maanantai 5. lokakuuta 2020

Sienistä Zilgaan


Lämpimän sään vuoksi nurmikko kasvaa edelleen kohisten. Viikolla nurmikkoa leikatessani olin törmätä komeaan kärpässieneen. Kiersin sen leikkurilla kohteliaasti, jotta voisin myöhemmin kuvata sienen. Kaikki taitavat tietää, ettei kärpässientä parane valmistaa ruoaksi. Onneksi naapuri toi taas mukavan satsin kantarelleja, joiden seassa oli muutama suppilovahverokin. 


Tein kantarelleista jälleen tämän syksyn herkukseksemme muodostunutta ruokaa eli kantarellirisottoa. Ohjeen nappasin Meillä kotona -sivuston resepteistä. Kermainen kantarellimuhennoskin on todella hyvää, mutta risotto meni nyt selkeästi ohi.

 

Pergolan seinustalla kasvava viiniköynnös Zilga teki ensimmäiset rypäleensä. Pieniä ovat ja aika kirpeitäkin. Meinasi mennä nämäkin vähät sivu suun, kun mustarastaat kävivät niitä napsimassa. Keräsin rypäleet pois ja puhdistuksen jälkeen mitattuna sato oli peräti runsaat 2 dl. Ei siis tarvinnut riisua sukkia ja kenkiä viinin polkemista varten. 


Keitin rypäleet ja paseerasin ne siivilän läpi siten, että jäljelle jäi oikeastaan vain siemenet. Sakeasta mehusta keitin hillosokerin kanssa hyytelöä. Hyvä, että taloudesta löytyi yksi pieni , vajaan kahden desilitran lasipurkki, joka täyttyi juuri sopivasti hyytelöstä. Aika hyvää tuli. Ehkä säästän rypälehyytelön johonkin parempaan hetkeen. Vaikkapa joulunaikaan jäätelön tai pannacotan lisukkeeksi. 

Colchicum 'Waterlily' - Syysmyrkkylilja


Syyssipuleita ei enää pitänyt ostaa. Enkä tiedä, oliko ollenkaan järkevää ostaa kuvan kaltaisia syysmyrkkyliljoja. Olivat lähteneet kasvuun lämpimässä myymälässä. Sipulit olivat kuitenkin kiinteitä ja hinta reippaasti pudotettu, joten ostin kolme Waterlilyä ja kaksi Giantia. Istutin ne heti kotiin päästyäni maahan.

Lökar&Knölarilta tilatuista sipuleista ei ole kuulunut mitään. Yrityksessä on kuulemma vakava sairastapaus, joten lienee ymmärrettävää, että syksyn toimitukset saattavat jäädä tekemättä. Sen verran lämmintä nyt on ollut, että hyvin vielä ehtisi sipuleita maahan kätkeä. Olen istuttanut jo tulppaanitkin, vaikka niiden suhteen maa taitaa olla liian lämmintä. Tekemistä on muutenkin riittävästi ja siksi halusin saada sipuliurakan pois päiväjärjestyksestä.


Kesäaika imee meikäläisen niin tehokkaasti omaan pihaan, ettei tule harrastettua tavallisia kävelyretkiä.
Viikonvaihteessa päätime Ukkokullan kanssa pitkästä aikaa lähteä katsomaan, mitä kylänraitille kuuluu. Toista järveä ohittaessamme rannasta kuului törähdyksiä. Näin peräti seitsemän joutsenta ja epäilen kaislikossa olleen vielä lisää. Aika kaukaa jouduin lintuja tähtäilemään, sillä asuintalon vuoksi lähemmäs rantaa ei tuolla kohtaa ollut mahdollista mennä.  

Tanacetum vulgare - Pietaryrtti


Komeista syysväreistä huolimatta sää oli kävelyretkellämme kesäisen lämmin. Katse etsiintyi väkisinkin pientareille, jossa kukki lupiinit ja pietaryrtit. Ihmisten lailla luonto nauttii valosta ja lämmöstä ennen talven kylmyyteen vaipumista.


Kävelyreitin varrella oli erään talon aidan vieressä valtava auringonkukkapehko. Kauniita kukkia katsellessa tuli mieleen, että itsekin voisi istuttaa keväällä auringonkukkia sellaiseen paikkaan, jossa niistä pääsisivät nauttimaan myös ohikulkijat. Tämä idea täytyy laittaa korvantaakse otettavaksi käyttöön heti kevään tullen. Paikkakin on jo mielessä.


 Sienten tanssi

Kuusen alla tanssi alkaa
sienten kanssa yhtä jalkaa.
Silkkilakit tahtiin keinuu,
viehkeästi heltat heiluu.

– Tuomo Lahdelma –

 

23 kommenttia:

  1. Niinpä jäi minulta taas kukkasipulit ostamatta. Käyn nykyään niin harvoin kaupoilla, koska puoliso hoitaa ruokaostokset. No, Sinulla on kuitenkin kukkaisloistoa odotettavissa ensi keväänä. :)
    Lempeää lokakuun viikkoa! Ihanaa odotella joulua, kun on rypälehyytelöherkkua luvassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos sipulikukkani keväällä nousevat, eikä peurat tai jänikset niitä syö, tarjoan kauneutta kuvina sitten sinullekin. Kevät on muutenkin todella hienoa aikaa, joten iloitsemista löytyy kyllä ilman sipuleitakin.
      Nyt on niin lämmintä, ettei lempeämpää lokakuuta voisi toivoa. Valoisia päiviä sinulle!

      Poista
  2. Kanttarellirisotto on todella hyvää! Muutaman kerran olemme itsekin tehneet melko lailla samalla reseptillä. Rypälehyytelö pannacotan kaverina on varmasti myös herkullista. Ja tuohan sekin lisämakua, että hyytelö on tehty ihan omista rypäleistä.
    Sipulit on täälläkin jo piiloteltu multiin. Tänä vuonna en ole haksahtanut (vielä) ostamaan yhtään tulppaania. Saa nähdä, tarttuuko vielä jostain alelaarista käteen. Normaalisti olisin istuttanut valkosipulitkin jo viikko sitten, mutta nyt en ole lämpimien säiden takia uskaltanut. Ehkä pari viikkoa sinne tänne ei haittaa niitä niin paljon kuin liian lämpimään maahan istuttaminen...?
    Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pikkuinen rypälehyytelöpurkki on nostettava joulupöytään fanfaarien kera, koska ensimmäisen sadon tuotoksena se on ainutlaatuinen.
      Meilläkin valkosipulit odottavat maan viilenemistä. Säätiedotusten mukaan niillä ei ole vielä mitään kiirettä. Koronan vuoksi ei kovasti huvita kierrellä kaupoissa edes alennusten houkuttelemana. Toivottavasti jokin hyvä tarjous osuu sopivasti matkasi varrelle.
      Mukavaa viikkoa sinullekin!

      Poista
  3. Herkkuja on teillä tehty. Tuo viinirypäle hyytelö kuulostaa mukavalta ja varmaan maistuu hyvältä! Sipuleita oon piilotellu muahan, tulppaaneita on vielä istuttamatta ja alesta jos suan sipuleita, ruukkuihin tuas kellariin laitan kevättä vuottamaan. Tammikuulla vasta tien ne istutukset. Miullakin on tuolta samasesta liikkeestä tillaus, toivottavasti sipulit tulloo kun ovat maksettukin. Kyllä näin syksysin on kaikenlaista tekemistä ulukona, joten lenkit jiäp vähemmäks!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rypälehyytelöstä tuli tosi hyvää. Zilgan kirpakka maku sävyttää muuten aika makeaa hyytelöä.
      Toivottavasti saat hyviä sipuleita myös ruukkuistutuksiin. Meidän kellari on liian lämmin sipuli-istutuksille.
      Omalla tontilla on sen verran riittävästi tekemistä, ettei kuntoilun vuoksi tarvitse lenkille lähteä. Enemmänkin vaihtelun vuoksi tässä vaiheessa.

      Poista
  4. Onpa kauniita kuvia!
    Kärpässienikin on niin kaunis, vaikka risottoa siitä ei tosiaan kannata ruveta tekemään. Kanttarelleista ja suppilovahveroista tulee turvallisempaa ruokaa.

    Ja totesin juuri eilen anopille, ettei kesällä tule mentyä edes kävelylle, kun ei raaski olla omasta puutarhasta sitä aikaa pois. Aikaisin keväällä ja syksyllä on kiva tehdä retkiä luontoon. Vaikka ainahan sitä hommaa puutarhassa olisi. Tällä viikolla luonto on varmasti kaunis, vaikka sateita onkin luvattu. Täytyy muistaa pysähtyä ja nauttia näistä syyspäivistä myös muuallakin kuin omassa puutarhassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kärpässieni on minusta kaunis kuvattavaksi. Lapsesta saakka olen tiennyt, ettei sitä pidä milloinkaan suuhunsa laittaa.
      Kevättöiden myötä kävelyreissut ja luontoretket jäävät vähiin tai loppuvat kokonaan syksyyn saakka. Koronan vuoksi emme ole käyneet pysäköintiä vaativissa luontokohteissa, koska ne ovat viikonloppuisin ja usein iltaisinkin ihan täynnä.
      Onneksi sinulla riittää kauneutta laajassa pihapiirissäsi, joten et ehkä menetä mitään merkittävää.

      Poista
  5. Söpöjä rypäleitä. Siitä se alkaa niitä pikkuhiljaa vuosi vuodelta enempi tuottamaan;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin söpöjä pikkuisia. Toivottavaa olisi, että jonain syksynä satoa olisi enemmän.

      Poista
  6. Kanttarellirisotto vaikuttaa herkulliselta, pitäisikin kokeilla.
    Me söimme kaikki viinirypäleet tuoreena, ne maistuivat niin makeista ja herkullisilta. Tuo hyytelö oli varmaan Zilgasta hyvä valinta, jos rypäleet eivät maistu tuoreena niin herkuilta.
    Varmaan lenkkeily lisääntyy meilläkin samaan tahtiin kun puutarhatyöt vähenevät :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kantarellirisottoa. Oikein hyvää, nam.
      Sinulla taitaakin olla jokin muu rypälelajike, kuin Zilga. Ehkä Zilgaankin tulee enemmän makeutta koon kasvun myötä. Istutimme sen pitkälti talvenkestävyyden vuoksi, mutta toki rypäleet ovat mukava plussa.
      Pihatöiden vähentyessä kroppa kaipaa liikuntaa ja silloin kylätiet taas kutsuvat.

      Poista
  7. Kanttarellirisotto onkin todella hyvää! Jouluna on kiva kaivaa esille omatekoinen hyytelö ja muistella kesää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joulu on sopiva hetki nostaa esille jotain erikoista. Mikäs sen parempi, kuin oman puutarhan ensimmäinen viinirypälesato. Hyytelön nauttiminen on paras ottaa myös huumorimielessä, sillä pienestä purkista ei montaa lusikallista isolle porukalle riitä.

      Poista
  8. Risotto oli varmasti hyvää! Mäki haksahrin viälä sipuliostoksille, muttaku noli alennukses. Eihä niiren ohitte voinu mennä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei todellakaan hyvien alennusten ohi voi kävellä. Nyt on vielä niin mainiot istutuskelitkin, että edulliset ostokset voi nähdä silkkana bonuksena.

      Poista
  9. No mutta satoa tuli kuitenkin yhden purkin verran. Ja mielenkiintoista minkälainen maku siinä sitten on. Vai maistoitko jo? kun totesit hyvää tuli. Sinullakin on ihania naapureita mitkä muistaa sienilahjoilla. Risottoa pitää kokeilla jossain vaiheessa kun näitä sieniä on kuitenkin.
    Sipuleita ostan jos hyvä ale sattuu kohdalle. Kävelyretkiä pitää meidänkin alkaa toteuttamaan kun kiireet vähenee 🤗🤔

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maistoin ja hyvää oli. Zilgan kirpeys tasoittui hillosokerin makeudella. Pieni purkki olkoon meidän joulupöytämme kaviaari; vähän mutta sitäkin herkullisempaa.
      Meillä on kaikin puolin mukavat naapurit joka suunnassa. Vastapäätä asuva Marit pitää huolta meidän kantarellinautinnostamme. Suppiksiakin hän tuo välillä ja kesämökkipaikkakunnan mainiota ruisleipää. Koitan sitten osaltani muistaa heitä omilla tavoillani.
      Toivottavasti joku hyvä sipulitarjous osuu kohdallesi. Itse yritän kiertää sipulilaarit kaukaa, eiköhän jo istutetut tältä erää riitä.
      Onko teilläkin kiireitä, ettei lenkille ehdi? Toivotaan lähestyvän talven suovan enemmän liikunta-aikaa meille kummallekin.

      Poista
    2. Nytkin ollaan mummoa auttamassa Tohmajärvellä ja huomenna Joensuun mummun toiselle asunnolle. Kiirettä on ollut sen suhteen että lenkille ei olla keritty mutta toivotaan tosiaan kumpikin ❤

      Poista
  10. Hyytelöä oman sadon rypäleistä, hienoa! meillä mennyt rypäleet sitä mukaan suuhun, kun ovat kypsyneet. Syyskukkijat ovat saaneet tänä vuonna mukavasti jatkoaikaa, kun ei ole ollut hallöitä. Oma auringonkukkapelto tai vaikka vain nurkkaus tuo tosiaan hymyn huulille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Zilgan ensimmäiset rypäleet olivat kovin pieniä, eivätkä kovin makeita. Niistä tuli hyvä hyytelö. Ehkä tulevina vuosina voimme napsia rypäleitä suoraan suuhun.
      Yhtään hallayötä ei vielä ole ollut. Johan tässä syksy muuttuu jännittäväksi.

      Poista
  11. IHANIA,rypäleitä!
    ja just "joulu-herkuksi,nam!!
    voi minä niin tahtoisin tanssia,kuusen alla ...sienien kanssa yhtä aikaa:)
    Kiitos,ihana runo,
    jk,auringonkukat tuovat ilon silmille ja hymyn huulille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kauniiden auringonkukkien katseleminen toi tosiaan hymyn huulille. Sienien kanssa olisi voinut tanssiakin, mutta naapurien mielenrauhan vuoksi jätin sen tällä kertaa tekemättä.
      Mukavia syyspäiviä sinulle Liisa!

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!