maanantai 18. maaliskuuta 2019

Ensimmäiset piipot omassa pihassa, jippii!


Parin päivän plusasteet ja vesisade alkavat vihdoin tuottaa tuloksia. Lumi sulaa ja alta paljastuu märkää maata. Sen verran kevätkaipuu jo kolkuttaa takaraivossa, että katse pihalla kulkiessa etsiytyy suurennuslasin tavoin pälvipaikkoihin. Silti en ollut uskoa silmiäni nähdessäni autotallin nurkalla kaksi pikkuruista piiponkärkeä mullan pinnassa. Talventähtikö sieltä esiin mönkii? Vai posliinihyasintti? On mikä hyvänsä, miltei laittoi tasajalkaa ilosta hyppimään.


Liukkaus ja kurjat kelit sekä mieletön aloitekyvyttömyys ovat minimoineet kävelylenkkien määrän. Jo lauantai-iltana päätin, että vaikka sunnuntaina taivaalta sataisi ukkoja ja akkoja, lähden reippailemaan. Niin myös tapahtui ja perinteinen järvilenkki tuli tehtyä. Paikoin teillä oli viellä joitakin lumisia ja jäisiä kohtia, mutta piikkikengittäkin pärjäsi. Luonto ei juuri nyt ole parhaimmillaan, sillä kaikkialla on kuraista ja harmaata. Sulaneen lumen alta paljastuu kaikki ihmisten talven aikana tienposkeen nakkaamat roskat. Linnut visersivät jo toiveikkaasti ja ilmassa oli selvästi ihan oikean kevään tuntua.


Jäniksillä on kunnon piirileikit pihallamme. Pihakäytävien varsilta on pengottu kasvustoa syötäväksi ja palkaksi jätetty papanakasoja. 

Ainoa vähänkin onnistunut kuva rusakosta.

Yhtenä iltana nukkumaan mennessäni vilkaisin keittiön ikkunasta ulos. Iso rusakko makasi marjakuusen kupeessa, kuin divaanilla löhöten. Se havaitsi keittiön verhon heilahduksen ja loikki vikkelästi piiloon. Lähdin hakemaan kameraa ja sen kanssa palattuani rusakkokin oli tullut takaisin. Jälleen se havaitsi minut ikkunassa, vaikka koitin olla liikuttamatta sen enempää itseäni kuin verhojakaan. Sain vain yhden vähän selkeämmän kuvan. Laitettuani kameran pois rusakko päätti olla välittämättä minusta. Välillä se loikoili keittiön ikkunan alla ja välillä marjakuusen kupeessa. Ilmeisesti lintuautomaatista pudonneet siemenet maistuivat rusakolle.

Lumimuodostelma puron varrella

Maaliskuuta on jäljellä vielä pari viikkoa. Tomaattini ovat itäneet huonosti, mutta muutaman olen jo koulinut. Olenkohan joka kevät yhtä malttamaton kevään edistymisen ja siementen itämisen suhteen? Ehkä. Nyt vain tuntuu, että kaikki etenee hidastetun elokuvan lailla.

Maurinmalva takkahuoneen pöydällä

Koulitut taimet siirsin jo kellariin tehokkaamman kasvilampun alle. Takkahuoneen pöydällä on pienemmän kasvilampun valossa turvenappeihin kylvämiäni samettikukkia ja muuta osin vielä itämätöntä. Maurinmalvat sieltä jo kurkistelevat.

Joitakin turvenappeihin kylvämiäni taimia olen jo koulinut. Koulimisvaiheessa leikkaan turvenappia ympäröivän materiaalin pois. Joissakin napeissa materiaali on maatumatonta muovia, näissä käyttämissäni jonkinlaista paperikuitua. Nappi pysyy sidosmateriaalin poistamisen jälkeenkin hyvin kasassa mahdollistaen kasvin istuttamisen. Joidenkin kasvien juuret eivät tahdo läpäistä tuota sidosmateriaalia. Koska materiaalin tarkkaa koostumusta ei ole nappipakkaukseen merkitty, varmistan sen pois leikkaamisella ja roskiin laittamisella, ettei kompostiin mene turhaa muovia.


Viikko sitten ostetut kerrotut tulppaanit ovat jo elinkaarensa loppupäässä. Niillä on kaunis tyyli kumartua kohti lähestyvää kompostimatkaa. Saavat vielä hetken ilahduttaa olemuksellaan.

Mukavaa alkuviikkoa kaikille!

40 kommenttia:

  1. Meillä on vielä niin paljon lunta ettei piipota yhtään!

    Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle! 😃

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lunta riittää meilläkin, mutta muutaman pälvipaikan vesisasteet ovat tehneet. On tästä vielä pitkä matka kunnon piipotukseen, vaan nautitaan pienistäkin kevään merkeistä.
      Mukavaa viikkoa sinulle!

      Poista
  2. Meillä noista sinua ilahduttaneista piipoista ei ole vielä tietoakaan. Harmittaa, sillä lunta pihamme kukkapenkkien päällä on vielä niin runsaasti, että joudun
    pitkään vastaavaa näkyä odottamaan.
    Onpa hieno tuo lumimuodostelma. Vähän kuin suu auki oleva kuutinpoikanen.
    Alkaa olla jo kivan keväistä ja toivottavasti aurinkokin suvaitsisi kohta jo näyttäytyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitkä matka on meilläkin vielä kunnon piipotukseen ja lunta on kasapäin aurinkoisissakin paikoissa. Vesisateet ovat sentään vähän sulattaneet ja pehmentäneet lumen koostumusta.
      Eikö olekin jännä lumimuodostelma. Kyllä siinä kuutti selvästi näkyy. Näen myös mahallaan virtaa katsovan ihmisen pään.
      Ei kuulemma aurinkoa ole vähään aikaan luvassa, mutta kyllä se sieltä vielä tulee.
      Mukavaa viikon jatkoa sinulle!

      Poista
  3. Onneksi pian tulee kevät oikeen kunnolla❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevät tulee ennen kuin huomaammekaan. Nyt on vain niin malttamaton olo.
      Mukavaa viikkoa sinulle!

      Poista
  4. Keväällä ensimmäisten sipulikukkien alut on vaan aina niin ihania :) Meillä sade on paljastanut maata aika hyvin muutamasta paikasta ja lumikellot on jo näkyvissä.
    Nyt alkaa se vuoden jännittävin aika, kun koko ajan maasta paljastuu uusia alkuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, ensimmäisten piippojen näkeminen osuu suoraan sydämeen. Olo on nyt niin malttamaton, kun parhaat ajat ovat edessä.
      Oi, sinulla on jo lumikelloja näkyvissä. Minulla on vain muutamia lumikelloja ja nekin vielä hangen alla. Toiveena ja tavoitteena on saada kunnon lumikellomätäs.
      Mukavaa viikkoa sinulle!

      Poista
  5. Se on sitten kevät kun piipottaa :) Meillä on maata paljaana vasta aivan seinän vieressä hädin tuskin kengän leveydeltä ja sitten heti puolen metrin kinokset. Mutta lintujen laulusta kuulee, että kevät on tulossa. Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tässä kevääseen matkaa vielä meilläkin, mutta yhtäkkiä niitä kevään merkkejä alkaa ilmaantua. Lumesta huolimatta. Tänään kuulin joutsenten törähtelyä läheiseltä järveltä. Katse jo hakeutui taivaalle, mutta ei näkynyt. Joutsenten ja kurkien lentäessä talon yli kohti pohjoista sydän ihan sykähtää.
      Mukavaa viikkoa sinulle Minna!

      Poista
  6. Ihanaa. Ei näy vielä meillä. Tomaatit itävät hyn nopeasti lattialämmityksen päällä, tai jossain vastaavassa lämmössä, mutta ilman lämmitystä odottaminen on tuskastuttavaa. Kyllä ne silti pikkuhiljaa itävät. Laitoin osan jo helmikuussa jo loput viikko sitten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jostain syystä minun tomaattini eivät ole itäneet nopeasti edes pesuhuoneen lattialämmityksessä. Ihan outoa, sillä aiempina keväinä itämisessä ei ole ollut ongelmia. Saattaa taas käydä niin, että odottamiseen kyllästyneenä kylvän uusia ja lopulta olen hukkua tomaatintaimiin.
      Mukavaa viikkoa sinulle!

      Poista
  7. On hanget korkeat nietokset, mutta vettä satelee. Ihanat piipot.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa laulua voisi laulaa paikoin täälläkin. Kukahan keksisi piipon, joka ponnistaa puolimetrisen hangen läpi.
      Mukavaa viikkoa sinulle!

      Poista
  8. Ihanan löydön teit - siis piippo (ei rusakko, jos oli syömässä varjeltava oksia). Meillä ei ole vielä maata näkyvissä, mutta ehkä tuo sade tekee tehtävänsä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä on satanut lumen ja rännän lisäksi myös vettä ja se on sulattanut lunta merkittävästi. Yhä lunta riittää melkoisesti.
      Olen suojannut tärkeimmät puut ja pensaat, joten pupuilla ei ole kovin paljon syötävää. Norjanangervoja ne lyhentää joka vuosi, mutta ei niin paljon, että se häiritsisi. Kukintaa on riittänyt pupuista huolimatta.
      Mukavaa viikkoa sinulle1

      Poista
  9. Puput pyyhkivät yöllä pitkin pihaa, jäljistä ja papanoista näkee riemurallin. Jokainen keväinen piippa on elämys!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jäljistä päätellen ihan kunnon riemuralli on meidän pihalla meneillään. Harvoin puput ovat saaneet aikaan mittavia vahinkoja. Ensimmäisen kalutun kirsikkapuun jälkeen olen oppinut suojaamaan tärkeimmät puut ja pensaat.
      Totta, jokainen keväinen piippa on elämys. Noita ensimmäisiä katsellessani olin jo vähällä mätkähtää mahalleni maahan niitä tiirailemaan. Oli sen verran kuraista, että jätin kuitenkin mätkähtämättä. Vielä sekin tapahtuma tullaan näkemään, kuten joka vuosi.
      Mukavaa viikkoa sinulle!

      Poista
  10. Minäkin odotan piippoja malttamattona! Jouluruusu kukkii, vaikka on osittain paksun lumikinoksen alla. Odotan, että se pääsisi täyteen loistoonsa. Jotenkin nyt tuntuu, että jouluruusuja(kin) pitäisi hommata lisää. =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jouluruusuihin tulee väkisinkin himo. Toiveissa olisi oikein kunnon jouluruusupehko, kuten olen mm. Kivipellon Sailan (http://kivipellonsaila.blogspot.com/search/label/jouluruusu) blogissa nähnyt.

      Poista
    2. Minä näin jossain blogissa sellaisia violetteja ja marjapuuronvärisiä jouluruusuja. Semmoisia minäkin haluan!=)

      Poista
  11. No niin! Nyt se iski se piippokateus :D
    Meillä on hurjasti vielä lunta, eikä siis pälvipaikoista tietoakaan ;)

    VastaaPoista
  12. Täällä ei vielä ole näkynyt piippoja tai ainakaan en ole huomannut. Pihalla kyllä on muutamia pälvipaikkoja ja lumet muutenkin ovat kovasti madaltuneet ja jos tämä lämmin jatkuu ovat tämän talven lumet kohtapuolin hyvästejä vailla.
    Mitään en ole vielä kylvänyt ja odottelen vielä jonkin aikaa. Tämä meidän asuntoalue on tavallaan pimennossa ja vasta myöhemmin keväällä aurinko paistaa reippaanlaisesti sisälle keittiöön ja olkkariin. Tietysti myöskin tässä on ollut mukana laiskuutta ja saamattomuutta ja hyvä silloin on ollut löytää sille seikalle selityksiä ihan vain oman mielenrauhansa pönkittämiseen.
    Ehkä kuitenkin tärkein syy tähän taimikasvatuksen ajoittamiseen on myös näin meidän kevääseen kuuluva käynti kesäkodissa.Jos siellä ollaan noin viikon päivät pitää sinne ottaa mukaan myös kaikki taimivauvat ja sekös on hieman mutkikas juttu.
    Kevät kaikkinensa on kuitenkin ihana asia ja eiköhän se tänäkin vuonna tule sitten kun on sen aika.
    Hyvää alkanutta maaliskuista viikkoa sinne teille.....♥♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hurjalta tuntuisi ajatus taimien rahtaamisesta kahden kodin välillä. Muutama vielä menisi, mutta kymmenet potit takapenkillä ei taitaisi onnistua. Ja minne sinä laittaisit kissat?
      Kevät tulee ehdottomasti ilman taimiakin ja aina omassa tahdissaan. Vesisade sulattaa lumia ihan silmissä. Tosin eilen kävin isompia kasoja levittämässä auttaakseni sulamisprosessia.

      Mukavaa viikkoa sinullekin!

      Poista
  13. Mahtavaa! Ekat piipot ovat aina niin odotettuja. Siitä se sitten lähtee, se kevät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella lupaavaa. Eilen löysin yhden krookuksen kärjen ja raparperitkin jo punastelevat mullasta. Ihanat ajat ovat edessä.

      Poista
  14. Piippo kuin piippo, kaikki lasketaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman muuta kaikki lasketaan. Välillä täytyy vähän multaa rapsuttaa, ettei sentään jokainen talven aikana pihalle ilmestynsyt roska saa piippostatusta.

      Poista
  15. Siitä se alakaa! Meillon noussu terassipenkkihinki krookusten piippoja. Kyllä se kevät etenöö, vaikkei sitä meinaa millää malttaa orottaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piippokierrokset ovat pian ajankohtaisia. Tai no, ei ihan vielä, sillä lunta on useimmissa kukkapenkeissä riittämiin. Hyvää tämä vesisade tekee ja josko saisimme lisäksi vähän aurinkoakin jossain aiheessa. Malttamattomuus ei kyllä odottamista helpota.

      Poista
  16. Vau siellä jo piippoilee, niin se vaan kevät pikkuhiljaa etenee. :-)
    ~Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensimmäisistä piipoista se kevät alkaa. Lumen keskelläkin toiveet ovat jo korkealla.

      Poista
  17. Meillä ei vielä piipot pilkistele, sen verran runsaasti on lunta. Haaveilin viikonloppuna kaivavani syksyllä talvehtimaan laitetut kylvöruukut ylös maasta, mutta haaveeksi jäi. Lunta on vielä aivan liikaa. Mutta kyllä se kevät sieltä tulee tänäkin vuonna :) Ihanaa, että teillä jo näkyy piippoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitään valtaisaa piippojen esiinmarssia ei taida meilläkään vielä olla hetkeen odotettavissa, mutta ensimmäiset herättävät toivon kevääseen. Kevät on ihanaa aikaa jo tässäkin vaiheessa. Suurta ihmettelyä, miten kasvit jaksavatkaan aina nousta kohmeisesta maasta.

      Poista
  18. Vai jo piipot tirkistellöö. On se mukava, kun niitä löytää. Meillä räntee on satanu ja liekö entisen lumen surmoo. Kaks ruukkuu ol piipot pintaan kellarissa nostanu ja ne on nyt varastossa ikkunan eissä. Jospa niistä kukat näkis!
    Toivottavasti nuo jänikset antaa olla piippojen rauhassa.

    VastaaPoista
  19. Piipot on hyviä merkkejä keväästä.
    Ihanat kuvat kevään lumista.

    VastaaPoista
  20. Vai aloitekyvyttömyyttä! Onko sitä enemmänkin liikkeellä? Ainakin tänne sitä tupsahti. Piippoja ei näy, mutta ilahduin edes vähän kun huomasin kadun varsilla hiekkoja lakaistun.
    Onneksi olkoon noista piipoista!

    VastaaPoista
  21. Piipposi ilahduttavat minuakin. :) Meillä ei niistä ole vielä tietoakaan. Takapiha eli puutarhani on vielä paksun lumikerroksen peitossa ja lisäksi siellä on valtava kasa katolta tiputettua lunta. Kasan voisi kyllä yrittää lapioida edes hiukan pienemmäksi. Ihana löhöilytuokio rusakolla. Ollut varmasti hauskaa katsottavaa. :)

    Minä olen myöskin malttamaton kevään etenemisen ja taimien kasvun suhteen. Ensimmäisten kylvöjen jälkeen tuntui, että taimia alkoi putkahdella vauhdilla, mutta nyt tuo vauhti on kyllä hidastunut tai minä muuttunut malttamattomammaksi. Kylvettävää on tosin vielä jäljelläkin, joten ehkä pitäisi keskittyä niihin eikä aiempien kylvösten vahtaamiseen. :) Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
  22. Ooh, piippoja, onneksi olkoon! Kevät on siis selvästi tulossa. Meillä on lumipeitettä vielä runsaasti, mutta voisi käydä nyt tietysti tarkistamassa talon vierustan piippojen varalta.
    Hauska rusakko :)

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!