perjantai 8. helmikuuta 2013

Kuukauden kuva - viikon myöhässä

Puutarhaportti 8.2.2013

Ensin missasin kuusi kuvaa kesään -haasteen, en vain muistanut ottaa kuvia ajallaan. Ja nyt meinasin unohtaa oman ajantasa-kuvani eli näkymän puutarhaportista kohti alapihaa, jonka olen tavannut päivittää aina kuukauden vaihteessa. No, eihän tuo ole kuin viikon myöhässä, eikä ainakaan lumi ole mihinkään sitten edellisen kuvauksen hävinnyt. Päinvastoin, täällä etelärannikolla lunta tulee kaiken aikaa taivaantäydeltä. Meillä alkaa osa kinoksista olla sen verran korkeita, ettei normaali kolaaminen enää onnistu, vaan lumet käytäviltä on huiskittava lapiolla penkkojen päälle.

Puutarhaportti 1.1.2013

Lunta on toki satanut reippaasti aiemminkin, mutta tammikuussahan oli muutaman päivän vesikelisäät ja silloin lumen pinta tipahti aika mukavasti. Tämä kuluva talvi on jo neljäs runsasluminen näillä leveysasteilla. Vaikka tässä tuleekin harva se päivä maristua, että johan nämä lumityöt riittäisivät, on tällainen lumitalvi kuitenkin monin verroin mukavampi kuin ne iänikuiset vesi- ja loskakelit, joita täällä tuppaa talvisin usein olemaan. Maisemat eivät voisi kauniimpia olla, äänetkin kietoutuvat pumpuliin ja tienoon valtaa miellyttävä rauhallisuus. Kävellessäni kylän koulujen ja urheilukentän ohitse, näen lapset hiihtämässä ja luistelemassa. Päiväkoti-ikäisetkin saavat laskea pulkalla mäkeä oikein urakalla. Kyllä tällaisen talven jälkeen kesä maistuu makoisalta. Varmasti myös kasvit viihtyvät lumivaippansa alla ja monet siemenet muhivat siellä odottamassa oikeaa aikaa itämiseen ja versomiseen.Kohta pitää ryhtyä laskeskelemaan lumen painoa, josko sitä pitää lähteä katoltakin pudottamaan. Leikkimökin katolla on jo aikamoinen kinos, mutta kovin painavaa tuo lumi ei vielä ole. Ja kuten kuvasta näkyy, lisää sataa kaiken aikaa. Myös ikkunasta ulos vilkaistessani lunta sataa....Eilen vierailin ystäväni luona Espoossa. Siellä sitä oli valoa jos jonkinlaista joka nurkassa ja puun juurella. Toisin tietenkin kuin täällä meidän kylällä, jossa usein saa suunnistaa oman älynsä välähdysten valaisemissa maisemissa, mikä ei siis järin valkeaa tietä tarkoita. Olipa nuo puut tuolla espoolaislähiön iltavalaistuksessa aika kauniita. Erityisesti huomiotani kiinnitti kuitenkin nuo täsmällisesti auratut kävelyreitit, mikä ei ole tavallista sen enempää kotikylällä kuin Espoossakaan. On ollut traktorikuskilla enemmän aikaa ja kunnianhimoa kuin pitkästä aikaa missään muualla.


Vaikka Ukkokulta on ollut hiukan vatsatautinen, on hän kuitenkin käynyt ulkona lunta siirtämässä. Oman lumityöosuuteni päätin jättää huomisaamuun ja käytin päivän vaihtamalla lakanoita, pyörittämällä pyykkikonetta ja askartelemalla ystävänpäiväkortteja. 

Ja kun lopulta sain kortit niputettua, pääsin vihdoin siirtymään pitkään suunnittelemaani ja odottamaani asiaan eli uskokaa tai älkää, tradddaaaalllaa......

......kieputtelemaan taimipotteja!


Kaunis kiitos Tuulalle, joka antoi oman taimipottien valmistusvälineensä minulle joululahjaksi. Sujuihan noiden pottien teko lasipullonkin avulla, mutta nytpä poteista tulee vallan hurmaavia. Vaikka Tuula suunnitelmiensa mukaisesti sinne Joensuuhun vielä muuttaisikin, jokaisen kerran puunuijaa alustalla pyöräyttäessäni ajattelen häntä lämmöllä ja olen iloinen, että olen saanut häneen tutustua.


Ja nyt me lähdemme Juuson kanssa viettämään perjantai-iltaa. Minä katson telkusta Vera Stanhopea ja Juuso luultavasti kurnuttaa tyytyväisenä sohvanraossa selällään maaten tassut kohti kattoa sojottaen. Rauhallista ja mukavaa! 

Ja samanlaisia tunnelmia kaikille blogiystävilleni toivottaen!!! 

16 kommenttia:

 1. Mukavia suunnitelmia perjantai-illalle :). Tuosta kuukauden kuvastasi näkeekin hyvin lumikerrokseen lisääntymisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja lunta on satanut runsaasti jo tuonkin kuvan jälkeen. Kohta hukutaan valkoiseen vaippaan.

   Poista
 2. Oho, ei ole Espoossa yleensä noin hyvin aurattuja reittejä.

  Rentoa viikonloppua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen vuoksi tuon kuvan otinkin, kun yleensä joka paikassa - niin kotikylällä kuin Espoossakin - saa kahlata milloin minkäkinsorttisessa sohjossa.

   Poista
 3. Lunta on kyllä viime vuosina piisannut ihan kiitettävästi ja,vaikka en mikään talven ystävä olekaan niin onneksi ainakin suurin osa kasveista kiittää lumisuojasta ja ipanat pääsevät luistelemaan,hiihtämään ja pulkkamäkeen.
  Puklkkamäkeen pitänee suhauttaa tässä itsekin sunnuntaina,mikäli lapset malttavat äiteelle pulkkaa lainata :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hivenen alkaa jo ottaa pattiin lumisade, sitä nimittäin tulee nytkin taas taivaan täydeltä.

   Poista
 4. Paljon on teillä lunta. On kyllä niin kaunista kun on valkoset käytävät.
  Meillä suli tammikuussa maa paljaaksi, mutta nyt on täälläkin satanut monena päivänä lunta.
  ihania ystävänpäivän kortteja olet tehnyt.

  Hyvää viikonloppua sinne sinulle!

  VastaaPoista
 5. Kylä teilläkin päin lumi näyttää lisääntyvän kun portin päällä on enemmän lunta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirsikka, lisää tulee kaiken aikaa. Riittäisi jo!

   Poista
 6. On tosi ihania puhtaan lumisia kuvia, kaunista. Kyllä nyt on tullut lunta kovasti tänä päivänä, huomena on kovasti lumitöitä tiedossa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irma, joka päivä on lumityöpäivä nykyisin.

   Poista
 7. Oi, teillä onkin sielllä paaaljon lunta! Meillä sulivat melkein kaikki tammikuun vesisadeviikolla ja ihan vähän vaan on satanut lisää sen jälkeen.
  Juuri nyt olen Oulussa, eikä tälläkään ole niin paljon lunta kuin siellä etelärannikolla!
  Lumi on kyllä ihan kaunista ja pehmentää mukavasti maiseman ja suojaa kasvejakin.Kunhan sitten sulaisi nopeasti kevään koittaessa!

  Juusolla on samanlainen ilme kuin meidän Viirulla on yleensä :) Samanlainen nenäpigmenttikin on heillä, vaikka Viirussa ei ole ollenkaan valkoista, vähän tosin on jo parta vaan harmaantunut ;)
  Kivaa viikonloppua sinulle ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuso yrittää olla tuossa kuvassa tiukkana, ei sitten millään käännä päätä kohti kameraa.

   Poista
 8. Teillä siellä etelässä näyttää olevan enemmän lunta kuin meillä.
  Luminen talvimaisema on kyllä paljon kauniimpi katsella kuin loskainen. Vielä ripaus auringonsäteitä, niin kyllä olis ihanaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, sitä aurinkoa tässä kyllä kaivataan.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!