keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Heinäkuun helle ja ihanat liljat


Ostin kevään puutarhamessuilta irtomyynnistä liljan sipuleita, joiden nimiä en huomannut laittaa muistiin. Laitoin sipulit pation ruukkuihin kasvamaan ja nyt ne ovat alkaneet avata nuppujaan. Alkuun kuvittelin tämän nupun avautuvan valkoisena liljana, mutta päivä päivältä se on saanut enemmän vaaleanpunaista väriä.


Kukka on suuri ja kaunis. Sen kyljessä kruunuvuokot kurkottavat ja kilpailevat huomiosta. Ajatuksena oli, että kruunuvuokkojen kanssa kukkisi valkeaa liljaa, mutta näyttää siltä, ettei valkoisia liljoja ole noiden sipuleiden joukossa laisinkaan. Eikä ilmeisesti niitä muitakaan värejä, joita messuilta ostin.
 
Tiikerililja Sweet surrender

Sweet surrender on niin kaunis, että aina kameran kanssa pihalle mennessäni huomaan tiirailevani tätä ihanuutta.

Kärho - Clematis Multi blue
Kärhö - Clematis Rouge Cardinal
Kärhö - Clematis Ville de Lyon
Kärhöjen kukinta on alkanut.


Elokuun lähestyessä kaikenlaisiin ötököihin törmää myös sisätiloissa. Pitkäjalkaiset vaaksiaiset kävelevät seiniä pitkin ja aamulla niitä löytyy kuolleena lattioilta. Työhuoneeni on erityisen suosittu ötököiden keskuudessa. Siellä ikkuna on läiskikäs ja lattialta pääsee imuroimaan kaikensorttisia kärpäsiä ja hyttysiä. Tämä johtunee siitä, että työhuone sijaitsee talossamme sellaisessa paikassa, ettei hyönteisten ehkä ole helppoa löytää sieltä tietään takaisin ulos.

Eilen aamulla takkahuoneen ikkunalla oli perhonen. Pieni tulitikkuaski ei riittänyt sen metsästämiseen ja ulos saattamiseen, joten piti kaivaa vähän isompi rasia ja ujuttaa ikkunanpintaa pitkin ohut paperi saadakseni perhosen vahingoittumattomana ulos.

 
Tänä aamuna taasen sammakko istuskeli terassin portaalla. Siinä se näytti pohtivan, hyppäisikö oikealle vai vasemmalle. Ukkokulta totesi, että sammakko on varmaan ollut suihkualtaassa uimareissulla ja odottaa nyt Reino Rantakäärmettä. Viime kesänähän sammakon perässä altaasta luikerteli rantakäärme. No, ei tullut nyt rantakäärmettä ja sammakokin päätti mennä kukkaruukkujen suomaan varjoon.

 
Helteet jatkuvat ja alkavat vähitellen uuvuttaa. Taloa ei saa enää millään viileäksi ja nukkuminen öisin on vajavaista. Töistä tulee tehtyä ainoastaan kaikkein välttämättömimmät ja ulkona huomaa hakeutuvansa automaattisesti varjoon. Tätä heinäkuuta tulemme varmasti muistelemaan vielä vanhainkodissa rollaattoriin nojatessa.


En sentään Juuson lailla aio mennä lötköttämään pihakäytävän hiekalle, mutta mallia kissan rennosta elämänotteesta aion kohta ottaa. 
 

17 kommenttia:

 1. Upeasti sointuu tuo vaaleanpunainen liljakin kruunuvuokkojen kanssa, ettei suorastaan paremmin, mitä valkoinen olisi sopinutkaan....
  Useammastakin blogista olen lueskellut, että messuilta ostetut liljat ovat olleetkin ihan erivärisiä kuin piti!
  Tuo valkoinen tiikerilija on todella upea, sellainen pitäisi jostain löytää itsellekin!
  Muutama vuosi sitten ostin tiikerililjan alkuja, joiden piti olla niitä perinteisiä oransseja, mutta nämä ovatkin vaaleanpunaisia. En oikein tykkää, saavat siirron vähän syrjemmälle :)

  Minulle olisi riittänyt se yksi ja ensimmäinen hellepäivä, tässä on jo turhan kauan saanut kärvistellä kuumuudessa tekemättä mitään järkevää.
  Juuso on juuri samannäköinen kuin meidän kissatkin. Meillä on hyvin levällään olevia kissoja pitkin pihaa varjopaikoissa :)

  VastaaPoista
 2. Juuso on ihastuttava, kertoo hyvin, mitä mieltä katti on helteistä. Meillä kissat haluaa tarhaan vasta auringon laskettua.

  VastaaPoista
 3. Liljat ova puutarhan kuningattaria. Nautin helteistä, ehdin talvella palella yllin kyllin. Aamulla oli melkein kylmä kun hipsin pihalle kahvittelemaan. Superhelteistä en kuitenkaan välitä.

  VastaaPoista
 4. Lijat ovat upeita.

  Näillä helteillä väsyttää, ei oikein jaksa tehdä mitään.

  VastaaPoista
 5. Kauniita liljoja! Minäkään en pitkistä hellejaksoista välitä. Meillä on ilmalämpöpumppu, millä saamme viilennettyä sisätiloja mukavan viileiksi. Ulkonakäynti rajoittuukin nyt vain kukkien kasteluun, Rita-koiran ulkoiluttamiseen ja nurmen leikkaamiseen. Kyllähän me kaiholla muistelemme talvella näitä lämpimiä päiviä:)

  VastaaPoista
 6. Sopiihan se vaaleanpunainenkin tosi kauniisti kruunuvuokkojen kanssa. Tuo Sweet surrender on kyllä erittäin kaunis. Täällä vielä odotellaan kärhöjen avautumista.

  VastaaPoista
 7. Liljojen tuoksu huumaa ja kauneus valloittaa. Tämä on varsinaista liljojen aikaa. Meilläkin on suurimmasta osasta liljoista nimet hukassa. Mutta kauneus on siitäkin huolimatta niin ihanaista. Pienet sateet eivät tekisi lainkaan huonoa näin pitkän kuuman ja kuivan jakson väliin =)

  VastaaPoista
 8. Hyvä, välillä saa levätäkin. :) Liljat ovat kauniita, kärhötkin kauniita. Täälläpäs on kylmää, syksyisen viileää ja koleaa. Lupasihan se jo lämpenevää. Saa nähdä kun etelään lupasi kovia ukkosia huomiseksi.. Vaikkakin tuo koleus ei tunnu mukavalta, ei haluta ulos tonkimaan. Sitähän sanotaan että elokuu on vielä kesää ja aivan hyvää kesäaikaa vielä. Onhan se vain niin lyhykäinen tuo kesä.

  VastaaPoista
 9. Liljat ovat ihania!!! Mutta samaan ongelmaan törmäsin vuosia sitten, että puutarhamessujen irtomyyntisipulit eivät todellakaan olleet sellaisia kuin mainostetaan. Niinpä olen tehnyt päätöksen, että ostan vain valmiiksi pakattuja liljansipuleja (vaikka kukapa niitäkään takaa)

  VastaaPoista
 10. Kaunista.. niin liljat kuin kärhöt. Valkoista tiikerinliljaa en ole vielä tavannutkaan, se onkin niin tyylikäs, ei ihme että katse hakeutuu usein sen suuntaan.

  VastaaPoista
 11. Ihania lähikuvia ötököistä! (ja kukista tietty). Minullakin on tapana kaikki sisälle eksyneet hapsenkakkiaiset, hämikset ja pampparit napata ensin lasin sisälle ja paperi alle ja sieltä ikkunasta ulos. Juuso se osaa ottaa rennosti :).

  VastaaPoista
 12. Meillä kärhöt ovat vielä nupulla, paitsi keväällä ostamani Arabella.
  Ville de Lyon saattaa pian avata kukkansa:) Tuon Rouge Cardinalin ostin myös tänä keväänä, kukki vähän aikaa kauniisti, liekö nyt kestittynyt juurtumiseen :)

  VastaaPoista
 13. Niin hahtavia liljoja ja kärhöjä tosi kauniita. Tuo valkoinen lilja on sitten kaunis :)

  VastaaPoista
 14. Kauniit ovat liljasi, vaikka värit eivät toivomiasi olleetkaan. Tuntuu messuilla olevan sipulit aina sekaisin. Kärhö Ville de Lyon on huippukaunis! Työpäiväni jäävät lyhyiksi näin helteillä, kertakaikkiaan ilma tuntuu loppuvan. Kotikin on nyt kuuma, vaikka yleensä meillä viileyttä riittää kesälläkin. Nyt helteet ovat kestäneet niin hurjan kauan.

  VastaaPoista
 15. Kauniin värisiä kukkia.
  Liljan tuoksu tulee kun näitä sin kukkia katselee.
  Juuso se osaa nauttia lämmöstä.

  VastaaPoista
 16. Tiikerililjasi pomppasi suoraan sydämeeni :) Kaunis kuin mikä!

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!