maanantai 14. maaliskuuta 2016

Kamat kiertoon


Olo on yhtä räjähtänyt, kuin kollaasin tulpuilla. Ihan vain siksi, että innostuin omatoimiseen KonMarittamiseen eli tyhjentämään paikkoja ylimääräisestä tavarasta. Jo aiemmin talvella vein vaatteita ja kippoja ja kuppeja kirpparille. Sen, mikä ei siellä mennyt kaupaksi, lahjoitin SPR:n Konttitorille. 

Vaikka jo pidempään ole melko systemaattisesti karsinut tavaraa, sitä edelleenkin riittää. Isossa talossa on paljon säilytystilaa, eikä mikään niistä tyhjillään. Laatikoita ja kaappeja läpikäydessäni olen ihmetellyt, mihin tarkoitukseen kaikki purkit ja putkilotkin olen tallettanut. Kaipa jossain takaraivossa on ajatus siitä, että yhtä sun toista voi tarvita vaikka askartelussa. Totuus on kuitenkin, että suurin osa lojuu vuodesta toiseen varastoissa ja parhaimmillaankin tulee vain siirretyksi taaemmaksi uusien säilytettävien tieltä.


Kirpparimyyntiä varten joutuu tekemään aikamoisen homman tavaroiden laputtamisessa ja hinnoittelemisessa, joten tällä kertaa aion lahjoittaa käyttökelpoiset tavarat paikallisen mielenterveysyhdistyksen kevätkirpparille myytäväksi.

Vielä on lukuisa joukko laatikoita ja kätköjä, jotka täytyy käydä läpi. Siinä ohessa lähtee kierrätyspisteeseen pahvia, kartonkia, lasia, metallia, lehtiä ja jos jonkinlaista sälää. Eikä kaatopaikkakaan osatta jää. Jokohan tästä kierroksesta oppisin harkitsemaan tarkemmin kaupan hyllyjen äärellä, ettei ihan kaikkea tarvitse omaan kotiin ostaa. Toivotaan niin.


Sen verran aikaa tähän myllerrykseen menee, että vaikka iltasella postauksianne ja kommenttejanne käynkin lukemassa, en ehdi pahemmin itse keskusteluihin osallistumaan. 

Nauttikaa kaikki keväästä. Mukavaa alkavaa viikkoa ihan kaikille!
 

53 kommenttia:

 1. Ihanaa alkavaa viikkoa sinullekin Between. Hyvää työtä teet, kun raivaat laatikoita ja komeroita. Minäkin olen useat kirpputorit pitänyt, ja oma hommansa niissä aina on, kun valitsee tavarat, hinnoittelee ne ja sitten vielä pitää lähes joka päivä käydä kirpparilla jotta järjestys säilyy. - Olin toivonut aurinkoa tälle päivälle, mutta lunta sataa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä ollut kovin keväistä täälläkään. Espoon puolella tosin oli jo katujen putsaus meneillään.
   Nyt on niin paljon pientä sälää lähdössä pois, etten yksinkertaisesti jaksa alkaa niitä hinnoittelemaan. Menköön siis hyväntekeväisyyden piikkiin.

   Poista
 2. voi, yksi kadehtimisen aihe on tuo luonne, joka osaa karsia tavaroita pois. aikka kuinka yrittäisin, niin ei vain kädestä irtoa, ei millään. Kaikki tyttärien lapsena väkertämät olen säästänyt ja kaikki lipastojen laatikot pullottaa ja tursuu. Jos heitän jotain pois, tuntuu kuin heittäisin osan elämästä pois. Hullu olen, myönnän :) Ihanat tulppaanikuvat, tulppaani parhaimmillaan, vähän jo uuvahtaneena, tuossa ekassa kuvassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on yli 200 neliötä kellaritilaa, joten sinne mahtuu kamaa. Yritän saada asuintilojen kaapit ja kätköt johonkin järjestykseen. Lasten piirustuksia ja muita juttuja en hävitä. Lähinnä omia kamoja, sillä olen mestari hamstraamaan kaikkea turhaakin sillä ajatuksella, että jos vaikka joskus tarvitsee.

   Poista
 3. Ihania kuvia!
  Itse aloitin myös viikonloppuna tavaroiden karsimisen. Loputon suo kun on tällainen hamsteri. Jotain sentään sain heitettyä ihan poiskin. Projekti jatkuu viikonloppuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän mukava olo tulee, kun päästää irti turhasta.

   Poista
 4. Karsimisen ja luopumisen taitoa ei löydy, mutta toisaalta. Poika tuli eilen pyörällä käymään kotona ja lätäköissä ajaen pyörä kastui. Lähtiessään oli vaihteet jäässä. Sanoisin, että noin 20 vuotta käyttämättömän hiusföönin kaivoin esiin ja poika pääsi muutaman minuutin päästä matkaan. Mun hilloomismotto: jos sitä vaikka joskus vielä tarvis. Ja tavaraa pursuaa kaapeissa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle on tavaroita kertynyt juuri ajatuksella, jos vaikka joskus tarvitsee. Nyt lähtee sellaista, johon en ole vuosiin koskenutkaan. Ei kuitenkaan esim. lasten muistoja jne.

   Poista
 5. Ihana tuo kuvakollaasi!

  Minun tuli katsottua kaikki tavara läpi silloin kun muutimme tänne pikkutönöön. Olen yrittänyt olla sen jälkeen haalimatta kovin paljoa tavaraa, joskus siinä onnistuen... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ukkokulta totesikin, että pitää muuttaa pienempään asuntoon. Silloin on pakko priorisoida ja perusteellisesti.

   Poista
 6. Kauniit tulppukuvat! Vaatehuonetta jo siivosinkin, nyt on keittiön yläkaapit vuorossa, turhat pullot ja kipot saavat kyytiä...

  Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, sinulla on sama prosessi käynnissä.

   Poista
 7. Kirpparit vaatii todellakin valtavasti töitä. Olen tullut samaan tulokseen, että hyötysuhde on niin huono, että mieluummin lahjoitan tavarat johonkin.
  Meillä on kuitenkin navetta, johon voi kierrättää ensi hädässä. Sieltä sitten tavara matkaa moneen muuhun paikkaan. Roskalavakin hankitaan pihaan säännöllisin väliajoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kirpparilla on mahdollista päästä hyväänkin ansioon. Nyt tästä talosta lähtee kaikenlaista pientä sälää, jonka yksittäishinta jää varsin pieneksi, kun taas määrä on suuri. Siinä saisi kirjoittaa hintalapun poikineen.
   Meilläkin on valtava kellari, jonne on ollut helppo kantaa tavaraa säilöön. Lapsia sinne säilötyt tavarat eivät juurikaan kiinnosta, joten säästän heiltä vaivan ja tyhjennän ylimääräisiä hitsaukseen.

   Poista
 8. Kauniit kukkaset. kevät se pistää nurkkia siivoamaan. Mukavaa viikkoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän se, kevät saa meissä monenlaista liikettä aikaan.

   Poista
 9. Hyödyllistä hommaa ja reipas olet, kun siihen ryhdyt! Ja hienoa, että viet paikalliseen hyväntekeväisyyteen, sehän on todella hyvä ja säästää sinulta paljon aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on vielä hyvää aikaa touhuta sisällä. Kunhan tästä lumet sulaa, meikä siirtyy ulkohommiin.

   Poista
 10. Samoissap puuhissa:) Juuri eilen tyhjensin kirpparipöydän ja toin myymättömät romppeet takaisin. Mulla on tapana varata joka vuosi pöytä viikoksi tai parikisi. Nyt ennätin varata sen juuri näille hiihtolomaviikoille, jollin porukkaa on paljon liikkeellä. Tavaraa meni kaupaksi ja olen ihan tyytyväinen tuottoon, mutta mitään en olisi enää takaisin halunnut kantaa. Ehkä kuskaan ne kierrätyskeskukseen myytäväksi. Intoa siivous-ja järjestelyprojektiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ottanut tavaksi viedä kirpparimyynnistä jääneet tavarat kierrätyskeskukseen tai konttitorille. Kun on jo tehnyt luopumispäätöksen, ei enää millään jaksaisi kantaa kamoja takaisin kotiin.

   Poista
 11. Ihanat kuvat, väri-iloa!
  Samoissa puuhissa täälläkin, UFF:in laatikkoon vein muutamia kasseja. Konttiin pienesineitä, sisustustavaraa ym.
  Askartelua varten olen myös säästellyt yhtä ja toista. Ja sitten nämä tuunausta odottelevat esineet, joita olen kirpparilta haalinut. On tarjottimia, kauhoja ja vaikka sun mitä. Niistä kun en raaatsi luopua! Huh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, sinullakin on askartelutarvikevarasto. Minulla oli jos jonkinlaista tavaraa säästössä tulevia askarteluja varten. Päätin, että nyt karsin kovalla kädellä. Moni säästetty esine ei enää herättänyt mitään ideaa, joten menköön.

   Poista
 12. Tuo säilyttäminen on ainakin meillä sodan jälkeisillä ikäluokilla niin iskostettu, että syyllisyyttä tuntien luopuu vähäisistäkin kerätyistä aarteista. Jos ne pääsevät "hyvään kotiin", asia helpottuu! Näinhän näyttää tapahtuvan silleä tavaroille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen perinyt kahdenlaista geenit: äiti ei heittäisi mitään pois ja isä taasen ei halua mitään säilyttää. Pitkään minun oli vaikea luopua tavarasta, mutta vähitellen kaikki kama on alkanut ahdistaa. Ikääntyminen näköjään voi vaikuttaa niinkin.

   Poista
 13. Raivausta täällä meilläkin pitäisi tehdä. Lähinnä ylimääräisiä vaatteita ja kirjoja pitäisi karsia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoista minun on vaikea luopua, mutta vaatteiden suhteen olen oppinut harrastamaan karsintaa. Jos joku vaate roikkuu vuodesta toiseen käyttämättömänä, on parempi antaa sille uusi mahdollisuus jonkun toisen omana.

   Poista
 14. Meillä on menossa kolmen pojan omien huoneiden myllerrys. Helmikuussa pidin kirpparia ja huhtikuussa taas uudestaan. Ihan hirveä määrä tavaraa saa vaihtaa kotia meiltä pois. samalla myyn pari kaappiakin ettei tule hankittua vahingossa lisää tavaraa. Viime kerran myymättömät odottaa minullakin hyväntekeväisyyteen menoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsilta sitä kierrätettävää tuleekin ja toisaalta lasten tavara menee hyvin kaupaksi. Mitä niitä myymättä jääneitä tavaroita enää kotiin kantaa, kun luopumispäätös on jo tehty.

   Poista
 15. Minä yritän myös toteuttaa KonMarin siivousfilosofiaa, miten paljon tavaraa onkaan kertynyt nurkkiin 14 vuodessa. Kohta viljely vie kaiken ajan, joten nyt jos koskaan on muokattava sisätiloja ja varastoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan, tämä on hyvää aikaa laittaa sisätilat järjestykseen: on jo paljon valoisaa aikaa, mutta pihahommiin ei vielä pääse.
   Tuntuu tosi helpottavalta päästä turhasta tavarasta eroon. Äärimmäisen harvoin mitään poistettua jälkikäteen kaipaan.

   Poista
 16. Hyvä postaus! Kahden kuolipesän jäämistön selvittely opetti minulle olemaan todella harkitseva tavaran ostamisen suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykypäivän ihmisellä on niin valtavasti tavaraa ympärillään, että se alkaa jo ahdistamaan.

   Poista
 17. Luin jo aamulla postauksesi ja ajattelin että nyt on rouva virtaa täynnä! Ja todella onkin! Joskus tulee se viimeinen niitti, että ylimääräisella tavaralla on vain yksi suunta! Sitä täälläkin harjoitetaan, kiitos innostavasta esimerkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä saan välillä puuskia, jolloin sitten tapahtuu rytinällä. Olen ikäni ollut aikamoinen hamstraamaan, mutta ikä näköjään tekee tehtävänsä. Tai sitten globaali rauhattomuus saa ihmisen etsimään järjestystä omaan ympäristöönsä. On niin helppo tyrkätä tavara käsistään johonkin laatikkoon tai kaappiin ja sinne se jää vuosikausiksi. Minulla oli aivan hillitön kasa kaikenlaisia kangastilkkujakin ja huomasin, etten ole kyseistä kaappia avannut kahteen vuoteen. Enpä juuri mitään nykyisin ompele, miksi siis niitäkään säästäisin. Yllättävää, kuinka helpottavalta tavaran karsiminen tuntuu. Ja edelleen sitä jää yllin kyllin.

   Poista
 18. Tsemppiä kevätsiivoukseen! Pitäisi itsekin tarttua taas toimeen tavaran järjestelyn osalta. Vaatehuoneemme on nimittäin täynnä epämääräistä "tätä voisi joskus tarvita" -tavaraa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viimeiset hetket ennen puutarhakauden alkua käyttää aikaa sisähommiin.

   Poista
 19. Samaa täälläkin pitäisi tehdä kun vaan saisi itsestään niin paljon irti
  Minä olen myös vienyt SPR:n Konttitorille tavaroita Hyvää alkavaa viikkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Konttitorille viedyn tavaran tuotto ainakin menee hyvään tarkoitukseen.

   Poista
 20. Siitä Konmarista on ollut uutisissa aika paljon nyt juttua. Se kuulostaa kyllä toimivalta, ja vaikuttaa varmasti piristävästi mielialaankin kun ympäristö on järjestyksessä. Tekee mieli tutustua aiheeseen. Minullakin on paha tapa kerätä tavaraa, ja ennen kuin huomaakaan, sitä on niin paljon ettei tiedä mistä karsiminen aloittaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tavoittelen sellaista tilaa, jonka voin kokea itseäni tyydyttäväksi. Ja että edes suurin piirtein tietäisi, mitä missäkin on.

   Poista
 21. Myönnetään että meilläkin pitäisi tehdä Konmarit! Silloin kun minuun iskee siivouskohtaus, niin sitten tapahtuu. Tavaraa lähtee ja tilaa tulee. Mutta niitä kohtauksia tulee niin harvoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta ne puuskat ja siivouskohtaukset ovat aika tehokkaita, vaikka tulisivat harvemminkin.

   Poista
 22. Kevääsin tuloo aina raivattua joku nurkka, mutta siihe se sitte jääki. Paree seki ku ei mitää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei haittaa, jos se ei itseä vaivaa. Minulla taitaa olla nyt tällainen siivousvaihde meneillään.

   Poista
 23. Samma här :) Olen ollut jo toista kuukautta sairaslomalla ja jotain kevyttä puuhaa on ollut pakko keksiä. Olen sit hissunkissun siivoillut kaappeja ja kirpparipöytäkin oli pari viikkoa, siellä vain ei tavara hirveesti kiertänyt. Olen jo monta vuotta ollut ahdistuksen vallassa, semmoisen jäytävän epämääräisen,kun tavaraa vain on liikaa. Haluaisi päästä eroon ja sit kun niitä alkaa lajitteleen, kuitenkin tulee se sama vanha "jos tätä joskus joku tarvitsee...Kyllä aika tavaran kaupitsee...." ja niin niitä vain sujauttelee takas kaappien kätköihin. Nyt ollaan kyllä tyttären kans otettu se linja, että kauniita tavaroita käytetään, niistä iloitaan eikä vain hillota kaapeissa. Ihan älytöntä tämä nykymaailman tavaranpaljous ja ostamisen tarve, joka meihin on saatu istutettua. Kulutusyhteiskunta. Loputon oravanpyörä. Huoh. Iteltäni ns. turha ostaminen jäi onneksi pois vuorottelukorvauksella keplotellessa, enkä ole vieläkään palannut entisiin kulutustottumuksiin, tuskin palaankaan. Kun nyt pääsisi kaikesta ylimääräisestä kunnialla eroon :) Konttiin mäkin vien yleensä aina, mitä jää kirpparilla myymättä ja silloin, kun ei ole aikaa niitä kirpparille kuljetella. Tsemppiä vain sinulle urakkaasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tavallaan tämä tavaran järjestäminen ja siitä luopuminen on myös oman pään järjestämistä. Joskus tuntuu, että itse kullekin olisi terveellistä joutua miettimään rahan käyttöä. Silloin oppisi ehkä käyttämään enemmän harkintaa tavaran hankinnassa. Sitä kun on jo nyt useimmilla vähintäänkin riittävästi, ellei liikaakin.

   Poista
 24. Vau, tuota hommaa pitäisi tehdä tässäkin talossa. Kun muutti omakotitaloon, jossa on useampi varastorakennus, niin sitä tavaraa vaan kertyy... Mutta mistään ei haluaisi luopua, ei millään... Vaatekaappikin pursuaa, ainakin ne liian pienet pitäisi hävittää, mutta jos niihin mahtuisi vielä joskus...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaappeja siivotessa olen todennut, ettei läheskään kaikkiin tavaroihin ole minkäänlaista tunnesidettä. Kaikista ei edes tykkää tippaakaan. Päätin, että saavat mennä.

   Poista
 25. Minä olen vienyt tavaraa eläinsuojeluyhdistykselle. He hoitavat hinnoittelun ym ja saavat myös tuoton. Olen tyytyväinen keksittyäni tämän ratkaisun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erinomainen ratkaisu sekin. Paras kai on sellainen paikka, johon tavarat on helpointa viedä.

   Poista
 26. Olet päässyt pidemmälle KonMari-projektissa kuin minä :) Minulla into alkoi hiipumaan maaliskuun alussa valokuvauskurssien alkamisen myötä. Kun sain nyt talven pahimman flunssan, niin jatkan suosiolla syksyllä pihakauden mentyä ohi ja räntäsateiden alettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän alkaa tahti minullakin jo hiljentymään, kun aika ei millään tahdo riittää. Homma on vielä jonkin verran kesken ja loppu taitaa jäädä täälläkin syksyyn. Tuntuu kyllä tosi hyvältä saada kaappeihin tilaa ja päästä monista turhista tavaroista.

   Poista
 27. Oi, voi, tuota raivausta pitäisi meilläkin tehdä. Olen ihan toivoton hamsteri ja minulla on vielä niin laaja piiri, mihin sitä tavaraa "tarvii". Juuri olin viikonlopun Espoossa ja neljänä päivänä kierreltiin kirppareilla ja kierrätyksessä...
  Omaan kotiin toin vain muutamia ruukkuja, työpaikalle sen sijaan löysin leikkimökkisisustusta ja ilmaistorilta t-paitoja maton virkkuuseen.Ystäväni on sellainen ideoija, joka saa tuunattua vaikka mistä materiaalista uutta. Itselleen kaikki vaatteet tuunattuna, lapsille myös ja vanhasta nahkasohvastakin tuli laukkuja ja tereet farkku-lattiatyynyihin...
  Meillä ei meinaa tavarat sopia mihinkään säilytykseen, joten sitä karsintaa todellakin tarvittaisiin.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!