maanantai 20. heinäkuuta 2020

Oi, mikä väri - elämän väri!

Achillea millefolium 'Red Velvet' - Punakärsämö

Olipa taas vauhdikas viikonloppu. Aika ja tapahtumat hurahtivat sellaista vauhtia, ettei perässä pysynyt. Yksikään puutarhan siirtoprojekti ei nytkähtänyt mihinkään suuntaan, mutta sen sijaan vadelmista tuli kerättyä kaikki sunnuntaihin mennessä kypsyneet. Raakileita on yhä, joten kerääminen vattujen osalta jatkuu. Pojan kanssa putsasimme punaherukkapensaat siten, että yhteen pensaaseen jäi ehkä puolet. Aika vaan loppui kesken. Pakastin murto-osan herukoista kokonaisina, muut keitin mehuksi.

Physocarpus opulifolius 'UMNHarpell' - Purppuraheisiangervo

Viikonlopun säät ovat olleet loistavat. Aurinko on paistanut täydeltä taivaalta ja lämpöä riittänyt yli oman tarpeen. Siksipä mitään kaivuhommia en ole aloittanutkaan. Luvassa on viilenevää ja sadekelejä, joten miksipä ryhtyisi kasveja kuivaan ja kuumaan aikaan kiusaamaan.

Clematis viticella 'Madame Julia Correvon' - Tarhaviinikärhö

Nurmikon leikkasin sunnuntai-iltana, sillä maanantaina en ehdi ja tiistaiksi on luvattu sadetta. Menipä nurmikonleikkuu samaan hikeen kuin marjapensaiden äärellä kykkiminen. Palautettuani ruohonleikkurin paikalleen juoksutin vielä muutaman kastelukannullisen vettä ruukkukukille. 

Kun mehut oli saatu pakkaseen, kaikki säilömiseen tarvittava tilpehööri tiskattua ja alapihan nurmialue juostu leikkurin perässä lyhyemmäksi, oli ruhtinaallista sukeltaa viileään suihkuun pesemään päivän hiet pois.

Clematis 'Warsazwska Nike' - Loistokärhö

Viikolla olemme olleet Ukkokullan kanssa muutenkin ahkeria. Leikkasimme kimpassa omenapuiden vesiversot, kuten teemme joka vuosi näihin aikoihin. Minä siivosin jäljet nurmikolta ja Ukkokulta silppusi versot hakettimella. Samalla meni muitakin kuukauden aikana kertyneitä oksia. Kummasti niitä kertyy, vaikka ei mitään erityisen mittavia leikkausoperaatiota ole ollutkaan. 

Clematis viticella Purpurea Plena Elegans - Tarhaviinikärhö

Muistin myös yhtenä päivänä vihdoin ja viimein laittaa nokkoslannoitteen käymään. Nokkosten sekaan lisäsin rohtoraunioyrttiä. Kunhan liemi on muhinut kannellisessa saavissa muutaman päivän, siilaan roippeet pois ja laitan liemen kanisteriin. Sieltä on hyvä ottaa lannoitetta vaikka kasvimaalle tai kukkasille.

Lilium martagon 'Russian Red/Morning'

Välillä puutarhan hoito on vaikea yhdistää muuhun elämään. Perfektionistina minua vaivaa, jos paikat ovat rempallaan, enkä ehdi saada niitä mieleisekseni. Olen kyllä oppinut olemaan armollinen niin itselleni kuin muillekin. Ymmärrän, ettei puutarhalla ole yhtä suurta merkitystä läheisilleni kuin itselleni. Niinpä siirrän oman intohimoni hetkeksi syrjään ja paneudun toisten kanssa olemiseen. Minulla on hyvin aikaa puutarhatouhuihin, eikä niiden vuoksi tarvitse laiminlyödä muita ihmisiä ja asioita.

Centaurea cyanys - Ruiskaunokki

Iäkkäiden ja sairaiden vanhempieni tilanne on tällä hetkellä kaikkea muuta kuin vakaa. Hoidin heidän asioitaan useiden vuosien ajan. Toukokuussa 2018 kaatumisen seurauksena saadun aivovamman ja siitä seuranneiden neurologisten hankaluuksien vuoksi olen ollut syrjässä hoitovastuusta. Nyt vanhempien asioita hoitanut henkilö on irtisanoutunut vastuusta ja muiden on koottava voimavaransa, sillä vanhemmat eivät ilman apua pärjää. Hiukan pelottaa, mutta eiköhän tästä jotenkin taas selvitä.

Rhodochiton atrosanquineus - Keijunmekko

Viikonloppuna kuulin nuorelta ihmiseltä, kuinka hänen kipeää jalkaansa on kahden vuoden ajan hoidettu väärällä diagnoosilla. Sattumien kautta tavatun uuden hoitotahon myötä löytyi syy kivuille ja toivottavasti kuntoutus lähtee nyt oikeaan suuntaan. Tämä episodi on osoittanut, kuinka pienestä toivon menettäminen on kiinni. Kuinka tärkeää onkaan nähdä elämän eri värit ja synkkyyden keskellä myös kirkkaita sävyjä, jotta jaksaisi uskoa toipumiseen ja valon palaamiseen arkeen.

Krassi

Tähän postaukseen keräsin kasveja, joiden väri ilahduttaa juuri nyt puutarhassa paljon. Tuollainen samettisen syvä punainen, joka auringossa syttyy suorastaan palamaan, on täynnä voimaa ja energiaa. Se on kuin väri täynnä toivetta pitkän ja raskaan tunnelin jälkeen. Se on minun elämäni väri.

Malus purpurea 'Musta Rudolf'

Voimaa ja väriä teidän kaikkien viikkoonne!


33 kommenttia:

  1. Upean värisävyn olet postauksen kuviin valinnut. Tuo punakärsämö on ihana. Meillä on niin paljon kesken puutarhassa ja pihassa ja rakennuksessa että niitä ei hetkessä kuntoon laiteta mutta pätkä kerrallaan. Vadelmia ollaan mekin jo syöty ja vähän laitoin jo nyt pakkaseenkin. Punaherukat eivät ole vielä meillä ihan kypsiä mutta kohta kuitenkin. Vanhemmat kun sairastuvat ja vanhenevat kaikenlaista tulee eteen. Toivon voimia ja jaksamisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pätkä ja osa kerrallaan on hyvä ohjenuora kaikessa tekemisessä. Hosumalla ei välttämättä hyvää edes tule.
      Meillä punaherukat ovat koko päivän suorassa auringonpaisteessa. Ehkä siksi kypsyvät nopeasti. Nyt on loputkin poimittu ja säilötty.
      Saan kyllä apua vanhempien hoitamisessa. Kyllä se hoituu.

      Poista
  2. Vadelmia on kerätty täälläkin, sato on tänä vuonna runsas ja puhdas. Punaiset viinimarjat eivät ehtineet kypsyä ennen sateita mitä vähän harmittelin, märkiä marjoja ei ole niin kiva kerätä kuin kuivia. Hieno väri krassissa, minulla on aavistuksen tuon värinen päivänlilja, siinä tykkään sävystä vaikka oranssia onkin joukossa. Ja tuo marhanlilja on upea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vadelmasato on iso ja hyvälaatuinen. Märkiä marjoja on tylsä poimia. Siinä kastuu itsekin kunnolla, kun kosteiden oksistojen väleissä marjoja metsästää.
      Minullakin on krassin värin kaltainen päivänlilja Agnes Elpers. Saapa nähdä, kukkiiko se tänä vuonna.

      Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan yhdessä lempivärissäni mennään. Väri on täynnä energiaa ja kauneutta. Olen iloinen, että itsekin hankin Mustan Rudolfin ja kupariheisiangervon. Lehtien väri niissä on niin upea.
      Tuo 'Russian Red/Morning' on kyllä myös hankittava.
      Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle ja voimahalaus tilanteeseesi.

      VastaaPoista

      Poista
    2. Muistankin sinun istuttaneen Musta Rudolfin. Enpä usko, että sen hankintaa kadut, sillä se on todella hieno etenkin ilta-auringon loisteessa. Ihme, että Musta Rudolfia on kovin harvoin myynnissä.
      Kiitos, haastetta riittää, mutta eiköhän tämäkin asia selätetä.

      Poista
  4. Olettepa olleet ahkeria. Kaupunkilaisystäväni sanoi kerran kadehtivansa sitä, että saan rehkittyä itselleni ”luomuväsymyksen” pihaprojekteissa. Satoa on pantu talteen täälläkin.
    Puutarhurointi on raskasta ilman intohimomoottoria ja joskus se vie mukanaan liikaakin, pitäisi löytää tasapaino.
    Voimia vanhempiesi asioiden hoitoon, huoli on hurjan kuluttavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luomuväsymys kuvaa hyvin kaikkia puutarhaprojekteja. Aina ei edes huomaa, kuinka paljon tulee päivän aikana tehtyä. Illalla sitten uni maistuu.
      Sadon korjaamisessa tulee sellainen muumimammamainen olo; purkkeja, purnukoita ja rasioita pyöritellessä voi ennakoida talven herkkunautintoja.
      Kiitos Cheri, vanhusten asioiden hoitaminen vaatii monenlaista panostusta. Eiköhän asiat taas lähde rullaamaan.

      Poista
  5. Kiitos näistä voimaväreistä, niitä tarvitsenkin juuri tähän helteisen hautovaan maanantaihin.
    Täällä tullaan marjojen satokauden suhteen pitkästi perässä, vasta alkaa punertaa viinimarjoissa. Yleensä elokuun puolivälissä ovat vasta riittävän mehukkaita poimittavaksi ja mehustettavaksi.
    Huoli vanhemmista on raskas ja vaikka sinun ei ilmeisesti kuitenkaan ihan yksin tarvitse kaikkea vastuuta kantaa, elät epäilemättä huolentäyteistä aikaa. Voimia ja jaksamista sinulle tärkeään työhösi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helle taitaa tänään olla jo enemmän kuin eilistä päivää. Voimaväreistä saa onneksi nauttia ja kerätä energiaa vielä pitkään.
      Täällä meidän nurkilla herukat ovat yleensä aina näihin aikoihin poimittavissa. Tontin valoisuuden lisääntyminen tarjoaa marjapuskillekin enemmän valoa ja lämpöä.
      Onneksi ei ihan yksin tarvitse vanhusten asioita hoitaa, sillä apuna on ainakin pikkuveli ja tietenkin kotihoidon ammattilaiset. Huolta on vaikeampi toisille siirtää, mutta käytännön asiat sentään saadaan jaettua.

      Poista
  6. Puutarhan upeita värejä, tuntuu että voimaa niistä välittyy kuviesi kautta. Oletpa ollut ahkera. Meillä viinimarjat eivät ole läheskään kypsiä, joten hetki pitää vielä odotella ennen kuin pääsee poimimaan. Toivottavasti asiat järjestyvät koskien vanhempiesi asioiden hoitamista. Haasteita siinä on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa, jos voimavärien energia välittyy kuvien myötä sinullekin. Kukkien ja kasvien äärellä pääsee kyllä joka päivä ihmettelemään ja ihastelemaan.
      Vanhusten hoitamisessa on haasteita yllin kyllin. Pitäisi samanaikaisesti olla sairaanhoitaja, lakimies, kodinhoitaja ja tietenkin myös henkinen tuki ja läheinen. Ja siinä sivussa hoitaa henkilökohtaisen elämänsä. Huh, huh.

      Poista
  7. Paljon kaunista kukintaa. Toivottavasti te löydätte vanhempiesi hoitamiseen sopivaa rytmiä, että ette itse uuvu. Ahkerana olette olleet sadon korjaamisen kanssa. Helteellä se vie voimia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marjojen poimiminen porukalla on mukavaa ja sujuu näppärästi, kun siinä samalla voi jutella uudet ja vanhat asiat. Maanantaina oli kieltämättä todella hikinen ja painostava ilma.

      Poista
  8. Kauniita ajatuksia❤️ Itse poden jatkuvaa huonoa omaatuntoa puutarhassa vietetystä ajasta. Se on kaikki pois perheen kanssa vietetystä ajasta☹️ Ehkä olo helpottuu kun lapset kasvavat ja heille tulee enemmän omiakin menoja.
    Asuvatko vanhempasi vielä kotona? Voisiko ajatella ihan ulkopuolisen avun hankkimista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perheenäitikin tarvitsee omaa aikaa. Puutarhan parissa lataat akkuja, jolloin sinulla on ehkä enemmän voimavaroja antaa perheellesi. Puutarhassa ollessasi olet kuitenkin lastesi tavoitettavissa. Heille syntyy kivoja muistoja ja mistä sen tietää, vaikka heistäkin tulisi aikuisena puutarhaharrastajia. Me äidit taidamme saada huonon omantunnon syntymälahjana.
      Vanhempani asuvat kotona ja heillä käy kaupungin kotihoito sekä siivooja ja ruoka tuodaan valmiina. Alamme lähestyä niitä aikoja, jolloin tämäkään ei riitä. Pääkaupunkiseudulla (kuten varmasti koko maassa) hoivakoteihin pääsy on käytännössä todella vaikeaa.

      Poista
  9. Upeat värit! Alkoi tehdä mieli tuota kärsämöä, kerrassaan kaunis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ostin Red Velvet -punakärsämön viime kesänä Puutarha Tahvosilta. Näin sen siellä ja ihastuin, enkä todellakaan kadu. Se on kaunis myös juuri silloin, kun nupuista alkaa pilkistää vähän punaista.

      Poista
  10. Punakärsämö on todella kauniin punainen ja muut esittämäsi punasävyt myös. ❤️Tuollainen samettisen syvä punainen, joka auringossa syttyy suorastaan palamaan, on täynnä voimaa ja energiaa. Se on kuin väri täynnä toivetta pitkän ja raskaan tunnelin jälkeen. Se on minun elämäni väri. ❤️ Voiko tämän kauneimmin tai osuvammin esittää, Se on voimaväri.
    Puutarhasta kaikkinensa saa voimaa ja nautintoa, joskin se on myös työn takana ja silloin kun tuntuu, että on väsy pahemman kerran vallannut sekä kropan sekä mielen on hyvä löytää silmilleen voimavärit ja kohdat.
    Minun voimani väri on kuusen vihreä ja koko uljaan puun olemus. Tässä ihan silmieni edessä kissatarhan kulmassa seisoo Siperian pihta tai nata ja sen latvus kohoaa ylös kohti taivaita ja nähdäkseni latvuksen on minun nostettava katseeni ylös, sekin tuo voimaa. ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Molley! Värit ja mielivärit erityisesti on jännä juttu. Jokaisella on omansa, eikä syitä pysty edes sanomaan. Minä pidän paljon vihreästä. Erityisesti tietenkin luonnossa, mutta myös sisutustekstiileissä ja astioissa. Puutarhassa katse kiinnittyy juuri tuollaiseen syvään punaiseen, vaikka sinänsä kukkien ja kasvien suhteen olen kaikkivärinen. Uskon, että kuusi edustaa sinulle voimaa jo itsessään. Onhan se uljas puu.

      Poista
  11. Ihania voimakkaita värejä! Kuinka monilla tavoin puutarha hoitaakaan meitä vaalijoitaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luonto ja puutarha ovat tutkimustenkin perusteella terveellisiä ja terapeuttisia. Sen saa kyllä ihan omakohtaisesti kokea joka ikinen päivä. Varsinkin me onnelliset, joilla on oma puutarha.

      Poista
  12. Oi, tuollainen samettisen tummanpunainen sävy tai lehdissä purppurainen sävy on todella kaunis! Se tuo syvyyttä vaaleampien värien keskelle ja oikein houkuttaa uppoutumaan punaiseen hehkuun. Elämän väri tosiaankin.
    Te olette ahkeroineet ukkokullan kanssa ihan tosissanne. Meillä ei ole herukat lähimainkaan kypsiä eikä metsävadelmia tai mustikoitakaan pääse vielä keräämään. Mansikat sentään on jo saatu pakastettua. Kerätään siis vielä hetki voimia keräystalkoisiin.
    Välillä tuntuu siltä, että tekisi sopivalla puutarhasäällä unohtua koko päiväksi puutarhaan kukkien pariin, vaikka olisi sopinut tekemistä ihan ihmisten kanssa. Pakko on sitten muistuttaa itselleen, että puutarha odottaa kyllä, ihmisten kanssa se "huomenna" tai "joku toinen päivä" voi olla liian myöhäistä.
    Voimia vanhempiesi asioiden hoitoon! Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yleensäkin herukat kypsyvät meidän nurkilla näihin aikoihin, mutta muutama helteinen päivä taisi nopeuttaa kypsymistä. Mustikoita täällä on metsissä kuulemma runsaasti. Lähimetsästä tuli viikonloppuna useita ihmisiä täysien ämpäreiden kanssa.
      Puutarhan suhteen tuntuu aina olevan kiire. Ehkä se johtuu siitä, että kasvukausi on lyhyt. Kaikki pitää ehtiä kevään ja syksyn välissä. Mutta kuten sanoit, puutarha voi odottaa ja odottaakin. Ihmisten kanssa asia on toisin.
      Kiitos Minna, eiköhän vanhemmat tule hoidetuiksi.

      Poista
  13. Ihana voimaväri, hehkuu auringossa niin kauniisti! Olet saanut paljon aikaiseksi, meillä ei vielä kannata kerätä herukoita kuin valkoherukka tuoreena herkutteluun. Mehu ehtii myöhemminkin.
    Toivottavasti saat apua vanhempiesi tilanteessa, äkkiä voi auttajakin uupua.
    Hyvää viikkoa kaikesta huolimatta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin puna- kuin valkoherukatkin olivat valmiita poimittaviksi. Varsinkin punaherukka ei sietänyt pensaiden ravistelemista. Eipä tarvinnut kiskoa, kun irtosivat helposti ämpäriin.
      Minulla on kokemusta uupumisesta, joten täytyy olla tarkkana. Vanhemmat on kuitenkin hoidettava, mutta eiköhän asiat järjesty.
      Samoin sinulle mukavaa viikkoa, vaikka keskellä jo ollaankin!

      Poista
  14. Upeat värit kukissa,ja yhdistit asiasi eri kukkien väriin..Toivo ,sitä meillä on niin kauankuin,,,,
    Monesti olen ajatellut,kuinka kesästä jota kauan sitten inhosin ,vuodenaika joka vei minut totaallisesti masennukseen,,en osaa en kykene .Mutta naapurin jo edes mennyt rouva (päätti oman elämänsä) esitteli yhtenä keväänä samettikukkiaan jotka hän oli kasvattanut siemenistä,,ja loi uskoa kyllä sinäkin osaat,hän neuvoi,ohjasi,antoi minulle paljon sellaista tietoa,jota vieläkin ilolla ja kiitollisuudella muistan.ja Rouvaa lämmöllä.
    Minulle nuo kukat purkissa merkitsevät onnistumista iloa:)Värit vaikka vaihtuvatkin vuosittain ...
    Paljon on tänäkeväänä tapahtunut??sellaisia asioita ..ja tämä korona ei yhtään ole helpottanut tilannetta...
    Toivotan Sinulle Between! oikein hyvää vointia,ja toivotan vanhempiesi asiat järjestyvän parhain päin.
    Lämpöiset halaukset tässä lopuksi lähetän!🧡

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Naapurin rouva antoi sinulle kauniita muistoja. Ihan varmasti sinäkin osaat, kuten rouva sinua opasti. Eikö ole hienoa, että värejä on niin paljon. Niitä voi ja saa luvalla vaihtaa vaikka useasti yhden kesän aikana.
      Tämä kevät ja koko vuosi on ollut monin tavoin merkillinen. Tulemme tämän muistamaan aina. Toivottavasti selviät kaikkien hankaluuksien kanssa.
      Lämmin kiitos halauksista, ne ovat aina tarpeen ja tervetulleita!
      Valoisia heinäkuun päiviä sinulle!

      Poista
  15. Kiitos Suvi! Kiva, että tykkäsit.

    VastaaPoista
  16. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  17. Tosi kauniita sävyjä! Minäkin ostin äskettäin Mustan Rudolfin, se tosin odottaa vielä istuttamista. Sen lehtien väri on niin upea, että se pisti heti silmään puutarhamyymälässä. Voitit muuten blogini arvonnassa puutarhakirjan, joten laittaisitko minulle yhteystietosi osoitteeseen puutarhahetki@gmail.com, niin laitan paketin postiin. Kaikkea hyvää viikkoosi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa mukava uutinen. Käyn laittamassa sinulle yhteystietoni.

      Musta Rudolf on hieno pikkupuu, josta ainakin itse olen ollut istuttamisesta lähtien iloinen ja ylpeä. Lehtien väriin minäkin kiinnitin ensimmäisenä huomion.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!