keskiviikko 2. toukokuuta 2018

Kompostin kautta sivupoluille seikkailemaan

Iris Harmony

Sää on ollut aurinkoista, mutta tuulista ja välillä vähän koleaakin. Niin, eikä aurinkokaan yhteen putkeen ole paistanut, vaan välillä ropsii vettä ja rakeita voimalla. Ukkonenkin on jyrähtänyt pari kertaa, vaan eipä siitä sen kummempaa myräkkää ole syntynyt.

Atsurianhelmililja - Muscari azureum

Yhtenä päivänä ryhdyin kääntämään lehtikomposteja. Kolmesta kompostista sain yhden tyhjennettyä. Laitoin jo loppukesästä sen päälle pressun, jotta aines saisi kypsyä rauhassa, enkä vahingossakaan enää täyttäisi sitä. Nyt tarjolla olikin neljä kottikärryllistä multaa, jota kärräsin eri paikkoihin. 


Seuraava lehtikomposti oli pinnalta maatumatonta ja sitä käänsin tyhjentyneeseen kompostikehikkoon. Tämä komposti oli edelleen keskeltä jäässä, joten tyhjentämistä on jatkettava myöhemmin. Sinänsä hiukan ihmetyttää kompostin jäisyys, sillä viime keväänä jouduin siirtämään lehtikompostit paikkaan, joka on hyvin avoin ja aurinkoinen. Ei siis paras paikka kompostille, joskin sulamisen kannalta otollinen. Minkäs teet, kun sopivat paikat kompostille ovat vähissä.


Kolmanteen lehtikompostiin en edes koskenut. Alkoi nimittäin sataa niin valtavia pisaroita, että pelkästään yksi sai hiukseni läpimäriksi. Melkein. Neljäntenä olisi vuoroaan odottanut suljettu kompostori, johon siirrän biokompostorista massan jälkikompostoitumaan. Vesisateen vuoksi jätin kompostikeikan suosiolla myöhemmäksi. Saavatpa sulaa rauhassa.

Crocus King of The Striped

Joskus ihmettelen, mihin ihmiset tunkevat kaikki puutarhassa syntyvät ainekset. Meillä on kolme lautarakenteista metri kertaa metri lehtikompostia ja yksi isokokoinen, muovinen jälkikompostori sekä yläpihalla biokompostori. Etenkin syksyisin tekee tiukkaa saada näiden tila riittämään, vaikka nykyisin haravoin valtaosan puunlehdistä pensaiden alustoille, enkä kukkapenkkejä oikeastaan ollenkaan. Vaan onpa meillä sitten vuosi toisensa jälkeen käytössä runsaasti oman tuotantolinjan multaa. 

Kasvarin telttaviritelmä rakenteilla
  
Olen valmistellut kasvaria vastaanottamaan tomaatit ja kurkut. Viritin hallaharsoista kasvariin teltan, jonka suojiin aion tomaatit laittaa. Vähän aikaa vielä seurailen etenkin yölämpötiloja, mutta eiköhän toukokuun puolivälissä ala jo olla sopiva hetki muutolle kasvariin. Katselin tulevien viikkojen päivä- ja yölämpötilaennusteita ja taimien kasvariin siirto näyttäisi niiden puitteissa lupaavalta.

Viime vuonna laitoin tomaatit kasvariin 19.5. Silloin päivisin oli jo jonkin aikaa ollut mukavan lämmintä. Öisin oli jokakeväiseen tapaan aika vaihtelevaa, ajoittain jopa hiukan pakkasta. Tomaattien kasvariin siirtoa seuraavalla viikolla öisinkin oli yli 10 asteen lämpötiloja. 

Kaunokainen - Bellis

Kennokasvarissani ei ole sähköä. Kevät- ja loppukesän kylminä öinä lämmitän kasvaria kaksipolttimoisella öljylämmittimellä. Sen teho on aika vaatimaton. Varsinkin, kun kennokasvari falskaa vähän joka raosta. Mitään ei toistaiseksi ole kasvarissani pakkaseen paleltunut. Toivotaan, ettei niin käy vastaisuudessakaan.

Esikko jo nuppuilee

Tapaan etukäteen tuskailla tekemisten ja erityisesti tekemättömien tehtävien määrää. Kun sitten menen pihamaalle ja ryhdyn toimeen, saan lyhyessäkin ajassa paljon aikaan. Aina en välttämättä sitä, mitä olen lähtenyt tekemään. Joskus - tai useinkin nimittäin käy niin, että yhtä asiaa toimittaessani eksyn sivupoluille. Yksi homma johtaa toiseen ja kolmanteen ja se alkuperäinen asia saattaa jäädä kokonaan tekemättä. Tästä on ollut myös hyötyä, sillä moni asia poistuu päiväjärjestyksestä pelkästään ajanpuutteen tai unohduksen myötä. Ja moni tehtävä myös jalostuu odotellessaan toteutusta.

Pikarililjat (näyttää keltareunapikarililjalta) valmistautuvat kukintaan.

Aikaa pihahommissa saa kulumaan ihan niin paljon, kuin haluaa. Työn ohessa tulee välillä nojattua lapioon ja seisottua pitkänkin aikaa lintujen touhuja seuraillen. Kottikärryjen kanssa puutarhassa kulkiessa huomio kiinnittyy johonkin pieneen ja niin sitä tulee kyykittyä tovi jos toinenkin tutkimassa kukkapenkin nähtävyyksiä. 

Tuskin mitään puutarhatyötä on kellotettu tapahtuvaksi jollain tietyllä minuutilla. Pihalla olemisen ja puutarhatöiden tekemisen yksi tärkeä mauste onkin mielestäni ne lukemattomat aistikokemukset, joita etenkin näin keväisin ympärillä on tarjolla. Milloinkaan pihalle mennessä ei voi tietää, mitä kaikkea kaunista ja mielenkiintoista on juuri sen käynnin ohessa koettavissa. Jokainen päivä puutarhassa on uusi ja jännittävä seikkailu.

Norjanangervo - Spiraea 'Grefsheim'

Mukavia puutarhaseikkailuja kaikille! 

PS. En ole aikoihin tarkkaillut blogin lukijalistaa, sillä bloggerin uudistusten myötä lukijoiksi vastikään liittyneet eivät entiseen tapaan välttämättä näy ensimmäisinä. Eikä lukijat-kuvakkeista enää pääse katsomaan, onko lukijaksi liittyneellä mahdollisesti oma blogi, jonne olisi kiva mennä vastavuoroisesti vierailulle tai peräti vakiolukijaksi. 

Nyt sattumoisen vilkaisin ja huomasin blogini saaneen uusia lukijoita. Aika moni uusi lukija käykin kommentoimassa ja kertomassa oman bloginsa osoitteen. Se on tapa, josta itse pidän kovasti, koska sitä kautta olen löytänyt monia kivoja blogeja.

Toivotan kaikki uudet lukijat ja myös ne, joita en ole aiemmin huomioinut lämpimästi tervetulleiksi blogini lukijoiksi!

39 kommenttia:

 1. Puutarha todellakin viettelee! Minulle käy hyvin usein - aina - ihan samalla tavalla. Jotain menen tekemään, mutta puuha etenee ja etenee johonkin ihan muuhun. Pihalla asioita alkaa katselemaan aivan 'toisin silmin' ja niin taas mennään, mutta tuskin se ketään haittaa!

  Komeat kompostit sinulla! Lehtiä en varsinaisesti kompostoi ollenkaan, harvoin edes haravoin. Meillä on isännän kanssa syksyllä sellainen yhteisprojekti - hän ajaa keräävällä pihan puhtaaksi ja minä kärrään silputtuneet lehdet joko kasvihuoneeseen, talouskompostoriin tai perennoiden katteeksi. Mukana siis ei ole pelkkiä syksyn lehtiä vaan myös nurmea, aika hyvä seos mielestäni.

  'Lasihuoneessa' olen myös puuhastellut ja siellä on tomaattivauvat myös taimettumassa. Eilen siellä koulin taimia ja jätin kaikki harson alle toivoen ettei tulisi pakkasta. Meilläkin lasi(kennolevyhuone) falskaa, mutta navetan kiviseinä aina lämpenee sen verran, että harvoin pakkanen tulee toukokuulla kasvariin. Kasvihuoneessa on ollut ihanat puuhapäivät - meillä on satanut koko eilisen ja nyt tulee vettä taas kaatamalla. Kasvihuone siis kutsuu jälleen :D.

  Bloggeri todella puuhastelee omiaan ihan mahdottomasti, välillä vaihtaa kieltä - onneksi vain englanniksi - ja uusiksi lukijoiksi tulleiden kuvakkeet sekoittuvat valitettavasti, onneksi moni uusi lukija laittaa kommenttiin oman osoitteensa, jonne voi sitten mennä vierailulle. Usein kuvakkeen takanakaan ei osoitetta ole.

  Kevään kukkijat ovat ihania ja upean siniset tuo iris ja helmililja!

  Mukavaa keskiviikkoa Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvarissa touhuaminen on mielipuuhaani. Miten ihanalta ne tomaatin taimet tuoksuvatkaan. Sadesäällä voin pitkäänkin vain istua katselemassa ja miettimässä.

   Uutta ruohonleikkuria muutama vuosi sitten ostaessamme harkitsin pitkään keräävää mallia. Meillä on kuitenkin sen verran vähän nurmikkoa, etten katsonut siitä olevan kovin paljon hyötyä. Loppujen lopuksi kompostiin tulee kaikkea muuta paljon enemmän, kuin lehtiä. Loppukesästä ajattelin tehdä itse kuiviketta kompostoriin. Eihän se kaupassakaan paljon maksa, mutta miksi ostaa, jos aineksen saa omasta takaa.

   Eilisen sateen jälkeen luonto on hurjasti vihertynyt. Jos/kun vielä tulee lämmin, kaikki räjähtää kasvuun.

   Keskiviikko alkaa jo olla pulkassa, vaan huomenna olisi tarkoitus ehtiä iltapäiväksi pihamaalle. Mukavaa!

   Poista
 2. Meillä on kunnassa sellainen sääntö, että kompostit pitäisi sijoittaa tontin rajalta 4 metrin päähän. No, ei naapureista oo kukaan niin tehnyt. Rajalla on nyt 8 täyttä lehtikompostia. Nimittäin kumpikaan naapuri ei tyhjennä komposteja koskaan! Niissä on tavaraa sellaiset 50-70 cm yli reunojen. Kesällä tulee paljon kärpäsiä ja kyllä ne haisevatkin valitettavasti! Yksi on nyt vanhuuttaan kaatumassa meidän pensaiden päälle. Ei kiva. Lisää niitä varmaan rakennetaan taas ensi kesänä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama sääntö on meidän kunnassamme, mutta se koskee biojätekompostoria. Lehtikompostit voivat olla lähempänäkin, kunhan niistä ei ole haittaa naapurille. Hajuhaittaa ei saa olla laisinkaan. Meillä on kahdella sivulla kunnan puistoalue naapurina. Miksiköhän naapurinne ylipäätään kompostoivat, jos eivät kompostejaan hoida? Laittavatko he lehtikompostiin muutakin, jos ne kerran haisevat ja keräävät kärpäsiä? Ei todellakaan mukavaa.

   Poista
 3. Minullakin on ollut kompostikehikon kääntäminen projektina, mutta kovin hidasta se tuntuu olevan, kestänyt jo monta viikkoa. Sellaisen 10cm kerroksen saa kerrallaan siirrettyä toiseen kehikkoon, sitten tulee jää vastaan. Luulisi jo sulavan. Kolmen kehikon systeemi on kätevä. Minulla on vaan 2, joten joudun odottamaan että saan kääntöä odottavan massan siirrettyä toiseen kehikkoon, ennenkuin ensimmäinen vapaantuu uudelle jätteelle. Vielä ei ole valmista multaa tullut, mutta innolla odottelen. Nyt ainakin kaupan multaa kuluu sellaiset määrät, että en usko kompostimullan käyttökohteiden olevan vaikeita keksiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolme kompostia on tosiaan hyvä, koska silloin kääntäminen ja tyhjentäminen sujuu helpommin. Yleensä yhden saa heti tyhjäksi ja pääsee kääntämään muita. Huomenna täytyy käydä katsomassa, josko komposti on sulanut. Eiköhän eilinen koko päivän kestänyt sade tehnyt tehtävänsä.
   Kaupan multaa menee tosiaan paljon, vaikka omastakin takaa multaa syntyisi. Onneksi tilasin syksyllä suursäkin puutarhamultaa ja lisänä ostan Mustaa multaa.

   Poista
 4. Kuvailit hienosti puutarhurin puuhastelua, se on monien aistien nautintoa ja omaan maailmaansa uppoamista. Uskoisin, että sivupoluille eksyminen ja vaihtelu eri töiden välillä on mielekästä, sillä kaikkien töiden käsikirjassa neuvotaan vaihtelemaan tehtäviä, se tekee työstä kevyempää ja mielekkäämpää. Pääasia, että jotain tulee tehdyksi.
  Isolla pihalla ei ole ongelmaa puutarhajätteiden kanssa, aina voi kipata kuormallisen navetan taakse, mutta usein ihmettelen samaa; minne kaupunkipihojen puutarhajäte saadaan mahtumaan.
  Nautinnollista puutarhailua sivupolkuineen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tuntuu, ettei pihalle menemisessä läheskään aina edes ole tarkoitus saada aikaan jotain hyödyllistä ja tärkeää. Tai sitten se hyödyllinen ja tärkeä on minulle oheistuote, joka syntyy puutarhaelämästä nauttimisesta. Sivupolut tuottavat usein jännittäviä nautintoja.

   Poista
 5. Juuri tuollainen rento pihapuuhastelu on mukavaa <3 Toivotaan lämpimiä säitä, niin ulkonakin on kivempi puuhailla. Kaikkea hyvää toukokuuhusi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatiaiskanasen Elämää. Jollei tule lämmin, täytyy laittaa enemmän päälle tai touhuta vilkkaammin. Joka tapauksessa pihalta on vaikea pysytellä poissa.
   Mukavaa toukokuuta sinulle!

   Poista
 6. Sivupoluille eksyn minäkin. Joskus joku homma jää kesken syystä x ja sitten tulee mieleen jotain muuta, minkä voisi tehdä. Matkan varrelta löytyy joku rikkaruoho, mikä on saman tien nyppäistävä pois ja metrin päästä toinen ja... kohta olenkin jo aivan eri puolella pihaa :D Pääasia, että hommat tulee tehtyä, vähät järjestyksestä.

  Minä jätän kaikki mahdolliset kasvien leikkuu- ja mullanvaihtojätteet suoraan pintakompostoitumaan kukkapenkkeihin tai kasvimaalle, samoin kuin syksyn lehdetkin. Isompia risuja ja oksia kerätään kuivumaan kasaan liiterin taakse ja käytetään tukikeppeinä tai poltetaan talvella uunissa. Silppurille olisi käyttöä. Jos (lue: kun) kitkentäjätettä tulee niin paljon, ettei kompostoriin mahdu, jätän voikukat, valvatit, vuohenputket yms. pahikset ämpäriin tai jätesäkkiin kuivettumaan ja laitan lämpökompostoriin sitten kun siellä on enemmän tilaa. "Kesympiä" rikkaruohoja varten teen pienen avokompostorin kasvimaan laidalle. Kolmas kompostori olisi kyllä tarpeen, niin ei tarvitsisi tällä lailla puljailla. Mukavaa alkanutta toukokuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oksasilppuri on erinomainen hankinta. Meillä on jo toinen tai kolmas menossa ja tämä parin vuoden takainen hankinta on erinomainen, sillä se silppuaa hyvin myös vähän pehmeämpää ainesta. Syksyllä syötin silppuriin perennojen varsia ja kippasin ne takaisin kukkapenkkeihin. Keväällä vain meikkimultaa päälle ja siellä muhii.

   Kolme lehtikompostiamme on ihan avokomposteja. Etureunan saa auki, jolloin tyhjentäminen ja kääntäminen sujuu helposti.

   Poista
 7. Minäkin aina päädyn puuhaamaan jotain aivan muuta, kuin mitä olin tullut tekemään. Se on aika ihanaakin, kun puutarhahommat ei ole niin justiinsa. Puutarhassa sielu oikein lepää, vaikka työ onkin joskus fyysisesti raskastakin.

  Sinulla on ihanan rotevat nuo bellikset, oletko itse kasvattanut ne siemenistä? Minulla on tulossa siemenestä kasvatettuja belliksiä, mutta ne on niin pikkuruisia, että saas nähdä mitä niistä tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osan belliksistä olen kasvattanut siemenestä. Osa on ostettu kaupasta. Itse kasvatetuilta menee vähän pidempään kotiutua. Nyt alkaa siementaimia olla jopa nurmikolla ja muutenkin ovat alkaneet hyvin leviämään. Kaupasta olen ostanut kerrottuja belliksiä, jotka sitten puutarhassa muuttuvat vähitellen näköjään ihan tavallisiksi.

   Puutarhatyöt ovat välillä oikeinkin raskaita, mutta jostain kumman syystä se ei haittaa. Kuopan kaivuusta en tykkää, vaan senkin teen sen kummemmin ruikuttamatta, kun pitää jollekin kasville paikka saada. Taidamme olla vähän outoa porukkaa, me puutarhaihmiset.

   Poista
 8. Minä tuppaan olemaan samanlainen puuhasta toiseen pomppija, ehkä se sopii minulle sillä hommat tulee tehtyä joskus aika sukkelaankin. Samaa olen miettinyt mihin menee ihmisten piharoskat. Osa taitaa viedä ne kaatopaikalle, täällä risut ja haravointijätteen saa viedä ilmaiseksi. Mutta ei sitä pärjäisi ilman kompostoria ja lehtikehikoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin saa haravointi- ja risujätteet viedä ilmaiseksi kaatopaikalle. Meillä ei ole omaa peräkärryä, joten se pitäisi aina vuokrata. Komposti pitää kuitenkin olla ja hyvin ovat kaikki omalle tontille näinä vuosina hävinneet.

   Poista
 9. Touhusi puutarhassa kuulostaa niin tutulta. Rupesi ihan hymyilyttämään, kun näin itseni siellä aloittamassa yhtä juttua ja sitten tulikin huomioitua joku muu ja sitten nojaillaan haravan/lapion/talikonvarteen ja ihmetellään ja lopult akun illalla tulee sisään, niin muistaa mitä sitä oli alunperin menossa tekemään, mutta taisi jäädä puolitiehen.
  Ihania puutarhatuokioita sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuttua taitaa olla useimmille puutarhaihmisille. Etenkin näin keväisin tuntuu, kuin olisin laitumille päässyt vasikka, kun poukkoilen sinne tänne ja tehtävästä toiseen. Kesän mittaan logistiikka hieman jäntevöityy.
   Kiitos, samoin sinulle mukavia puutarhahetkiä!

   Poista
 10. Meillä saa viedä maksutta puutarhajätteensä kaupungin kaatopaikalle. Siellä se hyödynnetään maisemoinnissa. Mutta eipä ole meidän tontilta ikinä viety sinne mitään, sillä käytän kaiken omassa pihassa. Pihamme nurmikoita ei ole vasiten tehty, vaan ne ovat luonnon muovaamia. Joten kuoppia ja syvänietä löytyy. Niihin kerään haravointijätteet, naatit sun muut kukkavarret. Annan olla talven yli ja keväällä peittelen mullalla. Perään nurmikonsiemenet ja tasiasta kastelua. Pian on yksi osa tontista tasainen! Monta kuoppaa ja laajempaakin syvennystä on täytetty ja monta kukkamaanpohjaa tehty. Puiden ja pensaiden oksat ja paksut kukkavarret vedän silppurilla tuusannuuskaksi ja levittelen pensaiden alle. Yksi oikea puutarhuri sanoi menetelmää "köyhännaisen maanparannukseksi ja maisemoinniksi" ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu, ei meiltäkään ole mitään näinä vuosina kaatopaikalle viety, kun kaikki löytää paikkansa omalla tontilla. Alkuvuosina täytin monia koloja ja syvänteitä haravointijätteellä ja oksasilpulla. Nyt ei tahdo enää koloja täytettäväksi löytyä, mutta mullaksihan kaikki muuttuu ja sille kyllä käyttöä löytyy.

   Poista
 11. Bloggerissa välillä kieli vaihtuu englanniksi ja uusia lukijoita on vaikea huomata, mutta yksi on varma juttu nimittäin puutarhatöiden ihanuus. Aina ei tiedä, mihin homma johtaa, mutta mieli virkistyy, se on selvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunpa kodin siivoaminen olisi yhtä innostavaa, kuin kaikki mönkiminen puutarhassa. Enpä muista koskaan pihalle menneeni niin, etten tietäisi, mitä siellä tehdä. Aina löytyy jotain tekemistä tai vähintäänkin katselemista.

   Poista
 12. Tunnistaa puutarhuriksi, ei kykene etenemään johdonmukaisesti suorittaen asiaansa loppuun. Päivän päätteeksi se alkuperäinen tehtävä on usein edelleen tekemättä! Kompostitila uhkaa loppua jatkuvasti, saa keksiä kaikenlaisia keinoja, jotta piha syksyisin siistiytyy ja kompostit ovat kunnossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin. Kuinkahan monta kertaa työlistani on vain pidentynyt yhdenkään homman sieltä poistumatta. No, jollain aikavälillä lista yleensä lyhenee.
   Lohduttavaa kuulla, että muillakin on kompostitilan kanssa tekemistä. Saisi tuo mullaksi muuttumisen kierto olla vähän nopeampaa.

   Poista
 13. Haaveilen kotipihassa lehtikompostorista. Hassua, sillä meillähän ei ole lehtipuita ollenkaan. Naapurin puista lentää meillekin lehtiä. Noita lehtikomposteja pitänee olla ainakin kaksi eri vaiheessa oleville lehdille? Kotipihassa määrä riittänee. Mökkipihassa on paljon haravoitavaa, mutta siellä on tontin reunoilla runsaasti tilaa lehdille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kummasti sitä lehtijätettä tulee, vaikka lähistöllä puita ei paljon olisikaan. Ja puutarhasta tulee kaikenlaista nypittyä ja leikattua sekä tietenkin kitkentäjätettä. Kaksi lehtikompostia on hyvä olla, jotta toisen täytyttyä sen voi jättää muhimaan ja täyttää sillä välin toista.

   Poista
 14. Kyllä sitä kompostoitavaa todella tulee paljon.
  Pyökin lehti kestää niin kauan että se pitää aina laittaa eri paikkaa. Meillä kun on tuo pyökkimetsä tuossa vieressä niin paljon lentää pihallemma.
  Olet sinä taas ahkeroinnut.
  Kivaa on kuitenkin puutarhassa touhuaminen.
  Mukavaa työintoa .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pyökin lehti taitaa kovuudeltaan olla samaa luokkaa, kuin tammenlehti ja sen maatuminen vie paljon aikaa.
   Puuhtarha-ahkerointi on mukavaa hommaa, eikä sitä työksi useimmiten edes miellä.
   Kiitos Sylvi, mukavia puutarhapäiviä sinullekin!

   Poista
 15. Minulle käy montakertaa samalla tavalla että eksyn itse asiasta ja siellä sivupoluilla tulee touhuttua koko päivän . Mutta kuten sanoit hyvä juttu kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sivupoluille eksyminen taitaa olla meille puutarhaihmisille tuttua touhua. Kivaahan se on, että tekemistä löytyy ja melkeinpä kaikki puutarhatekeminen on ainakin minusta mukavaa.

   Poista
 16. Sivupoluille eksyminen on ihan tuttua. Siitä tosiaan on monesti hyötyäkin. Eilisen sivupolun ansioista lavakaulukset ovat nyt lähes kylvökunnossa. Hommia riittää sen verran paljon kuitenkin, että melkeinpä saa aloittaa alusta, kun tämän hetkisen listan saa tehtyä loppuu. Ihania havaintoja luonnosta tulee tehtyä samalla.
  Meille pitäisi tehdä kehikkoja lehtijätteelle. Juuri eilen tutkin palanutta kompostimultaa (ruokakompostorista), ja se on kyllä niin täydellistä multaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihahommia tosiaan riittää, mutta onneksi ne ovat suurimmaksi osaksi mukavia. Tuntuu, ettei aika riitä alkuunkaan kaikkeen, mitä aikoo ja suunnittelee. Täytyy sitten tehdä, sen, minkä ehtii.

   Poista
 17. Tervetuloa blogiini vierailulle mikäli ehdit ja haluat :)

  Maija Myrskyluoto

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://myrskymaijanblogi.blogspot.fi

   Poista
  2. Kiitos vinkkauksesta. Kävinkin jo blogiasi katsomassa.

   Poista
 18. Taitaa olla hyvin yleistä tuo sivupoluille eksyminen puutarhatöitä tehdessä ja niin käy usein myös omalla kohdallani. Vaan ei haittaa vaikka näin välillä käykin, sillä varsinainen tehtäväksi aiottu työ tulee kyllä sekin aikanaan tehdyksi.

  VastaaPoista
 19. Miullakin tulloo aina poikettuu sivupoluille. Eivät karkoo puutarhatyöt mihinkään, ja jatkan siitä mihin jäin. Meillä on ollu nyt satteista, taitaa olla neljäs päivä putkeen. Vielä on sulatettavoo luntakin, sai on hyväks niille. Jospa ruppiis kelit asettumaan.
  Tuo komposti assii on tärkii. Yllättävän paljon kompostoitavoo tullookin, kesällä on meillä kompostialueen muutto esissä, suahaan kaikki samalle alalle laitettuu.

  VastaaPoista
 20. Ihania kevätkukkia! Mukavaa viikonloppua :)

  VastaaPoista
 21. Mietin ihan samaa, minne ihmiset tunkevat puutarhajätteen. Vaikka palstani on pieni pläntti, on mulla neljä suljettua ja yksi avoin komposti. Ja aina kaikki ihan täynnä... Osalla siirtolapuutarhassa on vain yksi pieni. Viime kesänä kuulin naapurilta, että he vievät osan jätteestä Sortti-asemalle, varsinkin vuohenputket, voikukat ja elämänlangat. Hyvä idea, jos vaan olisi auto.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!