sunnuntai 14. huhtikuuta 2019

Taimiterapiaa kellarissa


Juuri, kun ehdin ihastella keväisen lämmintä viikonloppua ja pihaelämän avautumista, pamahti reipas takatalvi lumisasteineen ja pikkupakkasineen. Kyllä on tylsää nähdä silmänsä aukaistuaan maan valkeana ja kaivaa villasukat kaapin perukoilta viluisia varpaita lämmittämään. Ehkä haen lumikolan kellarista takaisin talon seinustalle. Sillä saattaa olla samanlainen lumisadetta torjuva vaikutus, kuin seisominen pysäkillä ilman sateenvarjoa. Taatusti silloin sataa.


Viime vuonna tein uuden aluevaltauksen sijoittamalla hankkimani kasvivalaisimen ikkunattomaan kellariin. Tänä keväänä laajensin valtaustani ja ostin toisen samanlaisen, 400 Watin kasvivalaisimen. Tähän saakka taimet ovat mahtuneet sen ensimmäisen lampun alle, mutta hetkittäinen muuttoni kylmyyttä pakoon kellariin lisäsi purkkimäärää sen verran, että sytytin toisenkin lampun.


Mukuloita ja juurakoita on ihan oudosti tarttunut kauppareissuilla mukaan. Vaikka ties kuinka monennen kerran vannoin, etten hanki tulevana kesänä liikaa ruukkukukkia kasteltavaksi. 

Osa juurakoista/mukuloista odottaa vielä multaan pääsyä, mutta kruunuvuokot, ixiat ja sparaxikset (harlekiinikukka) laitoin ruukkuihin aloittamaan kasvuaan.


Samoin istutin Bourbon King- ja Crimson Pirate -päivänliljat ruukkuihin. Juurakot olivat hiukan kuivan näköisiä, mutta kumpikin oli jo selvästi heräämässä. Toivottavasti juurtuvat ja alkavat kasvaa. Ja toivottavasti värit ovat kuvien mukaisia. Yhtään en vielä tiedä, minne kasvit aikanaan sijoitan, mutta eiköhän niille paikka löydy.


Kuten edellisen kuvan päivänliljat, myös tämän kollaasin juurakot löytyivät Tokmannilta. Vaaleanpunainen Catherine Woodbury -päivänlilja olisi mukava lisä muuten aika keltasävyiseen päivänliljavalikoimaani. Tuskin sentään ihan vanhojen viereen tätä kaunotarta istutan, mutta hänenkin sijoituspaikakseen on jo ideanpoikanen muhimassa.

Ilmeisesti minulla on jonkinlainen punahattusyndrooma, sillä sormeni alkavat aina niitä hipelöimään ja taas ostin kaksi punahattupussukkaa, joista toisessa oli yhden sijasta kaksi juurakkoa. Myös punainen akileija Nora Barlow hyppäsi koriin ja neidonkurjenpolvi, jota syksyllä ehdin jo taimenakin ostaa. 


Viikonloppuna istutin messuilta ostamani riippabegoniat, valkoisen ja punaisen. Begonia on helppo ja kaunis amppelikukka. Nyt vain sormet pystyyn, etteivät ole bingojuurakoita, vaan ihan sitä, mitä kuvissa luvataan.

Raikas kevätsää ti 9.4.2019

Meillä ei ole käyntiä kellariin sisäkautta, vaan aina pitää kipaista olopihan poikki talon toisesta päädystä kellariin aamulla sytyttämään ja illalla sammuttamaan kasvivalo. Sähköliikkeestä saattaisi löytyä riittävän tehokas ajastin, mutta eipä ole tullut asiaa selvitettyä. Aika hyvin olen muistanut valon hoitaa ja tarvittaessa Ukkokultakin on lampun käynyt sytyttämässä ja sammuttamassa. Yhtenä iltana havahduin 23.30, että lamppu palaa yhä. En sentään ollut vielä ehtinyt sänkyyn nukkumaan, joten pikainen kipaisu kellariin ratkaisi asian.


Jokin merkillinen vetovoima ja taikuus taimissa on, sillä yllättävän paljon saan aikaa niiden parissa kulumaan. Tarkastan aina, onko kastelutarvetta ja säännöllisesti myös kierrätän taimia pöydällä, jotta ne saisivat tasapuolisesti osansa valosta ja lämmöstä. Hoitotoimien lisäksi tutkin taimiani ja katselen niitä joka puolelta. Ihmettelen, miksi joku kasvaa reippaasti ja miksi joku toinen kyhjöttää pitkään matalana. Mietin, koskahan tulee taimien aika muuttaa kasvihuoneeseen ja ulos. Ja toisinaan vain katselen miettimättä yhtään mitään. Hyvin rauhoittavaa.

Tulipa sylvestris - Metsätulppaani

Kellarin valosta ja lämmöstä ulos tullessa edessä on keikkuvan kevään näkymät ja tunnelmat. Nämä piipot ovat luultavasti metsätulppaaneita. Viime keväänä niiden kukinta meni minulta täysin ohi, koska olin juuri silloin sairaalassa. Nyt odotan tapaamista innolla ja ilolla.

 
Onneksi lunta ei ole meillä tullut pyryttämällä ja niinpä puutarhasta löytyy enemmän lumettomia kuin lumen täyttämiä paikkoja. Talon seinustalla, työhuoneen ikkunan alla on lumeton kohta, jossa krookukset alkavat hissukseen avautua. Tyrkkäsin alehyllystä nappaamani mix-pussin sisällön syksyn 2017 viime hetkillä tuohon, koska paikka taisi olla ainoa, johon sain vielä syvennyksen sipuleille kaivettua.

Veljenvaimon Roope

Pääsiäisen lähestyessä sopii ajatella vaikkapa pajunkissoja ja noitien kissoja. Roopen ottaisin mielelläni luudalleni ja lentelisin noutamaan pääsiäiseksi keväisen sään. Vaan tulee se varmaan noutamattakin. Mukavia odotuksen hetkiä kaikille!

 

38 kommenttia:

 1. Kuulostaa tutulta tuo kuvauksesi, miten aikaa saa kulumaan yllättävän paljon taimien kanssa. Itsekin hoitotoimien lisäksi vaan tuijotan taimia ja ihmettelen niiden kasvua. Tänään olisi taas tyhjentynyt pari maitopurkkia eli istutushommiakin olisi ainakin parin purkillisen verran.

  Aivan mahtavaa, että olet saanut kellarista lisätilaa kasvatushommille. Pitäisiköhän minunkin ensi vuonna valjastaa sauna istutushommille? Siinä olisi naapureilla ihmettelimistä, kun saunan ikkunasta jatkuvasti kajastaisi kasvivalo.=D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla, että muitakin taimien toljottajia maailmasta löytyy. VArsinkin iltaisin mennessäni valoa sammuttamaan, huomaan käyttäväni paljon aikaa pelkästään taimien katselemiseen. Ehkä minun pitää kohta muuttaa niiden ääreen nukkumaan, että jokainen saisi ansaitsemansa sekunnit huomiotani.

   Olen todella iloinen kellarissa olevasta kasvatustilasta. Asuintiloissa kaikkien ikkunoiden alla on sähköpatterit, jotka hohkasivat taimien mullan aina ihan koppuraiseksi. Lisäksit tila loppui alta aikayksikön. Meillä ei onneksi ole kellarissa ikkunoita, joten ei tarvitse pelätä naapurien kuvittelevan meillä olevan hamppuviljelmä kellarissa.

   Poista
 2. Hyvin tutulta kuulostaa minunkin mielestä! Eilen pääsin vähän haravalla rapsuttamaan kuivaa kohtaa pihassa, mutta ulkotyöt odotuttavat vielä - sitten kaikki tekemistä odottava ryöpsähtää eteen kerralla ;). Hyvää sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan työn ryöpsähtävät kerralla tehtäviksi ja sitten sitä vielä käyttää aikaa sen suremiseen, ettei muka ehdi joka paikkaan. Aina on kaikki tarpeellinen tullut tehtyä ja mikä jää, sillä ei suurta merkitystä yleensä ole.
   Miten voikaan haravan varteen tarttuminen keväällä tuntua niin mukavalta. Mukavaa sunnuntaita sinulle!

   Poista
 3. Taimielämä alkaa sekoittaa päätä, niin paljon tulee niiden ympärillä pyörittyä, että alkaa jutella ja tervehtiä niitä kuin oikeita ystäviä:) Hiukan ripeämpää kasvupyrähdystä niiltä nyt jo kyllä toivoisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, taimille tulee höpötettyä kohta enemmän, kuin Ukkokullalle. Joillekin taimille pitää varmaan puhua enemmän, jotta kasvaisivat. Minullakin osa on kumman hidaskasvuisia. Onneksi niillä on vielä tovi aikaa kasvaa.
   Mukavaa sunnuntaita sinulle!

   Poista
 4. Sun lampuus onki valovoimmaa ihan kunnolla. Mun lukulamppuuhi vaihtamat kasvilamput pitäävät taimet kyllä hengis ja vihereenä, muttei kasvu kyllä päätä huimaa. Ei auta vaikka käyn juttelemas niille monta kertaa päiväs :D Tarttis kans laittaa viälä multihi erinääne määrä siämeniä, juurakoota ja sipulia. Kellaristaki vois jo nostaa talavetettuja purkkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lamppuni ovat tosiaan ihan ammattilaistason kasvivaloja. Kasvihuoneelta poistettuja ja kunnostettuja. Yhtään en kadu niiden hankkimista ja iloitsen siitä, että tajusin hyödyntää kellarin taimikasvatuksessa. Ajattelin, että ikkunattomuus olisi este, mutta Kukkia ja koukeroita -blogin Tuulikin rohkaisi kokeilemaan. Sisällä minulla on lukulamppuun laittamani Airamin kasvivalo. Tuskin siitäkään haittaa on, mutta sen teho ei riitä alkuunkaan.
   Niissä talvetetuissa purkeissa alkaa jo olla eloa. Käypä kurkkaamassa omiasi.
   Mukavaa sunnuntaita sinulle!

   Poista
 5. Ihania kukkapussukoita olet hankkinut! Pitäisikin alkaa kaivella talvetettujen daalioiden juurakoita esiin, että onko niistä istutettaviksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa tosiaan olla jo aika tutkia talvetettujen daalioiden juurakot. Kävin omani viikko sitten läpi ja aikamoista katoa oli niissä daalioissa, jotka olivat viettäneet kesän ruukuissa. Yksi ainut maassa kesänsä viettänyt porskuttaa hyväkuntoisena juurakkona.
   Mukavaa sunnuntaita sinulle!

   Poista
 6. Kummasti niitä juurakko-, mukula- ja sipulipusseja aina tarttuu mukaan. Minä olen tarkoituksella vältellyt itsekseni sellaisissa kaupoissa kiertelyä, mistä niitä voisi yllättäen hypätä ostoskoriin. Taimien kanssa puuhastelu ja niiden kasvun seuraaminen on ihmeellisen terapeuttista. Niille voisi uhrata enemmänkin tunteja vuorokaudesta, jos ei olisi niin paljon kaikkea muutakin tehtävää. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähemmän minäkään olen viime aikoina käynyt kaupoissa, mutta nykyisin juurakoita ja sipuleita alkaa olla lähikaupoissakin. Kasvihyllyillä on jokin magneettimainen ominaisuus ja helposti sieltä jotain lähtee mukaansa, vaikka muuta olisi päättänyt.

   Tuota taimien tuijottamista voisi kai jo verrata mietiskelyyn. Koukuttavaa, rauhoittavaa ja ties mitä. Kahden aikuisen taloudessa voi helposti siirtää kotihommia tai jättää jopa tekemättä. Lasten kanssa se ei onnistu, joten ymmärrän hyvin, ettei sinulla ole haluamaasi aikaa käyttää kasvien kanssa touhuamiseen.
   Mukavaa sunnuntaita sinullekin!

   Poista
 7. Ensinnäkin mitä ihanuuksia sinulle onkaan tulossa!
  Taimijutuissa ihan samaa, pitäähän niitä käydä päivittäin katsomassa, liikuttelemassa, multa kokeilemassa ym. Siemenillä tuntuu olevan ihan oma sielunmaisemansa, toiset itää nopeasti ja kasvavat hyvin, toiset itää hitaasti ja jämähtävät sitten siihen. Ja samoissa olosuhteissa pitäisi kasvaa. Kummallista!
  Täällä mennään ilman kasvivaloja, olishan se hyvä tuommoset valot olla olemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatuska! Taimien kasvun seuraaminen on ihmeellistä terapiaa, vaikka välillä niiden sielunelämään toivoisi pääsevän paremmin sisälle.
   Monta vuotta minäkin kasvatin taimiani ikkunalaudoilla ilman luonnonvalon avulla. Tämä on nyt toinen kevät, jolloin apuna on kasvivalot. Olen kovasti iloinen niistä ja kiitollinen Kukkia ja koukeroita -blogin Tuulikille, joka minulle noista valaisimista vinkkasi. Investointi kannatti, ehdottomasti.
   Mukavaa palmusunnuntaita sinulle!

   Poista
 8. Paljon ihania juttuja olet hankkinut. Kukkaloistoa tiedossa. Roope on kyllä itse söpöys! Mukavaa huhtikuuta sinulle☀️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa uusista hankinnoista on jo mullassa. Toivottavasti kasvavat ja kukkivat.
   Totta, Roope vetoaa tyttöihin.
   Mukavaa huhtikuuta sinullekin!

   Poista
 9. Paljon terhakoita taimia.
  Minkä kokosen alueen lämmittää yksi kasvivalo?
  noita kukkajuurakoita hypistelin minäkin...rohkenisko?:)
  Voi minä kyllä oisin iki onnellinen ;)),jos oisit lähtenyt hakemaan sitä kevättä tänne,Oiskohan sitä tesla-luuta?kesto akuilla,ja ilman muuta Roope mukaan.
  Ois mulla sitten pieni pyyntökin,:)kurvaisitkos sen kevät -pussin kanssa ja vapauttaisit vaikka hiukkasen lämpöä meiän korkeuksille(pohjois-pohjanmaa)
  Kiitos!!!
  Oikein ihanaa alkavaa pääsiäisviikkoa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä ole huomannut mitata taimialueen kokoa, mutta iso pöytä jatkoineen minulla on kummankin lampun alla. Ja vielä lisää taimia reunustoille asettamieni tasojen päällä. Kierrätän taimia, jotta jokainen pääsee vuorollansa lähemmäksi kasvivaloa. Valaisimet ovat kyllä aika tehokkaita ja kasvien saadessa mittaa nostan valaisimia ylemmäs, koska ne tuottavat myös lämpöä.

   Tesla-luuta olisikin hyvä ja ilmastoystävällinen keino liikkumiseen. Sellaisen otan alleni kera Roope-kissan ja tulen ilmojen halki ripottelemaan kevätlämpöä pussistani sinunkin kotiseudullesi.

   Samoin sinulle, lämpöistä ja aurinkoista pääsiäisviikkoa!

   Poista
 10. Tutulta kuulostaa :) Minäkin sain tänään useamman tunnin kulumaan taimien parissa kun koulin ja siirtelin, kastelin ja järjestelin. Aika menee huomaamatta ja mieli lepää, kun taimien kanssa puuhaa. Kauniita hankintoja olet tehnyt. Punahatut ovat vastustamattomia minunkin mielestäni. Mukavaa sunnuntaita ja uutta alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten sanoit, taimien kanssa touhuaminen on lepoa mielelle. Kasvit tuottavat tutkitustikin rauhaa. Sen saattaa huomata itsessäänkin.

   Pari kesää sitten näin lohjalaisessa Arboretum Magnoliassa aivan valtavan punahattukasvuston, joka oli täynnä perhosia. Se näkymä on syöpynyt aivoihin ja toivon joskus saavani sellaisen omaan pihaan.

   Poista
 11. Taimien kanssa saa hyvin ajan kulumaan. Minulla alkaa tila loppua ja osa kylvöistä on vielä tekemättä, sama hulluus iskee joka kevät :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla olisi vielä pienille taimille tilaa, mutta johonkin pitäisi saada loput juurakot ja mukulat mahtumaan. Jospa sää lämpenisi niin, että voisi kasvarin hyödyntää. Kylvöjäkin on vielä tekemättä. Hulluutta tämä on, mutta ikinä ei kaduta.

   Poista
 12. Kellarin taimiterapia kuulostaa oikein hyvältä lumisateen pyryttäessä ulkona. Se on jännä, miten juurakoita ja sipuleita ilmestyy aina vain jostain lisää! Itsekin tilasin tänään muutamat daalian juurakot, vaikka en ole vielä edes ruukuttanut autotallissa talvehtineita mukuloita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu. Uusia on tullut hankittua ja viime vuotiset on vielä kokonaan purkittamatta. Alkaa olla purkit lopussa.

   Poista
 13. Voi mitä kaikkea ihanaa sieltä onkaan tulossa:) Innolla odotetaan kun kevät ja kesä etenee miten kaunista tulee olemaan! Kukkaset on vaan niin ihania♥ Leppoisaa palmusunnuntai-iltaa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on hienoa aikaa. Yöpakkasista huolimatta meillä eletään jo täyttä kevättä. Tuomessakin on jo hiirenkorvat.
   Mukavaa pääsiäisen odotusta sinulle!

   Poista
 14. Vastaukset
  1. Kiitos Maarit!
   Mukavaa pääsiäisen odotusta sinulle!

   Poista
 15. Todella kauniita kasveja olet hankkinut! Ei ihme, ettet voinut vastustaa niitä. Minäkin käytin kylmät ja lumiset päivät taimien parissa. Sain vihdoin koulittua loputkin maaliskuun kylvöistäni. Nyt on onneksi luvattu ihanaa kevätsäätä, toivottavasti ennuste pitää paikkansa. Mukavaa pääsiäisviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennuste näyttää toteutuvan keväisen kauniina.
   Mukavaa pääsiäisen odotusta sinulle!

   Poista
 16. Kasvun voiman seuraamisesta saa itsekin voimaa ☺ Tuollainen taimien kasvatustila kellarissa on kyllä todella hyvä, Olohuoneessa meillä joka paikka pursuilee purkkia ja ruukkua...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kumma, etten aiemmin ole ymmärtänyt kellarin mahdollisuutta. Varmaan juutuin ikkunattomuuteen, joka ei sitten haittaakaan.
   Mukavaa pääsiäisen odotusta sinulle!

   Poista
 17. Ihania kasvipussukoita! Toivottavasti tämä takatalvi oli viimeinen tältä keväältä ja nyt jatkuisi keväiset säät lumisateiden sijaan! Kyllä niiden taimivauvojen kanssa saa aikaa kulumaan. Niiden kasvua on niin mukava seurata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä, ei enää takatalvea, vaan vauhdilla kohti kevättä ja kesää.
   Mukavaa pääsiäisen odotusta sinulle!

   Poista
 18. Ihania värejä olet kukkiisi valinnut .Minä olen tehnyt myös samoin istutan kukkia ruukkuun jos en heti keksi niille paikkaa mutta ostaa pitää .Olen myös talvettanutkin ne yhden vuoden kellarissa ja kas kummaa paikka löytyi taas ja ruukuissa on taas uudet kasvit odottamassa paikkaa .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perennoja saa kivoja kesäistutuksia. Varsinkin edullisia kärhöjä olen asuttanut kesän ruukussa ja syksyllä istuttanut maahan. Kasvattavat kesän aikana kunnon juuret. Perennoja en ole montaakaan kellarissa talvehttanut. Sitä voisi kokeilla, koska aina ei heti tahdo hyvää istutuspaikkaa löytyä.

   Poista
 19. Minäkin olen vähän miettinyt kellaria kasvivaloilla, mutta toistaiseksi taimet valloittavat ison osan keittiöstä ja ikkunapaikoista. Täälläkin oli lyhyt takatalvi, mutta onneksi lämpöiset kelit palailevat jo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa harkita taimikasvatusta kellarissa, jos vain sieltä tilaa löytyy. Tuskastuin sisätiloissa tilanpuutteeseen ja täysiin ikkunalautoihin, joissa taimet alla olevien patterien vuoksi voi huonosti. Kyllä nuo tehokkaat kasvivalaisimet maksavat itsensä takaisin.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!