lauantai 8. kesäkuuta 2024

"Muuta ei tarvita... kuin talon täydeltä kirjoja ja puutarhan täydeltä kukkia."

Rosa pimpinellifolia 'Tove Jansson'


Kylläpä aika kulkee haipakkaa tahtia. Kesästä on jo nyt tullut sellainen, ettei kaikkia puutarhan tapahtumia ehdi sen enempää nähdä kuin raportoidakaan. Pihakierroksilla voi vain todeta, että "kas, tuokin on jo lopettamassa kukintaansa."

Samettisen punainen Tove Jansson on aina vikkelä käänteissään. Kun siinä huomaa ensimmäisen nupun, on hyvä olla kameran kanssa laukaisuvalmiina. Nupusta terälehtien varisemiseen menee yksi hujaus ja sitten saakin odottaa seuraavan vuoden kukintaa.

Rosa Glauca - Punalehtiruusu


Punalehtiruususta kuoli talven aikana monta vanhempaa oksaa. Ehkä ne kuolivat vanhuuttaan. Niinpä kukkia on nyt joissakin korkeissa oksissa, kun taas tuoreemmat oksat matalina eivät vielä kuki.

Rosa pimpinellifolia 'Suviruusu'

Usein Suviruusu aloittaa hieman Tornionlaaksonruusun jälkeen. Nyt ne kukkivat samanaikaisesti. 2013 istuttamani Suviruusu pysyi hyvin paikallaan useamman vuoden. Nyt se on innostunut levittäytymään ympäriinsä, mikä ei ole minusta mukavaa. Nurmikolta on helppo ajaa ruusunversoja ruohonleikkurilla, mutta lähellä olevalta istutusalueelta ei taasen ole kiva lapiolla kaivaa maasta ylös ponnistavia versoja. Toistaiseksi olen pyrkinyt nyhtämään käsin versoja niin usein kuin vain suinkin niitä löydän.

Rosa 'Tornedal' - Tornionlaaksonruusu


Kaikkien pensasruusujen kasvuvauhti on tänä vuonna melkoista. Tällä vauhdilla meillä on kohta ruusuviidakko. Leikkasin keväällä neilikkaruusun, Sävelen, Ritausman ja Teresanruusun matalaksi. Jokainen leikatuista kasvaa runsaana ja tanakkana. Teresanruusulla on korkeutta jo 80 cm ja nuppuja esillä. Sävel on hivenen matalampi, mutta sitäkin leveämpi. Sen jokaisessa oksankärjessä on nuppuja.

Rosa pimpinellifolia Plena - Juhannusruusu

Juhannusruusun nimi kannattaisi kohta muuttaa vaikka toukokuun ruusuksi. Äitienpäivänä se ei sentään vielä kukkinut. Aloitti kuitenkin toukokuun viimeisellä viikolla. Kukkia on valtavasti. Rae- ja vesisateet ovat rummuttaneet terälehtiä ankaralla kädellä. Ihan hyvä, että puutarhassa on eri aikaan kukkivia ruusuja. Jospa jonkun ruusun kukinnan aikaan osuu enemmän aurinkoisia päiviä.

Rosa Hurdal - Norjanruusu 29.5.2024

Voimakaskasvuinen Norjanruusu palellutti talven aikana lähes kaikki oksansa. Leikkasin kuolleita oksia pois ja vielä muutama pitäisi käydä napsimassa. Ruusu ei kuitenkaan heittänyt kokonaan henkeään, vaan tyvestä pukkaa nyt runsaasti uusia versoja. Viime kesänä Norjanruusussa oli valtavasti vaaleanpunaisia kukkia. Ehkä en tänä kesänä näe kukkia, mutta onpa kuitenkin elossa ja toivon mukaan ilahduttaa minua kukinnalla ensi kesänä.

Geum 'Mai Tai' - Tarhakellukka

Kellukat kukkivat vuosi vuodelta ahkerammin. Innokkain kukkija kellukoistani on Mai Tai. Myös tulikellukka ja Totally Tangerine ovat kukkineet aika hyvin. Viherpeukaloilta tilaamani kolme Pink Fluffya ei kuki, kun ovat nippanappa edes elossa. Istutin juurakot ruukkuihin kasvamaan ja vahvistumaan siirtääkseni ne myöhemmin maahan. Yksi ei noussut ollenkaan, toinen on tehnyt yhden lehden ja kolmas näyttää sekin olevan henkitoreissaan. Vika saattaa olla minussa tai sitten sain vain huonot juurakot. En jaksa alkaa niistä tappelemaan. Ehkä jatkossa on parempi ostaa kasveja puutarhamyymälästä, jolloin niiden kuntoa voi arvioida omin silmin purkkeja pyöritellessä.

Papaver orientale - Idänunikko


Unikoiden kukinta oli tipalla mennä minulta kokonaan ohi. Tapansa mukaan suurin osa niistä tykkää asustella aroniapensaiden ja pionien välissä. Siellä ne kaatuilee omia aikojaan. Tai kurkkivat varsi kenossa kohti alapihaa. Unikot eivät ole kovin sateenkestäviä. Vielä vähemmän ne tykkäävät raekuuroista, joita on pari kertaa tullut ukkosen kiiruhtaessa kylän ylitse.

Kerään myöhemmin sksyllä unikoiden siemeniä ja ripottelen niitä haluamiini paikkoihin. Tällä tavoin olen onnistunut saamaan mm. vaaleanpunaisen Princess Victoria Louisen lisääntymään. Sitä en kyllä tiedä, miten tämä prinsessa on joutunut raparperien joukkoon.

Iris sibirica - Siperiankurjenmiekka


Kasvi kuin kasvi kukkii tänä kesänä yltäkylläisesti. Myös siperiankurjenmiekka. Jopa sellaisissa paikoissa, joissa olen ajatellut sen olevan jakamisen tarpeessa. Siperiankurjenmiekkaa jakaneet tietävät, että hommassa tarvitaan voimaa ja viitseliäisyyttä. Pelkän juurakon kaivaminen on työläs homma ja siinä ollaan vasta puolitiessä. Möykky on saatava jaettua kahtia tai useampaan osaan. Lapio ei välttämättä riitä. Otinpa kerran avuksi sahan.

Clematis alpina 'Purple Dream' - Tarha-alppikärhö


Kärhöistä hereillä näyttäisi olevan kaikki. Joidenkin suhteen ehdin jo olla huolissani, mutta niin vain kaikki ovat aloittaneet kasvun, osa kukintansakin. Alapihan lumikärhö oli kaikkein hitain. Lumikärhö oli niin valtava risupallo, että otin riskin ja leikkasin sen tapille. Se ei tainnut tykätä leikkaamisesta, mutta on nyt aloittanut kipuamisen kohti yläilmoja. 

Ostin myös tarhakellokärhö Arabellan, kun halvalla sain. Ajattelin saavani siitä sopivan väripilkun Oikearinteeseen. Istutin Arabellan rinteen yläosaan helteiden aikaan. Kastelin sitä ahkerasti ja sitten huomasin yhtenä päivänä paikalla ruskeaksi menneet versot. Kastelusta, niin taivaallisesta kuin kastelukannusellaisesta näyttää olleen apua. Tyveltä nousee vihreää versoa. Ideani saattaa siis kantaa hedelmää - tai tässä tapauksessa kukkaa.

Clematis alpina 'Purple Dream' - Tarha-alppikärhö


Runsaimmillaan kukkii suosikkini tarha-alppikärhö Purple Dream. Pari päivää sitten huomasin sen lykkäävän uutta versoa maasta, hiukan etäällä päävarresta. Matkalla korkeuksiin uusi verso on kietoutunut kärhön tyvellä kasvavan siperiankurjenmiekan ympärille. Saavat kuherrella keskenään. Luultavasti siperiankurjenmiekka häviää kilpailun.

Kotilot ja alppikärhö

Syksyllä niinikään risuuntumisen vuoksi alas leikkaamani alppikärhö aloitti hyvin kasvunsa. Sen hentoja versoja luikertelee ympäriinsä, jonka vuoksi olen käynyt niitä lähes päivittäin ohjaamassa kohti köynnöstukea. Yhtenä päivänä minua odotti ikävä näky. Kotiloita oli joukoittain napostelemassa kärhöäni. Teki mieli potkaista tuhdeinta kotiloa, mutta kengänkärkeni olisi tuskin osunut kotiloon. Poimin kasapäin kotiloja pulloon, jonka jälkeen ripottelin Ferramolia köynnöksen tyveen. Saman tien kiersin puutarhassa muutkin kotiloiden suosimat paikat.

Helteiden aikaan kotiloita ei näkynyt. Huijasin itseäni kuvittelemalla, että ne ovat kaivautuneet syvälle maahan, eivätkä enää löydä tietään ylös. Kyllä löytävät. Heti, kun maa saa vähänkin kosteutta. Sitä innokkaammin, kun tulee muutama runsaampi sade. Mitään kasvia kotilot eivät ole vuosien aikana puutarhastani saaneet hengiltä. Reiällisiksi sitäkin enemmän.

Corydalis - Pystykiurunkannus Safiirikiurunkannus 'Craigton Blue'

Katsokaa, miten hienoa sinistä kiurunkannusta sain Lappalainen etelässä -blogin Nilalta. Vuosi sitten istutin 'Porcelain Blue' -kiurunkannusta, joka ei noussut eikä siten myöskään kukkinut. Nila kysyi, haluanko tarhakylmänkukkaa, jota hänellä on runsaasti. Halusinhan minä. Samalla hän toi kiurunkannukset. En tiedä, onko kyseessä Porcelain Blue, eikä nimellä niin suurta väliä olekaan. 

Istutin saamani taimet aluksi ruukkuihin. Kun helteet helpottivat, lähdin istuttamaan saatuja taimia maahan. Saman tien kiurunkannukset alkoivat kukkia taivaansinisinä. Kiva, että pihassa on nyt keväämmällä kukkivia kiurukannuksia ja näitä sinisiä, jotka kukkivat kesäkuun puolella. 

PS. Saaripalstan Sailalta sain tiedon, että Nilan lahjoittama kiurunkannus ei ole pystykiurunkannus, vaan safiirikiurunkannus. Nila täydensi kiurunkannuksen nimeksi 'Craigton Blue'. Kiva tietää, kuka puutarhassani asuu. Kiitos kummallekin Sailalle ja Nilalle.

Lonicera x brownii 'Dropmore Scarlet' - Tulikuusama
 

Helteet ovat ainakin toistaiseksi ohi. Olemme saaneet kaksi kunnon ukkosmyräkkää, muutaman lyhyemmän jyrinän sekä rakeita ja vettä. Jaksaapa puutarhassakin tehdä nyt jotain, eikä koko ajan tarvitse murehtia kasvien kuolemista kuivuuteen. Perjantaisen lyhyen ukkoskuuron aikana lämpötila laski +12 asteeseen, mikä tuntui hyvin kylmältä. Auringon palatessa näkyviin lämpöasteet nousivat +15:een eli bikinejä ja hellehattua ei nyt tarvita.

Crataegus 'Paul's Secret' - Ruusuorapihlaja kukkii yhä runsaana.

Viileämmässä säässä on hyvät puolensa. Kasveilla ei ole niin hoppu kasvaa ja kukkia. Toukokuinen puutarha eteni pikakelauksella, jolloin puutarhuri ehti hädin tuskin nähdä kukissa nuput ja sitten jo putoavat terälehdet. Nyt hän ehtii töidensä lomassa myös ihastella aikaansaannoksiaan. Ja siinä ohessa kuunnella käen kukuntaa.

Sateenkaari 2.6.2024

Tahdon nähdä kukkaispellon,
kuulla helinän kissankellon.
Tahdon löytää sateenkaaren,
omistaa kauniin satujen saaren.
Poutapilviä mulla on tyynyn alla
kuljeskelen huolitta maailmalla.
Kaikkea tätä on kesä! 

Hyvää viikonloppua kaikille!32 kommenttia:

 1. Ruusuviidakko kuulostaa hurmaavalta. Voi noita kotiloita; teillä niitä on siis noin paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä luovun muista kasveista ja keskityn ruusuviidakon kasvattamiseen.
   Kotiloita on ollut meillä jo vuosia. Sateen jälkeen ne tulevat joukolla esiin. Silloin kerään niitä ahkerasti ja toki aina niitä esimerkiksi pihatöiden yhteydessä nähdessäni. Olen laittanut talon joka nurkalle ja muihinkin paikkoihin tätä varten säästämiäni pesuaine- ym. pulloja kotiloiden keräämistä varten, ettei vain tule kiusausta nakata niitä kauemmas. Sieltähän ne mönkivät takaisin ja tuottavat satoja uusia kotiloita. En tykkää kotiloista, mutta kun en niistä kokonaan eroon pääse, olen tottunut elämään riesan kanssa.

   Poista
 2. Kukkiipa tarha- alppikärhö ’Purple Dream’ todella kauniisti samoin, kuin ruusuorapihlajakin. Meillä ruusuista ei kuki vielä yksikään ja voi mennä aikaa ennen kuin niin tapahtuu.
  Helteet ovat nyt hieman hellittäneet, mutta sadetta kyllä taas kaivattaisiin.
  Upea sateenkaarikuva.
  Mukavaa viikonloppua sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Purple Dream on meillä osoittautunut uskolliseksi kukkijaksi. Samoin ruusuorapihlaja parantaa vuosi vuodelta. Tämän vuotisesta ei ehkä voi enää edes parantaa, kun nyt jo oksat ovat täynnä kukkia.
   Meillä on satanut lähes päivittäin. Tänäänkin ennusteissa näkyy saderintama runsaan tunnin kuluttua. Auringon paistaessa on kohtuullisen lämmin, mutta pilvien peittäessä taivaan lämpötila laskee alle +15. Viime yönä kasvihuoneessa lämpötila oli vain +4.6.
   Hiukan sadetta ja välillä paistetta sinun viikonloppuusi.

   Poista
 3. Hei, minulla on sama tilanne Viherpeukaloilta tilaamani Pink Fluffien kanssa tai oikeastaan pahempi. Istutin ne kuten sinä ruukkuun vavistumaan, eikä yksikään ole noussut. Samoin kävi idänunikkojen Little Dancing Girl kanssa. Kannattaisiko meidän kuitenkin vaatia rahamme takaisin ja ostaa tästä lähtien kukkamme kunnon taimina puutarhamyymälästä. Kesäterveisin Seija Porvoosta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Seija, olet oikeassa. On varmaan parempi laittaa viestiä Viherpeukaloille, ettei kasvu onnistunut. Ehkä syy on juurakoissa, kun sinullakaan eivät nousseet. Yleensä kellukat ovat olleet aika varmoja. Olen joskus aiemmin laittanut VP:lle palautetta kasveista. Eivät palauttaneet rahoja, vaan hyvittivät seuraavassa tilauksessa. Käytin hyvityksen muistaakseni syyssipuleihin.

   Poista
 4. Kyllä on kauniita kukkia. Yritin valita niistä kauneimman, mutta en osannut päättää - niin monta erikoista ja ihanaa. Kotilot ovat epämiellyttäviä. Meillä oli aikoinaan viljelyspalsta ja viimeisinä vuosina oli kotiloita runsaasti. Keräsin ne myös aina purkkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Puikoillanikin! Siksi minulla onkin monenlaisia kasveja, kun en osaa päättää kauneimmasta. Hankin sitten yhtä jos toistakin.
   Meillä oli kotiloita alkuvuosina vain yksittäisiä. Vähitellen vuosien myötä niiden määrä on lisääntynyt. Toivon jotain taikatemppua, jolla ne katoaisivat tai ainakin vähenisivät merkittävästi. Näin ei ole tapahtunut, joten kerään, minkä ehdin ja alistun elämään yhteiseloa kotiloiden kanssa.

   Poista
 5. Niin kaunista kukintaa :) Kaikki on etuajassa, juhannusruusu kukkii täällä tavallisesti juhannuksen tietämillä, nyt oli jo ensimmäisessä puskassa kukkia eilen illalla. Moni kasveista on ottanut siipeensä talven aikana, nousevat nyt pienempinä kuin tavallisesti ja kukinta paljon vähäisempää. Pääasia että ovat hengissä. Harmi sinun kellukoitasi. Tosi on, paras se on kun pääsee itse valitsemaan taimet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä juhannusruusu on jo vuosia ehtinyt kukkia ennen juhannusta, mutta harvoin sentään näin aikaisin. Talvi oli selvästi ankara monille kasveille. Useita on jäänyt kokonaan nousematta. Esimerkiksi salkoruusuista suurin osa. Olen tehnyt myös onnistuneita nettitilauksia. Paremmat mahdollisuudet onnistumiseen on kuitenkin, kun saa ihan itse pyöritellä kasveja käsissään.

   Poista
 6. Siellä on sitten satanut, täällä ei ole tullut sadetta juhannusruusun kukinta-aikaan, sillä viime sunnuntaina, kun satoi, se oli vielä niin alussa. Sinulla on melkoinen ruusupuisto. Ihana, mutta juurivesojen kanssa työläs. Tuoreina ne on onneksi aika helppo nykäistä käsin (no, siis nahkarukkaset kädessä), irtoavat hyvin juuresta. Juuri äsken vedin sammalruusun juurivesan, en saanut sitä aikoinaan istutettua riittävän syvään ja se tekee joka vuosi yhden juurivesan. Onneksi ei sen enempää.
  Täällä on vasta Tove Janssin innostunut leviämään juurivesoilla. Onneksi se tuli istutettua paikkaan, jossa se saakin levitä.
  Aivan upeat siperiankurjenmiekka ja kärhö! Niin täynnä kukkia kumpikin. Ja ihana sininen kiurunkannus! Todella upea. Siitä tulikin mieleen, että pitää tarkistaa omani tilanne. Toinen oli ainakin keväällä elossa, toinen näyttää kuolleen talveen. Nuo siniset kesällä kukkivat eivät muuten ole pystykiurunkannuksia, vaan safiirikiurunkannusta tai aika usein usean lajin risteymiä.
  Nyt on tosiaan ihanaa, kun sää viileni ja kukinnoista saa nauttia. Syreenit ovat nyt kukkineet todella pitkään, kun sää juuri niiden aloittaessa viileni! Idänunikot eivät täällä ole vielä aloittaneetkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sadekuuroja on tullut usein. Nytkin sataa ihan kunnolla. Tuoreita ruusunversoja on helppo nyhtää. Se vaan pitää ehtiä tehdä siinä vaiheessa, kun verso ei ole venynyt maan alla pitkälle. Suviruusulla on näköjään tapa suunnata jonkin matkaa maan alla ja sitten pongahtaa ilmoille. Silloin tarvitaan jo lapiota. Täytynee käydä sanomassa Tove Janssonille, että toisessa suunnassa olisi tilaa levittäytyä. Se kun tykkää nousemaan pikkupuutarhan käytävälle.
   Kiitos kiurunkannuksen nimestä. Korjaan sen tietoihini. Safiirikiurunkannus sopii hyvin sinikukkaiselle kaunottarelle. Se on selvästi rotevampi ja korkeampi kuin esimerkiksi Beth Evans.
   Miten ihmeessä saarellasi syreenien kukinta jatkuu yhä, eivätkä idänunikotkaan ole vielä aloittaneet? Yleensä saamme kuolata kaikkia ihanuuksia sinun blogissasi jo silloin, kun mantereella monet vasta venyttelevät lehtiään herätessään.

   Poista
 7. Kotiloita on löytynyt helteiden aikaan sellaisina useamman yksilön esiintyminä kun on kaivellut kivien kupeesta tai raottanut jotain kasvipehkoa. Sellaiset ryppäät on helppo poimia pois kasveja kiusaamasta ja heittää sinisiä rakeita perään. Minun sininen kiurunkannus ei kuki vielä, se kasvaa varjossa. Tekee muuten siementaimia mikä on kiva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotiloilla on tosiaan suosikkipaikkansa, josta niitä sateettomina aikoina kannattaa hakea. Ferramol on sen verran kallista, ettei sitä kannata turhiin paikkoihin edes kylvää.
   Toivottavasti safiirikiurunkannukseni kotiutuu ja ryhtyy tekemään siementaimia. Tykkäisin kovasti.

   Poista
 8. Ihania kuvia taas! Minä leikkasin keväällä ruusuja aika paljon, mutta olisi pitänyt toimia sinun tapaan ja ottaa reippaasti ihan koko pensas leikaten. Jouduin nimittäin tekemään uusintaleikkauksen niille oksille, jotka jätin pystyyn. Talven pakkaset ehkä olivat liikaa osalle ruusuista.
  Ihan mahtava on ’Purple Dream’, ostaisin sen, jos tulisi vastaan.
  Minulle kävi ihan samoin, kun tilasin Viherpeukaloiden samaisia kellukan juurakkoja. Ihan surkeat rääpäleet, eivätkä kaikki lähteneet kasvamaan. Tänä vuonna ei edes pääse näkemään, onko kellukka oikeaa lajia. Minulla on monen juurakon suhteen käynyt samaan tapaan kyseisen firman ostoslistalta tilattuani - ja on tullut myös eri lajia kuin tilattu tuote. Ei kyllä tee mieli enää sieltä ostaa juurakoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi! Pensasruusujen alasleikkaaminen kannatti. Ne ovat reippaassa kasvussa, reheviä ja lehteviä ihan tyvestä alkaen. Nuppuja on paljon Ritausmaa lukuunottamatta. En ole sen suhteen huolissani, koska se aloittaa kukintansa näitä muita myöhemmin. Tarkoitus on kuvata ruusupensaita, kunhan saan paikkoja siistittyä - ja sade loppuisi.

   Purple Dream on uskollinen kukkija. Suosittelen lämpimästi.

   Laitoin juuri VP:lle sähköpostia kellukoista. Olen joskus aiemminkin saanut heiltä huonoja kasveja. Silloin he eivät maksaneet rahoja takaisin, vaan hyvittivät seuraavassa tilauksessa. Tilasin sitten syyssipuleita. Olen myös saanut eri lajeja, mitä olen tilannut. Näinä kertoina olen päättänyt, että nyt saa moiset tilaukset loppua. Sitten taas haksahdan tilaamaan nähdessäni jotain nättiä. Laita sinäkin firmalle reklamaatio. Kellukoiden kanssa on ilmeisesti ollut hankaluuksia muillakin, kun myös Anonyymi (tuossa ylempänä) kertoi pettyneensä.

   Poista
 9. Mikä siperiankurjenmiekka! Kuinka saat sen kukkimaan noin komeasti? 'Purple Dream' on myös upeassa kukassa. Kelpaa esitellä blogissa.
  Ovatpas kotilot löytäneet alppikärhösi! Oikein sukukokous samassa kasvissa. Toisaalta on hyvä, että niitä on paljon yhdessä kohtaa, niin on helppo kerätä koko poppoo talteen. Löysin itse yhden sadekuuron jälkeen aurinkopenkistä isotähtiputkista melkein kolmekymmentä kotiloa. Muualta niitä ei sillä kertaa löytynyt mutta melkein joka sateen jälkeen saa jostain puskasta helposti useamman kerättyä. Eivät ne täälläkään ole mitään mittavia tuhoja saaneet aikaiseksi mutta enpä halua silti kokeilla, mitä tapahtuu, jos niiden antaa rellestää ihan vapaasti.
  Suloinen kiurunkannus, värikin niin herkkä ja kesäinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole tehnyt siperiankurjenmiekoille mitään. Eivät ne tavallisesti näin runsaana kuki. Viime kesänä katselin, että parissa paikassa ne kaipaavat jo jakamista. Purple Dream kukkii joka vuosi hienosti, mutta nyt sekin laittaa parastaan.
   Oikea kotiloiden sukukokous tosiaan. Niitä oli kyllä helppo napsia pois, parhaimmillaan sai kerralla kaksi kerättyä. Sinunkin pihallasi kotiloilla taitaa olla lempipaikkansa. Niiden tietäminen ja tarkastaminen helpottaa torjuntaa. Keräämnen tuntuu välillä toivottomalta touhulta, mutta eipä sitä malta jättää tekemättäkään. Lohduttaa ajatella, että yhden keräämällä saattaa välttyä 100 uudelta kotilolta.

   Poista
 10. Hämmentävän kaunis kukoistus sinulla on puutarhassasi!
  Kiitos, kun jaoit kuvat ja tarinat niiden takana 🥰.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna! Välillä pelkään jorisevani ihan liikaa kyllästyttäen lukijat. Sanat vain soljuvat, tai pikemminkin sormeni seikkailevat näppäimistöllä innostuessani kirjoittamaan.

   Poista
 11. Ruusuviidakko kuulostaa aika hurmaavalta paikalta:)
  Minä leikkasin ruusutarhan ruusut tänä vuonna taas matalaksi, muutoin sinne ei olisi kunnolla enää mahtunut pöytä ja kaksi tuolia;) Nyt odotellaan tuleeko kukkia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon sinunkin ruusujesi vielä kukkivan. Pääset sitten niiden luo istumaan ja kukkia tuoksuttamaan. Yllättävän nopeasti leikatut ruusut lähtivät kasvuun ja ovat nyt entistä ehompia. Nuppujakin on jo paljon.

   Poista
 12. Kyllä on henkeäsalpaavan kaunista. Uskomattomia nuo suviruusut ja iirikset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Enkulin käsityöt! Uskot varmasti, että minusta on ihanaa kulkea katselemassa kukkivia kasvejani.

   Poista
 13. Kiva puutarhakierros jälleen.
  Kotilot ovat örkkejä ja heti niitä ilmaantui, kun vähän satoi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maarit, että jaksoit lukea ja kuvat katsella.
   Viime öisen sateen jäljiltä noita pikkuisia örkkejä taitaa olla taas pilvin pimein pitkin puutarhaa. Ahkeraa keräämistä siis tiedossa.

   Poista
 14. Kiitos kauniista puutarhakierroksesta ja oikein ihanaa kesää sinulle ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Suvi! Nautihan sinäkin kesän kauneudesta.

   Poista
 15. Minä olen hävittänyt jo yhden ruusun kun teki niin paljon sivuversoja. Vielä ajattelin hävittää ainakin kaksi . Kauniita mutta hankalia . Minulla on ylhäällä sen kiurunkannuksen nimi laitan sen sinulle tulemaan kun löydän .
  Ihana Mai Tai ❤️ .
  Kivasti kuvattu unikon nuppu .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isokokoista ja vuosia paikallaan kasvanutta pensasta on vaikea kaivaa pois. Ainakaan käsivoimin. Saattaa olla, että joskus siihen urakkaan ryhdyn.
   Kiitos kiurunkannuksen nimestä. Kiva tietää, kuka puutarhassani asustaa.

   Poista
 16. Laitan vielä kuvan sulle tulemaan mutta nimi on Craigton Blue

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!