tiistai 17. toukokuuta 2016

Huikeaa kauneutta


Kävin tänään oman kylän kampaajalla. Kampaamo sijaitsee 30-luvulla rakennetussa funkkistalossa, jonka nurkalla kasvaa vanha omenapuu. Muutama vuosi sitten talo maalattiin ja muutenkin sen julkisivua kohennettiin. Silloin omenapuun kohtalo oli hetken aikaa vaakalaudalla, mutta onneksi se sai jäädä.

 
Vanha puu on niin täynnä kukkaa, kuin siihen ikinä mahtuukaan. Se on aivan uskomattoman kaunis juuri nyt, kun osa kukista on avoinna ja osa vaaleanpunaisina nuppusykeröinä. Oli pakko kaivaa pokkari laukusta ja räpsiä kuvia. Niin näyttivät tekevän kaikki muutkin. Kampaajalla istuessani näin ikkunasta, kuinka ohikulkijat toinen toisensa perään pysähtyivät kaivamaan kännyköitä taskuistaan. 


Omien omppujen kukat ovat edelleen nupulla, joten taidan käydä toisenkin kerran ihailemassa kampaamotalon upeaa omenapuuta.
 

58 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Todella huikean kaunis. Kuvat eivät tällä kertaa kerro puoliakaan upeudesta.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kukkia ja nuppuja on aivan valtavan paljon. Enpä ole moista ennen nähnyt.

   Poista
 3. Oooo, tuohan on upea, ja sopii juuri salongin edustalle kuin nenä päähän - voiko kauniimpaa puuta edes kuvitella. Omiin omppuihini vasta puhkesivat lehdet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totesinkin kampaajalle, että julkisissa istutuksissa pitäisi enemmänkin käyttää kukkivia puita. Poikani reissasi muutama vuosi sitte Espanjassa appelsiiniaikaan. Hän kertoi, kuinka hienoja ne katujen varsilla olevat appelsiinipuut hedelmineen olivatkaan. Eivät kuulemma olleet yhtä hyviä appelsiineja, kuin syötävät versiot, mutta koristekasveina upeita.

   Meilläkin omppujen lehdet ovat vielä minimaalisia, mutta kukkia näyttäisi tulevan paljon. Ei silti mitään tuohon kampaamon edustan omenapuuhun verrattuna. Tosin sillä puulla on ikää melkoisesti. Mahtaako sentään 30-luvulta olla, vaikka eikös omenapuut ole aika pitkäikäisiä?

   Poista
 4. Upea!
  Onneksi se sai jäädä paikoilleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se todella upea! Kun kylän ostaria laajennettiin, rakennuttaja/omistaja istutti sinne myös kaksi rusokirsikkaa. Ne kukkivat viime viikolla mahtavina pilvinä ja kyläläiset kävivät niitäkin kuvaamassa ahkerasti. Jännä, miten kasvitkin luovat ihmisten keskuuteen yhteisöllisyyttä.

   Muistelen kampaamotalon toisella kulmalla kasvaneen viljaminkeltaruusun ennen remppaa, mutta se on kadonnut. Täytyypä seuraavalla parturireissulla kysyä, vahingoittuiko se remontissa vai mikä sen kohtalo oli.

   Poista
 5. Voi mikä kukinta! Käy ottamassa vielä kuva missä koko puu näkyy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on tarkoitus, jos vain ehdin. Puu on iso ja vaikea kuvattava, jos haluaa välttää liikennemerkit ja muut ylimääräiset härpäkkeet.

   Poista
 6. Iso puu täynnä kukkia kuulostaa ja näyttää upealta!

  VastaaPoista
 7. Oi Between, kiitos omenapuun kukkien kauneudesta. Hieman apeana niitä nyt katselen ja mielessäni on haikeus. Kolmenkymmenen vuoden jälkeen tänä keväänä ei meidän pihassa ole kukkivaa omenapuuta.
  Toivottavasti tapaan ensi viikolla omenapuun kukat kesäkodissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti on ikävä vanhaa ja kaunista omenapuuta. Mutta toisaalta se lasiterassikin tuottaa paljon iloa ja hyötyä.

   Poista
 8. Puu voi olla hyvinkin 1930-luvulta vaikka sodan kovina pakkastalvina suurin osa Suomen omenapuista paleltui. Mutta osa selvisi. Todella kauniit kukat, väriltään ja muodoltaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omenapuulle voi kertyä helposti satakin vuotta. Saisikohan jostain selville tuon omenapuun historian?

   Poista
 9. Mahtava kukkarunsaus.
  Hienot kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se aika pysähdyttävä näky juuri nyt.

   Poista
 10. Kyllä vain. Harmillista kun kukinta kestää aika pienen hetken vain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tuo omenapuu on paikalla, jossa se ilahduttaa suurta joukkoa ohikulkijoita.

   Poista
 11. Jumalainen kaunotar! Meillä on vain yksi omenapuu, varsin vanha. Sekin on nyt täynnä nuppuja. Olisikohan viime kesän riittävät sateet edesauttaneet nuppujen kehittymistä? Toivottavasti saan edes kalpean aavistuksen tästä upeudesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon on meidänkin omppupuissamme nuppuja, mutta ei mitään verrattuna tuohon kaunottareen.

   Poista
 12. Vastaukset
  1. On siis kukka toisensa vieressä. Mahtava näky.

   Poista
 13. Ihanat kukat! Kyllä tuolla liikkuessa pitää pysähdellä kuvaamaan, ei voi lähtee minnekkään ilman kameraa. Näkyy toisillakin olevan samoja puuhia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvaaminen onkin kukkien poimimista parhaimmillaan. Kukka jää paikalleen ilahduttamaan muita ja kuva kantautuu omaan talteen. Nyt on kyllä luonnossa niin paljon kauneutta, että kamera kannattaa olla koko ajan mukana.

   Poista
 14. Vastaukset
  1. Kuvat eivät ole parhaita mahdollisia, mutta kuvattava niin huikean kaunis, ettei kuvaamtta ohi voinut kulkea.

   Poista
 15. Voi miten ihana! Kävin taas tänään etsimässä nuppuja minun omppupuista, Pilariomenapuussa ei tainnut olla nuppuja, viime kesänä istutetussa Siloposken aurinkoisessa saattaa olla pari nuppuja, tai sitten vain suuret versot, jännittää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän omien omppujen nuput ovat paljon varhaisemmassa vaiheessa, kuin tuo varsin aurkoisella paikalla kuvaamani yksilö. Ja yhdessä meidän valkeakuulaista ei tänäkään vuonna ole nupun nuppua.

   Poista
 16. Oi mitä kuvia! Ihan mieletön kukinta.

  VastaaPoista
 17. Vanhoissa omenapuissa on jotain taikaa. Onneksi tuo vanha kaunotar sai jäädä ihastuttamaan vanhaa pihaa. Mahtaako se jaksaa kantaa satoa vanhoilla oksillaan syksyllä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omenapuu sijaitsee liikerakennuksen pihassa, joten sitä ei juuri kukaan taida pahemmin huoltaa ja hoitaa. Syksyisin omenat putoilevat talon edessä seisovien autojen päälle. Täytyypä kysyä kampaajalta, onko hän joskus maistanut tuon puun hedelmiä.

   Poista
 18. Upeat omenapuun kukat! Minäkin ihailin ilmeisesti samaa omenapuuta ohi ajaessani, mutta en ehtinyt pysähtymään ja katsomaan lähempää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti kyseessä on sama omenapuu. Taitaa olla meidän kylän ainoa funkistalo. Onneksi siinä on tilaa hetkellisesti pysäyttää auto ja käydä kuvaamassa, jollei jalkaisin ole puun nurkille asiaa. Oli kyllä aivan upea näky.

   Poista
 19. Aivan mahtava! Melkein tuntuu tuoksu nenässä kun kuvia katsoo.
  Olen usein miettinyt, että ihmiset eivät välttämättä tule ajatelleeksi kuinka kauan tuommoisen ihanuuden kasvu vaatii, kun laittavat pihansa remonttiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä omenapuu kasvaa pääasiassa liikerakennuksena nykyisin toimivan talon pihassa ja aivan kävelytien reuassa. Puulla ei liene ketään henkilökohtaista omistajaa tai huoltajaa, mutta onneksi se jätettiin kyläläisten ja ohikulkijoiden iloksi kasvamaan paikalleen.

   Poista
 20. Kauniit ja runsaat kukat. Huikea vanhus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monet vain paranevat ikääntyessään. Niin ilmeisesti tämä omenapuukin.

   Poista
 21. onpa runsas kukinto.
  Ihanan väriset kukat ♥ ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se niin täynnä kukkaa, ettei taitaisi enempää edes mahtua.

   Poista
 22. Vastaukset
  1. On todella korea, huikean kaunis kerrassaan.

   Poista
 23. Onhan tuo niiiin herkän kaunista. Toivottavasti tulee sen verra lämmintä, ett pölyttäjät lentää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puu kasvaa aivan kylän läpi kulkevan valtatien reunalla, joten kovin puhdas hedelmäpuun kasvatuspaikka se ei tänä päivänä ole. Toimii nykyisin lähinnä koristeena ja hienosti toimiikin.

   Poista
 24. Vau mitä kukintaa. Melkein voi näin kuvien pohjaltakin tuntea tuoksun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa se ei kovin paljon tuoksunut. Tai sitten tuuli niin voimakkaasti, etten ihatuksissani huomannut.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!