maanantai 18. joulukuuta 2017

Tipahti puikoilta


Jälleen kerran sovimme, ettemme aikuisten kesken osta toisillemme joululahjoja. Aina siitä päätöksestä joku lipsuu, mutta useimmat sentään ymmärtävät, ettei kyse ole suinkaan haluttomuudesta antaa lahjoja vaan ihan käytännön seikasta. Jokaisella on tavaraa yllin kyllin ja mahdollisuus hankkia tarvitsemansa. On riittävän stressaavaa pohtia lapsille sopivia lahjoja ja juosta niitä kaupoissa etsimässä. Lahjoja on toki kiva antaa ja saada, mutta parempi keskittää lahjominen vaikka syntymäpäiviin. Jouluna voi panostaa enemmän yhteisen pöydän ääressä herkutteluun. 


Sukkia on sentään lupa lahjoittaa. Koska sukkien kutominen on niin mukavaa, niitä valmistuu näin talviaikaan melko tiheään tahtiin. Niinpä ihan ilokseni jaan tekemiäni sukkia muulloinkin, kuin jouluna. Naapuri vei tänäkin vuonna ison kassillisen sukkiani työpaikalleen myytäväksi, joten muille sukulaisille ja ystäville annettavaksi ei kovin paljon jäänyt. Muutaman parin olen ehtinyt lahjana annettavaksi kutoa. 
Merja Ojanperän "Kauneimmat villasukat" -kirjasta olen näitä Helmi-Orvokkeja tehnyt ennenkin. Malli on kaunis ja nopea kutoa. Kudoin kahdet kappaleet. Toiset viininpunaisesta ja valkoisesta 7-veikasta ja toiset kirkkaanpunaisesta ja luonnonvalkoisesta 7-veikasta. 


Tytär halusi antaa omille tutuilleen lahjaksi minun villasukkiani. Koska en saanut väritoiveita, koitin pysytellä kohtuullisen neutraaleissa väreissä. Pelkkää harmaata perussukkaa en vain koskaan jaksa kutoa, joten yhdistin yksivärisiin raitaa piristykseksi.
Marraskuun lopulla teki mieli kutoa jotain joulunpunaista ja niinpä syntyivät nämä pitsiset polvisukat. Niille löytyi heti ottaja. Sukat on kudottu 7-veikasta 3½:n pukoilla. Resorissa on 60 silmukkaa. Resorin jälkeen lisäsin yhden silmukan jokaiselle puikolle. Mallineule on neljällä jaollinen. Kavennukset tein vasta nilkan resorin ensimmäisellä kerroksella, jolloin jätin puikkoa kohden 12 silmukkaa.

Mallineule:
1.-3. krs: 3 o, 1 n
4. krs: lk, 3 o yhteen, lk, 1 nTytär halusi itselleen jotkut värikkäät sukat ja niin valmistui nämä sukat, joissa kirsikan sävyiseen 7-veikkaan yhdistyy värikäs Polaris-lanka.


Muiden sukkien väleissä tuhoan jämälankoja. Nyt on meneillään kirkassävyisten raitalankojen tyhjentäminen varastoista. Hauskaa räsymattoa syntyy kutomalla kahta erilaista raitalankaa kaksi kerrosta kumpaistakin vuorotellen. Yksivärinen resori ja kantapää rauhoittaa muuten kirjavaa vaikutelmaa.


Vyötteet näistä raitalangoista on kadonnut, mutta tässä alemmassa sukassa on ainakin 7-veikan Joulu-sävyä punasävyiseen Raita-lankaan yhdistettynä.

Raidallisista langoista kutoessani pyrin kohdistamaan kummassakin sukassa raidat samalla tavoin. Usein raitalangasta kutoessa toisen sukkaparin kohdalla joutuu pitkäänkin etsimään samaa kohtaa ja silloin lankaa menee tavallaan hukkaan. Ellei siis keksi sille muuta käyttöä. Jämälankoja käytettäessä kohdistamisesta on paras luopua. Muuten laatikossa on jämälankojen jämälankoja.


Sukat miehelle valmistuivat sinisestä 7-veikasta ja sinisävyisestä Raita-langasta. Mallineuleena kerrosrivinousu. Kerrosrivinousu kiristää hiukan tavallista neulosta enemmän, joten se kannattaa huomioida silmukkamäärässä.


Mustaa sukkaa on etenkin näin pimeään vuodenaikaan vähän hankalampi kutoa. Ainakin pitää olla kunnon valaistus. Varminta on tehdä kuviotonta perussukkaa, johon saa raikastusta kerrosrivinousulla ja raitalangalla.


Lapsille kudoin röyhelösukkia, joissa toinen röyhelö on kudottu Novitan pehmoisesta  Pilvi-langasta. Pilvi-langan koostumus on 53 % akryyliä, 38 % polyamidia ja 9  % polyesteriä. Kuten kuvasta näkyy, valkoisia hahtuvia näkyy punaisen ja valkoisen langan yhtymäkohdassa. Käytännössä hahtuvat eivät häiritse yhtä paljon, kuin kuvassa. 

Pujotin koristeeksi lankanyörin, johon oli tarkoitus ommella myös kulkunen. Jätin kulkusen kuitenkin ompelematta, koska ilman sitä nyöri on helpompi ottaa tarvittaessa pois. Nyöriin kannattaa jättää pituutta sen verran paljon, ettei se kiristä ja estä sukan pukemista jalkaan.

Kantapään tein ristiinvahvistettuna. Jämälankaprojekti jatkuu. Ainakin tulee ensi jouluksi lahjoitettavaa, ellei vuoden aikana syntymäpäivät tyhjennä tulevia varastoja.

33 kommenttia:

 1. Ihania sukkia jälleen! Etenkin nuo lapsen röyhelösukat ovat huippuihanat!!
  Meilläkin joulupukin lahjasäkki täyttyy vain lapsenlapsille hankituista lahjoista:)

  Mukavaa alkanutta jouluviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirpa!
   Lapsille ja etenkin pienille lapsille on kivaa ja helppoa ostaa joululahjoja.

   Poista
 2. Tuas on niin kauniita sukkia jotta! Meilläkin on yritetty olla antamatta aikuisille noita lahjoja. Miulla ei vuan taho onnistuu!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helposti niistä sopimuksista tulee lipsuttua. Tänä vuonna sentään itse olen ollut jämäkkä - ainakin vielä tänään.

   Poista
 3. Toinen toistaan kauniimpia sukkia! Olet kyllä taitava sukkamestari! Tuosta on vaikea valita suosikkia, kaikki ovat niin kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mari! Taito näköjään karttuu tekiessä. Vielä on onneksi paljon opittavaa.

   Poista
 4. Voi mitä sukkia! Komeita ovat kaikki ja niin siististi tehtyjä. Miten saatkin tuon kiilakavennuksen noin siistiksi? Näyttää ihan erilaiselta kuin mitä itse teen. Onko tuolla joku tietty nimi vai oletko itse kehitellyt?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatuska!
   Näkisit ne ensimmäiset kiilakavennukset, joita tein aloittaessani sukkien kutomista yli 20 vuoden tauon jälkeen muutama vuosi sitten. Onneksi löysin netin villasukkaryhmät, joista olen saanut hurjan paljon hyviä vinkkejä. Kuin myös täällä blogipuolella on paljon fiksuja kutojia (mm. Suvikumpu -blogin Marja).

   Ihan tavallinen tuo kiilakavennukseni on. Joka toisella kerroksella kudon IV puikosta alusta yhden silmukan ja teen sen jälkeen ssk-kavennuksen (slip slip knit = nosta silmukka oikealle puikolle kuin alkaisit neuloa sitä, ota samalla lailla myös seuraava silmukka, siirrä ne takaisin vasemmalle puikolle ja neulo ne takareunoista yhteen) ja vastaavasti I puikon lopussa kudon kaksi toiseksi viimeistä silmukkaa oikein yhteen ja sen jälkeen ihan normaalisti sen viimeisen silmukan.

   Koen, että minulla on vielä paljon oppimista, mutta kummasti taito karttuu ja kädenjälki paranee ihan vain tehdessä.

   Poista
 5. Mahtavasti mahtavia sukkia! olet kyllä hurjan taitava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko! Pikemminkin taidan olla hullun sinnikäs.

   Poista
 6. Olet kyllä ahkeroinut toinen toistaan kauniimpia sukkia. Se on totta, että jämälangat aiheuttavat ylimääräistä päänvaivaa, naurahdinkin siinä kohtaa missä mainitsit jämälankojen jämälangoista - se on niin totta :)
  Iloista puikkojenkilistelyä sinulle, toivotteleepi Tuulikki 😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuulikki, puikkojen kilistelyä on vaikea vastustaa!
   Niitä jämälankojen jämälankojakin syntyy, kun mitenkään ei saa törsättyä kaikkia pikkukeriä. Pitäisi keksiä jokin kiva kikka, mihin käyttää ne kaikkein pienimmät jäänökset.

   Poista
 7. Vau! Melkoinen määrä! Minulla menisi kymmenen vuotta noiden tekemiseen. Kauniita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kaikkien tarvitse sukkia osata. Sinähän teet ihastuttavia kukkakimppuja.

   Poista
 8. Upeita sukkia <3 itsekin olen tehnyt muutamat villasukat joululahjaksi mutta en ole muistanut kuvata ollenkaan :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän muistaa kuvata omat tekeleeni, jotta muistaisin, mitä värejä ja malleja olen tehnyt. Ei se mitenkään tarpeellista ole, vaan ei siitä haittaakaan ole.

   Poista
 9. Kyllä olet taas kutonut kauniita sukkia puikon on siellä heiluneet. Mukavaa joulun odotusta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kutominen on mukavaa puuhaa talvi-iltoina telkun ääressä.

   Poista
 10. Taas kerran niin runsaasti kauniita sukkia. Ovat taatusti toivottuja joululahjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tai sitten sukulaiset sanoo kohta, että "aina näitä sukkia..."

   Poista
 11. Vastaukset
  1. Kiitos Kuvankehrääjä! Eiköhän noita lisääkin synny.

   Poista
 12. Kaikki kuvien sukat ovat kauniita ja mielikuvituksellisesti väritettyjä, mutta suosikkini ovat nuo jämälankasukat. Ne ovat pirteitä ja varmaankin ihan uniikkeja. Hyvää joulu odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin jämälankasukat pirteitä! Ei tosiaankaan tule edes kahta samanlaista sukkaa, eikä paria.
   Kiitos, samoin sinulle mukavaa joulunodotusta. Lähellä se jo onkin.

   Poista
 13. ihani sukkia puikoiltasi onkin taas kerran tipahtanut:))

  VastaaPoista
 14. Voi hyvänen aika miten toinen toistaan kauniimpia sukkia. Varmaan toivottu lahja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ansu! Osa on toivonut, osalta en ole edes kysynyt. Antakoon eteenpäin, jos eivät itse pidä.

   Poista
 15. Herttilei olen tämän varmaan ennenkin sanonut. Sukkataituri olet. Jännää joulun odotusta.

  VastaaPoista
 16. Todella suloisia nämä siun sukkasesi! =)
  Itse olin sitä mieltä että murusillani on jo varmaan liikaakin neulomiani villasukkia ja vein tekemäni sukat hyväntekeväisyyteen.


  Oikein onnellista joulua sinulle
  ja kiitos jälleen kuluneesta vuodesta! ☆•.¸.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokunen sukka meni minultakin myös hyväntekeväisyyteen.
   Samoin sinulle kiitos kuluneen vuoden kivoista postauksista ja hyvää joulua!

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!