sunnuntai 10. maaliskuuta 2019

Kevät keikkuen tulevi


Hyvin nuo vanhat sanonnat pätevät tänäkin päivänä. Aikamoista keikuntaa kevään edistyminen harrastaa. Perjantai-iltana mittari näytti paria plusastetta ja taivaalta satoi silkkaa vettä välillä kaatamalla maahan ja välillä vaakasuorassa olohuoneen ikkunaan.

Jalopähkämöt jälleen näkyvissä

Aamulla olikin jälleen pakkasasteita ja muutama sentti tuoretta lunta maassa. Koska aura kävi aamuvarhaisella työntämässä vallin sisäänkäyntiin, oli mentävä hetkeksi lumitöihin. Ihan kiva oli lumikolan kanssa ulkoilla. Viime aikoina lenkkeily on jäänyt vähiin, koska nastakengilläkään ei ole kunnolla pystyssä pysynyt.


Edellisestä alapihalla kulkemisesta ei ole viikkoa enempää aikaa, mutta silloin hankikanto liidätti minua pitkin pintaa, eikä jalanjälkiä juuri jäänyt. Jättiläisen jäljiksi levinneet askellukset ovat helmikuun alusta. Silloin upposin haaroja myöten hankeen.


Nyt lumen pinta on mukavasti vajonnut, eikä alapihallakaan enää uppoa edes polviin saakka. Pihalla on runsaasti suuria kumpuja, jotka ovat syntyneet lumen kolaamisesta ja lapioimisesta. Nuo kummut ovat tiukkaa tavaraa ja niitä ryhdyn pilkkomaan pienemmiksi ja levittelemään heti, kunhan muualta maa alkaa paljastua.


Useana päivänä on tuullut todella navakasti ja kylmästi. Alapihalle lumen pöllyttämästä lumesta on tullut hiekkadyynien kaltaisia muodostelmia. Eipä tehnyt mieli kellahtaa noille dyyneille aurinkoa palvomaan. Ihoa hyväilevän lämpöisen hiekan sijasta pian olisi kylmyys ja kosteus vihlonut selkäpiitä.


Pihalla kulkiessani odotan jo kovasti maan paljastumista ja kasvien versomista. Voi olla, ettei mielikuvitukseni taivu riittävästi, mutta kuvauskohteiden löytäminen on lujassa. Tuntuu, että jokainen lumikasa ja huurteinen oksa on kuvattu sataan kertaan. Valkoista, sinertävää, harmaata - niitä riittää, kirkkaita värejä jo kaipaan kovasti.


Muotoja sentään onnistuu toisinaan löytämään. Lähes tyhjän lehtikompostin keskellä on lumi sulanut jättikokoiseksi sokeripalaksi.


Eiköhän tässä jo riittävästi tullut talvesta marmatettua ja kevättä kaivattua. Sieltä se kevät tulee, kuten on tullut joka vuosi. Eräs meteorologi sanoi viikon vielä olevan kylmää ja sitten tulisi kuivempaa ja vähitellen keväisempää. Taidanpa unohtaa iltapäivälehtien säälööpit ja vilkaista ikkunasta kulloisenkin säätilan. Hitaasti hyvää tulee, luulisin.
 

38 kommenttia:

 1. Aivan! Meilläkin sataa parhaillaan lunta ihan reippaasti, mutta ehkä on parempi, että tulee lumet mielummin maaliskuussa kuin huhtikuussa. Kyllä sitä tosiaan odottaa hartaasti kevään vihreää ja muita värejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti on parempi, että lumi sataa nyt. Katselin tänään viime maaliskuun aikaisia kuvia, eikä ulkona kovin paljon keväisemmältä näyttänyt. Ehkä lunta oli vähemmän, mutta talvista edelleen. Aurinko helli meitä tänään ja se ilahdutti.

   Poista
 2. Samanlainen sää on ollut täälläkin. Just nyt paistaa aurinko ja yöllä satanut uusi lumi hohtaa häikäisevän kirkkaana. Kokonaisuudessaan lumi on sentään painunut, mutta voi ,että minä odotan kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivällä näkee, että kevät etenee. Hitain askelin, mutta etenee kuitenkin. Hyvää kannattaa odottaa.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Sanoit tismalleen sen, mitä tuossa ylempänä totesin. Olemme menossa kohti ihania aikoja.

   Poista
 4. Kevääseen kuuluu vaihtelevat säätilat. Vaikka täällä sataa lunta sakeanaan juuri nyt, niin kyllä tämän kevättalven säät ovat olleet paljon keväisempiä kuin viime talvena, jolloin lunta vain tuli ja tuli ja pakkanen pysyi tähän aikaan -5-20 asteen välillä. Nyt on sentään käynyt välillä plussan puolella eikä enää ole kovia pakkasia hetkeen ollut. Hiihtolomaviikkokin on lopussa, joten tästä se kevät pikku hiljaa alkaa tulla. Pitää vain malttaa odottaa. Ehkä helpommin sanottu kuin tehty :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka kevät odotus on tällaista malttamatonta hermoilua. Joskus räntää sataa vappuna, jopa juhannuksena. Kunhan tässä aikamme kärvistelemme odotuksen tuskassa, on edessä värien ja viherryksen juhlaa.

   Poista
 5. Aurinko on tuolla jossain, lumipilvien takana, ei oikein tiedä, itkeäkö vai nauraa?! Onneksi sisällä jo vihertää, koitetaan jaksaa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä me jaksetaan. Tänään paistoi aurinko ja se vasta ilahdutti. Etelän puolella jo hiukan vettä tippui räystäältä.

   Poista
 6. Yöllä on tullut taas lisää lunta, mutta se on totta että kokonaisuudessaan lumipeite on ohentunut selvästi. Loput saattavat sulaa nopeastikin, jos tulee sopivat kelit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin, että uusi lumi pehmentää vanhaa ja koppuraista lunta. Eli kyllä se selvästi on vanhan surmaa. Linnut ainakin ovat laulusta päätellen jo kovasti keväisellä mielellä. Otetaan niistä mallia.

   Poista
 7. Sama sanonta ollut monena päivänä mielessä. Jospa tämä tästä vielä iloksi muuttuisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iloksi muuttuu, se on selvä. Päivällä auringonpaiste sai räystäältä veden tippumaan ja se oli lupaavaa.

   Poista
 8. Kyllä lämpötilat ovat kovasti viime viikon aikana vaihdelleetkin. Viikkoon on sisältynyt tuiskua ja kylmää pohjoistuulta, vesikelejä ja nuoskaa lunta, pikkupakkasta. Jäätyneet sivutiet ovat todella vaarallisia enkä mene niille kävelemään ilman piikkikenkiä. Nyt onneksi aurinko paistaa ja houkuttelee luonnon helmaan.
  Hyvää sunnuntaita Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhteen viikkoon on mahtunut monipuolinen säiden kirjo. Helle sentään puuttui. Nyt on kuulemma luvassa kuivempaa ja leudompaa, kunhan par kylmempää päivää jaksamme.
   Meillä päin on ollut jalankulkijoille todella liukkaat kelit. Lyhyenkin matkan kulkeminen vaati kaiken tarkkaavaisuuden nastakengilläkin. Eiköhän tässä kelit vähitellen parane.

   Poista
 9. Vähän lisää lunta, yöllä pakkasta ja päivällä lämpimämpää, sitähän se on, kevätsää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin juuri. Se on sitä joka vuotista keikkumista.

   Poista
 10. Todella sinne tänne vaihtelee kevät - nyt pihalla on yöllä satanut kirkkaan valkoinen lumi ja aurinko loistaa. Mitähän yllättävää on taas ensi viikolle odotettavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viikko alkoi samanlaisissa keikkumisen merkeissä. Vuoroin sataa lunta, vuoroin paistaa aurinko. Ja itse asiassa välillä tekee kumpaakin samanaikaisesti.

   Poista
 11. Täällä oli maa jo pitkälti paljas viime viikolla ja taloyhtiön pihassa versoivat krookukset ja narsissit. Nyt on taas kymmenisen senttiä tuoretta lunta. Kävin eilen linturetkellä, ja kyllä niitä kevään tuojia näkyi, vaikka säätila olikin tuulinen ja lumipyryinen. Joutsenparvi laskeutui uljaasti jäälle ja huuteli siihen malliin innokkaasti, että tuntuivat kyllä tietävän kevään olevan ihan nurkan takana. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikamoista, krookukset ja narsissit jo näkyvissä. Olen kuullut, että joutsenet ja jopa kiuruja on jo saapunut. Eiköhän se kevät tästä etene ja tällainen keikkuminenhan on enemmän sääntö kuin poikkeus.

   Poista
 12. Kovasti on meillekkin lunta lissee satanu. Vaihtelevoo on näitten säitten kanssa, satas nyt lumet ja pitäs pakkaset. Sitten heittäytys kevääseen! Eilen ol tiet niin liukkaita kun vettä sato, nyt sais lumiukonkin tehtyy, eikä oo liukasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhtään lumiukkoa en tänä talvena olekaan tehnyt, vaikka suojakelejä on ollut. Nyt sataa lunta ja paistaa aurinko. Sovussa samanaikaisesti.

   Poista
 13. Sallittakoon hidas kevät jos kesä on sopivan upea. Mies tekee juuri nyt lumitöitä pihalla, sen verran paljon satoi yön ja aamun aikana. Kyllästyttää mutta eihän tälle mitään mahda.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä hidas kevät on tosiaan parempi, kuin suuntaan tai toiseen kertaheitolla rysähtäminen. Eihän tässä mihinkään kiire ole, kunhan koen tyypillistä kevätmalttamattomuutta.

   Poista
 14. Täälläkin on kevään tulosta haaveiltu, ja tuhka-astioita sillä silmällä vilkuiltu, josko sitä hangelle heittelisi. Vaan kun on tuota pikkuväkeä ja he mielellään mäkeä laskisivat, rinnepiha kun on.
  Kyllä keikuttaa, mutta onneksi voi välillä paeta taimimaailmaan, se tuo helpotusta ainakin hetkellisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuhkaa minäkin aion heittää alapihalle, kunhan hanki vielä tuosta hiukan madaltuu. Pienille mäenlaskijoille on ehdottomasti jätettävä puhtaat rinteet, ettei lapsista tule nokisia.

   Poista
 15. Lumi hötystä,sullaa nopiaa ,kun Aurinko alakaa tosi toimiin:)
  Meillä varjoisa piha ,kesäkuun alussa vielä lunta:) (muina vuosina)
  hilijaa taitaa hyvä tulla:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin oli ennen varjoisa piha ja lunta oli pahimmissa paikoissa pitkälle. Nyt koko tontti on täynnä valoa, joten eiköhän lumikin sula vikkelästi, kunhan aurinko pääsee vauhtiin.

   Poista
 16. Jokseenkin samanlaiset maisemat ja ajatukset valokuvauksesta. JOka vuosi sitä niin perin juurin kyllästyy talveen. Se nyt vain on aivan liian pitkä!

  Lumi on höttöistä, eli sopivien kelien sattuessa se lähtee äkkiä vajuamaan ja sulamaan. Kasoja toki joutuu levittelemään. Mutta jokainen päivä on lähempänä puutarhapuuhia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta se kasojen levittely on ihan mukavaa puuhaa. Siinä kokee avustavansa kevättä ja samalla tulee harjoitettua liikuntaa silläkin tapaa.
   Lumi kyllä katoaa vikkelästi, kunhan alkuun pääsee. Tämä valon merkittävä lisääntyminen vähän hämää meitä ihmisiä kuvittelemaan kevään olevan jo pidemmällä, kuin onkaan.

   Poista
 17. Kevät on ihan näillä näppäimillä - ihan hetki vielä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se. Kunhan poen tyypillistä kevätmalttamattomuutta.

   Poista
 18. omat fiilikseni ovat vähän niinkuin Elsa Beskowin pikku Ollilla, joka olisi halunnut päästä vielä yhdelle hiihtoretkelle ennen kuin Räntämummo olisi huiskinut maasta loputkin lumenrippeet ja Prinsessa Kevät tuo kevään. eilen oli kaunis aurinkoinen päivä, luntakin oli yöllä satanut hiukan, mut ei riittävästi jotta olisimme päässeet hiihtämään. no, kävelyretkikin oli mieluisa, kevät todella tulee keikkuen, kuten kirjoitit Between.
  mukavaa viikkoa Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä pääsee vielä hyvin hiihtämään. Lähin peltolatu on ihan kunnossa ja kunnan ylläpitämällä kuntoladullakin näkyi aamulla porukkaa suihkivan. Nyt on kyllä ihan hassu sää, sillä parhaillaan sataa lunta ja paistaa aurinko.
   Mukavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 19. Ai sitäkö se keikkuen tuleminen tarkoittakin, että ei tiedä tullako vai ei. ;))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä juuri. Ei tiedä, tullakko vaiko ei ja sää poukkoilee keväisestä auringonpaisteesta lumisiin pakkaskeleihin.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!