuin esim. Turun suunnalla. Toivottavasti jatkuu samanlaisena, olen jo ihan kevätfiiliksissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saimme kunnon yöpakkaset, mutta lunta ei onneksi tullut. Pienet takaiskut eivät kevätfiiliksiä vie pois. Nautitaan täysillä!

   Poista
 16. Sun puutarhasta löytyy jo kivasti färiä. Meillä vasta muutamia nuppuja näkyy. Meilläki ollahan pakkaasen pualella ja luntaki oli satanu ohkaasen kerroksen, mikä onneksi suli päivän aikana. Viima oli kyllä tooosi kylymä. Lenkillä meinas posket jäätyä. Toivottavasti pysyttääs kaikki tervehinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime yön pakkaset ovat laittaneet meidänkin värit takaisin tiukalle nupulle. Koko alkuvuoden on tuullut vähän väliä todella navakasti, niin nytkin. Jospa nämä tuulet toisivat kaikille lämpöä ja etenevää kevättä.

   Poista
 17. Siitä se alkaa!!
  Minä muuten tilaisin kesäkukkamultaa, turvemultaa, lannoitetta ja jopa kasvusäkkejä yms hankkijalta. Siis kaikkea keväällä ja kesällä tarvitsemaani pussitavaraa. Osittain siksi että isäntä vaihtoi autoa vuosi sitten. Ennen meidän suurperheellä (kaksi aikuista ja koira) oli sellainen isompi auto, neliovinen ja iso tavaratila, sellainen perheauto. Mahtui muuten pajon kasveja ja säkejä. Nyt isännän piti saada kaksiovinen nopea alfa romeo, johon ei sitten mahdu oikein mitään ja vähän väliä sai olla jotain puutarhamyymälästä hakemassa. Vitsailen että ikäkriisi sillä varmaan, mutta onneksi ei sentään vaihtunut moottoripyörään ;)
  Eipä silti jokaiselle sallittakoon ne omat mielenkiinnonkohteet, oli se sitten mullassa möyriminen tai auton kiillotus.
  Männynkuorikatetta ja multaa tarvitsen myös suursäkeissä, mutta sen aika on myöhemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on noiden suursäkkien lisäksi harkinnassa hankkia tilattuna muuta tavaraa. Vaikka tilaan samasta firmasta, tuotteet tulevat eri paikasta ja siksi eri kuljetuksella. Meidän autoon mahtuu viisi-kuusi säkkiä kerralla, mutta silti niitä tulee kesän aikana useamman kerran haettua. Jospa kerrankin ostaisi isomman erän kotiin tuotuna, niin säästyisi monta hakureissua. Omakotitalossa on aina jotain isompaa haettavaa tai tuotavaa. Siksi autossamme on koukku, joskin peräkärry puuttuu. Niitä saa paikalliselta huoltoasemalta ja HSY:n kaatopaikalta vuokrattua edullisesti.
   Ilman muuta jokaiselle on sallittava omat harrastuksensa. Joskus niitä toisen ihmisen mieltymyksiä ei ihan ymmärrä, mutta se lienee molemminpuolista. Meillä keskustelu käytännöllisestä autosta menee usein vitsailun puolelle. Sanon, että auto on hyvä, jos sinne mahtuu viisi säkkiä multaa, kirsikkapuu ja muutama perenna. Ukkokulta sitten ehdottaa esimerkiksi kesäisin ohi ajavaa avoautoa. Korkeussuunnassa ainakin kirsikkapuu mahtuisi hyvin.

   Poista
 18. Kevätkirjotähti on minulle uusi tuttavuus samoin turkintalventähti mikä on kyllä jännän keltainen. Leppäkerttuja en ole vielä nähnyt yhtään. Kivasti olit kranssin tuunannut ja varmasti kestää vielä pitkään pääsiäisen jälkeenkin. Minulla on kaikki ikkunat ja lasiterassit pesemättä niin kotona kuin mökilläkin. Että kyllä niitä piisaa. Itse pesen ne höyrypesurilla ja minusta se on hyvä juttu myös moneen muuhunkin. Multaa ja kuoriketta on vielä onneksi jäljellä reilusti että niillä mennään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevätkirjotähti on scillan sukulainen. Minulla on ollut kumpaakin vuosikausia. Leviävät hyvin, joten suosittelen istuttamaan.
   Höyrypesuri on varmasti tehokas ikkunanpesussa. Meillä on pieni höyrypesuri, joten voisin tutkia, kuinka se taipuu ikkunahommiin.
   Yleensä hommaan multaa jo syksyllä siten, että heti keväällä on mistä ottaa. Nyt pääsi loppumaan. Uudet mullat tilasin tänään.

   Poista
 19. Oi ihana, miten kauniita keväisiä kuvia. Ensimmäiset kevätkukat ovat niitä parhaita. Ja teillä on jo leskenlehtiäkin. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin ensimmäiset kevätkukat ovat kauneimpia ja ilahduttavat eniten.
   Leskenlehtiä olen nähnyt noiden ensimmäisten jälkeen jo paljon. Aurinko saa tienpenkat kukkimaan.
   Aurinkoista loppuviikkoa sinulle!

   Poista
 20. Oi, ihania kukkia jo! :) Meillä tuli tänään vielä lunta oikein urakalla, saisi kyllä kevät jo tulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen illalla meilläkin satoi lunta, mutta aamulla ei onneksi ollut maa valkoisena. Kevät etenee vauhdilla ja pian se on teilläkin.

   Poista
 21. Huikeat kevätkukkaset, kiitos ihanista kuvistasi.
  Ensimmäisen leskenlehti on niin riemukas bongaus, pelastaa ankeammankin päivän. Vielä en ole täällä nähnyt, pitää malttaa odotella.

  Minäpä haenkin tallin ovella joulusta saakka roikkuneen kranssin, se on vielä ihan vihreä ja tuunaamalla siitä tulee ihan pätevä pääsiäiskranssi.

  On vähän outoa odotella pääsiäistä kun nyt ei tule lomalaisia etelästä. Miten sitä osaa vain omalle porukalle laittaa ruuat? Tottunut siihen, että pääsiäisenä pöydässä on vähintään tuplasti enemmän. No, tämä kevät opettaa meille ihan uudet olemisen säännöt. Jännä nähdä millainen on uusi normaali sitten kun tämä poikkeustila on tasoittunut johonkin jamaan.

  Keväistä huhtikuun alkua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäisistä leskenlehdistä tulee niistäkin lapsuus mieleen. Ehkä ne löytyivät silloin nopeammin ja helpommin, kun lapsenkokoisena kulki lähempänä maan pintaa.
   Pelkästään värejä vaihtamalla joulukranssi muuntuu helposti pääsiäiskranssiksi. Oma kranssini on ulko-ovessa. Siihen ei mitään kovin herkkää kannata laittaa, sillä linnut vievät herkästi monia materiaaleja mennessään.
   Olen miettinyt, kuinka tämä aika muuttaa käyttäytymistämme, vai muuttaako laisinkaan? Saapa nähdä. Pahin skenaario on tietenkin se, että kaikki palaavat tilanteen normalisoiduttua samaan vanhaan nopeammin kuin huomataankaan. Paljon tämä tilanne herättää ajatuksia, sekä positiivisia että negatiivisia.
   Aurinkoista ja keväistä huhtikuuta sinulle!

   Poista
 22. Voi kääk, ihanan keväistä! Täällä rupesi eilen satamaan lunta, nytkin sataa... Ei kiva yhtään. Onneksi maltoin mieleni, enkä putsaillut kukkapenkkejä. Ehkä alut jotenkin pysyvät elossa siellä roskien alla. Mukavaa viikkoa<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä aamuna olisin toivonut omallekin pihalle 10 senttiä lunta, sillä hiivatin rusakko on taas käynyt napsimassa tulppuja. Ei ollut lunta ja nyt aurinko paistaa +6 asteen voimalla. Kyllä se kevät teillekin tulee. Kunhan ensin meitä vähän huijaa.
   Mukavaa viikkoa sinulle!

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!