lauantai 16. syyskuuta 2017

Lääkärin määräyksestä

Syyshortensia - Hydrangea paniculata 'Wim's Red'

Kohta vuoden kurkussani on ollut ikävä palan tunne, jonka huomaan lähinnä iltaisin käydessäni kyljelleni nukkumaan. Terveyskeskuslääkäri tutki ja laittoi lopulta lähetteen Kirurgiin tarkempiin tutkimuksiin. Totesi tutkiessaan, ettei se varmaan mitään syöpää ole. Minähän olen sitten sitä tutkimuskutsua odotellessani maalaillut mielessäni jos jonkinlaisia kauhuskenaarioita. 

Syyshortensia - Hydrangea paniculata 'Vanille Fraise'

Vihdoin sain ajan ja määräyksen mennä Kirurgiin korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikalle. Lääkäri kysyi heti ensi töikseen, onko minulle kerrottu palan tunteen mahdollisesti johtuvan närästyksestä. Ei ollut. Sen sijaan vaivaa googlettaessani mainittiin useamman kerran stressin aiheuttavan samanlaisia oireita. Lääkäri ruiskutti sieraimiini puuduttavaa ainetta ja tunki sitten kameran nieluuni. Tähystystäkin olin hiukan pelännyt, miten pystyn selättämään oksennusrefleksin. Vaan eipä tuntunut juuri miltään ja näytöltä saatoin seurata kameran kulkua nielussani. 

Syyshortensia - Hydrangea paniculata 'Vanille Fraise'

Lääkäri näytti, kuinka kurkunpääni on voimakkaasti turvonnut. Ja närästyshän turvotuksen on aiheuttanut mahanesteiden noustessa kurkunpäähän sitä ärsyttämään. Kummallista, etten ole millään tavoin närästystä huomannut tai siitä kärsinyt. En siis voinut tällaista vaihtoehtoa edes kuvitella. Ilman muuta tunsin suurta helpotusta, sillä vaivan pitäisi helpottaa lääkekuurilla ja ruokavaliolla sekä muutamilla muilla ohjeilla.

Syyshortenisa - Hydrangea paniculata 'Vim's Red'

Lääkärin kirjoittaessa reseptiä luin saamaani ohjeistusta ja kiljaisin ääneen huomatessani vältettävien asioiden listassa puutarhatyöt. Mitä, etteikö närästyksestä kärsivä ihminen saisi tehdä puutarhatöitä! Ja kuitenkin pitäisi elää terveellisesti ja liikkua paljon. Lääkäri ja hänen työparinaan toiminut hoitaja totesivat yhteen ääneen, että ihan rauhassa saan jatkaa puutarhan hoitamista ja se on jopa suositeltavaa. 

Syyshortenisa - Hydrangea paniculata 'Vanille Fraise' (takana Vim's Red)

Saamani lappunen oli kuulemma suora käännös amerikkalaisen lääkeyhtiön ohjeistuksesta. Jos puutarhatöistä saa itselleen mieluista toimintaa ja liikuntaa, sitä ei todellakaan tarvitse välttää. Päinvastoin. Puutarhan hoitaminen on monien viime aikaisten tutkimusten mukaan erinomaista fyysistä toimintaa ja lisäksi sillä on runsaasti myös psyykkisesti myönteisiä vaikutuksia. Aina pitää punnita hyödyt ja haitat ja usein ne hyödyt painavat melkoisesti enemmän. Lääkeyhtiöt kirjaavat varmuuden vuoksi kaikki mahdolliset haittatekijät, jotta eivät potilaiden haitoista valittaessa joutuisi oikeudelliseen ja taloudelliseen vastuuseen.

Syyshortensia - Hydrangea paniculata 'Grandiflora'

Oli niin mukava, asiansa osaava ja ulkoisestikin söpö nuori mieslääkäri, että käynnistä jäi helpottavan diagnoosin lisäksi muutenkin varsin hyvä mieli. Kaveri huikkasi vielä ovelle mennessäni, että "tee puutarhatöitä ihan niin paljon kuin haluat". Olisin mennyt kotimatkalla palkintokahville, mutta puudutetun nielun vuoksi ei hetkeen saanut juoda tai syödä mitään.

Syyshortenisa - Hydrangea paniculata 'Vanille Fraise'

Vaikka minulla on nyt ihan lääkärin määräys harjoittaa puutarhanhoitoa, en kovin paljon mitään ole ehtinyt tehdä. Jokusen tanssahtelevan pyörähdyksen sentään olen syyshortensioiden ympärillä ottanut, sillä ne ovat tänä syksynä kerrassaan ihastuttavia.

Mukavaa viikonloppua kaikille!
 
 

61 kommenttia:

 1. Täällä myös yksi refluksista kärsivä. Tuo puutarhanhoidon kieltäminen amerikkalaisessa ohjeessa perustuu varmaan etukumaran asennon välttämiseen. Minulla närästys ilmenee myös vain kurkussa, harvoin tulee sitä perinteistä polttelua ylävatsalla. Mahtavaa, että lääkäri määräsi puutarhanhoitoa, eihän sitä sovi olla tottelematta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeassa olet Minna. Siihen etukumaraan se kielto nimenomaan liittyi ja asentoihin täytyykin jatkossa kiinnittää enemmän huomiota. Puutarhanhoitoa ei onneksi tarvitse lopettaa. Se kielto olisi sattunut sieluun ihan ennenkuulumattomalla tavalla.

   Poista
 2. Alkusanojasi lukiessani, ehdin jo hieman säikähtää, että mistä on kysymys, mutta onneksi ei mistään kovin vakavasta vaivaa mitenkään vähättelemättä.
  Aivan ihanat kuvat hortensioistasi. Itse tanssahtelisin tuollaisen kukkarunsauden äärellä varmaan useasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaivasta ei onneksi ole ollut kovin paljon haittaa. Enemmänkin se on aiheuttanut henkistä murhetta, kun olen pelännyt kaikenlaisia vakavia sairauksia. Nyt, kun tiedän, mikä on syynä ja miten sitä hoidetaan, voin taas henkäistä helpotuksesta. Ja jatkaa tanssahtelua hortensioiden ympärillä.

   Poista
 3. Jesh! Hyvin sulla kävi, refluksi aiheuttaa monenlaista vaivaa, ihan huomaamattaan. Nätit kuvat.
  Minähän söin 5 vuotta astmalääkkeitä, ennen kuin yksityisellä terveysasemalla todettiin, ettei minulla missään tapauksessa ole astmaa vaan refluksitauti. Siihen jäi tropit ja tulin terveeksi.
  Puuharhailu on parasta lääkettä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viisi vuotta vääriä lääkkeitä kuulostaa kyllä aika paljolta. Hyvä, että sait oikean diagnoosin. Monelle refluksitauti tuo paljon ikäviä oireita, mutta minulla haitta on aika pieni. Mikä parasta, puutarhanhoitoa ei tarvitse lopettaa, vaan lääkärin määryksestä lisätä.

   Poista
 4. Minäkin ymmärrän lääkärin huomautuksen, jos ei huomioi töitä tehdessään omaa työasentoaan, voikin saada oireiksi refluksin. Tästä viisastuneena (?!) alan tarkkailla omia työasentojani, eli ranka mahdollisimman suorana eikä liikaa polvet suorina kumartelemista. Syväkyykky kunniaan. Talvi on tulollaan, pääset hoitelmaan refluksisi parempaan kuntoon. Upeat hortensiat Sinulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta täytyy jatkossa miettiä työasentoja tarkemmin. Ei se kyykistyminen kumartelun sijaan ole kenellekään haitaksi. Olen ihan tyytyväinen, ettei kuitenkaan kyse ollut mistään vakavammasta. Närästyksen kanssa pystyn elämään ja onneksi saan nauttia myös puutarhanhoidosta.

   Poista
 5. Ei refluksi mitään kivaa ole, mutta jos vertaa syöpädiagnoosiin niin se tuntuu suorastaan helpotukselle. Onneksi kohdallasi juuri näin!

  Hortensioiden loisto on upea ja kuvat onnistuneita. Syksyn kuningattaria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihminen tulee näköjään kovin pienestä tyytyväiseksi. Annetaan vain kahdesta diagnoosista vähemmän vaarallinen, niin elämä taas hymyilee. Närästys ei ole kovin paljon elämään haitannut. Lähinnä se palan tunne on ihmetyttänyt ja hiukan pelottanut. Onneksi ei ollut mitään vakavampaa.

   Poista
 6. Hurjan hienoja hortensiakuvia, nyt näyttää olevan niiden vuosi.
  Hyvä, kun oire selvisi. Toivottavasti saat refluksin kuriin pienillä viilauksilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytynee pyöriä entistä ahkerammin hortensioita ihastelemassa. Josko se närästyskin siitä helpottaisi. Pillereiden kera.

   Poista
 7. Hurjan hienoja hortensiakuvia, nyt näyttää olevan niiden vuosi.
  Hyvä, kun oire selvisi. Toivottavasti saat refluksin kuriin pienillä viilauksilla.

  VastaaPoista
 8. Ihana lääkäri ja ihana määräys! <3
  Olipa hyvä, ettei mitään vakavaa löytynyt ja noin hyvän hoitokeinonkin sait määräykseksi.
  Ja nämä hortensiakuvat kruunaavat tämän postauksen.
  Rentouttavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riina! Oli kyllä kaikin puolin ihana lääkäri, ja hoito parasta mahdollista. Parasta tietenkin, että saan jatkossakin nauttia puutarhasta ihan lääkärin määräyksellä.

   Poista
 9. Ihanat hortensiakuvat!

  Onneksi ei ollut vakavampaa.
  Meillä isäntä kärsii refluksin vaivoista, somacia joutuu ottamaan.
  Hyvin tietää, että suklaa, kahvi ja omenat ovat kielletyllä listalla, mutta...:)

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Närästys lienee varsin yleistä. En vain mitenkään olisi voinut kuvitella, että palan tunne kurkussa on myös närästystä. No, nyt tiedän ja täytyy tarkemmin katsoa, mitä syö. Harmi, että oman puutarhan omenat ovat suurta herkkua.

   Poista
 10. Hyvä uutinen ettei vaiva ollut tuon pahempaa. Samaa mieltä olen puutarhatöistä lääkärin kanssa, ne eivät voi olla pahaksi. Upeat hortensia, tämä syksy on ollut niiden juhlaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syyshortensiat ovat todellakin tämän syksyn kuningattaria. Aivan ihania, eikä niitä voi liiaksi ihailla. Ja minäpä saan pyöriä niiden ympärillä ihan lääkärin luvalla.

   Poista
 11. Refluksi aiheittaa monenlaisia oireita. Hyvä, että lääkäri ymmärsi, puutarhanhoidolla ei hoideta pelkkää kuntoa vaan myös sielua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, enpä tiennytkään, että närästys aiheuttaa myös palan tunnetta kurkussa. Taas olen astetta viisaampi.

   Poista
 12. Onneksi ei löytynyt pahempaa. Nyt vain hoitelet puutarhaa lääkärin määräyksestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös ollutkin mukava hoito-ohje lääkäriltä. No, tulihan niitä pillereitäkin.

   Poista
 13. Hyvä ettei pahempaa. Kauniit syyshortensiat. Mukavaa viikonloppua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin, Ritva! Oli tosiaan helpotus, ettei sen vakavammasta ollut kyse.

   Poista
 14. Minulla oli kerran pitkään "pala kurkussa" ja meninkin sitten jonkun ajan päästä lääkäriin peläten vaikka mitä, kun äitini oli kuollut suusyöpään... Äidin kuolemasta ei silloin ollut kuin ehkä puoli vuotta-vuosi ...ja lääkäri selitti "pala kurkussa"-oireen johtuvan luultavasti surusta äidin kuoleman johdosta...ja varmaan olikin koska sitten pikkuhiljaa häipyi...että olikin psyykkistä. Kiva, ettei sinullakaan pahempaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Surun ja stressin aiheuttamaan palan tunteeseen törmäsin googlettaessani vaivaani. Ihmettelin, kun en ole kokenut itseäni erityisesti stressaantuneeksi tai surulliseksikaan. No, löytyihän sille vaivalle selitys ja onneksi ei ollut sen vakavampaa.

   Poista
 15. Komeat hortensiat!
  Hauska postaus :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerrankin lääkärikäynti tuotti hyvää mieltä.

   Poista
 16. Kyllä sinulla on nyt kevyt olo ja elämä hymyilee. Ihanaa punasävyä hortenssioissasi. Mukavaa viikonlopunjatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria! Olo on tosiaankin kevyt, eikä sureta, vaikka pala edelleen kurkussa painaakin.

   Poista
 17. Olipa hyvä että tulit menneeksi lääkäriin ja pääsit epätietoisuudesta, onneksi ei ollut pahempaa. Puutarhassa puuhastelu onkin hyväksi kaikenlaisiin vaivoihin, siellä voi työstää ajatuksissaan monia asioita, ja sitten onkin saanut tuplahyödyn. Kyllä nuo lääkefirmat mokomat pesevät kätensä kaikesta vastuusta ja tekevät niin laajat varoitukset lääkkeistä etteivät varmasti joudu vastuuseen mistään.
  Ihanat syyshortensiat sinulla, niiden syysväritystä on mukava seurata. Mukavaa viikonlopun jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienikin vaiva muuttuu mielessä suureksi, kun sitä yksinään pyörittelee.
   Syyshortensiat ovat nyt niin kauniita. Pysähdyin niitä taas ihailemaan leikatessani nurmikkoa.

   Poista
 18. Onpas Vanillesi saanut jo kauniin värin. Minulla on vielä valkoinen, mutta odotan ihmettä.

  Närästys voi aiheuttaa vaikka mitä! Onneksi olit asiansa tuntevalla lääkärilllä. Itsekin olen nyt saanut vähän ravata kokeissa, katsotaan...

  Mukavaa viikonloppua kera ihanien hortensioiden<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti sinulla ei ole mitään vakavaa, eikä mielellään muutenkaan mitään ikävää vaivaa.
   Öiden viiletessä hortensioiden puna lisääntyy. Aivan ihania tänä vuonna.

   Poista
 19. Säikähdys ollut varmasti melkoinen. Närästys ja kyykkiminen ei sovi ihan hyvin yhteen (kokemusta on), mutta varmasti ruoka-aineilla saa jo helpotusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä ole osannut kykkimistä välttää, kun en ole tajunnut kyseessä olleen närästys. No, taas opin uutta. Onneksi ei sentään puutarhatouhuja tarvitse lopettaa.

   Poista
 20. Onneksi vaivoihisi löytyi oikeat lääkkeet ja mikä tärkein puutarhan hoitoa ei kielletty.Kuitenkin tarkkaile työasentojasi ja todella kyykyssä ja polvillaan voi tehdä kaikenlaista puutarhapuuhaa.
  Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Molley! Jonkin verran olen työasentoihin kiinnittänyt jo aiemminkin huomiota, kun selkä tuppaa vihoittelemaan niistä huonoista asennoista. Täytyy jatkossa panostaa työasentoihin entistäkin enemmän. Onneksi ei sentään tarvitse puutarhatöitä lopettaa.

   Poista
 21. Voi hyvänen aika, nyt sinun pitää todellakin puutarhuroida reseptillä lähes ja vielä komean miehen sanomana! Onneksi ei ollut vakavampaa, vaikka ihan riittävän vakavaa tuokin. Kärsin kanssasi, kun närästys on meillä sukuvaiva. Närästys varmaan oireilee niin monin tavoin. Itse en edes harkitse lähestyväni puutarhaa ilman somacia :D Toivottavasti tuo kurjan ikävä palantunne kurkussasi helpottaa pian. Olemmekohan olleet yhtäaikaa kirralla, olimme pojan kanssa tämän vkon maanantaina kun hän oli jokin aika sitten leikkauksessa siellä ja oireet palasivat, nyyh.

  Sinulla on aivan hurmaavia, kukkeita hortensiota ihan oikea kokoelma! Miten voikaan olla noin kaunista, aah.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin kirralla torstaina, joten samaa aikaa ei siellä jonotettu. Porukkaa siellä oli, mutta tuollaisiin paikkoihin varaan aina ylimääräistä aikaa. Omanlaistaan ajankulua on katsella muita ihmisiä ja sairaalan touhua.
   Närästys taitaa olla aika yleinen vaiva ja siksi olenkin ollut tyytyväinen, etten ole siitä itse kärsinyt. Nyt sitten täytyy vähän miettiä työasentoja ja ruokavaliota.
   Toivottavasti poikasi paranee. Ei nuo lääkärikäynnit mitään hauskoja ole, vaikka olisi kuinka mukavia lääkäreitä.
   Olen tosi iloinen hortensioistani ja siitä, että ne näyttävät meillä viihtyvän.

   Poista
 22. Hyvä, että sait tiedon ja hoidon! Epätietoisuus on pahinta. Upeat ovat hortensiasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Epätietoisuus on tosi raastavaa. Nyt on taas helppo jatkaa touhuja, kun tietää vaivan ja hoidon siihen.

   Poista
 23. Otsikko säikäytti, mutta onneksi sait helpottavan diagnoosin lääkäriltä. Harva harrastaa puutarhan hoitoa lääkärin määräyksestä :)
  Ihania hortensioita! Ne ovat tänä syksynä ilahduttaneet runsaalla ja kauniilla kukinnalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syyshortensiat ovat kyllä helppoja ja kauniita, mutta tänä vuonna ne näyttävät laittavan parastaan kaikin tavoin.

   Poista
 24. Onneksi selvisit säikähdyksellä!
  Kertakaikkiaan upeita hortensioita piha täynnä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi oli tosiaan vähemmän vakava vaiva.
   Hortensiat ovat nyt kerrassaan upeita.

   Poista
 25. ehdin hiukan jo säikähtää, onneksi asia selvisi parhain päin. lääkärit ovat jo muutamia vuosia kirjoittaneet liikuntareseptejä, puutarhanhoitoresepti kuulostaa tosi hyvältä idealta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhanhoitoreseptillä paranee varmasti vaiva jos toinenkin. Olin oikein tyytyväinen saamastani ohjeistuksesta.

   Poista
 26. Amerikassa ei olla oikein ajantasalla! Eihän puutarhaa parempaa hoitajaa olekaan!! Hyvä, että oli "vain" närästystä, jos ymmärrät mitä tarkoitan...
  Mutta siis nokka kohti puutarhaa ja lisää ihania kuvia tänne ihasteltavaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin kyse oli "vain" närästyksestä. Sen kanssa pystyy elämään. Olen ottanut lääkärin ohjeen kirjaimellisesti ja aion ottaa jatkossakin eli puutarhassa on touhuttu.

   Poista
 27. Puutarhanhoito on ratkaisu moneen vaivaan ja sitä siis kannattaa jatkossakin harrastaa niin paljon kuin ehtii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta. Olenkin ottanut lääkärin ohjeen opikseni ihan konkreettisesti viettämällä tänäänkin aamupäivän puutarhan parissa.

   Poista
 28. Mielenkiintoinen kirjoitus! Kaikkea ne amerikkalaiset keksivätkin :) Onneksi vaivasi on hoidettavissa. Hyvää vointia sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pauliina! Närästysdiagnoosi helpotti kummasti oloa ja helpotusta lisäsi lääkärin ohjeistus jatkaa puutarhahommia.

   Poista
 29. Jatka sinä vaan tanssahtelua puutarhassasi hyvillä mielin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vilma! Tänään taas tuli vähän tanssahdeltua. Tosin kumppani oli vähän jäykänlainen, sillä leikkasin nurmikon.

   Poista
 30. Voi ei! Olipa melkoinen juttu, onneksi ei mitään pahanlaatuista löytynyt! Suuri helpotus! Ihania tanssahteluhetkiä puutarhassa, sehän on meidän kaikkien voimavara on onnellisuuden lähde!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lääkäri ei tainnut edes arvata, miten hyvän lääkkeen hän niiden pillerien lisäksi minulle määräsi kehottaessaan jatkamaan puutarhanhoitoa. Olo on ollut kuin seitsemännessä taivaassa koko viikonlopun. Ja pikkaisen kävin taas tanssahtelemassa. Tosin tällä kertaa ruohonleikkurin kanssa.

   Poista
 31. Tuallaane diagnoosi on tänä päivänä torellaki "vain". Mulle tuttua, mutta onneksi hoituu viälä Renniellä.
  Komiat hortessat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös närästys ole yksi niitä yleisimpiä vaivoja ja närästyslääkkeet myydyimpiä käsikauppalääkkeitä? Ikävä vaivahan se on, mutta paljon pahempaa odotettuani olin iloisesti yllättynyt.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!