keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Tulppaanit helteessä

Tulipa Apricot Parrot

Aurinkoiset päivät tekevät tulpuista nopeasti entisiä, joten olen kiertänyt niitä ahkerasti kuvaamassa. Aamulla ja illalla tulppaanit ovat minusta kauneimmillaan. Päivän paahteessa ne ovat enemmän tai vähemmän väsähtäneen näköisiä.

Tulipa Apricot Parrot

Niin kovin erilaisia riippuen ajankohdasta ja valon suunnasta.
 
Tulipa Sweet Desire

Viime kevään jäljiltä olen erityisen ihastunut tulppaaneihin, joissa on vihreä raita. Tosin kukan avautuessa ei raidasta ole tietoakaan, kuten Sweet Derisen kohdalla alakuva näyttää.

Tulipa Sweet Desire

Tulipa Parrot King

Myös papukaijatulppaanit ovat mieleeni. Niidenkin taika näyttäytyy parhaiten terälehtien ollessa suljettuina.
 
Tulipa Parrot King

Tulipa Silver Parrot

Silver Parrotiin ihastuin viime keväänä niin paljon, että se pääsi yläbanneriini. Istutin sitä syksyllä ruusupenkkiin, joka on hyvin aurinkoinen pitkin päivää. 
 
Tulipa Silver Parrot

Tulipa AbigaileAbigailen kukinta on osoittautunut pitkäksi. Istutin sitä ruusupenkkiin useiden muiden tulppaanien pariin ja Abigaile avautui niistä ensimmäisenä. Se kukkii edelleen, vaikka paljon sen jälkeen aloittanut Carnival de Nice jo lopettelee.

Tulipa Abigaile

Tulipa Carnival de Nice

Carnival de Nicesta tulee todellakin mieleen karnevaalit. Aikamoista lennokkuutta ja iloittelua heti aamusta lähtien.

Tulipa Carnival de Nice

Tulipa Late Abigaile

Tällä tulppaanilla on hyvin hienostunut nuppu. Siinä hän on niin supussa, kuin ei koskaan aikoisi terälehtiään avata.
 
Nimi hukassa
  
Huolellisesta kirjanpidosta huolimatta olen onnistunut hukkaamaan tämän tulpun nimen. Ei varmaan kovasti haittaa, sillä hänellä näyttää olevan ihan mukavaa kaverinsa kanssa kuiskutellessa.

Tulipa Sun Lover, taustalla Parrot King

Sun Lover on myös kukkinut pitkään, vaikka se saa osakseen voimakasta aurinkoa koko päivän. Alakuvassa Sun Lover alkaa jo väsähtää, mutta hyvin se onkin jaksanut aurinkoa rakastaa.

Tulipa Sun Lover

Tulipa Super Parrot

Super Parrot on itse asiassa aika vaatimaton, eikä kaikissa kukissa ole laisinkaan vihreää väriraitaa. Ehkä tämä valkoinen tulppu olisi pitänyt sijoittaa jonnekin, missä sillä olisi mahdollisuus loistaa itsekseen. Nyt se joutuu kilpailemaan huomiosta värikkäämpien lajitovereiden kanssa.
 
Tulipa Super Parrot

Tulipa Triumf

Triumfia sain pari pussillista ystävältä. Sen nuppu on hauskan muotoinen ja kukan väri punaistakin punaisempi. Terälehdillä on auringonpaisteessa upea kiilto.

Tulipa Triumf

Tulipa Texas Flame

Texas Flamen väritys on aika villi. Näiden suhteen voisi hyvinkin kuvitella jonkun ruiskuttaneen väriä kukkasipuliin ja väri onkin sitten levinnyt omia teitään.
 
Tulipa Texas Flame

Tulipa x

Tämän piti olla Estelle Rijnveld, mutta näyttää kyllä erehdyttävästi Sweet Desireltä, jota kasvaa saman penkin toisessa päässä. Ilmankos olen sekoillut kuvien kanssa ja ihmetellyt, miten saan kahdesta paikasta saman tuloksen. Nyt googletin Estellen, eikä se todellakaan ole pinkki, vaan punavalkoinen (ei kuitenkaan tuo alla näkyvä, joka taasen on Carnival de Nice). Nyt minulla on siis kahdessa paikassa Sweet Desireetä. Ei haittaa sekään.

Tulipa Groenland
  
Pikkupuutarhan kivipenkissä kasvaa Groenland. Siinä on kyllä herkän kauniit värit.

Tulipa Little Beauty

Alapihan ovaalipenkissä aloittavat Little Beautyt. Ne on istutettu 2014 syksyllä, mutta kiitettävästi näyttävät tänäkin keväänä kukkivan.
 
Tulipa Pimpernell

Pimpernellissä parasta näyttää olevan nuppu. Pitkä ja suippo.
 
Tulipa Tarda

Pikkupuutarhan kivipenkissä Texas Flamen kaverina kasvaa matala kasvitieteellinen tulppaani Tarda.
 
Tulipa Upstar

Yläpihan puutarhaportin kupeessa avautuivat vihdoin Upstar-tulppaanit. Nämä ovat vähän matalampia. Kuin pieniä prinsessoja.
 
Tulipa Diandra

Diandra on Upstaria voimakkaamman pinkki ja vähän korkeampikin. Siinä on myös enemmän kerroksellisuutta.
 
Tulipa Zurel
  
Kiemurapenkissä kasvaa yksi ainokainen Zurel. Viime vuonna niitä nousi kaksi, mutta yhtään en ihmettele näiden katoa, sillä kiemurapenkissä mylläsin loppukesästä ihan kunnolla. Hyvä, että edes tämä yksi sipuli säilyi kukkimaan.
 
Tulipa Spring Green

Spring Green kukkimiset alkavat olla ohitse tältä vuodelta. Ei siis puhettakaan tulppaanien ihailusta juhannusviikolla, kuten viime keväänä. Onneksi näiden kauneutta voi katsella kuvista monen monta kertaa niin halutessaan.

Tulipa Toronto

Torontotkin ovat jo kukintansa lopettaneet pikkupuutarhan kivipenkissä, mutta laitoin kuvan niistä tähän samaan postaukseen, jotta itselleni jää jokin kokonaiskuva tämän kevään tulppaaneista.

Tulipa Blue Wow

Samoin Blue Wow alkaa vähitellen lopettamaan. Sen kukinta on kestänyt pitkään, mikä toisaalta saattaa johtua sen hieman varjoisemmasta istutuspaikasta. Edessä kasvava keltainen tulppaani on ikivanha ja nousee uskollisesti vuosi toisensa perään. Missä lienevät sen kasvinkumppanit, sitä en tiedä. Varmaankin tulppaaniavaruudessa.

Tulipa Persian Pearl

Ja vielä viimeiset kuvat Persian Pearlista. Tämä on ollut yksi kevään yllättäjistä. Aivan ihana pienikokoinen tähtitulppaani, joka on jaksanut kukkia ja ilahduttaa upealla väriloistollaan. Näitä on ehdottomasti laitettava syksyllä lisää.


Väkisinkin on vähän haikea olo katsella tulppaanien terälehtien putoilemista. Uhkaavasti loppuaan lähenevä toukokuu on ollut ihmeellisen aurinkoinen ja lämmin. Helteitä hipovat mittarilukemat ovat saaneet luonnon roihahtamaan kasvuun ja kukintaan. Hetkittäin sitä ajattelee, että sehän oli tässä, mutta ei suinkaan. Kokonainen kesä on edelleen edessä ja lukuisat uudet kukkijat odottavat vuoroaan. Jatketaan ihmettelemistä ja ihailemista!
 

56 kommenttia:

 1. Oi kun kauniita kuvia tulppaaneista <3

  VastaaPoista
 2. Ihmeellisiä ihailtavia sulla riittää. Hengästyin kuvia katsoessa, kiitos:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä katsellessa jaksaa taas syksyllä sipuleita multaan kuopia.

   Poista
 3. Kauniita lajikkeita ja upeita kuvia. Nuppuinen Sweet desire on aivan ihana. Ei tämä kauneus tällä säällä tosiaan kauan kestä. Mutta sitten tulevat laukat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja ruusut, ja pionit, ja monet, monet muut.

   Poista
 4. Upeat värit kaikissa, etenkin ylin mykistytti. On sinulla tulppaaneja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kannatti syksyllä nähdä vähän vaivaa.

   Poista
 5. Kyllä tulppaanit vaan ovat niin kauniita!
  Upea kuvasraja!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt näitä pitää ihailla. Ovat ne niin kauniita.

   Poista
 6. No on sulla ihanat tulppaanit. ♥ ♥
  Meiltä loppui helteet ihan ykt'äkkiä. ukkosilman jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ukkoseenhan helle useimmiten loppuu. Minulle riittäisi ihan tavallinen kesäsadekin. On tämä ollut ihmeellisen aurinkoinen ja lämmin toukokuu.

   Poista
 7. Sinulta löytyy kyllä mahtava valikoima tulppaaneja. En osaa päättää suosikkiani, kaikki ovat tavallaan kauniita. Sääli, että tulppaanit kukkivat näinä lämpiminä päivinä niin nopeasti. Kuvistasi saan hyviä ideoita omaan pihaan, sillä osa tulppaaneistasi on ihan uusia minulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja minulla on vain murto-osa kaikista ihanista tulppaaneista. Syksyllä niin kyllästytti ja väsytti, ettei millään olisi jaksanut sipuleita istuttaa. Näin kevään kukintaa katsellessa sitä ajattelee, että kyllä kannatti. Täytyypä tämä hetki taas muistaa syksyn saavuttua.

   Poista
 8. Sinullahan on todellinen tulppaanipuisto. Kyllä kannatti olla syksyllä ahkera. Ihanaa väriloistoa. Täällä kaipailen hellettä, tai ainakin aurinkoa. Pilvistä meillä ja iltapäivästä sadettakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äskeisen säätiedotuksen mukaan viikonloppuna olisi taas koko maassa poutaa. Lämpö on ihanaa, mutta helteessä ei kyllä paljon jaksa raskaita töitä tehdä. Toivotaan sopivasti aurinkoa ja välillä sadetta. Mitään ei liikaa tai liian vähän.

   Kyllä syksyinen hakkerointi ehdottomasti kannattaa. Näiden näkymien avulla taas syksyllä jaksaa.

   Poista
  2. Hakkerointi :) pitää varmaan aloittaa syksyllä, kun noin upeat näkymät tulee:)

   Poista
 9. Paljon tuttuja ihanuuksia, mutta tuo Sweet Desire on kyllä superherkku! Täytyy pistää nimi muistiin syksyä varten. Valtavasti upeita kaunottaria sinulla! Tuo Texas flame on kyllä aika radikaali ilmestys :D minullakin oli sitä kerran kasvihuoneen edustalla ja ihmetys oli suuri kun se avautui. Tuntuu oudolta ajatella että viime keväänä tulppaanit kestivät niin pitkään ja tulivat myöhään että keräsin Angeliqueja kimppuun vielä juhannuksena - kesäkuussa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime kevät oli kyllä mieleen jäävää tulppaani-iloittelua. Sen voimalla jaksoin syksyllä istuttaa uusia sipuleita ja nämä ihanuudet ovat kiitosta siitä. Ihmeellisen vähän ankara talvi meillä tulppuja verotti.

   Texas Flame on kyllä aika raju, mutta tulppaaneissa rajutkin värit ovat jotenkin sallitumpia kuin mitä muissa kukissa jaksaisi katsoa.

   Poista
 10. Mäkin olen ihastunut vihreäraitaisiin tulppuihin. Kaikki värit käyvät, kunhan on vihreä raita. Lilja- ja ripsureunatulput ovat myös mun suosikkeja. En osaa olla pahoillani lämpöaallosta vaikka se vie tulppaanit mennessään. Lämpö voimistaa tuoksua ja tuo omenapuiden kukinta on ollut tuoksuineen kukkineen niin mieletön, että oksat pois!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unohdin ripsureunaiset tyystin syksyllä, tykkään niistäkin tosi paljon.

   En minäkään lämmöstä pahoillani ole, vaikka se tulppujen kukintaa lyhentääkin. Muitakin vitsauksia lämpö toi, kuten kirvat. Mutta ihminen tykkää ja luultavasti puutarhakin.

   Poista
 11. Between, no hyvänen aika sentään: Mikä lumoava tulppaani esitys<3 Täältä pitää tulla syksyllä kurkkaamaan mitä voisin istuttaa.

  Saatko nämä tosiaankin kukkimaan myös seuraavana keväänä? Luin jostain ihan alan ammattilaisen tekstistä, että monet tulppaanit kukkivat täysillä vain ensimmäisenä keväänä. Näin minulla kävi sen upean oranssin, kerrotun Orcan kanssa. Sen sijaan isoäitien tulppaanit kukkivat hoidotta vaikka 50 vuotta. Tiedän nyt pihan, jonka asukas on dementian takia hoidossa, mutta viidettäkymmenettä vuotta tytär väittää niiden kukkivan jo nyt. Onko sipuleille tapahtunut jotain vai taidolle...

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuskin näistä kaikkia saa uudelleen kukkimaan. Viime vuonna nostin osan tulpuista ylös ja istutin uudelleen. Aika vähäistä on niiden kukinta. Käsitykseni mukaan jalostettujen tulppujen kukinta on jatkossa heikompaa. Syksyllä taas uusia tulppuja multaan. En aio jatkossa vanhoja nostaa ylös.

   Poista
 12. Aivan ihania kuvia!
  ja mikä määrä erilaisia tulppuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuoden upea kukinta innosti syksyllä ahkeroimaan ja tämä on kiitos siitä. Kyllä kannatti.

   Poista
 13. Huh, miltein pakahduin kaunneudesta.. Mahtava valikoima tulppaaneja - vallan upeita!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tanni! Syksyn ahkerointi kannatti.

   Poista
 14. Huikean kauniita tulppaaneja! En ihmettele, että Silver Parrot pääsi banneriin, siinä on niin mainio sävy. Blue Wow ja Toronto sykähdyttävät myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blue Wow on ehdottomasti tulevan syksyn suosikkeja. Se aloitti ensimmäisten joukossa ja kukkii näköjään viimeisten joukossa.

   Poista
 15. Onpa kauniita! Kiitos tulppaanikuvista, kun omalta pihalta kova talvi vei melkein kaikki tulppaanit! Onneksi työpaikalla kohta kukkii jonkin verran viime syksynä istuttamiani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei haittaa kenen istuttamia ja missä tulput ovat. Pääasia, että niistä pääsee tavalla tai toisella iloitsemaan.

   Poista
 16. Vau, onpa sinulla upea kokoelma kauniita tulppaaneja! Näitä kuvia katselee pitkän talven aikana mielellään.
  Minullakin on samanlainen valokuvausprojekti menossa, mutta odotan sadesäitä ennen kuin maltan istua mikron ääreen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minunkin tarkoitukseni oli odottaa sadesäätä, mutta ryhdyin kuitenkin nimeämään ottamiani kuvia ja samantien syntyi postaus. Sadesäätä odottaa moni muukin projekti, ja tänään vihdoin sataa. Kohta odottavia sadesäähommia on niin pitkä jono, ettei yhden päivän sade millään riitä. Vaan onpahan sitten talvella aikaa.

   Poista
 17. Johan sinä olet ollut syksyisin ahkera sipulien istuttaja! Nyt saat nauttia siitä työstä, hienoja kukkijoita. Näistä suosikiksi nousi Zurel. Meillä mökillä on talven jälkeen tulppaanikato, epämuodostuneita ja pienikukkaisia monet. Erityisen paljon taantuivat kerrotut tulput.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin omassakin puutarhassa muutamia epämuodostuneita nuppuja, jotka eivät sitten koskaan edes avautuneet. Ja joku tulppaani jäi kokonaan nousematta. Sen verran nämä nyt kukkivat taas innostivat, että eiköhän sitä jaksa jälleen syksyllä sipuleita istuttaa.

   Poista
 18. Oi, miten paljon erilaisia, ihania tulppaaneita puutarhassasi onkaan! Tuo Silver Parrot hurmasi sitten minutkin, nimi pitää pistää muistiin ehdottomasti! Kukkiko se uudestaan tänä keväänä, vai hommasitko uudet sipulit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeilin viime syksynä keväisten sipuleiden nostoa, mutta kukkivat uudelleen istutettuina melkoisen paljon laimeammin nyt keväällä. Suurin osa noista kukkijoista on ihan uusia sipuleita ja kaipa sitä niin täytyy tehdä taas syksyllä.

   Poista
 19. Mitä tulppaanien ilakointia! Tuo Sweet Desire on mieletön!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sweet Desiree on melkeinpä kuin ruusu tai pioni. Tosi iso ja näyttävä kukka.

   Poista
 20. Onpa sulla monenlaisia tulppaaneita! Tuo Sweet Desire on niin ihana, aivan kuin ruusunkukka. Kaunista:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, Sweet Desiree on kuin ruusu tai pioni. Iso ja näyttävä.

   Poista
 21. Todella kauniita tulpaaneja ja mikä määrä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksyllä tuli ahkeroitua. Saapa nähdä, innostaako tämä taas tulevan syksyn sipuli-istutuksiin.

   Poista
 22. Aivan upeita tulppaaneita. Minuakin ihastuttaa nuo vihreäraitaiset, varsinkin tuo pinkin ja vihreän liitto <3.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta. Esimerkiksi Groenlandissa on aivan ihastuttavasti pinkkiä ja vihreää raitaa.

   Poista
 23. Vastaukset
  1. Syksyinen aherrus saa näin palkintonsa.

   Poista
 24. Wau, onpa sinulla paljon erilaisia tulppaaneita! Tosi kauniita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän hyvä lopputulos, kun ottaa huomioon ankaran talven ja sen aiheuttamat tappiot.

   Poista
 25. Huh, miten upeita erilaisia tulppaaneja. Olisipa vaikea valita suosikkia.

  Upea kukkaloisto puutarhassasi.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ei tarvitse asettaa jotain tiettyä toista kauniimmaksi, vaan voi tykätä tasaisesti ihan jokaisesta.

   Poista
 26. Voi jestas sentään, miten upeat tulppaaniniityt sinulla onkaan! Ja olipa hyvä, että luin kommentit ahkerasti läpi, olen nimittäin miettinyt, nostaisinko sipulit ylös lepäämään. Kokemuksiisi nojaten luulen, että nostamisen vaiva-hyöty-suhde ei ole kohdallaan, joten paras vain ostaa lisää uusia sipuleita ja toivoa, että edes osa vanhoista jaksaisi ensi keväänä ilahduttaa kukinnalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tulppusipulien nostaminen meni enemmän vaivan puolelle. Uudelleen istutettuina niiden kukinta on melko vaatimatonta, eikä kaikki edes noussut.

   Olen nyt kahtena syksynä panostanut sipulien istutukseen ja kyllä siitä näköjään keväällä saa iloita monin verroin vaivaan nähden.

   Poista
 27. Uskomatonta, miten tulppaanista on niin moneksi. Sanoinkuvaamattoman kaunista <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan. Ja kun olen käynyt katsomassa muiden postauksia, harvoin tulee kovin montaa samaa tulppua, joita itsellä on.

   Poista
 28. Aivan ihana, tulppaaneita tulviva postaus!

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!