sunnuntai 18. marraskuuta 2018

Marraskuun plussat

Peittokurjenpolvi - Geranium cantabrigiense

Reilusti plussan puolella on tämä marraskuu kulunut. Tulevalle viikolle on luvassa viilenevää, katsotaan, toteutuvatko lupaukset. Lähes +10 asteen lämpötila on saanut meikäläisenkin käyttäytymään kummallisesti. Pihalla käyskennellessäni nenä on suunnattu kohti multaa, aivan kuin odottaisin piippojen pongahtavan sieltä esiin. Enpä sellaisista löydöistä edes yllättyisi. Kunnan keskustassa sijaitsevan julkisen rakennuksen seinustalla kasvavat rhodot availivat perjantain harmaassa usvassa värikkäitä nuppujaan. Kuiskailin niille, että talvilepoon siitä, vaan mahtoivatko minua totella.


Tuntuu oudolta haahuilla pihalla ilman, että olisi mitään järjellistä tekemistä. Haravoinnit on haravoitu ja kukkapenkitkin kantattu. Yhtenä päivänä sain biokompostorin tyhjennettyä, mistä kovasti itseäni kiittelin. Ehkä kompostori ei pakkasten tultua jäädy samalla lailla umpeen, kuin viime talvena. Ainakin siellä on nyt tilaa uudelle massalle. Siirsin puolikypsän materiaalin biokompostorin viereen siirretyn vanhan lämpökompostorin uumeniin jatkamaan muhimista. Kevääksi on valmistumassa pari kottikärryllistä hyvää multaa.

Karviainen - Ribes uva-crispa

Kevättä ja erityisesti aurinkoa on kova ikävä. Koko marraskuu on ollut niin harmaan pimeä ja kostea. Varsinaisesti ei ole kovin monena päivänä satanut, mutta ilman täyttänyt tiivis harmaus on saanut hiukset ja vaatteetkin ulkona kostumaan. Lauantaiksi luvattiin aurinkoa, joka tyytyi vain pilvien takaa hetken kurkistelemaan iltapäivän kääntyessä iltaan. Ehkä pitkä poissaolo vaatii auringoltakin hiukan harjoittelua ennen täydeltä taivaalta paistamista.

Verikurjenpolvi - Geranium sanguineum

Kameraa ei ole tullut pahemmin ulkoilutettua. Puutarhassa kaikki on jämähtänyt niille sijoilleen, eikä ruskeita rankoja ja vähäisiä väripilkkuja jaksa kerta toisensa jälkeen objektiivilla tähdätä. Tinttien kuvaamiseen sopivaa obiskaa minulla ei ole, mutta lintuja on kiva tarkkailla kuvaamattakin. Närhiä käy pihassa useita ja viimein myös ensimmäinen viherpeippo ilmestyi viime talviseen tapaan pihaan. 

Oravakin on kuullut meidän pihan siemenbuffetin avautuneen ja hoitokissojen iloksi se käy päivittäin keittiön ikkunan edustan ruokintapaikalla lounastamassa.

Syysmyrkkylilja - Colchicum autumnale

Syysmyrkkyliljat ovat kukkimisensa kukkineet ja kallistuneet maahan pitkälleen talviunta odottamaan. Vaikka alapihalla ei paljon mitään katseltavaa nyt olekaan, ovat kierrokset siellä muussa mielessä tarpeen. Yhtenä päivänä löysin liljan sipulin kukkapenkin pinnasta. Saattoi olla marhanlilja, vaikkakaan ei sentään tämän syksyn ostoksia. Kaivoin sen takaisin multaan. Lauma variksia ja pari harakkaa peuhaa meidän pihalla toisiaan takaa ajaen ja kukkapenkkejä mylläten. Mustarastaatkin ovat kovia mullan myllääjiä.


Televisio ja postilaatikko ovat jo täynnä joulumainoksia. Kauppojen hyllyistä ja tiskeistä puhumattakaan. Joulusta kyllä tykkään, mutta vuosi vuodelta aikaisemmin alkava, ylenmääräinen jouluhössötys väsyttää. Voi olla, että tänä vuonna vietämme erilaisen joulun. Aika näyttää, mihin ratkaisuun päädymme. 

Erilaisia jouluvaloja on jo monessa pihassa. Tässä pimeydessä ne tuovat iloa, piristystä ja kauneutta. Sisälle olen jo muutamia valoja viritellyt ja ensi viikolla ajattelin laittaa ulos valoja. Enkä enää kausivaloja, vaan ihan kunnon jouluvaloja. Mukavampi valoja on nyt katsella, kuin tammikuun lopun kirkkaudessa. 

Tyttären Nemo-kissa

Marraskuun hämäryys on hidastanut minua. Pysyäkseni ajan tasalle luen blogienne postauksia monta peräkkäin ja niinpä kommentointiin ei tahdo jäädä aikaa. Sitäpaitsi tabletilla suoritettu yhden sormen tökkiminen on sietämätöntä touhua. On iltoja, jolloin en avaa tietokonetta laisinkaan, vaan kudon ja sänkyyn mentyäni uppoudun kirjoihin. Aikansa kutakin, nyt siis tällaista.

Ystävät, ottakaa mallia Nemo-kissasta ja nauttikaa rennosti tästä hämärän hyssystä ja kynttilöiden valosta. Ja menkää ilolla ulos tankkaamaan aurinkoa heti, kun se taivaalle ilmaantuu.

Mukavaa sunnuntaita kaikille!
 

40 kommenttia:

 1. Minäkin eilen pihalla auringon paisteessa katselin, miten syksyllä istuttamani maksaruohot ym. näyttävät viihtyvän uudessa paikassaan. Toivottavasti selviävät myös talvella. On ollut hyvin harmaata tähän asti meilläkin, paitsi eilen aurinko paistoi ja heti pihalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivokaamme maksaruohojesi selviävän talvesta, kunhan sellainen jossain vaiheessa tulee. Harmaus on toki kaunista pehmentäessään maiseman, vaan kyllä ihminen auringonvaloa tarvitsee. Tänään sitä on tarjolla, hienoa!

   Poista
 2. Tuttuja ajatuksia. Nyt vaan lepojaksolla kerataan voimia ensi kasvukaudelle. Hyvaa sunnuntaita ja alkavaa ensi viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin tehdään. Taitaa marraskuu olla ihan tarkoitettu puutarhurin akkujen lataamisajaksi.
   Aurinkoista sunnuntaita sinulle!

   Poista
 3. Ihanan värikäs verikurjenpolvi! Minullakin oli eilen lämpökompostin tyhjennyspäivä ja miten voikaan tulla moisesta iloiseksi:) Huolestuttavaa sen sijaan on atsalean nuppujen uhkaava pullistelu, ettei vaan kävisi köpelösti:( Mutta jotenkin mukava tämä marraskuukin on ollut, niin lämpöinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpökompostori on yksi viime aikojen parhaita hankintoja. Uskomattoman tehokas multatehdas.
   Toivottavasti atsaleasi hiljentää lippujen pullistamista, jos säät tästä viilenevät.
   Aurinkoista sunnuntaita sinulle!

   Poista
 4. Plussan puolella täälläkin ollaan: ei ole liukkaita kelejä, saa nautiskella ihanista koti-illoista, malttaa tehdä muutakin kuin puutarhajuttuja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin. Puutarhakaudella koti ja muut tehtävät jäävät taustalle. Nyt on ollut hyvää aikaa tehdä rästitöitä ja olla vain.
   Aurinkoista sunnuntaita sinulle!

   Poista
 5. Tykkään niin kurjenpolvista, kauniita kuvia! Hyvä sinä! Mun pitäis käydä kompostorin kimppuun...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurjenpolvet ovat kauniita. Istutin elokuun lopussa pihaani neidonkurjenpolvea, jota minulla ei aiemmin ole ollut.
   Viime vuonna siirsin ja siirsin biokompostorin tyhjennystä, kunnes se oli täynnä ja umpijäässä. Päätin nyt olla viisaampi.
   Aurinkoista sunnuntaita sinulle!

   Poista
 6. Hienot kuvat, äkkiä sitä kesää tosiaan tulee ikävä:) Valoja on ollut mukava viritellä, tänään ajattelin käydä kaikki valot läpi ja huoltaa ne mitkä tarvitsee. On sitten helppo vain kiinnitellä paikoilleen:) Mukavaa sunnuntaita❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunpa nuo valojen huollot muistaisi tehdä niitä pois ottaessa. Pääsisi ehkä vähemmällä. Sama homma on minulla edessä.
   Mukavaa ja aurinkoista sunnuntaita sinulle!

   Poista
 7. Tästä marraskuun pimeydestä en tykkää yhtään, mutta plussaa on ollut se, ettei meillä ole juurikaan satanut eikä ole ollut sitä liukkautta eikä pakkasia kuin yhtenä aamuna. Talvirenkaat on edelleen vaihtamatta. Perjantaina vielä haravoin lehtiä isän pihalla...
  Onneksi valoja voi viritellä ulos ja olen kyllä jo ahkerasti laittanutkin. Kohta lähden myös työpaikalle koristelemaan pihaa ja kasvihuonetta. Matonkudeleikkuu on jo alkanut ja kirjoja haettu kirjastosta. Aikansa kutakin, enää ei tarvi pihahommia tehdä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksi ainoa liukas aamu on meillä tänä syksynä ollut. Talvirenkaat on jo vaihdettu, vaikka hyvin olisi pärjännyt kesärenkailla. Nastakenkiin kävin suutarissa laitattamassa uudet nastat. Saapa nähdä, milloin niillä pääsee liukkailla kulkemaan.
   Aurinkoista sunnuntaita sinulle!

   Poista
 8. Eilen täällä nautiskeltiin kirkkaasta auringonpaisteesta, joka tuli todella tarpeeseen jatkuvien harmaiden, sateisten päivien jälkeen. Täällä kasvit ovat pudottaneet kaikki lehtensä jo aikapäiviä sitten ja viimeisetkin vihreät lehdet nuupottavat maata myöten. Jouluruusu on jaksanut pitää vielä lehtensä pörheänä, mutta nuppuja ei vielä näy. Isäntä sanoi huomanneensa herukoissa pullistelevia silmuja, itse en ole käynyt niitä edes vilkaisemassa. Saisi kylmetä sää jo äkkiä ja tulla lunta maahan, ettei ensi keväänä ihmetellä valtavia talvituhoja. Söpö Nemo. Hän osaa ilmiselvästi rentoutumisen jalon taidon. Leppoisaa sunnuntai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin huomasin mustaherukassa isot silmut. Nyt sää on viilennyt, joten eiköhän kasvit vihdoin pääse talvilevolle. Toivotaan, ettei suuria tuhoja tulisi.
   Nemo on hyvin rento kaveri ja osaa lötköttelyn taidon.
   Mukavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 9. Vähän kaivelin kukkapenkkiä, jolloin törmäsin jo hyvästi maaan alla venyneisiin narsissin sipulien ituihin. Kehoitin pitämään pään mullan alla, kunnes tulee kevät.

  Lämpimän kesän jälkeen saimme värikkään ja lämpimän syksyn. Talvi on tavalliseen tapaan ihan arvoitus tässä vaiheessa vuotta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sää on vihdoin viilennyt, vaikka ei tätäkään vielä talveksi voi kutsua. Sen verran on parina yönä ollut pakkasta, että multakin on pinnastaan ihan koppuraista. Jospa kasvit ymmärtäisivät painua lepoon, jotta jaksavat taas kevään tullen herätä.

   Poista
 10. Marraskuu onkin hyvää aikaa sohvannurkassa löhöilyyn:)
  Ja sukkien kutomiselle, ja uutuutena mulle, äänikirjoille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, olet löytänyt äänikirjat. Pari vuotta sitten yritin niitä käyttää, mutta sängyssä. Se johti nukahtamiseen ja jouduin aloittamaan saman äänikirjan aina uudelleen alusta. Ehkä voisin taas yritää jossain muualla, kuin omassa sängyssä.

   Poista
 11. Kivasti antaa kissasi mallia löhöilystä. Se sopiikin hyvin tähän marraskuun harmauteen. Eilen paistoi aurinko ja se jo kummasti piristi. Nyt on ollut aikaa kirjojen lukemiselle. - Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime aikojen säät ovat suosineet lukemista ja sitä onkin tullut tehtyä innolla ja ilolla.
   Mukavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 12. Kisulla on oikea asenne, paitsi minulla on vauhti päällä - nautin marraskuusta kovin! Aurinko välillä pilkistää, mutta harmaus ei minua haittaa ollenkaan, mukavaa sisätekemistä riittää. Kuvausaiheita on melko vähä, auringon pilke ilahduttaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä meidän neljä vuodenaikaamme ovat siitä kivoja, että kaikille riittää mieluisa jakso. Marraskuun harmaudessa on vihdoin ollut aikaa sisätöille, jotka kesällä tuppaavat jäämään taka-alalle.
   Mukavia marraskuun viimeisiä päiviä sinulle!

   Poista
 13. In autumn nature is dressed in such beautiful colors.
  Wonderful photos.
  Warm regards
  Maria
  Divagar Sobre Tudo um Pouco

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you Maria.
   This autumn, nature has been very colorful.
   Enjoy your autumn!

   Poista
 14. aurinko on pidellyt marrasvapaita, siksi onkin ollut niin riemullista se, kun parina päivänä olemme saaneet nauttia kirkkaista kuulaista loppu syksyn päivistä. eilenkin teimme nuorten kanssa pitkän kävelyretken joenvarrella. onnistuimme näkemään pienen peuralaumankin. ensiksi meidät havaitsi hieman muusta laumasta erillään oleva iso uros. puhisi ja polkaisi jalkaa ennen kuin spurttasi karkuun, taisimme päästä liian lähelle alatuulenpuolelta!
  sinullakin näyttää olevan mukava ulkoilureitti puukujanteineen.
  joulua jo hieman odotan, mut en siihen liittyvää hössötystä ja krääsää. tykkään itse tehdystä, rauhallisesta joulusta rakkaitten kanssa yhdessä nauttien.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisivat peurat olla matkalla joelle juomaan. Luontoretket ovat aina mukavia ja ekstraa on kohdata samalla muita luonnon asukkeja.
   Pidän kovasti tuosta kylän kirjastolle johtavasta kujanteesta. Hienoa, että kunta kävelyreittiä kunnostaessaan jätti puut paikoilleen.
   Mukavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 15. Syksyinen aurinko plus-asteilla tuntuu kyllä oudon ihanalta, jotenkin etelämaalaiselta! Kohta saamme siirtyä pakkasiin, sekin tuo oman piristyksensä.
  Onpa kutsuva tuo suurten puiden reunustama puistokäytävä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vihdoin sää on viilennyt ja öisin on muutama aste pakkasta. Pilvinenkin päivä on valoisampi kuivassa säässä.
   Kylämme kirjastolle johtava kävelytie on kaunis kaikkina vuodenaikoina isojen puiden reunustaessa reittiä. Pidän näkymästä kovasti.
   Mukavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 16. Vähissä ovat auringon pilkahdukset olleet.
  Nopeasti silti on marraskuukin mennyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä paistanut aurinko tänäänkään lupauksista huolimatta. Ripustin ulos jouluvaloja. Nyt niistä iloitsee kaksin verroin enemmän, kun on päivisinkin kovin hämärää.
   Mukavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 17. Nautittu on, tosin hieman pakon sanelemana nimittäin....flunssaisena sängyn pohjalla lukien ja sudokuja, sekä sanaristikoita ratkoen. Nyt tauti alkaa olla ohitse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että olet jo paranemassa. Sairastaminen ei koskaan ole mukavaa, vaikka aika sanaristikoiden kanssa kuluisikin. Pitänee itsekin kaivaa pitkästä aikaa sanaristikot esiin. Niitä on mukava tehdä.
   Mukavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 18. Nemo osaa todella ottaa rennosti.
  Niin rauhoittavia kuvia tuo kaksi viimistä.
  väripilkkujakin olet löytänyt.
  Minä en tykkää kierrellä kaupoissa, luonto vetää enemmän puoleensa.
  Mukavaa viikkoa myös sinulle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonto on monin verroin hienompi ajanviettopaikka, kuin meluisat kauppakeskukset.
   Mukavaa viikonvaihdetta sinulle Sylvi!

   Poista
 19. Samoissa tunnelmissa täälläkin. Aurinkoa ja lämpöä on jo kovin ikävä. Minäkin käyn jotenkin aliteholla marras-helmikuun ajan. Olen monesti miettinyt, millä sitä saisi samanlaista voimaa ja mielihyvää elämään talvikuukausien aikana, mitä kasvukauden puutarhapuuhat saavat aikaan. Olen jo kahlannut kunnan kirjaston kaikki mielenkiintoiset puutarhakirjat läpi. Nyt mietin, pitäisikö ostaa itselleen joululahjaksi vuositilaus jostain englantilaisesta puutarhalehdestä.

  Minäkin pidän laillasi kovasti käsitöistä, mutta toisinaan kirjoitustyö yhdistettynä vielä illan käsitöihin on niska-hartiaseudun surma. Etsitkö muuten useimmin sukkamalleja netistä vai olisiko sinulla suosittaa jotakin hyvää villasukkakirjaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi, etten ole vastannut.
   Sama juttu, että käsityöt ja tietokoneella naputtelu käy hartioihin. Jos hartiat oikein kipeytyvät, käyn muutaman kerran kunnon sauvakävelyllä. Fysioterapeutti kertoi sauvakävelyn olevan hyvää hartiakipujen hoitoa ja kokemuksesta olen sen neuvon hyväksi havainnut.
   Olin aiemmin facebookin Voihan villasukka-ryhmässä ja siellä jaettiin useita kivoja neuvoja. Pidän kovasti Merja Ojanperän sukkamalleista. Häneltä on ilmestynyt ainakin kaksi kirjaa, joista toinen on Kauneimmat villasukat. Ojanperän ohjeet ovat selkeitä. Joskus teen mallin sellaisenaan, joskus otan mallista jonkun yksityiskohdan. Käsityöblogeista löytyy myös kivoja malleja.
   Erinomainen idea tilata joululahjaksi englantinen puutarhalehti. Minulle tuli aikanaan italialainen ristipistolehti ja pelkkä lehden odottaminen tuotti suurta iloa.

   Poista
 20. Vastaukset
  1. Hyvä idea, kunhan valitset paremman paikan, kuin sohvan selkänojatyynyllä loikoilun.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!