torstai 11. helmikuuta 2021

Kevään kaipuu -haaste 2021

 

Viherrin -blogin Eeva ja Anun puutarha -blogin Pioni laittoivat minulle Kevään kaipuu -haasteen. Haasteen on laittanut liikkeelle Puutarhahetki - suurien unelmien puutarhablogin Tiiu. Lämmin kiitos haastajille ja haasteen liikkeelle laittaneelle Tiiulle. 

Mikäs sen mukavampaa näin hankien keskellä elellessä kuin paneutua keväisiin kuviin.

Siemenistä ja kylvöistähän se puutarhahörhön kevät jo alkaa. Pian joulun jälkeen rapisevat pussukat ilmestyvät hyppysiin, jolloin saakin itseään pidätellä, ettei se kuuluisa mopo karkaa heti alkuunsa. Tammikuussa voi aloittaa ylimääräisten höyryjen päästämisen kylvämällä chilejä, paprikoita ja vaikkapa kelloköynnöksiä.

Suikeroesikko 18.2.2020

Normitalvena lumi peittää tienoon helmikuussa ja usein vielä maaliskuussakin. Viime vuosina normitalvet ovat kaikonneet ja lunta on varsinkin maan eteläisimmissä osissa vähän. Talvi 2019-2020 oli Etelä-Suomessa käytännössä lumeton. Muutamana päivänä satoi kevyt kerros lunta sulaen sitten nopeasti kokonaan pois. Pakkastakaan ei isommin ollut, mikä tietenkin helpotti kasvien talvehtimista.

2.3.2020

Lumi- ja pakkastalvina meidän pihan kevättöihin on kuulunut lumen levittäminen sulamisen edistämiseksi. Käytävien jäiseen pintaan hakkaamme uomia puroille. Mitäpä sitä ei tekisi kevään edistämiseksi.

Pystykiurunkannus Beth Evans 13.3.2020

Lumi ei ehdi kunnolla edes sulaa, kun puutarhahörhö jo kulkee pihassaan katse kohti maata. Tilusten kartoitus on tehtävä monta kertaa päivässä, sillä joku mullasta tunkeva piippo on saattanut ilmestyä näkösälle juuri silloin, kun puutarhahörhö ansaitsee elantoaan tai viettää ruokatuntia. Maailma ei suinkaan siihen kaadu, että jonkun piipon ilmestyminen jää kirjaamatta. Voi se silti horjuttaa vuosittaisten tilastojen paikkansapitävyyttä.

Peura- ja jänisverkko 20.3.2020

Kevät on kaikin puolin positiivista aikaa. Jokainen uusi päivä tarjoaa iloa ja väriä elämään. Pakko sanoa, että muutama harmikin kevääseen sisältyy. Jänikset ja peurat koikkelehtivat ahkerasti nauttimassa puutarhan tuoreista antimista. Kevätkukkien kauneuden ihailulle on siitä syystä asetettava pikkuisia esteitä ja rajoitteita. Krookuksia kuvatessa puutarhahörhön on puntaroitava, ottaako verkot ja muut vempaimet pois, vai jättääkö stailaukset tekemättä.

Sen lisäksi, että kevät aktivoi puutarhahörhön konttaamaan maan tasolla sipulikukkia bongaamassa, laittaa se myös kaikenlaisen työn ja toiminnan liikkeelle. Enää ei riitä pelkkä ruokakaupassa käyminen. Samalle reissulle on sopivaa yhdistää käynti rautakaupan tai puutarhamyymälän ulkopihalla täyttämässä takakontti multasäkeillä ja monenmoisilla tarpeellisilla välineillä. Lämmön lisääntyessä puutarhamyymälät täyttyvät houkuttelevista taimista, jotka houkuttelevat tutkimaan - ja ostamaan.

Nokkosperhoset 7.4.2020


Piippojen ja perennojen heräämistä vahdatessa pääsee seuraamaan myös hyönteisten ja lintujen keväistä pörräämistä. Mustarastaan luritus on yksi kevään hienoimpia ääniä, joka pysähdyttää kuuntelemaan. Kalenterin kulmaan ilmestyy harva se päivä uusia havaintomerkintöjä. Milloin ovat kurjet lentäneet talon yli, milloin jokin pikkulintu istahtaa syreenin oksalle. Linnut, perhoset ja kaikki pikkuötökät ovat kasvien kannalta tärkeitä ja siksi olennainen osa puutarhahörhön kiinnostuksen aihepiiriä.

Jouluruusujen takatalvi 15.4.2020


Suomalaiseen kevääseen kuuluu erottamattomasti myös takatalvet, jotka saavat mielen hetkeksi painumaan alavireeseen. Valkoiseen aamuun herääminen huhtikuussa aiheuttaa halun paeta takaisin peiton alle. Yhä lämpenevä maa ja korkealta paistava aurinko tekevät ihmeitä sulattaen lumet. Reippaat kasvit ravistelevat painavan rännän harteiltaan ja jatkavat kasvuaan ja kukkimistaan iloiten ylimääräisestä kostukkeesta juurillaan.

Tuurenpihlaja 21.4.2020

Keväällä puutarhassa ja luonnossa kulkiessa on avattava silmät selälleen ja katsottava kaikkea ihmeellistä ihan läheltä. Miten erikoisen kauniita yksityiskohtia siten voikaan havaita. Kasvien työntyminen mullasta ja silmujen vapautuminen kuoristaan tarjoaa ihmeitä kerrakseen. Vaikka kuinka tietäisi ja tunnistaisi jokaisen istuttamansa kasvin, keväällä niiden pörröinen olomuoto saa hetken miettimään "mitä kummaa tuosta nousee?"

Tulppaanit 30.4.2020

Kevät on täynnä uutta tuoreutta, tuoksujen huumaa ja äänien runsautta. Kaikki aloittavat heräämisen ja kasvun kiivaassa tahdissa. Eilisen millimetri on tämän päivän sentti tai viisi. Keväällä ei malttaisi olla poissa kotipihasta päivääkään, viikoista puhumattakaan. Kaikki on tuttua jo edellisiltä vuosilta, mutta silti ihan uutta jokaikinen kevät. Puutarhaa harrastamattoman saattaa olla vaikea ymmärtää sitä intohimoa, joka puutarhahörhön valtaa lumien sulamisen myötä. Se on vakava sairaus vailla vertaa. Tauti, jolta ei kannata suojautua.

Balkaninvuokko 2.5.


Monen kasvuvyöhykkeen maassamme toukokuu on etelässä jo lähellä kesää. Vuodesta riippuen voi olla hyvinkin lämmintä. Kukkapenkkien multa alkaa olla kasvien peitossa. Ensimmäiset sipulikukat ovat siirtyneet keräämään voimia tulevien vuosien kukintaan ja antavat tilaa tuoreimmille ja isommille kasveille. Kevätkukkien hennot värit väistyvät räiskyvämpien avatessa leiskuvia terälehtiään.

Suikeroesikko 14.5.

Uuden kasvukauden kynnyksellä oleminen on askel askeleelta etenemistä. Joka päivälle riittää jännitettävää. Itävätkö kylvöt, onko myyrät syöneet sipulit, milloin on riittävän lämmintä taimien kasvihuoneeseen siirtämiseen, miten perennat ovat selvinneet talvesta. Tulevan kesän sää on suuri kysymysmerkki. Puutarhahörhö toivoo lämmintä ja sopivasti sateita, etteivät kädet veny kastelukannuja siirrellessä. Ja aina syksyllä voi todeta, että olipa ihana kevät ja kesä, oli se millainen tahansa.

Tulipa Show Case

Puutarha on juuri nyt tulvillaan lunta. Paljon mahdollista, että lisääkin vielä saamme. Päivä on pidentynyt mukavasti, aurinkokin paistaa jo korkealta. Ensimmäiset taimet odottavat koulimistaan. Lumi sulaa ajallaan täydentäen pohjavesiä ja paljastaen maan täyttymään vihreydestä ja vehreydestä. 

Vuoden parhaat ajat ovat edessä. Että voikin kaivattu kevät olla hienoa aikaa!

Metsätulppaanit 28.5.2020
 
Haastan mukaan seuraavat blogit:
 

Haasteen saa ottaa myös ilman haastetta.

Idänunikot aroniapensaissa 30.5.2020

Haasteen on laittanut liikkeelle Puutarhahetki -blogin Tiiu ja  haasteen tarkoituksena on kerätä postaukseen itselle merkityksellisiä keväisiä kuvia. Kuvien ei ole pakko olla kukista ja puutarhasta, vaan kaikki keväiseksi mieltämäsi käy.

Haasteen säännöt:

- kerro postauksessasi, kuka haasteen aloitti (Tiiu Puutarhahetki-blogista)

- tee postaus sinulle rakkaimpien keväisten kuvien kera

- haasta kolme tai useampi blogiystäväsi mukaan

- käy kirjoittamassa postauksesi Puutarhahetki - Suurien unelmien puutarhablogin Kevään kaipuu -postauksen kommenttikenttään.

Voit osallistua haasteeseen myös Instagramissa. Merkitse kuvat silloin #keväänkaipuuhaaste ja @puutarhahetki, jotta Tiiu ne löytää.

Omena Huvitus


31 kommenttia:

 1. Tämä on mukava haastepostaus! Kevään kaipuu kuvasi ja tekstisi kiidättävät ajatukset tulevaan kevääseen ja kesään. Sitten se on sellaista puutarhahörhön kulta-aikaa 💚 Kauniita helmikuun päiviä 💚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä talvi on ollut pitkästä aikaa luminen, kylmä ja todella kaunis. Silti keväisten kuvien katseleminen saa hormonit hyrräämään mukavasti. Kulta-aikaa puutarhahörhölle, hyvin sanottu.
   Samoin sinulle aurinkoisia helmikuun hankia!

   Poista
 2. Voi miten mahdottoman mukavasti kertoilit keväästä, kiitos. Ihan parhautta onkin se, että kaikki tuo mistä kerroit on tulossa parin kuukauden sisällä. Kohta auringossa on jo lämmitystehoa ja sehän pistää räystäät tip-tip-tippailemaan ja aikaan saa linnuille monipuolisempia äännähdyksiä talvisen sirityksen sijaan, mustarastasta odotan niin kovasti!
  Aurinkoisia hetkiä viikkoosi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksy ja talvi tuntuvat kestävän ikuisuuden, mutta sitten näin auringon paistaessa helmikuisille hangille innostus kasvaa ja puutarhahörhö alkaa hypähdellä pihalla samaan tahtiin räystäiltä tipahtelevien pisaroiden kanssa.
   Ajattele, maaliskuussa voi jo kuulla mustarastaiden luritusta. Ovella ollaan, kevään ovella.
   Aurinkoisia päiviä sinullekin, roppakaupalla!

   Poista
 3. Kyllä kevät o jo vahavasti miäles, vaikka puutarha nukkuu viälä Ruususen unta paksun lumipeiton alla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruususen unessa puutarha nyt on, vaan toivotaan, ettei sentään satavuotisia sikeitä vedä. Jännä nähdä, millaisen kevään saamme. Häviääkö lumi hetkessä, vai junnaako jäät ja likaiset kasat iäisyyden.

   Poista
 4. Iik, miten ihania kevätkuvia, balkaninvuokot ja keltaiset tulppaanit! Täällä on ollut muutaman viikon blogihiljaisuus, ei postauksia eikä toiset blogien seuraamista. Tänään aamusella ennen töihin lähtöä ajattelin käydä vilkaisemassa, missä blogiystävät menevät, mitä kirjoittelevat, ja huomasinkin saaneeni parikin haastetta! En ehtinyt kommentoimaan mutta kovasti piristi päivää <3! On näissä vuosissa eroa, katselin kuviesi päivämääriä ja ei voi tänä vuonna puhua samasta luonnon aikataulusta. Hellittäisi edes pakkanen hieman. tuommoisen jänisverkon minäkin tarvitsen - tai useamman. Kun on päivisin töissä, ei voi vahtia jänöjen touhuja, eikä sen puoleen yölläkään:) Paljon on jälkiä nytkin ympäri pihaa. Ihanaa, kun herättelit minut taas mukaan! Mukavaa helmikuista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tammikuussa muutaman päivän blogihiljaisuuden jälkeen pääsi vielä hyvin kärryille. Nyt ihmiset ovat aktivoituneet ja jo päivässä tulee runsaasti uusia postauksia luettavaksi ja kommentteja vastattavaksi.
   Haasteilla ei ole koskaan niin kiire, etteikö niitä voisi tallettaa myöhemmäksikin.
   Viime talvi ja tämä talvi ovat täysin erilaiset. Viime talven kaltaista ei taida olla edes muistissa. Yleensä on sentään pakkasta, mutta viime vuonna ei sitäkään. Kerrassaan kummallinen talvi.
   Tänä vuonna taidamme palata vanhan ajan talviin, jolloin lunta riittää pitkälle kevääseen. Saapa nähdä, elämme jännittäviä aikoja siinäkin suhteessa.
   Meillä on jäniksenjälkiä pitkin pihaa ihan joka paikassa. Viikonloppuna pitäisi ehtiä tutkimaan, etteivät ole järsineet puita ja pensaita. Verkkojen yläreunat eivät korkeiden hankien vuoksi enää suojaa jäniksiltä.
   Aurinkoisia helmikuun päiviä sinulle!

   Poista
 5. Between, ihana kuva tuo unikkojen nuppukuva, kun ovat kaikki samoissa asemissa.

  Sun pitää ruokkia jäniksiä ja kauriita, kuten me tehdään hulluina. Nyt kun olemme pitkän viikonlopun poissa, naapurimme huolehtii ruoat. Ja kaikki, kaikki on verkotettava, Minähän mnetin viime vuonna ainakin 100 atsaleannuppua, mutta siinä oli outoa, että jätimme niihin verkot. Joku puutarharyhmässä veikkasi, että kotolaisemme ei olisi yhtä ahkerasti ruokkinut oravia kuin minä, sillä kattoahan verkotuksessamme ei ole. Nyt olenkin kesäkuun kotona atsaleoita vahtimassa!

  Hyvää ystävänpäivää sinulle♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unikot ovat hauskoja ja kuvauksellisia jo nuppuvaiheessakin.
   Taajama-alueella ei ole luvallista ruokkia jäniksiä ja kauriita. Metsästäjät hoitavat hirvieläinten ruokinnan luonnon helmassa, eikä minun tarvitse siihen puuttua. Sen sijaan lintuja ruokin ahkerasti, sillä ne ovat puutarhaihmisen ystäviä.

   Samoin sinulel hyvää Ystävänpäivää!

   Poista
 6. Kevättunelmista on kiva lukea. Minä maltan vielä huhtikuussa olla kotoa pois pari päivää. Toukokuussa se on tosi vaikeaa, voi jäädä näkemättä jotain tärkeää. Kesäkuussa reissut kotoa pois onnistuvat taas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tulevana kesänä koronatilanne hellittää sen verran, että voisi edes yhden tai kaksi puutarhavierailua tehdä. Ellei niin käy, nautitaan omista nurkista.

   Poista
  2. Me tehdään kesäisin joskus reissuja mökille (suvun mökki), sinne en millään halua lähteä toukokuussa, kun omalla pihalla tapahtuu ja järvi on vielä hyinen. Kesäkuussa ja heinäkuussa mökkeily jo onnistuu. Kamalasti muita reissuja ei uskalla edes ajatella.

   Poista
 7. Kauniit keväiset kuvat oot laittanut näytille. Meilläkin vielä puutarha uinuu lumen alla ja hyytävät pakkaset on, toivottavasti alakaa jo vähitellen lauhtuu. Ensimmäiset kylyvöt oon miekin jo tehny tänä keväänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella hyytävät pakkast. Tänään aamukahdeksalta oli -22.8. Ensi viikolla näyttäisi jo vähän lauhtuvan. Aurinko on jo korkealla, joten pian alkavat räystäät sanoa tip-tip-tip.

   Poista
 8. Kevätkaipuu se vaan pahenee päivä päivältä, mutta onneksi se kevät on kuitenkin jo melkein nurkan takana:) Eiköhän ensi kuussa jo näy jossain ainakin vähän vihreää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lunta on nyt tosi paljon, mutta enimmäkseen se on keveää pakkaslunta. Jännittävää nähdä, miten lumi lähtee sulamaan. Onpa taas mielenkiintoiset ajat edessä.

   Poista
 9. Ihanan raikkaita kuvia, sieltä se kiurunkannus puskee ja tulppaanit aukeavat! Kiva kun osallistuit, on mukava näitä kevätmietteitä lukea, kun ikkunoista ei näy kuin valkoista ja harmahtavaa (puut kuurassa).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eeva haasteesta, tähän oli kiva vastata. Ikkunasta ei todellakaan näy nyt valkoisen lisäksi juuri muita väriä. Illansuussa sinertävää, joten kevään tullen pakahdumme taas värien runsaudesta.

   Poista
 10. Olipa hyvin tiivistetty kaikki puutarhahörhön kevääseen kuuluvat yksityiskohdat ja kauniita kukkiakin vielä lisäksi. Nuo puutarhan kevätsomistuksetkin, kuten multasäkit, olit ikuistanut kuviin. Niitä ei hirveästi blogikuvissa vilahtele, vaikka niitä joka puutarhassa onkin.
  Vielä on matkaa kevääseen, mutta sieltä se väistämättä hiippailee lähemmäksi ja viimein aloittaa sellaisen loppukirin, ettei meinaa itse pysyä vauhdissa mukana. Nyt on hyvää aikaa valmistautua kunnon loppurutistukseen ja verrytellä konttauslihakset piippojen etsimiskuntoon.
  Mukavaa alkavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enemmän voisi kuvata kaikenlaisia oheistavaroita ja -asioita. Niistä saa kivoja kuvituskuvia, joskus ihan tarpeellisiakin.
   Lumitöissä tuli treenattua jalkalihaksia, mutta pariin viikkoon ei nyt sitäkään ole tullut tehtyä. Ehkä täytyy mennä hankeen kontaamaan - harjoituksen vuoksi.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 11. Kevät on vielä paksun lumipeitteen alla ja hyvä niin, luonto saa sille kuuluvan talvisen levon.
  Kevään kaipuun sanoin ja kuvin esitit juuri niin kuin se meillä itse kullakin on. Tietysti meillä jokaisella on omat suosikit ja kevät tuo tullessaan erilaisia tuntemuksia, mutta kevät koskettaa meitä kaikkia syvästi ja tunteella. Minulle käenrieska tuo kevään ja sitä onneksi myös täällä rivarin pihalla muutama pläntti kasvaa. Kevät on myös erilaisten tuoksujen aikaa, kesäkodin kevääseen kuului voimakkaasti muokatun ja kylvetyn mustan pellon huokuva uuden kasvun tuoksu jota ei voi sanoin selittää.
  Kevään kaipuu ja keväästä nauttien on meille ”hörhöille” tärkeä tunnetila ja sen edessä voi ihan huoleti käydä polvilleen tai kontata etsien pieniä uteliaita piippoja. 👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käenrieska onkin hennon kaunis kevätkukka. Elän toivossa, että omani valtaisi entistä enemmän tilaa. Tuoksut kuuluvat myös ehdottomasti kevääseen. Menetin hajuaistin lyödessäni pääni, eikä se ole palannut. Harmillista, mutta pienempi paha kuitenkin.

   Poista
 12. Niin osuvia havaintoja ja kirjauksia keväästä ja siitä, miten se meihin puutarhaihmisiin vaikuttaa :). Myös kuvat olivat havainnollisia ja kauniita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevään myötä me puutarhaihmiset heräämme ja aktivoidumme. Tänä vuonna herääminen taitaa olla vielä hienompaa, kun olemme saaneet viettää ihan kunnon talvea.

   Poista
 13. Kiitos haasteesta, kevään kaipuu on kova.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että otat haasteen vastaan. Jospa kuvien katseleminen ja valitseminen hiukan helpottaisi kaipuuta.

   Poista
 14. Vastaukset
  1. Kiitos Saraheinä! Kevätkuvien katseleminen on melkein kuin askel kohti kevättä.

   Poista
 15. Kyllä se kevät on jo mielessä. Tänään aurinko paistoi ja jääpuikkojen päistä solisti vesi voimalla. Varsin herättelevää.

  Ihania kevätkuvasi.

  VastaaPoista
 16. Kyllä se niin on että enimmäkseen sitä kulkee pää ja katse alaspäin kun kevät koittaa. Ihanat kuvat ja metsätulppaanit on kauniita.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!