torstai 27. joulukuuta 2012

Portteja aukaisten kesää kohti


Vielä ei siis sovi luopua joulukuusesta ja muista koristeista. Sylvi tuumasi, että Knuutinpäivään saakka kuusi pidetään ja sen jälkeen sen ympärillä tanssitaan ja sitten kuusi nakataan ulos. Todennäköisesti meidän kuusi pääsee kellariin odottamaan seuraavaa joulua tuossa loppiaisen tienoilla, mutta eihän sitä koskaan tiedä. Päätinpä kuitenkin kuvata tekokuusemme, kuten teen joka vuosi, ja laittaa sen tähän blogiin. Alunperinhän lähdin blogia kirjoittamaan voidakseni hyödyntää valokuvia ja korvatakseni tavanomaisen päiväkirjan. Nyt on tämäkin joulu kirjoihin ja kansiin merkitty.


Perheenjäsentemme kesken olimme etukäteen päättäneet, ettei mitään lahjavuoria toinen toisillemme jaeta. Kukin saisi yhden lahjan. No, tulihan niitä toki enemmän, kun antajiakin on useampia. Lapsi eli tyttäreni on nähtävästi kuunnellut ranne- ja käsivaivojani sen verran ahkerasti, että hän antoi minulle ergonomisesti muotoillun hiiren ja rannetuen. Luulisi, että tuon "pystyyn nostetun" hiiren käyttö olisi vaikeaa, vaan ei ole. Päinvastoin, se on todella mukava ja aivan ihanan herkkä verrattuna vanhaan tavalliseen rottaani. Musta möhkäle hiiren vieressä on rannetuki, joka materiaaliltaan on luultavasti jonkinlaista silikonia. Se antaa ranteelle hyvän tuen ja yhdistettynä tuohon ergonomiseen hiireen muuttaa ranteen työskentelyasentoa pystymmäksi, jolloin käsi on tietokonetyöskentelyssä ikäänkuin lepäävässä asennossa. Muun ajan musta rannetuki voikin sitten toimia vaikkapa stressileluna, sillä se on aivan ihanan sileä ja viileän pehmoinen. Hieman samaan tapaan kuin virtaavan jokiveden siloittama kivi, jota tulee huomaamatta pyöritellyksi käsissään vaikka tuntitolkulla.

Tuohon rannekipujen hävittämispakettiin kuului myös  Back on Trackin rannesuoja. Oheisen selostuksen kopsasin suoraan rannesuojan paketista:

"Rannesuoja on keraamista (kangas sisältää sulatettua hienoa keraamista jauhetta kuiduissaan) kangasta, joka heijastaa kehon omaa lämpöä infrapunasäteilynä, minkä vuoksi Back on Track voi vähentää tulehduksia, samoin kuin lievittää kipuja lihaksissa, nivelsiteissä, jänteissä ja nivelissä. Lämpö lisää verenkiertoa ja nopeuttaa niiden paranemista."

Alkuvaiheessa rannesuojaa suositellaan käytettäväksi vain 4 tuntia päivässä ja käyttöä pidennetään 2-3 päivän jälkeen jopa 10-20 päivään asti. 

Vielä en ole huomannut merkittäviä muutoksia, mutta rannesuojaa on mukava pitää. Se on napakkaa, joustavaa kangasta ja antaa miellyttävän tuen lämmittäen samalla rannetta. Ei näytä ainakaan olevan haitaksi. Kiputilani on kestänyt sen verran pitkään, että tuskin se ihan parissa päivässä tälläkään menetelmällä pois lähtee. Koska en nyt ihan pian pääse lääkäriin sitä kortisonipiikkiä tai jotain muuta kohennusta anelemaan, voin aivan hyvin kokeilla tätäkin jippoa. 

Paikallista porttimallistoa 

 


Tänään on säässä tapahtunut totaalinen käänne. Koko joulukuu on ollut pakkasta, vähimmillään -4 ja ankarimmillaan -19 pakkasastetta. Viime yönä satoi jonkin verran räntää ja aamulla taivaalta tuli lähinnä vettä vajaan yhden plusasteen harmaudessa. Ukkokulta kävi tekemässä lumityöt ja vaikka määrällisesti uutta lunta ei paljon ollutkaan, painavaa se oli ja näin ollen kolaamiseen kului milteipä enemmän aikaa kuin kevyen pakkaslumen siirtämiseen.

Tämän päivän olen käyttänyt keittiöhommien lisäksi kuvatiedostojeni ja muistikorttieni siivoamiseen, joten ulkona on tullut käytyä vain pikaisesti postilaatikolla ja kaivamassa marjakuusesta maahan pudonnut linnunruoka-automaatti hangesta takaisin puun oksalle.


Runsas viikko sitten teimme kirpeässä pakkassäässä kävelylenkin Länsirannalle. Meidän kylässä on tosiaan sen niminen tie, joka polveilee melkoisen mäkisessä maastossa kiertäen yhtä paikallisista järvistä. Vaikka tekemämme lenkin pituus ei kovin merkittävä ollutkaan, edestakainen matka mäkiä ylös ja alas tarpoen kulutti kyllä jokusen kalorin normaalia enemmän. Alue, jossa kävelimme, on itse asiassa vanhaa kesämökkiasutusta, eikä siellä vieläkään kovin tiivistä uutta asujaimistoa ole, sillä luvan uudelle rakennukselle saa vähintään 5000 neliön tontille. Aikamoisia pytinkejä sinne sitten olikin rakennettu. Tulihan niitäkin taivasteltua, mutta enemmän ihastutti vanhat portit, joita oli monenlaisia. Kaikkia en päässyt kuvaamaan, koska joidenkin taakse oli noussut uudenuutukainen talo, enkä kehdannut tähtäillä uusien talojen porteilla kamerani kanssa.


Osa vanhoista porteista oli myös sortunut tai niin lumen vallassa, että kuvaaminen siltä osin muodostui vaikeaksi. 

Entisaikaan kesämökillä saatettiin viettää viikkotolkulla yhteen menoon, joten porttia ei välttämättä tarvinnut aukaista edes kerran päivässä. Autojakin oli vähemmän, joten porttien merkitys oli ehkä enemmänkin rajata omaa aluetta. Joidenkin porttien kauneus ja hienot yksityiskohdat kertovat puolestaan siitä, että niiden ulkonäköön haluttiin panostaa, esteettisyys oli tärkeää.


Useissa porteissa näkyy vielä portin pystyttäneen omistajan nimikirjaimet tai tontin vanha numero, joka ei välttämättä enää pidä paikkaansa. 


Kylässämme ja sen läheisyydessä on monta järveä; useimmat melko pieniä, osa milteipä enemmän lampia kuin järviä. Kylän läpi kulkeva vanha valtatie ja vajaan 40 kilometrin matka Helsinkiin ovat tehneet kylästämme aikanaan hyvin suositun kesämökkipaikkakunnan. Rakentaessamme 80-luvulla talomme paikkakunnalle, oli järvien rannat vielä täynnä vanhoja kesämökkejä ja rantasaunoja. Osa oli jo selkeästi katoamassa luonnon huomaan; puut ja pensaat valtasivat kuistit ja kivijalat, portinpylväät makasivat maassa sammaleen peittäminä ja aikanaan hienot syreenikujanteet olivat risuuntuneet ja menettämässä voimansa pajukoille. Nuo järvenrantatontit olivat suuria ja monella tontilla seisoi mökin sijasta isojakin huviloita. Joihinkin mökkeihin ja huviloihin ilmestyi kesän saapuessa asukkaat, mutta yhä useammat seisoivat kesä toisensa jälkeen tyhjinä ja lämmittämättöminä.


Tiiviimmän kaavoituksen myötä vanhat kesämökkitontit on toinen toisensa jälkeen pilkottu ja rakennettu tehokkaasti. Järvenrantamaisemat ovat tyystin muuttuneet, kun vanha puusto on kokonaan kaadettu ja kasvillisuus raivattu nurmikoiden ja kiveysten tieltä pois. Pienenkin mökin tilalla on nyt kahdesta neljään kaksikerroksista kivitaloa, eikä järveä monestakaan paikasta enää näe laisinkaan. Mielessäni olen usein pohtinut, suojasiko tai kaivoiko yksikään uuden talon rakentaja tontiltaan vanhoja kasveja. Missään ei enää näy niitä upeita rhodopensastoja, syreenimajoja, perennoista puhumattakaan.


Siellä täällä saattaa vielä nähdä palan entistä elämää; risuttuneen kuusiaidan, pätkän kivimuuria ja noita portteja, joita kävelylenkillämme kuvasin. Tuo Länsiranta tuskin kovin pian täyteen rakennetaan, koska se sijaitsee varsinaisen kaava-alueen ulkopuolella. Se jäännee muutaman valtaisan kivilinnan ja puuluomuksen rauhaisaksi sivujuonteeksi. Kenties myös jokunen noista vanhoista kesämökeistä tulee siellä säilymään, kunnes tuleva sukupolvi muuttaa ne rahaksi ja kiveää rannat yksityisiksi grillipaikoikseen.


Katselin eilen telkkarista ruotsalaista dekkaria "Murha Sandhamnissa", jossa liikutaan Tukholman saariston silmiä hivelevissä maisemissa ja romanttisissa huviloissa. Välkehtivää vettä ja ratisevia hiekkakujia katsellessa mieleen nousi kesä ja paljaat jalat sekä lintujen sirkutus. Vaan ei hätää, kohti kesää ja paljaita jalkoja tässä mennään kaiken aikaa.


Juusokin on jo joulusta tointunut ja nukkuu päiväuniaan olohuoneen nojatuolissa. Aattona se sai joulupukilta pienen pussin, jossa oli vaaleansininen kangashiirulainen. Hiiri olikin mieluinen lahja ja sai melkoista kyytiä pitkin iltaa. Juuso oli ilmeisesti kuunnellut radiosta joululauluja ja toteutti käytännössä laulun sanat "...ja vanhakin nyt nuortuu kuin lapsi leikkimään...". Taisi kissalle mennä kissanminttu päähän ja nyt sitten täytyy nukkua ylimmät höyryt kunnolla pois.


20 kommenttia:

 1. Oivan lahjan sait pukilta:) Kivoja portteja, joissakin hyviä ideoita! Juusolle hyviä unia, meillä kissat hyppivät seinille, kun eivät ole päässeet kunnolla ulos useaan päivään...no, onneksi pakkaset hieman hellittävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuso on alkanut tänä talvena käyttäytyä vanhan kissan tavoin, tykkää enemmän nukkumisesta kuin ulkoilusta. Juuso täyttää alkukesästä 12 v eli ei se minusta nyt mikään ikäloppu kissaksi ole.

   Poista
 2. Kauniita portteja ja mielenkiintoisia tarinoita vanhasta mökkialueesta. Juuso näyttää tosiaan aika voipuneelta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisi Juuso saada yliannostuksen kissanminttua joululahjalelustaan.

   Poista
 3. Ihanan lahjan sait pukilta.Onpa kauniita portteja kesä paikka alueelta
  oli mielenkiintoista lukea sinun tarinoita alueesta,kiitos

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irma, kiitos. Taidan käydä kesällä katsomassa, mitä porteille silloin kuuluu.

   Poista
 4. Komia se on joulukuusi ei varise. Hyvän näköisiä on portit. Ihanat lumiset maisemat . Pian se on taas viikonloppu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirsikka, viikonloppu on tosiaan taas käsillä. Nautitaan siitä!

   Poista
 5. Hienot lahjat!

  Hyvin kuvailit muutoksen tuloa vanhoille alueille. Tekee oikein kipeää ajatella, miten lapsuudesta tutut maisemat ovat muuttunut vuosien kuluessa. Taloa talon vieressä, ei puutarhoja... huoks...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän, että taloja rakennetaan, mutta miksi tonttien pitää olla sellaisia lilliputteja (tai rahahan kaiken määrittää), ettei sinne mahdu kunnolla edes puuvajaa. Ja kaiken pitää olla niin äärimmäisen helppohoitoista, että puutarha tarkoittaa lähinnä nurmikkoa ja muutamaa tuijaa. Loppu sitten kivetään, jotta sen voi harjalla suihkaista roskista.

   Poista
 6. Olitpa monta kaunista porttia kuvannut kävelylenkilläsi ja tarinoita oli kiva lukea.

  Tuo kissasi on oikea katseenvangitsija.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko. Ja kissaan on kyllä kiva upottaa myös sormensa, se on niin pehmoinen.

   Poista
 7. Mukavaa kerrontaa seutukunnan muutoksista.

  Olen itsekin usein miettinyt(töissä viherrakennus firmassa kun olin), miten tietyllä tapaa tylsiä pihoja jotkut ihmiset haluavat, juuri nurmikkoa ja kiveystä ja pensaita suoriin riveihin. Jotenkin hämmästyttää ihmisen luulo että perennat on hankalia hoitaa....

  VastaaPoista
 8. Viherammattilaisena olen itsekin miettinyt samaa noista perennoista kuin Pirjo edellä. Joillekkin on ihan itsestään selvää että perennat eivät paljon vaadi ja toiset eivät edes uskaltaisi kaikkein helpoimpia kokeilla.
  Nurmikkohan se on melkein joka pihan työläin hoidettava.
  Perennoissa taas on tosi paljon helppohoitoisia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta tosiaan, olen tuossa nurmikko asiassa täysin samaa mieltä :)

   Poista
  2. Naiset hyvät, kyllä minustakin nurmikko on todella työläs, etenkin jos sen haluaa näyttävän hyvältä. Työläs ja pitkän päälle myös aika tylsä.

   Poista
 9. Komia kuusi. Miten on? Voikos tuommoiseen tekokuuseen kiivetä yhtälailla ketterästi kuin metsäkuuseen? kyselee myrttikolli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parahin Myrttikolli! Kyllä tekokuuseen voi kiivetä siinä kuin metsäkuuseenkin ja aivan samanlaisin seurauksin. Nimittäin kuusi kuin kuusi kaatuu, jos kollikissa oikein sen rungossa tai oksilla mellastaa.

   Poista
 10. Kauniitan portteja kävelylenkilläsi. Toivon, että nuo rannelahjasi tepsivät, odotan innolla kokemuksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lieneekö taas uskonasioita, mutta tuo keraaminen ranneke tuntuu helpottavan särkyä.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!