tiistai 18. syyskuuta 2018

Sipulien kätkemistä

Kosmoskukka

Sää on suosinut pihatöitä mukavasti. Jos sataa, niin ihan kunnolla, vaan ei suinkaan joka päivä. Ja kun aurinko paistaa, onkin kesäisen lämmintä. Lauantaina satoi taivaan täydeltä ja tuuli heitteli puista lehtiä ja oksia pitkin nurmikkoa. Se merkitsi sekä sisätyöpäivää että lepopäivää. Sunnuntaina aurinko paistoi heti aamusta niin kutsuvasti, että pakkohan sitä oli pihalle rientää.

Syysasteri - Aster novi-belgii 'Patricia Ballard'

Kurkien huudellessa taivaalla hyvästejään kaivoin olopihan Allaspenkkiin tilaamani kolme päivänlilja Minstrel Boyta ja kolme tarhakurjenmiekka Morning Showta. Allaspenkki on odottanut kohennusta siitä saakka, kun kaivoin muovisen vesialtaan paikalta pois. Melko pitkään ideat päässäni muhivat, sillä ainakin viisi vuotta altaan lähdöstä jo on. Ellei enemmän. Itse asiassa mitään hyvää ideaa ei ole ollut tuloillaankaan, mutta nyt alkusyksyn aikana muutoksenhalu on sentään saanut lapion uppoamaan multaan.


Kun kerran olin pihatyötamineisiin pukeutunut ja lapiolla varustautunut, päätin samantien upottaa ensimmäiset sipulit multaan. Allaspenkin jo valmiiksi muokattuun multaan oli helppo kätkeä sipuleita ja seuraavat sinne menivät:

Crocus Flower Record 30 kpl
Fritillaria persica - Persianpikarililja 2 kpl
Fritillaria imp. Rubra - Keisarinpikarililja 5 kpl
Iris 'Kathrine Hodkin' 10 kpl ja Iris 'Harmony' 15 kpl
Tulipa Pulchella Persian Pearl 10 kpl

Lisäksi istutin allaspenkkiin kerrottua tiikerililja Flore Plenoa 5 kpl ja suuresti rakastamaani tiikerilija Sweet Surrenderia 10 kpl.


Alapihan Päivänliljapenkkiin istutin 15 sinilaukkaa (allium caeruleum) ja 5 pallolaukkaa (allium karataviense). Kiemurapenkin keskikohtaan kätkin 7 vihreäraitatulppaani China Townia ja Kurgaaniin 20 kpl Darwintulppaani Pink Impressionia. Kurgaaniin pääsi myös 10 kpl tähtitulppaani Persian Pearlia (tulipa pulchella Persian Pearl).


Vastapäätä sisäänkäyntiä istutin samaista Darwintulppaani Pink Impressionia 10 kpl ja 15 kpl kirjopikarililjaa (fritillaria meleagris Mix).

Tulppaneilla ei vielä olisi ollut kiire, mutta sinnepä menivät samantien. Yksi satsi sipuleita on netin kautta tilattuna tulossa ja se sisältää lähinnä tulppaaneja ja laukkoja. Tuntuu vähemmän työläältä istuttaa sipulit erissä, joten hyvä, että sain tähän mennessä hankitut istutettua.

Aronia

Joka vuosi olen pyrkinyt istuttamaan myös uusia syysmyrkkyliljoja (colchicum). Nyt istutin yhden Waterlilyn Allaspenkkiin. Vanhoista syysmyrkkyliljoista ei näy vilaustakaan. Yleensä ne ovat meillä ilmestyneet aika myöhään, mutta hiukan olen huolissani, ettei vaan menneen kesän kuivuus ole niitä tappanut. Sylvin Elämää luonnossa -blogissa syysmyrkkyliljat kukkivat jo viikko sitten (tosin Sylvin puutarha on Ruotsissa vähän eri vyöhykkeellä) ja Saaripalstan Sailankin syysmyrkkyliljat jo kurkkivat maasta. 

Koristeomena - Malus purpurea 'Aamurusko'

Tänä syksynä motivaatio sipulien istuttamiseen on vähän kadoksissa. Ylipäätään en ole järin ihastunut syyssipulien istuttamiseen, mutta keväisen kukkaloiston toivossa jaksan kyllä urhoollisesti peitellä sipuleita multaan. Vuosi sitten istutin 1192 sipulia. Melkoinen osa niistä jäi joko kokonaan nousematta, tai nousi minikokoisena ja nekin lilliputit kukkivat pikavauhtia. Surkeinta lienee se, että parhaimman kukinnan aikaan makasin sairaalassa ja pääsin ihastelemaan joitakin kukkia lähinnä Ukkokullan ottamissa kuvissa. Yhtään en kadu viime vuoden panostusta sipuleihin, mutta ehkä keväisen kukinnan menetys vaikuttaa lamauttavasti uuden innostuksen syntymiseen.


Yhden tympeän homman sain sunnuntaina hienosti pois tekemättömien töiden listalta. Pesin läjäpäin muovipotteja, eri kokoisia ruukkuja ja kasvarin istutusaltaat. Muovipotit laitoin kuivumaan nurmikolle levitetyn pressun päälle. Aurinkoinen ja tuulinen ilma kuivattu potit nopeasti ja parin tunnin päästä ne oli jo nätisti pinnottuina kellarin hyllyllä. Onpa kiva keväällä kylvää siemeniä ja siirtää itäneitä taimia kasvamaan puhtaisiin potteihin. Usein kylvöhommat on joutunut aloittamaan pottien pesulla. Kerrankin jaksoin olla kaukaa viisas. Jippii!


Näin ne syyshommat etenevät. Kun yhden saa pois päiväjärjestyksestä, viisi on jo jonossa odottamassa. Haikeaa kyllä, mutta seuraavaa kesäähän näillä syystöilläkin jo valmistellaan. Raikkaita syyskuun päiviä teille kaikille!

35 kommenttia:

  1. Sinäpä olit reippaana, sillä nuo pottien pesut jäävät minulla aina kevääsen. Huoks.
    Ensi keväänä teidän pihassa on tiedossa loisteliasta ja entistä monipuolisempaa kukintaa. Sievä tuo pinkki asteri.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuinkahan monena syksynä minun pottini ovat jääneet pesemättä. Kerrankin sain sen ajoissa tehtyä.
      Patricia Ballard -asteri on tosiaan nätti. Kukkii nyt ensimmäistä kertaa puutarhssani.

      Poista
  2. Sipulien istuttaminen on satsaus kevääseen ja kukinnan jännittävä odottaminen keväällä on niin ihanaa, että vaivaan kannatta ryhtyä. Olin viime kesänä siirtänyt syysmyrkkyliljat paikkaan, joka tänä kesänä on ollut rutikuiva, siinä kasvaa laventeli ja isomaksaruoho. Alastomat immet kukkivat nyt, joten kuivuus ei niitä ole haitannut. Katselin kaupassa Waterlilyn sipuleita, mutta ne olivat niin hintavia, etten vielä raatsinut tuoda kotiin. Sää on suosinut ulkohommia ja lapion varressa on täälläkin touhuttu. Yritän hävittää liiaksi kasvaneita angervopuskia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävinkin katsomassa, miten Nero komeili postauksessasi alastomien impien vierellä. Hyvä tietää, ettei kuivuus syysmyrkkyliljoja välttämättä kurita. Kalliita niiden sipulit ovat. Nytkin maksoin yhdestä ainokaista melkein 5 euroa.

      Poista
  3. Ihanat sipulikukkavalinnat! Ja mikä määrä niitä onkaan! Kyllä on keväällä puutarhassasi kaunista. Nätti asteri. Mukavaa tiistaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällä kertaa sipuliostokseni ovat melko maltillisia, mutta jokunen pussukka niitä silti kertyi. Keväinen kukkaloisto on niin mukavaa odotettavaa, että muutama sipuli aina täytyy multaan kätkeä.

      Poista
  4. Oho ompa sinulla sipulia jo laitettuna maahan . Minulla on penkki vielä tekemättä . Harmillista se viimevuotisten sipulien tarina . Aina ei voi voittaa .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sipulien kanssa ei vielä ole kiirettä. Enpä omiakaan olisi istuttanut, ellei paikka olisi ollut sopivasti valmiina. Osa sipuleista ei ole vielä edes nettikaupasta tullut.

      Poista
  5. Oletpa olut ahkerana.
    Ihana kuva koristeomenasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä ahkeruus iskee. Toisinaan sitä saa houkuttelemalla kutsua, eikä sittenkään saavu.

      Poista
  6. Herkullinen krassien ryöppy - noin ne pitäisi saada kasvamaan ja kukkimaan! Viime vuoden sipulilukemasi on vaikuttava - mihin väliin ne sopivat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin syksyllä iloitsen joka kerran krasseista yhtä paljon. Aikansa niiden kukintaa joutuu odottamaan ja sitten palkitsevat ruhtinaallisesti.
      Olihan niissä viime syksyn sipuleissa istuttamista. Taisin tunkea vähän joka väliin.

      Poista
  7. Paljon sipuleita istutettuna.....paljon kaunista kukintaa keväällä. Minä en ole istuttanut enkä tosin hankkinutkaan vielä yhden yhtäkään sipulipussia.
    Nyt on kiva ensi keväänä alkaa kylvöpuuhat, kun purkit ovat puhtaina odottamassa. Itse pesen myös lähes aina kaikki ruukut ja purkit valmiiksi kevättä varten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinuun ei siis ole sipulimania vielä iskenyt. Hyvin niitä ehtii istuttaa, eikä mitään kiirettä vielä ole. Omistakin osa on edelleen nettikaupan varastossa.
      Purkkien pesu ei ole sitä hauskinta puuhaa, mutta puhtaiden pottien ottaminen kellarin hyllystä kevättalvella on kyllä mukavaa.

      Poista
  8. Ihanat sipulit. Samoja puuhia olisi täälläkin. Pitäisi jo laittaa sipulit maahan, mutta kun on niin kesäisen lämmintä, että ei meinaa käsittää syyspuuhiin ryhtyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmintä on. Tänäänkin ihan kesäistä, joten sipuleilla ei ole kiirettä. Äkkiä ne sitten istuttaa, kunhan saa itsensä hommiin.

      Poista
  9. Sullon sipulisouvi jo hyväs mallis. Muutaman pussin oon ittekki jo kaivanu. Ny luvattihin ens viikolle nii kylymiä päiviä, että vois jo laittaa seuraavan satsin. Ahkera sinä, purkkirumpaki jo tehtynä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen sipulien kanssa ajoissa ihan siksi, että sattui olemaan sopivat istutuspaikat valmiina. Yleensä kuljen pitkin tonttia sipulipussukan kanssa miettimässä, minne ne viimeiset saisin tungettua.
      Valtaosa ruukuista on tosiaan nyt pesty. Jokunen kesäkukkaruukku vielä odottaa pesuaan, kun niissä on kukkia.

      Poista
  10. Wonderful photos, I especially loved the 1st one, what a beautiful flower.
    Maria
    Divagar Sobre Tudo um Pouco

    VastaaPoista
  11. Sipuleita ja purkkien pesua - kyllä nämä puutarhureiden puuhat ovat niin samanoloisia, vertaistukea ja -iloa voi saada ja jakaa kukkuramitoin:) Minulla sipuliostot ovat kovin maltillisia, sinulla näyttäisi olevan suihkulähteen paikalla varsinainen kukkaryöppy!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vain, joka puutarhassa taitaa nyt pyöriä samat työt.
      Edellisvuoteen verrattuna minunkin sipuliostokseni ovat maltillisia. Ihan hyvä sekin, vaikka keväällä varmaan toivoo, että olisi piilottanut multaan enemmänkin sipuleita.

      Poista
  12. Kauniisti syysasteri on kukassa. Miulla on kaks, molemmat vielä nuppuvaiheessa. Kerkiväätkö aukasta kukkoonsa ensinkään! Siulla on hyvällä mallilla sipulien istutus. Purkkien pessuu ois miullakin, onneks osa on jo pesty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osa minunkin astereistani on edelleen nupulla. Valkoinen asteri (jonka nimeä en tiedä) kukkii aina viimeisenä, eikä joka vuosi ehdi ollenkaan avaamaan kukkiaan. Tuo Patricia Ballard näyttää olevan aikaisempaa sorttia.

      Poista
  13. Sinä oletkin ollut ahkera! Minulla on vielä sekä ruukut pesemättä että sipulit istuttamatta. Kauniita hankintoja olet tehnyt ja keväällä on odotettavissa ihana kukkaloisto :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerrankin minullakin on ruukut jo syksyllä pesty. Harva se syksy jäävät pesemättä. Sipuleita ehtii hyvin istuttaa. Niiden kanssa ei vielä ole hoppua.

      Poista
  14. Raikkaita syyskuun päiviä myös Sinulle :)

    VastaaPoista
  15. Nyt sinun pitää kyllä ehdottomasti taputtaa itseäsi kiitellen olkapäälle kun on tuommoiset urakat jo tehtynä, etenkin tuo muovipottisten pesu ! Sipulikukat toivottavasti kiittävät ahkeraa keväällä, toivottavasti ei syö myyrä eikä talvi tapa.

    Meillä kävi alkuvuosina niin, että kerroksittain, limittäin ja lomittain istutetut sipulit rojahtivat lähes kaikki myyrien tunneliverkostoon. Ne mokomat kun vetäisivät tulppaninsipulista veto-otteen ja nyhtivät samalla muutkin sipulit mukanaan :( Eihän se narsissi kovin kauniisti kuki jos päätyy pötköttämään maanalaiseen tunneliin vailla valonsädettäkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy siis teettää myyrille hommia ja istuttaa jokaikinen sipuli kauas toisistaan, jotta myyrät eivät pääse ainakaan helpolla. Ainahan voi lohduttautua, että kenties kiinalaiset saivat nauttia niiden sipulien kukinnasta, joita myyrät eivät popsineet suihinsa.

      Pottien pesusta taputtelinkin itseäni. Sen verran tylsää hommaa se on ja sen verran ottaa kylvöaikaan pattiin, kun niitä silloin joutuu pesemään.

      Poista
  16. Ahkera olet ja sipulinkukkavalikoima on kiva. Pitäisi käydä kaupassa ja istuttaa kotiinkin. Mukavaa viikkoa🌻🌻

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Syksyinen sipuli-innostus on hyvin tarttuvaa. Varo vain. Tai älä varokaan, sillä kevätkukinta on ihanaa.
      Mukavaa viikkoa myös sinulle!

      Poista
  17. Olet siis jo sen verran hyvässä kunnossa, että pihatyöt sujuvat? Hyvä niin! Itse en sipuleita istuta juurikin mainitsemastasi syystä:niistä moni jää kukkimatta keväällä.

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!