lauantai 26. huhtikuuta 2014

Kasvihuone, kasvihuone, koitahan lämmetä!


Blogin päivittäminen on nyt jäänyt vähän lapsipuolen asemaan, kun vapaa-aika kuluu pihalla ja jossain välissä pitäisi niitä välttämättömiä sisätöitäkin tehdä. Aurinkoiset ja likitulkoon kesäisen lämpimät päivät ovat jatkuneet pääsiäisen ylikin ja sehän on merkinnyt luonnon huomattavaa vihertymistä. Puissa on jo suuret hiirenkorvat, valkovuokot kukkivat ja puutarhan kukkapenkeistä nousee niin paljon kasveja, että melkeinpä suhinan korvissaan kuulee. 

Pitää varmaan ryhtyä kantamaan kameraakin selkärepussa, jotta aikaa ei hukkaantuisi turhiin kuvausvehkeiden noutoihin, vaan kaikki tarpeellinen kulkisi jatkuvasti mukana. Olenkin miettinyt, pitäisikö tehdä tai teettää sellainen "suutarinessun" kaltainen tamine, jossa olisi paljon taskuja ja ripustuslenkkejä erilaisille puutarhatyökaluille. Tai sitten voisi valjastaa itsensä jonkinlaisten kärryjen eteen, jolloin perässä kulkisi kaikenaikaa tarvittava arsenaali kamaa liikkui sitä sitten missä päin puutarhaa tahansa.


Laitoimme kasvihuoneen syksyllä miltei valmiiksi, mutta automaattinen kattoluukunavaaja jäi hankkimatta. Nyt sekin on ostettu ja asennettu. Pari ensimmäistä päivää kului rattoisasti tuijottamalla kasvihuoneen suuntaan, joko luukku on auennut ja kuinka paljon. Joka aamu käyn katsomassa kasvihuoneen mittarista menneen yön alimman lämpötilan. Toistaiseksi on joka yö ollut vähän pakkasta, joten ei vielä toivoakaan viedä sinne mitään kasvamaan.

Jonkun antamasta vinkistä ostimme kasvihuoneeseen tuollaisia mustia laastipaljuja, joiden pohjiin porattiin pieniä reikiä. Koska kasvihuoneeseen ei mahdu kottikärryt, sujuu mullanvaihto näppärämmin, kun voi tarvittaessa kiskoa paljun ulos, yksi kerrallaan. Yhden paljun tilavuus on 80 litraa, joten ihan mukavasti niissä mahtuu kasvit kasvamaan. Kummallekin sivulle mahtui kolme paljua ja päähän jää vielä tilaa vaikka viiniköynnökselle. Esimerkiksi.


Pääsiäisen aikaan näin jossain mainoksessa valopetroolilämmittimen tarjouksessa sen verran edulliseen hintaan, että päätin oitis pyhien mentyä käydä sellaisen hankkimassa kasvihuoneeseen. Olin aivan varma, että tarjous oli ollut Hongkongissa. Ei ollut. Niitä oli kyllä ollut siellä myytävänä, mutta olivat loppuneet. No, jälkeenpäin löysin sitten sen mainoksenkin ja kyse oli Multasormesta, jossa kaikki lämmittimet olivat menneet kertaheitolla. Pitäisi varmaan aina hyvän tarjouksen nähdessään napata lehtinen talteen ja mennä samantien kauppaan. Kaikki puutarhaan liittyvä on juuri nyt niin liikkuvaa tavaraa, että tarjoustuotteet loppuvat heti alkuunsa.


Honkkarissa meinasi maltti karata heti kassan ohitettuani, sillä kauppaan oli juuri tullut monta rullakollista perennan taimia. Aika usein Honkkarin taimet ovat jo alkuunsa niin surkean oloisia, ettei niitä viitsi maksusta kantaa omaan pihaan kuolemaan. Taimiressukat on usein tungettu ahtaasti ja rullakko sijoitettu paljaan taivaan alle alttiiksi niin polttavalle auringolle kuin sateelle ja tuulellekin. Eikä kukaan oikein taida ehtiä kasveja riittävästi kastelemaan, joten ne rupsahtavat ennen aikojaan. Nyt perennat olivat tuhteja ja hyväkuntoisia. Ja kauppa kävi. Meitä oli muutama naisasiakas kasseinemme rullakkojen kimpussa ja jokainen tuhisi itsekseen ja toisilleen, että kohta loppuu rahat, mutta tämäkin on vielä saatava.


Pitkään olen miettinyt, millaista meidän puutarhamaamme mahtaakaan olla. Viime kesänä jo kysyin apteekistakin ph-testejä, mutta paketti maksoi lähes 40 euroa. Jäi ostamatta. Nyt löysin tällaisen paketin, jonka vielä raaskii ostaa. Kaivoin ihan aluksi alapihan nurmikolta ohjeiden mukaisesti pikkaisen maata ja laitoin putkiloon tislatun veden ja paketissa olevan pillerin kera. Vatkasin putkea ja seisotin, kuten käsketään. Vaan ei tullut keltaista, vihreää, turkoosia tai sinistäkään. Ei edes punaista. Tuli ruskeaa, kuten äkkipäätään jokainen ymmärtää, jos sotketaan veteen multaa. Mikälie mennyt pieleen? Olisiko maata sittenkin tullut putkiloon liikaa? Täytynee uusia koe lähiaikoina uudelleen. Onhan paketissa sentään jäljellä seitsemän pilleriä.

Pohjantähti -köynnösruusu lämpimällä seinustalla

Pihassa tapahtuu nyt niin paljon, ettei kaikesta millään ehdi raportoida sen enempää itselleen kuin täällä blogissakaan. Tänään hain postista Viherpeukaloiden lähetyksen. Tilasin paketin Fairy -ruusuja istutettavaksi kesäksi ruukkuun. Siirrän ne sitten syksyllä maahan. Ruusut ovat parhaillaan ämpärissä likoamassa ja odottamassa istutusta. Tiukkaa tekee, ehdinkö tänään.


 
Kolme erilaista haastetta odottaa käsittelyä. Pirkko, Irmeli ja Tansku, olen ottanut haasteet vastaan, mutta säästän ne sellaiseen päivään, jolloin on aikaa enemmän ja kenties vähän vähemmän tätä muuta pulinaa.

Toivotan myös Evin, Marikan ja Katjan lämpimästi tervetulleiksi blogini lukijoiksi.

Mukavaa viikonloppua kaikille. Nauttikaa auringosta ja lämmöstä sekä tietenkin kaikesta kauniista, jota luonto meille nyt tarjoaa!
 


PS.

Se vietävän rusakko on käynyt popsimassa alapihan penkistä tulppaaneja. Ai, että ottaa pattiin.


12 kommenttia:

 1. Voi sitä rusakkoa! Minulla taas kontiaiset mylläävät kaikkia niitä paikkoja, missä minäkin olen kaivanut maata. Sen seurauksena kasvit keikkuvat multakekojen päällä miten kuten maassa pysyen... Tulipa hauska mielikuva tuosta tarvikekärrystä, jonka eteen itsesi valjastaisit :)

  VastaaPoista
 2. Oi miten ihania keväisiä puutarhakuvia! Itsekin mietin yhtenä päivänä Terrassa tuon Ph-sarjan hankintaa, mutta jätin vielä ostamatta. Juuri saatiin kasvihuoneeseen käytävä tehtyä ja mullat laitettua. Lasien asentamisessa on vielä palapeliä. Minä laitoin nyt vain suoraan mullat sinne penkkeihin, katsotaan miten toimii. Onpas harmillista kun rusakko on käynyt pihalla, täällä ne eivät ainakaan tähän mennessä ole koskaan tulppaaneja syöneet.

  VastaaPoista
 3. Minun tulppaanit näyttävät aivan samalta :(. Tympii todellakin kun menevät parempiin suihin, peurat ja rusakot laiduntavat pihassa ja melkeinpä kaikki tuntuu maistuvan

  VastaaPoista
 4. Iloisesti pihalla ollaan varmasti me kaikki multasormet. Päivitetään blogeja sateella, hih.

  Mulla on laastipaljuissa tomaatit ja kurkut kasvihuoneella. Tykään juuri siksi, että on helppo vaihtaa multa, kun nostaa miehen kanssa paljun ulos ja kippaa nurin nurmikolle.

  Ihania kuvia! Mukavia puuhasteluja ja pakko on nyt pikkasen toivoo sadetta, ainaskin meillä on kaikki ihan pölyävän kuivaa, mutta ah, niin lämmintä.

  VastaaPoista
 5. Kyllä sitä jo multasormia kutittaa.

  VastaaPoista
 6. Niin se menee aika tuolla pihalla :) Johan tuota sadetta tarviis, sitten lehdet puissa alkais kasvaa. Kohta meilläkin on auringon puolella pienet hiirenkorvat.
  Niinpä ne nuo kaupat kuivattaa monesti taimensa, jotta ihan syrämmeen koskee kun näkee. Viime kesänä honkkarin roskiksesta kaivettiin pelargoneja ja kyllä ne sai elvytettyä, mutta sitten tullikin syksy.
  Voihan rusakonjussikat kun syövät hyvät tulppaanit!

  VastaaPoista
 7. Meilläkin tulppaanit oli syöty juurit tuon näköisesti, mutta syöjänä olikin yllättäen ollut metsäkauriit. Suloisia eläimiä, mutta voisivat jättää kukat rauhaan ; )
  Ihanan värisiä kukkia olet löytänyt.
  Sitä voisikin testata myös oman maan pH:n, hmm. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 8. Onnea uudelle kasvihuoneelle ja paljon maukasta satoa.
  Tässä yksi tällainen juttu:
  Isäni oli innokas uusien perunoiden kasvattaja ja hänellä oli siihen varattuna itsensä tekemä ihan näppärä kasvilava.
  No mitään kovin halpoja perunoita ei niistä varmaankaan tullut, koska hän käytti koko kylmän kevään lavan sisällä auton sisätilan lämmitintä, siellä se lämmitin huruutteli lämpöä ja perunat kasvoivat. ( lava on purettu ja sen paikalla on nyt yksi uusista perennapenkeistäni )
  Yksi tällainen ehkä aataminaikainen pieni vinkki, jos hallayö uhkaa voi kasvihuoneen lattialle asettaa muutaman kynttilän palamaan. Tätä konstia on menestyksellisesti käytetty varsinkin silloin jos tuossa kesäkuun alkupäivinä vielä halla uhkaa. Isoja kynttilöitä voi asettaa johonkin esim paloturvallisen asian pohjalle ja niin ettei se missään vaiheessa pääse kaatumaan.
  Tuo multalaatikko juttu on varmaan kätevä ja siisti.

  VastaaPoista
 9. Voi miten kaunista sulla on, upeita uusia taimia ja paljon alkuja :) Tuo laastipulju oliskin ollut näppärä, meillä isot puulaatikot joiden tyhjentämiseen tarvitsen ämpärivälitystä ja pölyähän siitä nousee paljon.
  Kiva, että haasteeseen on vastausta tulossa, eipä sillä kiirettä :)

  VastaaPoista
 10. Paljon asiaa ja paljon tekemistä joka puolella, se on Kevät ! Nautitaan kaiken touhun keskellä :)

  VastaaPoista
 11. Jos et vielä ole löytänyt valopetrolilämmitintä, Kivikankaalta tilaamalla varmaan saa. Minulla on ollut jo usean vuoden tämmöinen ja hyvin on toiminut keväällä hallantorjunnassa. http://shop.kivikangas.fi/PublishedService?file=page&pageID=9&itemcode=4441

  VastaaPoista
 12. Heipähei! Sattumoisin löysin antoisan ja kivastikuvatun blogisi. Samoilla linjoilla ollaan:meilläkin on kasvualustoina ollut jo vuosia laastipaljut ja kasvihuoneiden takanurkissa Zilgat. Hauskannäköinen antiikkilämmitinkin löytyy, tehokaskin vielä. Nyt olen laittanut tomaatit ja osan kurkuista kasvamaan elintarvikeämpäreihin. Lannoitus näissä pienissä on hiukan tarkempaa.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!