sunnuntai 18. kesäkuuta 2017

Ruusut lähtökuopissa

Punalehtiruusu - Rosa Glauca

Viikon päästä on juhannus ja nyt jännään, kumpi ehtii ennen kukkaan: Juhannusruusu vai punalehtiruusu? Ja käykö pitkästä aikaa niin, että juhannusruusu ylipäätään kukkii juhannuksena! Viime vuosina se on nimittäin kukkinut jo huomattavasti aiemmin ja usein juhannuksena kukinta on ollut ohi.

Metsäruusu - Rosa Majalis

Jännäämistä riittää myös siinä, löytääkö ötökät ruusut. Joka kesä joku toukka tai pörriäinen on kiusannut ruusuja. Vähintäänkin kirvat ja viime aikoina myös vattukärsäkäs on löytänyt tiensä katkomaan ruusunnuppuja.

Juhannusruusu - Rosa pimpinellifolia

Juhannusruusussa on runsaasti nuppuja ja kaikkinensa pensas on pörhistynyt. Muutama kesä meni niin, että ajattelin jo menettäväni koko kasvin. Sinänsä se olisi ollut murheellista, sillä juhannusruusu on anopin lapsuudenkodista, Hämeenkoskelta. Kasvit, joiden historian tuntee, ovat muita läheisempiä.

Suviruusu - Rosa pimpinellifolia 'Poppius'

Suviruusussakin on jo runsaasti nuppuja. Viime vuonna se ei montaa kukkaa tehnyt, joten ilolla tervehdin jokaista aukeavaa kukkaa.

Rosa rugosa 'Sointu'

Sointu on kasvanut kovasti ja nyt näyttää, että se peittoaa kohta takanaan kasvavat Lumon ja Ilon, joiden pitäisi aikaa myöten kyllä kasvaa korkeammiksi. 

Valamonruusu - Rosa francofurtana 'Splendens'

Valamonruusu kukki viime kesänä ruusuista lähestulkoon runsaimmin. Nyt en vielä monia nuppuja löytänyt, mutta vastahan nuo ovat tämän kesän kukkimisensa alkutaipaleella.

Teresanruusu - Rosa rugosa 'Theresa Bugnet'

Teresanruusun nuppu on poksahtamaisillaan auki. Jos Teresanruusun kukan aikoo kuvata avonaisena, saakin pitää kiirettä. Onko aurinkoisella paikalla syynsä, vaiko millä, mutta kovin pitkään avautunut kukka ei jaksa loistaa.

Tornionlaaksonruusu- Rosa Tornedal

Myös Tornionlaaksonruusussa on runsaasti nuppuja, joista ensimmäiset ovat jo avautuneet. Yksittäinen kukka ei ole kovin suuri, mutta tämän ruusun kohdalla kukkien määrä takaa loiston.

Rosa pimpinellifolia 'Tove Jansson'

Tove Janssonin kukat ovat avautuessaan kuin kauneinta samettia. Niiden näkemistä odotan kovasti.

Rosa rugosa 'Hansa'

Hansaruusun leikkasin toissa syksynä alas, sillä se oli risuuntunut ja kasvatti lähinnä pitkän huiskeita oksia, joiden päähän ilmestyi yksi kukka. Viime kesä menikin sitten uuteen kasvuun, eikä ruusu tehnyt yhtään kukkaa. Nyt nuppuja on lukuisia, joten eiköhän pian päästä niitäkin ihailemaan.

Norjanruusu - Rosa Hurdal

Hurdal kukki viime kesänä muutamalla kukalla. Pensas on puutarhani nuorempaa porukkaa, joten parasta kukintaa en ole vielä edes nähnyt. 

Viljaminkeltaruusu - Rosa harisonii 'Williams Double'

Viljaminkeltaruusukin on jo kehittänyt nuppuja. Ihan huomaamatta, sillä muutama päivä aiemmin en nähnyt mitään ja sitten hups vain, nuput olivat ilmestyneet.


Ystävän kanssa käytiin tsekkaamassa myös Haagan alppiruusupuiston kukinta. Olipa komeaa katseltavaa. Atsaleat olivat täydessä kukassa tai osittain jo lopettamassa. Rhodoista osa oli vielä nupussa ja valtaosa täydessä kukassa. On se elämys kävellä itseään monta kertaa korkeampien rhodopensaiden välissä. Ei tiedä, minne päätään kääntäisi, kun kaikkialla on toinen toistaan kauniimpia kukkaryppäitä.


Aika monena vuotena olen käynyt Haagan alppiruusuja ihailemassa, mutta yhtä valtaisaa yleisöryntäystä en ole aiemmin nähnyt. Aurinkoisella ja lämpimällä säällä sekä helpolla tavoitettavuudella lienee osuutensa. Vielä ehtii rhodojen loistavaa kukintaa käydä Haagassa katsomassa. Suosittelen!

45 kommenttia:

 1. Kauniit nuput ja minustakin tuntuu että ne ovat tulleet ihan huomaamatta. Ja ihan samaa pohdin juhannusruususta, ehtiikö kukkia juhannukseksi, se olisi meillä eka kerta kun ei ehtisi, yleensä kukinta on juhannuksena ohi. Mutta nuppuja on nyt kaikissa ruusuissa paljon, ehkä tämä on ruusujen kesä. Jos vain ne pahalaiset vattukärsäkkäät ei ilmesty paikalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikamoista aaltoliikettä näiden kasvien kanssa. Välillä saa hermoilla tosissaan, onko joku laji kuolemassa kokonaan. Sitten se taas loistaa upeimmillaan. Ehkä kasveilla on jokin salainen sopimus, jonka mukaan ne vuorottelevat ja sallivat kaiken huomion sille yhdelle lajille muiden levätessä ja odotellessa vuoroaan.

   Poista
 2. Sinulla on odotettavissa mahtavaa kukintaa. Täällä Tornionlaakson ruusu on täällä jo täydessä kukassa ja juhannusruusu avaa ensimmäiset kukkansa lähipäivinä. Vattukärsäkäs on kiusallinen vieras, se munii nuppuun ja katkaisee sitten nupun varren. Tuhoja pienentääkseni olen kerännyt ruusujen viottuneita nuppuja ja polttanut ne. Niin toukat eivät pääse maahan ja tuhoamaan seuraavan vuoden ruusuja. Iso mukillinen nuppuja joka aamu on tullut pahimpina kätsäkäskesinä. En edes muista nilloin viimeksi juhannusruusu olisi kukkinut juhannuksena, byt se taitaa toteutua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen kerännyt niitä katkottuja nuppuja pois. Eikös vattukärsäkäs ole lähinnä pimpinelliruusujen riesa? Muissa en sitä ole tavannut.
   Ensimmäiset juhannusruusun kukat ovat juuri aukeamaisillaan. Tästä keittiön ikkunasta näkyy muutama valkoinen pilkahdus.

   Poista
 3. Paljon kauniita nuppuja, kohta ihana ruusumeri:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa tulla aika hyvä ruusukukinta tänä kesänä.

   Poista
 4. Paljon erilaisia ruusuja ja nuppujen perusteella näyttää erittäin lupaavalta! Kiitos myös muikkaroinnista Haagan alppiruusupuiston osalta. Visiitti on ollut mielessä jo vähän aikaa, mutta aina unohtuu kaiken muun tekemisen takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piparminttu, nyt kohti Haagaa. Kukinta on tänä vuonna siellä todella upeaa.

   Poista
 5. Ompa siulla monta ruusuu, ja kohta kaunista kahottavvoo. Oon kuullu Haagan alppiruusupuistosta ja pittää ens kesälle laittoo se korvan taa. Vanhempi poikani Olli vaimoneen assuu siellä Espoossa, niin männä sinne kylättelemmään ja samalla käyvä kahtomassa sitä puistoa. Miullakin on Sointu, Sävel, Ilo ja Lumo. Lumo ja Ilo ovat isoja pensaita, ei vielä tiällä korkeuvella oo kukassa, nuppuja on. Kiitos vinkistä kerätä niitä nuppuja pois jos on ötököitä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna Haagan rhodot kukkivat todella upeasti. Ilman kukintaakin se on hieno paikka käydä katsomassa.
   Samat hienot kotimaiset ruusut siis sinullakin. Viime vuonna kukkivat huonosti, joten nyt odotan innolla nuppujen aukeamista.

   Poista
 6. Sinulla on ihan oikea ruusukokoelma, wau! Nyt taitaa juhannusruusun kukinta osua nappiin :) Odotan jo innokkaana kuvia näistä kun kukkivat. Onkohan rodopuistoa mainostettu nykyisin paljon, kun muistan 20v. sitten olleeni siellä usein aivan yksin iltakävelyilläni (asuin vieressä), nyt kuulemma on aina täpötäynnä ihmisiä. Mutta ei ihme, ovathan puskat valtavan kauniita kukkiessaan. Kiva kun Helsinki ymmärtää puistojensa arvon. Iloisia kesäpäiviä sinulle toivotellen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin muistan ajat, jolloin rhodopuistossa pääsi ihan yksikseen kävelemään. Ainakin tänä vuonna rhodojen kukintaa on mainostettu ja se pääsi viime viikolla jopa Ylen pääuutisiin. Lisäksi facebookissa voi tykätä Helsingin puistoja, jolloin niistä tulee päivityksiä ja ajankohtaisia tapahtumatietoja.

   Ensimmäiset juhannusruusun kukat ovat jo avautuneet. Kävin äsken katsomassa. Tuulee kuitenkin niin kovaa, ettei oksat millään pysyneet paikallaan. Kuvaaminen jäi toiseen kertaan.

   Aurinko on mennyt pilveen, mutta ulkona on silti aika lämmintä. Kovin hyviä säitä ei ole luvattu, vaan eipä anneta ennustusten häiritä. Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 7. Upeita ruusun nuppuja!
  Minullakin juhannusruusu jo nupuilla. Niin odotan, että kukkii.
  Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juhannusruusun kukinnassa on aina oma hohtonsa. Siksi kai sitä odottaakin niin innolla.
   Kiitos, samoin sinulle mukavaa viikkoa!

   Poista
 8. Onpa sinulla paljon ruusuja! No, joitakin meilläkin, mutta Hansa tarttui heti, sillä pidän sen tuoksusta tosi, tosi paljon. Kurttulehtiin kuuluva Hansa on meillä ruusujen kuningatar, sillä se kukkii vielä pakkasillakin ja kertaakaan en pääse sen ohi nuuhkimatta taivaallista tuoksuaan. Olen lisännyt erilaisia kurttulehtiruusuja ja niistä on tarjolla mielettömiä valikoimia. Suviruusu ja juhannus ovat myös meillä samat.

  Ihanaa tulevaa ruusjen avautumisviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutama vuosi sitten iski ruusuinnostus ja uusia pensaita tuli istutettua. Hansaruusu on ollut pihassamme jo pidempään ja alasleikkauksen jälkeen odotankin nyt runsasta kukintaa.
   Juhannusruusut ovat jo alkaneet avautua. Muut seuraavat varmasti pian perässä.
   Sinulle myös mukavaa viikkoa!

   Poista
 9. Sinulla on varsinainen ruusupiha!
  Valtavasti erilaisia ruusuja starttaamassa kesäiseen kukintaan. Juhannuksena noista kukkii varmasti jo usea. Onneksi mistään ötököistä ei ole tietoakaan.
  Ensimmäinen tornionlaaksonruusu on jo aloittanut juhlat. Minä tutustuin ko. ruusuun viime kesänä Palosaarien pihalla Kittilässä. Mieleen jäi vahvasti sen uskomattoman runsas ja kaunis kukinta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuoden tapaan kirvoja on ollut nyt todella vähän. Kaipa ne saapuvat heti, kun tämän ääneen sanoo - tai tähän kirjoittaa.
   Tornionlaaksonruusu meilläkin ehti aloittaa ruusuista ensimmäisenä. Yleensä se on ollut juhannusruusu. Tälle viikolle luvattu viileä sää varmaan hidastaa nuppujen avautumista, mutta se on toisaalta ihan hyväkin. Sade kuitenkin pieksäisi ne oitis pilalle.

   Poista
 10. Oioi miten paljon erilaista ruusunkukkaa sinun pihallasi aukeneekaan. Minä kyllästyin juhannusruusun katkottuihin nuppuihin,ja kaivoin koko ruusun pois. Kakkospihalla ne sitten kukkivat sitäkin iloisemmin. Valamonruusu sen sijaan kukoistaa ja Ilo ruusun istutin uuden puutarhahuoneen seinustalle tänä aamuna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juhannusruusussa on onneksi useimmiten niin valtavasti nuppuja, että osa ehtii hyvin avautua, vaikka kärsäkäs pensasta kiusaakin. Eilen huomasin kärsäkkään kiusanneen Tove Janssonia ja se harmittaa, sillä pensas on vielä pieni ja nuppuja vähän.

   Poista
 11. Täällä on myös ilmestynyt valtavat määrät nuppuja ruusuihin, salakavalasti ja kuin tyhjästä. Ihanaa, kohta saamme kaikki nauttia ruusujen loistosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmeellistä, miten ne nuput pääsivät yllättämään, vaikka puutarhakierroksia on tullut tehtyä parhaimmillaan useampi päivässä. Hienoa, että tänä vuonna ruusujen kukinnasta näyttää tulevan runsasta.

   Poista
 12. Voi kun sinulla on pihalla paljon ruusuja, kohta pihan täyttää ihanainen tuoksu :) Tosiaan jännä seurata juhannusruusun kukintaa joka vuosi, kuinka kukinta heittelee juhannukseen nähden. Meillä on sen verran metsämaisemaa, jotta olen luopunut ruusujen kasvatuksesta koska en enää jaksanut taistella kirvojen kanssa. Nyt on vain kurtturuusua joka ei niitä kirvoja näytä niin houkuttavan.
  Kyllä varmasti on alppiruusupuistossa ollut paljon upeaa kukintaa!
  Mukavaa alkavaa juhannusviikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli viime vuonna valtavasti kirvoja, nyt ei vielä ole näkynyt. Osa ruusuistani on jo vuosia vanhoja, osa vasta aika nuoria. Kirvoja enemmän haittaa joidenkin ruusujen innokas levittäytyminen juurivesoilla. Katsotaan nyt, kuinka niiden kanssa pärjään.
   Juhannusviikko näyttää jatkuvan sateen merkeissä, mutta ei anneta senkään haitata.

   Poista
 13. Ihanat ruusunnuput ja niin monenlaisia ruusuja.
  Meillä Juhannusruusu , Torniolaakson ruusu ja suviruusu ovat nyt täudessä kukassa sekä Hansaruusu.
  leppoisaa Juhannusviikkoa,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla onkin niin valtavasti kaikenlaisia kukkia, etten yhtään ihmettele ruusupaljouttakaan. Täytyypä käydä taas vilkaisemassa blogiasi, josko pian olisi kuvia myös ruusujen kukinnasta.
   Kiitos, samoin sinulle mukavaa juhannusviikkoa!

   Poista
 14. Ihania ruusulupauksia. Vattukärsäkkäät eivät kuulosta kovin kivoilta vierailta. Olen ruusujen kanssa ihan tumpelo, silti ostin yhden ruusun lisää. Saas nähdä, joutuuko oikeasti vähän aloittamaan myös ruusujen hoitoa. Aikaisempia ruusuja ei ole tarvinnut edes hoitaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusupensaat ovat aika helppoja ja siksi olenkin siirtynyt niihin kokonaan. Pihassa on vain yksi ainoa jaloruusu, jonka selviytymistä joka kevät ihmettelen. Onneksi on google ja muut blogit, joista voi aina ammentaa lisää tietoa, jos omat keinot eivät riitä.

   Poista
 15. Kauneutta tiedossa! Meilläkin on juhannusruusussa paljon nuppuja. Oli niihin jo isketty, kuten muihinkin ruusuihin. Lähdön sai öttiäiset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, mitä öttiäisiä ruusuissasi oli ja millä häädit ne pois?

   Poista
 16. Voi että, ihan kohta saat nauttia ruusujen kauneudesta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäiset juhannusruusun kukat ovat jo avautuneet. Kyllä ne ovatkin kauniita.

   Poista
 17. Sulla on paljon nuppuja avautumassa ja ihanuuksia luvassa. Kävin juuri eilen Raision alppiruusupuistossa, osa oli jo ehtinyt lakastua, mutta osa rhodoista oli vielä komeasti kukassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käypä katsomassa Henrietta Hassisen blogissa kuvia Haagan rhodopuistosta: http://www.henriettahassinen.com/2017/06/haagan-alppiruusupuisto.html
   Itse otin sieltä vain muutaman kuvan, mutta on se todella vaikuttava paikka. Erityisesti tänä vuonna, kun kukinta on niin runsasta.

   Poista
 18. Lupaavalta näyttävät ruusujen nuput. Täälläkin ainakin teresanruusussa on nuppuja. Muita en ole vielä tarkemmin katsonut. Minulla teresanruusu kasvaa paikalla, johon osuu vasta ilta-aurinko. Silti pensas kukkii runsaasti ja kukinta kestää pitkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisikohan Teresanruusuni sitten liian paahteisella paikalla, sillä kukat kuihtuvat tosi nopeasti. Onneksi tänä vuonna kukkia näyttää tulevan runsaasti, joten pääsen nauttimaan siitä pidempään.

   Poista
 19. Mukava määrä pensasruusuja. Minäkin olen niitä tontille istutellut (ehkäpä aiempien vuosien postauksiesi innoittamana)Aikansa ne istutetut junkaa ennenkuin kasvu lähtee kunnolla vauhtiin. Nyt osa on aika hyvänkokoisia ja osa junnaa edelleen. Saa nähdä mitä tämä kesä tuo. Nuppubongailua en ole vielä tehnyt;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Edellinen talvi kuritti varsinkin uudempia ruusujani ankarasti ja nyt ne näyttäisivät vasta lähteneen kunnolla kasvuun. Vattukärsäkäs oli iskenyt Tove Janssonini kimppuun, joten sen kukista tuskin pääsee paljon nauttimaan. On sen verran pieni vielä koko puska.

   Poista
 20. Sinulla on kohta tiedossa kaunista ruusujen kukintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, kesä on kyllä yhtä puutarhurin juhlaa. Yksi kun lopettaa, niin toinen jo aloittaa. Nyt alkaa ruusujen esiinmarssi.

   Poista
 21. Kaikki ruusut selvisivät meilläkin hyvin talvesta, ja ovat jo aika hyvän kokoisia. Vielä en nuppuja nähnyt, mutten ihan läheltä käynyt kurkkaamassakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime talvi oli huomattavasti ystävällisempi ruusupensaille. Jaksavat kehittää nuppuja, kun ei tarvitse käyttää kaikkia voimia talven kurituksesta selviytymiseen.

   Poista
 22. Onpa sinulla ihanaa ruusuloistoa tiedossa! Minä en ole vielä tarkemmin ruusujani tutkinut, mutta kaipa siellä jo nuppuja on. Yksi ruusu on kuitenkin kärsinyt, taidan leikata sitä runsaalla kädellä.
  Olisipa ihanaa päästä joskus tuonne Haagan puistoon! Mukavaa juhannusviikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käypä katsomassa Henrietta Hassisen postausta Haagan rhodopuistosta: http://www.henriettahassinen.com/2017/06/haagan-alppiruusupuisto.html
   Pääset edes virtuaalisesta nauttimaan tämän vuoden upeasta rhodokukinnasta.
   Mukavaa juhannusviikkoa sinullekin!

   Poista
 23. Onpas sinulla melkoinen ruusukokoelma :) Ja ihanasti nuppuja, joten odoteltavaa riittää. Toivottavasti sade ei hakkaa nuppuja ja häiritse kukintaa.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!