maanantai 22. heinäkuuta 2024

Vain kolme kuvaa: Heinäkuu

HASSU HAGLEY HYBRID

Kärhö Hagley Hybrid hassuttelee kurottamalla otteen oman kasvupaikkansa yläpuolella olevan syreenin oksaan. Ilmeisesti korkeammalla on mukava tiirailla ympäristöä. Kärhö on kehittänyt runsaasti nuppuja. Nyt ne ovat avautuneet entistä komeammiksi kukiksi.

Kärhö ei kasva aivan syreenin tyvellä. Syreenin alimmat oksat sen sijaan riippuvat alaspäin ulottuen pidemmälle. Huomasin tilanteen vasta siinä vaiheessa, kun köynnös oli kietonut useita kärhiään oksaan. Irrottaminen olisi vahingoittanut kärhöä, joten annan sen hassutella mielensä mukaan. Ainoa pelko on ollut, että tuuli heiluttaa liiaksi oksaa aiheuttaen kärhölle hankaluuksia. 

Syreenin käyttö tukena on fiksu oivallus Hagley Hybridiltä. Mahdollisesti avustan kärhöä ensi kesänä suuntaamaan kasvunsa jälleen syreenin oksalle, ellei se sitä itse huomaa tehdä.


HEDELMÄINEN HEMEROCALLIS STELLA D'ORO

Päivänliljojen vuoro kukkia on taas alkanut. Keltainen Stella d'Oro tuo mieleeni joka kesä banaanin. Ei kukka, vaan nuput aivan siihen saakka, kun terälehdet ovat täysin auki. Kun yksi avautunut kukka kuihtuu, seuraava on jo vuorossa. Päivänliljojen nimi tuleekin siitä, että yksi kukka kestää noin vuorokauden ajan. 

Suomalaisessa puutarhassa oikeat banaani eivät kasva. Stella d'Oroa katselemalla voi hetkellisesti ajatella viettävänsä kesää hedelmäisessä trobiikissa.

Mesiherttalehti 18.7.2024


HERTTALEHDET - MESIHERTTALEHTI (APTENIA CORDIFOLIA)

Viime kesänä istutin sisäänkäynnin korkeisiin ruukkuihin ensimmäisen kerran kirjavalehtistä mesiherttalehteä. Ihastuin sen ulkonäköön ja erityisesti kasvuvoimaan. Laitoin kumpaankin ruukkuun kesäkuun alussa yhden mesiherttalehden verililjapuun viereen. Tässä vaiheessa kasvi on täyttänyt ruukun yläpinnan ja suuntaa nyt ruukun reunojen yli kohti maata. Ennen kesän loppua se myös tavoittaa maan, minkä todistin vuosi sitten.

Löysin kasvin viime vuonna paikallisen kesäkukkakasvattajan tarhalta. Hän kuitenkin päätti jäädä eläkkeelle ja lopetti kesäkukkamyynnin. Tein aika lailla töitä ja ajelin sinne tänne löytääkseni mesiherttalehteä myyvän liikkeen. Eräs lähiseudun myymälä on kasvattanut sitä aiempina vuosina, mutta juuri tänä vuonna ottikin sen tilalle kokeiltavaksi kokonaan toisen kasvin. Meinasin jo luopua toivosta, kunnes ihan muissa merkeissä satuin Karkkilassa sijaitsevaan Sundströmin Puutarhaan.  Sieltä niitä löytyi - mesiherttalehtiä. Muutenkin paikka, johon kannattaa mennä. Kesäkukkien lisäksi siellä on myös perennoja.

Mesiherttalehti tekee hyvin vaatimattoman, punaisen kukan. Komeaa kukintaa odottavan ei siis tätä kasvia kannata hankkia.

Mesiherttalehti 30.7.2023

Sen verran rikon kolmen kuvan sääntöä, että laitan vielä kuvan mesiherttalehdestä viime heinäkuun lopulla. Tuosta se vielä venyi maahan saakka.



Vain kolme kuvaa -haaste on Kristiina K:n alulle laittama. Välillä kunkin kuukauden ensimmäisellä kirjaimella alkavien sanojen löytäminen vaatii pientä pähkäilyä. Monet ovat keksineet hienoja kirjainsanoja. Kokeile sinäkin!



18 kommenttia:

  1. Kärhösi on paitsi kaunis, niin todella kekseliäs. Banaanit ovat kiva piristys kun keltaisina ihan hohtavat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän päivän helteessä nuo nuppuiset banaanit ovat auenneet terälehdet levälleen. Miksi lie lätyiksi niitä nyt kutsuisin?

      Poista
  2. Onpa kärhöllä hyvä mielikuvitus kun on keksinyt tuen ihan itse ja kukkii todella kauniisti kiipeillessään! Päivänlilja todella muistuttaa banaania. Tuo mesiherttalehti olikin minulle aivan uusi tuttavuus, upea kasvusto siinä on ollut viime vuonna ja nytkin näyttää rehevältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hagley Hybrid kukkii nyt paremmin, kuin parina edellisenä kesänä omassa tuessaan. Sallittakoon hänen omapäisyytensä.
      Mesiherttalehden kasvua voi vain ihmetellä. Kuukauden päästä se on kasvanut maahan saakka. Ajattelin yrittää sen talvettamista netin ohjeiden mukaan huonekasvina.

      Poista
  3. Kauniin värinen kärhö ja tuo banaani taitaa kasvaa myös meillä . Kesäkukkia minulla on vähän. Minulla on tämä haaste vielä tekemättä mutta katsotaan .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Banaani-päivänlilja" taitaa olla aika yleinen. Ei välttämättä niitä kauneimpia. Ei minunkaan pitänyt kesäkukkia haalia, vaan näin taas kävi.

      Poista
  4. Kärhöt nappaavat helposti tukea ihan mistä sitä löytävätkään. Kivat valinnat kolmen kuvan haasteeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin nappaavat ja tiukasti vieläpä. Eläköön Hagley syreenin kanssa liitossa tämän kesän. Katsotaan ensi vuonna, mihin kärhö suuntaa.

      Poista
  5. Mesiherttalehti onkin kiinnostava kesäkasvi, tuo myös väriä ja valoa, vaikka ei kukikaan kovin näyttävästi.
    Kiva, että osa köynnöksistä löytää itse omat tukensa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mesiherttalehti on osoittautunut kaikin puolin kiitolliseksi kesäkukaksi. En yhtään kaipaa siihen kukkia, kun jo lehtiensä puolesta on näyttävä. Jospa saisin sen myös talvehtimaan, aion kokeilla.

      Poista
  6. Kärhöt etsivät tuen mistä vain, ja syreeni on oiva tuki, sen huomasi omassa puutarhassanikin asusteleva Margaret Hunt. Hagleyn kukkaset ovat upean kokoisia! Voi, miten kiva oivallus tuo päivänliljan banaanimainen nuppu! Tropiikki on siis meidänkin ulottuvillamme! Mesiherttalehteä en ole koskaan ostanut, mutta jos nyt satun joskus sellaiseen törmäämään, niin varmasti otan kokeiluun, niin komeasti tuntuu täyttävän korkeat istutukset! Eikä tuo kukkia kaipaakaan, kun on niin kaunis lehti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luinkin postauksestasi kärhön kietoutumisesta. Hagleyn kukat ovat tänä vuonna erityisen isot ja hyvälaatuiset. Yhteiselo syreenin kanssa tuskin on syynä, mutta ei haittakaan. Välillä on päästettävä mielikuvitus valloilleen, puutarhassakin. En sentään ole alkanut keltaista päivänliljaa suuhuni tunkemaan, vaikka banaanilta näyttääkin.
      Suosittelen lämpimästi mesiherttalehteä, jos vain jostain sitä löydät. Sen kirjavat lehdet ovat riittävän näyttäviä, eikä todellakaan kaipaa kukkia. Näyttää menestyvän hyvin myös varjossa. Laitoin sitä myös keittiön ikkunalaatikoihin, joihin aurinko ei pahemmin paista.

      Poista
  7. Herttamesilehti on kaunis ja niin mehevän näköinen. Kannatti metsästää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitkästä aikaa kesäkukka, josta todella tykkään. Aion metsästää ensi kesänäkin.

      Poista
  8. Niin kauniit Hoot ja kivat tekstit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anna! Tällä kertaa Hoot löytyivät helposti. Tämä haaste ei ole niitä helpoimpia.

      Poista
  9. Kekseliäät H-sanat. Kärhöt ottavat totisesti kiinni sieltä mistä saavat. Parina kesänä sekä 'The President' että 'Jan Pawel II' ovat eksyneet pionin sekaan ja milläs niitä sieltä enää kiskoo pois. Syreeni sentään jaksaa kannatella vaikka useammankin kärhönkukan toisin kuin hennompivartinen pioni.
    'Stella d'Oron' nuppuja olen itsekin mielessäni banaanitertuiksi nimittänyt.
    Mesiherttalehti näyttää kauniilta vaikkei kukkisikaan. Punaisen liljapuun seuralaisena kumpikin korostaa toistensa värejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kärhiä ei saa millään ilveellä irti ilman saksia. Silloinkin saa pelätä, ettei vahingoita kärhöä tai kasvia, johon se on tarttunut. Kärhi on usein kieputtanut itsensä monta kertaa toisen kasvin hennon olemuksen ympäri. Syreeni jaksaa hyvin kannatella kukkia ja suojaa myös niitä rankkasateilta, kuten tänään.
      Minustakin punainen verililjapuu ja kirjavalehtinen mesiherttalehti ovat hyvä kasvipari. Lisäksi mesiherttalehti naamioi ruukut, joista en edelleenkään ole saanut kaikkea rappauspintaa pois.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!