maanantai 30. tammikuuta 2023

Doris, Doris, sä veit mun sydämmen

 
Edellisessä postauksessa sanoin kutovani seuraavaksi miesten sukkia. Yhden 43-kokoisen sukan ehdinkin jo tehdä, mutta sitten Fazer x Novita sukkalehti II:n houkutus yltyi vastustamattomaksi. Laitoin harmaan miestensukan koriin odottamaan kaveria itselleen ja siirryin Doriksen pariin.

Sukkalehden kuva Doris II:sta
 

Moni varmaan tunnistaa tryfffelitäytteisen, nonparelleilla koristellun Doris-keksin. Lehdessä on kaksi erilaista Doris-mallia. Valitsin Sonja Leskisen ja Elisa Haverisen suunnitteleman mallin, jossa luonnonvalkoisella pohjalla vuorottelevat ruskeat ja vaaleanpunaiset pilkut. Varren alussa on ruskea nirkkoreunus. Kolmen langan vuorottelu koko matkan vie sukasta normaalia joustavuutta, joten ohjeen 56 silmukkaa ei ole lainkaan liikaa.


Minusta tämä malli sopii hyvin esikuvalleen, Doris-keksille. Itselläni tosin nimestä muodostui korvamato. J.Karjalaisen Doris vuodelta 1985 on soinut päässä useamman päivän. Varmaan uudet sukat jalkaani vetäessäni sointi vain voimistuu.

"Doris, DorisSä veit mun sydämmenDoris, DorisTuo se pois, takasin sydäntäni vielä tarvitsen
Mä Doriksen tanssiin hain, ihan leikilläni vainKoska Doris oli hyvän näköinenMinun piti viedä, mutta Doris veikin minutJa hetken aikaa olin onnellinen..."


14.1. kylvetyt siemenet ovat itäneet aika hyvin. Miten sitä onkaan joka vuosi niin kärsimätön kylvöjen kanssa? Ensimmäisen viikon jälkeen olin jo vakuuttunut, että kohta on laitettava uudet siemenet multaan, kun kylvetyistä ei kuulu eikä näy mitään. Sitten alkoikin tapahtua. Kelloköynnöksen siemenet laitoin multaan liottamatta. Muutama on vielä nousematta, mutta mullan kupruilusta päätellen lisää taimia on tulossa. Keijunmekossakin on kaksi pikkuista tainta esillä. Paprikat ja chilit ovat hyvällä mallilla nekin. Taimilaatikot ovat nyt takkahuoneessa pienellä pöydällä. Ne saavat ikkunasta luonnonvaloa ja keinovaloa laatikoiden päälle viritetystä kasvilampusta.

Puron jäämuodostelmia

Sää on vaihdellut nollan molemmin puolin. Enää ei pysy perässä, milloin taivaalta sataa vettä, milloin lunta. Paras vain katsoa aamulla ikkunasta, millaisen takin ja jalkineet on syytä ylleen laittaa. 

Lähin järvi 28.1.

Järvien vedenpinta on korkealla. Rannassa oli paikoin aivan sulaa. Ihmettelin nähdessäni kuvasta oikealla kahden alakouluikäisen lapsen luistelevan jäällä. Missään ei näkynyt ainuttakaan aikuista. Ehkä jään paksuus on mitattu ennen luistelulupaa, mutta aika huteralta tuo näyttää. 

 
Hiidenkiven puutarhassa -blogin Minnan vinkistä kävin pilkkomassa rajamännystä pudonneita oksia pintaan nousseiden krookusten suojaksi. Tarkoitus on kantaa oksia vielä lisääkin ja useampaan paikkaan, kun tuosta lumipeitteestä ei paljon suojaa jäniksiä vastaan ole.


Impectalta tilatut siemenet saapuivat suoraan postilaatikkoon. Eihän noita pussukoita niin kovin montaa ole, mutta suunnitelmissa onkin kylvää ensisijassa vanhojen siemenpussukoiden sisältö. Naapuri kertoi, että isompaan markettiin on jo pystytetty siemenhyllyköt. Sinne palaa mieli, mutta ennen ostoksille lähtöä on mietittävä vielä kerran jos toisenkin kylvö- ja istutussuunntelmat. 

Paikallinen kauppias jakoi ostosten päälle kukkakimpun.


Kaksi yötä ja ollaan helmikuussa. Ei hullumpaa. Puutarhaihmisen joulu eli kevät lähestyy.


31 kommenttia:

  1. Oih - puikoilta putoilee näitä "Syötävän hyviä sukkia"
    ja kevättä/kesää kohden on itämässä ties mitä...
    Ihanaa energisyyttä näissä säiden myllerryksissä... minä jotenkin odotan helmikuulta vielä kunnon talvea... onhan hiihtolomat vasta edessä... saas nähdä! Heleää helmikuuta joka tapauksessa omissa lempipuuhissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Herkullisia" sukkia on kiva tehdä.
      Tässä vaiheessa vuotta energiataso alkaa nousta vauhdilla, säistä riippumatta. Helmikuussa tulee usein vielä ihan kunnolla lunta. Saapa nähdä, kuinka täällä etelärannikolla vietetään hiihtoloma. Näillä vesisademäärillä uidaan lammikoissa käsipohjaa.

      Poista
  2. Herkulliset Dorikset!
    Minä olin aivan varma, että keijunmekoista tuli totaalinen huti, mutta kas kummaa, eilen oli noussut pinnalle kaksi taimea. Ehkä vielä joku tulee kaveriksi. Aikaa kylvöstä oli yli kaksi viikkoa :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sieltä saattaa vielä uusiakin keijunmekkokavereita nousta. Itse ainakin elän toivossa.

      Poista
  3. Onpas ihastuttavat sukat 🤩 hyvinkin keksien näköiset 🤭 Ja kivasti lähtenyt kasvamaan kylvöt 😊 ihania pieniä vihreitä alkuja 🤭

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marjukka! Sukat ovat todellakin kuin keksikaimansa.

      Poista
  4. Ihanat Dorikset minulla alkoi myös heti soimaan tämä kapppale päässä ja huvitti kun sinullakin . Nämä Dorikset minäkin haluaisin tehdä .
    Minäkin käytän männyn oksia mielelläni peitteenä jos on ne kestää paremmin varisemattta kuin kuusi . Tänään on taas sellainen ilma että ihan harmillista .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Doris on soinut sukkien aloituksesta lähtien tiukasti molemmissa korvissa. Doris-sukista tuli kivat. Suosittelen niiden tekemistä.
      Aamulla tuli vettä taivaalta kirjaimellisesti kuin saavista kaataen. Nyt on sentään aurinkokin välillä pilkahdellut.

      Poista
  5. Ihmeen keväisissä merkeissä on tammikuu mennyt, kun on ollut runsaasti plussa-asteisia päiviä ja vihreää nurmikkoa näkyvissä. Päivän pituuskin jo tuntuu selvästi edistyneen, eikä vain mielikuvituksessa enää.
    Onpa todella ihanat sukat! Korvamato tuosta tuli tännekin, mutta ihan mukava biisi se on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varsin leuto talvi tästä on tähän saakka kehittynyt. Helmikuussa voi tietenkin tulla taivaalta lunta runsaastikin, mutta toivon mukaan niin ei käy. Ei enää kovia pakkasia eikä valtavia lumikinoksia. Kun mieli on vaihtunut kevätasentoon, ei sitä väkisin saa taaksepäinkään siirrettyä.
      Doris on kiva biisi, kuten monet muutkin J.Karjalaisen kipaleet.

      Poista
  6. Sinulla jo siemeniä pukkaa mullan pintaan. Minä en ole vielä kylvöjä aloittanut. Hyvä, jos vielä ensi kuussakaan aloitan.
    Kivat Doris- sukat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän tässä vielä mikään kiire kylvöjen kanssa ole. Paprikat, chilit ja kelloköynnökset vasta laitoin. Muita sitten myöhemmin.
      Ostin paketin Doris-keksejäkin sukkien kaveriksi.

      Poista
  7. Ihanan maukkaat sukat :) Olipas mukava kauppias, tuollaisia tempauksia saisi olla useamminkin. Värinokkoset näyttävät upeilta, samoin muutkin kukat. Helmikuu on tosiaan jo nurkan takana, siispä sitä kohti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sukista tuli oikein kivat. Kylän kaupan laajennus ja remontti valmistui. Kauppias halusi kiittää asiakkaita kärsivällisyydestä.
      Ihastuin viime kesänä värinokkosiin. Otin niistä pistokkaita, mutta viimeinen heitti henkensä viikonloppuna. Uusin siemenin siis kohti uutta kesää.

      Poista
  8. Oi, miten suloiset sukat! Nuo Doris-keksitkin ovat niin hyviä.
    Ja ihanan lupaavaa nähdä uusia taimen alkuja. Tästä se uusi kasvukausi lähtee. Ensin sisällä, sitten ulkona.
    Mukavaa kuun vaihdetta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riina!
      Näistä pikkuisista taimista se taas lähtee. Ihmeen nopeasti talvi on mennyt, vaikka onhan sitä vielä vähän jäljellä.
      Sinulle myös mukavaa alkavaa helmikuuta!

      Poista
  9. Onkyllä suorastaan syötävän herkulliset sukat.
    Hauskoja nuo värinokkoset. Anoppi niitä kasvatteli ja olipa lehdissä upeita värejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tasapaino säilyy, kun on Dorista jaloissa ja Dorista suussa.
      Tykästyin viime kesänä värinokkosiin. Niissä löytyy vaihtoehtoja, mutta ihan kaikkia siemeniä en sentään raaskinut ostaa.

      Poista
  10. Upeat Dorikset! Minä en ole saanut aikaan ainuttakaan sukkaparia koko talvena, mutta paljon muuta kyllä. Eikä yhtään siementä ole kylvetty, mutta tarkoitus on täältä Välimeren rannalta lähtiessä ottaa mukaan oliivipuun ja ehkä sitruunapuunkin taimi. Ja muitakin kasveja sikäli kun autoon mahtuu.
    Hyvää helmikuun alkua sinne vesikeleihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siellä Välimeren tuntumassa taitaa tekemistä riittää, vaikka puikot eivät kilisisikään. Tuleva muuttokuormanne kuulostaa houkuttelevalta; oliivipuu ja sitruunapuun taimi.
      Vesikelit muuttuivat täällä taas hetkeksi pikkupakkasiksi. Sinulle aurinkoisia päiviä helmikuullekin!

      Poista
  11. "Doris oli toisenlainen, Doris oli reissunainen...". Nyt sait minullekin korvamadon ;D Eihän meikäläinen uskalla ostaa koko lehteä, kun lähtee kierroksille jo kuvien katselusta :) Tuo on kiva malli. Nilkkasukkia tulee käytettyäkin enemmän, kuin polvipituisia, vaikka niitä olisi kuinka kiva tehdä.
    Todellakin, kohta on kevät! Vaikka minulla ei tuo puutarhapeukalo niinkään kutkuta, odotan muuten vaan kevättä ja uutta vihreyttä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä sinnikäs korvamato. Jo toisetkin sukat valmistuneet Doristen jälkeen ja silti J.Karjalainen laulaa korvissa. Eräässä käsityöryhmässä sanoivat, ettei sitä Fazer x Novita I:lehteä enää saa muualta, kuin Novitalta tilaamalla. Käy siis vikkelästi II-lehti ostamassa, jos olet aikeissa.
      Nilkkapituisille on runsaasti käyttöä. Polvisukkia taasen käytän varsin harvoin.
      Vihreys, lämpö ja värit ovat odottamisen arvoisia ilman kylvöintoakin.

      Poista
    2. Yksi tuttava kysyi äskettäin, onko minulla sukkia valmiina ja olihan niitä (se laatikollinen ;D ). Hän valitsi matkaansa kahdet pitkät polvisukat, joten nyt pääsen taas hyvällä mielellä tekemään lisää polvareitakin, vaikka ei niillä sillä hetkellä käyttöä olisikaan ;) Niitä on kiva tehdä, vaikka ei käyttäisikään.

      Poista
    3. No nyt sinulla on kahden polvisukan reikä varastossa. Ilman muuta se on täytettävä uusilla ihanuuksilla.
      Sukkia valmistuu tasaiseen tahtiin laatikon täytteeksi. Joulun aikaan varasto yleensä tyhjenee. Sitä ajatellen uskallan tehdä aina vain uusia.

      Poista
  12. Toinen toistaan ihanampia sukkia pukkaa! Ehkäpä munkin on ostettava tuo lehti:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Molemmissa Fazer-lehdissä on kivoja malleja. Ostin lehdet, vaikka heti ei pitänyt mitään kutoa. Myöhemmin lehtiä voi olla vaikea mistään saada.

      Poista
  13. Kiitos Suvi! Doris-keksit ovat herkullisia. En ole aikoihin niitä syönyt, mutta näiden sukkien myötä tuli taas pitkästä aikaa ostettua.

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!