tiistai 19. maaliskuuta 2024

Koska kukkii -haaste

Ovaalipenkin jouluruusu 21.4.2023

Sain Kivipellon Sailalta  Koska kukkii haasteen. Moni jo tietääkin, että tämä haaste on Hiidenkiven puutarhassa -blogin Minnan alulle laittama. Tänä vuonna jo kolmannen kerran. Kiitos siis Sailalle haastamisesta ja Minnalle kivan haasteen kehittämisestä. 

Haasteessa valitaan omasta puutarhasta kasveja, joiden kukinta-aika arvataan.Tämä haaste ei ole sieltä helpoimmasta päästä. Kevätsäät ovat kovin erilaisia ja sään sinne tänne keikkuminen vaikeuttaa entisestään kukinta-ajan arvaamista. Harvalla varmaan on täydellistä tietoa minkään kasvin kukinta-ajasta. Pitkään samoja kasveja seuranneena haarukointi on vähän helpompaa. Haasteeseen ei kannata suhtautua kovin tiukkapipoisesti. Hyvä, jos menee nappiin, mutta jonnekin lähimaastoonkin saa osua. Pääasia, että kukkivat kukin oman aikataulunsa mukaan.

Sinivuokko 15.4.2023

Vuoden 2022 arvuuttelukohteitani olivat
Primula juliaea 'Wanda' - Suikeroesikko, Eranthis cilicica - Talventähti, Fritillaria imp. Rubra' - Keisarinpikarililja ja Iris retigulata "Katharine Hodgkin".

Vuoden 2023 kohteet taasen Glaucidium palmatum - Sinikämmen, Pulmonaria saccharata 'Dora Bielefeld' - Valkotäpläimikkä, Pulsatilla vulgaris 'Alba' - Tarhakylmänkukka, valkoinen ja
Trillium erectum - Punakolmilehti. 

Tällä kertaa päädyin arvuuttelemaan kolmen kasvin kukinta-aikaa. Maaliskuu on jo yli puolen välin ja maa jälleen valkoisena, joten siirryn suoraan huhti- ja toukokuulle. Valitsemani kasvit ovat:

Primula elatior - Etelänkevätesikko, kukkii 17.4.2024
Tulipa 'Persian Pearl', kukkii 1.5.2024
Ribes sanguineum - Ruusuherukka, kukkii 10.5.2024


1. Primula elatior - Etelänkevätesikko, kukkii 17.4.2024

Primula elatior - Etelänkevätesikko 15.4.2023

Etelänkevätesikko on asustanut puutarhassani jo useamman vuoden. Tämä kohteena oleva yksilö on ollut Pikkupuutarhan Harkkokäytävän varrella vuodesta 2020. Paikka on osoittautunut tälle kevätesikolle mieluisaksi. Sen oikealla puolella kasvaa norjanangervoja, joiden lehdet ovat kuitenkin esikon kasvuaikaan vielä aika pieniä. Eivät varjosta pienempiään.

Primula elatior - Etelänkevätesikko 23.4.2023

 
Scilloja en ole esikon ympärille istuttanut. Niitä kasvaa meillä joka paikassa. Multahommissa ja kasvien siirtojen yhteydessä pikkuisia scillan sipuleita kulkeutuu ympäriinsä. Muurahaisetkin niitä kuskaavat. Minua scillojen tuuheat lehdistöt eivät haittaa. Sinne ne katoavat muiden kasvien joukkoon kesän edistyessä.

 
Primula elatior - Etelänkevätesikko 29.4.2023

Tulppaanin lehtiäkin nousee esikon vierelle. Tätä paikkaa olen myllännyt voimakkaastikin viime vuosina, joten maahan on siinä yhteydessä jäänyt yhtä sun toista. Puutarhassani ei ole neitseellisiä mustan mullan paikkoja, joihin voisi kevyesti kuopaisemalla istuttaa kasvin jos toisenkin. Aina on jotain olemassa olevaa, joka on joko siirrettävä tieltä pois tai jätettävä paikoilleen maatumaan.

 

 2. Tulipa humilis 'Persian Pearl' - Tähtitulppaani, kukkii 1.5.2024

Tulipa humilis 'Persian Pearl' 29.4.2023

Pieni tähtitulppaani Persian Pearl on yksi mieluisimpia tulppujani. Pyrin istuttamaan sitä joka vuosi muutaman sipulin lisää, jotta sitä olisi aina keväällä valmiina ponnistamaan mullasta. Tässä kuvassa idänsinililjat ja kevätkirjotähdet eli tutummin scillat ovat ympäröineet Persian Pearlin. Aika kiva yhdistelmä, joka on syntynyt tahattomasti.

Tulipa humilis 'Persian Pearl' 1.5.2023

Parhaimmillaan Persian Pearl on minusta nuppuvaiheessa, jolloin voimakas syklaaminpunainen väri pilkistää varovasti esiin.

Tulipa humilis 'Persian Pearl' 4.5.2023

Viime toukokuun alussa heräsimme lumiseen maisemaan. Hetken jo pelkäsin, että esimerkiksi keisarinpikarililjat on menetetty, kun vetinen lumi oli painanut niiden varret kumaraan. Aurinko sulatti sataneen lumen nopeasti ja kuivatti kukat. Niin myös tähtitulppaanit nostivat vartensa suoriksi ja avasivat päivän mittaan nuppunsa.

 

 3. Ribes sanguineum - Ruusuherukka, kukkii 10.5.2024

Ribes sanquineum - Ruusuherukka 29.4.2023

Keväällä 2020 hankin kaksi ruusuherukkaa. En ollut varma sopivasta istutuspaikasta, joten varmuuden vuoksi toisen laitoin alapihalle, ns. Naapuriaitapenkkiin. Toisen istutin Oikearinteeseen, jalosyreeni Moskovan kaunottaren alapuolelle. Kumpikin paikka on suojaisa, eikä vesi jää istutuspaikkoihin seisomaan. Tällaisesta ruusuherukka kuulemma tykkää.

Ribes sanquineum - Ruusuherukka 10.5.2023


Luonnollisesti sitä odottaa istuttamaltaan pensaalta myös kukintaa. Toki olen oppinut iloitsemaan jo siitäkin, että jokin kasvi pysyy hengissä. Mutta ilman muuta kasvu ja kukinta on aina toiveissa. Vaikka kuinka ahkerasti kiersin ruusuherukoita tutkimassa, ei nupun nuppua niihin ilmestynyt. Kunnes yhtenä huhtikuun lopun päivänä löysin ensimmäiset nuput. Molemmista. Ei todellakaan miljoonaa nuppua, joiden painosta oksat taipuisivat. Muutama kummassakin ja sehän riitti tuomaan iloa pitkäksi aikaa.

Ruusuherukka on jänisten herkkua, joten kumpikin puska on ympäröity verkolla. Papanoista päätellen ristihuulet ovat kuolanneet ruusuherukoiden vierellä, mutta verkkojen ansiosta eivät ole päässeet niitä maistelemaan.

Ribes sanquineum - Ruusuherukka 20.5.2023

Tämä talvi on ollut edellisiä ankarampi, eikä kevätkään ole tähän saakka ollut niitä otollisimpia. Koska ruusuherukat ovat todennäköisesti jo kotiutuneet puutarhaani, uskon niiden kukkivan nyt hivenen edellisvuotta varmemmin. Toivottavasti myös runsaammin.

Iris reticulata 'Katharine Hodgkin' 5.4.2023

Moni on jo haastettu ja moni ottanut osaa haastamatta. Kivat haasteet on tarkoitettu täytettäväksi. Sen uhallakin, että seuraavat blogit ovat jo ottaneet haasteen vastaan, heitän haastepallon heille:

Kukkia & Haaveita
Puutarhan Lumo
Päivänpesän elämää


Säännöt: Valitsemissasi kasveissa ei saa näkyä nuppuja veikkaushetkellä. Poikkeukseksi laskettakoon puuvartiset, joissa saa olla kukkasilmuja. Kasvien kohdalla olisi hyvä olla vielä lunta/jäätä tai edes sen verran routaa, että kasvi on vielä lepotilassa. On nimittäin aivan eri asia veikata kukinnan alkua lähipäiville kuin viikkojen (tai kuukausien) päähän. Kukinnan alkua saa vauhdittaa esim. lapioimalla lunta pois kukkapenkin päältä, mutta harsot ynnä muut normaalikeväästä poikkeavat viritelmät lasketaan dopingiksi. Ja tietysti kukinnan alkua saa myös viivästyttää vaikkapa peittämällä lupaavan näköiset piipot lumella, jos jotain niin järjetöntä haluat tehdä. 

Kerro, keneltä sait haasteen ja haasta vuorostasi mukaan muutama kaveri. Olisi myös kiva, jos kävisit laittamassa Hiidenkiven puutarhassa -blogiin haasteen aloituspostaukseen kommentin osallistumisestasi. Raportoi myöhemmin keväällä, kuinka hyvin kukkakevään ennustaminen sinulta onnistui.

 

 

24 kommenttia:

 1. Kaunis kuva jouluruususta, toivoisin niin hartaasti, että saisin omat jouluruusuni vakaasti asettumaan taloksi ja viihtymään.
  Teit kivat valinnat haasteeseen ja oli hauska kuulla vähän tarinaankin kasvien tiimoilta. Toivottavasti ruusuherukka ei ottanut itseensä talven pakkasjaksoista vaan nousee reippain mielin kevääseen ja kukkii aikaisempia vuosia runsaammin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen sitkeästi istuttanut uusia ja uusia jouluruusuja. Osa niistä on kotiutunut, mutta joissain blogeissa nähtävää jouluruusujen runsautta saan näköjään edelleen odottaa. Sinulla on useita otollisia istutuspaikkoja jouluruusuille. Eiköhän ne ala siellä viihtymään.
   Tämä on kiva, mutta vaikea haaste. Juuri nyt ulkona näyttää siltä, että saamme odottaa kukkimista pidempään kuin uskallamme toivoa.

   Poista
 2. Täällähän oli jo vaikka ja mitä VIHREÄÄKIN, mutta kutsun sun värien nimissä myös VÄRIhaasteeseen....

  VastaaPoista
 3. Tämä haaste oli mukavasti toteutettu ja minä haastoinkin sinut juuri samaan haasteeseen kuin Repolainen .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila! Tuplasti haastettuna onkin syytä laittaa postaus aiheesta muhimaan.

   Poista
 4. Kevät on ihan paras vuodenaika, kun kaikki luonto herää taas eloon. Mikä värikylläisyys lepää vielä lumen ja maan alla. Tykkään noista alimmista kukista. Mitäs ne siis suomeksi ovatkaan? Huomaa, että en tiedä kukista juuri mitään ;D
  En osaa yhtään arvuutella, milloin meidän pihalla joku kukka alkaa kukkimaan. Iloitsen silti kaikista näkemistäni uusista nupuista ja avautuneista kukista. Sillä aikaa katselen teidän muiden kukkakuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin kevät on vuodenajoista parhain. Tänä vuonna saamme näköjään odottaa sitä tosi pitkään.
   Alimmassa kuvassa on kevätkurjenmiekka Katharine Hodgkin. Kevätkurjenmiekoissa löytyy useita erilaisia.
   Älä suotta harmittele, vaikka et kukkia tunnistaisikaan. Puutarhaharrastuksen ja blogin myötä olen oppinut valtavasti asioita, joista en aiemmin tiennyt yhtään mitään. Edelleen koen itseni kasviasioissa noviisiksi. Sitäpaitsi kaikkien ei tarvitse joka asiaa tietää. Kunhan tietää itselleen tärkeät asiat.
   Tällainen kukkimisajankohdan arvuuttelu on aina yhtä vaikeaa ja tänä vuonna entistäkin vaikeampaa aina vaan jatkuvan talven vuoksi. Totesit tismalleen tärkeimmän asian eli tärkeintä on iloita omista kukista juuri silloin kun ne kukkivat.

   Poista
  2. Nappasin muistilapulle kukan nimen, jos vaikka joskus tulisi vastaan ja älyäisin ostaa tuollaisia :)

   Poista
  3. Kevätkurjenmiekkoja myydään syksyllä syyssipuleina. Katharine Hodgkiniä on aika hyvin saatavissa.

   Poista
 5. Aina kun katselen kuviasi, niin voihkin, että voiko olla totta, niin ihania kuvia, niin ihania kasviyhdistelmiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anna! Kommenttejasi lukiessani ihmettelen aina, miten muutamalla sanalla saakaan toisen ihmisen iloiseksi. Minulla on sinusta paljon oppimista.

   Poista
 6. Onnea haasteeseen.
  Eipä ihme, että 'Persian Pearl' on sinulle mieluinen. Se on todella kaunis ja tuo värikkyydellään iloa puutarhaan.
  Kiitos haasteesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko! Juuri nyt tuntuu, että arvaukseni menevät täysin metsään. Onneksi kevät osaa yllättää. Toivotaan sellaista tänäkin vuonna.
   Persian Pearl on todellakin ihastuttva väripilkku keväisessä puutarhassa.

   Poista
 7. Kiva, että sinäkin osallistuit tähän haasteeseen. On niin hauska seurata, miten itse kunkin veikkaukset pitävät kutinsa. Kevät osaa yllättää niin hyvässä kuin pahassakin, joten liian tiukkapipoisesti tätä ei tosiaan kannata ottaa.
  Ihastuttavat kevätkukkijat olet valinnut postauksen kuviin. Erityisesti ensimmäisen kuvan kevätkaihonkukkien ja scillojen ympäröimä jouluruusu tulee olemaan niin hemaiseva näky, ettei ole tosikaan.
  'Persian Pearl' on kaunis tulppaani. On se vaan hyvä, että on nämä blogit, joissa tulee tutuksi yksi jos toinen laji ja lajike. Itsellenikin hankin 'Persian Pearlin' sipuleita vain siksi, kun sitä oli monessa blogissa hehkutettu.
  Onnea veikkauksiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi, että olet laittanut liikkeelle tämän haasteen. Se on vaikeudestaan huolimatta kiva. Ja tulee sopivasti aikaan, jolloin kukkakuvien katseleminen tuottaa suurta iloa.
   Pidän kovasti tuosta ekan kuvan jouluruususta. Se on viihtynyt samalla paikalla useita vuosia. Ei kuki yleensä erityisen runsaana, mutta ilahduttaa jo sinnikkyydelläänkin.
   Monta kasvia on minun puutarhaani tullut blogeista saamieni vinkkien perusteella. Niin myös Persian Pearl. Toisilta saadut vinkit ovat niitä parhaita ja usein myös kestävimpiä.
   Katsotaan, miten tämän veikkaajan käy. Juuri nyt näyttää siltä, että pieleen menee noiden huhtikuun kukkijoiden osalta. Vaan kevät voi yllättää.

   Poista
 8. Ihana postaus ja upeita kuvia. Kivaa jännätä onnuistuuko arvaukset kohdilleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saattaa olla, että arvaukseni menevät täysin pieleen. Ainakin maisema ikkunasta katsoen on kaikkea muuta, kuin keväinen. Kukkivat kunhan haluavat.

   Poista
 9. Ai miten ihania kevätkuvia. Nyt jännätään miten arvausten käy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmaana pilvipäivänä keväiset kuvat ilahduttavat erityisen paljon. Jännättävää noiden kukkimispäivien suhteen riittää.

   Poista
 10. Hurmaannuin ekasta kuvasta... sitten kas myös tokasta... ja jokaisesta muusta erikseen 💚😀🥰 Kohta saadaan nauttia omassa pihassa sinivuokosta ja pitkin kevättä putkahtelee lisää silmäniloa ja ihmettelemista. En vällitä arvailla milloin mikäkin kukkii, nautin vaan kaikesta.
  Sinulla on paljon erikoisia kasveja joita en ole ennen nähnyt. ☘️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita A! Kohta tosiaan maasta alkaa putkahdella ilon aiheita toinen toisensa jälkeen. Kukkimisajan arvaaminen on leikkimielinen juttu. Kukkivat milloin kukkivat, kunhan kukkivat.
   Toisten blogeja seuraamalla löytää jänniä juttuja. Arvaa vain, kuinka monta kasvi-ideaa olenkaan saanut muiden blogeista. Yksi jos toinenkin kasvi on siten löytänyt tiensä puutarhaani.

   Poista
 11. Kiitos haasteesta! Kun niin harvakseltaan postailen ja käyn täällä blogimaailmassa, en ole haastetta vielä toteuttanut. Hyvin kyllä ehdin sen puolesta, että oma pihapiirini on edelleen paksun lumikerroksen alla ja mikään ei todellakaan ole alkamassa kukkia vielä aikoihin. Täytyy muistella, mitä viime vuonna veikkasin, jotta voisi yrittää nyt muiden kevätkukkijoiden kanssa. Ruusuherukka on upea, kuten myös Persian Pearl! Toivotaan, että saat vapuksi tähtitulppaanisi kukkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi, unohdin käydä kertomassa haasteesta.
   Hyvin ehdit hoitaa haasteen oman aikataulusi mukaan. Kevät etenee siinä määrin hitaasti, että epäilen vahvasti omien arvausteni menevän isosti pieleen. Loppujen lopuksi kukinta-aikojen arvaamisella ei ole niin suurta merkitystä. Tärkeintä, että kukkivat kukin ajallaan. Näiden haasteiden iloisin puoli onkin se, että saa hyvän syyn seikkailla edellisen vuoden kuvien parissa.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!