maanantai 29. toukokuuta 2023

Jokunen tulppaani vielä

Tulipa Carnaval de Nice

 
Perjantain ukkoskuuro "golf-pallon" kokoisine rakeineen teki lopun tämän kevään tulppaanikukinnasta. Olipa se jo muutenkin loppusuoralla, joten suurta vahinkoa ei tapahtunut. Pääosa ehti hyvin kukkia. Tässä postauksessa on isomman porukan hännänhuippuja ja joitakin yksittäisiä nousijoita.

Tulipa Zurel

Kiemurapenkin lila-valkokukkainen Zurel on yksi uskollisimmista tulppaaneistani. Luultavasti olen istuttanut Zurelia 2014. Vanhempien sipuli-istutusten kirjaamisessa olen ollut suurpiirteisempi, kuin nykyisin. Takuuvarmasti olen istuttanut penkkiin useamman kuin yhden samanlaisen sipulin. Niin vain viime vuosina tämä ainokainen nousee keväällä kukkimaan.

Tulipa Princess Irene

Princess Irene on syksyn 2021 istutuksia. Kymmenestä sipulista tänä keväänä nousi kaksi. Hyvä niin. Paikka ei ole tulppaaneille paras mahdollinen. Puskanurkan kulmassa nyt vain sattui olemaan paikka, jossa ei sipuleita istuttaessa tarvinnut varoa perennojen juuria.

Tulipa Purple ?

Nämä lilat tulppaanit Ruusupenkissä ovat kauniita, mutta niidenkin tarkka nimi nyt kadoksissa. Listani mukaan olisin istuttanut 2019 tähän kohtaan 5 kpl Purple-nimistä alennusmyyntitulppaania. Nättejä ovat nimestä tai hinnasta riippumatta.

Tulipa Darwin hybride Rood


Majalispenkkiin istutin näitä punaisia Darwineita syksyllä 2019 yhdessä alla olevan kuvan valkoisten Clearwaterien kanssa. Sekoitin sipulit siten, että värit kukkisivat toistensa lomassa. Sipulien sekoitus ei mennyt ihan putkeen, koska punaiset kukkivat omina ryhminään...

Tulipa Clearwater


...ja valkoiset ominaan. Siis ne, jotka istutetuista vielä tänä vuonna jaksoivat nousta.

Tulipa Silver Parrot


Vanhojen tietojen kaivelu tuotti tulosta. Vasenrinteen Silver Parrotit ovat syksyn 2014 istutuksia. Kymmenestä on jäljellä kaksi, joka on iloinen asia. Joka vuosi eivät ole nämäkään nousseet.

Tulipa Triumf


Kiemurapenkin punaiset Triumf-tulppaanit ovat vuodelta 2015. Uskollisia siis hekin, kun 10 sipulista jaksaa edelleen kaksi nousta. Jonain keväänä yksi kappale, nyt siis kahden voimin.

Tulipa Purple Prince


Purple Prince asustaa Päivänliljapenkissä, lumimarjan edessä. Hänen kumppaninsa ovat aikaa sitten päättäneet häipyä muualle.

Tulipa Flamng Purissima
Flaming Purissima on aika kaunis ilmestys. Näitä syksyllä 2021 istutettuja voisin hankkia lisääkin, jos joskus vastaan tulee. Nämä on ostettu Rustasta. Tämä oli sen verran muista samanlaisista erillään, että sain sen hyvin kuvattua.

Tulipa Sun Lover

Sun Loverin kukka on kuin pionissa. Ei yhtä iso, mutta kookas kuitenkin. Samassa sipulipaketissa on usein keltaisia, oranssinpunaisia ja näiden sekoituksia. Monen mielestä liian pröystäilevä. Minä tykkään. Tulppaanit ovat yleensä aika tyylikkäitä, hillittyjäkin. Yksi räväkämpi joukkoon mahtuu.

Tulipa Showcase

Tulppaaneille nimiä hakiessani menin entistä enemmän sekaisin. Vuoden parin takaisten suhteen olen kärryillä, mutta sitä vanhemmista en enää mene takuuseen. Lieneekö sillä väliä, jos mullasta nouseva kukka miellyttää silmää?

Tulipa Black Parrot ?

Tummat ja lilat tulppaanit ovat erityisen kauniita ilta-auringon osuessa niiden terälehtiin. Papukaija- ja ripsureunatulppaaneissa hienoutta lisää terälehtien muotojen moninaisuus. Pitäisikö syksyllä istuttaa isompi määrä mieluisia tulppaaneita paikkaan, jonka saisi keväällä helposti suojattua peuroilta? Siinä mietinnän aihe.

Tulipa Purple Dream

Nämä vuosi sitten istutetut Purple Dreamit ovat mieluinen istutus. Liljamainen muoto yhdistettynä voimakkaaseen liilaan, jota ilta-aurinko kauniisti korostaa. Lokakuun lopun kahden euron pussi oli nappiostos.

Eihän se niin kuolemanvakavaa ole, minkä nimisiä tulppuja puutarhassani asuu. On kuitenkin kiva olla perillä puutarhakavereistaan. Toiset tekee sanaristikoita, toiset kokoaa palapelejä. Minä laitan aivot töihin opettelemalla ja painamalla kasvinimiä muistiin.

Syyskylmien saavuttua on tarkoitus käydä sipuli-istutuslistat kunnolla läpi. Jospa saisin järkevästi yhdistettyä nimet, istutuspaikat ja -ajat niin, ettei tietoja etsiessä tarvitsisi plarata koko mappia tai montaa tiedostoa edestakaisin. Tässä on kesä aikaa suunnitella. Sitä voi tehdä vaikka rikkaruohoja kitkiessä tai kanttausuria huoltaessa.

Tulipa Darwin Blushing Apeldoorn


Toukokuu kääntyy pian kesäkuuksi. Tervetuloa kesä!


25 kommenttia:

 1. Niin, ei niillä nimillä niin väliä -ihania ovat! Kun näkee kauniin tulppaanin toisen blogikuvissa, voi sitten seuraavana syksynä metsästää samaa kasvia. Tieto siitä, että tulppaani kukkii hyvin uudestaan on myös arvokas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisten blogikuvien avulla olen itsekin löytänyt monta kaunista tulppaania. Aina nimen tietäminenkään ei auta, kun samannäköistä saattaa löytyä eri nimillä. Tietoa hyvistä ominaisuuksista jakaa mielellään.

   Poista
 2. Jälleen hieno tulppaanien esittely, kiitos. Minäkin olen hyvin ihastunut kauniiseen ja pitkään kukkivaan Purple Dreamiin. Vasta muutama päivä sitten ajattelin, että niitä on laitettava lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Purple Dream suorastaan yllätti kauneudellaan. Se on luonnossa paljon hienompi, mitä pussukkakuva antoi odottaa. Kyllä, syksyllä niitä lisää.

   Poista
 3. Karkkitulppaanin näköisiä kaikki, niin namuisen makean suloisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuin karkkeja, todellakin. Luontoäiti osaa maalailla siveltimellään.

   Poista
 4. Ai, mitä ihanaa tulppaaniloistoa! Hauska, miten siellä tulppaanien kukinta-aika alkaa olla ohi, kun meillä vasta ensimmäiset kukkivat. Syynä on lienee kasvuvyöhyke, pihamme varjoisuus, pitkälle kevääseen kestänyt lumipeite sekä ehkä sekin, että kaikki tulppaanini on istutettu vasta viime syksynä. Tuo on jännä, miten me jotkut haluamme tietää kasviemme nimet. Minä en yleensä halua ostaa nimettömänä tai jollain epämääräisellä nimellä myytäviä kasveja, mutta oikein kivannäköisen kasvin kohdalla voin tehdä poikkeuksen. Jotenkin vain harmittaa, jos kasvin tarkka laji tai lajike ei ole tiedossa. Kaunista päivää sinulle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvuvyöhykkeellä on ilman muuta suuri merkitys kukkimiseen, mutta tottakai myös tontin valo-olosuhteilla. Sekä vallitsevalla säällä. Täällähän oli huhtikuussa lähes helteiset päivät, jolloin kaikki räjähti kukkimaan.
   Kasvien nimien opettelu ja tietäminen on mielenkiintoinen lisä puutarhaharrastuksessa. Minulle myös tärkeä esimerkiksi muiden puutarhoissa vieraillessa (niin koti- kuin ulkomailla).

   Poista
 5. Saako äänestää, mikä on hienoin? Minun ääneni saa Black Parrot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai saa äänestää. Black Parrot on dramaattisen kaunis. Harmi, ettei niistä tänä vuonna noussut yhtä enempää. Asia on helppo korjata syksyllä.

   Poista
 6. Mahtavan kaunis ja runsas tulppaanikavalkadi sinulla 🥰.

  Minä olen pihassani kovasti perusasioiden äärellä ja pyrin pääsemään nollatasolle edes jossain. Tulppaanit ovat hävinneet prioriteettilistallani monena vuonna peräkkäin. Onneksi näen täällä sinun tulppaaneitasi 💖.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tänä keväänä oli kiva yllätys, kun moni vanhempi tulppaani-istutus päättikin nousta yhden tai useamman kukan voimin.
   Näyttää siltä, että tulppaanit painuvat minunkin prioriteettilistallani vuosi vuodelta alemmas. Niihin menee paljon rahaa, eivätkä varsinkaan erikoisemmat ole kovin pitkäikäisiä. Jaettu ilo se vasta mukavaa onkin. Tällä kertaa tulppukuvien voimalla.

   Poista
 7. Melkoiset rakeet teillä tuli, katsoin nyt edellisenkin jutun tämän perään, kun oli jäänyt väliin. Huh huh. Ikävää kyllä, että se vei loput tulppaanit. Nuo ensimmäisten kuvien raidalliset ovat todella ihania! Sen tyyppisiä pitääkin laittaa syksylle ostoslistalle kalenteriin. Meistä kullakin on mieltymyksensä, minkä mallisista tulppaaneista tykkää eniten, minulla on juuri tuollaisiin heikkous. Onneksi siihen on lääke eikä riippuvuuskaan ole vaarallista.
  Hei, ihana idea tuossa yllä: äänestys kauneimmasta! Mutta valinta on hirveän vaikea. Äänestän kumminkin Zurelia, se on pysäyttävän kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvimaailmassa riittää vaihtoehtoja varmasti ihan joka makuun. Tulppujen suhteen pussukkakuvat eivät aina ole sitä, mitä todellisuus keväällä näyttää. Harvoin sentään kohdalle osuu totaalisia inhokkeja. Ja niistähän pääsee eroon lapiolla.
   Zurel ansaitsee kaikki kehut. En ole siihen myöhemmin törmännyt, mutta kenties samantyyppisiä löytyy. Syksyllä vaan unohtuu nämä keväiset pohdinnat ja suunnitelmat.

   Poista
 8. Tämä taitaa olla eräänlainen tulppaanien kevät! Vai oliko vaan omassa puutarhassa edellisiä runsaampi kukintavuosi, paljonhan tulppaanikuvia on tarjolla nyt ja aiemminkin. Mutta mikä ettei, onhan näitä kaunottaria ihana katsella ja miettiä, löytyisikö ensi vuodeksi itsellekin samanlaisia. Siksi on kyllä hyvä, että kerrot kaikkien nimet. Itse olen vähän laiska tallentamaan sipulikukkien tietoja, mutta tuo pohdinta, kuinka vanhoja sipuleita vielä nouseekaan kukkaan, on kyllä kiehtova. Ihailtavaa huolellisuutta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siihen nähden, kuinka vähän viime syksynä uusia tulppaaneja istutin, on kevät yllättänyt positiivisesti. Runsaasti vanhoja tulppuja noussut, vaikka niitä ei ole vähään aikaan näkynyt uudelleen. Kovin nämä keväät ovat tulppujenkin suhteen erilaisia.
   Tallentaa nimet tai ei tallenna, jokaisella on oma tyylinsä. Niin kauan kuin oma tapa tuntuu hyvältä, ei ole syytä toisin tehdä. Minä taidan olla turhan tarkka pilkunviilaaja, mutta näissä lista-asioissa se ei taida olla kovin vaarallista. Olen oppinut ja opin yhä paljon teidän blogeistanne ja kommenteistanne, joten toivottavasti joku kertomani kasvinimi ilahduttaa vastavuoroisesti teitä.

   Poista
 9. On sinulla erilaisia tulppaaneja. Minulla on kotona muutamia tulppaaneja vaikka sinne en ole istutttanut ainuttakaan . Aikoinaan naapuri istutti kyllä omalle puolelleen mutta vähän ajan päästä meille ismestyi kolme keltaista tulppaania ja naapuri nauroi että minä olen kaivanut ne ja istuttanut omalle puolelle . Ne muuten kasvaa edelleenkin meidän puolella ja vein ne haudalle maljakkoon tänä vuonna ennenkuin leikkasimme nurmikon . Taitaa nyt kaikki naapurin tulput kasvaa jo siellä .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutama vuosi sitten sain valtavan tuppaanikuumeen, jonka jäljiltä moni tämänkin postauksen tulppu on. Vähitellen kuume on laantunut (ja siirtynyt johonkin muuhun kasvilajiin). Minun ei tarvitse kilpailla naapurin kanssa tulppaaneista, kun heillä ei ole ainuttakaan. Toivottavasti meidän tulput ilahduttavat heitä.

   Poista
 10. Todella kauniita tulppaaneja. 'Purple Dream' on suosikkini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin Purple Dreamin muoto ja väri kaunis!

   Poista
 11. Todella kauniita tulppaaneja.Kaunis tuollainen raidallinen tulppaani ja Purple Dream suorastaan häikäisee kauneudellaan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Raidalliset tulppaanit ovat jännittävän kauniita. Purple Dreamin muoto ja lila väri on upea. Niitä laitan syksyllä lisää, jos vain löydän.

   Poista
 12. Ihania värikkäitä tulppaaneja!
  Onneksi edes osa näistä kaunottarista on pitkäikäisiä, kun osa taantuu todella nopeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos yksi jättää, toinen ottaa - eikun kukkii. Joka vuosi riittää iloksemme ihasteltavaa.

   Poista
 13. Ehdottomasti ihania. Samoin sinulle hyvää kesää, kylmyydestä huolimatta!

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!