torstai 13. joulukuuta 2012

Joulukukkia ja järjestystä


Näin sydäntalven aikaan täytynee tyytyä tekokukkien kuvaamiseen, kun nuo aidot ovat niin vähissä. Nämä kankaiset joulutähdet olen ostanut vuosia vuosia sitten Tiimarin alesta. Jossain vaiheessa mukaan on liittynyt muutama muovinen havunoksa. Tekokukissa on se hyvä puoli, että ne viihtyvät melkeinpä millaisissa oloissa tahansa; oli sitten valoa tai varjoa, viileää tahi lämmintä, aina kukkivat. Ei tarvitse murehtia kastelemisesta eikä nyppimisestä. Näköjään myös säilyttävät värinsä ja kyllästymisen hetkellä niistä voi ravistaa ylimääräiset pölyt pois ja pakata pussiin odottamaan seuraavaa innostusta. Näistä joulutähdistä on muodostunut jokajouluinen perinne. Aina ne löytävät paikkansa jostain kohtaa huushollia. Tänä vuonna sijoitin ne eteisen lipaston päälle, peltiseen astiaan, jonka sain ystävältä.

Toistaiseksi olen saanut hankittua kaksi amaryllistä, joista toisen pitäisi olla valkoinen. Ostaessani ne olivat aivan nupussa ja vasta nyt punainen alkaa availla nuppuaan. Valkoinen - jos se nyt sitten tosiaan on valkoinen - nököttää toistaiseksi keittiön ikkunalla ja punainen eteisen sivupöydällä minijoulukuusen kainalossa. Tai paremminkin minijoulukuusi on amaryllisen kainalossa, sillä nuppuvarrella on mittaa tuon joulukuusen latvan tasolle. 

Tarkoitus on ollut ostaa hyasintteja, mutta pelkästään niiden takia en ole mihinkään kauppaan viitsinyt tai ehtinyt lähteä. Enkä kyllä muutenkaan ole hyasinttien suhteen kiirettä pitänyt, sillä lämpimässä kodissa ne avaavat nuppunsa nopeasti ja sen jälkeen ovatkin pian ylikukkineita. Ajattelin, josko saisin hyasinttini parhaimmilleen juuri aatonseuduksi.

Työelämässä ollessani sain ympäri vuoden paljon kukkia ja jouluna eritoten. Työkaverit ja eri tasojen pomot tapasivat antaa kauniita kukkaistutuksia, joista riitti iloa pitkäksi aikaa. Joistakin ehti nauttia jo ennen joulua työhuoneessa ja useimmat toin kotiin joulunpyhinä katseltaviksi. Nykyisin olen enimmäkseen oman kukkahankinnan varassa, ei tule lähdettyä vartavasten kukkakauppaan ja usein tulee itseään lahjottua lähinnä marketpuskalla ruokaostosten yhteydessä. Puutarhakauden aikaan tilanne onkin toinen, kun mielessä pyörii kaiken aikaa jokin kasvimaailman pyydys ja tavanomainen ruokaostosmatkakin tuppaa laajenemaan kesäkukkaosastoille ja puutarhamaailmoihin.


Tapaan tuhota tärkeitä papereita silppurilla, joka on kyllä melkoisen tehoton vekotin. Viiden kuuden arkin jälkeen se alkaa jumittaa ja lopulta simahtaa täysin. Silloin on putsattava sen hammastukset juuttuneista papereista ja annettava laitteen levätä puolesta tunnista tuntiin. Ja juuri kun silppurin saa taas toimimaan, sen säiliö onkin täyttynyt ja se on tyhjennettävä. Tyhjennys kannattaa ajoittaa siivouspäiville, sillä vaikka miten taidokkaasti tyhjennyksen yrittää suorittaa, lentää silppua aina kuitenkin myös lattialle ja etenkin työpöydän alle, josta sitä saa kontata nyppimässä. Niinpä käyn toisinaan polttamassa isompia nippuja tuhottavia papereita alapihan betonirenkaassa. Kaikenlainen polttaminenkin on nykyisin laitonta, joko siitä syntyy ilmaston kannalta haitallisia yhdisteitä tai sitten se vaan rikkoo naapurisopua. Toki minä yritän kaikin tavoin kantaa vastuuni ilmastonsuojelusta, mutta joskus tuntuu, että on pienempi paha polttaa vanhoja laskuja kuin syytää niitä jonnekin muualle. Eilen nuotion sytyttäessäni ajattelin myös kuvata hieman liekkejä. Poltettavien paperien pino oli tällä kertaa sen verran olematon, ettei mitään valtaisaa liekkimerta saanut mitenkään syntymään. Tuli on aina  kuitenkin elementti, jota on mielenkiintoista ja rauhoittavaakin katsella.


Olen intohimoinen järjestelijä ja aina päässäni risteilee ajatuksia jonkin tietyn kohdan kohentamisesta. Kun saan kodin toisen pään järjestykseen, jo toisessa päässä on odotettavissa järjesteltävää. En saa lainkaan aikaani kulumaan pelkästään kädet sylissä istumalla. Tykkään tekemisestä ja etenkin, jos se tähtää johonkin hyödylliseen. Se, missä mielessä hyödylliseen, onkin sitten jo toinen juttu. Joskus nuoruudessa järjestyksenpitoni saattoi johtaa ylilyönteihin, mutta lapset, työ ja elämä sinänsä ovat tuoneet tervettä järkeä tähän ominaisuuteeni.

Uskallan väittää, että meidän kaapeissa on aina kohtalaisen hyvä järjestys. Minut valtaa säännöllisin välein innostus käydä läpi mm. vaatekaappeja. Saatan samalla kuunnella radiota ja miettiä syntyjä syviä. Inventoin kaapin sisällön, pyyhin mahdolliset pölyt ja järjestelen tavarat paikoilleen. Kun ei päästä kaappeihin hävityksen kauhistusta, säästyy aikaa vieviltä ja raskailta siivousprosesseilta. Säännöllisissä putsauskeikoissa ei pitkään nenä tuhise ja itse kukin löytää tavaransa helposti. Minä en juurikaan harrasta joulu- tai juhannussiivouksia, koska niihin ei ole tarvetta. Normaali viikkosiivous yleensä riittää meillä erinomaisesti, kun kodissa vallitsee aina perusjärjestys. Toista oli tietenkin silloin, kun lapset olivat pieniä. Ei sitä mitenkään ehtinyt työn ohessa niin paljon järjestelemään, eikä se silloin tuntunut tarpeelliseltakaan.

Muutama viikko sitten keksin, että haluan kylppäriin lasihyllyn hajuvesipullojani varten. Pitkään sekin ajatus oli muhinut, mutta kerran Ikeassa käydessäni näin edullisen ja yksinkertaisen ratkaisun, joka lopulta tuli hankituksi. Ukkokulta sen pienellä murinalla kiinnitti laattaseinään ja siinä se nyt on. Hajuvesipullot ovat niin kauniita, että turha niitä on kaappien kätköihin säilöä. Nykyisin tosin pulloja ei kovin paljon ole, kun harvemmin niitä tulee itse itselleen ostaneeksi. Ukkokultakaan ei enää tee työmatkoja ulkomaille, joten tuliaistuoksut ovat harvinaisia.


Jouluaatto on jo niin lähellä, että nurkissa hiiviskeleviä tonttuja saattaa hyvinkin nähdä. Meidänkin terassilla kaksi harmaapartaa yritti kurkkia sisälle nähdäkseen, onko talossa kilttejä lapsia. Eivät tonttuherrat tainneet tietää vakoilevansa vessan ikkunan takana. Siellä sitä harvemmin kukaan pidempään oleskelee. Täytyy ehkä tänään käydä vinkkaamassa, että siirtyisivät talon toiselle puolelle. Tai vielä parempi, josko kokonaan naapuriin, kun meillä ei noita lapsia ole enää laisinkaan. Vaan ehkä nämä tontut kurkkivatkin kilttejä aikuisia... Olisiko meillä sellaisia?
 

14 kommenttia:

 1. Voi kun minullakin olisi paikat järjestyksessä, huoks...

  Meillä on herra Harmaakarhun kanssa työnjako: hän sotkee ja minä siivoan. Yleensä olen häviöllä 6-0. D!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sussi, aika epäedullinen työnjako sinun kannaltasi. Mutta sellaisia nuo miespuoliset taitaa olla. Jos joskus saa heidät siivoamaan, joutuu itse sitten kaksin verroin järjestelemään heidän jälkiään.

   Poista
 2. Sulla on jo niin jouluista. Mulla on joulufiilis ihan kateissa. Mennään viime hilkulla ennen joulua Itä-Suomeen, joten on päivä, pari aikaa laitella jotain. Jotenkin olen ihan tylsistynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu, jospa se joulutunnelma kuitenkin sieltä löytyy. Joskus se vain antaa odottaa itseään.

   Poista
 3. Minä hankin muutaman hyasintin ja säilytän niitä toistaiseksi jääkaapissa, siellä ne eivät avaa nuppujansa ja vähän lähempänä joulua otan ne esille, ja näin ne ovat parhaimmillaan joulunpyhinä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvästä vinkistä Intianminttu. Nyt uskallan käydä ostamassa muutaman edullisen hyasintin kotiin jouluksi.

   Poista
 4. Minäkin olen melkoinen siivousfriikki ja haluan paikkojen olevan järjestyksessä kodissani ja kuten sinäkin olit huomannut, se ei onnistu muutoin, kun pitämällä perussiivoa koko ajan yllä. Täytyy myöntää, että juhla-aikoina, kuten jouluna tulee puunattua vähän liiankin kanssa.

  Kiitos taas kivasta postauksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kruunuvuokko, kiitos. Tärkeintä varmaan on, ettei itse ahdistu siivousvimmasta. Minulle järjestyksenpito ei ainakaan nykyään ole mikään ongelma, joskus on kyllä ollut.

   Poista
 5. Meillä on niin,että muutoin on kyllä siistiä ja tavarat järjestyksessä,mutta kaapit ja laatikot ovat välillä kuin pommin jäljiltä...Viikkosiivous helpottaa,ei tarvitse mitään suursiivoja tehdä vaan pyyhkii niitä kattoja,listoja,ovien päällisiä sun muita ja siivoaa saunan joitakin kertoja vuodessa sitten siinä siivouksen yhteydessä.
  Ipanoita olen passittanut järjestelemään esim. keittiön kaapistoja lomien aikana,mutta aika nopeasti ne taas ovat enemmän ja vähemmän epäjärjestyksen vallassa...

  Sun pitää nyt sitten keräillä tyhjiä kauniita hajuvesipulloja ja täyttää ne erivärisillä nesteillä,kun on noin hieno tasokin niille.Vaikka onhan sulla tosin siellä jo monen monta tuoksua esillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, meidän lapset eivät enää asu kotona, joten kahden hengen talous on helpompi pitää järjestyksessä.
   Noista tuoksuista jotkut ovat tosi vanhoja, mutta kun pullot on niin kauniita, ettei niitä raski heittää pois.

   Poista
 6. Hajuvesipullot ovat tosi kauniita. Hyvä idea laittaa ne osaksi sisustusta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maarit, olen lukenut, että hajuvesien hinnassa melkoinen osa tulee juuri pakkauksesta. Siksi olenkin säästänyt joitakin pulloja, vaikken välttämättä tuoksusta pidäkään.

   Poista
 7. Kyllä olet ahkera ihminen kun niin kovasti laitat joulua. Minä olen tällähetkellä aika vetämätön tarttee ottaa itseään niskasta kiinni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirsikka, tee se, minkä katsot välttämättömäksi. Ei itseään voi pakottaa mihinkään joulufiilikseen ja ylenmääräiseen puunaamiseen. Minä tykkään tällaisesta väkertämisestä, eikä nyt ole mitään suurempaa vaivaakaan esteenä.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!