perjantai 20. heinäkuuta 2018

Oi, näitä ihanuuksia!

Tiikerililja - Lilium 'Sweet Surrender'

On tämä puutarhaihmisen kesä ihanaa aikaa, kun uusia kukkia ilmestyy tasaiseen tahtiin. Alkukesän kuumuudessa minäkin tuumasin, että kaikkiko nyt kukkii kertaheitolla alusta loppuun ja loppukesä sitten istutaan odottamassa seuraavan kesän kukintaa. Ei tietenkään niin käy. Jokainen kukkaryhmä on ollut tavanomaista aikaisemmassa ja lämmön vuoksi kukintakin on ollut nopeatempoista. Silti kauneutta riittää sopivan tasaiseen tahtiin.

Tiikerililja 'Sweet Surrender'

Juuri nyt on liljojen aika. Kaikki näyttävät räväyttävän nuppunsa auki samalla kellonlyömällä ja liljoja täytyy iltaisin kiertää ihailemassa, jotta ehtii nähdä kaikkien kauneuden. Ehdoton liljasuosikkini taitaa tänäkin vuonna olla tiiikerililja Sweet Surrender. Sen valkea, nuokkuva olemus on niin ihastuttava. En enää muista, kuinka monta sipulia olen muutama vuosi sitten istuttanut, mutta hyvin tämä lilja näyttää viihtyvän. Vuosi vuodelta kukkavanojen määrä lisääntyy ja nyt penkissä alkaa jo olla mukavan muhkea tiikerililjapehko. Kuvaaminen vaatii nöyrtymistä tämän liljan äärellä, sillä pitkästä varresta huolimatta kukka katsoo maata kohti. Polvilleen vaan, tai jumppamatolle makaamaan ja potretit onnistuvat.

Lilium Spring Pink - vaan missä reunan raidat?

Kasvikirjanpitoni on liljojenkin suhteen vähän vinksallaan, sillä kaikille nyt kukkaan avautuneille en nimiä löytänyt. Jotkut sipulit ovat myös mix-pusseista, joissa lajikkeille ei ole omia nimiä. Jotkut taas ovat nousseet erilaisina, kuin aiempina vuosina. Voiko kuivuus ja kuumuus vaikuttaa näin?

Lilium 'Elite'

Entä ovatko tummat liljat arempia, sillä minun puutarhassani ne eivät kovin montaa vuotta kuki? Oranssit ja keltaiset liljat jaksavat porskuttaa vuodesta toiseen huonommissakin olosuhteissa. Vaaleanpunaisetkin vaikuttavat aika sinnikkäiltä.


Metsäruusun ja omenaminttujen kupeessa tämä keltainen lilja on viettänyt jo useamman vuoden. Näyttää viihtyvän hyvin, sillä varsi on roteva ja nuppuja joka vuosi edellistä enemmän. Olen huono sommittelemaan toisiinsa sointuvia värejä puutarhassa, mutta tämä keltainen lilja on kerrankin nappiin osunut istutus muuten vihreässä seurassa.


Etupihan oranssi lilja on viettänyt omalla paikallaan vuosia. Tavallisesti se nousee keskeltä kuunliljakasvustoa, mitä joka vuosi ihmettelen. En nimittäin sellaiseen paikkaan ole liljaa istuttanut, mutta olisiko sipulit joutuneet kuunliljan alle multaa myllätessäni? Se on mahdollista. Nyt olisi tilaisuus syksyn mittaan kaivaa nämä liljat pois, sillä kuunlilja on kärsinyt kuumuudesta ja on kooltaan minimaalinen. Mielessä muhii ajatus koko sisäänkäynnin istutusten kohentamisesta, kunhan jossain vaiheessa löydän itsestäni sopivan työvaihteen.


Myös olopihan kupeessa, syreenien tarjoamassa varjossa on vuosi vuodelta muhkeutuva oranssien liljojen kasvusto. Tässäkin paikassa räväkkä oranssi tuo hienosti väriä ja samalla myös valoa muuten vihreään kulmaukseen. 
 
Lilja Orientale mix -pussista

Pikkupuutarhan Kivipenkkiin istutin syksyllä pussillisen Orientale mix -liljoja. Tällaisia sieltä sitten putkahti. Pussissa piti olla sekä vaaleita että tummia liljoja, mutta vain näitä vaaleita pintaan nousi. 

Lilium 'Peach Dwarf'

Matalat Peach Dwarf -liljat ovat muutaman vuoden takainen OmaPiha-lehden lukijatarjous. Sävy on persikkainen ja kasvutapa tanakka 20 cm. Tänä vuonna nuppuja on aika vähän, mutta onneksi niistä jokainen aukeaa.

Lilium 'Disco'

Viime syksynä istutin pionipenkkiin liljoja lisätäkseni väriä myös sen jälkeen, kun pionit ovat lopettaneet. Penkin päähän istutin matalaa Discoa, joka on ihan muutamassa päivässä pullistanut ja avannut lukuisat nuppunsa. Penkin muut liljat ovat korkeampia ja niiden nuput näyttävät avautuvan vähän myöhemmin.


Tämä kaksikko on outo ilmestys. Aiempina vuosina paikalla on kasvanut Tiber, joka on aika voimakkaan pinkki. Nuputkin olivat hyvin tummia, joten yllätys oli nähdä kukat avautuneina ja miltei valkoisina keltaisine sisuksineen. Yleensä Tiber on myös tuoksunut voimakkaasti, mutta näissä ei ole mitään tuoksua havaittavissa. Eivät ole pesussakaan haalistuneet, kun vettä ei ole pahemmin satanut.


Mielenkiinnolla odotan, minkä värinen ilmstys näistä nupuista Kiemurapenkissä avautuu. Tumma Night Flyer puutarhastani löytyy, mutta tuskin se on marssinut pihan toiselta laidalta kasvamaan ja kukkimaan toiseen paikkaan. Viime syksynä tuli kyllä Kiemurapenkissä vähän lapion kanssa huiskittua, joten olisiko joku sipuli saanut kaivamisesta uutta puhtia itseensä.


Samaisen Kiemurapenkin kirsikkapuun puoleiseen päätyyn istutin viime syksynä useita uusia liljasipuleita. Värien pitikin olla pinkkivoittoisia, mutta eri nimisistä sipuleista huolimatta sävyerot ovat odotettua pienemmät. Nättejä nämäkin.

Tarhasarjalilja Renoir

Vaikka kuinka paljon liljoja tai mitä tahansa kasveja istuttaisi, aina niitä haluaa lisää. Nyt jo kukkivia liljoja katsellessa mielessä pyörii, mihin ja mitä voisi laittaa lisää. Liljojen istuttaminen on minusta mukavaa, koska kookkaankin sipulin sijoittaminen ahtaaseen paikkaan muiden perennojen sekaan on huomattavasti helpompaa, kuin istutuskuopan kaivaminen isolle perennapuskalle. 

Illalla googlettelin mahdollisia uusia marhanliljoja, mutta huonosti niitä on missään tarjolla. Kaikki vinkit hankintapaikoista ovat siis tervetulleita. Myös hinku saada omaan puutarhaan kanadanliljoja on kiihkeä. Muutamissa blogeissa olen niitä kaunottaria ihaillut ja hetihän moinen kukkakauneuden kaipuu tarttuu.


Uusia kaunokaisia suunnitellessa ja odotellessa keskityn ihailemaan olemassa olevia. Mukavia heinäkuun päiviä kaikille. Älkää polttako itseänne näissä helteissä!
 

46 kommenttia:

 1. Liljoissa on jotain sellaista luonnon ihmettä ja kauneutta, jonka äärellä olen aika sanaton.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. Jaksan vaikkapa tuota Sweet Surrenderia käydä katsomassa monen monta kertaa ja aina se lumoaa yhtä voimakkaasti.

   Poista
 2. Upeita liljoja. Luulen tämän kuivuuden ja kuumuuden vaikuttaneen. Minulla lilja 'Elodie' pitäisi olla puolikerrottu, osa kasvustoista on sitä tänä vuonna ja osa yksinkertaisia. Viime vuonna kaikki kukkivat kerrottuina. Osa liljoista otto nokkiinsa viime syksyn märkyydestä eikä niitä näy lainkaan, osa on jäänyt tavallista matalammaksi.
  Syksyllä on hankittava muutama sipuli lisää, tai sitten keväällä mikä on sekin ihan hyvä istutusaika liljoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsinkin matalakasvuisuus näyttää toistuvan melkein kaikissa kasviryhmissä. Sipuleille märkyys ei tee hyvää. Minulla onneksi useimmat kukkapenkit on kohopenkkejä, joten se lienee ollut liljoille pelastus.
   Minäkin ajattelin syksyllä lisätä liljoja, ja varmaan myös keväällä. Kumpanakin on onneksi niitä tarjolla.

   Poista
 3. Tooosi ihania ja palio ja monen färisiä! Ihana tua valakoone tiikerililija, en oo koskaa nähäny. Näihinki tuloo tosiaan himo, niinku monehen muuhunki :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiikerililja Sweet Surrender on kyllä ehdottoman hieno. Sen kukinta on runsastunut hyvin vuosien mittaan. Ajattelin sitä lisätä, jos vain jostain löydän. Vaikka kiva olisi saada muitakin samantyyppisiä.
   Kasvihimolla ei taida olla mitään rajoja. Hyvä niin, sillä se ei sentään ole vaarallista - kenellekään.

   Poista
 4. Liljoissa on jotain kuningatarmaista, niin ylväinä ne kantavat kruununsa. Kauniita värejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuningatarmainen ylväys onkin erinomainen kuvaus liljoille. Joka vuosi niiden kauneuden äärellä mykistyy.

   Poista
 5. Aivan ihania liljoja! Miten upeina kasvustoina ne kukoistavat. Liljoihin kannattaisi satsata, omani ovat lähes tyystin kadonneet. Kiitos lajivinkeistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa liljoista näyttää taaantuvan, mutta onneksi osa viihtyy ja runsastuu. Tuo Sweeet Surrender on siinä suhteessa oivallinen hankinta. Suosittelen.

   Poista
 6. Upeita liljoja olet itsellesi hankkinut, nyt minulle syttyi ajatus hankkia jotakin sorttia tuohon marjakuusen jättämään tyhjään tilaan.
  Tuo valkoinen tiikerinlilja on tosi upea. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen istuttanut liljoja miltei joka vuosi uusia. Osa niistä häviää muutaman kukinnan jälkeen, osa viihtyy ja runsastuu. Eipä sitä taida tietää muuten, kuin kokeilemalla. Koen kyllä liljat aika helpoiksi hoidettaviksi. Liljakukkojakin on ollut satunnaisesti ja ne olen poistanut heti huomattuani.
   Sweet Surrender on todella kaunis. Suosittelen lämpimästi.

   Poista
 7. Miten lumoava tuo vaniljanvalkea tiikerililja onkaan!! <3
  Aivan hurmaava sydäntensärkijä!
  Rakastan kaikkia liljoja, ihan rakkauskukkiani. <3

  Suloista suven viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkakimpputaiturina sinä osaat arvostaa ja hyövyntää liljojenkin kauneuden. Rakkauskukiksi ne ovatkin loistavia. Sweet Surrenderin minulle ojentava mies saisi kyllä sydämen lyömään ylimääräisiä kierroksia.
   Kiitos, samoin sinulle kaunista viikonloppua!

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Ovat ne niin ihania, että taas täytyy tehdä ylimääräisiä katselukierroksia puutarhassa.

   Poista
 9. Mahtava määrä kaunista liljapaljoutta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuosien istutustyö alkaa vihdoin kantaa hedelmää. Ei hullumpaa.

   Poista
 10. Kerrassaan upeita ja mitä värejä! Kaikki kauniita. Ei tarvi olla kuin muutama lilja valaisemassa muuten viheriävoittoista aluetta, heti tulee väriä ja valoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja värit vieläpä korostuvat ja pääsevät kukin näyttämään parastaan muuten vihreää taustaa vasten.

   Poista
 11. Liljat ovat todella sykähdyttäviä kasveja, ja mikä hienostunut tuoksu leijailee iltaisin pihamaalla! Täälläkin on sen verran yllätyksiä tullut, että joskus putkahtaa vuoden, pari uinumassa olllut lilja ilmoille ihan yhtäkkiä. Se on totta, että sipulikasveja on huomattavasti helpompi istuttaa ahtaisiin paikkoihin kuin perennapuskia. Ja se että niitä tahtoo aina vain lisää :) Minua vähän arveluttaa tilata sipuleita postimyynnistä, koska tahtoisin ensin nähdä niiden kunnon ja koon.
  Ihanaa viikonloppua sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on hyviä kokemuksia postimyynnin kautta tilatuista sipuleista ja tähän saakka olen käyttänyt lähinnä kotimaisia yrityksiä. Nyt olen harkinnut, josko kokeilisin ulkomaisia yrityksiä. Olisi hienoa, jos yhä useampi liike mahdollistaisi sipulien ostamisen kappaleittain. Yhden liikkeen tiedän täällä pääkaupunkiseudulla, mutta sielläkin irtosipuleita on hyvin pieni valikoima.
   Valtaosa lljoistani kasvaa alapihalla, joten niiden tuoksu ei yllä olopihalle saakka. Odotan On stage -liljan nuppujen avautumista, sillä sen tuoksu ulottuu pergolaan saakka.

   Poista
 12. Aah, mikä ihana liljankukkien kauneus. Ihan hengästyttää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emilie! Arvaa vaan, miten ihana näitä on kierrellä katsomassa.

   Poista
 13. Liljat ovat kyllä komeita. Sulla on vaikka minkä värisiä.
  Ne oikein paistavat väriään kesällä, upeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Liljat ovat kauniita ja noita värejä on vuosien mittaan kertynyt. Lisääkin vielä mahtuisi.

   Poista
 14. Kyllä on kauniit liljat. Tuo valakonen tiikerililja on ihan erikoisen kaunis. ihmeellinen voima on sipulissa suaha noin uppeita kukkia ja monenvärisiä. Miulta orienttihybridit on kaikki hävinny, muutama tarhasarjalilja lajike kukkii parraillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ne orientalit minullakin ovat osoittautuneet lyhytikäisiksi. Tiikerililja Sweet Surrenderin olen tilannut Viherpeukaloilta ja siitä tykkään todella paljon. On viihtynyt ja runsastunut ja sitä on ilo katsella.

   Poista
 15. Upeat liljat! Vaaleanpunaiset on niin kauniita ja valkoiset juhlavan arvokkaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniita ovat ja tänä kesänä kukkivat upean runsaina.

   Poista
 16. Upeita! Sinulla onkin paljon erilaisia liljoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aiemmin tuli pelattua enemmän sipulibingoa ja sen tuloksena värikirjo on laaja. Nykyisin yritän panostaa värivalintaan enemmän.

   Poista
 17. Komeita ovat liljasi! Tuntuu, että kukat kukkii nyt nopeutetulla aikataululla Eli kaikki on loppukesästä ohi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikamoista haipakkaa kukinta puutarhassa pitää, mutta eiköhän loppukesäksikin vielä jotain jää.

   Poista
 18. Upeaa liljakukintaa! Täällä liljojen pääkukinta on vasta alkamassa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joitakin liljoja on vielä nupulla, mutta valtaosa nyt täydessä kukassa. Jatkuva helle nopeuttaa kukintaa.

   Poista
 19. Wau, mikä liljameri! Tiikerililja on näistä ehdoton suosikkini. Eikö teillä ole ollenkaan liljakukkoja? Meidän mökillä niitä on kirjopikari- ja varjoliljoissa, tänä kesänä oikein paljonkin. En tykkää niistä yhtään ja niiden lisääntymisen pelossa en ole muita liljoja hankkinutkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiikerililja on minunkin suosikkini. Sen kaunista olemusta kierrän ihailemassa useamman kerran päivässä.
   Kyllä meillä joka vuosi muutama liljakukko löytyy, mutta aikoihin niitä ei mitenkään runsaasti ole ollut. Kierrän tutkimassa liljoja alkukesästä ahkerasti ja yritän listiä jokaisen löytämäni kukon. Tänä kesänä liljakukkoja on ollu täällä todella vähän.
   Kotilot ovat meillä suurempi riesa. Yhteiselo niiden kanssa opettaa, että joka vuosi on joku riesa, eikä niille kannata luovuttaa.

   Poista
 20. Voi, miten upeita liljoja! Meillä liljat vasta aloittelevat kukintaansa. Viime kesänä monen kukinta meni pilalle jatkuvien sateiden vuoksi, mutta nyt näyttää nuppujen perusteella lupaavalta. Liljat kuuluvat suosikkeihini ja istutinkin niitä runsaasti tänä kesänä työn alla olevaan liljarinteeseen. Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liljat näyttävät tosiaan nauttivan auringosta enemmän, kuin viime kesäisistä sateista. Helle kyllä nopeuttaa kukintaa, joten niitä pitää nyt ihailla ahkerasti.
   Liljat ovat niin kauniita ja kohtalaisen helppoja. Ei niitä voi olla liikaa. Odotankin innolla sinun liljojesi avautumista ja postausta siitä. On kiva löytää uusia ehdokkaita omaan puutarhaan hankittavaksi.

   Poista
 21. Vastaukset
  1. Kiitos Sylvi! Nyt on kauniita liljoja ja kaunis kesä.

   Poista
 22. Oi miten ihania liljoja on todella kaunita. Minulla vasta alottelevat aueta kukkaan, muutama on kyllä jo kukassa Ihanaa viikonloppua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irma! Täällä aurinko paahtaa päivä toisensa jälkeen, eivätkä liljat malta olla enää nupussa.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!