perjantai 3. elokuuta 2018

Lempikukkani -haaste

Maanpeiteruusu Rosa Sommerwind

Tiiu Puutarhahetki - Suurien unelmien puutarhablogista antoi minulle Maatiaiskanasen elämää -blogin liikkeelle laittaman haasteen, jossa voi esitellä oman lempikukkansa tai useammankin. Itse kukin tietää, miten vaikeaa on yhtä ainokaista kaunotarta valita. Hetken jopa kuvittelin voivani nimetä ainakin muutaman lempikukan, vaan vaikeaksi kävi.

Rosa Ritausma

Kukkien ja kasvien äärellä olen kuin pikkulapsi karkkikaupassa. Kaikkialla on niin paljon houkuttelevia ihanuuksia, etten tiedä, minkä valitsisin. Joillakin ihmisillä on tietty lempikukka ja jopa värisävy, jonka he pystyvät yhtään miettimättä sanomaan oitis. Minä en, en tiettyä kukkaa, enkä edes väriä. Tuntuu, että jokaisesta kasviryhmästä löytyy kauniit ja vähemmän kauniit ehdokkaansa. Värienkin suhteen huomaan venyväni yhä laajemmalle.

Rosa Therese Bugnet

Ennen tänne puutarhablogien pariin saapumistani tykkäsin ehkä eniten omassa pihassa pioneista. Niitä ainakin kuvasin eniten. Moni kasvi on ollut puutarhassani jo vuosikausia ennen blogielämää, mutta blogin myötä innostus ja tietous kasvoi hurjaa vauhtia. Olen oppinut katsomaan asioita eri tavoin. Kiinnitän enemmän huomiota kasvien yksityiskohtiin, jotka usein näkyvät vasta aivan läheltä katsoessa. Yhä enemmän minua puhuttelee vaikkapa kukinnon nuokkuva asento tai tiikerilinliljan pilkut, erikoinen värisävy tai kasvin sinnikkyys vaikeissa olosuhteissa.


Nykyisin tunnen enemmän erilaisia kasviryhmiä ja löydän kustakin ryhmästä mielenkiintoisia tuttavuuksia. Kaikissa kasveissa merkityksellisintä ei välttämättä ole enää kukka, vaan monissa lehdistön väri ja muoto tuottavat uudenlaista iloa. Yksittäinen kasvi voi sellaisenaan olla tylsä, mutta sopivaan seuraan istutettuna se pääsee oikeuksiinsa ja kukoistaa näyttävästi.

Clematis Warszawska Nike

Yhä uusiin kasveihin tutustuminen on tarjonnut myös uudenlaista runsautta ja mielenkiintoa omaankin puutarhaan. Miten hienoa onkaan, kun jo maalis-huhtikuussa voi aloittaa innostuneen odotuksen, jota jatkuu aina myöhäiseen syksyyn saakka. Kaiken aikaa puutarhassa on jotain katseltavaa ja kukintaakin parhaassa tapauksessa kasvukauden alusta pakkasille saakka.

Syyshortensia - Hydrangea Vanille Fraise

Tämän kesän kuumuus on saanut kaikki kasvamaan ja kukkimaan pikavauhtia ja aikataulustaan pari viikkoa etuajassa. Se on aiheuttanut selkäpiihin pelon, että kukinta on hetkessä ohi, eikä loppukesälle jää mitään ihailtavaa. Pelko on ollut turhaa, sillä monipuolinen kasvivalikoima tarjoaa kauneutta kaiken aikaa. Kun yksi laji lopettaa, seuraava on jo valmiina aloittamaan. Miten sitä talven aikana unohtaakaan, kuinka paljon kaikenlaista kukkijaa ja kasvajaa omastakin puutarhasta löytyy. Ja miten usein muistan vain suuret ja näyttävät kukkijat, vaikka moni muu on vertaansa vaille ja ehdottomasti esittelyn arvoinen.

Kelloköynnös - Cobaea scandens
  
Jokaisella kasviryhmällä on oma aikansa, jolloin se ansaitsee rakkauteni ja huomioni. Hienoa, että nämä ajankohdat menevät sen verran limittäin, että hyvin ehdin kaikkia käydä kumartamassa. Ja hienoa, että uusia rakkauden kohteita löytyy kaiken aikaa.  

Yksittäisen ja ehdottoman lempikukan valitseminen ei siis taida onnistua. Sen sijaan nostan tämän kesän kaunottariksi puutarhani kärhöt, jotka ovat kukkineet kauniimmin, kuin kertaakaan aiemmin. Hyvänä kakkosena tulee paljon huomiota jo tähän mennessä saaneet kelloköynnökset, jotka palkitsevat minut kauan odottamillani kukinnoilla.

Sokerina pohjalla olkoon syyshortensiat, joista tykkään todella paljon. Joka vuosi hyörin niiden ympärillä innokkaana kukkia ihaillen. Tuo hyörinä on tältä kesältä jo meneillään, sillä Mustilanhortensia aloitti kukinnan pari viikkoa sitten ja nyt siihen ovat yhtyneet sekä Vanille Fraise että Vim's Red. Myös tavallinen syyshortensia aloittelee kukintaa, joka näyttää olevan edellisvuosia vaisumpaa.

Syysvuokko - Anemone hupehensis

Haastan seuraavat blogit ja toki haasteen saa lisäksi napata, ken sen tehtoo.
Haasteen voi vaikka tallettaa käsiteltäväksi syksyn sateissa, jolloin omia kukkakuvia selaamalla voi palata takaisin kesän aurinkoisiin päiviin.

Kukkia ja koukeroita
Nettimartan pihapiiri
Pihapiian tontilla

Haasteen säännöt:

- kerro postauksessasi, kuka haasteen aloitti (Hilu/Maatiaiskanasen Elämää-blogista)

- tee postaus lempparikukastasi

- haasta kolme (toki halutessasi voit kutsua useammankin) blogiystävääsi mukaan

43 kommenttia:

 1. Olitpas lähestynyt tosi ihanasti tätä haastetta ❤ Kiitos, että osallistuit tähän ❤ ihania kuvia, oih!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle kivan haasteen alulle laittamisesta. Olin jo aikeissa sen jossain vaiheessa käsitellä ilman haastamistakin, mutta sitten Tiiu nappasi minut mukaan haastamalla.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 2. Onpa mukava haaste - tiedän että on vaikeaa nimetä yhtä yksittäistä kukkaa koska jokainen kukka voi olla erityinen. Joskus lempparikukka voi olla myös se, millä on eniten tunnearvoa.
  Tuo ruusu Ritausma on aivan ihmeellisen kaunis, silmä lepää sitä katsoessa. Onpa mukavaa kun kellokelloköynnöksesi kukkii jo, ja kukintaa varmasti riittää ihan pakkasiin asti. Monta kertaa kelloköynnös on niitä myöhäisimpiä kukkijoita, joskus eivät ennätä ollenkaan.
  Kiitos haasteesta, otan sen oikein mielelläni vastaan. Kuten eilisessä postauksessani kerroin, kesä on ollut töiden puolesta erittäin kiireinen, mutta nyt alkaa helpottamaan kesälomien ja tapahtumien vähetessä. Mielessäni onkin jo ainakin pari lempparikukkaa, mutta kuten sanoit niitä tulee kukkien auetessa koko ajan lisää :)
  Oikein mukavaa alkavaa viikonloppua sinulle Between <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävinkin jo lukemassa viimeisen postauksesi. Aika moni on ollut nyt kiireinen ja vähintäänkin jatkuva helle vie puhdin istua tietokoneen äärellä. Älä siis huoli, postauksille on aikaa myöheminkin.
   Ajattelinkin, että sinun kaltaisellesi viherpeukalolle lempikukan valinta voi olla hankalaa tai sitten sinä olet juuri sellainen, joka pystyy nimeämään lempikukan heti. Jännityksellä jään odottamaan.
   Minä ja ahkerasti kukkiva kelloköynnökseni toivotamme sinulle mukavaa viikonloppua!

   Poista
 3. Minun lemppareitani ovat ne pionit edelleen. Jo niiden tuoksu on parhautta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pioneja on kyllä vaikea vastustaa. Teepä niistä postaus. Tämä haastehan on vapaasti työstettävissä.

   Poista
 4. Ihanasti kirjoitat siitä, miten kasveihin kohdistettu katse syvenee ja tarkentuu, kun puutarhasuhdekin syvenee. Vähän kuin ihmissuhde, varmaan. Siinä on niin paljon sävyjä ja sitten alkavat luonteenpiirteetkin olla kauniita, ei pelkästään se, mitä silmin näkee, niin kuin tuo ihana sinnikkyys.
  Tähän olisi tosiaan ihan mahdotonta vastata! Kiva ajatus, että tätä voisi miettiä syksyn sateissa. Nyt keskellä kukoistuskautta (tai noh, myös karrellekuivumiskautta) on pää täynnä kaikkea käsillä olevaa, ei ehkä juuri nyt pysty ajattelemaan vaikkapa niitä kevään ensimäisiä kukkasia, jotka ovat oikeastaan vuoden riemukkaimpia, joskaan ei näyttävimpiä.
  Tuo kellokukkaonnistumisesi on niin mahtavaa! Siinäkin ollaan niin puutarhaharrastuksen ytimessä: pienet siemenet piilotetaan multiin kevättalven hyytävyydessä, niihin on ladattu niin paljon toivoa, mutta myös huumorinsekaista realismia - kaikki voi mennä mönkään. Mutta voi sitä iloa, kun ei menekään, vaan ne alkavat kukkia! Ne ovat niin paljon hienompia kukkia kuin jos olisi ostanut taimet kaupasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otapa sinäkin tämä haaste käsittelyysi. Olisi mielenkiintoista kuulla, millaisia näkökulmia löydät lempikukka-asiaan. Minulla näköjään kaikissa asioissa ajatus lähtee liitelemään. Niin se vain on, että kukista/kasveista löytyy aivan valtavasti hienoja asioita. Ehkä lempikukkakin olisi helpompi valita, jos sitä tekisi leikkokukkien äärellä kukkakaupassa. Vaan, kun valittavana on kokonainen maailma, homma mutkistuu.
   Itse kasvattamisessa on paljon riskejä ja varmaan se saa onnistumiset osumaan suoraan tunteisiin. Mitä enemmän näissä kasviasioissa oppii, sen syvemmälle haluaa mennä.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 5. Kiva haaste. Kauniita kukkia on niin paljon, että valinta onkin vähän vaikeaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valinta on vaikeaa ja jos vähänkin enemmän alkaa aihetta miettimään, löytyy lempikukkia jonoksi saakka. Ihan positiivinen asia.

   Poista
 6. Ihanasti kirjoitettu postaus, josta oikein huokuu rakkaus puutarhaa ja kasveja kohtaan <3
  Ei taitaisi suosikin valinta onnistua itseltänikään, sillä kuten sanoit, kaikilla kasveilla on oma aikansa, jolloin ne ansaitsevat kaiken huomion ja ihailun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle! Hyvä, jos saan sanoin välitettyä rakkauteni kasveihin ja puutarhaan, sillä ihan totaalisesti olen puutarhaan hurahtanut. Parannusta ei ole näköpiirissä, eikä ole tarvettakaan.
   Kävin kurkkaamassa blogiasi ja ihania unikoitasi. Aina on kiva löytää uusia blgeja, joten päätin ryhtyä blogisi vakiolukijaksi.

   Poista
  2. Oi miten kiva kuulla :) Tervetuloa lukijaksi!

   Poista
 7. Hyviä ajatuksia lempikasveista. Minäkin olen vasta tänä kesänä kunnolla tajunnut ns. täydennyskasvien merkityksen. Pääosan esittäjät, kuten liljat, pionit ja ruusut, kaipaavat rinnalleen sivuosien esittäjiä päästäkseen täyteen loistoonsa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin sanottu. Jotkut noista sivuosan esittäjistä saattavat nousta jopa päärooliin.

   Poista
 8. Sinulla on koreita lempparikukkia, kerrassaan. Kiitti, toki nappaan haasteen mukaani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos otat haasteen vastaan. Ja anteeksi, etten ehtinyt haasteesta sinulle vielä ilmoittaa.

   Poista
 9. Kiva haaste ja ihania kukkia!
  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanista kukista syntyy kivoja haasteita. Ota sinäkin haaste käsittelyysi.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 10. Kärhöt ovat olleet loistossaan tänä kesänä. Tylsää olis jos puutarhassa kasvaisi vain yhtä lajia tai värejä, pitää olla monenlaista, siksi yhden valitseminen ylitse muiden on vaikeaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta on ihmeellistä ja myös hyvin lohdullista, että joka kesä joku kasviryhmä pääsee loistamaan. Eikä ihminen ikinä etukäteen tiedä, mikä se kulloinkin on. Siinäkin syy hankkia lisää mahdollisia lempikukkia.

   Poista
 11. Voi kuinka kauniita ja lämpimiä sanoja kirjoitit! Me kaikki rakastamme kukkia, ja kesän kulku tuo aina uusia primadonnia estradille. Valinta on vaikeaa. Kuvasi olivat kyllä hyvin, hyvin kauniita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tita! Kauniita sanoja sinullakin on aina sanottavana. Kukkien rakastaminen on helpompaa kuin moni muu asia maailmassa.

   Poista
 12. Siinä olikin monta kaunista kukkaa ja todella yhtä ylitse muiden on vaikea valita pelkkien kasvin ominaisuuksien perusteella. Jollakulla voi olla johonkin kasviin erityinen kiintymys, jos se muistuttaa jostakin läheisetä ihmisestä tai tapahtumasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, omassakin puutarhassa on nimikkokasveja, joihin sisältyy tietty ihminen. Niistä kasveista tykkää ihan omalla tavalla.

   Poista
 13. Mahdoton valinta. Kärhöt ovat ihania kuten syyshortensia. Liljoissa ihastuttaa värien kirjo. Pionit ovat todella kauniita. Onko rumia kukkia olemassakaan, koska rumakin voi olla kaunista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kysymys, onko rumia kasveja olemassakaan. Useimmissa kasveissa on jotain hyvää ja kaunista, jos vain haluaa nähdä.

   Poista
 14. Lempikukkaa on vaikea valita, ehkäpä mahdotonta! Aika pitkälle samoja suosikkeja löytyy omalta top-listaltani! Kelloköynnös uutukaisena viehättää ainakin tällä hetkellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lempikukkaa on tosiaankin vaikea valita ja vaihtoehdotkin vaihtelevat ajankohdasta riippuen. Kelloköynnös on ollut tämän kesän yksi vahvoista suosikeista.

   Poista
 15. Näin se vain on että sitä ei voi kertakaikkiaan valita. Kiitos sinulle kuvista ja mielenkiintoisesta tekstistä .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ei edes ole pakko valita, vaan voi esittää niin pitkän listan, kuin ikinä muistaa. Ihanuuksia riittää.

   Poista
 16. Upeat kukkakuvat On kyllä vaikeaa valita, kaikki on kauniita:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irma, näin on. Kauniita kukkia riittää niin paljon, että vaikea on valita.

   Poista
 17. Mukavasti kirjotat! Mahoton on vastata mikä ois se lempikasvi, ylitse muiden. Keltasesta en juurikaan tykkee, vaan kun lapinnauhus kukkii on se lempikasvi silloin. Kevväällä tuas pikkunen alppikellokin on lempikasvi. Ja ruusut ja liljat, ja kaikki muutkin. Mukava tätä on miettii ajatuksella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se, että jokaisena ajankohtana lempikukka voi muuttua kovastikin. Mitä enemmän asiaa alkaa ajattelemaan, sen vaikeammaksi päätös käy.

   Poista
 18. Kiva postaus ja kiva haaste. Niin kauniita kuvia ja niin kauniita kukkia. Valinta olisi vaikea ellei jopa mahdoton. Ainakin liljat ja ruusut kuuluvat ykkössuosikkeihini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä vapauksessa valinta on liki yhtä vaikeaa, kuin vastaus kysymykseen, minne haluat matkustaa. Helpompi ryhtyä pudottamaan pois niitä kukkia/kohteita, joisa ei pidä.

   Poista
 19. Niin totta! On vaikea valita mitään suosikkia kun monessa kasvissa on omat viehätyksensä :)

  VastaaPoista
 20. Tämä on todellakin haastava haaste. Lempikukkia mahtuu yhteen kesään runsaasti. Ensimmäisen kuvan maanpeiteruusu näyttää todella suloiselta.

  VastaaPoista
 21. Kiitos Between haasteesta. Haastavan haasteen annoitkin ;)

  VastaaPoista
 22. Ihanasti pohdittu ja kirjoitettu! Tämä oli minustakin vaikea haaste.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!