keskiviikko 18. huhtikuuta 2018

Ikivihreiden rankka kevät

Kartiovalkokuusi - Picea glauca 'Conica'

Monilla ikivihreillä kasveilla on ollut rankka kevät. Ainakin täällä etelässä aurinko paistoi helmi-maaliskuussa täydeltä taivaalta päivä toisensa jälkeen. Mitään hirvittävän kovia pakkasia ei koko talvena ole ollut, mutta kylläkin reiluja yöpakkasia viikkotolkulla. Syksyllä satoi runsaasti vettä, joten maa on märkää varmasti syvälle saakka. Aurinko on herättänyt ikivihreät lehdet ja neulaset, mutta routainen maa on pitänyt juuret kurimuksessa.

Laitoin havuille, rhodoille ja mahonioille varjostusverkot 4.3. Nyt tiedän, että olisi pitänyt laittaa jo aiemmin, sillä lumihanki heijasti auringonvalon tavallistakin kuumempana ikivihreiden lehdille ja havuille. Olisi pitänyt myös huomioida pihan valaistusolosuhteiden muutos aiemmista vuosista. Onhan tämä ensimmäinen kevät, jolloin aurinko on päässyt esteettä porottamaan lähes kaikkialle puutarhassamme. 

Rhododendron 'Catawbiense Grandiflorum'

Kolmea tuijaa lukuunottamatta kaikki pihan ikivihreät ovat asuneet sijoillaan vähintään kolme vuotta, useimmat paljon pidempään. Joka kevät olen suojannut pari-kolmevuotiaat ikivihreät. Vanhempia en ole suojannut. Nyt suojasin maaliskuun alussa joitakin vanhempiakin sen vuoksi, että ajattelin niiden olevan tottumattomia ylenmääräiseen valoon. 

Havuista tai rhodoista en ole talven vuoksi aiemmin menettänyt ainuttakaan. Toinen mahonia kärsi tappotalvesta 2016 monien muiden kasvien tapaan. Se menetti ison osan kasvustostaan, mutta tyviosa selvisi. Ohjeiden mukaisesti leikkasin mahoniasta kuolleet oksat pois. Se virkistyi ja uutta kasvua tuli vuodessa mukavasti.

Mahonia aquifolium

Maanantaina meillä satoi usean tunnin ajan ihan kunnolla silkkaa vettä. Se sulatti maata ja koska aurinko ei ole pariin päivään kirkkaasti paistanut, uskaltauduin ottamaan varjostukset ikivihreiltä pois. Rhodot ovat nostaneet lehtensä, joten eiköhän ne jo kykene imemään vettä maasta.

Varjostusverkoista huolimatta tuhoja on tullut. Kahden pienen kartiovalkokuusen toinen puoli on täynnä ruskeita neulasia, jotka varisivat solkenaan poistaessani verkkoja. Samoin isommat rhodot ovat kovin polosia  käpristyneine lehtineen. Pienemmät rhodot ja toinen mahonia ovat olleet hangen sisässä auringonvalolta suojassa, eikä niissä näy isompia vioituksia. Sen sijaan isompi mahonia on jälleen kerran kokenut kovan kohtalon. Aika näyttää, kuinka paljon joudun sitä taas leikkaamaan.

Jouluruusu - Helleborus

Joka vuosi tähän kevään iloitteluun sekoittuu annos takaiskuja menetettyjen kasvien muodossa. Vielä ei tiedä, miten ovat selvinneet kärhöt, ruusut ja monet muut. Turha sitä on tässä vaiheessa edes murehtia, vaan mieluummin nauttia kaikista pienistä pilkahduksista, joita päivittäin mullasta esiin tunkee.
Mukavia kevätpäiviä kaikille!
 

52 kommenttia:

 1. Huh, hurjan näköisiä kuivia lehtiä ja neulasia. Toivottavasti ne siitä tokenevat! Muuttuneet olosuhteet niillä tosiaan nyt on.
  Valoisa paikka on haastava. Mulla taitavat kasvaa kaikki havut mäntyjen varjossa, niinpä en ole niitä ikinä varjostanut. Saaristossa ei myöskään välttämättä maa jäädy syvältä (mutta toisaalta, koska lunta on yleensä vähän, niin maan pinta kyllä jäätyy herkästi). Loppusyksyllä tontin rajalle istutetut valesypressit näyttävät yllättävän hyviltä, vaikka ne eivät välttämättä ole kovin talvenkestäviäkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hyvin, jos olet saanut valesypressit selviytymään talven yli. Toivottavasti tykästyvät Saaripalstaan ja jäävät sinne ikihyviksi asumaan.
   Kävin kylällä kiertelemässä ja aika paljon näin ruskettuneita havuja pihoissa. Moni havu korjaa aika hyvin vaurionsa, joten ihan heti en ole omilleni häätökäskyä antamassa.
   Ehkä nuo kaksi pientä kartiovalkokuusta täytyy siirtää, sillä nyt niillä taitaa olla liian paahteinen paikka kesälläkin.

   Poista
 2. Harmin paikka sinulla kun kasvit ovat kärsineet,minä olen II vyöhykkeellä Saimaan rannalla,tosi aurinkoisella paikalla ja en ole koskaan suojannut kasvejani.Mitään vahinkoa ei ole tullut,tuijatkin melkein 20 vuotiaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, ettei sinulla ole ahavavahinkoja.
   Hyvin minunkin tuijani ovat pärjänneet. Vanhempia en tosiaan edes suojannut. Ainoastaan viime kesänä istutetut, koska eivät ole vielä työntäneet juuriaan kovin syvälle.

   Poista
 3. Huomasin metsän komeiden katajienkin kylkien ruskettuneen, samoin mustikanvarpujen. Onneksi valtava rhodoni kasvaa sen verran varjossa, ettei kevään matalalta paistava aurinko sitä tavoita kuin lyhyesti. Sen varjostaminen vaatisi rakennustelineet :) Yleensä alan kastella sitä keväisin lämpimällä vedellä, helpottaakseni sen janoa ja roudan sulamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiinnitin huomiota myös mustikanvarpuihin lenkillä käydessäni. Puiden siimeksessä kasvavat olivat kauniin vihreitä, mutta valoisammalla paikalla olevat ihan ruskeita. Varmaan sellaista on tapahtunut aiemminkin, mutta ensimmäisen kerran itse tämän huomasin.
   Kastelu olisi tosiaan voinut helpottaa minunkin rhodojeni tilannetta varhaisemman varjostuksen ohella. Laiskuudesta ja tyhmyydestä sakotetaan. Harmi vain, että suurin kärsijä on rhodo.

   Poista
 4. Muuttuneet olosuhteet saattavat olla osasyynä kuivumiseen, toivottavasti tokenevat. Yhdessä puutarha -koulutuksessa tuli puheeksi havujen suojaaminen ja kovin aurinkoisessa paikassa yksi kerros verkkoa ei riitä, vaan tarvitaan jopa 2-3 kerrosta. Toiset taas suosivat juuttikangasta. Itse en ole käyttänyt varjostusta, vaan ottanut sen riskin.
  Onneksi sinulla on ihania lohdutuksia nousemassa mullan alta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet varmasti oikeassa siinä, että suurin syy tällä kertaa on muuttuneissa olosuhteissa. Ikivihreäni ovat tottuneet varjoon aurinkoisinakin keväinä, mutta nyt ne ovat saaneet paahdetta yllin kyllin. Havut kuulemma korjaavat aika hyvin vaurioitaan, joten katsotaan, miten tilanne kehittyy.

   Poista
 5. Onpa harmillista, että tuhoja on tullut : ( Toivottavasti eivät kuitenkaan ole kokonaan menetettyjä tapauksia. Kai noilla kasveilla on ihan hyvät mahdollisuudet jatkaa kasvua siitä, missä vielä eloa on jäljellä ja minimoida sitä kautta vahinkoja. Peukut pystyyn!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siihen minäkin luotan, etteivät vielä heitä henkeään. Pari isompaa rhodoa on aika surkean näköisiä. Havuilla uskon olevan mahdollisuus. Peukut todellakin pystyyn niiden puolesta.

   Poista
 6. Voi harmitus, nuata ruskennehia kasvia. Toivottavasti tokenisivat. Oon laittanu mariakuusen suajaksi säkkikangashupun, mutta siitä hualimatta ruskiaa löytyy. Torennäköösesti myähästyyn kans. Mutta on sulla jo palio kukkivia kevätkukkia ja oot saanu viättää jo kunnon puutarhaviikonlopunki. Tästä se ihanuus taas alakaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina tuollaiset vauriot vähän harmittavat ja huolestuttavat, mutta vielä en ole niitä hautaamassa. Tällaisista pitää ottaa opikseen ja olla seuraavana keväänä huolellisempi.
   Pihalla kehityksen vauhti vain kiihtyy. Alkaa olla ne ajat, jolloin yksi kierros päivässä ei riitä mihinkään.

   Poista
 7. Tämä kevät on ollut kova vanhoillekin ikivihreille, jotka ovat selvinneet suojatta jo monta vuotta. Onneksi monet kasvit selviävät ihmeellisesti ihan itse ahavavaurioista. Meidän kartiovalkokuusi oli yksi vuosi todella huonossa kunnossa, mutta elpyi hyvin. Eli kannattaa seurata aika kauan, vaikka näyttäisi että peli olisi jo menetetty.
  Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin minäkin olen lukenut ja kuullut eli en vielä heitä toivoani ahavavaurioiden korjaantumisen suhteen.
   Tulin juuri pihakierrokselta. Muuten en olisi malttanut vieläkään, mutta alkoi ripottelemaan vettä.
   Mukavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 8. Voi harmi, toivottavasti kasvit kuitenkin selviävät. En ole vielä uskaltanut ottaa rhodojen varjostusverkkoja pois, koska maa tuntuu muutaman sentin pintakerroksen alla vieläkin jäiseltä. Tosin nyt viimeisten päivien aikana tilanne on saattanut muuttua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maanantain sade pehmitti maata. Testasin ennen verkkojen pois ottamista, kuinka koppurainen maa on ja miten syvälle. Tuskin routa vielä kokonaan on sulanut, mutta auringon puolella lapion sai jo hyvin multaan seisomaan.

   Poista
 9. Voih:( toivottavasti vielä tuosta tokenevat..on kyllä ollut aurinkoinen kevät.Peukut pystyyn ja Leppoisaa alkanutta viikkoa❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että kasvit vielä toipuvat. ehkä joudun niistä jotain leikkaamaan, mutta tuskin vielä henkeään heittävät. Hyvän opetuksen tästä kuitenkin sain eli ei pidä laiskotella kevättalvellakaan.
   Mukavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 10. Oletko koskaan kokeillut havupuubalsamia? viime vuonna hankin ja osoittautui aika ihmeaineeksi, melkein kuolleetkin heräsivät henkiin. Sitä voi kuulemma käyttää myös rodoihin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, minullahan on puteli havupuubalsamia kellarissa. En kyllä yhtään muista, miksi ja milloin olen sen ostanut, mutta nytpä kokeilen sitä. Muistaakseni Kruunu Vuokko kertoi sitä jossain postauksessa käyttäneensä hyvin tuloksin.
   Lämmin kiitos vinkistä ja muistutuksesta!

   Poista
 11. Minullakin muutama ikivihreä näyttää ruskistuneen. En ole suojannut niitä vuosiin, eikä ole ollut mitään ongelmia, mutta vuodet eivät ole samanlaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuodet eivät tosiaan ole samanlaisia ja tämä kevät näyttää olleen ankara ikivihreille. Pidetään peukut pystyssä, että toipuvat.

   Poista
 12. Meilläkin rodot ovat kärsineet suojauksesta huolimatta. Ja tavallinen kataja on ruskettanut neulasiaan auringon puolelta. Tuota mustakissan havupuubalsamia voisi kokeilla, olen lukenut siitä vain hyvää. Muista puutarhan vahingoista ei vielä tiedä mutta olet oikeassa, niistä on turha murehtia etukäteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä tiennytkään, että havupuubalsamia voi käyttää myös rhodoille. Tieto tuli tarpeeseen ja pääsee kokeiluun. Lämmin kiitos sinulle!

   Poista
 13. Näyttää tutulta. Toivotaan, että vauriot vielä korjaantuvat <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole vielä valmis heittämään hanskoja tiskiin eli ryhdyn hoitamaan ikivihreideni vaurioita.

   Poista
 14. Voi ei! Toivottavasti parantuvat. Kokeile havubalsamia..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! Olin ihan unohtanut havupuubalsamin, jota löytyy kellarista. Aina kannattaa kasvimurheitaan jakaa, sillä täältä löytyy niihin myös apu.

   Poista
 15. Nämä kuvat ovat kuin meidän mökkipuutarhasta. Meillä havut ovat ruskettuneet ja myös rhodot vaikka peittelin ne myös aikaisin ja olen kaksi kertaa kastellut lämpimällä vedellä. Ostin havupuubalsamia ja ruiskutin ne kertaalleen . Saa nähdä miten käy .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin kokeilin havupuubalsamia. Toivotaan, että siitä on apua ja että kasvit korjaavat itse vaurioitaan.

   Poista
 16. Voi miten harmittaa nuo talviset tuhot! Mökkipihan rodot ovat kärsineet jonkunverran, kotona yksi näyttää melko huonolta. Muuten ei suurempia tuhoja ole, mutta tuo toissa talvi palautui mieleeni, kun siitä mainitsit. Minulta kuoli suuri mahonia kokonaan, vieläkin harmittaa. Minun täytyy varmaan hankkia myös tuota balsamia....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, että menetit mahoniasi kokonaan. Minun kärsi, mutta toipui ja lähti kasvatti viime vuonna ihan mukavasti uusia oksia ja versoja. Kukkinut se ei kuitenkaan, eikä taida kukkia nytkään.

   Poista
 17. Nyt on ollut taas kerran paha kevät havuille. Ainakin yksi kartiovalkokuusi on saanut vioitusta meilläkin. Kolme muuta ovat vielä huputettuina verkoilla, enkä tiedä miten niiden laita mahtaa olla. Jopa aina kestävä pesäkuusikin oli saanut hieman vioitusta aurinkoisessa ja tuulisessa kasvupaikassa. Kartiomarjakuusten okankärjet ovat myös osin ruskeina, mutta niin tahtoo olla joka kevät enemmän tai vähemmän. Havupuubalsamille on taas tiedossa käyttöä. Suosittelen lämpimästi. Toimivuus testattu vuosien ajan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistinkin, että sinä olet postannut havupuubalsamista ja sen suotuisista vaikutuksista. Ihan ensimmäiseksi ei kannata mennä vioittuneita kasveja pois raivaamaan. Annetaan niille mahdollisuus.

   Poista
 18. Minulla huoli myös havuista. Meillä tuijat 7-vuotiaita. Ensimmäistä kertaa jätin varjostusverkot pois. Ja sitten se aurinko porotti! Minua hermostutti Vein niille lämmintä vettä useaan kertaan. Toivotaan parasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tuijasi eivät ole pahasti vaurioituneet. Vanhempana se kyllä kestää aika hyvin, kun on saanut juurensa syvälle. Meillä vanhemmat tuijat ovat pärjänneet hyvin kevään koitoksisa. Tai oikeastaan kaikki tuijat. Pahimmin kärsivät kaksi pientä kartiovalkokuusta, mahonia ja rhodot.

   Poista
 19. Harmillista tuo havujen ruskettuminen. Meillä muatilalla kookas kartiovalkokuusi on suanu rusketusta, Rannanpihassa vielä ovat peitoksissa havut. Toivottavasti ovat säilyneet. Pittää miunkin hommata tuota havubalsamii ja kokkeilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Havujen vioitukset harmittavat siksikin, koska varsinkin kartiovalkokuuset ovat hidaskasvuisia ja kalliita.
   Toivotaan niin teidän kuin kaikkien muidenkin ikivihreille paranemista.

   Poista
 20. Tosi ikävää tuo ahava ja helmikuulla, vaikka olikin kauniin aurinkoista, ahava iski. Meillä ei oikein muuta ole ahava-herkkää paitsi rinteen alppiruusut ja näyttää, että nekin (Pohjolan tyttäret) ovat saaneet osansa. Toivottavasti tilanne korjaantuisi kuitenkin. Toivottavasti havubalsami korjaa tilanteen :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan Pohjolan tyttärille toipumista. Joissakin rhodoissani oli jo syksyllä hyvät nuput. Nyt suurin osa niistäkin näyttää ruskettuneen. Ei siis rhodojen kukintaa tänä keväänä.

   Poista
 21. Harmi, kun aurinkoisesta kevättalvesta on seurannut tuollaista haittaa. Ihania uusia alkuja tuolla edellisessä postauksessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä tappioita tulee harva se kevät. Täytyy toivoa, että ainakin osa havuista ja rhodoista selviäisi. Keskitytään iloitsemaan niistä, jotka voivat hyvin.

   Poista
 22. Onpa ikävä, että ikivihreät ovat kärsineet. Toivottavasti ne kuitenkin toipuvat vielä. Kevääseen tosiaan usein liittyy sekä pettymyksiä ja menetyksiä että iloisia yllätyksiä ja onnistumisia. Onneksi hyvät asiat yleensä vievät voiton. Kauniit kevätkukkijat! Aurinkoista viikonloppua !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, onneksi aina riittää iloisia yllätyksiä. Tappioita tulee joka kevät ja kesä, niihin olen jo tottunut.
   Aurinkoista viikonloppua sinullekin!

   Poista
 23. Kyllä se harmittaa kun noin kärsivät pensaat.
  Sellaista se on, joskus aurinkokin vie kasvia ja toisinaan kauriit tai jänikset.
  Onneksi ei kaikkia. Iloa löytyy kuitenkin.
  Kaikkea hyvää sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sylvi, mukavaa viikonloppua sinulle!
   Totta, aina riittää ilonaiheita, eikä säät eivätkä elukat koskaan kaikkia onnistu kerralla tuhoamaan.

   Poista
 24. Voi harmillista. Minulla viellä on kaikki peiton alla, en ole viellä niitä tarkistanut Toivottavasti viellä selviävät sinulla. Hyvää viikonloppua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aion hoivata "potilaitani". Jospa ne avullani toipuvat ja selviävät tulevista keväistä.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 25. Toivotaan, että toipumisia tapahtuu. Minun ainoa kartiovalkokuusi oli helmikuussa vielä kokonaan lumen alla. Ensi syksynö täytyy terästäytyä kaikenlaisen suojaamisen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumi onkin hyvä suoja. Toinen mahonioistani on vielä sen verran pieni, että se peittyi täysin lumeen ja on nyt hyvässä kunnossa. Isompi hangesta kurkistelija on ruskettunut, vaikka suojasin sen.
   Toivotaan toipumisia ja jolleivat toivu, sitten keksitään jotain muuta.

   Poista
 26. minulla on kartiovalkokuusi samannäköinen. Saa nähdä selviääkö

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että selviää, koska vain osa pienestä puusta on ruskettunut. Toivotaan toipumista kummankin kuusille.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!