maanantai 22. tammikuuta 2018

Lauantai-illan lorinaa


Tammikuinen lauantai-ilta on varsin sopiva jouluisten kynttilöiden loppuun polttamiseen. Pian iltojen valoisa aika pidentyy niin, ettei enää huomaa kynttilöitä sytyttää. Isäntä ja Poika saunoivat ja minä istuin kutimieni kanssa sohvalla. Juuso kuorsaamassa sohvan toisessa päässä. Olin syventynyt hyvin edistyvään käsityöhön ja mieluisaan lankaan, joten kesti tovin huomata omituinen lorina, joka kantautui television vierestä.


Nostin katseeni ja meinasi muutama ärräpää suustani purkautua nähdessäni lorinan lähteen. Kolmesta kynttilästä yhden steariini valui tulivuoren laavan lailla pitkin korkeaa kynttilänjalkaa, kaapiston pintaa ja sen takaseinää loiskuen tarmokkaasti valkoiselle seinälle. Aaarrggghhhh....


Syvänpunainen steariini pukee vähemmän ihastuttavasti valkoista seinää, jonka vasta vajaa vuosi sitten maalasin. En erityisemmin välitä tällaisesta tilataiteesta ja edessä olikin pikainen paikkojen puunaus.


Ensimmäisenä puhalsin kynttilät sammuksiin ja tuhon aiheuttaneen kynttilän laitoin roskiin. Pöydän pinnasta steariini lähti kohtalaisen helposti. Isoimmat möykyt irrotin ihan sormin kaapimalla. Pöydän pintaan en uskaltanut käyttää mitään terävää tai raapivaa, mutta lämpimään veteen kostutetulla rätillä sain pinnan puhtaaksi. Seinästä punaiset roiskeet oli vain pakko rapsuttaa yksi kerrallaan pois. Paras työväline siihen oli kostealla kankaalla suojatut omat kynnet.


Huokoiseen seinäpintaan steariini ei onneksi ollut kovin tiukasti imeytynyt. Silti en saanut kaikkia roiskeita epätasaisesta materiaalista. Kiitin kuitenkin itseäni siitä, että viime keväänä olohuoneen seiniä maalatessani käytin laadukasta maalia, joka kestää aika hyvin kostealla pyyhkimistä. Jonkun verran roiskeita seinään jäi ja alue myös punertaa selvästi. Kovin pitkälle vauriokohta ei näy, joten ihan huomenissa ei tarvitse seinän maalaamiseen ryhtyä. Olohuoneen maalia on kellarissa jäljellä ja seinän tuunaus on lähiaikoina kuitenkin edessä.

Mitä tästä opin. Kynttilöitä on tarkkailtava palovaaran lisäksi myös tällaisten valumavahinkojen vuoksi. Ehkä kynttilät voisi myös sijoittaa alustoille tai sellaisiin paikkoihin, ettei vahingon sattuessa vauriot pääse kovin suuriksi. 


Postausta tehdessäni kuuntelin radiosta Minna Pyykön ohjelmaa "Luonto ja mieli", josta esittelyteksti sanoo näin.

"Asuuko meidän sisällämme kaiken tämän digiajan alla muinainen mieli joka rauhoittuu parhaiten kuullessaan meren maininkeja, maatessaan lämpimällä rantakalliolla tai katsellessaan tähtitaivasta pakkasyössä? Vai mistä johtuu että vähitellen aletaan saada yhä enemmän tutkimustietoa luonnon monista terveysvaikutuksista- myös vaikutuksista ihmismieliin. Minna Pyykkö kävi Tampereella jututtamassa psykologian professori Kalevi Korpelaa aiheesta."

Puutarhaihmisille luontokokemusten positiivinen vaikutus terveyteen ja mieleen on tuttua ja todistettua. Ohjelma on kuunneltavissa Yle Areenassa. Suosittelen lämpimästi.

Mukavaa työviikkoa kaikille!
 

42 kommenttia:

 1. Voi itku! Noi on kyllä niin ärsyttäviä ja harmillisia juttuja. Onneksi sait melko puhtaaksi alueen. Kiitos tuosta radio-vinkistä. Pistänkin talteen <3 Kivaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna Pyykön luonto-ohjelmat ovat aina kiinnostavia, mutta tämä sunnuntain ohjelma oli erityisen mielenkiintoinen.

   Poista
 2. Kylläpä on melkoinen sotku yhdestä kynttilästä! pöytäliinoille on minullakin joskus vuotanut steariinit, pyykissä lähtee steariini ja rasva, mutta tuo väriaine on hankalampi saada pois. Pöytäliinan ikitahran päällä täytyy sitten pitää jotain kukkavaasia tai kynttilänjalkaa..
  Radiosta tulee tosi paljon mielenkiintoista ohjelmaa, monesti kuuntelen radiota autoa ajaessa, ja jään kotona monesti autoon istumaan, jotta saan kuunnella ohjelman loppuun. Täytyykin kuunnella tuo ohjelma. Minna Pyyköllä on ollut usein mielenkiintoisia ohjelmia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on tapana kuunnella autossa radiota. Osittain myös siksi, että ruuhkassa kuulen liikennetiedotteet ja voin tarvittaessa vaihtaa reittiä. Aika monta kertaa on vielä pihassa tullut jäätyä autoon istumaan, kun ei kesken mielenkiintoisen ohjelman tai uutisen malta sisälle lähteä.

   Poista
 3. Steariini on todella vihon viimeistä siivottavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Ehkä pitää keskittyä ostamaan valkoisia kynttilöitä, niin vahingotkin ovat vähemmän näkyviä.

   Poista
 4. No voihan kynttilä ja steariini. Saavatpahan melko sotkun aikaiseksi. Onneksi ei mitään pahempaa sattunut. Muistan tapauksen Haukiputaalla asuessamme, jolloin lasinen tuikkukippo olohuoneen sohvapöydällä halkesi ja tuikkukynttilä sytytti pöydällä olleen liinan tuleen. Onneksi olin ihan vieressä katsomassa televisioa ja sain tulen heti tukahdutettua sohvalla olleella viltillä.
  Pitää kuunnella tuo Pyykön ohjelma. Minulle lapsuuteni meren lähellä asuneena, meri on edelleen hyvin tärkeä ja todellinen rauhan lähde, kuten luonto yleensäkin kaikkineen, puutarhasta nyt puhumattakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui, olipa hyvä, että olit lähellä ja ehdit ajoissa sammutustehtäviin. Muutama vuosi sitten Iittalan Kivituikku hajosi meidän olohuoneen pöydällä pamahtaen sirpaleiksi. Onni, ettei kukaan saanut niistä osumaa ja onni, että tuli sammui rytäkässä. Otin yhteyttä Iittalaan ja he epäilivät allaspaloa. Ei kuitenkaan ollut montaa Tuikkua lähekkäin, joten tuskin oli allaspalo. Jokin muu vika kenties lasisessa Kivituikussa.

   Poista
 5. Voi kääks tuosta steariinista tulee kyllä niin ikävää sotkua:( ja siinä on kyllä ollut Kuulosti hyvältä tuo radio-ohjelma! Mukavaa alkanutta viikkoa❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti siis laittaa että siinä on kyllä ollut työ saada pois..mutta ei nyt ihan toimi tämä kone:)

   Poista
  2. Meni siinä sotkun siivoamisessa tovi jos toinenkin.
   Mukavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 6. No onneksi sait tuon sotkun siivottua!
  Ihanaa tammikuista talvipäivää sinne lumen ihmemaahan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna! Tänään näkyi hetken jopa aurinko. Se ihana ja viime aikoina perin harvinainen valoilmiö.

   Poista
 7. No, onpas ärsyttävää tuollainen kynttilän valutus. Kynttilät ovat tosiaan vahdittavia. Joskus meillä on ihan laadukas tuikku syttynyt liekkeihin ja halkaissut kivituikkukupin. Silloin tajusin, ettei mihinkään kynttilöihin voi luottaa, edes hyvässä ja turvallisessa astiassa.
  Toivottavasti saat maalilla seinän taas kuntoon.
  Kiitos tuosta luonto-ohjelma vinkistä! Radiota täytyisikin alkaa taas kuuntelemaan. Siinäkin on jotain rauhoittavaa, kun samalla voi puuhailla jotain muutakin.
  Yritin kommentoida aiemmin tuohon edelliseen postaukseen. Bloggeri tosiaan kränää. En saanut edes koko kommenttiboxia auki, vaikka yritin useampaan otteeseen. En ole nyt uudelleen kokeillut. Toivottavasti Bloggerin ongelmat ratkeaisivat. Joihinkin blogeihin on ihan normaalia kommentoida ja jotkut blogit kränäävät tai toimivat ihan älyttömän hitaasti.
  Mukavaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisikohan bloggerin ongelmat korjattu, sillä nyt kommentointi onnistuu hyvin. Runsaan viikon sitä riesaa kestikin.
   Loppujen lopuksi steariinivahingot olivat pienemmät, mitä alkuun näytti. Onneksi niin. Pitää jossain välissä sutaista uusi maali. Siinäkin onki, että seinän maalaamisesta on vähän aikaa. Ei ole ehtinyt tummua, joten uusi paikka maali ei kovin erotu. Koko isoa seinää en jaksaisi nyt maalata.

   Poista
 8. Olipa harmillinen vahinko, mutta onneksi selvisit kohtuu helposti korjattavin vaurioin. Totta, kynttilöiden alla kannattaa olla lasi- tai metallilautanen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suhteellisen pienet ja helposti korjattavat vauriot tulivat, onneksi. Pelkäsi pahempaa ensivilkaisulla.

   Poista
 9. Olpa harmillinen tuo kynttilän valuminen. On sattunu miullekkin ja jos pellavaliinalle valluu, pittää mannailla ihan tosissaan. Hyvä kun sait siivottuu pois ja mual peittää loput! Kuulin miekin sen Minnan ohjelman. Luonto antaa tos hyvän mielen. Eilen reippailtiin mehässä, ja siinä nähtiin kun pyy ol jäläkiään jättänä. En ois mie tuntenu, veikkasin teerin jäliks, vaan oltiin Villen mukana ja mehtämies tunnisti. Isänsä kanssa mehtäasioita sottailivat, mie piäsin siivellä mukkaan ja kovasti illautti Viikolla kävin eka kerran tänä talavena hiihtämässä, ja huomasin miten tasapaino ol huntsakka, pitäs harrastoo epätasasessa maastossa kulukemista ja hiihtämistä mehässä. Meillä pakkanen paukkuu -27 ja ens yönä on vielä kylymempi! Hui!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiihtäminen olisikin mukavaa, mutta siihen täällä ei ole mahdollisuutta. Pelloilla lunta on tosi vähän ja sänki paistaa läpi. Kylän kahdelle järvelle on tehty ladut, mutta tuntuu tyhmältä kävellä sukset kainalossa tai ajaa autolla päästäkseen ladulle.
   Metsässä kulkeminen ja erilaisten ilmiöiden tarkkailemaan on mukavaa. Löysimme hiljan uuden metsäreitin ja siellä olemme nyt muutaman kerran käyneet reippailemassa.
   On teillä kylmä! Ensi yöksi on luvattu tännekin kovaa pakkasta, mutta ennusteet loivenevat kaiken aikaa. Mahtaako pudota edes kymmenen kylmemmälle puolelle.

   Poista
 10. No voihan kynttilä, joskus on minullakin käynyt noin mutta ei ihan seinälle ole roiskunut, paperitapetista ei saisikaan mitenkään pois. Yleensä laitankin tarjottimen alle jotta suurimmat vahingot eivät olisi pöydällä.
  Suomi markkinoi luontoaan vähän turhankin laimeasti, täällä olisi potentiaalia rauhalliseen luontomatkailuun. Luonto tekee oikeasti sielulle hyvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä olisi valtavasti potentiaalia luontomatkailuun ja sen suhteen aletaan vasta heräilemään. Kannattaa kuunnella tuo Minna Pyykön ohjelma. Jo sen kuuntelemisesta tuli hyvä mieli ja olo vain paranee, kun alkaa toteuttaa haastatellun professorin ohjeita.

   Poista
 11. Voi ei. Luin otsikkosi ensin ja ajattelin veden lorinaa. Steariini taisi olla pahempi juttu kuin vesisade.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui, onneksi ei vesi missään lorissut. Siis sisätiloissa. Sotku tuli steariinistakin, mutta pienellä tuunauksella saan taas seinän kuntoon.

   Poista
 12. No voi harmi... tuollaisesta epätasaisesta seinästä onkin vaikea puhdistaa... Muuten mukavaa talven jatkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pieniä vastoinkäymisiä välillä. Onneksi helppo korjata.
   Kiitos Sesse, samoin sinulle mukavaa viikkoa!

   Poista
 13. Radio-ohjelma pitää ehdottomasti kuunnella, kiitos vinkistä. Minä pilasin pöytäliinan lorisevalla steariinilla. Kaikki konstit kokeilin, mutta liinaan jäi pysyvä tahra.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Steariinisotkut taitavat olla monille tuttuja. Vahinkoja sattuu ja onneksi niistä voi ottaa opikseen.

   Poista
 14. Onneksi sait steariinin puhdistettua, olipa se aika punaista! Varmaan suustasi pääsi jokunen sammakko...

  Täytynee tuo ohjelma kuunnella! Kyllä se vain niin on, että hiippailu niin pihassa piippoja metsästämässä, metsän siimeksessä kulkiessa tai pakkasen paukkuessa umpihankikävelyllä sielu lataantuu ja huolet ottavat välimatkaa. Luonto (kasvimaa ja kukkamaa) on hyvä terapeutti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokunen sammakko suusta pääsi. Kuulijoina ei sentään ollut, kuin Juuso, joka sekin tyytyi vain nostamaan päätään ja jatkamaan sen jälkeen uniaan.
   Minna Pyykön luonto-ohjelmat ovat kaikki kuuntelemisen arvoisia. Tämä erityisesti.

   Poista
 15. Tosi harmillinen tapaus ja samalla taas tulee toteen se varoitus palavan kynttilän silmälläpidosta.
  Tällainen melkein vastaava tapaus sattui meillä kesäkodissa muutama vuosi sitten ja oli siinä aineksia ehkä pahenpaankin kun saunan lämmittäjä jätti hetkeksi saunakamarin puolelle palavan kynttilän. Kuumaa steariinia valui alustalle ja se halkesi ja lopputuloksena koko touhusta jäi pöydän pintaan aika paha jälki. Se on niin äänetön kynttilän liekin lepatus ja vaikka steariini alkaa valua se on ensin aika hiljaista ja jos on pitkälti poltettu kynttilä niin se on melkein äänetöntä valumista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi teilläkään ei sattunut vakavampaa. Kynttilöiden kanssa on aina myös palovaara.
   Steariinin lorina ei tosiaan alkuun ollut mitenkään kovaäänistä ja siksi ehkä en sitä riittävän nopeasti huomannut. Kun sitten ääneen havahduin, oli vahinko jo sattunut.

   Poista
 16. Onneksi kuitenki selevisittä melako vähääsin vaurioon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tosiaan. Punaisesta steariinista saattaa pahimmassa tapauksessa jäädä ikuiset jäljet. Nyt vahingot on vielä korjattavissa.

   Poista
 17. Harmi että kävi tuollainen vahinko. Hyvä että kuitenkiin sait putsattua pois
  Minullakin yhtenä jouluna tapahtui vähän samallainen vahinko Kyllä se jätti jonkullaisen jäljen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monilla näyttää olevan kokemuksia steariinisotkuista. Täytyy jatkossa olla kynttilöiden kanssa huolellisempi.

   Poista
 18. Voi kääk, tulipa graafinen sotku, punaisia roiskeita joka suunnassa. Onneksi lähti melko hyvin pinnoista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin sanottu, graafinen sotku totta tosiaan. Onneksi sain moisen tilataiteen pois kohtuullisen hyvin.

   Poista
 19. No jo oli harmillinen juttu! Onneksi sait kuitenkin pestyä sitä pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hetken aikaa harmitti ja raivostutti. Onneksi sotku oli kohtuullisen hyvin siivottavissa.

   Poista
 20. No sitä sattuu onneksi ei pahempaa kumminkaan. Ymmärrän että varmasti tuli uusia sivistys sanoja suusta. Sitä kun ihminen on niin kekseliästä sorttia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sivistyssanoja tosiaan. En pidä kiroilemisesta ja yritän välttää sitä kaikin tavoin. Tiukoissa tilanteissa joskus kuitenkin joku kekseliäs kommentti löytyy.

   Poista
 21. Kynttilät voivat näköjään olla aika arvaamattomia. Onneksi ei tullut tuon suurempaa vahinkoa!
  On tosi mahtavaa, että luonnon ja kasvien vaikutusta ihmisiin on alettu tukia enemmän. Se ei tosiaankaan ole mitään uutta meille puutarhaihmisille :)

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!