perjantai 18. maaliskuuta 2016

Takatalven makua


Eilen oli mitä upein kevätpäivä. Aurinko paistoi, linnut sirkuttivat ja ränneistä kuului melkoinen lorina. Rahtasin korkeita tikkaita pitkin alapihaa kiinnittääkseni lupaamani loput linnunpöntöt puihin. Osa pöntöistä on vanhoja ja ne pääsivät putsauksen ja pienen kohennuksen jälkeen takaisin puihin. Pönttöjen sijoittamista piti hiukan miettiä, sillä en halunnut laittaa pönttöjä sellaisiin puihin, joiden alla Juusolla on tapana kesäisin köllöttää. Lentoa harjoittelevat poikaset saattaisivat pudota suoraan surman suuhun.

Olen nyt rekisteröinyt 7 linnunpönttöä Ylen Miljoona linnunpönttöä -tapahtumaan. Kaikkiaan pönttöjä on jo rekisteröity 306 010, joista 2164 löytyy omasta kotikunnastani.


Olin ajatellut, että Ukkokulta ripustaisi tämän toisen pönttösatsin, mutta totesin sitten, että varmimmin ne puihin päätyvät, mikäli itse käyn ne ripustamassa. Itse asiassa korkeilla tikkailla killuminen aurinkoisessa säässä oli ihan mukavaa. Näköalat olivat mukavat ja rauhallistakin korkeuksissa oli. 


Lumiaikaan tulee vähemmän alapihalla tepasteltua, kuten näistä hohtavista hangistakin huomaa. Paljon on vielä pihamaalla lunta, vaikka melkoisesti hangen pinta on vajonnut. Mustaherukka Pohjanjätitkin ovat vielä enimmäkseen lumen valloittamia.


Pajuangervoista osa on saanut oksansa suoraan, mutta osa vielä kumartelee lumessa.


Tänään sitten pitikin aamulla hieraista silmiään ikkunasta ulos katsoessa. Lunta pyrytti oikein kunnolla ja tuuli ujelsi nurkissa. 


Eipä olisi naapurin ennustus voinut paremmin osua nappiin, kun hän eilen auringossa kylpevää tienreunusta katsellessamme totesi, että "vielä jonain päivänä tuokin kaistale on lumen peitossa". Jouduin aamulla tekemään kunnolla töitä saadakseni auton ikkunat lumesta ja jäästä puhtaiksi.


Ei anneta tällaisen yksittäisen takatalven kevättoiveitamme häiritä. Takatalvia tulee ja menee ja kohta taas päästään jatkamaan pälvipaikkojen ihastelua. Sillä välin nautiskellaan kertakaikkisen upeasta valosta, joka lisääntyy päivä päivältä.

Oikein mukavaa viikonloppua kaikille! 

Muistattehan, että huomenna lauantaina valot sammuvat illalla tunniksi alkaen 20.30.
 

26 kommenttia:

  1. Ei anneta häiritä pienten takatalvien. Täällä vielä aurinko paistaa, mutta on älyttömän kylmä.
    Pidetään pään sisällä kevätmieli. :)
    Mahtavan määrän olet laitellut linnunpönttöjä. Voi, että munkin tekis mieli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt täälläkin paistaa aurinko, mutta navakka tuuli ja muutaman asteen pakkanen samanaikaisesti tekevät ilmasta hyytävän kylmän. Tokihan sitä toivoisi lämpöä ja aurinkoa, mutta pakko olla realisti. Tämä nyt vain on Suomen kevättä, eikä sitä toivomalla muuksi muuteta. Siispä sopeudutaan ja odotetaan niitä lämpimiä päiviä.
      Kaikki pöntöt löytyi kellarista, joten vaiva ei ollut kovin suuri. Osa on lasten aikoinaan tekemiä, osa muualta. Ylen miljoonapönttöhanke innosti ja muutenkin sitä mielellään yrittää tehdä pieniä tekoja luonnon puolesta.

      Poista
  2. Voi harmillista miten paljon lunta! Täällä oli maa aamulla 1 mm lumivaipan peitossa, mutta onneksi se häipyi auringossa. Tuuli on kyllä hyytävä. Tsemppiä takatalveen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmillista, mutta ohi menevää. Kuten tuossa Riinalle totesin, Suomen kevät on tällaista ja siihen on sopeuduttava. Kyllä se tästä vielä lämmöksi muuttuu. Minua ei muutamat takatalvet hyydytä.

      Poista
  3. Meillekin tuli lunta, mutta ei ihan noin paljon kuin teille! Mikäs lumimagneetti siellä teilläpäin mahtaa olla! Toisaalta maaliskuussa on ollut joskus vielä enemmänkin lunta (vuonna 1988 oli ihan mahdoton määrä lunta, paljon enemmän kuin nyt ja toukokuussa oli hellepäiviä, joita vauvan kanssa vietin :D). Nuo Sinun lumisadekuvat ovat muuten valoisan kevätlumisateen kuvia eikä harmaita talvilumisateen! Kevättä kohden mennään ja pian se lumi sulaa!

    Aurinkoista viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän tontti on varsinainen lumimagneetti. Tänne taitaa sataa naapurikuntienkin lumet. Kyllä se tuosta lähtee, kunhan kevät nyt taas aikansa keikkuu. Pikkaisen tietenkin laskee mielialaa, mutta siltikin parempi nyt kuin vappuna.

      Eikös ole jännä, miten ne vuodet, jolloin lapset olivat pieniä - erityisesti vauvoja - jäävät kovin elävästi mieleen. Muistan varmasti ikäni sen hirvittävän lumimyräkän kevättalvesta 1982, jolloin yritin saada esikoisen vauvanvaunut bussipysäkiltä kotiin. Matka ei ollut pitkä, mutta kun lunta tuli hetkessä aivan järkyttävä määrä, eikä missään ollut auran auraa. Puolittain kannoin, puoliksi raahasin vaunuja perässäni metri metriltä kotia kohden matkaten. Koko liikenne oli täysin jumissa. Hyvä, että se bussi ylipäätään saapui, vaikka reilusti myöhässä, että pääsin lapseni kanssa kotiin.

      Poista
  4. Upeita pönttöjä. Tosiaan takatalvi täällä kyllä aurinko paistoi mut hirviän kylmä viima:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevät vähän pyristelee, mutta kyllä se sieltä tulee.

      Poista
  5. Vanhan surmaahan se uusi rätä on :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rätä, uusi murresana minulle. Ymmärsin kuitenkin lauseyhteydestä, mitä tarkoitat.

      Poista
    2. No höh kirotusvirhe tuo rätä. ;)

      Poista
  6. Hienoja pönttöjä. Jännä tuo tikapuilta otettu kuva. Meillä paistoi tänään aurinko, mutta oli hemmetin kova viima ja sää pysyi koko päivän pakkasen puolella. Mukavaa viikonlopun alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näköjään kylmää on tänään kaikkialla. Kyllä se kevät sieltä taas tulee.

      Poista
  7. TUo pönttöjen rekisteröinti on hyvä kannuste laittaa niitä omaan pihaankin. Musta jokainen kynnelle kykenevä voisi tehdä kaksi ekologista tekoa: kasvattaa yhden ison puun pihaan ja laittaa linnunpönttöjä. Jos suinkin mahdollista. Myös jonkun risukasan jättämäninen jonnekin pihan laidalle olisi hyvä homma! Hyvä sinä ja 7 pönttöä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kati! Puutarhaharrastuksen myötä innostus luontoon ylipäätään on muuttunut ja kasvanut. Linnuilla on olennainen rooli puutarhassa ja lisäksi niitä on niin mukava seurata. Oletko muuten jo iltaisin kuunnellut, kuinka mustarastas lurittelee. Ehkei tänään, kun on niin kylmä.

      Poista
  8. Oho, meillä paistoi tänään aurinko:) Yö pakkanen teki hyvät hankiaiset. Kävin potkurilla potkimaan Roopen kanssa pitkin peltoja. Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päivän mittaan täälläkin aurinko tuli esiin, mutta kylmää on edelleen. Hankikanto on ollut jo useampana päivänä varjoisissa paikoissa. Vaan eipä sitä usein pellolla potkurilla pääse huristelemaan.

      Poista
  9. Meillä satoi lunta eilen illalla, ei kuitenkaan paljon.
    Nyt on ollut hyvinkin aurinkoista, mutta ulkona on melko kylmä tuuli ja edelleen on pajunkissat hekematta, viluttaa ja kurkku tuntuu kipeältä........
    Tuo linnunpönttöasia on vallan hyvä ja nyt kun menemme maalle pitää katsoa miten siellä on pönttöjen laita.
    Hyvää viikonloppua sinne teille ja myöskin eräälle ihanalle ystävälle......rapsutukset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on paljon flunssaa liikkeellä. Toivottavasti se vain pikkaisen hipaisee sinua ja poistuu vikkelästi.
      Linnunpönttötalkoot on minusta hyvin positiivinen juttu ja siihen oli helppo lähteä mukaan. Tuskin tässä laajuudessa olisin ilman tätä kampanjaa huomannut lähteä.
      Eräs ystävä tässä vieressäni kiittää kovasti rapsutuksista ja kellii onnellisena selällään. Mikä on ollessa, kun mamma häntä hellii.

      Poista
  10. Täällä oli tänään aurinkoinen sää, mutta hyvin kylmä ja jäätävä tuuli sai pukeutumaan lämpimästi. Yöllä oli tullut jopa hieman lunta. Kevät keikkuen tulevi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylmää on, nyt aamulla kun -10 astetta pakkasta. Täysikuun aika lähestyy ja usein silloin on kylmää. Kyllä se tästä taas lämpiää.

      Poista
  11. Et takuakaan miten rauhoittava on tuo luminen havukuvasi<3

    Miten niin sähköt pois klo 20.30. Se ei passaa! Minun ainoa leponi on lauantai-illat, jolloin saunomme, sitten katsomme jotain hyvää tallenteelta ja nautimme homejuustoja&hedelmiä kera filmin tai sarjan. Launtai-iltaani ei kosketa:)

    Sinulla on alakuvassasi jouluruusu. Osaatko sanoa, miksi minulla täällä Keski-Suomen saarella ja äidillä nyt länisrannikolla, lehdet aina talven jälkeen ovat kuivuneet eli kuolleet? Sinullahan nuo ova tihan iskussa.

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena, valmista herkut ja sauna siten, että kaikki on valmista klo 20.30. Menkää silloin saunaan tai aloittakaa romanttinen illallinen kynttilän valossa. Sähköjä ei tarvitse laittaa pois päältä, ainoastaan enin osa valoista. Tunti kuluu nopeasti ja iltaa voi jatkaa leffan parissa. Tai katsoa sekin kynttilöiden loisteessa.

      Pälvikuvassa ei ole jouluruusu, vaan varjoyrtti. Sen lehdet muistuttavat paljon jouluruusua ja se on ikivihreä maanpeiteperenna. Monena talvena jouluruusu lehdet ovat ruskettunut ja nytkin lumesta pilkistävän jouluruusuni lehdet ovat pikemminkin punaruskeat. Kasvi on silti elossa ja työntää kevään edistyessä uusia vihreitä lehtiä.

      Poista
  12. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  13. Sulla on mukavasti asuntoja linnuille! Minäkin kävin rekisteröimässä pönttöni YLEn sivuilla.
    Perjantaina sää otti takapakkia, mutta aurinko lämmittää päivisin jo niin hyvin, että talvella ei ole enää mahdollisuuksia. Kevät <3

    VastaaPoista
  14. Ei yhtään pöntömpi idea noiden lintunpönttöjen tekeminen.

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!