keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Juusolla kaikki hyvin


Ei ollut Juusolla mitään vakavaa vaivaa. Ehkä se vain jännitti vatsallaan tämänpäiväistä hampaiden rassausta ja rokotusta. Hammaskiven poistoa varten Juuso rauhoitettiin ja nytpä se onkin tavanomaista hiljaisempi. Takajalat ovat jo löytäneet jäntevyytensä, mutta silmät vielä lurpsahtelevat ja Juuso saattaa unohtua pitkäksi aikaa nököttämään silmät puoli ummessa. Omaan tuoliinsa se ei halua jäädä millään. Sanoin jo sille, ettei sen tarvitse näyttää yhtään urheammalta kuin on. Hammaslääkärireissun jälkeen on lupa köllötellä, mutta hän nyt ei vaan halua.

Olen käyttänyt Juusoa vuosikausia oman kylän eläinlääkärillä, joka on opiskellut ulkomailla ja on erikoistunut koirien hampaisiin. Tällaisia eläinlääkäreitä ei kuulemma Suomessa kovin montaa ole ja niinpä hänellä mitä ilmeisimmin riittää asiakkaita. Taksat ovat myös huikeita ja uuden toimitilan myötä hinnat tuntuvat entisestään kohoneen.

En laisinkaan vähättele eläinlääkärin ammattitaitoa, erikoistumiseen menevää aikaa ja rahallista panostusta tai asianmukaisten tilojen vaatimuksia. Monilla on jo nykyisin lemmikilleen hankittu vakuutus ja etenkin kalliiden rotukoirien hampaiden kanssa varmasti tarvitaan osaamista. Monet kylän ihmiset ovat kuitenkin todenneet, etteivät enää viitsi mennä lemmikkiensä kanssa tälle eläinlääkärille, koska oli käynnin syy mikä tahansa, aina katsotaan ensiksi hampaita. Ja uskokaa pois, siinä sitten sataset vilahtavat niin, ettei kulmasta ehdi kiinni pitää.

Juuson hampaiden hoidon lähtöhinta tällä lääkärillä olisi ollut 311 euroa. Koska Juusolla on ikää kohta 13 vuotta, olisi ennnen hampaiden hoitoa pitänyt otattaa verikokeet ja röntgenkuvat. Se olisi vaatinut oman käyntinsä, maksullisen tietenkin, eikä se labratutkimuskaan mitään ilmaista ole. Juusolta on tällä eläinlääkäriasemalla poistettu kahdesti hampaita. Perushammashoito + 45 minuutin hammaspoisto olisi maksanut alk. 699 euroa. Rokotus vajaan satasen lisää. Lopullinen summa olisi selvinnyt vasta toimenpiteiden ja hoidon jälkeen. Ymmärrätte varmaan, että ihan huvikseni pyysin arvion toiselta eläinlääkäriltä.

Toinen eläinlääkäriasema on hieman pidemmällä, naapurikylässä. Silti ihan järkevän ajomatkan päässä. Ajan sinne sai helposti. Eläinlääkäri on ammattitaitoinen ja kuulin hänestä pelkkää hyvää. On hoitanut tuttujen hevosia, koiria, kissoja ja kaneja vuosikausia. Hän arvioi Juuson hammashoidon hinnaksi 150 euroa, joka sisältäisi myös rokotuksen. Vein tänään Juuson tälle naapurikylän eläinlääkäriasemalle. Vastaanotto oli ystävällinen ja asianmukainen. Eläinlääkäri teki Juusolle samanlaisen yleistarkastuksen, kuten aina on ollut tapana. Kyseli ruokailutottumukset, ulkoilut, madotukset yms. Sitten Juuso sai rauhoittavan piikin ja pääsi omaan kantokoppaansa odottamaan toimenpidettä. Mamma käskettiin tunniksi kahville.

Palatessani sovittuna aikana hakemaan kissaani, se oli heräilemässä omassa kopassaan. Eläinlääkäri sanoi poistaneensa hammaskiveä, mutta muuten Juuson hampaat ovat kuulemma ihan terveet, eikä mitään hampaita tarvitse poistaa. Sillä ei ole ientulehdusta, ei heiluvia hampaita, eikä mitään muutakaan syytä, miksi hampaita pitäisi ottaa pois, kuten toinen eläinlääkäri uumoili. Kaikenkaikkiaan Juuso todettiin virkeäksi, terveeksi ja hyvinvoivaksi lemmikiksi. Isokokoiseksi, mutta sopusuhtaiseksi ja jänteväksi. Painokin on jo vuosia pysynyt lähestulkoon samana, 100 gramman heitolla ylös tai alas. 

Parasta näin lemmikin omistajan kannalta oli tietenkin hoidon loppusumma. Tämä eläinlääkäri laskutti 120 euroa. Se siis sisälsi rokotusaineet, rauhoitteen ja herätteen, hammashoidon, tarvikkeet ja poliklinikkamaksun. Sain kotiinvietäväksi hoidetun ja terveen kissan ja tunsin säästäneeni useita satoja euroja.

Mielestäni hoidan kissaamme hyvin ja vastuullisesti. Jotkut maatiaiskissan omistajat eivät juurikaan hoidata lemmikkiensä hampaita, vaikka hammaskivi on varsin tavallinen vaiva kissalla kuin kissalla ja saattaa hoitamattomana tehdä kissan syömisestä ja elämisestä varsin tuskallista. Kertoessani eräälle koiran omistavalle ystävälleni Juuson hammashoidoista ja rokotuksista, hän tuhahti, että "laitatko tavalliseen kissaan niin paljon rahaa ja vaivaa!" No, olen laittanut ja tulen vastaisuudessakin niin tekemään. Haluan, että Juusolla on hyvä elämä, sillä olemassa olollaan se tuo meille niin paljon korvaamatonta iloa. Juuso on tavallinen maatiaiskissa, mutta se ei ole laisinkaan sen arvottomampi kuin jonkun toisen tuhansien eurojen arvoinen rotukoira. 

Tietenkin voidaan esittää kysymys, onko lemmikeistä jo tullut ihmisen korvikkeita. Niihin laitetaan ylenmäärin rahaa. Niitä ruokitaan, hoidetaan, pestään, puunataan, puetaan. Valtavilla summilla samalla, kun jossain päin maailmaa ihmislapset näkevät nälkää. Eläin on eläin, eikä se milloinkaan toista ihmistä täysin korvaa. Se kannattaisi aina pitää mielessä. Jossain on oltava raja, miten paljon on järkevää laittaa eläimeen rahaa. Jokainen on tietenkin valmis uhraamaan itselleen sopivaksi katsomansa summan, mutta luoko ympäristö paineita esimerkiksi tehdä lemmikkinsä vuoksi velkaa, jota ei enää pystykään hoitamaan? Onko lemmikistä tullut puuttuva ihmissuhde, jota sitten palvotaan epätoivoisinkin keinoin? Sehän harvemmin kykenee emäntänsä tai isäntänsä tekoja vastustamaan, vaikka nuo teot olisivat täysin järjettömiä.

Taisin karata pohtimaan syntyjä syviä. Asioita, joista helposti saa riidan aikaan, koska lemmikeistä puhuttaessa liikutaan pitkälti tunnemaailmassa. Olen jo useampana vuotena näin keväällä Juuson rokotuskutsun saapuessa pohtinut, missä menee oma tahtoni ja kykyni panostaa Juusoon. Tähän saakka olen kiikuttanut kissani samaan paikkaan rokotettavaksi ja lopputuloksena on aina ollut mittavat hammasoperaatiot ja valtava lasku. Nyt se loppui. Rahaa ei ole, mutta ei ole tahtoakaan. Ainakaan valtavien eläinlääkärilaskujen maksamiseen. Haluan hoidattaa Juuson asianmukaisesti, mutta järkevällä ja omaan talouteeni sopivalla summalla. 

Nyt Juuso on taas rokotettu ja hampaat hoidettu. Kissa on terveeksi todettu, kohtuuhintaan. Mammalla on hyvä mieli. Uskon, että myös Juusolla. Äsken se kävi jo syömässä ja sen jälkeen hyppäsi omaan tuoliinsa. Pesi itsensä ja paneutui nukkumaan. Siinä se kehrää. Tässä talossa kaikki siis hyvin.


Puutarhajuttuja sitten toisen kerran. 

22 kommenttia:

 1. Onneksi kaikki oli kunnossa ja Juuso taas hyvässä iskussa ja purukalusto terävänä. Olen täysin samaa mieltä kanssasi, kun lemmikin ottaa, niin sen hyvinvointi on tärkeää.

  Myrsky-koiran hampaat täytyy puhdistuttaa ja vien naapurikunnan ell:ille, samasta syystä kuin sinä. Hinta on aivan eri lukemissa kuin kaupungissa ja hoita yhtä hyvä.

  Kyllä lemmikit ovat tärkeitä. Voin ihan rehellisesti sanoa, että rakastan meidän koiria. Juuso on täydellinen!

  VastaaPoista
 2. Juuso on ihana. Miten perheenjäsenen voisi jättää hoitamatta !
  Oho...mitä summia. Onneksi muita hyviä vaihtoehtoja on tarjolla.
  Mukavia kevätpäiviä teille ja hellät halit karvamurulle ♡♡

  VastaaPoista
 3. Kyllä se on ihmisen velvollisuus huolehtia lemmikistään, olipa se sitten rotulaji tai tavis! Joten hienoa, että Juuso on nyt hoidettu kesäkuntoon :) Ja näyttää kisuli jo varsin tyytyväiseltä tuossa viimeisessä kuvassa, eihän ne hammaslääkärikeikat ihmistenkään mielestä mitenkään järisyttävän ihania ole!

  VastaaPoista
 4. Onneksi meidän kylällä on kaksikin todella hyvää eläinlääkäriä ja aina tarvittaessa saa apua jommalta kummalta. Yleensä se enemmän käytetty on aina lomalla, kun meidän kissat loukkaa tai sairastuu! Sanoinkin joskus, että pitäis soittaa, milloin hän lähtee lomille, että tiedetään varautua...
  Meillä haetaan kissoille ja koirille antibiootteja, ommellaan haavoja, käydään leikkauksilla, rokotuksilla ja hammaskiven poistossa. Myös lähikaupungissa on pari ihan hyvää paikkaa, jos sinne asti joutuu mennä. Muistan miten edesmennyt tätini kauhistui, kun meidän kissa oli siellä tiputuksessa... Hyvää vointia Juusolle ja Juuson emännälle!

  VastaaPoista
 5. Minustakin ihmisen velvollisuus on huolehtia lemmikistään. Mutta onpas lääkäripalveluilla hintaa! Onneksi löytyi vaihtoehto.

  VastaaPoista
 6. Teillä pidetään järkevällä ja hyvällä tavalla huolta Juusosta. Lemmikkien ympärille on muodostunut aikamoinen bisnes, mutta rajansa tosiaan kaikella. Lemmikistä on pidettävä huolta, mutta onhan niitäkin, jotka ostavat kissalle paistijauhelihaa ja syövät sitten itse kaurapuuroa:)

  VastaaPoista
 7. Onpa hyvä juttu. Kyllähän lemmikit pitää tietysti hoitaa ja huoltaa, mutta ainakin mulle olis lähes tonnin lasku aivan liikaa, ihan mahdoton. "Onneksi" ei ole lemmikkejä, vaikka välillä on kaipaus ihan kamala.

  VastaaPoista
 8. Hienoa, että Juuso on kunnossa. Edullisempi, mutta yhtä laadukas palvelu on aina iloinen asia...

  VastaaPoista
 9. Kiva kuulla, että Juuso on kunnossa. Minunkaan hammaslääkärilaskuni ei yllä noihin hintoihin. Onneksi on valinnanvaraa. Liian korkeat eläinlääkärimaksut johtavat helposti eläinten kärsimykseen, monilla ei yksinkertaisesti ole rahaa maksaa tuollaisia hintoja vaikka haluaisikin hoidattaa lemmikkinsä tunnollisesti.
  Tunsin piston sydämessäni, Nero pitäisi viedä hampaiden puhdistukseen, mutta siirrän ja siirrän sitä, sillä pelkään itse eläimen rauhoittamista. Nyt pitää toimia, tämä postaus oli hyvä kannustus.

  VastaaPoista
 10. Hyvä että Juuso on kunnossa! Se on söpö :). Maatiaiskissat on aivan yhtä ihania kuin rotukissatkin, eikä ansaitse yhtään vähempää hoitoa kuin rotukissatkaan. Mielestäni jos lemmikin ottaa, sen hyvinvoinnista otetaan vastuu sen koko elämän ajaksi. En minäkään pystyisi maksamaan 700 € hammaskivenpoistosta. Meidän Watin vakieläinlääkärissä hammaskivenpoisto maksoi muistaakseni maksimissaan 200 €, se on kohtuullinen hinta. Ihmettelen muuten itsekin sellaisia ihmisiä jotka ei lemmikkiään koskaan vie rokotuksiin tai hammastarkastuksiin.

  VastaaPoista
 11. Meillä kissa syö paremmin kuin naapurin lapset :D Mutta jos kissan ottaa, onhan se hoidettava. Eipä tietty kannata ihan älyttömyyksiin mennä, kyllä meilläkin vertaillaan hintoja, lääkäreissä esim voi olla isojakin eroja.

  VastaaPoista
 12. Ihanaa, että Juuso on taas kunnossa ja hammashoitokin järjestyi kohtuu hintaan!
  Mukavaa, että pidät Juusosta niin hyvää huolta. Sillai kuuluukin, kun on lemmikin ottanut. Meidän lähellä on paljon kesämökkejä ja surettaa niiden naukujien puolesta, jotka jäävät heitteille mökille.

  VastaaPoista
 13. Kiitos between hyvästä ja asiallisesti kantaa ottavasta kirjoituksestasi. Me kyllä haluamme kissoillemme / lemmikeille hyvää ja tervettä elämää ja siihen kuuluu myös asiallinen ruoka ja hoito. Hampaat ovat yksi kissojen pulmakivi eli hammaskivi vaivaa kissoja hyvin yleisesti ja se on kissalle paha vaiva.
  Meillä neljältä kissalta poistetaan noin kerran vuodessa hammaskivi ja katsotaan muutenkin suun kunto. En lähde mitenkään arvostelemaan tuota hammaslääkärin intoa hoitaa noin perusteellisesti kissojen/ koirien hampaita. Näin jalat maassa olevana mutta kissojani rakastavana pysyn kyllä kohtuudessa, toki voi olla joillakin kissoilla vaikeita suu- ja hammasongelmia joita pitää hoitaa. Tiedän joillakin kissaroduilla olevan tällaisia aika vaikeitakin ien ja hammasvikoja.
  Juuso on varmaan ihan perusterve kissa ja tuskin kissan elämä siitä paranee vaikka suuhun ja hampaisiin satsaisit useammankin satasen.
  Meillä vakieläinlääkäri on vuorotteluvapaalla ja sen kyllä huomaa jo kissojen pakollisten rokotuksien hinnoissa. Hyvä ja asiallinen eläinlääkäri on kyllä "kullan arvoinen" juttu.
  Ihailen teidän tapaanne suhtautua Juusoon, tuohon peruskissaan.
  Terveisin meiltä........siis neljältä kissalta.

  VastaaPoista
 14. Heippodei sinulle ois blogissani haaste..Hehe Juuso on aika paljon samannäkönen ku meijän Junnu kolli,ihana♥

  VastaaPoista
 15. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 16. No johan oli hoidoilla kovin eri hinnat eri paikoissa!!! Kannattaa siis kysästä muualtakin.
  Jos eläimen ottaa, kannattaa ja pitääkin pitää siitä huolta.

  VastaaPoista
 17. Hyvä Juuso! Ja hyvä between kun pyysit tarjouksia, ihan ryöstöhinta se eka.

  VastaaPoista
 18. Onpa hienoa, että Juuso on kunnossa! Mukavaa viikonloppua Between!

  VastaaPoista
 19. Hyvä että juuso on nyt terve ja kaikki meni hyviin.. Johan oli korkeat hinnat ekalla .

  VastaaPoista
 20. Mukavaa että Juusolla on nyt parempi olla kyllä kissatkin hoitoa tarttee.
  Minun s-posti osoite oli siellä arvonta postauksessa aattelin jos laittaist tietoja voisin lähettää ne töppöset sinulle. Hyvää loppuviikkoa.

  VastaaPoista
 21. Ihanaa, että Juuso on kunnossa <3 Mau - terveisiä allergiselta kissahullulta :)

  VastaaPoista
 22. Oi kun hyvä että Juuso on kunnossa. Mukavaa viikonloppua sinne teille.♥

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!