perjantai 15. huhtikuuta 2022

Koska kukkii? -haaste

Paju kukkii
 
Sain Koska kukkii? -haasteen sekä Tutkimusmetsän puutarha -blogista että Vaaleanvihreää -blogista. Haasteen on laittanut alulle Hiidenkiven puutarhassa -blogin Minna.  

Kiitos haastajille ja Hiidenkiven puutarhassa -blogin Minnalle mielenkiintoisesta ideasta!

Joka kevät piippojen ilmestymistä tulee vahdittua intensiivisesti. Tänä vuonna varmasti tavallista enemmän lumisen talven ja hitaasti etenevän kevään vuoksi. Moni sipulikasvi oli vuosi sitten tähän aikaan täydessä kukassa, nyt muutamaa poikkeusta lukuunottamatta umpihangessa. 

Olen surkea ennustaja. Nyt on arvaus kaivettava syvältä aivopoimujen sokkeloista. Kukaan ei minua tai sinua kivitä, vaikka arvaus menisi pieleen. Parhaimmillaan kasvit yltyvät kukkimaan ennustettua aiemmin.

Crocus Fuscotinctus alapihan kriikunan alla 13.4.2022
 
Heti ensikättelyssä karsin haasteen ulkopuolelle lumikellot, jotka ovat jo kukassa omenapuun alla. On niitä muuallakin puutarhassani, mutta jätetään suosiolla laji pois. Samoin crocus Fuscotinctus jääköön kisan ulkopuolelle, koska se on kriikunan alla jo pitkällä ja pikkupuutarhassa yksi jo availee nuppuaankin. 

Crocus Fuscotinctus 13.4.2022 Pikkupuutarhan Kriikunapenkissä
 
Jouluruusuissa saattaa olla jo syksyllä ilmestyneitä nuppuja, joten heitäkään ei nyt kelpuuta kisaan. Ei, vaikka niistäkin useimmat ovat joko lumen peittämiä tai talven ankarasti kurittamia.

Jouluruusu 21.4.2021.

Kevään ja kesän 2021 jouluruusujen kukinta oli runsasta, pitkäikäistä ja niin kaunista. Saapa nähdä, millaista on tämän vuoden kukinta. En aseta heille liian suuria paineita. Iloitsen siitäkin, että ovat hengissä.

Alapihan Ovaalipenkin talven kurittama jouluruusu on hengissä, hurraa! (Kuva 13.4.2022).


Kuka sitten pääsee arvauskisaan? Viime kevään kukkakuvia olisi kovin mukava laittaa vaikka tämä postaus pullolleen. Pidetään maltti mielessä eli tässä ehdokkaat:

Primula juliaea 'Wanda' - Suikeroesikko 6.5.2022
Eranthis cilicica - Talventähti 1.5.2022
Fritillaria imp. Rubra' - Keisarinpikarililja 20.5.2022
Iris retigulata "Katharine Hodgkin" 28.4.2022

Primula juliaea 'Wanda' - Suikeroesikko 28.4.2021
 
Suikeroesikko on nopea käänteisään. Sään lämmetessä sen lehtisykeröt ilmestyvät huomaamatta mullan pintaan ja nuput seuraavat pian perässä.

...ja samainen Wanda 10.5.2021


Olipas hyödyllistä kaivaa tämäkin kuva esille, sillä nyt huomaan, että tästä voisi siirtää alkuja muihinkin paikkoihin. Kunpa muistaisin asian sen ollessa ajankohtainen.

Suikeroesikko asustaa leikkimökistä oikealle, toistaiseksi jäisen lumen alla (kuva 13.4.22).

Muutaman päivän aurinkoiset plussakelit ovat pehmentäneet lunta ja jäätä. Vielä on paikkoja, joissa rautalapion iskulla ei ole mitään vaikutusta. Pala palalta jään osuus vähenee. Torstain koko päivän kestänyt sade edistää jään sulamista merkittävästi.

Eranthis cilicia - Talventähti syysomenapuun alla 31.3.2021.


Vuosi sitten talventähti laittoi parastaan. Se kukki runsaana ja kauniina ja pitkään. Olen systemaattisesti joka syksy lisännyt pikkusipuleiden istuttamista. Ne jaksavat ponnistaa ensimmäisten joukossa itsensä mullan pinnalle. Ne myös runsastuvat itsestäänkin mukavasti.

Talventähtien yksi paikka on lumikärhön takana pilkottavan omenapuun alla (kuva 13.4.22)

Parhaiten talventähti on viihtynyt kahdessa paikassa. Yläpihalla, sisäänkäynnin vastapäisessä Bermudassa pikkuaurinkoja on jo kivasti. Alapihalla, syysomenan alla on toinen keskittymä, jossa talventähti tykkää asua.

Jaha, tämäkin kuva herättää toimenpideajatuksia. Viime vuonna leikkasin jonkin verran lumikärhöä. Se vihertyy myös vanhoista versoista. Leikkasin kuitenkin sen verran maltillisesti, että alle jäi turhan paljon kuivuneita oksia. Moni kommentoi leikanneensa lumikärhöä alppikärhöjen tapaan eli aika matalalta. Aion nyt toimia samoin nuorentaakseni kasvustoa. Lumikärhön kasvuvoima on runsasta ja nopeaa. Äkkiä se kiipeää yläilmoihin.

Järkevintä on käydä suorittamassa lumikärhön leikkaus nyt, kun sen alla on vielä lunta. Eipä tarvitse jatkuvasti varoa, mihin astuu. Laitan lankun ylittämään sulan kohdan, jotta mahdolliset piipot eivät kärsi.

Keisarinpikarililja nupulla 1.5.2021


En löytänyt muistiinpanoistani tietoa, lannoitinko, milloin ja miten keisarinpikarililjojani? Lannoittamisen pitäisi parantaa kukkimista. Aikoinaan istutin  keltaisia keisarinpikarililjoja. Ilo niistä jäi yhteen ainokaiseen kevääseen. Nousevat yhä uskollisesti joka kevät, vaan eivät kuki. Paitsi yllättäen viime keväänä. Annoin niille edellisenä syksynä hevonkakkaa. Siinäkö kukinnan salaisuus?

Keisarinpikarililjan nuput valmiina levähtämään auki 14.5.2021

Punainen Rubra on kukkinut istuttamisvuodesta 2017 lähtien joka vuosi. Todennäköisesti istutuspaikallakin on merkitystä, mutta olen heitä myös lahjonut hevonkakalla.

Keisarinpikarililjat lepäävät parhaillaan jääkannen alla tuijista vähän käytälle päin (kuva 13.4.22)


Kävin kuva-arkistojani läpi useammalta edelliseltä keväältä. Lähivuosista kevät 2018 vastaa hitaudessaan ehkä eniten tätä meneillään olevaa. Ei kuitenkaan näin jäistä ja lumista ollut silloinkaan. Muutama vuosi taaksepäin eli keväinä 2012 ja 2013 pihallamme on ollut huomattavasti lumisempaa tässä vaiheessa. 

Vuodet eivät ole täysin vertailukelpoisia, sillä ennen vuotta 2018 tonttiamme reunusti kahdelta sivulta sankka metsikkö. Se varjosti  ja viilensi pihaa voimakkaasti. Nyt päivä paistaa täydeltä taivaalta aamuvarhaisesta iltamyöhäiseen. Toki tuuleekin enemmän, mutta tuulella on myös haihduttava ja kuivattava vaikutus.

Katharine Hodgkinit alapihan Kurgaanissa 12.4.2021.

Muitakin kevätkurjenmiekkoja puutarhastani löytyy. Osa niistä nousi viime keväänä Katharinea aiemmin. Valitsin seurannan kohteeksi Katharinen, koska se on pitkäaikaisin kevätkurjenmiekkani ja sen asuinpaikka, Kurgaani muita korkeampana penkkinä on säästynyt massiiviselta jääkannelta.

Kurgaani on oikealla näkyvä pyöreä kohopenkki, josta vasta laki on paljastunut (kuva 13.4.22).


Haasteen myötä on jälleen yksi mielenkiintoinen seurattava lisää. Tein taulukon, johon kirjaan valitsemistani kasveista päivämääriä, jolloin ne osoittavat heräämisen merkkejä.

Haaste aiheuttaa lisäksi tarvetta tarkentaa tallennettavien kuvien nimeämistä. Helpottaa etsimistä, mitä tarkemmin olen kuvia tallentanut. Myös kansioita voisi luoda yksilöllisemmin. Jo jonkun aikaa olen merkinnyt ainakin joihinkin kukkakuviin päivämäärän ja nimen lisäksi sijaintipaikan. Samaa kasviahan on usein monessa paikassa, joissa olosuhteet eivät kuitenkaan ole samanlaiset. 

Leskenlehtiä kirjastoreissulla 13.4.2022

Haastan seuraavat blogit:

Kottikärryn kääntöpiiri
Kukkia & Haaveita

Raparperi on aina kevätvirkku, kuva 13.4.2022.
 

Haasteen säännöt ovat seuraavat: 

Valitsemissasi kasveissa ei saa näkyä nuppuja veikkaushetkellä. Poikkeukseksi laskettakoon puuvartiset, joissa saa olla kukkasilmuiksi tunnistettavia osia. Valitsemasi kasvien kohdalla olisi hyvä olla vielä lunta/jäätä tai edes sen verran routaa, ettei kasvi olisi lähtenyt kasvuun. On nimittäin aivan eri asia veikata kukinnan alkua lähipäiville kuin viikkojen päähän ja tässä haasteessa nimenomaan tarkoitus on luoda pitkäkestoista jännitystä. 

Kukinnan alkua saa vauhdittaa esim. lapioimalla lunta pois kukkapenkin päältä (sitähän me kaikki teemme jossain vaiheessa kevättä), mutta harsoviritelmät ynnä muut, joita et normaalisti tekisi, lasketaan dopingiksi. 

Kerro, keneltä sait haasteen ja haasta vuorostasi mukaan muutama kaveri. Olisi myös kiva, jos kävisit laittamassa Hiidenkiven puutarhassa -blogiin haasteen aloituspostaukseen kommentin osallistumisestasi. Raportoi myöhemmin keväällä, kuinka hyvin kukkakevään ennustaminen sinulta onnistui.

Innokasta piipposeurantaa meille kaikille!

 

23 kommenttia:

 1. Oi, siellähän krookus kukkii ihan kohta! <3 Valitsit haasteeseen kivat kasvit. 'Katharine Hodgkin' on ihanan värinen. Niitä minulla ei vielä ole, joten taidan lisätä ne syksyn ostoslistalle. Jännittäviä hetkiä kevään etenemistä seuratessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli vaikea valita haasteeseen kukkia, kun niitä on yleensä keväällä samanaikaisesti vaikka mitä.
   Katharine Hodgkin on ihastuttava. Laita ihmeessä ostoslistalle, et pety.
   Jännittävää nähdä, miten kevät nyt pääsiäisen aikaan etenee. Lupaavalta näyttää.

   Poista
 2. Kauniit kukkakuvat ja toiveikkaasti heräileviä piippoja! Ja tuo jouluruusu on edelleen kerrassaan ihana.
  Esikot ovat jänniä. Jos ovat keksineet tehdä nuppuja jo syksyllä hangen alle odottamaan, niin voivat olla ajatustakin nopeampia virittymään kukkaan keväällä. Nopeita ovat kyllä muutenkin, kuten muutkin aikaiset kevätkukat.
  Toivottavasti veikkauksesi osuvat kohdilleen tai jos eivät, niin mieluummin niin päin, että valitsemasi kasvit ovat kukassa päiväkausia veikkauksiasi aiemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuonna jouluruusut laittoivat parastaan. Toivon sydämestäni, että kaikki ovat pärjänneet hangen alla.
   Suikeroesikosta ei yleensä lumen sulattua näy vilaustakaan. Sitten se ykskaks ilmaantuu mullan pinnalle ja pian siinä on myös nuppuja.
   Kukinta-ajan arvaaminen oli todella vaikeaa. Koitin tutkia lukuisten edellisten vuosien aikoja, mutta hajontaa oli runsaasti. Eikä esimerkiksi keisarinpikarililjoista löytynyt joka keväältä kuvia ollenkaan. Eipä tietenkään, kun eivät vuosiin kukkineet.
   Parhaillaan aurinko paistaa upeasti ja lämpöäkin on lähes +10. Olen ruokatauolla ja meinaan lähteä takaisin pihalle hetken kuluttua. Elämme jännittäviä aikoja, eikö vain!

   Poista
 3. Mielenkiintoinen haaste! Kukat ovat oikeastaan todella nopeita, kun jää ja lumi niiden päältä lähtevät ja aurinko antaa parastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän haasteen suhteen menin totaalisesti käsikopelolla eli todennäköisesti päin mäntyä. Vaan ei haittaa. Jännittävää seurattavaa joka tapauksessa.
   Kasveilla on kummasti voimaa. Heti lumen ja jään väistyessä ne ponnahtavat ilmoille.

   Poista
 4. Veikkaus o haasteellista. Ny voi olla lumien lähärettyä kukinnat meilläki nopiaa toimintaa, ku tuntuu ettei routaa oo palio mitää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totisesti on hankalaa sanoa, mikä kukkii milloinkin. Riippuu niin paljon säistä ja sulamistilanteesta. Meillä on edelleen routaa n. 20 cm, mutta nämä lämpimät ilmat varmasti tekevät taikojaan.

   Poista
 5. Hauskaa nähdä sitten, kuinka kullakin on mennyt arvaukset oikeaan tai pieleen! Täytyy yrittää itsekin muistaa seurata niitä veikkaamiaan lajeja.
  Aivan ihanan kaunis on tuo jouluruususi, mukavaa, että se on elossa. Tuntuu niin epäreilulta tuo teidän lumi- ja jäämäärä. Talventähtienkin pitäisi jo olla kukassa ilostuttamassa varhaiskevättä, paitsi että varhaiskevät eli maaliskuu meni jo! Ihan hurjaa ja kurjaa. Onneksi lumikellot kukkivat, ja tuo Fuscotinctus on ihana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En keksinyt minkäänlaista loogista systeemiä kukinta-aikojen arvaamiseksi. Edellisvuosien kuvia selaamalla hajontaa on runsaasti, mutta niinpä nämä keväätkin vaihtelevat. Viime vuosina lumi on sulanut suhteellisen nopeasti ja sitä myöten myös piipot ovat ilmaantuneet näkyville. Näin myöhäistä kevättä ei ole ollut aikoihin.
   Minusta nyt ollaan kuukausi jäljessä. Tavallisesti tällaisia näkymiä on maaliskuun alussa tai korkeintaan puolivälissä. Saattaapa olla, että kohta kaikki räjähtävät kukintaan samaan aikaan. Pitää olla valmiina ja vikkelänä, että ehtii kaikki taltioida - tai ainakin nähdä.

   Poista
 6. On sielläkin vielä paljon lunta vaikka sulakohtiakin on. Minusta tämä on ihan omaa luokkaansa oleva kevät, ei ikinä ennen ole ollut näin paljon lunta tässä vaiheessa vuotta. Voi olla, että kun puutarhassa kevät herää, se herää vauhdilla ja kirii takaisin lumen alla menetetyn ajan. Hauska arvailla miten käy, itse olin ehkä liiankin varovainen arvauksissani mikä kukkii ja milloin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin lumi on viimeisen viikon aikana sulanut, mutta kyllä sitä edelleenkin riittää. Alapihan portaille kolattu "helikopterikenttä" on varmasti paikallaan vielä vapun jälkeenkin. Ehkä pidempäänkin, vaikka aion kyllä käydä kasoja hajottamassa, kunhan sulapaikat lisääntyvät.
   Voi hyvinkin käydä niin, että kaikki räjähtävät kukintaan kertaheitolla levättyään riittävästi hangen alla. Kukinta-ajan arvioiminen osoittautui tosi vaikeaksi. Veikkaanpa, että omani meni päin honkia totaalisesti.

   Poista
 7. Lämmin kiitos haasteesta, otan sen mielelläni vastaan, vaikka tehtävä ei ole helppo. Oli niin virkistävää katsoa puutarhasi erilaisia kevään kukkijoita. Kuten olen jo monta kertaa todennut, minun pitää ihan urakalla hankkia itselleni paljon, paljon, paljon erilaisia kevään sipulikukkia ja perennoja. Jotenkin ne puuttuivat minulta pitkään (muutamaa lajia lukuunottamatta) ja on hidasta (ja kallista) kerätä niitä - onneksi pienet sipulikukat lisääntyvät viihtyessään.
  Molemmat jouluruusukuvasi ihan sykähdyttivät, minulla on ihan hirveä tarve saada jouluruusuja lisää. Monissa puutarhalehdissä oli tänä vuonna ihania kuvia puutarhoista, missä oli iso alue jouluruusuja, sipulikukkia ja kevään perennoja suloisesti sekaisin, ah - ihana näky.

  VastaaPoista
 8. Paljon näyttää teilläkin vielä lunta olevan.
  Onnea veikkaukseen ja hyvää pääsiäistä sinulle. 🐔🐤🐣🐥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä riittää lunta ja jäätä, mutta näillä paisteilla se hupenee ihan silmissä.
   Mukavaa pääsiäistä sinulle!

   Poista
 9. Kiva, että otat haasteen vastaan. Ajattelin, että puutarhassasi on alueita, joissa kevätkasvien kehitys tapahtuu eri aikaan. Koin tämän haasteen aika vaikeana, mutta myös mielenkiintoisena. Omat ennusteeni menevät varmaan päin seiniä, vaan ei haittaa.
  Näin keväällä meistä jokainen taitaa miettiä, että varsinkin sipulikukkia on liian vähän. Sinulla on suuri puutarha, jonka kukittaminen ei hetkessä tapahdu. Itse päätän joka vuosi lisätä pikkusipuleita, koska niillä saa nopeammin ja helpommin runsautta. Kestävämpää runsautta verrattuna esimerkiksi erikoisiin tulppaaneihin, jotka tuppaavat hiipumaan.
  Tuskailin vuosikausia jouluruusujen kanssa, kun en saanut niitä menestymään. Pari edellistä vuotta on siinä mielessä ollut jouluruusujen juhlaa. Nyt on pikkuisen pelko takamuksessa, kuinka ne ovat selvinneet talvesta. Jos hukka käy, uudella innolla taas eteenpäin eli jouluruusuostoksille.
  Kotipuutarhalehden aiemmassa numerossa (olikohan helmi- vai maaliskuu?) oli kerrassaan upeita jouluruusuja, jollaisia en ole aiemmin edes nähnyt. Tutustuitko niihin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tutustuin, minulle tulee Kotipuutarhalehti. Myös Koti & keittiön Puutarha & Piha -lehdessä oli ihana artikkeli kuvineen kukkivista kevätpihoista. Odotan todella jännittyneenä, selvisikö viime vuonna istuttamani punainen jouluruusu talvesta (nyt se on vielä piilossa lumen alla). Jos se on pärjännyt, saan ehdottomasti ’bensaa liekkeihin’.

   Poista
 10. I will say, Spring has come to your garden and the flowers all look great!

  VastaaPoista
 11. Kiitos haasteesta! Kun vuodet ovat niin erilaisia, on tässä mielenkiintoa seurailla sekä omia että muiden arvauksia, kuinka hyvin osutaan kohdilleen:) Kuvasi jouluruususta ja sinililjoista on niin kaunis, sopivat loistavasti samaan penkkiin! Minun lumikärhöni on vielä verraten pieni, mutta täytyy pitää mielessä, että leikkaamista on syytä harrastaa ajoissa ja reilusti, ettei karkaa kasvamaan liiallisesti! Hyvää pääsiäisen jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, vuodet ovat erilaisia. Tämä vuosi kyllä vähän liiankin erilainen.
   Jouluruusut olen tarkoituksella istuttanut tuohon penkkiin. Scillat taasen tulleet ihan itsestään. Niitä on pitkin puutarhaa, jopa käytävillä. Kulkeutuvat mullan ja haravoinnin yhteydessä.
   Eipä kai lumikärhön leikkaaminen ole mikään välttämättömyys. Omani on kasvanut jättikokoiseksi ja vähitellen siihen on tullut myös risuuntuneisuutta. Ehkä olisin voinut leikata vieläkin voimakkaammin, mutta en vain raaskinut.
   Samoin sinulle, mukavia pääsiäispyhiä!

   Poista
 12. Hyviä arvauksia 😊 ja ihanat kukat valitsit! Nyt sitten vaan jännätään ja odotellaan 😄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvaukset saattoivat mennä täysin pieleen, suuntaan tai toiseen. Oli tosi vaikea arvioida kukinta-aikaa. Niin tai näin, jännittävää seurattavaa riittää pitkäksi aikaa eteenpäin.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!