lauantai 21. maaliskuuta 2015

Kevätpäiväntasaus hyisessä tuulessa

Maljakkoon poimitussa syreenin oksassa on pieniä nuppuja.

Meitä on hemmoteltu monenlaisilla hienoilla ilmiöillä kuluneella viikolla. Keväisen lämpimästä auringosta on päästy nauttimaan jo pidempään, mutta alkuviikosta oli myös mahdollista nähdä hienoja revontulia ihan etelää myöten. Perjantaina oli sitten liki täydellinen auringonpimennys. Aamulla taivaalle hiipi harmaita pilviä, mutta onneksi ne eivät olleet niin paksuja, etteikö aurinko olisi kajastanut niiden läpi. Harmikseni en saanut mistään sopivia laseja pimennyksen tarkkailuun, mutta sen vaikutuksia pääsi kyllä hyvin havaitsemaan. Maailma muuttui hämäräksi ja väritys oli kuin ennen kunnon kesäistä ukkosmyrskyä. Aika vaikuttavaa.

Töyhtöangero kurkistelee mullasta

Kevään lämpimät ilmat ovat hetkeksi tauolla, sillä ulkona puhaltaa pohjoinen tuuli. Yöllä on luvassa lumisadetta koko maahan. Auringonpaisteesta huolimatta lumien sulaminen on jotenkin pysähtynyt. Luultavasti siihen on syynä öiset pakkaset. Parhaimmillaan meillä on varjon puolella ollut aamutuimaan pakkasta kuutisen astetta. Lehdessä metereologi kertoi, että yöpakkasten jälkeen auringonenergiaa tarvitaan melkoisesti käynnistämään sulamisprosessi uudelleen.

Pikkutalviot kilpailevat lumen kanssa

Meillä on vielä lunta alapihalla ja yläpihallakin sellaisissa paikoissa, joihin sitä on talven aikana kolattu käytäviltä sekä tietenkin varjossa. Kunhan näistä takatalven koleista tuulista ja pikkupakkasista päästään, soisin saatavan muutaman kunnon kevätsateen ja sen jälkeen auringonpaistetta. Kiitos! 


Mainitsin jossain postauksessa kerääväni kasvi-ideoita Vinkkivihkoon. Se ei ole tämän kummoisempi viritys. Vihko on työpöydälläni ja jonkun teistä kertoessa postauksessaan jostain mielenkiintoisesta kasvista, kirjaan sen nimen ylös vihkooni.


Päätin parantaa kirjaussysteemiä aikaisemmilta ajoilta siten, että kirjaan tarkemmin myös sen, kuka-missä-milloin on kasvista kertonut. Näin voin jälkikäteen käydä tutkimassa annettua tietoa ja saada ehkä lisävinkkejä. Pelkän kasvin nimen perusteella on tietenkin mahdollista googlettaa tai hakea tietoa puutarha- ym. kirjoista. Muiden blogeista saa kuitenkin usein niin hyvää ja pätevää tietoa, että siihen kannattaa palata toisenkin kerran.

Pikkupuutarhan kivi on karistanut lumet harteiltaan.


Eilen tuli Kauppilan taimikuvasto lukuisine ihanine houkutuksineen. Mielessä on tälle keväälle ainakin pari kauaskantoisempaa hankintaa ja toinen niistä on jokin uusi pensasruusu ja toinen kukkiva (pikku)puu. Kysynkin nyt teiltä hyviä ideoita sekä ruusuksi että puuksi. Alustavasti olen ajatellut tarhakurtturuusu Louise Bugnetia ja ehkä koristeomenapuuta. 

Leppoisaa viikonloppua itse kullekin!

PS.
Jonna ja VitorNani, olette tervetulleita blogini pariin.

 

27 kommenttia:

  1. Kiitos vinkkivihkoesittelystä, se on loistava idea. Tosi kylmää on, toivotaan, että ensiviikolla lämpenisi kunnolla. Voi kauhistus tuota Kauppilan kuvastoa, minuakin himottaa ihan hirveästi kaikki, mutta 15 euron toimituskulut karkoittavat. Koristeomppuja kannatan kovasti, minkälaisista tykkäät? Tummista vai vaaleista ja riippuvista vai pystyistä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuolla 15 euron toimituskululla ostaa jo pari-kolme perennaa. Toisaalta ne matkatkin tulevat maksamaan, jos lähtee autolla kasviostoksille. Luetteloita on mukava selailla, koska aina niistä jokin idea tarttuu omaan käyttöön.
      Täytyypä tutkailla tuota koristeomenatarjontaa ja miettiä, mikä olisi hyvä ratkaisu.

      Poista
  2. Kivoja kuvia luonnosta! Minäkin kävin tarpomassa, ja otin oksia vaasiin, odottelen että jotain vihreää tulisi näkyviin. Mukavaa viikonloppua ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi nopeasti lehdet tulivat maljakkoon laittamiini oksiin. Pääsiäiseksi täytyy varmasti hakea jo uusia.

      Poista
  3. Mahtava idea tuo vinkkivihko, taidankin kaivella yhden kivan kukkavihkon, joka on odottanut käyttöönottoa :D Kauppilan kuvasto tuli minullekin ja kaikkea ihanaahan siellä on <3
    Uusi kurtturuusu laji minulle, mutta googletin ja onpa kyllä nätti...onkohan yhtä kova leviämään kuin tavallinen kurtturuusu? Meillä just syksyllä raivattiin ruusuaita pois, kun alkoi nurmikko olla piikkimattona :( Koristeomenapuut kukkivat keväällä kauniisti ja runsain kukin, paratiisiomenapuu on myös hyvä pölyttäjä, jos sellaisesta on tarvetta :)))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saamieni vinkkien perusteella Louise Bugnet ei tee juuriversoja, joten sitä täytyy harkita ykkösvaihtoehtona.

      Poista
  4. Heips! Kiva idea tuo vikkivihko! Nyt keksin, mikset saa päivityksiäni. Olet liittynyt lukijakseni ihan ekojen joukossa, jolloin blogini osoite oli eri. Jos liityt nyt uuden osoitteeni aikana, saat päivitykset. Tuo sun sivupalkin linkki nimittäin näyttää toimivan. Yhdelle toiselle oli käynyt samoin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, käynpä liittymässä uudelleen lukijaksesi.

      Poista
  5. Revontulet tuli nähtyä tanssimassa omalla takapihalla mikä oli huikeeta näin Espoossa ja auringonpimennosta ihailin pari minuuttia työmaan pihalla, keskiviikkona istuskelin meren rannassa 1,5 tuntia lukemassa kirjaa eli aika mahtava viikko jos ei nyt tätä kylmää ajatella ollenka joka iski tänään :) Ihanat viikonloput.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinä olet nauttinut aurinkoisista kevätpäivistä oikein kunnolla ja vieläpä hyvässä kirjaseurassa. Mikäs sen mukavampaa.

      Poista
  6. Ihana puutarhavinkkivihko sinulla :) Olen kuullut noista sisääntuoduista oksista sellaisen sanonna, että; Kuinka monen päivän päästä sisälle tuodut oksat aukaisevat silmut, niin sama tilanne on ulkona yhtä moenen viikon päästä. Osasinkohan nyt sanoa tuon ymmärrettävästi? Olen joskus testannut pitääkö paikkansa, mutta en muista enää tulosta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä muista, milloin lehdet puhkesivat noihin oksiin, mutta nopeasti se tapahtui. Tuskin meni edes kolmea päivää. Lämmin sää oli turvottanut silmut ulkonakin suuriksi. Epäilen kyllä, että kolmen viikon kuluttua olisi hiirenkorvat puissa. Vaan eihän sitä koskaan tiedä.

      Poista
  7. Tosi hyvä idea tuo sinun vihkosi, olet niin järjestelmällinen puutarhapuuhissakin:)
    Minulla on kaksi ehdotonta pikkupuusuosikkia, rusokisikka ( prunus sargentii) ja toinen on koristekirsikka " kevätsuudelma" ( prunus accolade). Rusokisikka on niin ihana keväällä kulkiessaan ja kesällä siinä on kauniit vihreät lehdet, jotka syksyllä muuttuvat loistavan punaisiksi. Ihan täydellinen pikkuinen puu! Kevätsuudelma on kukkiessaan täydellisen hurmaava hennon vaaleanpunaiset kerrotut kukat. Syystä väri on keltainen.
    Se Louise Bugnet on niin kaunis, kukkii pitkään tuoksuu ihanalta, ei ole kovin nopeakasvuinen, eikä tee juurivesoja. Ihana!
    Tulin jo tehneeksi aikaisemmin tilauksen Kauppilasta, sitä tomaattiperunaa ja jotain muutakin tilasin. Nyt tyydyn vaan ihailemaan kuvastoa, on tilattu jo laivaliput ja hotelli Ruotsinreisulle huhtikuun puoliväliin, nyt keskityn vaan Ulriksdalin ja Zetasin tarjontaan....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi hyvänen aika kirjoitusvirheitä, tämä iPad on ihan mahdoton, kun muuttelee noita sanoja!
      Siis rusokirsikka, kukkiessaan, syysväri.....

      Poista
    2. Olen joskus naureskellut tabletin luomia sanahirviöitä, mutta hidasta niitä on korjailla. Eikä aina edes huomaa, ennenkuin on painanut ok-nappulaa.
      Pikkupuun syysväritys olisi hieno lisä. Siinä mielessä kirsikka olisi koristeomenapuuta parempi. Hmmm, meni mietintämyssyyn.
      Louise Bugnet löytyi vinkkvihkostani, joten sitä on blogeissa kehuttu. Ei haittaa, vaikka olisi hidaskasvuinen ja tuoksu on myös plussaa.
      Tekisi mieli tilata Kauppilasta muutama kasvi, mutta mietityttää, toimittavatko nekin turhan aikaisin, kuten kävi aiemmin tilaamilleni kasveille. Ehkä siirrän tilausta tai sitten käyn ihan itse jostain taimitarhalta myöhemmin keväällä ostamassa, mm. sen Louisen.
      Ahaa, taas on siis tiedossa ihania postauksia Ruotsinmaalta. Sitä odotan ilolla.

      Poista
  8. Hyvä idea tuo kirja. Mukavaa viikonloppua sinne teille!♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sylvi! Kylmää on, mutta kyllä se tästä taas lämpenee.

      Poista
  9. Vitsi, tuo vinkkivihkoidea pitäisi itsekin ottaa käyttöön! Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vinkkivihko on hyvä olla olemassa, sillä muuten kivat ideat haihtuvat kuin tuhka tuuleen. Sitä muistaa, että jotain piti muistaa. Vaan mitä se olisi ollut.

      Poista
  10. Hieno idea tuo vinkkivihko!!! Minä suunnittelen myös koristeomenapuun hankkimista. Kasvupaikka on päätetty, mutta vielä tänä kesänä en pääse kunnostamaan sille sopivaa kasvualustaa, mutta ehkä vuoden kuluttua tai kahden. Tulevana kesänä teen muita keskeneräisiä projekteja valmiiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ideoita vilisee niin, että pää niistä pullistuu. Onneksi ei tarvitse kaikkea toteuttaa yhtenä kesänä. Vaikka välillä kyllä tulee sellainen tunne, että ihan tällä minuutilla pitäisi saada toiveet toteutetuiksi.

      Poista
  11. Kiva kun muistutit! Mullakin on ollut jo vuosia samantapainen vihko, olen piirtänyt siihen kasvimaan kartat, mitä missäkin kasvatan minäkin kesänä, jotta tietää vaihdella sopivasti viljeltäviä. Mitä olen milloinkin hankkinut, ja sitten mikä on kasvanut ja mikä ei :) Ja sitten niitä hienoja kasveja mitä voisi hankkia ym. Pitää taas kaivaa esille vihko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuosta vihkosta on ollut hyötyä, kun muuten unohtaisin alle aikayksikön kaikki hyvät vinkit. Muiden blogeja lueskellessa eteen tulee kivoja ideoita, joita mielellään kokeilee.

      Poista
  12. Olen tuota vinkkivihkoa ajatellut myös, laitetaan sen hankintalistalle melkeinpä ykköseksi! Viikko on ollut melkoinen, taivaan ihmeitä on riittänyt, upeat revontulet ja auringonpimennys! Kylmä pohjoistuuli puhaltaa...pienet versot painuvat lehtien suojaan vielä odottelemaan kevään lämpöä. Suloinen sireeninoksa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on tosi kylmää ulkona. Tietenkin se tuntuu vielä kylmemmältä, kun pääsimme nauttimaan ihanista aurinkopäivistä. Tällaisia nämä suomalaiset kevätsäät ovat, joten näillä mennään. Eiköhän se kohta taas lämpene.

      Poista
  13. Pikkupuuksi kauniisti kukkiva pikkusyreeni on minun ehdotukseni:)

    VastaaPoista
  14. Koristeomenapuut ovat kauniita. Minulla on myös vihkonen, minne kerään tietoja.

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!