maanantai 22. heinäkuuta 2019

Liljojen vuoro

Lilium Rosella's Dream

Kasvirohmun elämä on toisinaan työlästä, mutta useimmiten varsin antoisaa. Taimia, juurakoita ja sipuleita puutarhaan istuttaessa tulee välillä ajatelleeksi, että voisihan elämää kevyemminkin viettää. Vaan sitten, kun koittaa kukinnan aika, kaikki työn rasitukset ja mahdolliset vastoinkäymiset katoavat sen sileän tien. Päällimmäisenä on ilo ja ihmetys, miten paljon kauneutta onkaan mahdollista saada ympärilleen.

Lilium Oriental Mix

Liljojen nimien suhteen olen ajat sitten pudonnut kärryiltä. Vaikka listoissani on kunkin liljan istutuspaikat, tuppaavat sipulit siirtymään ja kulkeutumaan uusille asuinsijoille kasvien paikkoja muutellessani ja kohennustöitä tehdessäni. Ja liljabingokin on tullut tutuksi. Aina ei saa sitä, mitä kuva lupaa.


Monelle puutarhurille yhteensopivat värit ovat tärkeitä. Tärkeitä ne ovat minullekin, mutta sen verran impulsiivinen olen hankintojeni suhteen, ettei aina mene ihan suunnitelmien mukaan. Tykkään kyllä kovastikin kaikesta kauniista, mutta toteutukseen saakka taito ei aina riitä. Luonnossa kaikki kukat kukkivat sikinsokin väreihin katsomatta. Kukkien suhteen olen avarakatseinen ja hyväksyn kummallisetkin yhdistelmät. Jos ihan hurjaksi menee, lapion avulla saa korjauksen asiaan.

Lilium Peach Dwarf

Peach Dwarf on kevään 2015 OmaPiha-lehden tilaajalahja. Se on matalahko lilja, jonka kukat ovat hennon persikan sävyiset. Osa tummempia, osa vaaleampia. OmaPiha-lehden tilaajalahja on ollut mahdollisuus hankkia postimaksun hinnalla keväisin ja syksyisin. Olen käyttänyt mahdollisuuden lähes joka kerta. 

Lilium - ehkä Nightrider

Liljat olisivat kauneimmillaan isoina ryhminä. Minkäs sille mahtaa, jos kymmenestä tai kahdestakymmenestä sipulista nousee muutaman vuoden päästä vain yksi vana. Tai jos vain yksi sipuli on kulkeutunut muiden istutustöiden vuoksi johonkin kukkapenkkiin. Toivottavasti tämä tumma kaveri ei tunne oloaan yksinäiseksi. Samassa penkissä kasvaa sentään muita lajitovereita.


Oranssit liljat ovat sitkeitä ja nousevat tanakoina vuodesta toiseen. Tällainen oranssi keskittymä minulla on kahdessa paikassa. Kuvan Olopihan liljat kukkivat syreenien edustalla ja etenkin illan jo hämärtyessä näyttävät upeilta loistavissa asuissaan.

Toinen oranssikeskittymä on ihan hullusti sisäänkäynnin kukkapenkissä keskellä kuunliljajuurakkoa. Kuin kuunlilja kukkisi korkein oranssein kukin. Arvoitus sinänsä, sillä taatusti en ole kuunliljojen keskelle liljansipuleita työntänyt. Monen monta vuotta liljojen ja kuunliljan erottaminen on ollut suunnitelmissa. Nyt sekin homma näyttäisi nytkähtävän liikkeelle. 


Keltaiseen väriin suhtaudun hiukan kaksijakoisesti. Kukissa väri kuin väri on paikallaan, mutta ehkä en silti ensimmäisenä keltaista liljaa ostaisi. Usein kaupasta tarttuu mukaan mix-pussukoita ja jostain syystä niissä on aina keltainen hyvin edustettuna. Oikeassa paikassa keltaiselle värille on paikkansa. Tämä lilja kasvaa omenaminttujen kera metsäruusun kupeessa. Vihreää seinämää vasten keltaiset liljat ovat kauniita. Jälleen kerran väri tuo aurinkoisen tunnelman muuten hieman hämärään paikkaan.

Lilium Disco

Pionipolun varteen istutin toissasyksynä värililjoja tuomaan eloa paikkaan pionien kukinnan jälkeen. Valitsin eri korkuisia liljoja, joiden tarkoitus oli kukkia samoihin aikoihin. Matalin eli Disco on avannut ensimmäiset kukkansa. Muut vielä nuppuilevat.

Lilium Lollipop

Sisäänkäynnin Bermudankolmiossa kasvaa Lollipop, joista osan väri on oudon haalistunut. Penkin multatila on olematon ja kärsii kuivuudesta. Rankkasade hakkasi liljat kumolleen, mutta hyvin ne kukkivat vaakatasossakin. Olen kahden vaiheilla, kävisinkö leikkaamassa osan liljoista maljakkoon. Pohtimiseni näyttää kestävän sen verran pitkään, että liljat ehtivät kukkia ennen poimimista. Bermudankolmio kuuluu uudistettavaan alueeseen. Sen vuoksi ohitan paikan vikkelästi, koska se suorastaan huutaa kohennusta. Homma alkaa heti, kun helteet hellittävät. 

Lilium Sweet Surrender

Joka kesäinen hehkutuksen kohteeni on tarhasarjalilja Sweet Surrender. Tänä kesänä niitä kukkii vain muutama johtuen sen vimmatun ristihuulen käynnistä. Jättipä sentään syömättä kasvuston keskelle parin-kolmen varren nuput, jotta pääsen ihastelemaan tätä kaunotarta. Istutin Sweet Surrenderia syksyllä myös Olopihan Allaspenkkiin. Ne ovat vielä nupulla, joten kaunista kukintaa on odotettavissa tulevillekin päiville.

Hemerocallis - Päivänlilja


Jonkinlainen lilja se on päivänliljakin, vaikka suku onkin eri. Nuppujaan availee parhaillaan kuvan oranssi kaveri, jonka nimeä minulla ei ole. Parissa muussakin päivänliljassa on nuppuja. Toinen on keltainen ja toinen saattaa olla punainen Agnes Elpers, toivon ainakin. Päivänliljat ovat nimensä mukaisesti päivän liljoja. Ellei iltaan mennessä ehdi kuvata, aamulla kukka on jo lakastunut. Onneksi nuppuja on useita, joten aina jonkun kohdalle ehtii sopivaan aikaan.

Mielelläni otan vastaan nimiehdotuksia nimettömille kasveilleni. Saa myös vapaasti korjata virheitäni. Niitä on taatusti nyt ja jatkossa.


Nyt lämpöä riittää. Pyykit kuivuu hetkessä ja niin kuivuvat ruukkukukatkin. Tietääpä, miten päivän liikuntasuorituksen saa täyteen: kastelukannuja juoksuttamalla.

18 kommenttia:

 1. Kastelua tarvitaan nyt. Aika paljon lämpötilassa on eroa verrattuna heinäkuun alkupäiviin.
  Minä taidan siirtää osan omista liljosta kukinnan jälkeen. Niistä siirron jälkeen jää helposti kuitenkin sivusipuli tai pari jäljelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heinäkuun alku oli vähän turhankin koleaa. Varsinkin öisin lämpötila laski niin alas, että pelkäsin jopa hallatuhoja. Tänään piti kastella kasvimaata, mutta saimmekin useamman tunnin vesisateen. Ruukuille sentään pitää vettä vielä kantaa.
   Liljoja kaivaessa ihmettelen, miten syvälle niiden sipulit ovat uponneet. Muutaman kerran on tullut vahingossa halkaistua sipuli, kun tähtäys lapiolla on mennyt vikaan.

   Poista
 2. Kastelukannuja on juoksutettu. Liljat ovat sellaisia joita on hankittava lisää puutarhaan, tykkään niistä vaikka joskus onkin melkoista lottoa sen kanssa mitä on ostanut ja mitä todellisuudessa saa. Ensi kertaa ostin keväällä mix-pusseja, jännittää mitä niistä tulee, muutama taisi menehtyä kuivuuteen mutta muutama lilja on nupuilla. Sweet Surrender on kyllä todella kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liljoissa on se hyvä puoli, että ne pysyvät aika hyvin tuetta pystyssä saadessaan valoa tasapuolisesti. Mitä nyt rankkasateet joskus niitäkin kurittavat.
   Jospa kuivuudesta kärsivät sipulisi säilyisivät kuitenkin maassa ja kukkisivat tulevina vuosina. Toivotaan näin.

   Poista
 3. Onpa kattava valikoima eri värisiä liljoja! Niin kauniita vaaleanpunaisen sävyjä ja dramaattisen tumma 'Nightrider'. 'Lollypop' on kieltämättä kummallisesti haalistunut. Omani kukkii juuri nyt parhaimmillaan ja aivan pian aloittelee puulilja 'Friso'. Liljoilla on joku kummallinen taipumus piilottaa aivan pieni sipuli piiloon toisen kasvin juurakon sekaan, jolloin niitä siirtyy uusiin paikkoihin. Muutaman vuoden päästä saa sitten ihmetellä kukintaa ja outoja väriyhdistelmiä mitä ihmeellisimmissä paikoissa. 'Lollypop' tuli minulle ilmeisesti ritarinkannuksen juurakon seassa. Onneksi ei sentään riitele muiden saman penkin kukkijoiden kanssa. Aurinkoista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen pyrkinyt lisäämään liljoja vuosittain ainakin muutaman. Siten niitä on kertynyt. Osa on kadonnut, mutta osa näyttää viihtyvän hyvin.
   Eipä sitä kasveja siirrellessä aina tule kyllin tarkasti niiden juuria tarkasteltua. Niin sitten sipulit matkaavat uusille paikoille. Joskus niistä tulee mukava yllätys, joskus vähän outo.
   Tänään saimme usean tunnin sateen, mikä tuli ihan hyvään aikaan. Piti nimittäin kasvimaata kastella, eikä nyt tarvitsekaan.
   Leppoisia heinäkuun päiviä sinulle!

   Poista
 4. Voi että kuinka sydämestäni allekirjoitan sun ensimmäisen kappaleen tekstiä! Ja paljon muutakin :D

  Liljamania minulla on ollut vuosia, mutta siihen kirottuun talveen 2015/2016 kuoli ihan sikapaljon liljoja(kin). Meillä ei edes liljakukot kiusaa, joten olen sitten tosi maltillisesti lisännyt liljoja pihaani. Paljon on siinäkin parannettavaa. Liljat on siitä kivoja, että niitä saa mahtumaan monien perennojen väliin - ne nousevat sieltä isommin tilaa viemättä, mutta kukkien ah niin kauniisti. Kerroksellista puutarhaa parhaimmillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liljoissa on paljon hyviä puolia ja värejä löytyy joka makuun. Itse asiassa joitakin liljoja minullakin hävisi tappotalvena 2015/2016. Pitääpä taas syksyn tullen huomioida myös kesän kukintaa sipuliostokia tehdessä eli muutama uusi lilja taas muiden perennojen joukkoon.

   Poista
 5. Kauniita liljoja on siulla puutarhassa ja monia erlaisia. Liljat(kin) on ihania, värikkäitä kukkijia. Ostin puutarhamessuilta puuliljoja, mahottoman isoja ol sipulit. Eivät vielä kuki. Muita on jo kukassa nähty. Toivottavasti ei liljakukkoja tule sinne eikä tänne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puuliljoja en olekaan vielä kokeillut. Kuinkahan talvenkestäviä ne ovat? Liljakukkoja en toivo minnekään. Joitakin vuosia sitten niitä oli runsaasti, mutta nyt on ollut muutama hiljaisempi vuosi. Täytyy koputtaa puuta, jotta tilanne sellaisena jatkuu.

   Poista
 6. liljat ovat upeita, esittelemistäsi ihastuin erityisesti tuohon Discoon.
  saas nähdä miten kauan nyt hellettä piisaa, onneksi kuitenkin saimme kunnon vesisaiteita viime viikolla, nyt on kaikki mahdolliset astiat vettä täynnä.
  mukavaa naistenviikkoa Sinulle:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Disco onkin kaunis ja vähän matlampi lilja, joten se sopii penkin etualalle.
   Ennusteen mukaan helteitä on viikko eteenpäin. Meillä on tänäänkin ollut taivas puolipilvinen, joten ihan niin kuumaa ei vielä ole. Eilen satoi vähän vettäkin, mikä kasvien kannalta on hyvä asia.
   Mukavaa naistenviikkoa sinulle!

   Poista
 7. Paljon on sinulla kauniita liljoja. Minulla on ainoastaan päivänliljoja. Meilläpäin on paljon liljakukkoja mutta päivänliljoihin ne eivät mene. Tämä on vähän estänyt niiden hankintaa. Kuivaa on ruukkuistutuksia olen vähentänyt sentakia lähes olemattomiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liljakukot eivät tosiaankaan päivänliljoja kiusaa. Meilläkin joka kesä muutama liljakukko löytyy, mutta ei aikoihin mitään suurta esiintymää. Onneksi.
   Nyt on lämmintä, joten leppoisaa viikonvaihdetta sinulle!

   Poista
 8. Ihania liljoja sinulla! Pidän erityisesti kaikista noista vaaleista, mutta muutkin ovat upeita. Sain viime syksynä lahjaksi Rosella's Dreamin sipuleita ja kukat avautuivat tänään. Voi miten kauniita ne ovatkaan! Ihana saada lahjoja, jotka ilahduttavat vuosi vuodelta uudelleen :) Harmi, että jänöt söivät ison osan Sweet Surrenderin nupuista. Lilja on kerrassaan ihastuttava! Toivotaan, että ne tulevaisuudessa jättävät liljasi rauhaan. Mukavaa päivää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rosella's Dream on kaunotar. Mukavaa, että pääset niistä nyt nauttimaan. Liljasipulipussi lahjana on oivallinen idea. Sitä voisi itsekin käyttää enemmän.
   Alapihan kulkuaukot on nyt tukittu jäniksiltä paremmin. Kunhan helteet päättyvät, on tarkoitus muuttaa tilapäiset aitaratkaisut pysyviksi.
   Leppoisia hellepäiviä sinulle!

   Poista
 9. Vastaukset
  1. Nyt on liljojen vuoro ja hortensiat lienevät seuraavina. Availevat jo nuppujaan.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!