tiistai 16. huhtikuuta 2019

Ihmeellistä ja ihanaa

Jouluruusu - Helleborus

Jokainen pihakierros tuottaa nyt uusia ihmetyksen ja ihastelun aiheita. Heräämisen tahti on kiivasta ja mikä eilen oli pientä, on jo tänään paljon isompaa. Kotipihasta lähtiessä on paras kulkea silmät ummessa. Muuten innostuu katselemaan kukkapenkkejä ja myöhästyminen on enemmän kuin todennäköistä.

Jouluruusu - Helleborus 'Double Ellen'

Jouluruusut ovat kerrassaan ihmeellisiä selviytyjiä. Lumen ja jään seasta ne kurkottavat kohti kevättä. Lehdet ovat saattaneet kärsiä talvesta, mutta niin vain nuppuja on usein valmiina avautumaan lumen tehdessä tilaa. Kivipenkin Double Ellenin nuput olivat pitkään jään painamia ja ilmeisesti siksi vähän ruttuisen oloisia. Toivottavasti ne tästä oikenevat ja toivottavasti Ellen tekee lisää kukkia.

Kärhö -Clematis atragene 'Columnella'

Tämä Columnella-kärhö meinasi saada minut putoamaan takamukselleni kovaan maahan nähdessäni tuoreet lehtisilmut. Kärhöt, jos mitkä tuottavat joka kevät runsaasti pohdintaa ja epäilyjä, heräävätkö ne ja milloin. Viime kevät oli kärhöjen kannalta suorastaan onnellinen. Jokainen niistä heräsi jopa varhain ja ryhtyi hurjaan kasvuun ja kesän myötä komeaan kukintaan. Vaikka koitin kesän kuivuudessa edes kärhöjä kastella, olen varautunut kärhöjen suhteen vähintäänkin hitaaseen heräämiseen ja jopa menetyksiin.

Kevätkaihonkukka -Omphalodes verna
  
Kevätkaihonkukka on aina yhtä aikaisin valmis kukintaan. Ensimmäiset nuput ilmestyvät siihen kohta sen jälkeen, kun lehdet ovat vihertyneet. Paras kukinta on vielä edessä. Kunhan kevätkaihonkukka on saanut lehtensä kunnolla kasvuun ja maan vihertymään, se kukkii pitkään ja hartaasti lemmikinsinisin kukin. Kevätkaihonkukka ruskettuu ja näivettyy kuivuudessa. Niin myös viime kesänä. Hän ei kuitenkaan näytä olevan pitkävihainen, vaan kevään saapuessa on täysin unohtanut viimekesäisen kuivuuden.

Koristekirsikka Kevätsuudelma - Prunus 'Accolade'

Kolmen vuoden takainen äitienpäiväkukkani, koristekirsikka Kevätsuudelma on täynnä pirteyttä valmiina uuteen kesään. Kovin montaa kukkaa siinä ei viime keväänä ollut. Iloitsin niistä vähistäkin ajatellen, että vielä jonain päivänä Kevätsuudelma on yhtä vaaleanpunaista pilveä. Että minä tykkään tällaisista lahjakukista. Tänä vuonna olen puhunut Tuurenpihlajasta ja kertonut jopa, mistä niitä saa. Katsotaan, pitääkö hakea itse vai tuleeko "kukkapuska" pihaan kannettuna.

Pystykiurunkannus - Corydalis solida 'Beth Evans'

OmaPiha-lehdellä on joka vuosi jokin edullinen tilaajalahja. Viime vuonna tilaajalahjana oli pystykiurunkannuksen vaaleanpunainen Beth Evans. Istutin niitä kahteen paikkaan varmistaakseni, että ainakin osa niistä selviytyy talvesta. Kaikki vuosia puutarhassa asuneet ovat tervetulleita keväällä esiin tullessaan. Erityisen mukavaa on kuitenkin nähdä sellaisia kasveja, jotka ilmaantuvat ensimmäistä kertaa. 

Tavallista pystykiurunkannusta minulla kasvaa nurmikolla. Olen siirtänyt niitä kukkapenkkiin, mutta jostain syystä viihtyvät paljon paremmin nurmikolla. 

Mukulaleinikki - Ficaria verna
  
Mukulaleinikkikin heräsi ihan yhtäkkiä ja tunkee lehtiään innolla. Ei aikaakaan, kun lehtien lomasta kurkistelee palluraisia nuppuja. Ehkä siihen sentään vielä hetki menee.

Nepalinhanhikki - Potentilla nepalensis 'Miss Willmot'
  
Kiemurapenkissä nepalinhanhikki on ihan huomaamatta pyöräyttänyt ilmoille uudenuutukaisia lehtiä karvaisine varsineen. Miten upeita nämä pienet vihreät keitaat keskellä harmaanruskeaa kukkapenkkiä tässä vaiheessa ovatkaan.

Syysasteri - Aster novi-belgii

Syysasterin kasvua en ole aiempina keväinä huomannut seurata. Nyt siivosin Pikkupuutarhan käytäviä ja huomasin asterin pukkaavan lehtiä. Luulisi, että tällainen loppukesän kukkija olisi kevätuninen ja viettäisi aikaa mullassa muita pidempään. Ei, ihan yhtä innokkaasti se on päättänyt kevättä tervehtiä.

Vuorenkilpi - Bergenia crassifolia

Entä vuorenkilpi sitten. Tämä monien inhoama, mutta niin äärimmäisen vaivaton ja monia rytöpaikkoja helposti vihreäksi naamioiva kasvi on eräs kevään aikaisimpia kukkijoita. Vähänkin lämpöä hänen osalleen, niin kukkanuppuja alkaa ilmestyä. Kasvin lehdet ovat vielä enimmäkseen onnettomina littanoina maata vasten. 

Sinivuokko - Anemone hepatica

Monissa blogeissa on jo ollut esillä sinivuokkojen nuppuja ja auenneita kukkia. Minun sinivuokkojeni päällä oli pitkään kellarin portailta luotu, jääksi tiivistynyt lumikasa. Varovasti levittelin lunta sitä mukaa, kun sain sain lapion kasaan uppoamaan. Sieltä nuo untuvaiset sinivuokot ovat ilmestyneet näkyviin.

Mahonia

Muistatteko tappotalven, joka kuritti puutarhan kasveja raskaalla kädellä. Silloin luulin menettäneeni kumpaisenkin mahoniani. Jouduin leikkaamaan niitä kovalla kädellä. Niin vain virkosivat, mutta kukkia ei mahonioihin ole sen kevään jälkeen tullut. Vihdoin löysin nuppuja isommasta mahoniasta. Pelkästään se, että kasvit selviytyvät vaikeista olosuhteista, on mukavaa. Vielä palkitsevampaa on nähdä niiden kasvavan ja kukkivan.


Tarkoitukseni oli syksyllä tilata säkillinen multaa odottamaan kevättä. Myöhästyin, suursäkkitoimituksia ei enää siinä vaiheessa tehty. Päätin kevään tullen olla ajoissa ja niinpä laitoin tilauksen sisään heti ensimmäisenä mahdollisena päivänä eli 1.4. Perjantaina toimittaja soitti olevansa pihassa. Katsoin ikkunasta, mutta mitään kuorma-autoa ei näkynyt. Sanoin kuskille hänen olevan kaiketi väärässä pihassa. Kävi ilmi, että kuski oli naapurikunnassa, josta hän ilmoitti ajavansa hetkessä meille. Se hetki kesti yli kaksi tuntia, joten taisi kuski käydä välillä kahvilla. Pääasia, että alkuillasta multasäkit vihdoin nostettiin kuorma-autosta meidän pihalle. 

Kolmesta 1000 litran säkistä ehdin jo yhden lähes kokonaan tyhjentää kärräämällä sen sisällön katemullaksi mm. kukkapenkkehin. Ripottelin ohuesti multaa syksyisten lehtien ja karikkeiden päälle. Ei tarvitse haravoida ja siistiä tulee. Sinne ne lehdet maatuvat ja pian viherrys saa voiton. Mullalle on tarvetta moneen muuhunkin paikkaan, joten yhtään liikaa en sitä tilannut.

Tulput kevätillan valossa

Puutarhaihmisen elo ei koskaan ole yksitoikkoista ja tylsää. Luonto tarjoaa kaiken aikaa uusia yllätyksiä ja ihmettelyn aihetta. Yksinkertaisesti ihmeellistä ja ihanaa!

 

34 kommenttia:

 1. Tuo katemultakikka on hyvä vinkki, itsekin olen käyttänyt sitä. Nyt on ihana seurailla luonnon heräämistä. Tappotalvesta ei ole omakohtaista kokemusta, kun silloin ei vielä ollut omaa pihaa, mutta paljon olen siitä kuullut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tappotalvi taisi jäädä monen muistoihin, sillä kasvien kato keväällä oli melkoinen. Monilta meni kestäviksi tunnettuja perennoja herkemmistä puhumattakaan.
   Siniseltä taivaalta paistava aurinko herättelee nyt syvimmästäkin unesta. Toivottavasti myös sinun pihallasi.

   Poista
 2. Multaa tilaan kohta. Vielä kaikki on lumen ja jään alla. Sentään eteläseinustan kärhössä olin näkevinäni arkoja silmuja. Perässä tullaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta perässä tulet ja näillä paisteilla nopeastikin.
   Multakuorma pihassa kevään tullen on tarpeellinen ja mukava asia.

   Poista
 3. Onpa taas hienoja kuvia! Kyllä sinulla on selvästi kevät pidemmällä kuin täällä meillä, mutta perässä tullaan. Toivottavasti sinulla on onnea Tuurenpihlajan kanssa! Tuo multa on kyllä mukava juttu ja katemulta on todella fiksu tapa siisteyttää penkkejä, kuollut aines kompostoituu mukavasti ja hyödyttää kasveja. Ja kiitos Between aivan ihanasta yllätyksestä! Laitan hajuherneet (vai pitäisikö käyttää tuoksuherne nimeä) esikasvatukseen. Monta kertaa ajattelin, että tuoksuhernettä pitäisi hankkia, mutta näin se sitten toteutuikin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime päivät ovat edistäneet kevättä hurjaa vauhtia. Vielä on joitakin lumikasoja varjoisimmissa paikoissa tontin laidoilla, mutta muuten alkaa jo olla kunnon kevätmeininki.
   Eiköhän se tuurenpihlaja pihaan ilmesty, puolittain on jo luvattu.
   Olen aina tottunut puhumaan hajuherneistä, vaikka tuoksuherne toki on kauniimpi nimi. Olkoon hajuherne hellittelynimi. Laitoin muutama päivä sitten hajuherneitä esikasvatukseen ja nyt jo monta on itänyt. Koulimista siis tiedossa. Toivottavasti sinunkin siemenesi itävät.

   Poista
 4. Hienoja kuvia, kevään etenemistä on ilo seurata! Nyt, kun aurinko hellii taitaa kevät edetä roimin harppauksin:)

  Aurinkoista viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kyllä kevät etenee roimin harppauksin, kuten sanoitkin. Aina sitä kevättä odottaa innokkaasti ja sitten se on ykskaks-yhtäkkiä läsnä.
   Aurinkoa sinunkin päiviisi!

   Poista
 5. Kevään pihakierrokset ovat odotusta ja yllätyksiä täynnä! Meillä ei ole pajoa kierreltävää parvekkeella (haha), mutta pääsen viikonloppuna käymään lapsuudenkodissa, missä riittääkin pihaa kuljettavaksi ja kevättä ihmeteltäväksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos oman pihan sijasta on tyhjä parveke, voi aina mennä luontoon kiertämään. Näin tänään ojanvarressa ensimmäiset valkovuokot ja monta leskenlehteä.

   Poista
 6. Upea kuva jouluruusun kukista, vau! Meillä osa on vielä lumen alla ja osa toki jo kukkii. Kevät on kyllä jännää aikaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä lumen alla ne sinunkin jouluruususi odottavat nuppuineen. Usko pois.
   Kevät on silkkaa jännitystä ja ihanaa sellaista.

   Poista
 7. Onpa todella paljon ihania puhkeavia lehtiä ja kukkia! Kirsikan ja pystykiurunkannuksen pulleat silmut lupailevat ihanaa kukintaa :-)
  Voi hitsi, mulla tuo ihana Double Ellen Red menehtyi viime kesänä. Se vain hävisi maan sisään joskus alkukesän helteissä eikä syksylläkään innostunut tekemään versoa. Vieläkään ei mitään nouse, joten se lienee yksi viime kesän kuivuuden uhreista. Ihanaa, että kaikki ei ole hävinnyt, sinullakin monta ihanaa ylösnousemusta siellä!
  Vuorenkilvet muuten maistuvat valkohäntäpeuroille siihen malliin, että meillä siitä syödään kaikki maanpäälliset osat, paitsi ne ruskeat varsien alapäät.
  Tulipa kaunista jälkeä mullan levityksen myötä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä tässä vaiheessa olen täynnä ihmetystä siitä, miten nyt jo ilmestyneet ovat ylipäätään ilmestyneet. Varaudun siihen, että viime kesän kuivuus tulee jollain tavoin näkymään. Toivotaan, että sinun Double Ellenisi on painunut maan läpi ilahduttamaan kiinalaisia.
   Vuorenkilvet maistuvat myös kotiloille. Tai pikemminkin kotilot viihtyvät niiden tyven varjossa ja kosteudessa. Onhan se tietysti lohduttavaa, että peuroille kelpaa vähän tavallisemmatkin kasvit, eikä pelkästään kaikki hienot erikoisuudet, joita pihapiiristäsi löytyy.

   Poista
 8. Oi, mitä ihania silmuja ja nuppuja. Ne oikein puhkuvat suloista lupausta tulevasta kesästä. <3 Ihastelen aina jouluruusuja toisten blogeista, mutta jostain syystä en ole itselleni hankkinut ainokaistakaan. Olisikohan tänä vuonna aika ostaa sellainen.. Ihanaa kevään jatkoa sinulle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla sopiva aika sinun käydä ostamassa jouluruusu pihallesi. Monta vuotta minäkin ihastelin muiden jouluruusuja, kunnes vihdoin uskaltauduin niitä itselleni hankkimaan. Eivät ne niin vaikeita ole, mitä joskus kuuluu sanottavan. Kokeile.
   Aurinkoa sinunkin päiviisi!

   Poista
 9. Postaus tulvillaan kevättä <3 Tällaisista postauksista on mukava nautiskella nyt kun itsellä on kaikki vasta tulossa. Ihanat jouluruusut ja kevätkaihonkukka! Minä olen päättänyt hankkia punaisen jouluruusun heti kun sellainen tulee vastaan. Harvemmin niitä täällä päin on näkynyt. Meilläkin harrastetaan ääneen himotuimmista kasveista puhumista ennen äitienpäivää :D Harmikseni olen syntynyt pikkuisen liian aikaisin keväällä, joten ei voi aina toivoa kasveja lahjaksi. Isäntä ei oikein ole innostunut ajatuksesta antaa synttärilahja viikkokausia myöhässä, vaikka itseäni se ei haittaisi ollenkaan. Onneksi äitienpäivänä on jo puutarhamyymälät auki ja täynnä valikoimaa. Aurinkoisia kevätpäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pian kevät saapuu sinunkin pihamaallesi. Ihmeen nopeasti maisemat täälläkin ovat alkaneet muuttua. Tuomessa on jo hiirenkorvat.
   Ukkokulta antaa minulle joskus lahjakortteja, joilla hän lupaa tehdä tai hankkia jotain tiettynä ajankohtana. Kokeilkaa tekin sellaista. Äitienpäivä on kyllä kasvienkin kannalta erinomainen hetki poiketa puutarhamyymälään.
   Aurinkoa sinunkin päiviisi!

   Poista
 10. Kevät on kyllä ihanaa aikaa! Meilläkin alkaa jo maa sen verran pilkistää, että olen päässyt tutkimusretkille puutarhaan. Pikkusipuleita ja laukkoja puskee esiin sieltä täältä ja osa perennoistakin on jo kaivautunut hangen uumenista. Vielä menee kuitenkin hetki, ennen kuin pääsee katemultaa levittelemään. Teillä on niin kauniin keväistä <3 Ihanaa, kun voi ihailla kevään kukkaloistoa näin virtuaalisesti sillä aikaa, kun omassa pihassa ei vielä kuki :) Kiitos kauniista kuvista ja mukavaa pääsiäisviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän viikon lämpö on tehnyt ihmeitä pihalla. Samanlaista on luvattu muuallekin maahan, joten pian sinäkin pääset ihailemaan oman pihan vherrystä.
   Toivotan sinulle lämpöä ja aurinkoa pääsiäiseksi!

   Poista
 11. Kevät on teillä jo niiin ihanan pitkällä. Meillä vielä vähän odotuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on tänään ollut lähes kesäistä. Tällaisilla säillä kevät ulottaa lämpönsä sinullekin.

   Poista
 12. Siellä on jo vaikka mitä näkyvissä ja ihanat jouluruusut. Saa nähdä tuleeko minun ainut jouluruusu kukkaan vai tekeekö vain lehtiä, en kastellut sitä kertaakaan viime kesänä ja taisi vähän kärsiä siitä. Mistä tilasit multaa? Minä olen pohtinut että tilaisinko kerrankin kunnolla kun tarvetta on, se säkkien raahaaminen ei ole kivaa eikä ehkä taloudellistakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaksi viime kesänä istuttamaani jouluruusua ei kuki. Toisessa on vain yksi lehti, joten onkohan edes elossa. Toivottavasti sinun jouluruususi on hengissä ja kukkii vaikka myöhemmin.
   Tilasin mullan KodinTerrasta. Olen kerran tilannut myös Siistipihalta, mutta silloin en ollut tyytyväinen mullan koostumukseen. Nyt 1000 litran säkki maksoi 99 e, kuljetus ei mitään, kun tilasin kolme säkkiä. Autokuorma olisi ehkä edullisin, mutta meillä ei ole enää paikkaa, johon multaa kipata ja jossa säilyttää. Suursäkit on siisti tapa. Säkkien rahtaaminen kauppamatkoilla on työlästä ja aina multa loppuu kesken. Aion muutaman säkin mustaa multaa hankkia sekoittaakseni sitä suursäkki-multaan mm. ruukkukukkia varten.

   Poista
 13. Kyllon kevät ja kevättyäkki jo pitkällä, siälä, ei täälä. Kätevää tuallaaset isoot multasäkit. Kaivelin kans punaasen jouluruusun näkyvihin ja miälestäni siinä näkyy nuppu, saa nähärä kattoonko oikee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevättyöt alkaa olla hyvässä jamassa. Jos säät jatkuvat tällaisina, voi kohta ryhtyä kasvaria täyttämään. Kevään saapuminen tuntui tuskastuttavan hitaalta ja nyt se on täällä!
   Toivottavasti näit oikein ja joulurusussa on nuppu. Oma punainen jouluruusuni on tehnyt vain yhden lehden. Onkohan edes elossa enää?

   Poista
 14. Tuo on niin totta. Töihin lähtiessä ei pitäisi kulkea pihan kautta ollenkaan. Sinne jää niin helposti ihmettelemään, että myöhästyy bussista. Onneksi näin keväällä voi jo mennä pyörällä töihin. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myöhästymisvaaran lisäksi kädet on aina mullassa ja kynsien alla surunauha sekä housunlahkeet kurassa. Puutarhahulluuteen tottumattomat katsovat pitkään, mutta ei anneta niiden katseiden meitä häiritä.

   Poista
 15. Ihanaa pääsiäisen aikaa Sinulle ja tervetuloa vastavierailulle blogiini 🎔

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, samoin sinulle hyvää päåsiäistä!
   Taidanpa tulla kurkistamaan blogiisi, kiitos kutsusta.

   Poista
 16. Vastaukset
  1. Eikös olekin. Hyvää pääsiäistä sinulle Maarit!

   Poista
 17. Sinä olit onnistuneesti kuvannut vaikka mitä ihanuuksia ja multaa on nyt mitä antaa näille ihanuuksille . Kiurunkannuksia minullakin on kaksi samanlaista niitä haluaisin lisääkin. Vuorenkilpeä minä istutan joka vuosi lisää koska meillä on paljon tällaisia paikkoja mihin niitä kannattaa istuttaa. Hyvää pääsiäistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiurunkannukset ovat kauniita ja leviävätkin hyvin, kunhan ensin kotiutuvat.
   Vuorenkilpi on erinomainen peitekasvi. Ensin tuntuu, ettei se mihinkään riitä ja sitten sitä on jaettavaksi asti.
   Hyvää pääsiäistä sinulle!

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!