sunnuntai 29. lokakuuta 2017

Hyvää kissan päivää!


Harmaa vesi- ja räntäsateinen päivä vaatii pientä piristystä. Sellaiseksi sopii hyvin kissanpäivän viettäminen. Kyse ei ole kansainvälisestä kissojenpäivästä, jota vietetään elokuun 8. päivä. Saaripalstan Sailan postauksesta selviää, että tämä päivä on amerikkalainen National Cat Day. 

Kissatalouksissa kissanpäivä on vuoden jokaisena päivänä. Soisin kissoille parempia päiviä ihan kaikkialla. Tänäkin syksynä mediassa on jälleen uutisoitu hylätyistä ja kaltoin kohdelluista kissoista. Liian usein törmää "se on vaan kissa" -lauseeseen. Tuo eläintä vähättelevä asenne näkyy erityisesti syksyisin, kun kesähuviksi otetut lemmikit hylätään luontoon. 

Eräs tuttavaperhe otti kesän lopussa alakouluikäiselle pojalleen kissanpennun pitkien ja yksinäisten iltapäivien seuraksi. Ei siinä mitään. Lapsen ja lemmikin suhde voi olla rikas ja kasvattavakin. En vain ymmärtänyt aikuisten ajatusta, ettei kissa rajoita lomamatkoja, kun sen voi jättää irralleen ulos!!!

Kissa ei elä villinä ja vapaana Suomen luonnossa. Se ei kuulu luontoon, eikä myöskään siellä pitkään pärjää. Kissa tarvitsee ihmistä ruokkimaan, huolehtimaan ja tuomaan turvaa. Kissa ei ole lainsuojaton, vaikka usein niin kuvitellaan. Kissalla on oikeuksia ja kissan ottaneella ihmisellä velvollisuuksia. 

Jos haluat matkustaa ja viettää vapaata elämää, eikä sinulla ole luotettavia kissanhoitajia, älä ota kissaa. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta käyttää kissaa säännöllisesti eläinlääkärissä ja maksaa sen yllättävistä sairauksista koituvia satojen eurojen kuluja, älä ota kissaa. Mikään eläin, ei myöskään kissa ole lasten leikkikalu, eikä hetken mielijohteesta hankittava lahja. Lapsiperheessä viimeinen vastuu lemmikistä on aina aikuisella. Jos et pysty sitoutumaan kissaan jopa 20 seuraavaksi vuodeksi, älä edes harkitse kissan ottamista. 

Voisin kirjoittaa lukuisia myönteisiä asioita kissoista. Jokainen kissaihminen ne tietää ja tunnistaa, joten olkoon tällä kertaa. Blogger takkuilee jo kolmatta päivää. Tallentaminen ei tahdo onnistua, esikatselu onnistuu vain ajoittain ja kuvien lataamisessakin on häiriöitä.  

Minä ja 16½-vuotias Juuso toivotamme kaikille kissoille ja kissaihmisille leppoisaa kissanpäivää. Tänään ja vuoden jokaisena päivänä!
 

41 kommenttia:

 1. Ihana kirjoitus ♥
  Ja ihana Juuso! Oikein makoisan raukeaa kissanpäivää hänelle.
  Loistavasti sanottu, kissalla on oikeuksia ja kissan ottajalla velvollisuuksia.
  Häkellyttävän usein minultakin kysytään, jätänkö kissat saareen, kun olen kaupungissa. Voin jättää ne yhden tai kahden yön yli, jos on naapuri paikalla ruokkimassa ja katsomassa, että asiat ovat kohdallaan. Muuten kerta kaikkiaan ei. Ja ovessa on tietysti kissanluukku, että kissat pääsevät kotiinsa suojaan, turvaan, nukkumaan. Mutta silti kissat tarvitsevat myös seuraa. Itsekkään ihmisen ei pitäisi ottaa eläintä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eniten ehkä näissä kissa-asioissa, kuten oikeastaan lemmikeistä puhuttaessa ylipäätään ihmetyttää se, miten tuntevaa eläintä kohdellaan kuin esinettä. Tietenkään eläintä ei tulisi liikaa inhimmillistää, mutta kyllä minua silti usein kotoa poissa ollessani kirpaisee, kun tiedän Juuson ilmiselvästi kaipaavan ja etsivän minua. En voisi kuvitellakaan unohtavani kissan olemassaoloa järjestäessäni omaa elämääni. Lemmikki on osa perhettä, eikä siitä pääse yli eikä ympäri. Jos niin kuvittelee, ei pidä eläintä ottaa. Ei minkäänlaista. Kuten sanoit, itsekkään ihmisen ei pitäisi ottaa eläintä.

   Poista
  2. En kyllä voisi kuvitellakaan, että jättäisit kissat saareen tai ylipäätään minnekään hoidotta. Kissaihmisenä sitä tunnistaa toisen kissaihmisen.

   Poista
 2. Kirjoitit niin täyttä asiaa tuosta kissojen ottamisesta. Kissa ei tosiaankaan ole mikään lapsn leikkikalu, vaan ihan oikea eläin millä on tunteet ja tarpeet kuin ihmiselläkin. Jokainen vastuunsa tunteva ihminen miettii tarkkaan kissan ottamista, ja onneksi on löytöeläintalot mihin voi kodittomia tai karkulaisia viedä.
  Teidän kisu viettää niin makeita ja lokoisia kissanpäiviä - ja sen näkee jo päältä että se on rakas perheenjäsen. Ihanaa kissamaista sunnuntaita teille koko porukalle, kaksi- ja nelijalkaisille 😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin. Kissaa, kuten mitään muutakaan eläintä ei ole pakko ottaa. Se on täysin ihmisen oman harkinnan varassa. Ikinä ei tietenkään tiedä, mitä elämässä tapahtuu, mutta vastuullinen ihminen järjestää niissäkin tilanteissa eläimelle hoidon tai uuden kodin.
   Juusolla on ollut hyvä elämä ja taatusti siitä on huolehdittu.
   Viikonloppu on mennyt lähinnä sadetta pidellessä. Niin kaksi- kuin nelijalkaiseltakin. Toivotan sinulle ja teidän lemmikeille mukavaa viikonloppua!

   Poista
 3. Ihana Juuso! <3 Oikein mahtavaa kissan päivää teille!

  Hyvä kirjoitus kissoista. Sydäntäni kylmää aina, kun kuulen tai näen kissojen huonoa kohtelua. En voi ymmärtää miten ihmiset voivat tehdä mitään pahaa millekään lemmikiksi otetulle eläimelle.

  Oma sydämäni on ihan syrjällään aina niinä päivinä jolloin tulen myöhään kotiin ja kuulen rappukäytävään surkeaa maukunaa. En osaa sanoa istuuko Murunen koko illan oven takana vai tuleeko se oven taakse, kun kuulee jonkun tulevan, mutta aina se tuntuu yhtä pahalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmisessä täytyy olla jokin pahasti vinksallaan silloin, kun hän kohtelee eläintä huonosti. Parempi olisi luopua lemmikistä, jollei pysty siitä huolehtimaan. Parasta on olla ottamatta eläintä laisinkaan, jos vähänkin epäilee kykyään siitä huolehtia.
   En usko, että Murunen koko päivää oven takana sinua odottaa. Seurasin pari vuotta sitten veljeni perheen kissaa heidän kotonaan. Roope-kissa oli tottunut olemaan koko päivän yksikseen veljen ja hänen vaimonsa ollessa työssä. Kun veljen työstä paluun aika läheni, kissa aktivoitui ja kuullessaan askeleet portaasta se siirtyi eteiseen odottamaan. Mutta vasta kuullessaan veljen askeleet ja kellon ylipäätään lähestyessä normaalia työstäpaluun aikaa. Olen lukenut ja kuullut koirien vaistoavan oikean kelloajan ja vastaanottavan esimerkiksi työstä tulevan ihmisen ajallaan. Kissoilla on ilmeisesti samanlainen kyky/taito.

   Poista
  2. Kissat rakastavat rutiineja ja luulen myös, että ne tietävät milloin "kuuluu tulla kotiin". Tulen normaalisti töistä viiden molemmin puolin. Silloin Murunen on ovella vastassa, tunkemassa itseään rappukäytävään, mutta ilman maukumista. Jos taas tulen aikaisemmin kotiin, esim. kolmelta niin kissaa ei näy. Se yleensä kyllä kipittää vastaan, mutta selvästi päikkäreiltä herätettynä liian aikaisin heränneenä. Mutta sitten jos tulen kasin pintaan, kuulen jo alaovelle (vain kahdenksan rappusen päässä kotioveltani) pienen surkean miun.

   Poista
  3. Voi Murusta. Sillä on ikävä ja sen se ilmaisee naukumalla. Uskon, että sinä hoidat Murusta niin hyvin, kuin kissaa voi ikinä hoitaa. Ymmärrän myös, että koet huonoa omaatuntoa pitkästä työpäivästä ja sitä Murusen naukuminen vain lisää. En usko, että Murusella sinänsä on hätää, mutta minkä ihminen tunteilleen voi. Kokemäki huoli kertoo, miten vastuullinen kissaihminen olet.

   Poista
 4. Meillä ei oo kissaa mutta koira on. Onneksi on ollut omasta takaa hoitaja, tulee vielä kotiin.
  Multa hävis blogista kaikki seurrajat, toivottavasti bloggeri ei rupea hävittämään kuvia kuten aikoinaan vuodatus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rufus onkin hyvin ja hellästi hoidettu koira. Olette vastuuntuntoisia lemmikin omistajia.
   Et ole ainoa. Aika monen blogin sivupalkista on lukijat hävinneet. Myös minulta. Näin on ollut jo muutaman päivän ajan. Toivottavasti asia korjaantuu pian.

   Poista
 5. Kissataloudessa on jokainen päivä kissanpäivä.
  Kissa on perheen lemmikki ja myöskin perheeseen kiinteästi kuuluva perheenjäsen. Jos nämä kaksi asiaa ei ole selkeästi tiedostettu kun kissakuume iskee niin silloin pitäisi ajatella asia uudelleen. Vastuu kissasta on aina omistajan ja se on yksiselitteinen tosiasia.
  Kotonamme on ollut kissa/kissoja kaksikymmentä seitsemän vuotta ja kaikkina näinä vuosina on myös kissan hoito kuulunut päivittäin arkirutiineihin.
  Kissa on ihana lemmikki ja perheenjäsen ja toki onhan kissoista myös vastusta ja vaivaa mutta se kuuluu tähän yhteiseloon. 😊
  Hyvä ja asiallinen postaus, kiitos Between ja terkut upealle Juusolle. ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puhut asiaa. Kissa on perheenjäsen ja sen hoitaminen kuuluu päivän rutiineihin siinä, kun mikä tahansa kotityö tai itsestä huolehtiminen. Vastuulliselle lemmikin omistajalle myös eläimen henkinen puoli on tärkeä.
   En voisi kuvitella ottavani Juusoa huomioon likimain kaikissa asioissa. Se on niin tärkeä. Kissasta, kuten kaikista lemmikeistä on työtä ja vaivaa, mutta niin on lapsista, puolisoista ja ihan kaikista ihmissuhteistakin. Joka vaivatonta elämää toivoo, ei taida elää ollenkaan.
   Kiitos Molley! Juuso köllöttää sohvalla ja taidan mennä sen seuraksi sukkakutimen kanssa. Mukavaa sunnuntaita sinulle ja kissoille!

   Poista
 6. Hyvää kissanpäivää Juusolle, vuoden jokaisena päivänä. Kissat kaikkialla ansaitsevat kunnon kohtelun. Hyvin kohdellusta kissasta saa hyvän ja pitkäaikaisen ystävän.
  Harjateräkset on hyvä keino pitää tuki paikoillaan ja vielä uppoavat maahan hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuso ja piikansa kiittävät! Hyvää kissanpäivää myös Päivänpesän kissoille.
   Harjateräkset pääsevät huomenna maahan. Tänään satoi niin paljon, etten viitsinyt mennä pihalle pitkäksi aikaa möyrimään.

   Poista
 7. Täyttä asiaa 😊 Juusolle silityksiä. Hää on niiiiiin söpis ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatiaiskanasen Elämää. Juuso on söpis - näin puolueellisestikin sanottuna.

   Poista
 8. Ihanat terkut Juuso-kissalle <3 toivottaa MiuMau

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuso kiittää tyytyväisenä hyristen MiuMaun terkuista.

   Poista
 9. Täyttä asiaa kissoista. Omistajan vastuulla on huolehtia, että lemmikillä on turvallinen ja hyvä elinympäristö, eikä viikoksi pihalle jättäminen kuulu siihen mitenkään. Harmillista, että tällaisia asenteita löytyy edelleen.
  Leppoisia kissanpäiviä Juusolle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan. Tuollaisia juttuja kuullessaan menee ihan hiljaiseksi, kun ei vain voi ymmärtää ihmisten noin ajattelevan. Hämmästyttävää on, että usein nämä ihmiset kutsuvat itseään eläinten ystäviksi ja eläinrakkaiksi. Paljon on vielä työtä asenteiden muokkaamisessa.
   Juuso kiittää toivotuksista. Tuossa se nukkuu vieressäni sohvalla.

   Poista
 10. Leppoisaa sunnuntaipäivää ihanalle Juuso-herralle! On hassua, että jotkut pitävät kissoja yhä jotenkin vähempiarvoisina lemmikkeinä. Ihan samalla tavalla ne tarvitsevat huolenpitoa kuin vaikkapa koiratkin. Valtaosa kissoista elää onneksi kissanpäiviä meidän kissaihmisten kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monet arvelevat, että kissaan liittyvä arvostuksenpuute johtuu osittain niiden ilmaisuudesta tai halvasta hinnasta. Rotukissat toki jo maksavat paljonkin, mutta maatiaiskissoja tyrkytetään kenelle vain, jotta niistä päästäisiin eroon. Toki syitä on muitakin. Asennemuokkausta tarvitaan, mutta kuten sanoit, iso osa kissoista saa arvoisensa kodin ja hoidon.
   Juuso nukkuu tässä sohvalla vieressäni, kuten lähes aina iltaisin. Selällään tassut kohti kattoa. Kerron terveisesi sille ihan kohta.

   Poista
 11. Juusolle hyvää myöhästynyttä kissanpäivää! Ihana hurmuriherra hän on. Olen ollut huomaavinani, että koirat ovat nykyisin arvostetumpia, hieman närkästyneenä tämän totean. Onneksi oma poikani on kissojen pauloissa. Jospa joskus vielä sellainen karvaturri meillekin saataisiin. Viisaasti sanoit kissojen tarpeista ja kohtelusta, kunpa kaikki noudattaisivat sanojasi. Onnellista uutta puutarhaviikkoa sinulle toivotellen! Ihastuneena luin sipuleistasi, ei niitä mitenkään liikaa ollut vaikka runsaasti olikin, tuskin maltan odottaa kuviasi ensi keväältä, siitä tulee iloa meille muillekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sekarotuisistakin koirista joutuu maksamaan, mikä varmasti vaikuttaa niiden arvostukseen. Oli eläin kallis tai täysin ilmainen, se on kuitenkin elävä olento ja sen mukaan sitä pitäisi kohdella. Toivottavasti teille ja pojallesi tarjoutuu joskus mahdollisuus lemmikkiin. Eläimistä saa tosi paljon iloa ja seuraa.

   Kesän aikana en kovin paljon istuttanut uusia perennoja, joten ei tuntunut edes tuhlaukselta ostaa sipuleita. Pikemminkin sijoitukselta kevääseen ja kesään. Odotan innolla kevättä ja piippoja.

   Poista
 12. Olipa todella asiaa tämä kirjoituksesi! Ihanaa kissanpäivää sinne Juusolle ja teille palvelusväelle! Kissaa ei tosiaan sovi ottaa, jos ei ole sille aikaa tai halua hoitaa ja olla läsnä. Kissa on osa perhettä ja sille täytyy löytyä turvaa, lämpöä ja syli. Onhan kissa itsenäisempi kuin koira, mutta heitteillejättö on anteeksiantamatonta ilman muuta!

  Nautitaan kisuistamme!

  Ihania nuo aikaisemmat postauksesi, vallankin nuo sipulien hankinnoista kertovat - kukkasipuleita ei ole koskaan liikaa, kevät palkitsee ahkeran!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sipulit saivat meikäläisen innostumaan. Toivotaan, että innostus palkitaan keväällä.
   Kissa on koiraa itsenäisempi, mutta ihan yhtä lailla ihmisestä riippuvainen. Todellinen eläinrakas ei hylkää mitään eläintä, ei kissaa eikä mitään muutakaan. Me kissaihmiset sen tiedämme ja ymmärrämme.
   Terveiset ja rapsutukset ihanille Sulolle ja Nöpölle!

   Poista
 13. Otit todella tärkeän asian esille. Jokaisen joka hankkii eläimen oli se sitten kissa, koira tai mikä muu tahansa, tulisi huolehtia lemmikkinsä hyvinvoinnista ja terveydestä ja taata sille rakastava ja hyvä elämä.
  Toivotan Juusolle vielä monia terveitä eläkevuosia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin juuri. Vastuu eläimestä on aina ihmisellä. Jos syystä tai toisesta ei voi tai jaksa, on viisasta hakea lemmikille uusi koti.
   Kiitos Kruunu Vuokko! Juusolla ei varmaan enää montaa vuotta ole jäljellä, mutta pyrin tekemään niistä parhaat mahdolliset.

   Poista
 14. kiitos Juuso & Between tästä postauksestanne!
  ps bloggerin takkuilua minullakin ollut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi Ilona! Näin paljon blogger ei ole aiemmin takkuillutkaan. Toivottavasti tilanne korjaantuu pian.

   Poista
 15. Loistava postaus♥ Juuso kisulle kovasti rapsutuksia ja paljon ihania kissanvuosia lisää:) Mukavaa alkavaa viikkoa sinne♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päden paja! Juusolle rapsutukset kelpaavat aina.
   Mukavaa lokakuun loppua sinulle!

   Poista
 16. Olet oikeassa tämän asian suhteen. Minun anoppilassa tuli kerran kissa pihaan ja jäi kuolemaansa asti taloksi. Oliko hylätty vai huonosti kohdeltu tai mikä oli syy? Sanoin tapahtui uudestaan toisen kissan kohdalla. Se tunnistettiin ja vietiin kotia mikä ei ollut ihan lähellä. Mutta se palasi takaisin tämä tapahtui kaksi kertaa. Silloin omistajat sanoivat että se saa jäädä jos vain heille sopii. Ja heille sopi kyllä. Tämä sen koti paikka ei ollut huono mutta se ei halunnut asua siellä. Aika jänniä nuo kissatkin osaa olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissat ovat aika itsenäisiä ja myös itsepäisiä otuksia. Mukavaa, että anoppilassa haluttiin antaa kissalle uusi koti.
   Mukavaa lokakuun loppua sinulle!

   Poista
 17. Juusolle onkin kertynyt jo kunnioitettavasti ikävuosia. Ihana, komea herrasmies! :) Fiksusti kirjoitit, mutta täytyy vielä lisätä tuohon, etten ymmärrä, mikseivät ihmiset leikkuuta kissojaan. Jos ei muka ole varaa maksaa kissan leikkuuttamista, niin ei pitäisi hankkia kissaa ollenkaan.. Toki rotukissat ovat asia erikseen, niitten pennuille löytynee ostajia. Mukavaa maanantaita! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Keijunkukkanen! Lisäyksesi on erinomainen. Uskon, että aika hyvin varta vasten lemmikiksi otetut kissat jo leikkautetaan. Sen sijaan maaseudulla on vielä paljon tallikissoja, joita ei leikata ja jotka lisääntyvät ilman valvontaa. Juttelin tästä asiasta viimeksi keväällä eläinlääkärin kanssa, jolla on paljon asiakkaita Kehä III:n ulkopuolella. Kissojen leikkaaminen ei vielä ole itsestäänselvyys ja asennemuokkausta täytyy edelleen tehdä.

   Poista
 18. Juuso on kerrassaan kovin komea ja valloittavan näköinen herrasmies♥

  Jotenkin tuntuu uskomattomalta, että vielä 2017-luvulla kissojen kanssa pohjataan ikivanhoihin uskomuksiin ja luuloihin. Välillä olen miettinyt, että ihmiset systemaattisesti ignooraa uusimmat tutkimustulokset kissojen oppimisesta, tunne-elämästä, tarpeista jne. Tai sitten niitä vaan ei lueta.
  Jos ihmiset olisi samalla moodilla menneet oman elämänsä kanssa, olisimme vielä luolassa örisemässä ja odottelemassa, että naapuriluolan setä tulee ja kolauttaa nuijalla itselleen morsmaikun jostain toisesta luolasta ;)

  VastaaPoista
 19. Ihana Juuso! Hyviä kissanpäiviä Juusolle. Uskomatonta, miten jotkut ihmiset suhtautuvat lemmikkien pitoon. Varmaan ajattelemattomuutta...

  VastaaPoista
 20. Ihana Juuso-kissa! Toivoisin kaikille eläimille kunnollista kohtelua.

  VastaaPoista
 21. Hyvä kirjoitus! Ja ihana Juuso kissa!❤️
  Mukavaa viikon jatkoa!❤️

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!