sunnuntai 2. elokuuta 2015

Taimikaupoilla


Perjantaina lähdin vihdoin istuttamaan tyttären pihaan jo toukokuussa hänelle nimipäivälahjaksi luvattuja norjanangervoja. Ensin piti hakea matkan varrelta muutama säkki multaa ja tietenkin ne luvatut angervot. Tytär astuu Nurmijärvellä ja niinpä poikkesin matkan varrella olevaan Handolinin taimitarhaan ostoksille. Koska pieni autoni oli jo tupaten täynnä tavaraa, en tehnyt kauppoja angervojen lisäksi muista kasveista, mutta kysyin, saisinko ottaa muutaman kuvan blogikirjoitusta varten. Ja sainhan minä.Handolinin taimitarha sijaitsee Nurmijärven Röykässä (Peräkorventie 50). Isommalta Lopentieltä (tienro 132) ei taimitarhalle ole pitkää matkaa. Jos vain liikutte niillä seuduilla, suosittelen poikkeamaan Handolinin taimitarhalle, sillä siistimpää taimitarhaa saa kyllä hakea. Joissain nettikeskusteluissa paikkaa on sanottu kalliiksi, mutta enpä kyllä täysin mene sitäkään väittämää allekirjoittamaan. Harva taimitarha kilpailee hinnoilla suurten jättien tai markettitaimien kanssa. Laadulla ne sen sijaan päihittävät honkkarit ja kraudat mennen tullen.


Handolinilla vallitsee kyllä aivan esimerkillinen järjestys. Kasvit ovat hyväkuntoisia, selkeästi sijoitettuja ja helposti löydettävissä. Kaikissa taimissa on nimilaput ja myös hinnat hyvin esillä. Ei mahda mitään, mutta minun pikkutarkka sieluni nautti suunnattomasti tällaisesta selkeydestä ja siisteydestä. Jo portilta taimitarhan pihaan ajettaessa saa sellaisen tuntuman, että täällä kasveista todella välitetään.


Myymälästä löytyy monenlaista tarvittavaa pihaan ja puutarhaan. Myös kesäkukkia on jonkin verran.


Olisi tietenkin pitänyt haastatella tarhuria vähän enemmän, mutta olin kuitenkin liikkeellä lähinnä tavallisena asiakkaana, enkä juttua tekevänä journalistina.

Kuvattuani riittävästi jatkoin matkaani istutushommiin, jossa minua avusti tyttären kaksi 10-vuotiasta maatiaiskissaa. Tällä kertaa en kuvannut niitä, sillä mustat pilvet vyöryivät uhkaavasti ja jättikokoiset sadepisarat alkoivatkin rummuttaa auton kattoa heti kaasuttaessani kohti päivän seuraavaa kohdetta eli Järvenpään pihapalvelua, joka sijaitsee Järvenpään Haarajoella, aivan vanhan Lahdentien (tienro 140) tuntumassa. Helsingistä päin ajettaessa kannattaa olla tarkkaavainen, ettei 80:n nopeusalueella porhalla ohi, sillä aluetta tuntemattomalle puutarha tupsahtaa esiin varsin yllättäen.


Paikkaa on kovasti kehuttu ja se olikin eräs syy, miksi sinne päätin ajaa, vaikka se sijaitseekin täysin eri suunnassa, kuin kotini. Haluan kartoittaa sellaisia taimitarhoja, jotka ovat edes kohtuullisen matkan päässä kotoani. Haarajoki alkaa olla sen verran kaukana, ettei sinne ihan joka puskan vuoksi kannata lähteä. Linnuntietä matkaa ei niin hirveästi meiltä Haarajoelle tule, mutta autolla kilometrejä kertyy lähemmäs 80. Yhteen suuntaan.


Järvenpään pihapalvelussa valikoima on kyllä melkoinen. Sieltä saattaa löytyä erikoisuuksia, joita on turha edes kysyä monista pienemmistä myymälöistä. Palvelu on ystävällistä ja asiantuntevaa sekä tarvittaessa myös neuvovaa.


Paikka on minusta hiukan rähjäinen, mikä näyttää olevan taimitarhoille varsin tyypillistä.  Tietenkin tällä hetkellä moniin ulkoalueisiin vaikuttaa voimakkaasti nämä iänikuiset sadesäät. Märkyys teki tarhan käytävät paikoin mutavelliksi. Kasvien sijoitteluideasta pääsi kohtalaisen nopeasti selville ilman myyjän apuakin.


Hiukan minua häiritsi se, että kasvien nimet oli paikoin tökätty kunkin ryhmän oheen, mutta yksittäisissä kasveissa ei likimainkaan kaikissa ollut nimilappuja. Nimilappu on ainakin minulle erittäin tärkeä, enkä välttämättä enää kotiin päästyäni muista kaikkia, puhumattakaan muutaman päivän päästä. Itsekin ostin kahta erilaista keijunkukkaa, mutta huomasin sentään valita sellaiset, joissa oli nimilaput.


Toinen asia, mikä minua täälläkin ihmetytti, oli monien tamien epäsiisti ulkoasu. Joissakin purkeissa näytti kasvavan enemmän rikkaruohoja, kuin itse myytävää kasvia. Tietenkin tässä vaiheessa kesää monet perennat ovat jo kukkimisensa kukkineet, eivätkä välttämättä enää näytä kovin edustuskelpoisilta. Silti taimen kera samassa purkissa soisi olevan lähinnä multaa, ei mitään ylimääräistä.


Kuten kuvista näkyy, erilaisia nimilappuja ja -kylttejä on esillä, mutta monista oli aurinko polttanut tiedot näkymättömiin tai tussikirjoitus lionnut vesisateissa.


En tiedä, mistä olin saanut päähänpinttymän, että täällä olisi jotenkin enemmän tarjolla kotimaisia perennoja. Oli niitäkin, mm. Talman lehtopuutarhasta. Mutta varsin paljon oli myös tuontitavaraa. Samoja monikielisiä lappusia löytyi useista kasveista, kuin muillakin taimitarhoilla ja markettien kylkiin nousevilta kesäpuutarhoilta. Suvikummun Marja opasti minua taimien nimikylttien tulkitsemisessa puutarhabloggaajien kesätapaamisella Pinsiön taimistolla. Kiitos vain hänelle, sillä katselen taimia kaupoissa nyt aivan eri silmällä.


Hintataso tässä myymälässä ei ole sieltä halvimmasta päästä. Tosin nyt myymälässä oli hyviä tarjouksia mm. kärhöissä. Ostin kilpiangervon (tuontitaimi) 6 eurolla, kaksi kotimaisen tuotannon keijunkukkaa (Midnight Rose) á 8 euroa ja yhden Beauty Colour -keijunkukan (tuontitaimi) 7,50 eurolla. Ostamani taimet ovat pieniä, mutta hyväkuntoisia. Vertailuna mainittakoon, että runsas viikko sitten ostin isokokoisen purppurakeijunkukan rautakaupan puutarhaosastolta 4,50 eurolla. Espoolaisessa taimimyymälässä vielä isompi maksoi 10 euroa.


Havupuolella jäin kaipaamaan jälleen niitä nimilappuja ja selkeitä hintatietoja. Aivan varmasti olisin niitä saanut myyjiltä, mutta sesonkiaikaan alkaisi kyllä nyppimään myyjän jonottaminen pelkän hinnan esille onkimiseksi. Pidän tärkeänä, että hinnat ovat yhtä selkeästi esillä, kuin kasvin muutkin tiedot.


Kesäkukat olivat tosi hyväkuntoisia ja niitä olisi saanut edullisesti. Näki selvästi, että kukkia oli hoidettu, eikä sateiden annettu piiskata niitä kelvottomaan kuntoon. Myymälän puolella oli myynnissä myös leikkokukkia, pieniä puutarhapatsaita ja kortteja, joten vieraisille mennessä voisin hyvinkin poiketa tällaiseen myymälään hakemaan tuliaisia.


Olisiko arvioni Järvenpään pihapalvelusta myönteisempi, jos olisin käynyt siellä ennen Handolinin taimitarhaa. Ehkä hivenen, mutta tuskin paljon. Ulkoiselta olemukseltaan Järvenpään pihapalvelu ei paljon poikkea useimmista taimitarhoista, joissa olen tämänkin kesän aikana ostoksilla käynyt. Suomalaiseen tapaan ei ilmeisesti kuulu koreilla puitteilla, eikä oheistuotteilla tai -toiminnalla. En vaan mahda mitään sille ajatukselle, että kasvitkin saattaisivat mennä paremmin kaupaksi, jos myyntiympäristö olisi laitettu ainakin siistiksi, miksei myös kauniiksi. 


Aika monet jo harrastavat kotimaassakin puutarhamatkailua, johon kuuluu vierailut taimi- ja puutarhamyymälöissä. Näiden kesäretkien tarkoituksena on yhdistää sekä huvi että hyöty. Matkoille lähdetään yleensä kaksin tai isommalla porukalla ja kaiken kauniin lisäksi antimena halutaan ideoita omaan puutarhaan ja tietenkin myös mukavia kasvituliaisia sekä kaikenlaista muuta oheistuotetta. Kunpa meillekin nousisi tukholmalaisen Zetasin tapaisia keitaita, jonne puutarhaihmiset tekisivät jokakesäisiä vaelluksiaan.


Ei aio lytätä tätä haarajokelaista taimitarhaa. Ehdottomasti sinne kannattaa mennä taimiostoksille, sillä valikoima on toistaiseksi tutustumistani Uudenmaan taimitarhoista ehdottomasti monipuolisin. 

Koko pitkän päivän olin onnistuneesti välttänyt kastumisen, vaikka matkan varrelle olikin osunut useampi todella rankka sadekuuro. Taivaalla alkoi jälleen näyttää siltä, että kohta tulee vettä ja paljon, joten päätin suunnistaa kohti autoa ja kotimatkaa.


Tarkoitukseni ei ole tehdä mitään kattavaa taimimyymäläkartoitusta, mutta aion jatkossakin kirjoittaa kokemuksia ja tuntemuksia eri myymälöistä. Jokaisella on tietenkin omat mieltymyksensä ja eri ihmiset arvostavat erilaisia asioita. Jotenkin minusta tuntuu, että meillä olisi täälllä Suomen maassa paljon kehittämistä tälläkin saralla. Meidän karut olosuhteemme asettavat erityisvaatimuksia kasveille, mutta mikä estää kääntämästä sitä voimavaraksemme.
 

20 kommenttia:

 1. Tuo Handolin on sellainen jonka voisin pistää korvan taakse. Se on aika lähellä appivanhempia joten ei olisi suuri koukkauskaan. Minullekin tuli sama mieleen, Ruotsissa on aivan mahtavia taimimyymälöitä, joissa on mukavat oleskelualueet ja kahvilatkin. Kun alue on hyvinhoidettu niin tietysti ihmiset viihtyvät kauemmin ja ostavat enemmän. Toivoisin että Suomessa ainakin tuosta asiasta otettaisiin mallia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elmeri, kannattaa tosiaan käydä tutustumassa Handolinin taimitarhaan. Se on perheyritys ja kehuessani siisteyttä ja järjestystä, myyjä totesi, että se on heille tärkeä tavoite ja kuuluu osana taimitarhan ylläpitämiseen. Kurkista heidän kotisivujaan, siellä on hinnastot ja muut tiedot nähtävissä.

   Poista
 2. Minäkin voisi pistäytyä Hadolinilla, kun ajelen joskus lähiseudulla.

  Olen kanssasi samaa mieltä Järvenpään pihapalvelun rähjäisyydestä. Sain todella kaivella kärhöpurkkeja, jotta löysin sellaisen, missä kärhökin kasvaa eikä pelkkää horsmaa. Mutta itselleni se oli paratiisi näihin paikallisiin taimitarhoihin verrattuna. Joskus, kun kasveissa ei ole nimilappua, niin silloin otan kännykällä kuvan kyltistä ja kasvista, niin muistan vielä kotonakin, mitä olen ostanut.

  Viikolla pistäydyin tutustumassa Kauppilan valikoimaan Turussa. Siellä taimet olivat huomattavasti paremman näköisiä mitä Haarajoella, mutta hintataso oli mielestäni korkeampi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinänsä Järvenpään pihapalvelun rähjäisyys ei ollut mitään ihmeellistä, sillä tosiaankin siihen törmää muuallakin. Valikoima on kuitenkin mahtava ja sen vuoksi kannattaa mennä ostoksille.
   Kauppilasta olen tilannut jotain netin kautta ja olen ollut niihin tyytyväinen. Hintojen vertailu on toisaalta vaikeaa, kun jossain joku on edullinen ja joku toinen taas kallis ja päinvastoin. Pitäisi ensin tehdä itselle suunnitelma ja sen jälkeen viereen eri paikkojen hinnat. Minusta kyllä 7-8 euron taimihinnat pienissä perennoissa alkavat olla kipurajoilla.

   Poista
  2. Ja koskaan ei voi tietää, ainakaan nettitilauksissa, että millaisen taimen saa. Nytkin sain Kauppilassa valikoida, että löysi hyvän taimen. Kirjoituksesi innoittamana tutkin tarkemmin Kauppilan taimia ja vain 2 tainta seitsemästä oli kotimaisia. Oletin ilman muuta, että isolta puutarhalta saisi kotimaisia taimia, mutta väärässä olin :( Täytyy olla vastaisuudessa tarkemmin.

   Poista
 3. Minusta tälläinen puoleeton tosi harrastajan mielipide on paikallaan.
  En ole itse käynyt koskaan kummassakaan myymälässä, joten minulla ei ole omaa mielipidettä kyseisitä kohteista.
  Mutta minusta olisi tärkeää nostaa esiin hyviä ja monipuolisia yksityisten yrittäjien taimitarhoja Suomessa. Moni hyväkin taimitarha jää huomiotta, vaikka niihin olisi joskus todella mukava käydä tutustumassa. Ja ehkä tälläinen ´arviointi` voisi nostaa siisteys- ja valikoimien tasoa yleisestikin koko Suomessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin pitkään, kuinka rehellinen uskallan olla. Annoin Järvenpään pp:lle käyntikorttini, joten mitenkään selän takana en aiheesta urputa. Jos itse olisin alan yrittäjä, ottaisin mielelläni palautetta vastaan. Miten ihmeessä voi tietää, mitä asiakkaat tahtovat, ellei kukaan sitä koskaan sano. Olen vakuuttunut, että Suomessa on ihan samanlaiset mahdollisuudet hienoihin taimimyymälöihin ruotsalaiseen tapaan. Ehkä sellaisia vielä tänne saadaankin.

   Poista
 4. Kiitos viitseliäisyydestä, tällaisia esittelyjä on mukava lukea ja olit hienosti höystänyt molemmat käynnit omilla tuntemuksillasi. Minä haluan myös, että nimet ja hinnat ovat selvästi näkyvissä. Tuo Handolinin taimitarha vaikutti todella mielenkiintoiselta. Täytyy laittaa nimi vihkoon ylös, jos joskus satun sinne suuntaan jostain syystä menemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Handolinin taimitarha on paikassa, jonne ei välttämättä tule lähdettyä, ellei syystä tai toisesta tiedä siitä. Uskon, että tällaisia perheyrityksiä on eri puolilla enemmänkin ja niistä olisi mukava kuulla. Järvenpään pihapalvelusta olen kuullut aiemminkin, mutta kun ei siihen suuntaan harvemmin on mitään asiaa, ei ole tullut käytyä. Se sijaitsee kuitenkin sen verran keskeisellä paikalla, että varmasti asiakkaita riittää jo siksikin. Ja luultavasti menen sinne uudemmankin kerran ostoksille, sillä valikoima on erittäin laaja.

   Poista
 5. Minullekin molemmat ihan uusia taimitarhoja mutta varmasti poikkeamisen arvoisia. Ja ehdottomasti minustakin pitää olla kyltti joka taimessa ja myös hinta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä pääkaupunkiseudulla riittää asiakkaita, joten on hyvä tietää eri paikoista. Sitä paitsi taimien vuoksi joskus viitsii lähteä pidemmällekin.

   Poista
 6. Toivottavasti minäkin vielä loppukesästä pääsisin johonkin taimistolle. Siellä on varmasti hyvä valikoima ja paljonkin eri taimistoja.. On varaa valita.

  VastaaPoista
 7. Handolinin taimitarha on aika lähellä minua, usein matkan varrella. Olen pistäytynyt siellä pari kertaa ja tehnyt samoja huomioita kuin sinäkin. Hyötypuita ja -pensaita oli myös runsaat valikoimat. nimilappujen puuttuminen on minustakin harmittavaa ja kyllä hintakin on tärkeää informaatiota.

  VastaaPoista
 8. Kyll sateine kesä varmaa tekee tepposet taimitarhoillakin..toisaalta jos kuivaa niin sama juttu taitaa olla. itse kaipaan aina noita taimilappuja jokaiseen purkkiin, ei ole sateesta se kiinni!
  Kiinnitän huomion myös siihen jos purkissa kasvaa paljon rikkoja..ei tie mitä vie kotiin..

  VastaaPoista
 9. Olipas mukava taimistoesittelypostaus =) Uusiin taimistoihin on aina mukava tutustua ja kun tuo ei ole ihan mahdottoman matkan päässä niin vaikka joskus poikkeaisi =)

  VastaaPoista
 10. Kiitos esittelystä. Tätä luki ja kuvia katselin mielelläni, vaikka eivät ihan mun hankintaalueelle sovi sovittamatta ;)

  VastaaPoista
 11. Kiitos taimistoretkestä ja esittelystä. Harrastajan mielipide on puolueeton, olen siis kanssasi samaa mieltä, siisteys taimistolla on hyvin tärkeä ja nuo nimilaput. Ulkomaiset taimet yleensä jätän kauppaan. Nuo taimistot ovat aika kaukana, mutta laitetaan nimet ylös, jos vaikka kesälomareissulla autonnokka osoittaisi sopivaan suuntaan! Silloin Pinsiön taimistolla kun käytiin, kalskahti omistajan kommentti korvaan - usealle kukkalajikkeelle on hoitaja joka on niistä kiinnostunut, ne tulee hoidettua, mutta jos lajikkeesta ei ole kukaan kiinnostunut, ne jää hoitamatta...outo lause taimiyrittäjältä mielestäni! Taimistojen hintahaitari on aikamoinen!

  VastaaPoista
 12. Hyvännäköiset istutukset taimitarhalla! Ja heti alkoi maa polttaa jalkojen alla - päästävä taimiostoksille:)

  VastaaPoista
 13. Kiitos, tämä oli hyvä postaus! Molemmat paikat ovat minulle uusia.

  VastaaPoista
 14. Oi, jaan niin tuskasi epämääräisten hinta- ja lajitietomerkinnöistä. En mitenkään {varsinkaan alan ammattilaisena} pysty käsittämään huonoa ja puutteellista myymälämarkkinointia. Itsellä ainakin kunnolliset kuvat, tiedot ja hinnat aiheuttavat herkemmin ostopäätöksen.

  Hitsi, kun olen autoton enkä pääsee tarpeeksi kätevästi käymään pk-seudun puutarhoissa, toisaalta varmasti kukkaro kiittää. :)

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!