lauantai 26. syyskuuta 2020

Piuhat sekaisin


Joinakin aamuina on herätessä ollut usvaista. Ei vain ole ollut aikaa ja intoa lähteä kameran kanssa puutarhaa kuvaamaan. Torstaiaamu valkeni lämpimänä ja satumaisen usvaisena. Koska aamun aikataulu oli kiireettömämpi, nappasin kameran ja lähdin ihastelemaan kauniita näkymiä.


Alkuun vain pyörin ympäriinsä, kunnes huomasin ensimmäiset hämähäkinseitit. Tarkemmin katsottuna niitä oli kaikkialla. Pitkiä lankoja risteili sinne tänne. Hämähäkkejä täytyy olla puutarhassa kymmenittäin, ellei sadoittain verkkojen määrästä päätellen. 


Ehkä illalla ennen auringonlaskua puutarhassa on kiirinyt hämähäkkioperaattorin käsky: "Kaikki joukolla piuhoja vetämään. Aamulla on oltava valmista ja yhteyksien on sujuttava!" 


Pikkuiset kutojat ovat tehtailleet metritolkulla ohuen ohutta lankaa, jota toinen porukka on samantien kiskonut oksalta oksalle, versolta versolle. 


Piuhamateriaalia on varmasti ollut kasapäin  joka puun, pensaan ja perennan alla. Jos olisin nukkunut ikkuna auki, olisin ehkä kuullut taukoamatonta sipinää ja supinaa, rapistelua ja tuhansien pikkuisten hyönteisten jalkojen töminää. 

 

Nukuin kuitenkin hyvin suljetun ikkunan takana ja vasta aamulla näin hämähäkkien yöllisen piuhanvedon tulokset. En arvannutkaan, että puutarhassamme on ahkeroinut ihka uusi operaattori. Onko hämähäkkien tavoitteena kenties luoda yhteydet kaikkien naapuruston hämähäkkien välille? Markkinoivatko he 5G-yhteyksiä myös kimalaisille ja perhosille? Ihan selvästi rakenteilla on valokuituverkko. 


Joitakin piuhakeskittymiä katsellessa mieleen tuli, että piuhojen vetämiseen on valjastettu koko hämähäkkipopulaatio vauvasta vaariin. Mummoilta homma on jo sujunut näppärästi vuosien kokemuksella. Sen sijaan nuorempi väki on työskennellyt luurit korvilla räppiä kuunnellen. Yksittäisen hämähäkin kaikki kahdeksan jalkaa - tai montako jalkaa niillä nyt onkaan - ovat vispanneet räpin tahdissa ja sen seurauksena langat kulkevat ristiin ja rastiin osan päättymättä yhtään mihinkään. 


Räppinuorten vanhemmillakin on musiikki virrannut veressä ja mielessä. Oksilla on langanvetoja siihen malliin, että niitä varten on tarvittu reipas masurkka tai vähintäänkin irlantilainen rivitanssi. Puhumattakaan mummoista, jotka ovat polkeneet porukalla polkkaa piuhoja asentaessaan. 


Muutamissa paikoissa valmistuneet verkkokehitelmät ovat niin tiiviitä, että niihin on taidettu jättää pikkuisimmat hämähäkkivauvat nukkumaan, jotta aikuiset saavat rauhassa jatkaa ahkerointiaan.

Aamun valjetessa hämähäkit ovat kömpineet väsyneinä piiloihinsa nukkumaan. Ne ovat tanssineet pitkin poikin puutarhassa verkkoja kutoen ja piuhoja vetäen. Vaativa työ on otettu hauskana syysjuhlana, jossa jokaisella hämähäkillä on ollut tehtävänsä. 


Yöllisten juhlien tiimellyksessä tavoite naapuruston hämähäkkipopulaation yhteisestä valokuituverkosta on hämärtynyt. Piuhat ovat tanssiessa menneet sekaisin ja tarpeelliset liitännät jääneet tekemättä. Jäljellä on taidokkaita kudonnaisia ja ihastuttavia taideteoksia. Hämähäkit levätkööt voimia keräten puutarhurin nauttiessa juhlaväen jälkiä katsellen. 

Inspiroivaa ja kaunista viikonloppua teille kaikille!

 

27 kommenttia:

 1. Eihän nuas useemmiskaa oo päätä eikä häntää :) Sumuusen aamun jäläkihin verkoosta huamaa, kuinka palio muutaki elämää puutarhas o ku perhoset ja kimalaaset. Hämähäkkiä ei päivisin useen hoksaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkoiset hämähäkkipirskeet puutarhassa taitaa olla päivittäin meneillään. Valossa niitä ei vaan huomaa. Kivan näköisiä piuhia, joita ei ole viivottimella näköjään suunniteltu.

   Poista
 2. Näinä harmaina syksyaamuinakin puutarha "antaa parastaan" kun sitä osaa katsella. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannatti kulkea puutarhassa ihmettelemässä.
   Samoin sinulle hyvää viikonloppua!

   Poista
 3. Onpa kauniita! Mutta hieman sekaisin näkyvät olevan :-D Hämähäkki on kyllä ihmeellinen otus. Verkot ovat usein todella taidokkaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ihmisinsinöörin ei tarvitse tuntea hämähäkkien piuhalogiikkaa. Paljon hauskemman näköisiä nuo verkot ovat sekaisine verkkoineen.

   Poista
 4. Hienoja! Joskus metsässä tajuaa, kuinka suuria verkot voivat olla, kun kävelee päin verkkoa ja koko naama tuntuu olevan täynnä pientä tahmeaa lankaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, jonkun kerran on omallekin naamalle lävähtänyt tahmea verkkorakennelma. Pitää muistaa kävellä metsässä suu kiinni, ettei proteiini uppoa automaattisesti suoraan kielelle.

   Poista
 5. Ihanat kuvat! Jokaisen seitin päässä on oma operaattori, joka saa hälytykset piuhaa pitkin, jos joku onneton öttiäinen sotkeutuukin pyydykseen... ahkeraa porukkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuinkahan monta hälytystä aamuun mennessä on noita piuhoja pitkin tullut? Päivällä seittejä on vaikea nähdä, ellei niihin ole saalis tarttunut. Hatunnosto tuollaiselle ahkeruudelle.

   Poista
 6. Lankojen vetoa kerrakseen, hienoja taideteoksia sinne sun tänne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoja ovat minustakin. Luulin, ettei puutarhassa mitään kummallista olisi, vaan yllätyin iloisesti.

   Poista
 7. Aivan ihana tarina ja upeita kuvia 🤍 Hämppikset ovat kyllä taitavia ja ahkeria ja niitä on kyllä varmasti tuhansittain ja teidän pihalla on varmasti kohta vähintäänkin 6G-verkko😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu, kiva, että tykkäsit. Käsityöihmisenä on ihan pakko ihailla tuollaista kädentaitoa - tai jalkojentaidosta lienee hämähäkkien kohdalla kyse.
   6G-verkko olisikin toivottavaa, vaikka nykyisin yhteydet ovatkin olleet kohtuullisen hyvät verrattuna aikaisempaan.

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Ei ihan Rauman pitsiä, mutta hienoa käsityötä kuitenkin.

   Poista
 9. Olenkin aina miettinyt, miksi se nimi on valokuituverkko... no nyt se selvisi! ;D

  VastaaPoista
 10. Kerran jo tänne kirjoittelin, mutta eipä näy joten toivottavasti ei tule höpinät nyt tuplana. Kauniit kuvat, jopa näin hämppiskammoiselle :) Puutarhasi on todellakin kietoutunut verkkoihin. Halloweentunnelmaa! Ihania syyspäiviä Sinulle!

  VastaaPoista
 11. Jopas on piuha poikineen! HYvin kuvattu.

  VastaaPoista
 12. Hienoja kuvia ja jännät on verkot. :)

  VastaaPoista
 13. Olipa hauska postaus, mielikuvituksen lentoa parhaimmillaan :) Toivottavasti hämähäkit eivät koskaan keksi maakaapelointia, siinä häviäisi paljon silmänruokaa!
  Mukavaa kuunvaihdetta!

  VastaaPoista
 14. Kauniilla kuvilla ja hauskalla tekstillä ryyditetty postaus, kiva! Pitääkin lähteä joku päivä etsimään meidän kulmien valokuituja! Mukavaa viikon alkua!

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!